Nyt nähdään sortuuko systeemi

Kreikalle_on_annettava

professori Markku Kuisman arvion mukaan velkahelpotuksia - nykyisenkaltaisella pakottamis- ja kuristamispolitiikalla eurolla ei ole pitkää ikää!

"Professori euroalueesta: "Suomi on Saksan jaloissa räksyttävä pikkukoira!"

ja "Nyt nähdään sortuuko systeemi", Kuisma arvioi euroalueen nykyistä jo vuosikausia jatkunutta kriisiä.

"- - Suomi on Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen valinnut muista Pohjoismaista poikkeavan tien Saksan kyljessä, sanoo Suomen ja Pohjoismaiden historian professori Markku Kuisma. Ratkaisu näkyy Kreikan kriisissä, jossa ankaran linjan valinnut Suomi pyrkii Kuisman mukaan miellyttämään Saksaa. - -

- - Brysselin lainaneuvotteluissa Suomi on vetänyt tiukkaa linjaa Kreikan suhteen. Linjalla on Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian professori Markku Kuisman mukaan oma luonteva historiallinen taustansa.

– Suomi seuraa Saksaa ja pyrkii keräämään pisteitä Berliinistä olemalla paavillisempi kuin paavi itse. On käytetty vertausta suuren Saksan jaloissa räksyttävästä pikkukoirasta. Vahvimman uroksen kylkeenhän kannattaa hakeutua, ja nyt Euroopassa Saksa on sitä, Kuisma sanoo.

Taloushistoriaan erikoistunut Kuisma näkee nykyisessä tilanteessa paljon yhtymäkohtia viimeisen sadan vuoden eurooppalaisiin murrosvaiheisiin. Eurooppalaisen valtapolitiikan rakenteet saivat Suomen asemoitumaan lähelle Saksaa itsenäisyytensä alkuvaiheista lähtien.

"Suomi seuraa Saksaa ja pyrkii keräämään pisteitä Berliinistä olemalla paavillisempi kuin paavi itse."

Saksan tappio toisessa maailmansodassa katkaisi maiden välisen yhteyden pitkäksi aikaa, mutta Neuvostoliiton luhistumisen jälkeen Suomi löysi taas tukensa ja liittolaisensa Saksasta.

– Se oli sinänsä Suomelle luonteva ratkaisu, mutta kiinnostavaa on se, että muut Pohjoismaat lähtivät eri suuntaan. Ne hakevat enemmän tukea Britannian suunnasta. Suomi on vähän kaksijakoinen. Toisaalta on ajettu tällaista Saksan reunavaltion moralistista suuntaa, välillä taas on liberaalimpaa pohjoismaista suuntausta, Kuisma sanoo. - -

Professori Markku Kuisman mielestä tästä on Kreikan ja euron kriisin nykytilanteessa kysymys:

Suomi on ajanut tiukkaa linjaa Kreikkaa koskevissa neuvotteluissa.

Kuisman mielestä liittovaltiokehityksen on syvennyttävä, mikäli eurojärjestelmän halutaan jatkuvan nykyisellään.

Liittovaltiokehityksen vaihtoehtona on Kuisman mukaan joko eurojärjestelmän osittainen hallittu purkaminen tai hajoaminen.

Professori Markku Kuisma näkee Suomen linjaukset osana pitkää jatkumoa, jossa Suomi pyrkii asemoimaan itsensä Saksan kumppaniksi.

Kreikalta vaadittavat muutokset eivät onnistu Kuisman mielestä kuukausien tai edes lähivuosien aikana, koska muutettavien rakenteiden taustalla on jopa tuhansien vuosien kehitys. - -"

"- - Euro voi kokea kultakannan kohtalon

Kuisma näkee eurojärjestelmässä paljon yhtäläisyyksiä 1800-luvulta maailmansotiin asti vallinneeseen metallikantajärjestelmään. Eri maiden valuuttoja yhdisti liitos ensin hopeaan, sitten kultaan. 1930-luvun talouskriisissä kultakanta romahti lopullisesti. Kuisman mukaan ongelma oli sama kuin eurossa. Koko muu yhteiskunta joutui joustamaan, kun tavoitteena oli rahan arvon vakauden säilyttäminen.

– Vakaudessa oli hyvät puolensa, mutta käytännössä kriisien hoitaminen oli mahdotonta, sillä julkinen valta ei kyennyt käyttämään fiskaalisia tai rahapoliittisia keinoja.

Kuisman mukaan kultakannan jäykkyys johti tutulta kuulostaviin taloudellisiin häiriötiloihin ja kuristuspolitiikkaan. Samasta syystä hän ei ennusta eurollle pitkää ikää, ellei muita ratkaisuja löydetä. Yhdentymisen sijaan eripura euroalueella on vain syventynyt. - -

- - Euroalueen järjestelmä toimii täysin samalla tavalla kuin Neuvostoliitto siinä mielessä, että puheet ja teot ovat täysin eri maailmasta, Kuisma sanoo.

Puheissa euroalue näyttäytyy yhteen hiileen puhaltavana idyllisenä perheenä, mutta Kuisman kuvaileman europerheen dynamiikka on tutumpi sosiaaliviranomaisten raporteista, kuin matkailumainoksista.

"Vaikea kuvitella, että tämän päivän Euroopassa pystyttäisiin kovin pitkään rakentamaan rahajärjestelmää sen varaan, että ne jotka eivät pärjää, pakotetaan siihen mukaan."

– Professori Markku Kuisma

– Tässä perheessä vahvimmat jäsenet käyttävät heikompia hyväkseen, ovat väkivaltaisia ja hallitsevat julmuudella, Kuisma sanoo.

– Vaikea kuvitella, että tämän päivän Euroopassa pystyttäisiin kovin pitkään rakentamaan rahajärjestelmää sen varaan, että ne jotka eivät pärjää, pakotetaan siihen mukaan. Eihän sellainen voi kestää kuin pakkovallalla. Nyt nähdään sortuuko systeemi, Kuisma uskoo.

Yle 16.7.2015

http://yle.fi/uutiset/professori_euroalueesta_suomi_on_saksan_jaloissa_raksyttava_pikkukoira/8156758

Paneeko miettimään, millaisia vaihtoehtoja Suomessa kannattaisi pikaisestikin harkita, jotta parhaiten voitaisiin turvata Suomen kansalliset - ja siis myös tavallisten Suomen kansalaisten - edut?

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1372

22

113

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kansalaisaloite_saa

      arsin vahvaa tukea myös Perussuomalaisten nuorisojärjestöstä, jonka puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen valittiin lauantaina 8.8.2015 Perussuomalaisten kolmanneksi varapuheenjohtajaksi.

      Missähän - ja miksi - euroaluetta koskevan kansalaisaloitteen suhteen luuraa keskustanuorten johtohenkilöt?

      "Kenttä näpäytti puolueen johtoa – Tynkkynen arvostelee perussuomalaisten linjaa

      Perussuomalaisten varapuheenjohtajistoon noussut Sebastian Tynkkynen aikoo vaikuttaa puolueensa johtoon Suomen eroamiseksi eurosta.

      Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen sanoo, että hänen valintansa puolueen kolmanneksi varapuheenjohtajaksi kertoo tiukan eurolinjan mittavasta kannatuksesta puolueessa. Hänen mukaansa kenttä on huolissaan puolueen linjasta.

      Ensimmäinen kaveri, joka tuli onnittelemaan, antoi markan käteen ja sanoi, että pidä tuo linja.

      – Sebastian Tynkkynen

      – Kentän puolella on ollut tiettyjä äänenpainoja jo pitkän aikaa ja on oltu huolestuneita mihin suuntaan puolueen linja on menossa. Olen tätä kentän pyrkinyt tuomaan esiin, Tynkkynen sanoi perussuomalaisten puoluekokouksessa Turussa lauantaina heti valintansa jälkeen.

      Tynkkynen syrjäytti varapuheenjohtajan paikalta kansanedustaja Juho Eerolan, jolle puolueen vaalivaliokunta eli puolueen johto oli esittänyt jatkokautta.

      – Se ei yllättänyt, että tällaiselle linjalle on näin kova kannatus. Se, että puoluekokous valtuutti minut edistämään tätä linjaa ja tuomaan sitä esiin, kyllähän se oli todella positiivinen yllätys itselle, Tynkkynen sanoi.

      – Kun voittajat julkistettiin, ensimmäinen kaveri, joka tuli onnittelemaan, antoi markan käteen ja sanoi, että pidä tuo linja, koska meidän puolueessa on tälle linjalle kannatusta.

      Tynkkynen aikoo ajaa euroeroa

      Tynkkysen mukaan suurin osa puoluekentästä kannattaa Paavo Väyrysen (kesk.) kansalaisaloitetta, että Suomeen järjestettäisiin kansanäänestys siitä erotaanko eurosta vai ei.

      – Tulen puoluehallituksesta käsin nostamaan keskustelua tästä aiheesta ja ehdottamaan, että puolue laatisi uuden eurooppapolittiisen ohjelman, missä ihan selkeästi otettaisiin kantaa, että samalla tavalla kuin muut pohjoismaat Suomen pitää palata omaan rahapolitiikkaan, Tynkkynen peräsi.

      Hänen mukaansa euroeron ajaminen ei ole hallituskysymys, vaan kyse on "puolueen uudistamisesta".

      LUE MYÖS

      Sebastian Tynkkynen kampesi Juho Eerolan 3. varapuheenjohtajan paikalta 8.8.

      http://yle.fi/uutiset/sebastian_tynkkynen_kampesi_juho_eerolan_3_varapuheenjohtajan_paikalta/8212851

      Hilkka Säävälä / Antti Pilke

      Yle Uutiset

      http://yle.fi/uutiset/kentta_napaytti_puolueen_johtoa__tynkkynen_arvostelee_perussuomalaisten_linjaa/8213101

      KS.

      "Aloitteen sisältö

      Päätös Suomen liittymisestä euroalueeseen tehtiin eduskunnassa keväällä 1998. Jäsenyydestä ei järjestetty kansanäänestystä. Eduskunnalle ei annettu lakiehdotusta, vaan ainoastaan valtioneuvoston tiedonanto. Tiedonannossa jäsenyys esiteltiin miltei pelkästään myönteisessä valossa, vaikka käytettävissä oli runsaasti tietoa siihen liittyvistä kielteisistä vaikutuksista ja riskeistä.

      Suomi on kärsinyt jäsenyydestään euroalueessa enemmän kuin useimmat muut jäsenmaat. Kreikan kriisin yhteydessä on esitetty euroalueen taloudellisen yhteisvastuun lisäämistä ja sen kehittämistä täydelliseksi talousunioniksi, johon kuuluvat yhteisvastuullinen pankkiunioni, yhteinen valtiovarainministeri ja budjetti sekä pysyvät jäsenmaiden väliset varainsiirtojärjestelmät. Ranskan presidentti Francois Hollande on ehdottanut euroalueelle jopa yhteistä hallitusta.

      Euroalue ei ole kehittynyt sellaiseksi kuin eduskunnalle vuonna 1998 esitettiin. Siihen kuuluminen on aiheuttanut Suomelle taloudellista vahinkoa, työttömyyttä ja julkisen talouden pahan alijäämän. Euroopan unionin perussopimusten vastaisesti on ryhdytty tukemaan taloudellisesti vaikeuksiin joutuneita jäsenmaita. Näitä tukijärjestelyjä ollaan lisäämässä ja saattamassa ne pysyvälle pohjalle. Euroalueen päätöksentekojärjestelmää ollaan muuttamassa tavalla, joka olennaisesti kaventaisi Suomen taloudellista ja valtiollista itsenäisyyttä.

      Näistä syistä ehdotamme, että Suomen jäsenyydestä euroalueessa järjestetään kansanäänestys, jonka yhteydessä kerrotaan avoimesti jäsenyyden tähänastiset vaikutukset ja siihen liittyvät tulevaisuuden uhkat ja riskit. Jos kansan enemmistö kannattaisi Suomen pysyttäytymistä euroalueessa, se hyväksyisi käytännössä euroalueen muuttumisen velkaunioniksi ja ylikansalliseksi liittovaltioksi. Jos kansanäänestys sen sijaan johtaisi Suomen eroamiseen euroalueesta, euron rinnalla otettaisiin käyttöön kansallinen valuutta. Tällöin Suomi olisi raha- ja talouspolitiikan suhteen samassa asemassa kuin muut Pohjoismaat. - -"

      Muistin virkistämiseksi kannattaa katsoa videopätkä vuodelta 1998

      https://www.youtube.com/watch?v=7FYpbCPJNy4

      Ja kannattaa yhtyä virteen

      https://www.youtube.com/watch?v=oCErml3vbFo

      ja allekirjoittaa

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1372

    • Parempien_aikojen_toivo

      Eduskunnan EMU-käsittelystä eli ko. tiedonantokeskustelusta vuodelta 1998

      on olemassa oivallinen viiden minuutin mittainen juutuubi!

      https://www.youtube.com/watch?v=7FYpbCPJNy4

      Siinä "kylmineen", "pimeineen" ja "mörköineen" on mittavasti äänessä Paavo "Mooses" LIpponen täysin EMU-huumaantuneena. Eikä ihan pienessä roolissa ole EMU-ratkaisua puolustellessaan myöskäään tuolloinen valtiovarainministeri Sauli Niinistö...

