Kipu polven sisäsyrjällä

Polvikipu

Aloittelen taas lenkkeilyä ja vaivakseni hiipii polven sisäsyrjällä tuntuva pistävä kipu. Olen mielestäni aloittanut melko maltillisesti, lenkit ovat olleet pituudeltaan n. 2-5km ja pari kertaa viikossa. Kolmas lenkkiviikko menossa ja taas vaiva ilmoittelee itsestään.
Kipuilua on aiemminkin ollut ja pahimmillaan juokseminen on loppunut omaan mahdottomuuteensa. Kipu on tuntunut jopa kävellessä. Ei siis jomota levossa, vaan vaivaa lähinnä juostessa/kävellessä. Ohi se on kuitenkin mennyt levolla, mutta pahimmillaan puhutaan viikoista.
Kengät olen uusinut viimekeväänä, liikkeessä tehdyn jalkatutkimuksen perusteella. Pääasiassa juoksen asvaltilla, voiko syy olla liian kova alusta?
Olisiko vinkkejä mikä polviani vaivaa ja mitä voisin tehdä asian hyväksi? Juoksemista en taas haluaisi lopettaa, kun olen alkuun päässyt ja tavoitteet syksylle asetettu.

50

30041

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • joustava_askel

      Astutko oikein? Astu päkiällä, älä kantapäällä.

      • Polvikipu

        Kiitos, täytyypä tuota askellusta tarkkailla. Pitää houkutella mies mukaan lenkille tarkkailemaan juoksutekniikkaa!


      • oikeajuoksutyyli

        juokseminen onnistuu vanhat villasukat jalassa.tai jos juoksee kenttää ympäri paljain jaloin jolloin jalkapöytä menee oikein maahan ja sitten vasta kantapää viimeisenä.jos käyttää juoksuun kenkiä kannattomat kengät ja juokseminen on luonnollisempaa.koska ihmistä ei ole luotu kengät jalassa juoksemaan.itse juoksen matalilla kengillä jossa ei ole kantaa hiekkatillä ja ensin varpaat ja jalkapöytä maahan ja ei ole koskaan jalat kipeytyneet vaikka oikea jalkaterä vaurioitunut samoin vasen polvi.


      • Jalkaterä_jousena
        oikeajuoksutyyli kirjoitti:

        juokseminen onnistuu vanhat villasukat jalassa.tai jos juoksee kenttää ympäri paljain jaloin jolloin jalkapöytä menee oikein maahan ja sitten vasta kantapää viimeisenä.jos käyttää juoksuun kenkiä kannattomat kengät ja juokseminen on luonnollisempaa.koska ihmistä ei ole luotu kengät jalassa juoksemaan.itse juoksen matalilla kengillä jossa ei ole kantaa hiekkatillä ja ensin varpaat ja jalkapöytä maahan ja ei ole koskaan jalat kipeytyneet vaikka oikea jalkaterä vaurioitunut samoin vasen polvi.

        Aivan niin, kantapää-astuminen on luonnotonta ja kohdistaa jalkaan turhia iskuja. Savannilla ei juostu kengät jalassa riistan perässä.


    • Ylipronaatio

      Nuo liikkeessä tehdyt tutkimukset on ihan höpöhöpö-juttuja. Asfaltti on huono alusta juosta. Kipu polven sisäsyrjällä on tuttu vaiva ja omalla kohdalla johtui siitä että nilkat on virheasennossa eli ehdottomasti pitää olla pronaatiotuetut juoksukengät.

    • tehotko

      Asfaltti ei ole sen huonompi ole kuin muutakaan alustat. Jokaisessa alustassa on omat hyvät ja huonot puolet. Oletko koittanut pudottaa tehoja, sillä aika usein monen vaivan syyän on liian kova teho aloittaessa, (eli pitää aloittaa varovasti ja antaa kropan tottua).

      • Kumijalkainen

        Jos on oikeat juoksukengät joissa on tarpeeksi vaimennusta kompensoimaan kovaa alustaa. Asvaltti alustana on jalalle hyvin kova ja ei-luonnollinen verrattuna vaikka lenkkipolkuun.

        Kyllä itse ainakin mieluummin myös kävelisin tampatulla metsäpolulla, kuin asvaltilla jos olisi mahdollisuus valita.


      • voidetta
        Kumijalkainen kirjoitti:

        Jos on oikeat juoksukengät joissa on tarpeeksi vaimennusta kompensoimaan kovaa alustaa. Asvaltti alustana on jalalle hyvin kova ja ei-luonnollinen verrattuna vaikka lenkkipolkuun.

