Miesten seksuaalivalinta

7plus6on13

Yleensä puhuttaessa seksuaalivalinnasta (aka sukupuolivalinnasta) painotetaan erityisesti sitä, miten lajin naaraat valitsevat parittelukumppanikseen esim. näyttävimmän tai voimakkaimman uroksen. Tämänhän selittää se, että naaras haluaa saada jälkeläisilleen mahdollisimman hyvät geenit omaavan uroksen kanssa jälkeläistensä menestyksen takaamiseksi. Ihmisissä naisten keskuudessa on samanlaista ajatusta POHJALLA, mikä selittää sen, miksi naiset hakee mielellään lastensa isäksi komeaa ja raamikasta miestä.
Uroksien pyrkimys on saada paritella mahdollisimman monen naaraan kanssa saadakseen siirrettyä geenejään tehokkaasti eteenpäin, naaraan ulkoisilla ominaisuuksilla ei ole niinkään väliä (naaras kuin naaras); ei oikeastaan missään muussa lajissa kuin ihmisellä. Tästä siirrytäänkin (äkkiseltään ajateltuna ehkä typerältä kuulostavaan)kysymykseen, että miksi miehet kiihottuvat hyvännäköisistä naisista? Mikä evolutiivinen merkitys sillä on? Miksi näin on ihmislajilla käynyt?
Ps. Muista kädellislajeista poiketen miehillä ei ole erektion saamiseen käytettävää siitinluuta, joten tämä "kiihottumisvaatimus" on lähtenyt kehittymään yksinomaan ihmiselle.

10

146

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • psmkjhjs

   Miksei mieskin etunenässä haluaisi saada ne mahdollisimman hyvät geenit jälkeläisilleen ja siten valitsisi etunenässä hyvännäköiset naiset?

  • biologiaa

   Kaikki lähtee siitä seikasta, että naaras voi saada vain harvoja lapsia, vikkelästi liikkuva koiras useita. Tämä johtaa siihen, että naaras joutuu olemaan krantumpi kuin koiras optimoidakseen geeniensä lisääntymisen. Naaras tarvitsee niin hyvän koiraan kuin saa, jopa aisankannattajan. Se siis voi paritella laadukkaan koiraan kanssa, mutta oman puolisonsa kanssa salata sen, jotta saisi käyttää puolisonsa resursseja.

   Koiras taas optimoi geeniensä periytymisen olemalla yhdynnässä mahdollisimman monen naaraan kanssa, siis saadessaan paljon jälkeläisiä. Yhdynnässä koiras ei siis voi olla yhtä kranttu kuin naaras. Koska naaraiden ja koiraiden yhdyntämäärä on kummallakin keskimäärin sama, tämä johtaa erilaiseen jakaumaan. Melkein kaikki naaraat ovat yhdynnässä, koiraista osa on erityisiä seksimagneetteja, osa jää kokonaan ilman.

   Vaikka koiraan ei tule olla yhtä kranttu kuin naaraan, sille on toki eduksi valita niin laadukkaita naaraita kuin saa. Laadukkaiden jälkeläisistä suurempi osa jatkaa sukua kuin laaduttomien.

   Ajatus, että koiraille kelpaisi naaras kuin naaras, on sikäli oikea, että lähes kaikki naaraat saavat seksiä, mutta parhaitten koiraitten tarvitsee paritella vain parhaitten naaraitten kanssa, huonompien kanssa kun ei kerkiä. Naaras tekee valinnan viimekädessä, mutta koiras pyrkii esittäytymään niin hyvälle naaraalle kuin suinkin.

   • biologiaa

    Siitinluu kyllä helpottaa yhdyntää joillakin lajeilla, mutta "kiihottumisvaatimus" on taatusti kaikille yhteinen. Ei yhdyntää voi olla ilman motivaatiota siihen.