      Paavo Lipposen hallitus vei eurohurmiossaan Suomen tuskien tielle eli yhteisvaluuttaan kysymättä asiaa kansalta toisin kuin oli aikanaan EY/EU-jäsenyyshakemuskäsittelyn aikoihin luvattu eli annettu ymmärtää.

      Kreikan kriisin yhteydessä on demarien piirissä ollut ilmeisiä vaikeuksia orientoitua

      euron mukanaan tuomiin ongelmiin - ainakaan uudella, luovalla tavalla.

      Kansanvallan ja demokratian toimivuuden kannalta on aika lailla omituista, että Suomessa euroalueeseen kuulumista koskeva (eduskunta)keskustelu tarvitsee synnyttäjäkseen ja sytyttäjäkseen - europarlamentaarikon!

      Ks. Kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa

      "- - Päätös Suomen liittymisestä euroalueeseen tehtiin eduskunnassa keväällä 1998. Jäsenyydestä ei järjestetty kansanäänestystä. Eduskunnalle ei annettu lakiehdotusta, vaan ainoastaan valtioneuvoston tiedonanto. Tiedonannossa jäsenyys esiteltiin miltei pelkästään myönteisessä valossa, vaikka käytettävissä oli runsaasti tietoa siihen liittyvistä kielteisistä vaikutuksista ja riskeistä.

      Suomi on kärsinyt jäsenyydestään euroalueessa enemmän kuin useimmat muut jäsenmaat. Kreikan kriisin yhteydessä on esitetty euroalueen taloudellisen yhteisvastuun lisäämistä ja sen kehittämistä täydelliseksi talousunioniksi, johon kuuluvat yhteisvastuullinen pankkiunioni, yhteinen valtiovarainministeri ja budjetti sekä pysyvät jäsenmaiden väliset varainsiirtojärjestelmät. Ranskan presidentti Francois Hollande on ehdottanut euroalueelle jopa yhteistä hallitusta.

      Euroalue ei ole kehittynyt sellaiseksi kuin eduskunnalle vuonna 1998 esitettiin. Siihen kuuluminen on aiheuttanut Suomelle taloudellista vahinkoa, työttömyyttä ja julkisen talouden pahan alijäämän. Euroopan unionin perussopimusten vastaisesti on ryhdytty tukemaan taloudellisesti vaikeuksiin joutuneita jäsenmaita. Näitä tukijärjestelyjä ollaan lisäämässä ja saattamassa ne pysyvälle pohjalle. Euroalueen päätöksentekojärjestelmää ollaan muuttamassa tavalla, joka olennaisesti kaventaisi Suomen taloudellista ja valtiollista itsenäisyyttä.

      Näistä syistä ehdotamme, että Suomen jäsenyydestä euroalueessa järjestetään kansanäänestys, jonka yhteydessä kerrotaan avoimesti jäsenyyden tähänastiset vaikutukset ja siihen liittyvät tulevaisuuden uhkat ja riskit. Jos kansan enemmistö kannattaisi Suomen pysyttäytymistä euroalueessa, se hyväksyisi käytännössä euroalueen muuttumisen velkaunioniksi ja ylikansalliseksi liittovaltioksi. Jos kansanäänestys sen sijaan johtaisi Suomen eroamiseen euroalueesta, euron rinnalla otettaisiin käyttöön kansallinen valuutta. Tällöin Suomi olisi raha- ja talouspolitiikan suhteen samassa asemassa kuin muut Pohjoismaat. - -"

      Kansalaisaloitteen perustelut ovat vankkaa juridista, valtio-opillista ja kansantaloudellista tekstiä, siksi asian käsittelemiseksi - nyt liki kaksikymmentä vuotta virhepäätöksen jälkeen - eduskunnassa on todella tarpeen!

      16.7.2015 käynnistetyssä allekirjoitusten keruussa on verkossa 11.8.2015 iltapäivään mennessä jo yli 34400 nimeä.

      Yli viisi kuukautta on vielä aikaa saada tarvittavat 50000 allekirjoitusta, mutta mitä pikemmin sen parempi!

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1372

    • Kuka_tahansa_tajuaa

      että Euroopan Unioni ja ennen muuta EUroalue on muuttunut - ja peräti niin syvällisesti, että viimeistään nyt niiden oikeutus on pantava uuteen pohdintaan!

      "- -Kuusi vuotta kestänyt talouskriisi on muuttanut olennaisesti Euroopan unionia. Kriisitoimilla on ollut syvällisiä vaikutuksia demokratian, oikeusvaltioperiaatteen ja sosiaalisten oikeuksien toteutumiseen EU:ssa.Näin väittävät professori Kaarlo Tuori ja hänen veljenpoikansa, tutkija Klaus Tuori kirjassaan The Eurozone Crisis, A Constitutional Analysis.

      Taloudellista ja oikeudellista analyysia yhdistämällä Tuorit muodostavat kokonaiskuvaa, mitä vaikutuksia talouskriisillä ja sen torjuntatoimilla on ollut unionin oikeudellisiin perusteisiin.

      Kirjan julkistustilaisuudessa torstaina näkemyksiään esittivät kirjoittajien lisäksi komissaari Olli Rehn, EU-tuomioistuimen julkisasiamies Niilo Jääskinen ja professori Sixten Korkman.

      Talousvakauden nimissä lisätty EU-tason kontrolli on kaventanut jäsenvaltioiden finanssi- ja budjettipoliittista autonomiaa. Näin on Kaarlo Tuorin mukaan tapahtunut erityisesti tukipaketteja vastaanottaneissa valtioissa, mutta myös tukipaketteja myöntäneissä valtioissa.

      Ytimessä Euroopan keskuspankki

      Muutoksen ytimessä on Tuorien näkemyksen mukaan Euroopan keskuspankki EKP. Sen rooli on muuttunut olennaisesti kriisin myötä.

      Euroopan keskuspankki EKP perustettiin Maastrichtin sopimuksella teknokraattiseksi asiantuntijaorganisaatioksi. Sen tehtäväksi annettiin hintavakauden ylläpitäminen eli inflaation torjunta.

      Kriisin edetessä EKP:n tehtävät ovat laajentuneet merkittävästi. Talouskriisin torjunta ja taloudellisen vakauden ylläpitäminen sekä talous- ja rahaliiton hajoamisen torjuminen eivät EU:n perussopimuksen mukaan lainkaan kuulu EKP:n tehtäviin.

      – EKP on kriisin myötä ottanut, tai joutunut ottamaan, selvästi suuremman roolin, kuin riippumattomalle asiantuntijaorganisaatiolle kuuluisi, Kaarlo Tuori sanoo.

      Asiantuntijaorganisaationa EKP:n vahva riippumattomuus perustuu Kaarlo Tuorin mukaan siihen, että se ei tee arvovalintoja ja poliittisia päätöksiä. Kuusi vuotta jatkuneen kriisin aikana EKP on kuitenkin entistä enemmän vedetty tekemään poliittisia päätöksiä.

      Sama koskee Kaarlo Tuorin mielestä myös EU-komissiota ja erityisesti talouskomissaari Olli Rehnin johtamaa yksikköä.

      – Kriisipäätöksistä käydään vilkasta talouspoliittista keskustelua. Jo tämä osoittaa, etteivät ratkaisut ole olleet niin vaihtoehdottomia, kuin on väitetty.

      Klaus Tuorin mukaan EKP:n roolin kasvu ja kriisintorjunnassa käytetyt menetelmät juontuvat siitä Maastrichtin sopimuksesta. Sen perusoletukset pettivät, kun kriisi talouskriisi iski Eurooppaan.

      Maastrichtin oletusten perusteella tällaista kriisiä ei pitänyt lainkaan tulla. Kun se kuitenkin tuli, ei ollut menetelmiä sen käsittelemiseksi.

      Rehn: ”Eksistentiaalinen kriisi”

      Komissaari Olli Rehnin näkemys EKP:n roolin muuttumisesta mahtuu EU:n perussopimuksen raameihin. Niin kauan kun EKP suorittaa perustehtäväänsä, hintavakauden ylläpitämistä, mikään ei estä sitä asettamasta myös muita tavoitteita, komisaari järkeilee.

      Muita tehtäviä voivat Rehnin mukaan olla kestävä kasvu, työllisyys ja vakauden ylläpitäminen.

      Rehnin mielestä myös euroalueen hajoamisen estäminen voidaan nähdä hintavakauden turvaamisena.

      Komissaari katsoo, ettei kyseessä ole eurokriisi vaan koko EU:n ”eksistentiaalinen”, olemassaoloon liittyvä kriisi.

      Rehnin mukaan kriisitoimilla on estetty suuri romahdus. Vaikka tie on hidas ja pitkä, se toimii. "

      Kansan Tahto 31.1.2014

      Lähde: http://www.kansantahto.fi/2014/01/talouskriisi-on-muuttanut-euta/

      JK.

      Katso ja muistele vuoden 1998 EMU-keskustelua eduskunnasta!!

      https://www.youtube.com/watch?v=7FYpbCPJNy4

      Siinä "kylmineen", "pimeineen" ja "mörköineen" on mittavasti äänessä Paavo "Mooses" LIpponen täysin EMU-huumaantuneena. Eikä ihan pienessä roolissa ole tuolloinen valtiovarainministeri Sauli Niinistökään...

      Tuolloinen Lipposen hallitus vei Suomen tuskien tielle, yhteisvaluuttaan kysymättä asiaa kansalta!

      Tuosta päätöksestä juontaa toisen Paavon, sen Väyrysen kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämisestä Suomen euroalueeseen kuulumisesta:

      Suomi on kärsinyt jäsenyydestään euroalueessa enemmän kuin useimmat muut jäsenmaat. Kreikan kriisin yhteydessä on esitetty euroalueen taloudellisen yhteisvastuun lisäämistä ja sen kehittämistä täydelliseksi talousunioniksi, johon kuuluvat yhteisvastuullinen pankkiunioni, yhteinen valtiovarainministeri ja budjetti sekä pysyvät jäsenmaiden väliset varainsiirtojärjestelmät. Ranskan presidentti Francois Hollande on ehdottanut euroalueelle jopa yhteistä hallitusta.

      Jos kansanäänestys sen sijaan johtaisi Suomen eroamiseen euroalueesta, euron rinnalla otettaisiin käyttöön kansallinen valuutta. Tällöin Suomi olisi raha- ja talouspolitiikan suhteen samassa asemassa kuin muut Pohjoismaat. - -"

      Siksi on tarpeen

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1372

    • Nyt_jo_yli_36000

      valistunutta ihmistä on jo allekirjoittanut europarlamentaarikko Paavo Väyrysen 16.7.2015 käynnistämän nimien keruun kansalaisaloitteelle kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa!

      Paremmissakin piireissä mukaan lukien koko SSS-miehistön ja sen kiintiönaiset käynee selväksi Kreikan - eli itse asiassa euron ja euroalueen - kriisin myötä se, että Suomen on päästävä ulos itsenäiseen ja kansanvaltaiseen päätöksentekoon - ja se tie voi käydä vain objektiivisen ja perusteellisen yhteiskunnallisen keskustelun kautta!

      Muistin virkistämiseksi kannattaa katsoa videopätkä eduskunnan EMU-käsittelystä vuodelta 1998

      https://www.youtube.com/watch?v=7FYpbCPJNy4

      Siinä "kylmineen", "pimeineen" ja "mörköineen" on mittavasti äänessä Paavo "Mooses" LIpponen täysin EMU-huumaantuneena. Eikä ihan pienessä roolissa ole tuolloinen valtiovarainministeri Sauli Niinistökään...

      Tuolloinen Lipposen hallitus vei Suomen tuskien tielle, yhteisvaluuttaan kysymättä asiaa kansalta!

      Nyt ei enää vähemmällä selvitä!

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1372

      mukaan lukien koko SSS-miehistön ja sen kiintiönaiset käynee selväksi Kreikan - eli itse asiassa euron ja euroalueen - kriisin myötä se, että Suomen on päästävä ulos itsenäiseen ja kansanvaltaiseen päätöksentekoon - ja se tie voi käydä vain objektiivisen ja perusteellisen yhteiskunnallisen keskustelun kautta!

      Muistin virkistämiseksi kannattaa katsoa videopätkä eduskunnan EMU-käsittelystä vuodelta 1998

      https://www.youtube.com/watch?v=7FYpbCPJNy4

      Siinä "kylmineen", "pimeineen" ja "mörköineen" on mittavasti äänessä Paavo "Mooses" LIpponen täysin EMU-huumaantuneena. Eikä ihan pienessä roolissa ole tuolloinen valtiovarainministeri Sauli Niinistökään...

      Tuolloinen Lipposen hallitus vei Suomen tuskien tielle, yhteisvaluuttaan kysymättä asiaa kansalta!

      Nyt ei enää vähemmällä selvitä!

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1372

    • Suomen_oman_päätösvallan

      asia - 2.9. muuten 69 v. - on Paavolla mielessä taistelussa euroalueesta eroamisesta

      Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen vakuuttaa, että Suomen on mahdollista erota euroalueesta. Kreikan kriisin kuumimpina hetkinä kerrottiin, että on olemassa suunnitelma Kreikan euroerosta. Väyrysen mukaan ero mahdollinen myös Suomelle, joka ei ole Kreikan tavoin ylivelkaantunut.

      Paavo Väyrynen jatkaa taisteluaan Suomen eroamiseksi euroalueesta. Väyrysen mukaan jäsenyys euroalueessa on vienyt Suomen vararikon partaalle. Blogissaan Väyrynen kirjoittaa, että Suomella on edessään kova hevoskuuri, jolla on syvällekäyvät taloudelliset, sosiaaliset ja poliittiset seuraukset.

