Miesten seksuaalivalinta

7plus6on13

Yleensä puhuttaessa seksuaalivalinnasta (aka sukupuolivalinnasta) painotetaan erityisesti sitä, miten lajin naaraat valitsevat parittelukumppanikseen esim. näyttävimmän tai voimakkaimman uroksen. Tämänhän selittää se, että naaras haluaa saada jälkeläisilleen mahdollisimman hyvät geenit omaavan uroksen kanssa jälkeläistensä menestyksen takaamiseksi. Ihmisissä naisten keskuudessa on samanlaista ajatusta POHJALLA, mikä selittää sen, miksi naiset hakee mielellään lastensa isäksi komeaa ja raamikasta miestä.
Uroksien pyrkimys on saada paritella mahdollisimman monen naaraan kanssa saadakseen siirrettyä geenejään tehokkaasti eteenpäin, naaraan ulkoisilla ominaisuuksilla ei ole niinkään väliä (naaras kuin naaras); ei oikeastaan missään muussa lajissa kuin ihmisellä. Tästä siirrytäänkin (äkkiseltään ajateltuna ehkä typerältä kuulostavaan)kysymykseen, että miksi miehet kiihottuvat hyvännäköisistä naisista? Mikä evolutiivinen merkitys sillä on? Miksi näin on ihmislajilla käynyt?
Ps. Muista kädellislajeista poiketen miehillä ei ole erektion saamiseen käytettävää siitinluuta, joten tämä "kiihottumisvaatimus" on lähtenyt kehittymään yksinomaan ihmiselle.

10

133

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • psmkjhjs

      Miksei mieskin etunenässä haluaisi saada ne mahdollisimman hyvät geenit jälkeläisilleen ja siten valitsisi etunenässä hyvännäköiset naiset?

    • biologiaa

      Kaikki lähtee siitä seikasta, että naaras voi saada vain harvoja lapsia, vikkelästi liikkuva koiras useita. Tämä johtaa siihen, että naaras joutuu olemaan krantumpi kuin koiras optimoidakseen geeniensä lisääntymisen. Naaras tarvitsee niin hyvän koiraan kuin saa, jopa aisankannattajan. Se siis voi paritella laadukkaan koiraan kanssa, mutta oman puolisonsa kanssa salata sen, jotta saisi käyttää puolisonsa resursseja.

      Koiras taas optimoi geeniensä periytymisen olemalla yhdynnässä mahdollisimman monen naaraan kanssa, siis saadessaan paljon jälkeläisiä. Yhdynnässä koiras ei siis voi olla yhtä kranttu kuin naaras. Koska naaraiden ja koiraiden yhdyntämäärä on kummallakin keskimäärin sama, tämä johtaa erilaiseen jakaumaan. Melkein kaikki naaraat ovat yhdynnässä, koiraista osa on erityisiä seksimagneetteja, osa jää kokonaan ilman.

      Vaikka koiraan ei tule olla yhtä kranttu kuin naaraan, sille on toki eduksi valita niin laadukkaita naaraita kuin saa. Laadukkaiden jälkeläisistä suurempi osa jatkaa sukua kuin laaduttomien.

      Ajatus, että koiraille kelpaisi naaras kuin naaras, on sikäli oikea, että lähes kaikki naaraat saavat seksiä, mutta parhaitten koiraitten tarvitsee paritella vain parhaitten naaraitten kanssa, huonompien kanssa kun ei kerkiä. Naaras tekee valinnan viimekädessä, mutta koiras pyrkii esittäytymään niin hyvälle naaraalle kuin suinkin.

      • biologiaa

        Siitinluu kyllä helpottaa yhdyntää joillakin lajeilla, mutta "kiihottumisvaatimus" on taatusti kaikille yhteinen. Ei yhdyntää voi olla ilman motivaatiota siihen.


    • porygoni

      Mielestäni lasket liikaa painoarvoa sille, etteikö mieskin kykenisi seksuaalivalintaan. Muilla eläimillä ei ole takanaan mm. kulttuurievoluutiota tai kognitiivista ajattelua (ainakaan suuressa määrin), joten niiden kohdalla päätelmäsi pätee. Ihmisellä voi olla pohjalla samanlainen mekanismi (että miehelle kelpaisi naaras kuin naaras -joka baarireissujen jälkeen näin onkin), mutta valintaakin toki esiintyy. Lasken suuren syyn kulttuurillemme ja sosiaalisille taidoillemme: olemme suhteellisen mielivaltaisesti päättäneet kollektiivisesti, millaiset naisen piirteet ovat mieluisia (näillä ei välttämättä ole edes yhteyttä luonnonvalinnan kannalta tärkeisiin seikkoihin ja mielipide-erojakin toki on).
      Tästä seuraa se, että jos saat valloitettua naaraan, joka omaa kulttuurisen ihanteen vaatimat piirteet, saat esimerkiksi meriittejä itsellesi sosiaalisessa hierarkiassa. Ja muita samankaltaisia sosiaalisia hyödykkeitä -myös psykologisia: koet onnistuneesi parinvalinnassa, kun se vaastaa yhteiskunnan odotusten normeja tai jopa ylittää ne (pian tietysti huomaat kuika typerää tällainen pinnallisuus on kun olet viettänyt viehättävän, mutta v-mäisen naisen kanssa muutaman vuoden pienessä kaksiossa)