  • porygoni

   Mielestäni lasket liikaa painoarvoa sille, etteikö mieskin kykenisi seksuaalivalintaan. Muilla eläimillä ei ole takanaan mm. kulttuurievoluutiota tai kognitiivista ajattelua (ainakaan suuressa määrin), joten niiden kohdalla päätelmäsi pätee. Ihmisellä voi olla pohjalla samanlainen mekanismi (että miehelle kelpaisi naaras kuin naaras -joka baarireissujen jälkeen näin onkin), mutta valintaakin toki esiintyy. Lasken suuren syyn kulttuurillemme ja sosiaalisille taidoillemme: olemme suhteellisen mielivaltaisesti päättäneet kollektiivisesti, millaiset naisen piirteet ovat mieluisia (näillä ei välttämättä ole edes yhteyttä luonnonvalinnan kannalta tärkeisiin seikkoihin ja mielipide-erojakin toki on).
   Tästä seuraa se, että jos saat valloitettua naaraan, joka omaa kulttuurisen ihanteen vaatimat piirteet, saat esimerkiksi meriittejä itsellesi sosiaalisessa hierarkiassa. Ja muita samankaltaisia sosiaalisia hyödykkeitä -myös psykologisia: koet onnistuneesi parinvalinnassa, kun se vaastaa yhteiskunnan odotusten normeja tai jopa ylittää ne (pian tietysti huomaat kuika typerää tällainen pinnallisuus on kun olet viettänyt viehättävän, mutta v-mäisen naisen kanssa muutaman vuoden pienessä kaksiossa)

   Tämän lisäksi ei ole mitenkään poissuljettua, etteivätkö miehetkin voisi kehittyä harjoittamaan seksuaalivalintaa aivan biologiseltakin näkökannalta: suuret rinnat tai leveä lantui esimerkiksi saattavat kertoa naisen hedelmällisyydestä ja synnytyksen pienistä riskeistä/jälkeläisestä huolehtimisesta synnytyksen jälkeen. Emme tietenkään ÄÄRIMMÄISEN viisaina olentoina ajattele asiaa näin, vaan olemme tehneet povekkuudesta ja naisen vartalon muodoista enemmänkin sekstistisiäja pornahtavia ominaisuuksia, vaikka taustalla onkin normaali biologinen ominaisuutemme. (tämä viimeinen on omaa spekulaatiotani, eikä välttämättä päde).

  • punatussi

   Ajalta, jolloin oli vain kumijalkineita tähän päivään asti en muista kenenkään tapaamani miehen sanoneen hyvännäköisen naisen nähdessään, että ton kanssa varmaan sais terveitä ja älykkäitä kakaria... Kyllä niillä aina oli ajatus, että tota olis kiva panna.

   • biologiaa

    Evoluutio ei edellytä, että motiivi on tietoinen. Se, joka käyttäytyy kilpailussa oikealla tavalla, saa enemmän lapsia, joille ko. käyttäytymistä tuottavat geenimuunnelmat periytyvät.

    Kun tyttö koristautuu "itseään varten", tämä voi olla hänen tietoinen luulonsa. Todellisuudessa hän on perinyt koristautumiseen johtavia geenimuunnelmia, jotka hän jättää laadukkaille jälkeläisilleen, sillä hän pääsee parittelemaan laadukkaamman miehen kanssa kuin kanssasisaret, jotka eivät tunne tarvetta koristautua "itseä varten".

    Mies, joka tuntee seksuaalista tarvetta paritella kauniin tytön kanssa, saa laadukkaampia jälkeläisiä kuin mies, joka parittelee laaduttomampien tyttöjen kanssa, joten hänen jälkeläisistään useammat jäävät eloon. Tietoisella tarpeella ei ole mitään tekoa tuloksen kanssa. VAIN toiminta ratkaisee, ja sen motiivina on seksuaalinen halu, ei halu saada lapsia, mutta se tuottaa lapsia.


   • porygoni

    Harvoinpa ihminen onkaan täydellisen tietoinen geeniensä sanelemista fenotyypin ilmenemisistä, olipa kyse sitten käytöksestämme tai fyysisestä olemuksestamme. En itsekään säikähtäessäni ajattele: "taidanpas nyt säikähtää!" tai kävellessän kaupungilla ajattele: "suodatanpas ja valikoinpas tässä informaatiota aistinelimiltäni aikani ratoksi." Nämä asiat ovat usein alitajuisia, joita meideän on vaikea ymmärtää, ainakaan jos emme ymmärrä käyttäytymisgenetiikkaa.