      – Maksaisimme kovan hinnan siitä, että saisimme olla mukana euroalueessa, joka on kehittymässä velkaunioniksi ja ylikansalliseksi liittovaltioksi, kirjoittaa Väyrynen.

      Väyrysen mukaan euroalueesta eroaminen on mahdollista.

      – Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on kertonut, että oli jo olemassa suunnitelma Kreikan euroeroksi. Suomen hallitus ajoi aktiivisesti Kreikan eroamista. Se on tietysti mahdollista myös Suomelle, mutta monin verroin helpompaa kuin pahoin ylivelkaantuneelle Kreikalle, perustelee Väyrynen.

      Eropäätöksen aikaansaaminen eduskunnassa on Väyrysen mukaan mahdollista. Väyrynen muistuttaa, että keskusta vastusti aikoinaan euroalueeseen liittymistä ja toisen hallituspuoleen, perussuomalaisten nykyisistä kansanedustajista valtaosa kertoi Ylen vaalikoneessa kantanaan, että Suomen olisi parempi olla euroalueen ulkopuolella.

      – Tukea saisimme myös oppositiosta, kirjoittaa Väyrynen.

      Ero yksinkertaisella enemmistöllä

      Luontevaa Väyrysen mukaan olisi, että euroalueesta eroaminen tapahtuisi samaa tiedonantomenetelmää käyttäen, jota käytettiin jäsenyyspäätöstä tehtäessä.

      – Tiedonannon hyväksymiseen tarvitaan vain kansanedustajien enemmistö. Kun eduskunta on päätöksensä tehnyt, neuvotellaan asiasta euroalueen muiden jäsenmaiden ja komission kanssa, kirjoittaa Väyrynen etenemisjärjestyksestä.

      Väyrysen mukaan hänen tekemänsä aloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa on vasta ensimmäinen askel taistelussa Suomen taloudellisen itsenäisyyden palauttamiseksi.

      – Tarvittaessa otteet kovenevat, päättää Väyrynen bloginsa.

      Kimmo Hiltula

      Yle Perämeri

      http://yle.fi/uutiset/paavo_vayrynen_jatkaa_taistoa_euroalueesta_eroamisen_puolesta/8274734

      Ks.

      Kansalaisaloite etenee – tarvittaessa otteet kovenevat

      Eurooppa-politiikassa kansanvallan toteuttaminen on vaikeaa. Erityisen ongelmallista se näyttää olevan Keskustalle.

      Keskustan jäsenten ja kannattajien enemmistö vastusti Suomen liittymistä Euroopan unioniin. Tällä kannalla oli myös Jyväskylän puoluekokoukseen kesäkuussa 1994 kokoontuneiden puoluekokousedustajien enemmistö.

      Esko Ahon johdolla puoluekokous kuitenkin painostettiin hyväksymään jäsenyyssopimuksen vieminen kansanäänestykseen, mikä tarkoitti käytännössä samaa kuin tuen antaminen jäsenyydelle. Jos puoluekokous olisi hyväksynyt Risto Volasen hylkäämisesityksen, Suomi ei olisi unioniin liittynyt, eikä olisi Ruotsikaan.

      Kansanäänestyksen jälkeen Ahon hallitus yritti hyväksyttää liittymissopimuksen eduskunnassa hyvin tiukassa aikataulussa ja nimenomaan ennen Ruotsin kansanäänestystä. Jouduin organisoimaan jarrutuskeskustelun, jolla lopullinen päätös saatiin siirretyksi sen yli.

      Ruotsalaiset kuitenkin luulivat, että Suomen jäsenyys oli jo ratkaistu, ja äänestivät niukalla enemmistöllä jäsenyyden puolesta. Se ratkaisi myös Suomen kohtalon.

      Tämä tappio minua edelleen suuresti harmittaa, kun tarjolla oli parempi vaihtoehto, Euroopan talousalue ja tiivis pohjoismainen yhteistyö. Pohjolan yhteisöstä olisi tullut ”Euroopan Kanada”.

      Seuraava taistelu käytiin Suomen liittymisestä euroalueeseen. Esko Aho kannatti yhtenäisvaluuttaa. Kouvolan puoluekokouksessa vuonna 1996 saatiin kuitenkin aikaan päätös, jolla vastustimme yhtenäisvaluuttaan siirtymistä Maastrichtin sopimuksessa määritellyssä aikataulussa. Päätimme myös, että Suomen mahdollisesta jäsenyydestä päätetään myöhemmin puoluekokouksessa, tarvittaessa ylimääräisessä.

      Esko Aho halusi, että Keskusta olisi tukenut Lipposen-Niinistön hallituksen pyrkimystä viedä Suomi euroalueesen ensimmäisten maiden joukossa. Alkuvuodesta 1997 käynnistin kampanjan maamme pysyttäytymiseksi euroalueen ulkopuolella. Puolueväen selkeä enemmistö vastusti Suomen jäsenyyttä.- -

      Helsingin puoluekokous hyväksyi Suomen jäsenyyttä vastustavan kannan, ja Keskustan eduskuntaryhmä äänesti eduskunnassa sitä vastaan. Edustajamme perustuslakivaliokunnassa katsoivat, että menettelytapa oli perustuslain vastainen, kun ei järjestetty kansanäänestystä eikä eduskunnalle annettu edes lakiehdotusta, vaan ainoastaan tiedonanto.- -"

      http://www.paavovayrynen.fi/2015/09/02/kansalaisaloite-etenee-tarvittaessa-otteet-kovenevat/

      Muistele

      https://www.youtube.com/watch?v=7FYpbCPJNy4

      Siksi siis tarvitaan

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1372

    • Sietääkin_sortua

      kun ei edes tätä tajuta:

      "Leikkauksille on vaihtoehto" - ja varsin kelvollisen vaihtoehdon on esittänyt Keskustan kunniapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Paavo Väyrynen 16.7.2015 käynnistämässään kansalaisaloitteessa, jonka tiistaiaamuun 15.9.2015 mennessä on allekirjoittanut yli 41000 Suomen kansalaista!

      Aloitteessaan ja myös muissa kirjoituksissaan Paavo Väyrynen on seikkaperäisesti selvittänyt sen, minkämoisiin vaikeuksiin vuonna 1998 silloisen pääministeri Paavo Lipposen ja silloisen valtionvarainministeri Sauli Niinistön vimmalla ajama EMU-liitäntä on Suomen ja sen kansalaiset ajanut!

      "Suomi on yhden totuuden ja yhden vaihtoehdon maa. Pyrkimys konsensukseen, yhteisymmärrykseen, tukahduttaa ajattelua ja tyrehdyttää vapaata keskustelua.

      Olen koonnut alle hyödyllisiä linkkejä. Leikkauspolitiikalle on vaihtoehto.

      Leikkauksille on vaihtoehto (Uusi Suomi)

      Rinnakkaisvaluutasta puhtia biotalouteen (Maaseudun tulevaisuus)

      Euroalueen ulkopuolella Suomi olisi 25 miljardia euroa vauraampi (blogi)

      Kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa

      http://www.paavovayrynen.fi/2015/09/14/leikkauksille-on-vaihtoehto/

      Ks.

      http://yle.fi/uutiset/vayrynen_rinnakkaisvaluutta_pelastaisi_leikkauksiltakin/8304623


      Väyrynen: Rinnakkaisvaluutta pelastaisi leikkauksiltakin

      Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen mukaan menojen rajulle leikkaamiselle on vaihtoehto. Hän ehdottaa muun muassa rinnakkaisvaluutan käyttöönottoa Suomen talouden kasvattamiseksi.

      Keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrynen arvostelee Uuden Suomen blogissaan hallituksen menoleikkauksia.

      [ks. http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202479-leikkauksille-on-vaihtoehto ]

      Väyrynen moittii Suomea yhden vaihtoehdon maaksi, jossa menoleikkaukset ovat ainoa totuus julkisen talouden tasapainottamiseksi ja kestävyysvajeen leikkaamiseksi.

      Väyrysen mukaan leikkauksille on vaihtoehto. Hän laskee, että jos Suomi ottaisi käyttöön rinnakkaisvaluutan ja toteuttaisi lisäksi järkevää tulo- ja finanssipolitiikkaa, taloutemme voisi kasvaa lähi vuosina noin kolmen prosentin vuosivauhtia.

      Väyrynen väittää, että valtion velkaantuminen pysähtyisi nopeasti hänen ehdottamallaan mallilla.

      – Neljän vuoden kuluttua kansantulomme voisi olla yli 20 miljardia euroa ennakoitua suurempi ja julkisen vallan käytössä voisi olla yli 10 miljardia ennakoitua enemmän, Väyrynen kirjoittaa.

      Perustelut löytyvät Ruotsi-vertailusta

      Väyrynen moittii euroalueeseen liittymistä virheeksi ja ottaa vertailukohdaksi Ruotsin, jonka talous on samankaltainen Suomen kanssa.

      – Eurosta on hyötynyt vain Saksa. Professori Vesa Kanniaisen johtama työryhmä on arvioinut, että euroalueen maat ovat kärsineet keskimäärin 10 prosentin hyvinvointitappion. Suomen tappio on ollut tätä suurempi, kuten vertailu Ruotsiin osoittaa, Väyrynen toteaa tekstissään.

      Europarlamentaarikko näkee ehdotuksessaan suuria mahdollisuuksia:

      – Kasvun ansiosta palkkojen leikkauksista, eläkeindeksien jäädyttämisestä ja pahimmista menoleikkauksista voitaisiin luopua. Kaikki voittaisivat. Vireillä olevat rakenneuudistukset on toteutettava joka tapauksessa.


      Väyrynen: Rinnakkaisvaluuttaan siirtyminen toisi kansantalouteen miljardeja 31.8.

      [ ks. http://yle.fi/uutiset/vayrynen_rinnakkaisvaluuttaan_siirtyminen_toisi_kansantalouteen_miljardeja/8268012 ]

      [ks. http://yle.fi/uutiset/vayrynen_haluaa_markat_frangit_ja_liirat_kayttoon_euron_rinnalle/8167855 ]

      Väyrynen haluaa pelastaa euron markalla 22.7.

      Väyrynen haluaa markat, frangit ja liirat käyttöön euron rinnalle 20.7.

      Laura Holappa
      Laura Valta
      Yle Perämeri
      http://yle.fi/uutiset/vayrynen_rinnakkaisvaluutta_pelastaisi_leikkauksiltakin/8304623

      JK. Tästä on kysymys:

      Paavo Väyrynen: Suomen tulisi erota euroalueesta

      Suomi on kärsinyt kuulumisesta euroalueeseen enemmän kuin useimmat muut jäsenmaat, kirjoittaa europarlamentaarikko Paavo Väyrynen Yle Lapin kolumnissaan.

      Eilen Euroopan parlamentissa käytiin värikästä keskustelua Kreikan velkaongelmasta. Paikalla oli myös Kreikan pääministeri Alexis Tsipras.

      Euroalueella on muitakin ylivelkaantuneita valtioita, jotka saattavat ajautua maksukyvyttömiksi.

      Kysymys ei ole vain Kreikasta. Euroalueella on muitakin ylivelkaantuneita valtioita, jotka saattavat ajautua maksukyvyttömiksi. Näiden maiden vaikeudet johtuvat siitä, että yhtenäisvaluutassa on mukana liian erilaisia kansantalouksia.

      Yhtenäisvaluuttaa perusteltiin sillä, että se luo Eurooppaan yhtenäisyyttä. On käynyt päinvastoin. Euroalueelle on syntynyt pahoja ristiriitoja sekä jäsenmaiden välille että niiden sisälle.

      Olisi pitänyt tehdä kuten me Keskustan europarlamentaarikot 20 vuotta sitten esitimme. Eurosta olisi tehty yhteinen raha, jonka rinnalla kansalliset valuutat olisivat säilyneet. - -"

      http://yle.fi/uutiset/paavo_vayrynen_suomen_tulisi_erota_euroalueesta/8139735

      Siksi siis nyt tarvitaan
      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1372

    • Voiko_Berner_jatkaa

      ministerinä?

      Kun on Rauhan Sanan patjalta noussut huipulle, mitään siihen liittyvistä perustuslaillisista ja ihmis- ja sosiaalioikeudellisista asioista ymmärtämättä...

      "täältä tulevat seksiesitykset!"

      http://www.iltalehti.fi/fiidifi/2015091720367109_fd.shtml

      JK.

      Sipilän esitys on tyhjää puhetta niin SSS-miesten kesken avokonttorimiljöössä kuin varsinkin Lauri Kivisen & Atte Jääskeläisen kok&kepu-Ylen tarjoaman julkean manipulaatiopalvelun sisällöntuotannon puitteissa - ja etenkin
      niin kauan kuin

      1) pääministeri Sipilä itse ilmiselvästi toimii kuin kritikoimansa kreikkalaiset veronvälttelijät - kaiketi yhtiökumppaninsa ja serkkupoikansa eli Aalto-yliopiston vero-oikeuden professori Heikki Niskakankaan opastamin vakuutuskuori- ymv. järjestelyin ja

      2) Sipilän ikioma löytö ja julkilausutusti pääministeri Sipilän 100-prosenttisesti tukema eli ex-julkikokoomuslainen ja myös yksinomaan ent. sveitsiläinen liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ymmärtää - ja siis ilman ensi vuodeksi SSS-hallituksen suunnittelemaa verokatujien (= veronkiertäjien) riemuvuotta - lain- ja asianmukaisesti "kotouttaa" veronmaksun piiriin verokeidasyhtiöyhteyksillään Suomen valtiolta pimitettyjä liiketuloja.

