Esko Valtaojan viimeinen luento

http://yle.fi/uutiset/katso_esko_valtaojan_viimeinen_luento__video/8262887



Mitähän mies tämän jälkeen, ehkä aikaa jää enempi avoimille depateille?

"– Vaikka olen tieteen tekijä, olen aina sanonut, että on paljon hauskempaa ryypätä pappien kuin tähtitieteilijöiden kanssa, koska heillä on paljon laajemmat nuo kiinnostuksen kohteet."


http://www.iltasanomat.fi/tiede/art-1440809640034.html

21

239

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näinsemenee

      Ei kiinnosta pätkän vertaa jonkun höyrypään tarinat!

      seuraavat sukupolvet mittailevat heidän kallojaan ja toteavat löytäneensä uuden höyrypälajin, kirjoittavat siitä paksuja kirjoja ja pitävät taas luentoja.

      • fda

        Taisitkohan luulla Eskoa joksikin toiseksi henkilöksi?


      • Eli et ole kiinnostunut uuden tiedon saannista, vaikka se voisi avartaa maailmaa?


    • atesimionolla

      "koska heillä on paljon laajemmat nuo kiinnostuksen kohteet." Ei me kyllä kaikki ryypätä, mutta kiinnostuksen kohteita riittää. Jälleen tuli ilmoille asia, että ateismi = 0.

      • "Jälleen tuli ilmoille asia, että ateismi = 0."

        Osaisitko kertoa, miten tulit tuohon johtopäätökseen tuosta yhdestä lauseesta? Vähän kuvailisit ajatuksesi kulkua?


      • kris-tit-ty

        Oletko sä "ateismionnolla" pappi? Jotenkin olen ollut siinä käsityksessä, että olet helluntailainen, olet varmaan sanonut joskus jotain sellaista, ja olen ajatellut että kirjoittelet harvinaisen järkevästi ainakin Suomi24-helluntailaiseksi. Vai onko myös helluntailaisilla pappeja?

        Papeilla on kyllä laaja yleistietous ja kiinnostuksen kohteita tosiaan riittää. Sitä olen ihaillut usein, kun siihen on päässyt kurkistamaan sisälle heidän nettikirjoitustensa ja -keskustelujensa kautta.


      • Matemaattisen yhtälön tulos jumalasta on epätosi!


    • ateismionnolla

      Käytän palstalla, ateismi=0 nimimerkkinä, koska ei tätä nikkiä ateisti mielellään varasta ja yritä kirjoitella ajatuksiaan minun piikkiin. Niin tapahtui joskus aikoinaan.

      Valtaojakin on kokenut ja tullut siihen tulokseen, että ateisteilla, joita kai suurempi osa tähtitietilijöistä on, ei ole tarpeeksi haastavaa ja mielenkiintoista keskustelun aihetta. Ateismi on tylsää, se ei anna elämälle mitään todellista tarkoitusta ja mielenkiintoa.
      Miksi pitää olla ylipäätänsä ateismipalsta. Jos on sitä mieltä, ettei ole Jumalaa, niin eikö se ole sitten siinä. Mitä siinä on sitten keskusteltavaa?
      Tämä palsta on, niin kuin kuvasta hyvinkin näkyy, pelkkä trollien temmellyskenttä.

      • "joita kai suurempi osa tähtitietilijöistä on, ei ole tarpeeksi haastavaa ja mielenkiintoista keskustelun aihetta."


        Valtaoja tavallaan antoi tuohon vastauksen, pelkästään yhden aiheen jauhaminen on tylsää. Siksihän varmasti halua vaihtelua keskusteluihin.


        "Ateismi on tylsää, se ei anna elämälle mitään todellista tarkoitusta ja mielenkiintoa."



        Ateismi ei kuitenkaan sulje pois monia niistä vaihtoehdoista, mitä ihminen voi tutkia ja ottaa selville. Kun taas uskonto useimmin pyrkii tukhaduttamaan tiedonsaanin kuin tukemaan sitä. Hyvänä esimerkkinä lahkojen kuten Jehovan todistajien ja Mormonien oppi ettei heidän vastaista materiaalia saa jäsenet lukea.



        "Miksi pitää olla ylipäätänsä ateismipalsta. Jos on sitä mieltä, ettei ole Jumalaa, niin eikö se ole sitten siinä. Mitä siinä on sitten keskusteltavaa?"



        No tuollahan on ylhäällä kokonainen aloitus, missä ateistitiedemies jakaa näkemyksiään. Ja mistä ateisti teki aloituksen.



        "Tämä palsta on, niin kuin kuvasta hyvinkin näkyy, pelkkä trollien temmellyskenttä."


        Ja katse peiliin päin.