      Tämän lisäksi ei ole mitenkään poissuljettua, etteivätkö miehetkin voisi kehittyä harjoittamaan seksuaalivalintaa aivan biologiseltakin näkökannalta: suuret rinnat tai leveä lantui esimerkiksi saattavat kertoa naisen hedelmällisyydestä ja synnytyksen pienistä riskeistä/jälkeläisestä huolehtimisesta synnytyksen jälkeen. Emme tietenkään ÄÄRIMMÄISEN viisaina olentoina ajattele asiaa näin, vaan olemme tehneet povekkuudesta ja naisen vartalon muodoista enemmänkin sekstistisiäja pornahtavia ominaisuuksia, vaikka taustalla onkin normaali biologinen ominaisuutemme. (tämä viimeinen on omaa spekulaatiotani, eikä välttämättä päde).

    • punatussi

      Ajalta, jolloin oli vain kumijalkineita tähän päivään asti en muista kenenkään tapaamani miehen sanoneen hyvännäköisen naisen nähdessään, että ton kanssa varmaan sais terveitä ja älykkäitä kakaria... Kyllä niillä aina oli ajatus, että tota olis kiva panna.

      • biologiaa

        Evoluutio ei edellytä, että motiivi on tietoinen. Se, joka käyttäytyy kilpailussa oikealla tavalla, saa enemmän lapsia, joille ko. käyttäytymistä tuottavat geenimuunnelmat periytyvät.

        Kun tyttö koristautuu "itseään varten", tämä voi olla hänen tietoinen luulonsa. Todellisuudessa hän on perinyt koristautumiseen johtavia geenimuunnelmia, jotka hän jättää laadukkaille jälkeläisilleen, sillä hän pääsee parittelemaan laadukkaamman miehen kanssa kuin kanssasisaret, jotka eivät tunne tarvetta koristautua "itseä varten".

        Mies, joka tuntee seksuaalista tarvetta paritella kauniin tytön kanssa, saa laadukkaampia jälkeläisiä kuin mies, joka parittelee laaduttomampien tyttöjen kanssa, joten hänen jälkeläisistään useammat jäävät eloon. Tietoisella tarpeella ei ole mitään tekoa tuloksen kanssa. VAIN toiminta ratkaisee, ja sen motiivina on seksuaalinen halu, ei halu saada lapsia, mutta se tuottaa lapsia.


      • porygoni

        Harvoinpa ihminen onkaan täydellisen tietoinen geeniensä sanelemista fenotyypin ilmenemisistä, olipa kyse sitten käytöksestämme tai fyysisestä olemuksestamme. En itsekään säikähtäessäni ajattele: "taidanpas nyt säikähtää!" tai kävellessän kaupungilla ajattele: "suodatanpas ja valikoinpas tässä informaatiota aistinelimiltäni aikani ratoksi." Nämä asiat ovat usein alitajuisia, joita meideän on vaikea ymmärtää, ainakaan jos emme ymmärrä käyttäytymisgenetiikkaa.


    • pijo-lokiaa

      "Uroksien pyrkimys on saada paritella mahdollisimman monen naaraan kanssa saadakseen siirrettyä geenejään tehokkaasti eteenpäin, naaraan ulkoisilla ominaisuuksilla ei ole niinkään väliä"
      Hyvännäköinen eli tietynlaisen ruumiinrakenteen omaava naaras = terve, lisääntymiskykyinen naaras. Sellaiseen ei uros turhaan tuhlaa resursejaan. Vaikka uroksen ensisijainen päämäärä on paritella mahdollisimman monen naaraan kanssa, toissijainen päämäärä on tehdä se tehokkaasti tekemättä turhaa työtä. Terveen hyvännäköisen naaraan kanssa parittelu on tehokasta, tuloksellista geenien levittämistä. Huonomman näköisen naaraan kanssa paritellessa voi koko touhu mennä hukkaan, on riski että naaras on hedelmätön, kuolee synnytykseen, ei kykene hoitamaan jälkeläistä. Siis mieluummin hyvännäköinen jos valinnanvaraa on. Sitten on vielä laumaeläimen oma status laumassa. leimautuuko sellaiseksi joka parittelee pahnanpohjimmaisten kanssa, vai sellaiseksi joka parittelee huippuyksilöiden kanssa. Partnerin hyvyys nostaa omaa statusta.

      • pijo-lokiaa

        "Sellaiseen ei uros turhaan tuhlaa resursejaan." Siis piti olla: ei tule turhaan tuhlanneeksi resurssejaan.


    • >>Uroksien pyrkimys on saada paritella mahdollisimman monen naaraan kanssa saadakseen siirrettyä geenejään tehokkaasti eteenpäin, naaraan ulkoisilla ominaisuuksilla ei ole niinkään väliä (naaras kuin naaras); ei oikeastaan missään muussa lajissa kuin ihmisellä. <<
      Ettäkö naaras kuin naaras kelpaa miehelle? Hahhahhaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1805
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1504
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1193
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1136
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1119
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1104
    Aihe