      [ ks.

      "- - Ministeri Anne Berner (kesk.) on toiminut johtotehtävissä veroparatiisiyhtiössä, jonka toimintaan liittyy myös verosuunnittelua.

      Kyse on tiettävästi ensimmäisestä tapauksesta Suomessa, jossa hallituksen ministeri on ollut mukana verokeidasyhtiössä.

      Berner nimitettiin hallituksen jäseneksi luxemburgilaiseen Saltri II LuxCo-yhtiöön joulukuussa 2012. Luxemburgin kaupparekisterin mukaan Berner on edelleen virallisesti yhtiön hallituksen jäsen. Liikenne- ja viestintäministeri kuitenkin kertoo jättäneensä eroilmoituksen hallitusjäsenyydestä jo toukokuussa 2015.

      – Tarkistin asian ja se riittää, että olen jättänyt eroilmoituksen. On lähes mahdotonta hallinnoida ja kontrolloida, että rekisteröintiketjut tapahtuvat sovitussa aikataulussa, Berner sanoo Ylen haastattelussa.

      Luxemburgilaisen yhtiön kautta hallinnoidaan ruotsalaisen parkettivalmistaja Kährsin omistuksia. Berner toimi vuosina 2010–2013 suomalaisen parkettivalmistaja Karelia-Upofloorin hallituksen jäsenenä.

      Kährs ja Karelia-Upofloor fuusioituvat loppuvuodesta 2012. Uuden yhtiön suurimmaksi omistajaksi nousi pääomarahasto Triton, joka omistaa konsernin emoyhtiöstä Kährsistä 61 prosenttia.

      Fuusion jälkeen Berner aloitti hallituksen jäsenenä ruotsalaisessa Kährsissä sekä luxemburgilaisessa holdingyhtiössä.

      Pääomarahasto Triton omistaa Suomessa suuren terveysalan yhtiön Mehiläisen sekä Suomen Lähikaupan, jonka päivittäistavarakauppoja ovat Siwat sekä Valintatalot. - -"

      http://yle.fi/uutiset/ministeri_berner_mukana_veroparatiisiyhtiossa/8288620

      &

      "- - Ylin syyttäjä verokatujien armahduksesta: "Syntyy ajatus, että rahalla saa ja hevosella pääsee"

      Ensi vuoden ajan jopa törkeästä veropetoksesta selviäisi pelkällä veronkorotuksella, jos ilmoittaa verottajalta salaamansa tulot ja varat. Katumuslaki saattaisi rikkoa kansalaisten yhdenvertaisuutta, sanovat lakiehdotusta arvostelevat.

      Hallitus valmistelee lakia, jonka avulla välttää rikostuomion verorikoksista, jos ilmoittaa oma-aloitteisesti verottajalta kätkettyjä tulojaan ja varojaan. Lain tavoite on saada ulkomailla rahojaan piilottelevat suomalaiset tuomaan ne verotuksen piiriin Suomessa.

      Katumuslaki olisi voimassa vain ensi vuoden ajan. Se koskisi myös perintö- ja lahjaverotusta.

      Määräaikainen laki tarjoaisi syytesuojan jopa törkeän veropetoksen tunnusmerkit täyttävästä tulojen kätkemisestä. Maksimisrangaistus siitä on neljä vuotta vankeutta. Laki olisi Suomessa poikkeuksellinen.

      – Rikoslain yleisellä puolella ei ole säännöstä, jossa täytetystä teosta missään olosuhteissa vapautuisi rangaistuksista tai saisi syytesuojan, valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen sanoo.

      Rahat alkaneet poltella ulkomaisilla tileillä

      Valtiovarainministeriön lakiluonnos perustelee katumuslakia sillä, että se on tuottanut hyviä tuloksia muissa maissa, esimerkiksi Ruotsissa. Siellä on näin kerätty neljän vuoden aikana 200 miljoonaa euroa verotuloja.

      Ministeriö arvioi, että Suomessa niin sanotulla tehokkaalla katumisella saataisiin 1–10 miljoonaa euroa verotuloja vähällä vaivalla. Siksi laki kiinnostaa verohallintoakin. - - "

      http://yle.fi/uutiset/ylin_syyttaja_verokatujien_armahduksesta_syntyy_ajatus_etta_rahalla_saa_ja_hevosella_paasee/8305701

      &

      http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/106818-tama-juha-sipilan-ilmoitus-kuohuttaa-taas-seura-nain-paaministeri-pimitti-miljoonansa?ref=suosituimmat

      Tuosta jutusta kun vielä klikkailee Seuran (Nro 35 27.8.2015, ss. 16-21) alkuperäisjuttuun, saattaa päästä jo hieman jyvälle siitä, millaista porukkaa on SSS-hallituksen johdossa vaikkapa vain ns. veromoraaliltaan?!?

      http://seura.fi/puheenaihe/ajankohtaista/nain-suomea-leikkauksiin-piiskaava-juha-sipila-piilotti-miljoonansa-vakuutusjarjestelyilla/?shared=290501-bda27d60-999 ]

    • 9i8u7y6t

      Hyvin kirjoitettu ja perusteltu. Toivottavasti hyvin monet puoluekantaan katsomatta lukevat ja katsovat myös video-klipit. Suomi on yhä syvenevässä kriisissä Kreikan tiellä. Lisäksi näyttää siltä että Sipilä on Lipposen tavoin kokoomukselaisempi kuin kokoomuslaiset itse. Sipilä valitsi Bernerin tehtäväänsä laittamaan viimeisen veronmaksajien varoilla olevan valtionyhtiön myyntikuuntoon kustannuksista piittaamatta jonka jälkeen hän saa mennä

      Suomi oli EU:hun liittyessään varsin hyvässä jamassa, velatkin olisi pystytty maksamaan niillä varoilla joita oli saatu valtionyhtiöitä yksityistämällä. Sitä ei kuitenkaan haluttu vaan varoja sijoitettiin " tuottoisiin Etelä-euroopan kohteisiin" (ehkä Kreikkaan). Nyt päättäjien vakio kommentti kuuluu olevan ettei voida palata 2000-luvun alkuun, vielä vähemmän 90- tai 70-luvun tilanteeseen sillä talouden mekanismit ovat täysin erilaiset. Niinhän ne ovatkin, olemme sitoneet kätemme yhteisvaluuttaan ja päätöksen teon EU;n.

      Talouden hoidon perusteet ovat kuitenkin olleet ikiaikaisesti samat. Monet taloustieteilijät mm. Nobelilla v. 2001 palkittu Joseph Stiglitz näkee Suomen tapauksessa historiallisia yhtymäkohtia 1800-luvulle jolloin olimme osa Ruotsin valtakuntaa ja myöhemmin Venäjää. 1860- luvulle tultaessa olimme samassa tilanteessa ja puuhastelimme oman rahayksikön luomiseksi. Toki tämä on kaukaa haettua mutta historia toistaa itseään.

      Washington Postin talous-asiantuntija kertoi äskettäin miten Kreikka ja Suomi ovat malliesimerkkejä maista joiden ei olisi koskaan pitänyt liittyä yhteisvaluuttaan. Kreikka oli jo liittyessään rapakunnossa mutta se salattiin. Täytyihän ulkolaisten, lähinnä ranskalaisten ja saksalaisten mutta myös muidenkin maiden pamkkien holtittomalle luotonannole löytyä maksumies ja jälleen löydettiin veromaksajat. Kreikan tilanne ei ole ohi, kaukana siitä. Markkinavoimat ovat osoittaneet sen paljon puhutun ketteryytensä ainoastaan silloin kun ne päästetään veronmaksajien kukkarolle.

      Kreikka on käytännössä menetetty. Sitä pitää tukea ikuisesti jos ei haluta sen eroa yhteisvaluutasta ja EU.sta. Kreikan asiat eivät juuri huonone ja se voi pelata aikaa mutta lopulta käy niin että se erotetaan tai eroaa itse.
      Suomi on ajautumassa samaan tilanteeseen. Paavo Lipponen hymähteli ja ivasi Seppo Kääriäisen Möröllä pelottelua mutta nyt se on toteutunut, mahtaako Lippoista edes hävettää.

    • 9i8u7y

      Lainaan vielä tuolta Ylen sivulta hiukan taloustieteijä Stiglizin mietteitä
      http:www.yle.fi/uutiset/talousnobelistin_neuvo_sipilalle_mieti_kasvua_ala_valtion_velkaa/8317748

      >Stiglitzin Suomen-vierailu UNU-Widerin konferenssiin osui perjantaina yhtä aikaa ay-liikkeen mielenilmauksen kanssa, ja hän seurasi Suomen tilannetta silminnähden innostuneena. Stiglitzin avustaja kertoikin, kuinka he olivat etukäteen lentolakon varalta vitsailleet siitä, miten hallitusten säästöpolitiikkaa ankarasti arvosteleva Stiglitz ei pääsekään Suomeen – hallituksen säästöpolitiikkaa vastustavien mielenilmausten vuoksi.
      Stiglitz sanookin Yle Uutisten haastattelussa ymmärtävänsä oikein hyvin eilen torilla olleita työläisiä.
      – On erittäin tärkeätä vahvistaa työehtosopimuksia, ja pidän tätä isona kysymyksenä myös Yhdysvalloissa.

      Joseph Stiglitz intoutuu esitelmöimään, miten Yhdysvalloissa on sama ongelma kuin Euroopassakin: samalla kun työn tuottavuus on kasvanut, on työläinen jäänyt polkemaan paikalleen.
      – Työn tuottavuus on 35 vuodessa tuplaantunut, mutta työläisten saama korvaus on stagnaatiossa, pysähtynyt. Kaikki tuottavuuden lisäys menee voittojen kasvattamiseen ja se on väärin.

      Stiglitz haluaa vielä muistuttaa talouskasvun ja bruttokansantuotteen kasvattamisen perimmäisestä tarkoituksesta.
      – Eihän BKT ole mikään arvo sinänsä. On vain yksi syy, miksi BKT:tä pitää kasvattaa, ja se on ihmisten elinolojen parantaminen.

      Stiglitz pitää suorastaan käsittämättömänä sitä, että ihmisten elinoloja tai työehtosopimuksia pitäisi heikentää – jotta BKT saataisiin nousemaan.<

      Stiglitz on oikeassa arvostellessaan Sipilän hallituksen päätöntä ja vain köyhempään väestönosaan kohdistuvaa eliolojen heikennys-politiikkaa. Rikkaiden ei näköjään tarvitse luopua mistään. Ei edes veroparatiiseistaan, armahduskin on luvattu jos uusi laki joskus tulee voimaan.

      Kuinka helppoa olisikaan tällaisessa hätätilanteessa devalvoida jos olisimme irti EUsta. Devalvaatio mahdollistaisi kaikkien Herlinien ja Wahlroosien osallistumisen säästötalkoisiin mutta sitähän ei kokoomustakin kokoomukselaisin Sipilä halua.

    • 8u7y6t

      Taloustieteen Nobelistien Krugmanin ja Stiglizin demarien verkkojilkaisussa ovat täysin törmäyskurssilla Vartiaisen ideoiden kanssa, niimpä Vartiaisen ainoaksi argumentiksi omalle mielipiteelleen jää toteamus etteivät Ko Nobelistit tunne Suomen taloutta..Lainaus Demarin verkkolehdestä:

      Taloustieteen amerikkalaiset nobelistit Paul Krugman ja Joseph Stiglitz arvostelevat kansanäänestykseen valmistautuvan Kreikan kohtelua.
      Maassa äänestetään tulevana sunnuntaina siitä, pitäisikö Kreikan hyväksyä euromaiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tarjoaman hätärahoituksen ehdot.
      – Kreikan pitäisi äänestää ”Ei”, ja maan hallituksen pitää olla valmiina, jos välttämätöntä, jättämään euron, kirjoittaa Krugman arvovaltaisessa New York Timesissa maanantaina.

      Krugmanin mukaan kreikkalaisilla on kolme syytä olla äänestämättä sopimuksen puolesta.
      – Ensinnäkin, vielä tiukempi talouskuri on umpikuja: viiden vuoden jälkeen Kreikka on huonommassa tilassa kuin koskaan. Toiseksi, suuri osa mahdollisen eurosta irtautumisen aiheuttamista pelätyistä vahingoista on jo tapahtunut. Kolmanneksi, troikan (Euroopan Keskuspankki EKP, IMF, komissio) uhkavaatimuksiin taipuminen tarkoittaisi tosiasiallista luopumista maan itsenäisyydestä.

      Krugman arvioi, että troikan tavoitteena on ajaa pääministeri Aléxis Tsipras ja hänen vasemmistopuolueensa Syriza vallasta.
      – Näin todennäköisesti myös käy, jos kreikkalaiset pelkäävät troikkaa tarpeeksi äänestääkseen ”Kyllä”.