        Kyllä itse ainakin mieluummin myös kävelisin tampatulla metsäpolulla, kuin asvaltilla jos olisi mahdollisuus valita.

        metsäpolku paras - asvaltti ei liene kovin hyvä.


    • kokeile_venyttelyä

      Venytteletkö reisiä kunnolla? Voisi johtua myös kireistä reisilihaksista :)

      • voitelua

        kokeile voiteita - arnikkaa sisältävää tai niveliin sopivaa apteekista tai halpahallista. sitä laitat heti juoksun jälkeen.


    • voitelua

      Asvaltti on huono alusta - pitäs olla luonnollinen polku tms

    • KoettuOn

      Ihan oikeita ja harkitsemisen arvoisia vinkkejä keskustelussa. Itselläni polvivaivoihin auttoi etureisien venyttely. Kannattaa myös muistaa jalka- ja keskivartalolihasten harjoittaminen. Monipuolinen lihaskuntotreeni auttaa jalkaa kestämään asfaltin aiheuttamaa iskutusta. Jos asfaltilla juokseminen tuottaa pidemmän päälle ongelmia, niin kannattaa kokeilla myös polkujuoksua, joka on huomattavasti nivelystävälisempää ja mielestäni kaikin puolin mukavampaa, mutta koettu mukavuushan on loppupeleissä vain makuasia :)

      Omien jalkavaivojeni jälkeen olen itse tuonut juoksuharrastuksen ohelle huomattavan määrän kuntosalia, kuntopyöräilyä ja crosstraineria. Jos kipu on todellä häiritsevää, niin ehdottomasti kannattaa käydä myös urheiluhierojalla, koska monet niveliin tai jänteisiin kohdistuvat kiputilat voivat johtua myös jumittuneista lihaksista.

      • Räätälinvenytys

        Tässä ollaan totuuden jäljillä. Itselläni kipeytyi polven alasisäsyrjä lenkkeilyn aloituksesta. Kolmen kerran jälkeen polvi oli niin kipeä, ettei peittoa voinut jalan päälle heittää, kun jo sattui. Tulehduskipulääkkeet auttoivat hieman, mutta eivät poistaneet ongelmaa. Korttisoonipiikki rauhoitti polven, mutta se ei ole sopivat pitkäaikaisratkaisu. Piti löytää jotain muuta...

        Pitkästä kertomuksesta lyhyt, joten mennään suoraan syihin ja niiden ehkäisyyn.

        Minulla oli räätälinlihas pinkeänä ja se veti polven sisäsyrjän ligamenttia (ankanjalka ligamentti) eli kiinnityspistettä, joka sitten tulehtui. Tuo outo nimi johtuu kolmen lihaksen kiinnityskohdan muodosta. Korttisooni rauhoitti polven niin, että pystyin aloittamaan varovaisen venyttelyn ja kas kummaa polvi alkoi parantua ja on nykyään oireeton kunhan muistaa venyttelyn. Ero entiseen on suuri, kun polvet ehti vaivata arkea rajoittavasti parikin vuotta.

        Venyttelyn teen seuraavasti. Käyn lattialle ns. polviasentoon, missä venyteltävä jalka on polvimaassa ja toinen jalta 90 asteen kulmassa edessä tukemassa asentoa. Nostan kädet ylös taivuttaen koko vartaloa taaksepäin (lantiota eteen työntäen) samalla katsoen kattoon niin pitkälle taaksepäin kuin päätä kääntämättä pystyy. Venytys tuntuu etureiden ulkosyrjässä ja polven sisäpinnalla lihaksen kiinnityskohdassa. Normaali etureiden venytys, missä käytetään kantapää pakaraan liikettä ei toimi yhtä tehokkaasti, koska se venyttää myös reiden ojentajaa.

        Muutaman viikon jälkeen (venytys 3-5 kertaa viikossa) oli polvi jo juhlakunnossa ja vanhat murheet poissa! Venyttelyä täytyy myös muistaa jatkaa, koska muuten on paluu vanhaan polvikipuun tapahtuu yllättävänkin nopeasti.