      • Jos jollekin riittää elämän tarkoitukseksi naiivi lällälällä, eli joku uskonto, niin kyllähän sellainen ihminen on kokonaisuudessaan naiivi lällälällä.


      • "Valtaojakin on kokenut ja tullut siihen tulokseen, että ateisteilla, joita kai suurempi osa tähtitietilijöistä on, ei ole tarpeeksi haastavaa ja mielenkiintoista keskustelun aihetta. Ateismi on tylsää, se ei anna elämälle mitään todellista tarkoitusta ja mielenkiintoa. "

        Miten ateismi liittyy tähtitieteilijöihin? Uskovatkin jauhavat aina sitä yhtä ja samaa toisin kuin papeilla taas saattaa olla jotakin muutakin elämän sisältöä kuin vaan se elämän yksipuolisuus, mitä uskovalla taas on. Harva teologi uskoo tänä päivänä enää välttämättä jumalaan niin paljon tai ainakaan siten kuin kiihkouskovat toivoisivat. Papeista on uskovalle jäänyt vain se konservatiivinen hyvin rajoittunut käsitys, ettei pappi teologina voi elää muulla tavoin kuin sillä tavoin mikä on kiihkouskovien kuva papeista.
        Pappina toimiminen on ammatti, vaikka sellainen sen ei uskovien mukaan tulisi olla vaan sekin pappina oleminen tulisi heistä olla vain jokin kutsumus tai harraste, josta ei saisi suoranaista palkkaa vaan siitäkin työstä ne "saarnapalkkiot" tulisi maksaa vaan pöydän alta salaa ilman valtion verotusta, kuten varmaan monet uskovien mukaan ne "kunnon papit" tekevätkin, jotka jossakin uskonlahkoissaan tekevät sitä työtään harrastepohjalta täysin palkattomana.
        Ev.lut. -kirkko maksaa sentään valtiolle veronsa, mutta kyseenalaistaisin nämä kaikenlaisten uskonlahkojen verotukset valtiolle toiminnasta pappiensa palkoista, kun kerran heille pappina oleminen ei tulisi olla mikään "leipätyö" !?
        Olenkin miettinyt, mistä johtuu se että Yliopiston teologisessa tiedekunnassa on aina eniten niitä alkoholia eniten käyttäviä opiskelijoita kuin missään muualla!?
        Kaverini miehenä eksyi joskus johonkin yliopiston välisiin sekasaunailtoihin tai -bileisiin, joita järjestettiin aina silloin tällöin niin siellä oli pari teologiaa opiskelevaa blondia muijaa ihan viinoissa ja lauteilla haarat levällään ehdottelemassa ja esittelemässä itsestään kaikenlaista saunaan tulleille jätkille, joista useammat olivat jopa varattuja, jossa oli myöskin mukana näiden tyttöystävä. Jossakin vaiheessa kävi selville että ne saunassa olleet muijat olivat peräisin jostakin uskonlahkosta tms., jotka olivat enää miesten elintä vailla. :) Ne kaverini mukaan heitettiin lopulta porukalla saunasta pois, eivätkä saaneet yhdeltäkään mieheltä vastakaikua. :)
        Kun haluaa elää jossakin valheessa ja hyvin luonnottomassa tilassa niin elämä saattaa kostautua noin..perverssimäisenä ja runsaalla alkoholin käytöllä!


    • hyvähyvä

      Positiiviseltahan tuo kuulostaa että kaveria totuus kiinnostaa edes sen verran että sitä kännipässään voi pohtia.

      • hohhoijakkaati

        Oletko aivan varma, että uutisessa mainittu ryyppykeskustelu sivuaa mitenkään "totuuksia"? Ehkä hän tarkoitti vain sitä, että tähtitieteilijät ovat liian omistautuneita uralleen, etteivät anna periksi edes humalassa ja hänhän joutuu muutenkin tieteestä keskustelemaan.

        Kontrastina edelliseen papit eivät ole ammatinsa lumoissa, eli totuuksista ei puhuta, vaan jotain yleistä keskustelua yleisistä aiheista.


    • Vähän oli erilainen kuva nykymaailmasta ja tulevaisuudesta kuin joillain uskontosuunniilla maailmanlopun saarnoineen. Valtaojan näkemys perustui (optimismin lisäksi) tietoon historiasta ja nykyhetkestä sekä luottamukseen tieteen kyvystä vastata haasteisiin. On siinä miehellä harvinaisen valoisa kuva maailmasta ja kaiken lisäksi se on hyvin perusteltu.
      Ja joku jaksaa tälläkin palstalla saarnata siitä, kuinka ihminen ilman uskontoa on toivoton.