      Myös Maailmanpankin entinen pääekonomisti Stiglitz pitää troikan toimintaa tekopyhänä. Hän kirjoitti asiasta maanantaina brittiläisessä laatulehdessä The Guardianissa.
      – On hätkähdyttävää huomata, että troikka kieltäytyy hyväksymästä vastuutaan (Kreikan kriisin pahenemisesta) tai tunnustamasta, kuinka huonoja sen ennusteet ja mallit ovat olleet. Mutta mikä yllättävintä, Euroopan johtajat eivät ole edes oppineet mitään.
      – Pitää tehdä tämä selväksi: Kreikalle lainatuista rahoista äärimmäisen vähän on päätynyt Kreikkaan. Rahat ovat menneet yksityisen sektorin luotottajille, mukaan lukien saksalaisille ja ranskalaisille pankeille.

      Stiglitzin mukaan kreikkalaisia on nyt vaikea neuvoa, mitä heidän pitäisi tehdä, koska kumpikin vaihtoehto sisältää riskejä.
      – ”Ei” ainakin avaisi oven mahdollisuudelle ottaa maan kohtalo omiin käsiin. Kreikkalaiset voisivat saada tilaisuuden muokata tulevaisuuden, joka olisi, jos ei yhtä vauras kuin ennen, ainakin paljon toiveikkaampi kuin nykyhetken käsittämätön kärsimys.
      – Minä tiedän, kuinka äänestäisin, sanoo Stiglitz.

      http://www.demokraatti.fi/taloustieteen-nobelistit-arvostelevat-kreikan-kohtelua-tiedan-kuinka-aanestaisin/

    • 9i8u7y

      Taloustieteen nobelisti, professori Joseph Stiglitz sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että tällä hetkellä eurojäsenyys on Suomelle liian kallis.
      http://www.kauppalehti.fi/uutiset/nobelisti-euroeroa-kannattaisi-harkita/nfQRzawi

      Eurokriitikkona tunnettu taloustieteen nobelisti ja professori Joseph Stiglitz ihmettelee Suomea ja sen hallituksen toimia. Hallitus sorvaa pakkolakeja työnhinnan alentamiseksi.
      Helsingin Sanomien haastattelussa arvostettu yhdysvaltalaisprofessori ihmettelee Suomen hallituksen halua lyödä vetoa, että vienti elpyisi ennen toimien ansiosta surkastuvaa kotimarkkinaa.
      ”Euroalueella pelkästään Espanjan vienti on reagoinut merkittävästi palkkojen laskuun. Todennäköisesti lopputulos onkin vain heikompi talous”, Stiglitz sanoo HS:lle.

      Stiglitz tunnetaan euron kritisoijana. Keväällä hän arvosteli kiivaasti euroaluetta sen Kreikka-politiikasta. Stiglitzin mukaan rahoituksen vastineeksi Kreikalle asetetut säästövaatimukset olivat ylimitoitettuja.
      Euroarvostelu jatkuu myös Suomen kohdalla. Suomen talouden kehno tila on osittain euron syytä, Stiglitz sanoo. Euroa pitäisi uudistaa enemmän kasvumyönteisemmäksi. Jos näin ei käy, Suomen kannattaa miettiä euroliitostaan.
      ”Silloin teidän kannattaisi harkita eurosta lähtöä. Tiedän, että se kuulostaa radikaalilta, mutta tällä hetkellä kaltaisenne pienet taloudet maksavat siitä liian korkean hinnan.”

      Stiglitzin mukaan Suomen ja sen hallituksen kannattaisi nyt lisätä velkaelvytystään. Ihmisiin ja infrastruktuuriin investoimalla sekä uusia teollisuuden aloja rakentamalla Suomi voisi saada taas joskus kasvusta kiinni. Näihin kannattaa panostaa nyt, kun raha on ennätys halpaa.

      New Yorkin Columbian yliopiston professori Stiglitz kävi Suomessa loppuviikolla YK:n kehityspoliittisen tutkimuslaitoksen Widerin konferenssissa.

    • Päin_peetä_mennään

      Herää kysymys onko ylipäätään yksikään tämän hallituksen ministereistä hoitanut sille kuuluvia tehtäviään edes välttävästi. Olisi odottanut että hallitus olisi ollut valmistautunut odotettavissa olevaan pakolaistulvaan ja ohjeistanut rajavartioston, tullin, poliisin ja puolustuslaitoksen käsittelemään ja rekisteröimään maahan tulevat pakolaiset. Mutta ei, mitään ei tapahtunut, rajoilta sai kävellä ilman minkäänlaista kontrollia niin ISIS-terroristit kuin todella sodan jaloista pakenevat.
      Poliisilla tai Supolla ei ole harmaata hajua montako ISIS-taistelijaa tai muita mahdollisia ihmisoikeusrikkomuksiin, raiskauksiin ja murhiin syyllistynyttä on levittäynyt ja piiloutunut niitä suojeleviin yhteisöihin.

      Kansalaisten tyytymättömyyden kasvua kuvaa hyvin ne pari galluppia joilla epäsuorasti mitattiin kansalaisten maahanmuuttoon suhtautumista.
      Iltalehti kysyi pari viikkoa sitten "Haluatko vastaanottokeskuksen naapuriisi?"
      Tulos; Ei 75% - Kyllä 25% otos n. 40 000
      MTV3 kysyy; " Pitäisikö Suomen pitää rajat auki?"
      Tulos; Ei 88% _ Kyllä 12% otos tällähetkellä 21 619
      http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/orpo-verkkouutisissa-suomen-rajat-voitaisiin-sulkea-pakolaiskriisin-vuoksi/5320312


      Haallituksen toimintaa maahanmuuttoasiassa ei voi katsoa millään tavoin onnistuneeksi, jopa maahanmuuttajien keskuudessa on pelkoja että äärijärjestöjen kuten ISIS:in taistelijoita pääsi satamäärin maahan.

      Samaan aikaan halltuksella on halu esittää täydellistä typeryyttään kohdistamalla lähinnä pieni- tai keskituloisille suunnattua pakko-palkanalennusta. Taloustieteen nobelistit antavat Sipilälle neuvoja ilmaiseksi mutta ne eivät Sipilää miellytä, niinpä hän päätyy tilaamaan kaupalliselta yhtiöltä mieluisensa Kinsey-raportin joka on luultavasti linjassa nobelistejakin suuremman talousgurun Vartiaisen kanssa.

    • sortuuhan_se

      http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1442710151492.html

      Juhana vartiainen kommentoi Iltasanomissa:
      "Stiglitz on nerokas, mutta ei perillä Suomen tilanteesta. Hän kommentoi USA-keskustelusta käsin. Ei euromaa, ei ikääntymistä, ei tessejä."

      Vartiainen jättää sanomatta mikä on Suomen tilanteessa sellaista jonka vain hän tietää. Olisiko se tieto kenties kokoomuksen päähänpinttymäksi muodostunut liittovaltio-ajatus johon ei sisälly eroa eurosta tai EU.sta ja Suomen jättäytymisestä pois.

      Vartiaisella on ollut aikaisemminkin käsittämättömiä avauksia ja ne ovat herättäneet jopa hilpeyttä päättömyyksillään. Tässä eräs:
      http://yle.fi/uutiset/vartiainen_tyopaikkojen_puutteesta_puhuminen_on_halpaa_retoriikkaa/8169933
      --ja tässä kommenttia
      http://www.talouselama.fi/uutiset/professori kommentoi vartiaisen vaitetta miten tallainen hulluus on voinut syntya/a2260277

      En kyllä näe aloittajan suurella vaivalla tekemästä rinnakkaisvaluutta-ideassa mitään tolkkua. Jos idea on niinkuin näyttää Paavo Väyrysen, niin se kertoo Paavonkin halusta sekä syödä omena että säästää se

    • Torkkupeitto_Juhanasta

      huolimatta euro olisi hylätty kansanäänestyksessä Saksassakin, myönsi liittokansleri Helmut Kohl jo vuonna 2002 tehdyssä haastattelussa, joka tuli julkisuuteen vasta v. 2013.

      "Hyvää saksaa" puhuvan Sipilän pitäisi myös ymmärtää tämä tosiasia!

      Onhan Paavo Lipposenkin tiedettävä viimeistään nyt, että

      "Euro oli susi jo syntyessään. Miksi se silti synnytettiin ja miksi juuri tällaisena?"

      Sano jotain, Paavo Lipponen!

      Voisi luulla, että päättyvän heinäkuun Kreikka-viikoilla kaikki tuli sanotuksi myös eurosta ja sen ongelmista. Yhtä kuitenkin puuttuu. Missä viipyvät euron tekijöiden kommentit luomuksestaan nyt? Euron perustivat politiikan dinosauruskauden viimeiset suurmiehet. Etunenässä oli Saksan liittokansleri Helmut Kohl, ja jo silloin Suomi peesasi Saksaa. Euroepäilijöitä moukaroi pääministeri Paavo Lipponen adjutanttinaan nykyinen presidentti Sauli Niinistö.

      Vanhoista valtiomiehistä menneitä on muistellut vain Kohl. Hän myönsi vuonna 2002 tehdyssä, mutta vasta 2013 julkisuuteen tulleessa haastattelussa, että kansanäänestyksessä saksalaiset olisivat hylänneet euron. Siksi hän toimi omien sanojensa mukaan kuin diktaattori viedessään läpi eurooppalaiselle projektille elintärkeänä pitämänsä hankkeen.

      Suomessakaan kansaa ei vuonna 1998 päästetty häiritsemään asioiden etenemistä, vaan eurosta sanottiin päätetyn jo vuoden 1994 EU-kansanäänestyksessä, vaikka äänestäjät eivät ymmärtäneet ottavansa kantaa myös markasta luopumiseen.

      Eduskunnan eurokeskustelun parhaat palat löytyvät videopalvelu Youtubesta. Pääministeri Paavo Lipposen ja oppositiojohtaja Esko Ahon sanallinen mittelö on suomalaisen poliittisen keskustelun klassikko.

      Aho varoitti Emusta löytyvän samanlaisia valuvikoja kuin osaltaan lamaan johtaneesta Suomen rahamarkkinoiden vapauttamisesta 1980-luvulla. Hän jatkoi, että yhteisvaluutan oloissa Suomen käytöstä poistuu merkittävä osa niistä keinoista, joilla 1990-luvun lamaa korjattiin.

      Lipponen syytti keskustaa ”pimeästä pelottelusta” ja devalvaatiomahdollisuuden haikailusta: ”Te maalaatte mörön seinälle ja joudutte sitä sieltä itse vielä pyyhkimään.”

      Mörkö on ja pysyy. Ironista on, että pyyhkimisen sijaan keskustalainen pääministeri joutuu nyt taivuttelemaan pääosin Lipposen puoluetovereista koostuvaa ay-johtajien joukkoa sisäiseen devalvaatioon eli palkkojen alentamiseen tavalla tai toisella.

      Euron teko oli historian tekoa, mutta historian tekijät ovat kadonneet julkisesta keskustelusta. Siellä on poliitikkoja, virkamiehiä ja hallituksille euron taloudellisesta vaikutuksesta selvityksiä tehneitä ekonomisteja, joilla olisi ehkä jotain sanottavaa siitä, miksi kunnianhimoinen hanke meni niin väärille raiteille ja mitä asialle pitäisi tehdä.

      Suomen valtiovarainministeriö on sentään harjoittanut jonkinlaista itsekritiikkiä julkaisemalla runsas vuosi sitten Seppo Tiihosen katsauksen Suomen Emu-keskusteluun 1990-luvulla. Julkaisusta selviää, ettei Emu ollut taloutta, vaan politiikkaa, ettei rahaliiton sääntöjä ollut tarkoituskaan noudattaa ja että riskeistä oltiin kyllä tietoisia, mutta niiden ratkaisuksi ei laadittu minkäänlaisia mekanismeja.

      Kertokaa siis Paavo Lipponen ja muut historian tekijät, miksi otettiin harkittu riski. Olette selityksen velkaa: mitä kabineteissa puhuttiin, miten edessä mahdollisesti olevia ongelmia arvioitiin ja mitä niille ajateltiin tehdä."

      KU Verkkolehti KOLUMNIT / KAI HIRVASNORO 31.7.2015

      http://m.kansanuutiset.fi/mielipiteet/kolumnit/3408264/sano-jotain-paavo-lipponen

      JK.

      Moosekseen itseään vertaama Paavo Lipponen luonnehti vuoden 1998 aikaisia EMU-kriittisiä kansanedustajia ja kansalaisia peloittelijoiksi:

      "tosi kylmää" ja "pimeää"

      olivat sanonnat lipposlaisittainkin kovasanaisessa eduskuntakeskustelussa, jossa jopa "mörköjäkin" on havaittavissa tietyssä videopätkässä!

      Siitä jos mistä kuka tahansa hivenenkin politiikkaa ja taloutta seurannut

      kansalainen voi tajuta, mistä asti ja mistä päätöksistä juontuvat sekä

      Kreikan kriisin että kokonaisuudessaan euron kriisin

      synnyt. Ja kuten viime vuosilta ovat tavalliset kansalaiset kautta Euroopan nahoissaan tuntea, tosi syvästi juontuvatkin!

      https://www.youtube.com/watch?v=7FYpbCPJNy4

      Videopätkä on sikäli yllätyksellinen, että jopa ent. pääministeri Esko Aho esiintyy siinä edukseen!

      Suomen Itsenäisyyden juhlavuoden rahastoksi perustetun Sitran entisenä

      duunarina videopätkässä esiintyvä ex-pääminsteri Aho onkin perusteellisesti itsenäisyyden merkityksen sisäistäneenä varmaankin jo ymmärtänyt käydä allekirjoittamassa puolueensa kunniapuheenjohtajan - siis sen toisen ja toisenlaisen Paavon - tekemän kansalaisaloitteen?