      • hyötyliikkuja

        Kun aloittaa yhtä äkkiä liian paljon juoksemisen kovalla alustalla, niin mullakin meni polvet todella pahaksi ja jouduin syksyn olemaan levossa ja lääkkeitä olisi pitänyt ottaa suun kautta ja lääkevoidetta ulkoisesti. Alkoi kipuilemaan myös muut niveet sen jälkeen eli minä ainakin joudun hyvin venytteemään ja lämmittelemään ensin ja vielä lenkin jälkeenkin olemaan tarkka palautumisen ja venyttelyn kanssa, koska ongelmani on ennen kaikkea selkä, mutta onneksi sekin on nyt paranemaan päin ja kaikelainen liikunta jo helppoa :)


    • Tuttu vaiva.. Itellä lähti, kun siirryin pääasiassa juoksemaan pururadalle. Ei auttanut muu.

      • opittuon

        Sama täällä että helpotti kun vaihdoin purulle.
        Vähäksi aikaa vaihdoin juoksun rullaluisteluun eikä kipu tullut takaisin.


    • Tarkkailija2

      Fyssari voisi tarkistaa jalkojesi asennon. Jos ongelmia, hän antaa ohjeet siitä kuinka asennon voi korjata erilaisilla venytyksillä ja lihasharjoitteilla tms. Kannattaa hakea apua ajoissa.

    • järkeäjuoksuun

      Pitää muistaa se, että ihmisen jalat, kuten eläimienkin takajalat on tehty vain ponnistamista varten. Maahantulon isku tulisi ottaa vastaan etukäpälillä. Mutta ihmisen fysiologia on kaksijalkaisen ja polvikipuisen taivalta. Kipujen välttämiseen on paras keino olla juoksematta ja hyppimättä-.

    • Juokse jalat suorina, kantapää käväisee aina takalistossa. Hirveän moni nainen lönköttelee lenkkipolulla niin, että sääret vispaa sivulla, en vaan kehtaa varoittaa, että siitä tulee tuo ongelma. Ulkosyrjän kipu olisi ilitobial band syndrome, ihan eri juttu.

    • Polven sisäsyrjäkivun yksi aiheuttaja on reiden sisäsivun lihaksien jumitus. Vastaavasti polven ulkosyrjäkivun syypää usein löytyy reiden ulkosivun lihaksista. Reiden sisäsivun lihakset kykenee hieromaan auki itse helposti (kivutta ei selviä). Ulkopuolen lihasten hieronta itse on hankalampaa.

      Lihasten jumia et välttämättä huomaa, ellet sitä erityisesti etsi. Aseta peukalosi reiden sisäsivun keskelle (muutamassa kohtaa reiden pitkittäissuuntaa) ja paina peukaloita kohti jalkaa. Jos sattuu kunnolla, niin jumihan se siellä. Suosittelen poikittaista hierontaa.

    • tohtori2222

      toi on selvä tapaus kierukka menossa polvesta leikkaus tulossa pikasesti lääkäriin joka laittaa kirugille lähetteen leikkausta varten toipuminen kestää 2 vuorokautta ja taas juoksu onnistuu

    • asiantuntija78

      selvä tapaus kierukka paskana polvesta leikkaus tulossa muu hoito ei auta

    • juoksijanpolvi

      Googlaa "juoksijan polvi", niin saat tuohon vaivaasi kunnon tietoa.

    • en_ollutkaan_rampa

      Minulla vaiva on poistunut kun olen vaihtanut lenkkarit toisenmerkkisiin ja palannut taas kun olen hankkinut vääränlaiset.

      Kenkien vaihto toisiin on yleensä halvempaa kuin lääkärissä /hierojalla käynti, ja ne huonosti toimivat kengät kelpaavat kuitenkin kävelyyn yms.

    • jäsenkorjaa-ja

      kävely ja osa lenkkadeista on pohjan osalta liika ohut pohja kantapään vahvuus pitäisi olla 20mm luokkaa vähintään.

    • Hipidipidaa

      Se on tota kun on istumatyössä ja istuu päivät pitkät samassa asennossa niin lihakset supistuu ja on jumissa ja etu ja takareisi ei futaa kunnolla ja lantiokin on väärässä asennossa. tai sitten pyöräilet paljon ja et venyttele yhtään.Tietysti askellus tyyli ja kengät helpottaa. Kyl se pitäis aueta kun venyttelet ja vaikka kyykkyä tekee kevyesti ja et jumahda yhteen istuma-asentoon. Minä tein mini-trampoliinilla kaikkia pomppu ja kyykky liikkeitä nii samanlaienn kipu katosi.

    • Kannattaa ensin karsia pios luulotaudin mahdollisuus.Juokse niin kauan kuin kipu antaa möyden.Vaikka kipu on yhtä todellista luulona tahi kuviteltuna,brutaali juokse kipu pois-menetelmä voi hyvin toimia.Nimimerkkillä vuosia lonkkakipua kärsinyt.