  • pijo-lokiaa

   "Uroksien pyrkimys on saada paritella mahdollisimman monen naaraan kanssa saadakseen siirrettyä geenejään tehokkaasti eteenpäin, naaraan ulkoisilla ominaisuuksilla ei ole niinkään väliä"
   Hyvännäköinen eli tietynlaisen ruumiinrakenteen omaava naaras = terve, lisääntymiskykyinen naaras. Sellaiseen ei uros turhaan tuhlaa resursejaan. Vaikka uroksen ensisijainen päämäärä on paritella mahdollisimman monen naaraan kanssa, toissijainen päämäärä on tehdä se tehokkaasti tekemättä turhaa työtä. Terveen hyvännäköisen naaraan kanssa parittelu on tehokasta, tuloksellista geenien levittämistä. Huonomman näköisen naaraan kanssa paritellessa voi koko touhu mennä hukkaan, on riski että naaras on hedelmätön, kuolee synnytykseen, ei kykene hoitamaan jälkeläistä. Siis mieluummin hyvännäköinen jos valinnanvaraa on. Sitten on vielä laumaeläimen oma status laumassa. leimautuuko sellaiseksi joka parittelee pahnanpohjimmaisten kanssa, vai sellaiseksi joka parittelee huippuyksilöiden kanssa. Partnerin hyvyys nostaa omaa statusta.

   • pijo-lokiaa

    "Sellaiseen ei uros turhaan tuhlaa resursejaan." Siis piti olla: ei tule turhaan tuhlanneeksi resurssejaan.


  • >>Uroksien pyrkimys on saada paritella mahdollisimman monen naaraan kanssa saadakseen siirrettyä geenejään tehokkaasti eteenpäin, naaraan ulkoisilla ominaisuuksilla ei ole niinkään väliä (naaras kuin naaras); ei oikeastaan missään muussa lajissa kuin ihmisellä. <<
   Ettäkö naaras kuin naaras kelpaa miehelle? Hahhahhaa.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tiedätkö autereen?

   Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
   Tunteet
   14
   2224
  2. Mikä tekee kaivatustasi

   haluttavan?
   Ikävä
   109
   2003
  3. Naisten pitäisi lähestyä miehiä enemmän.

   Milloin viimeksi lähestyit miestä ja pyysit kahville tai treffeille?
   Sinkut
   146
   1811
  4. Jos Harris saa naiset liikkeelle,niin kenties.....

   Myöskin Nikki Haleyn tukijat lupasivat Harrikselle tukensa.Harris vain 2-3% jäljessä vaikka ei ole edes viellä ehdokas.
   Maailman menoa
   166
   1354
  5. Luulin olevani ainoa... Mutta jättääkö muutkin tosiaan lääkärikäynnit sivuun?

   Lueskelin netistä uutisia ja iltalehdessä oli juttua, että ihmiset eivät hakeudu hoitoihin. Luulin olevani ainoa, joka t
   Maailman menoa
   106
   1332
  6. Joonas Rask viettänyt omasta

   mielestään kivaa iltaa hyvässä hengessä.. https://www.is.fi/sm-liiga/art-2000010582941.html
   Maailman menoa
   2
   1291
  7. Olit kiinnostunut mutta

   varovaisesti. Elämä koetellut sua mies? 😔
   Ikävä
   76
   1124
  8. Yksi syy miksi kaipaan sua

   On se että luulen sun ymmärtävän mua hyvin. Ollaan jokseenkin samanlaisia vaikka hyvin erilaisia.
   Ikävä
   66
   980
  9. Olet hyvin

   rakastettava ja kaipaan sinua.
   Ikävä
   42
   916
  10. No oletko miten paljon miettinyt

   Sitä että mentäiskö me naimisiin? Mieheltä
   Ikävä
   68
   898
  Aihe