      Viisautta - vaikkakin ns. jälkiviisautta - osoittaisi sekin!

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1372

      Torstaina 24.9.2015 aamulla anivarhain europarlamentaarikko Paavo Väyrysen 16.7.2015 käynnistämä kansanäänestystä euroalueeseen kuulumisesta vaativa kansalaisaloite on kerännyt parissa kuukaudessa jo yli
      43500 allekirjoitusta...

    • AjatteleeErkki

      Sama kirjoittelija ja paljon pitkää tarinaa, josta suuri osa pelkkää soopaa.
      Euroon mentiin kansanäänestyksellä ja useat ajattelivat sotilaallista turvaa, joka tulee yli 500 miljoonan kansalaisen yhteisöstä. Sotilaallinen turva on yhä olemassa ja Ruotsi haluaa kovasti siihenkin mukaan.
      €uroa ei pidä sotkea markkaan , eikä siihen ole paluuta, moni meistä kyllä muistaa valuuttalaina sekoilut aikoinaan. Velkasaldomme nousisi pilviin nyt heikon talouden aikana ja monien velat myös valtion tuplaantuisivat.
      Suomen ongelmat ovat täysin itse aiheutettuja ja itse ne on myös ratkaistava. Hyvinvointivaltion nimeen on julkisen sektorin palkat nostettu pilviin ja edut taivaisiin. Samanaikaisesti verot ja taksat nostettu tappiin, sekä yksityinen sektori kilpailutettu työttömiksi.
      Hyvinvointivaltioomme on tullut liikaa vapaamatkustajia ja päällystöä komentosilloilla turhan paljon, laiva painuu kovalla vauhdilla. Lastia on kevennettävä päällystöä on laitettava laihdutuskuurille ja vapaamatkustajia vähennettävä.
      Syntipukkia ei kannata hakea EU:sta, eikä Venäjästä, kyllä meidän omat sosialistit ovat jakaneet ja levitelleet rahamme, sekä ottaneet lisäksi velkaa miljardeja. Velkakello käy armotonta tahtia ja AY vikisee. Akavan suuripalkkaiset ovatkin jo sovuliaampia, siellä aletaan ymmärtää jos tilanne edelleen pahenee, ei jää kuin Akavan jäsenet joilta voidaan leikata eduista ja palkoista.

    • Erkille_ensin_syytesuoja

      ja sitten hallinta­rekisteri, suoraan SSS-hallituksen kärkihankkeista!

      "Valtiovarainministeriö: Suomalainen voi jo saada osakkeensa laillisesti hallintarekisteriin Hollannin kautta. Fivan mukaan ei voi.

      Kierrokset osakkeiden hallintarekisteröinnin sallimiseksi Suomessa kiihtyivät kuluneella viikolla. Hallintarekisteriä Suomeen ajava valtiovarainministeriö (VM) järjesti oman taustatilaisuutensa toimittajille; kiivas puolesta ja vastaan -väittely sosiaalisessa mediassa jatkui kolmatta viikkoa.

      Kovin kohu Twitterissä nousi, kun ministeriö antoi porttikiellon yhdelle torstain taustatilaisuuteen pyrkineelle toimittajalle. Valtiovarainministeriö ilmeisesti pahoitti mielensä siitä, että toimittaja sekä käsikirjoittaja Jari Hanska oli käsitellyt erittäin kriittisesti ministeriön väkeä Eduskunta III -dokumenttiteatterissa.

      Hanska pääsi Twitter-myrskyn jälkeen tilaisuuteen, mutta poistui sieltä kuultuaan, että paikalla olevien virkamiesten puheita ei saa siteerata julkisuudessa. Haastattelulupa olisi ollut toivottavaa, sillä VM kovensi torstaina keinoja hallintarekisterin saamiseksi Suomeen.


      Viime viikkoon saakka valtiovarainministeriö ja Finanssialan keskusliitto FK ovat ajaneet hallintarekisteriä Suomeen väittämällä, että se alentaa pörssikaupankäynnin kustannuksia. Helsingin Sanomien tekemän suppean vertailun mukaan tämä saattaa olla totta, mutta kustannusero on vakaan ja pitkäaikaisen sijoittajan kannalta marginaalinen.

      Suomessa on käytössä suora omistus, joka on läpinäkyvä ja oikeusvarma. Vertailun mukaan Suomessa pörssikaupan kulut ovat yhtä suuret kuin hallintarekisteriä käyttävässä Britanniassa.

      Suoraa omistusta käyttävässä Norjassa pörssikaupan kustannus taas on hallintarekisterivaltioiden Ruotsin ja Tanskan tasolla.

      Jos vertailee halvimpia pörssikaupan hintoja, ero Suomen tappioksi on muutamia euroja kauppaa kohden. Tavallisen pitkäjännitteisen osakesijoittajan näkökulmasta ero on mitätön, mutta sekuntikauppaa käyvän suursijoittajan kohdalla kustannusten kasvu voi olla merkittävä.

      Valtiovarainministeriö on unohtanut pohtia sitä, onko spekulatiivista robottikauppaa käyvien syytä maksaakin läpinäkyvyyden hinta? Miksi yhteiskunnan pitäisi kustantaa osakekauppiaiden ja pankkien kasvavat voitot sillä, että läpinäkyvyys sumennetaan hallintarekisterillä?

      Ministeriö on unohtanut kertoa senkin, että arvopaperikeskukset saavat keskimäärin 1,5 prosenttia kaupankäyntipalkkiosta. Euroopan komission tilaama selvitys vuodelta 2011 kertoo, että 98,5 prosenttia hinnasta menee muun muassa välittäjille, pankeille ja muille säilyttäjille.

      Valtiovarainministeriön uusin argumentti hallintarekisterin puolesta tuli esiin viime torstaina taustatilaisuudessa. VM:n mukaan suomalaiset saavat jo nyt hallintarekisteröidä suomalaisia osakkeita täysin laillisesti.

      Tämä onnistuu, jos joku EU-maan nettivälittäjä tarjoaa palvelujaan suomalaisille, VM katsoo.

      Yksi taustatilaisuuden virkamies vastasi kysymykseen, onko hallintarekisteriä suomalaisille myyvän hollantilaisen Degiron käyttäminen laillista.

      "Kyllä se meidän mielestä on laillista. Miksi ei olisi laillista?", vastasi yksi hallintarekisteriasioista vastaava virkamies.

      VM:n logiikan mukaan hallintarekisteröinti pitää sallia suomalaisillekin, koska hollantilaisen yhtiön kautta on jo laillista tehdä näin. Ministeriön torstain ulostulo oli outo, sillä samana päivänä julkistetussa hallituksen esityksessä ministeriö katsoo hallintarekisteröinnin olevan kielletty suomalaisilta.

      Helsingin Sanomat tarkisti vielä perjantaina Finanssivalvonnan Fivan näkemyksen. Valvojan selkeän kannan mukaan suomalaiset eivät nykylainsäädännön mukaan saa hallintarekisteröidä suomalaisosakkeita."

      Tuomo Pietiläinen HELSINGIN SANOMAT
      Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen toimittaja

      HS-ANALYYSI 24.10.2015
      http://www.hs.fi/talous/a1445577941110

      Ks. myös

      "VVM muuttaa tarinaansa tilanteen mukaan, täsmälleen kuin Timo Soini puolueensa kannatuksen romahduksen syitä selitellessään. Tässä olisi kuitenkin Soinille paikka sanoa hallituksessa selkeä EI tälle kaavaillulle läpinäkyvyyden huononnukselle.

      VVM:n hanketta ajava virkamiesten liituraitasiipi yrittää selittää mustaa valkoiseksi läpinäkyvyyden paranemisella, vaikka sitä nimenomaisesti yritetään heikentää. Läpinäkyvyydestä vastaamaan ajateltu PRL ei ollut kuullut sille kaavaillusta osuudesta mitään. Julkisuus tulisikin jäämään teoreettiseksi vaihtoehdoksi, jonka toteuttamiseen ei liiemmälti panostettaisi.

      Pörssikaupan syöpä, spekulatiivinen robottikauppa puolestaan olisi helposti lopetettavissa kokonaan kauppakohtaisella alv:n tapaan toimivalla verolla (rahoitusmarkkinavero). Tätä oikeisto on vastustanut määrätietoisesti."

      Reijo Liinamaa 24.10.2015
      http://www.hs.fi/talous/a1445577941110

      JK.

      Koska näin on SSS-komennossa ja sen erityisessä suojeluksessa

      https://www.youtube.com/watch?v=oCErml3vbFo

      siksikin tarvitaan

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1372

    • Kunpa_edes_pääministeri

      tajuaisi, että Sixten Korkman on oikeassa siinä, että ”Suomi ei noussut Viinasen leikkauksilla”

      Professori Sixten Korkmanin torstaina julkaistu teos Väärää talouspolitiikkaa käy läpi merkittävimpiä talouskriisejä sekä Suomessa että maailmalla. Korkmanin mukaan usein kriisit olisi voinut välttää tai niiden vaikutuksia olisi voinut lieventää oikealla talouspolitiikalla, mutta monesti talouspäättäjät ovat vain pahentaneet tilannetta.

      – Rahaliiton puolesta esitetty taloudellinen argumentaatio ei koskaan ollut kovin vakuuttavaa, Aalto-yliopiston professori Sixten Korkman kirjoittaa.

      Rahaliittoa perusteltiin niin tehokkuuseduilla kuin hintojen vertailtavuudella.

      Jo ennen rahaliiton perustamista ekonomistit varoittivat sen vaaroista. Ennen kaikkea esille nostettiin epäsymmetriset shokit eli maakohtaiset häiriöt, joihin eurojärjestelmän keskuspankki EKP ei reagoisi.

      Tällöin yksittäinen jäsenmaa jäisi kipuilemaan talousvaikeuksiensa kanssa ilman, että lainanottoa alhaisilla koroilla kannustettaisiin tai euron ulkoista arvoa laskettaisiin. Ainoa keino kilpailukyvyn säilyttämisessä olisi sisäinen devalvaatio eli palkkojen laskeminen.

      – Rahaliitto on kuitenkin syntyjään ennen kaikkea poliittinen projekti. Sen taustalla on toisen maailmansodan perintö ja tahto syventää Euroopan integraatiota, Korkman kirjoittaa.

      Suomessakin liittymistä rahaliittoon ajoi Korkmanin mukaan poliittinen tahto, eivätkä taloudelliset reunaehdot. Taustalla oli Neuvostoliiton hajoaminen kahdeksan vuotta aiemmin.

      – Rahaliiton jäsenyys, osallistuminen EU:n kovaan ytimeen, oli presidentti (Martti) Ahtisaaren ja pääministeri (Paavo) Lipposen lisäkeino Suomen poliittisen suuntauksen alleviivaamiseksi.

      Korkmanin mukaan Suomi ei olisi liittynyt eurojärjestelmään, mikäli maassa olisi toimittu Ruotsin tavoin. Kansanäänestyksessä jäsenyys oli tyrmätty, eikä tämä olisi ollut huono vaihtoehto.
      – Suomi on vuoden 2010 jälkeen juuttunut pitkäkestoiseen taantumaan, jossa nollakasvun vuodet ovat seuranneet toisiaan pitkään. Tämän taustalla on mitä suurimmassa määrin epäsymmetrinen shokki. Ennen muinoin Suomi olisi tässä tilanteessa devalvoinut markkansa.

      Korkmanilta jäsenyys saakin tylyn tuomion, vaikka hän ei liputa eroamisen puolesta.

      – Tämän päivän näkökulmasta Suomen eurojäsenyys näyttää vakavalta talouspoliittiselta erehdykseltä.

      Lamasta noustiin kellumalla

      – Jos joku taas kuvittelee, että olisi olemassa sellaisia ratkaisuja, että leikkausten tuskaa voitaisiin lievittää budjettivajetta kasvattamalla, erehtyy – ja erehtyy pahasti.

      Korkman lainaa teoksessaan kuuluisaa silloisen valtiovarainministeri Iiro Viinasen lausuntoa. Lausuntoa hän pitää esimerkkinä siitä, miten Suomessa myytiin leikkauksia ainoana vaihtoehtona laman hoitoon 1990-luvulla.

      – Tämä väite sivuuttaa sen tosiasian, että hätiköidyt kiristystoimet keskellä syvintä lamaa ovat alijäämän kutistamisen kannalta melko vähäarvoisia ja yhteiskunnallisesti erityisen vahingollisia.

      Leikkausten lisäksi vahvan markan politiikkaa esitettiin toimintana, jolle ei ollut vaihtoehtoa. Tämä siitäkin huolimatta, että Suomen vienti ei vetänyt.

      – Jotkut tuolloin esitetyt Suomen Pankin raportit sekä virkamiesten puheenvuorot näyttivät silloin dogmaattisilta kannanotoilta, joista tervejärkisyys ja viileä analyysi loistivat poissaolollaan.

      Lama korjaantui ulkomaisen kysynnän virkoamisella ja markan arvon alentamisella. Markka devalvoitiin vuonna 1991 ja kun se ei auttanut, valuutta päästettiin kellumaan vuotta myöhemmin.

      – Suomen lamaa ei taitettu Viinasen vaatimilla menoleikkauksilla, vaan hänen vastustamansa valuuttakurssin heikkenemisen avulla.