    • tosiasian.kerron

      Mee sä vaan keinutuoliin kiikkumaan ja jät tommoset juoksemiset nuoremmilles. Kohta kuolet joka tapauksessa, juokset tai olet juoksematta.

    • PALJAIN_JALOIN

      Parhaat kengät juoksuun ja kävelyyn ovat paljasjalkakengät. Ihminen kun on luotu liikkumaan paljain jaloin!
      Paljasjalkakengillä liikkuminen korjaa asentovirheitä, mikä taas vähentää vääristä asennoista johtuvia selkä-, polvi- ja jalkakipuja. Toisin kuin normaaleilla paksupohjaisilla kengillä käveltäessä, paljasjalkakengät aktivoivat jalkojemme yli 20 pientä lihasta. Vahvemmat jalkalihakset pienentävät vammautumisriskiä ja parantavat verenkiertoa huomattavasti. Kokeneet maratoonarit ovat paljasjalkakenkiä maratonilla käytettyään kertoneet välttyneensä monilta ongelmilta ja palautuneensa ennätysnopeasti.

    • Proteesit_on

      Tuosta se alkaa, 80-luvulta asti samat oireet, nyt keinonivel kummassakin polvessa. Nivelkierukat hajosi hissukseen ja lopulta ei ollut muuta mahdollisuutta kuin proteesit.

    • Niiiiiina

      Kengät oli itsellä syynä, pitkään ihmettelin, mutta lopulta sain rajattua syyn kenkiin. Tarvitsen tosi sopivat kengät urheiluun, muuten tulee polvet kipeäksi, eikä kenkien sopivuutta selvitä kuin ostamalla ja kokeilemalla ja toivomalla parasta :)

    • doktor_

      Polvi ongelmat ovat lähtöisin huonosta ryhdistä. Eli tukilihasten epätasapaino voi olla niskassa, selässä, vatsassa tai lantiolla.

    • sekin

      aika usein kehon epätasa paino johtuu lantion si nivelen toiminta häiriöstä silloin juuri kehosta toinen puoli kiristää varpaista kalloon asti.

    • Mulla sattuu polviin silloin kun aloittelen juoksuharrastusta. Keväällä, vailla mitään harjoitusta, juoksin Naisten kympillä jonkun kuutisen kilometriä, sitten oli pakko hiljentää kävelyyn koska sattui jo niin. (Ärsytti, koska siinä vaiheess olisin jo JAKSANUT juosta, alkumatkasta olin henkihieverissä.. :D )

      Olen kuitenkin huomannut, kuten yksi fyssari mulle aikanaan opastikin, että jatkamalla harrastusta kipu vähitellen katoaa kun jotkut sidosaineet, lihassäikeet tai mitkälie vahvistuu.

      En tiedä vastaako ntämä kysymykseesi yhtään, sinulla kipu kuulostaa toisentyyppiseltä. Mulla kun kipu ei jäänyt päälle vaan sattui vain juostessa.

    • 1poika

      Täytyy venyttää jalkoja. Nosta jalka tiskipenkille ja vedä takaisin päin. Jos on pieni reuna niin kantapää siihen ja vedät itseesi päin. Pitäisi tuntu sisäreidessä.

      • Tiskipöytäkö

        Mikä on "tiskipenkki" ?


    • Kipu polven sisäsyrjällä.
      Juostessa polvinivelen sisällä sääri ja reisiluun välissä on eräänlainen iskujen vaimennus-tyyny.

      Kun tämä kuluu pikku hiljaa pois, jatkuvien samassa asennossa tapahtuvien rasitusten johdosta, luiden päät koskettavat toisiaan ja syntyy kipu polven liikkuessa.

      Kun polveen ei kohdistu iskua, esim pyörällä ajettaessa ei synny kipuakaan.
      Ainoa kunnollinen korjausmenetelmä on tekonivel, mikäli sattuu saamaan toimivan.

      Lisäksi kannattaa valita sellainen malli, jossa on ns rasvausnippa, jonka avulla polvea voidaan rasvata omatoimisesti rasvaus puristimen avulla, kuten kaikkia työkoneita.