      • komppiosastoltapäivää

        Sitä henkistä puolta unohtamatta taikka vähättelemättä tietenkään. Ihminen on kai edelleenkin ("psykofyysinen") kokonaisuus.


      • "Vähän oli erilainen kuva nykymaailmasta ja tulevaisuudesta kuin joillain uskontosuunniilla maailmanlopun saarnoineen. Valtaojan näkemys perustui (optimismin lisäksi) tietoon historiasta ja nykyhetkestä sekä luottamukseen tieteen kyvystä vastata haasteisiin."

        Näillä maailmanlopun odottajille ei ole vaihtoehtoa negatiivisuudelleen, Jeesuksen toista tulemista jopa elinaikanaan odottaville jokainen positiivinen asia sen suhteen mitä maailmassa tapahtuu tai on tapahtunut on tietenkin itseasiassa aivan helvetin huono uutinen.

        On luultavasti melkoisen työlästä ellei jopa lähes mahdotonta löytää yhtäkään fundamentalistin rustaama nettikirjoitusta jossa olisi mitään positiivista maailman menosta tai tulevaisuudesta, pessimismi on kyllä kuvaa maailmasta hallitseva näkemys.


    • Kalju_Pitkätukka

      Kyllähän Esko itsekin ateisti on, vaikka kieltäytyy sellaiseksi itseään sanomasta.

      Hän ei usko minkään jumalan olemassaoloon eikä harjoita mitään uskontoa. Siis on ateisti.

      Sekä Valtaojan, että Enqvistin ateismin määritelmät hieman ihmetyttävät minua.

      Valtaojan mielestä ateisti tietää, ettei jumalia ole, siksi hän ei sano itseään ateistiksi, koska tuollaista asiaa ei voi tietää
      Samaan hengenvetoon hän sanoo, ettei myöskään Joulupukin olemattomuutta voi todistaa.
      Hän luokittelee kristinuskon Jumalan samaan kastiin Joulupukin kanssa, mutta ei tunnustaudu ateistiksi.

      Enqvist sanoo, että ateisti tunnustaa uskovaisen tasaveroiseksi keskustelukumppaniksi jumalan olemassaoloa koskevassa kiistassa, siksi hän ei ole edes ateisti.

      No, kukin tyylillään...

      • Kalju_Pitkätukka

        Ehkä leimautumisen pelko voi olla tuossa taustalla, ateismiin liitetään usein uskontojen aktiivinen vastustaminen ja kaikkea negatiivista.

        Vähän samaan tyyliin kuin mainittujen herrojen nuoruudessa, jos joku sanoi edustavansa demokratiaa ja edistystä, hän arvatenkin oli Neukkulan kelkassa oleva stalinisti.


      • eiuskis

        Valtaoja ja Enqvist ovat kyllä yleisesti ottaen fiksuja miehiä molemmat, mutta yhdessä asiassa he ovat yhtä pöhköjä kuin uskovaiset. nimittäin kumpikaan ei jostain syystä millään halua kutsua itseään ateistiksi, vaikka kumpikin on selvästi ilmaissut, ettei usko jumalaan. Tästä syystä, säilyttääkseen kasvonsa ja pystyäkseen edes jotenkin perustelemaan edes itselleen, miten he eivät ole ateisteja vaikka eivät omaa jumaluskoa, heidän on yritettävä määritellä ateismi uudelleen. Valtaoja eksyy höpöttämään että "ateisti tietää, ettei jumalia ole" unohtaen tyystin, että suurin osa ateisteista ei julista tällaista "totuutta". Ei edes Dawkins. Enqvist taas höpöttää täysin perusteetta että "ateisti tunnustaa uskovaisen tasaveroiseksi keskustelukumppaniksi jumalan olemassaoloa koskevassa kiistassa", mikä on täyttä paskaa. Uskovaisen pitäminen eri- tai tasa-arvoisena itsensä kanssa ei liity ateismiin millään tavalla.


    • ari_zwag

      Voi Eskoa, meni pilaamaan viksun ja symppiksen imagonsa, kun on alkanut esiintymään "kaikkien alojen erityisasiantuntuijana". Ikävästi näkee, että kaikkia ajatusrakennelmia ei ole ehditty kehitellä kylliksi. Toivottavasti Esko ryhdistäytyy ja alkaa ajattelemaan tätä, meille muille normaalia maailmaa, ennen kuin siitä mitään puhuu.

      Jotenkin Esko ei ole muka näkevinään ristiriitaa, ja se on suoranaista laiskuutta se.

      • Missä Valtaoja on esiintynyt kaikkien alojen erityisasiantuntijana?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      193
      4414
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      240
      2385
    3. 133
      1657
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1351
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      183
      1139
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      80
      1076
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1064
    8. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      57
      1000
    9. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1000
    10. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      71
      985
    Aihe