      Korkman toimi valtiovarainministeriön kansantalousosaston ylijohtajana, kun Iiro Viinanen oli valtiovarainministeri. Korkman kannatti tuolloin markan devalvoimista
      Suomen 1990-luvun alussa kohtaama lama oli poikkeuksellisen jyrkkä ja epäonninen. Ongelmien juuret olivat pankkien liian aggressiivisessa lainanannossa ja kriisiä syvensi myös Neuvostoliiton ja idänkaupan romahtaminen.

      Korkmanin mukaan ongelmien syyt heijastivat ”viranomaisten ja poliittisten päättäjien asettamia pankkien toiminnan reunaehtoja”, sillä aggressiivista lainaamista ei erikseen suitsittu.

      Uskonkappale – vahva markka

      Suomessa devalvaatioita tehtiin vuosina 1945, 1949, 1957, 1967, 1977–1978, 1982 ja 1991. Toiseksi viimeisen devalvaation jälkeen kritiikki rahan ulkoisen arvon laskemista kohtaan koveni.

      Talouspäättäjien ja ajattelijoiden piirissä korostui oppi, jonka mukaan markan arvo ei saisi heilahdella. Kiinteän markan arvo edistäisi vastuullista palkkamalttia, sillä devalvaatio ei olisi myöhemmin mahdollinen. - -"

      Yle Uutiset 23.10.2015
      http://yle.fi/uutiset/suomi_ei_noussut_viinasen_leikkauksilla__korkman_tylyt

      JK. Murheellista näet, ettei Korkmanista itsestään löydy rohkeutta ja järkeä pyrkiä edes korjaamaan omaa EMU-aikaista "ajopuisuuttaan"...

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1372

    • Euroalueen_uhat_jatkuvat

      Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n arvion mukaan euroalueen pankeilla on niin kutsuttuja järjestämättömiä lainoja yli 900 miljardin euron arvosta.

      Viime aikojen maltillisesta markkinatilanteesta huolimatta kriisi uhkaa edelleen euroaluetta, sanovat TV1:n MOT-ohjelman haastattelemat ekonomistit.

      – Eurokriisi ei todellakaan ole ohi, vaikutusvaltaisen saksalaisen taloustutkimuslaitoksen Ifon johtaja Hans-Werner Sinn sanoo MOT:lle.
      Sinn on yksi Saksan johtavista taloustieteilijöistä.

      Myös brittiläisen taloustieteen emeritusprofessorin Robert Skidelskyn mukaan eurokriisi on edelleen päällä: velallisten – ja sitä kautta – pankkien vaikeudet ovat kasvaneet, koska talous on jämähtänyt hitaan kasvun aikaan.

      Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n arvion mukaan euroalueen pankeilla on niin kutsuttuja järjestämättömiä lainoja yli 900 miljardin euron arvosta. Järjestämättömät lainat ovat lainoja, joista lainanottajat eivät maksa korkoja tai lyhennyksiä.
      Pankkien on vaikea kasvattaa lainanantoaan yksityisille ja yrityksille niin kauan kuin niiden taseissa on paljon järjestämättömiä luottoja.
      IMF:n mukaan järjestämättömien luottojen määrä euroalueella on kaksinkertaistunut vuodesta 2008.

      Tampereen yliopiston kansantaloustieteen professori Matti Tuomala kutsuu IMF:n kokoamaa lukua ”hurjaksi”.

      – Kyllä tässä on pelkoa, että euroalue suistuu kaaokseen. Toinen vaihtoehto on, että euroalue etenee pienemmästä kriisistä toiseen, hän sanoo MOT:lle.

      – Euroalue on siirtynyt vaiheeseen, jota voisi kutsua kysynnän kestolamaantumiseksi. Monissa maissa on pitkittynyt korkea työttömyys, erityisesti nuorisotyöttömyys, Britannian vanhinta riippumatonta taloustutkimuslaitosta NIESR:ää johtava Jonathan Portes sanoo.

      Euroalueen työttömyysaste on 10,8 prosenttia. Nuorisotyöttömyysaste on 22,1 prosenttia.

      – Ainakin toistaiseksi olemme siirtyneet pois välittömästä kriisistä, mutta se ei millään muotoa tarkoita sitä, että asiat olisivat kunnossa, Portes sanoo.

      – (Euroopassa) on pankkikriisi. EKP yrittää ratkaista sitä asettamalla korkotason lähelle nollaa. Jos korot alkaisivat palata normaaleiksi, monilla valtioilla olisi vaikeuksia. Pankit ovat pullollaan valtioiden velkakirjoja, ja niillekin tulisi vaikeuksia. Pankkikriisiä ei toden totta ole ratkaistu lainkaan, Ifon Hans-Werner Sinn sanoo.

      Hannu Sokala, Yle
      MOT: Talouden tuhoava kuri

      [ http://areena.yle.fi/1-2467208

      " Talouden tuhoava kuri

      Pääministeri Juha Sipilän hallitus on ilmoittanut miljardien leikkauksista julkisiin menoihin. Leikkauksia tehdään niin työttömyysturvaan ja koulutukseen kuin kehitysapuunkin.

      Alexander Stubb:

      ”Me leikkaamme tällä hetkellä sen takia, että me emme voi enää velkaantua lisää. Se kerta kaikkiaan maksaa meille pitkässä juoksussa liikaa.”

      Hallituksen mukaan julkisten menojen leikkaukselle ei ole vaihtoehtoa. Tässä ohjelmassa kerrotaan, että leikkauspakkoa ei ole.

      Hallituksen leikkaushalujen takaa löytyy erikoinen ja Suomessa vaiettu talouspoliittinen idea, joka muualla Euroopassa on ajanut karille ja tehnyt miljoonat ihmiset työttömiksi.

      MOT:n tekemässä kyselyssä eurooppalaisten huippuyliopistojen talousprofessorit tuomitsevat Eurooppaa runnelleen leikkauspolitiikan eli kuritalouden suorin sanoin. - -"

      http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/11/02/talouden-tuhoava-kuri-kasikirjoitus ]

      MOT: Sipilälle ja Rehnille roima ripitys talousprofessoreilta

      [ http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/11/02/sipilalle-ja-rehnille-roima-ripitys-talousprofessoreilta ]

      Talousprofessorit hämmästelevät ja arvostelevat kovin sanoin euroalueella ja Suomessa hellittyä leikkauspolitiikkaa.

      TV1:n MOT-ohjelma teki kyselyn eurooppalaisten huippuyliopistojen talousprofessoreille. Valtaosa professoreista tuomitsee leikkauspolitiikan niin euroalueella kuin Suomessakin.

      Euroopassa siirryttiin lyhyen elvytysjakson jälkeen budjettileikkausten tielle 2010. Suomessa kuritalous on saanut entistä vahvemman jalansijan Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana.

      ”Me leikkaamme tällä hetkellä sen takia, että emme voi enää velkaantua lisää. Se kerta kaikkiaan maksaa meille pitkässä juoksussa liikaa”, valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) sanoo ohjelmassa.

      ”Suomen taloudella menee huonosti, eikä se näytä pääsevän ylös kuopasta. Silti hallitus päätti kiristää finanssipolitiikkaa edelleen”, ihmettelee Britannian vanhimman riippumattoman taloustutkimuslaitoksen NIESR:n johtaja Jonathan Portes.

      ”On vaikea sanoa, miten paljon vahinkoa tämä (leikkauspolitiikka) aiheuttaa, koska Suomi on kohtuullisen pieni ja avoin talous, mutta ainakaan se ei auta mitään”, hän sanoo.

      Tampereen yliopiston professori Matti Tuomala sanoo, että talouden alamäessä julkisten menojen leikkaukset heikentävät taloutta entisestään."

      http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/10/29/talousoppineet-arvostelevat-ankarasti-kuritaloutta ]

      Yle Uutiset 2.11.2015
      http://yle.fi/uutiset/mot_uusi_kaaos_uhkaa_euroaluetta/8426682

    • Riittääkö_valinnanvapaus

      ja mihin asti, kun koko SSS-hallitus ja kaikki nykyisen eduskunnan kansanedustajat joutuvat vielä EUroalue-arvioinnin eteen!

      "50 000 täynnä – keräys jatkuu

      Kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa on nyt saanut tuekseen 50 000 allekirjoitusta

      – Lämmin kiitos kaikille aloitetta tukeneille. On ollut hienoa huomata, kuinka laajaa tukea keskustelu euron tulevaisuudesta saa yli puoluerajojen, kiittelee aloitteen laatinut europarlamentaarikko Paavo Väyrynen.

      – Viime kuukausina keskustelu on saanut uuden suunnan. Talousasiantuntijoiden keskuudessa alkaa olla yksimielisyys siitä, että yhtenäisvaluuttaan siirtyminen ja etenkin laajan euroalueen muodostaminen on ollut virhe. Vielä pahempana virheenä pidetään sitä, että Suomi liittyi euroalueeseen. Nyt keskustellaankin siitä, voidaanko euroalueesta erota.

      – Keskustelua vauhdittavat uutiset, joiden mukaan Suomen talous on jälleen supistunut ja näköpiirissä on nollakasvua. Yritykset toteuttaa sisäinen devalvaatio aiheuttavat meille vakavaa ja pitkäaikaista vahinkoa. Toisaalta Euroopan komissio on ryhtynyt viemään eteenpäin viiden puheenjohtajan suunnitelmaa, jolla euroalueesta kehitetään velkaunionia ja liittovaltiota. Tälle kehitykselle on vaihtoehto, eroaminen euroalueesta, Väyrynen toteaa.

      Keräys jatkuu. Osa allekirjoituksista saatetaan hylätä lähinnä sen vuoksi, että jotkut ovat saattaneet allekirjoittaa aloitteen kahteen kertaan, sekä verkkosivun kautta että paperiversiona.

      Keräyksen jatkuminen ei viivästytä aloitteen saamista eduskuntakäsittelyyn, sillä Väestörekisterikeskus ehtii tarkistamaan allekirjoitukset vasta muutaman kuukauden kuluttua. Edellämme on kaksi muuta aloitetta, ja prosessi vie oman aikansa.

      Väyrynen on toiminut euroalueen kriisin ratkaisemiseksi myös Euroopan parlamentissa. Syyskuussa hän esitti komissiolle kysymyksen, voisiko se harkita vaihtoehtona viiden presidentin suunnitelmalle sitä, että kaikki euroalueen jäsenmaat ottaisivat euron rinnalla käyttöön kansallisen valuutan. Komissio on vastannut, ettei se tätä harkitse.

      Väyrynen aikoo jatkaa ponnistuksiaan myös eurooppalaisella tasolla.

      http://www.paavovayrynen.fi/2015/11/14/50-000-taynna-kerays-jatkuu/

      JK.

      Niin pääministeri Juha Sipilän kuin muidenkin - muka keskustaliberaalien - EUro-hurmaantuneiden on syytä pysähtyä ainakin aina illansuussa panemaan kädet peiton päälle ja miettimään itse tykönään eikä siis tyydytyksellä sitä, mihin heikäläisten ja kaltaistensa EU-innostuneiden ja -intoilijoiden politiikka on Suomen talouden jälleen kerran ajanut!

      Heidänkin tulisi tajuta, mitä olisikaan Suomi ja Euroopan Unioni ilman Paavoja, sillä niitä on ainakin kahdenlaisia!

      Se toinen, myös Moosekseen itseään vertaama, luonnehti vuoden 1998 aikaisia EMU-kriittisiä kansanedustajia ja kansalaisia peloittelijoiksi:

      "tosi kylmää" ja "pimeää"

      olivat sanonnat lipposlaisittainkin kovasanaisessa eduskuntakeskustelussa, jossa jopa "mörköjäkin" on havaittavissa tietyssä videopätkässä!

      Siitä jos mistä kuka tahansa hivenenkin politiikkaa ja taloutta seurannut
      kansalainen voi tajuta, mistä asti ja mistä päätöksistä juontuvat sekä yleiseurooppalaisesti että globaalisti kuin erityisesti
      Kreikan kriisin että kokonaisuudessaan siis euron ja euroalueen kriisin
      synnyt.

      [ ks.

      "Seuraava Kreikka-paketti on velka-armahdus

      Ylivelkaisen Kreikan seuraava tukimuoto on alustavien lupausten mukaan osittainen velka-armahdus. Sen kustantavat todennäköisesti Suomi ja muut euromaat. Suomenkin Kreikka-vastuut kasvaisivat, vaikka hallitusohjelman mukaan ei pitäisi. Siksi tiedossa on myös silmänkääntötemppuja. - -"

      http://m.taloussanomat.fi/porssi/2015/11/15/seuraava-kreikka-paketti-on-velka-armahdus/201515024/170 ]


      Ja kuten viime vuosilta ovat tavalliset kansalaiset kautta Euroopan nahoissaan tuntea, tosi syvästi siis juontuvatkin!

      https://www.youtube.com/watch?v=7FYpbCPJNy4

      Videopätkä on sikäli yllätyksellinen, että jopa ent. pääministeri Esko Aho esiintyy siinä edukseen!

      Suomen Itsenäisyyden juhlavuoden rahastoksi perustetun Sitran entisenä

      duunarina videopätkässä esiintyvä ex-pääminsteri Aho onkin perusteellisesti itsenäisyyden merkityksen sisäistäneenä varmaankin jo ymmärtänyt käydä allekirjoittamassa puolueensa kunniapuheenjohtajan - siis sen toisen ja toisenlaisen Paavon - tekemän kansalaisaloitteen?

      Viisautta - vaikkakin ns. jälkiviisautta - osoittaisi sekin!