      • juostessa: tämä sanan jälkeen jäi kaksoispiste pois :


    • Itsellä on ollut samaa vaivaa ja kävin fysioterapeutillakin sen takia. Syyksi paljastui lihasepätasapaino eli etureidet olivat jumissa ulkosyrjästä ja sisäpuoliset etureisilihakset olivat heikot. Tämän vuoksi polvet kääntyivät ulospäin. Lisäksi takareidet olivat kireät ja pakaroissa ei ollut voimaa joten askel lähti minun tapauksessa takareisilihaksella eikä pakaralihaksella. Paras apu itsellä noiden heikkojen lihasten aktivoimiseksi on ollut jalkaprässi, kyykkäys tangon kanssa ja askelkyykyt. Pyöräily on myös todella hyvää treeniä jaloille. Jos on mahdollisuus käydä salilla niin ehdottomasti myös etu- ja takareisin treenaus muutenkin on hyödyllistä. Juoksu kannattaa unohtaa siksi aikaa että siellä reisissä on oikeasti lihaksia joilla niitä jalkoja liikutetaan. Salilla tietty voi kokeilla juoksumattoa niin saa kevyttä iskutusta sinne jalkoihin.

      Joku ehdottelee pronaatiotuettuja kenkiä mutta harva niitä oikeasti tarvitsee. Itseasiassa liian tuettu kenkä saattaa jopa pahentaa vaivaa kääntämällä polvea enemmän ulospäin. Itse käytän neutraalia ja hyvin vaimennettua mutta kohtalaisen tukevaa juoksukenkää. Juoksumatolla juoksen ihan normaaleilla sisäpelikengillä joissa ei ole paljoakaan tukea.

      Eli lyhyesti: lihastasapaino ja -voima kuntoon perusharjoituksilla ja venyttelyä. Juoksua vasta sitten kun on lihaksia millä voi juosta.

    • PolvetSököt

      Onko kipu pinnassa vai syvemmällä? Itselleni kipu tulee aivan ihon alle. Kyseessä on hermosärky, joka voi pahentua esim. juostessa.

    • Aloittelijamyös

      Aloittajalta vielä tarkistan, että tuntuuko kipu polven sisäreunalla vai ennemminkin hieman polven alapuolella säären yläosassa (sisäreunalla)? Jos paremminkin sääressä, niin itsellä tuohon kipuun auttoi pehmeämmällä alustalla juokseminen ja säären/reiden sisäpuolen venyttäminen. Venytys: lattialla seisten toinen jalka sivulle esim.sohvan selkänojan päälle. Kireyttä tuntuu aikalailla koko jalan mitalla nivusista nilkkaan.

    • UrheiluKannattaa

      Hoito on pehmeämpi alusta, lihasvoimien parantaminen ja venyttely. Jos on ylipainoa niin sitten painon pudotus. Liikkumalla pystyy siirtämään mahdolliset tekonivelten laitot vuosikymmenillä eteenpäin.

    • niilocka

      Tosi kipiä polvi ei tahdo pystyä etes käveleen kipu sisäsyrjällä hieman polven alapuolella tuli ihan yhtä äkkiä eilen otin 800 puranaa eilen ei mitään vaikutusta särkenyt koko yön nyt otin sirdaludin 2mg pitää kattoa vaikuttaako olen 59v mikä avuksi t. Niilo

      • niilocka

        levossa särky ei niin kova pitääkö mennä lääkäriin


    • Anonyymi

      Venyttely, venyttely ja venyttely.

      • Anonyymi

        Etureisien ja pakaroiden venyttely. Itsellä poistui sillä sisäsyrjän pistävä kipu.


    • Anonyymi

      Oletko kokeillut hieromavasaraa polveen?

      • Anonyymi

        Kova isku suoraan polveen, kyllä se siitä.


    • Anonyymi

      Minulla vaivaa täsmälleen sama polven sisäsyrjän kipu pahasti. Se oireili vähän ensin ja nyt ollut neljä viikkoa tosi paha. Ja kävelykään ei luonaa mielyttäväsi. Vaiva tuli minulle uutena, koska olen harjoitellut säännöllisesti jo pitkään juoksuharjoittelua. Kiitos kun olette jakaneet hyviä ohjeita ja lihashuolto vinkkejä. Juoksu on kivaa kun kulkee ja paikat ei vaivaa!

    • Anonyymi

      Minulla polven sivuside revähtänyt ja käytän polviortoosia,olen toki suihkussa ottanut sen pois,tosin mietin olisiko pitänyt suojata jalka kosteudelta ja pitää ortoosi myös suihkun aikana?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      272
      2793
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      75
      1496
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1450
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      33
      1223
    5. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      10
      1180
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1173
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1170
    8. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1164
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1099
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      10
      1090
    Aihe