      Koska näin näyttää olevan asiantila SSS-hallituksen "valinnanvapaudellisessa" Suomen maassa

      https://www.youtube.com/watch?v=oCErml3vbFo

      siksikin tarvitaan

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1372

      Sunnuntaina 15.11.2015 klo 18.10 europarlamentaarikko Paavo Väyrysen 16.7.2015 käynnistämä kansanäänestystä euroalueeseen kuulumisesta vaativa kansalaisaloite on kerännyt jo 50475 allekirjoitusta - ja keräys jatkuu...

    • Suomessa_euro_ei_toimi

      ja arvostetun brittilehti Telegraphin pitkän artikkelin mukaan sen osoittaa se, että

      "Suomi on yhä syvemmällä taantumassa, vaikka on malliesimerkki kilpailukykyisyydestä".

      Ja se osoittaa, ettei euro vain toimi!

      Suomi on luisumassa syvemmälle taantumaan, vaikka on kilpailukykyisyyden mallitapaus Emussa, Telegraph kirjoittaa. Lehden mukaan tämä on todiste yhteisvaluutan viallisuudesta ja vielä Kreikkaakin häiritsevämpi tapaus euron puolustajille.

      Kukaan ei voi syyttää Suomea tuhlariksi, teknologisesti jälkeenjääneksi tai korruptoituneeksi. Sen sijaan Suomi on pitkään ollut kurinalaisuuden, sisun ja joustavuuden esimerkkitapaus, joka teki läksynsä ennen euroon liittymistä, lehti kirjoittaa.

      Suomi on ykkönen muun muassa koulutuksessa, innovaatioissa, lainsäädännön luotettavuudessa ja teknologian käytössä. Maahan on kuitenkin osunut sarja iskuja: Nokian romahdus, metsäteollisuuden ja raaka-aineiden alamäki sekä Venäjän taantuma.

      – Oleellista on, että Suomi ei pysty puolustamaan itseään. Suomi on kiinteän valuuttakurssin vanki ja vakaussopimuksen luomassa pakkopaidassa. Sopimuksen, jota ei koskaan tarkoitettu näihin olosuhteisiin, Telegraph kirjoittaa.

      Jollei Suomessa, missä sitten?

      Telegraph vertaa pitkässä jutussaan Suomea kruununsa pitäneeseen Ruotsiin. Lehti on haastatellut myös Paavo Väyrystä ja kehuu presidentti Risto Rytiä, joka irrotti markan kultakannasta vuona 1931.

      Euroalueessa korot olivat liian matalia Suomelle, mikä johti talouden ylikuumenemiseen. Työvoimakustannukset nousivat ja yksityinen velka kasvoi.

      Suomen nykyinen hallitus taas ajaa päättäväisesti "sisäistä devalvaatiota", eli politiikkaa, joka on ajoi puoli Eurooppaa velkadeflaatioon neljä vuotta sitten, lehti kirjoittaa. Suomi kaivaa itseään kuoppaan.

      Kysymys kuuluu: Jos euroa ei saada toimimaan maassa, jonka pitäisi olla koko EU:n kilpailukykyisin, missä se oikein toimii, Telegraph päättää artikkelinsa.

      Taloussanomat 19.11.2015
      http://m.taloussanomat.fi/kansantalous/2015/11/19/brittilehti-suomi-osoittaa-ettei-euro-toimi/201515294/12

      Ks.

      Väyrynen kiirehtii eroa eurosta - "Uudet markan setelit ehdittäneen painaa muutamassa viikossa"

      Keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrynen peräänkuuluttaa blogissaan pikaista tilannearviota ja ratkaisua Suomen euroeron mahdollistamiseksi.

      Väyrynen perustaa suunnitelmansa EuroThinkTank-tutkijaryhmän "Suomen eurovaihtoehdot: jäsenyys euroliittovaltiossa tai Fixit" -tutkimusraporttiin. Nimensä mukaisesti tutkimusraportissa pohditaan Suomen erilaisia mahdollisuuksia ja arvioidaan, onko siirtyminen omaan rahaan mahdollista ja miten se tulisi valmistella, jos "poliittinen tahto Suomessa joskus tulevaisuudessa joutuisi tämän valinnan eteen."

      Väyryseltä poliittista tahtoa "Fixitille" löytyy. Hänen mukaan euroalueesta eroaminen ei tuottaisi kovin suuria kustannuksia, jos se toteutettaisiin oikein. Markan käyttöönotto tulisi valmistella huolellisesti etukäteen, ja oman valuutan kellutus tulisi aloittaa välittömästi sen käyttöönoton yhteydessä. Eurot vaihdettaisiin markoiksi samassa suhteessa.

      Väyrysen mielestä ainoa ongelma olisi käteisen rahan muuttaminen markoiksi. Hän ehdottaa, että käteiseurot leimattaisiin väliaikaisesti uudeksi valuutaksi. "Uudet matkan setelit ehdittäneen painaa muutamassa viikossa", Väyrynen kirjoittaa.

      Euroalueesta eroamisella on Väyrysen mukaan kiire, koska muutamakin vuosi ajaisi Suomen "velkaunionin ja liittovaltion suuntaan niin pitkälle, ettei paluuta ehkä enää olisi". Euroalueessa jatkaminen tarkoittaisi velkaantumisen lisääntymistä, Suomen luottoluokituksen tippumista ja korkojen nousua, Väyrynen kirjoittaa.

      Talouselämä 26.10.2015
      http://www.talouselama.fi/uutiset/vayrynen-kiirehtii-eroa-eurosta-uudet-markan-setelit-ehdittaneen-painaa-muutamassa-viikossa-6060723

      JK. Koska 1998 EMU-liitäntäään painostivat ex-pääministeri Paavo Lipponen ja ex-valtiovarainministeri Sauli Niinistö - nyt tiemmä sitten edes Sixten Korkmaniakaan kuuntelematta saati tämän jo tuolloisia käsityksiä kunnioittamatta -

      vuonna 1998 tehdystä virhevalinnasta ei ole aikakirjoihin jäänyt muuta kansalaisten oloa miellyttävää kuin paljon kertova videokatkelma

      https://www.youtube.com/watch?v=7FYpbCPJNy4

      Ja koska tällaista menoa on SSS-komennossa ja erityisessä suojeluksessa esiintynyt puolen vuoden ajan miltei kaikissa ratkaisuissa

      https://www.youtube.com/watch?v=oCErml3vbFo

      siksikin tarvitaan eduskunnan valiokuntakäsittelyyn mitä pikimmin

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1372

      JK. Paavo Matti Väyrysen 16.7.2015 aloittamassa allekirjoitusten keruussa on perjantaina 20.11.2015 klo 9.40 jo 51 132 allekirjoitusta - ja keräys jatkuu!

      http://keskustelu.suomi24.fi/t/13909810/tilannearvio-on-tehtava-nyt-ja-ratkaisut-nopeasti!

      http://keskustelu.suomi24.fi/t/13782251/sss-hallitus-kuin-tarinan-keisari-ilman-vaatteita!

      http://keskustelu.suomi24.fi/t/13777802/minne-hylatty-alkio-minne-kekkonen---missa-sipila

    • Väyrysen_aloitteellisuus

      tuskin miellyttää Sipilää ja tuskin koko SSS-hallitustakaan - ja tuskin sekään että Frankfurter Allgemeine seuraa myös suomalaista EU- ja euroaluekeskustelua ja pohtii:

      "Eroaako Suomi eurosta kansanäänestyksessä?

      Frankfurter Allgemeine spekuloi Paavo Väyrysen kansalaisaloitteella eurosta eroamisesta. Aloite on menossa eduskunnan käsittelyyn.

      Frankfurter Allgemeine -lehti uutisoi Paavo Väyrysen tekemästä kansalaisaloitteesta.

      Saksalaislehti kertoo, kuinka Suomi voi olla ensimmäinen euromaa, joka eroaa yhteisvaluutasta.

      [ ks.

      "Volksbegehren
      Dürfen die Finnen bald über den Euro abstimmen?

      Nach „Grexit“ und „Brexit“ steht nun der „Fixit“ im Raum, der Austritt Finnlands aus dem Euro. Die erste Hürde für ein Volksbegehren ist bereits genommen.

      Eurofürsprecher: Ministerpräsidenten Juha Sipilä am Sonntag in Brüssel
      Finnland könnte im kommenden Jahr der erste Staat sein, in dem die Bevölkerung über den Verbleib in der Europäischen Währungsunion abstimmt. Dafür haben sich in einem Volksbegehren in den vergangenen Wochen jedenfalls mehr als 50.000 Einwohner des Landes ausgesprochen und damit die legislativen Mühlen in Bewegung gesetzt. Zu der Debatte über die Zukunf- -"

      http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/eurokrise/volksbegehren-duerfen-die-finnen-bald-ueber-den-euro-abstimmen-13939142.html#Drucken ]

      Frankfurter Allgemeine muistuttaa, että kansalaisaloite Suomen eurojäsenyydestä on tulossa eduskunnan käsittelyyn.

      – Keskustelu Kreikan (Grexitistä, Kreikan euroerosta) ja Iso-Britannian (kansanäänestys EU-jäsenyydestä) tulevaisuudesta on nyt myös Fixit-kysymys, lehti kirjoittaa.

      Euroedustaja Paavo Väyrysen (kesk) on esittänyt kansanäänestyksen järjestämistä Suomen eroamisesta yhteisvaluutta eurosta.

      Väyrysen alulle panema kansalaisaloite on ylittänyt 50 000 allekirjoituksen rajan, ja aloite tullee eduskunnan käsittelyyn helmikuussa.

      Frankfurter Allgemeine kertaa Suomen lähihistorian. Suomi oli euron mallijäsen alusta asti, mutta talouskriisissä Suomi menetti Nokian ja päävientialat ovat kärsineet rajusti.

      Euroon kuulumaton, omaa kruunuaan valuuttanaan käyttävä Ruotsi on selvinnyt talouskriisistä huomattavasti paremmin.

      Eurokriittinen perussuomalaiset hallituksessa, kansalaisaloite keskustakonkarilta

      Lehti myös taustoittaa poliittisen lähihistorian, kun eurokriittinen puolue, perussuomalaiset, on noussut isoksi tekijäksi ja noussut jopa hallitukseen.

      Frankfurter Allgemeine hieman hämmästelee sitä, että kansalaisaloite ei tullut perussuomalaisilta vaan pääministeripuolueen konkaripoliitikolta.

      – Aloite siirtymisestä eurosta takaisin markkaan ei tullut perussuomalaisilta, vaan Paavo Väyryseltä. Väyrynen on keskustapuolueen veteraani, ja siten istuvan pääministerin Juha Sipilän puoluetoveri, ja istuva eurokansanedustaja.

      – Hänellä on pitkä ura opetus-, työ-, ulko- ja ulkomaankauppaministerinä. Hän haluaisi päättää uransa presidenttinä, mutta 2012 yritys epäonnistui. Hänen yrityksensä päästä ministeriksi myös epäonnistui. Voidaan nähdä, että hän maksaa nyt potut pottuina. Toisaalta hän on jo 1990-luvun alussa vastustanut yhteisvaluuttaa, saksalaislehti muistutti.

      Saksalaislehti muisti myös kertoa, että eroa eurosta kannattaa vain noin joka kolmas suomalainen.

      Vain yksi kansalaisaloite on mennyt läpi

      Eduskuntaan on toistaiseksi tullut kahdeksan kansalaisaloitetta, jotka ovat ylittäneet 50 000 allekirjoittajan rajan.

      Vain yksi kansalaisaloite, tasa-arvoinen avioliittolaki, on päässyt laiksi asti.

      Viime viikolla eduskunta hylkäsi kansalaisaloitteen päivystysasetuksen muuttamisesta synnytysten osalla.

      Seuraavaksi käsittelylistalla ovat kansalaisaloitteet lapseen kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusten koventamisesta sekä terveydenhuollon henkilöstön mahdollisuuksista kieltäytyä abortin tekemisestä.

      Huomenna puhemiehelle luovutetaan kansalaisaloite nollatyösopimusten kieltämisestä.

      Väyrysen kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen euro-jäsenyydestä ylitti 50 000 allekirjoituksen rajan marraskuun puolivälissä.

      Mika Lehto

      Iltasanomat 3.12.2015

      http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1449115236827.html

      JK. Koska 1998 EMU-liitäntäään painostivat ex-pääministeri Paavo Lipponen ja ex-valtiovarainministeri Sauli Niinistö - nyt tiemmä sitten edes Sixten Korkmaniakaan kuuntelematta saati tämän jo tuolloisia käsityksiä kunnioittamatta - vuonna 1998 tehdystä virhevalinnasta ei ole aikakirjoihin jäänyt muuta kansalaisten oloa "miellyttävää" kuin paljon kertova videokatkelma

      https://www.youtube.com/watch?v=7FYpbCPJNy4

      Ja koska tällaista menoa on jatkunut myös SSS-komennossa ja erityisessä suojeluksessa miltei kaikissa ratkaisuissa, siis myös kritiikittömässä suhtautumisessa Euroopan Unioniin, euroon ja Suomen kuulumiseen kansalaisille tuskaa ja turmelusta tuottaneeseen ja tuottavaan euroalueeseen

      https://www.youtube.com/watch?v=oCErml3vbFo

      siksikin tarvitaan

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1372

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1766
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1669
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      14
      1468
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1164
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1153
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1141
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1106
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1101
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1089
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1074
    Aihe