Mistä tunnistat fundamentalistin? 10 esimerkkiä

kokemukseni

-Oikeassaolemisen pakko (uskonvarmuus).

-Maaginen Raamatun lukutapa, jossa omat ajatukset nähdään aina pyhien kansien välissä Jumalan sanana.

-Todellisuuden ja tosiasioiden kieltäminen (mm. kreationismissa ja "ihmeparantumisissa”).

-Oman pahuuden näkeminen muissa ihmisryhmissä kuten homoissa, ateisteissa ja toisissa uskonnoissa yms.

-Fundamentalistille uskonto on "terapiaa" (Krito, Aslan ry.).

-Fundamentalisti jumalallistaa itsensä ja manipuloi muita.

-Ajattelu, järjenkäyttö, kritiikki ja oma tahto ovat syntiä.

-Kyky empatiaan (asettua toisen ihmisen asemaan) puuttuu.

-Psyykkistä manipulointia uskotellaan Pyhäksi Hengeksi.

-”Jeesuksen” vastaanottaminen merkitsee kritiikitöntä alistumista uskonliikkeen auktoriteeteille ja sen ideologialle.

220

56

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • osa.1

      Kirkon tutkimuskeskus:

      (1) Reagointi uskonnon marginalisoitumiseen. Modernin fundamentalismin perustava tunnuspiirre on huoli ja pelko oman uskonnollisen perinteen aseman heikkenemisestä yhteiskunnassa. Fundamentalistit kokevat uskonnollisen perinteensä olevan radikaalisti uhattuna. Monet tutkijat pitävät tätä fundamentalismin välttämättömänä piirteenä: mikäli tarkasteltavan uskonnollisen liikkeen perusorientaatio ei nouse jonkinlaisesta kriisin tunteesta ja intensiivisestä huolesta perinteen jatkuvuuden suhteen , kyse ei ole fundamentalismista. Tämä uskonnollista perinnettä koskeva uhka voi kuitenkin tulla monesta eri suunnasta ja se voidaan identifioida eri tavoin. Uhkaksi voidaan kokea paitsi modernisaatio ja sekularisaatio, myös jokin toinen uskonnollinen tai kulttuurinen perinne, samoin kuin sekulaari valtio tai sen instituutiot.

      Fundamentalismismista tekee modernin ilmiön juuri se, että pääasiallisena vihollisena nähdään modernisaatio ja sekularisaatio, eikä muita uskonnollisia tai kulttuurisia traditioita. Esimerkiksi intialainen sosiologi T. N. Madan (1995) on osoittanut, että intialaisessa islamissa on esiintynyt kauan ennen modernia aikaa tiukkanormisia ja puhdasoppisuutta korostavia liikkeitä, jotka ovat kamppailleet ympäröivään hindulaiseen yhteiskuntaan sulautumista vastaan. Tämä osoittaa, että fundamentalismin kaltaisia ilmiöitä voi esiintyä missä tahansa tilanteesa, jossa uskonnollinen traditio näyttää marginalisoituvan ja menettävän asemaansa jonkin hegemonisen kulttuurin paineessa.

      (2) Selektiivisyys. Fundamentalistit eivät puolusta traditiota koskaan kokonaisuutenaan, vaan ne aktiivisesti valikoivat perinteestään joukon keskeisiä elementtejä, joihin tradition nähdään tiivistyvän. Koska traditio on uhattuna, se tiivistetään luovuttamattomiin ydinosatekijöihinsä. Vastaavasti fundamentalistit valikoivat määrättyjä moderneja piirteitä ympäröivästä kulttuurista. Tämä koskee erityisesti modernia teknologiaa ja viestintävälineitä, joiden käytössä fundamentalistit ovat usein hyvin taitavia. Myös vastustuksen kohteiden suhteen ollaan valikoivia. Tyypillinen keskitetyn vastustuksen kohde varsinkin Pohjois-Amerikassa on ollut evoluutioteoria, abortti sekä seksuaalisten vähemmistöjen oikeudet.

      (3) Moraalinen dualismi. Dualistinen eli manikealainen maailmankuva on myös fundamentalistisisssa liikkeissä toistuva piirre. Kyse on maailmankuvasta, jossa todellisuus jaetaan yksiselitteisiin ja kompromissittomiin hyvän ja pahan, valon ja pimeyden alueisiin.

      (4) Absolutismi ja erehtymättömyys. Fundamentalisteja yhdistää myös määrätynlainen helposti tunnistettava lähestymistapa uskonnollisen auktoriteetin lähteisiin, erityisesti pyhiin kirjoihin. Kirjoituksia pidetään kirjaimellisesti tosina, erehtymättöminä ja absoluuttisen auktoritatiivisina. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että olisi olemassa jokin yhteisesti jaettu fundamentalistinen tulkinta Raamatun tai Koraanin opetuksista. Käytännössä kaikki raamattufundamentalistit päätyvät aivan erilaisiin käsityksiin pyhän tekstin opetuksista. Vaikka kaikki kristityt fundamentalistit ovat kreationisteja, erilaisia kreationistisia teorioita maailman luomisesta on lukuisia. Kyse on pelkästään siitä, että kriittiset ja rationaaliset tulkintatavat kiistetään.

      (5) Millennialismi. Fundamentalistisille liikkeille on ominaista myös kosmisen taistelun kautta tulkittu historiankäsitys, joka päätyy hyvän lopulliseen voittoon ja historian päättymiseen. Tämä piirre on luonteenomainen Lähi-idän uskonnoille, mutta hieman yllättäen se esiintyy myös hindufundamentalistien ajatuksissa ”Raman kuningaskunnasta”.

      Fundamentalismin neljä organisatorista piirrettä ovat puolestaan seuraavat:

      (1) Jäsenet koostuvat ”valituista”. fundamentalistisissa liikkeissä jäsenet käsittävät itsensä erityisen jumallisen kutsun saaneiksi tai valituksi joukoksi pelastettuja.

      (2) Jyrkät rajat. Rajojen ylläpidon ja ulkopuolisista yhteisöistä erottautumisen teema on keskeinen fundamentalismia määrittävä tekijä. Tämä ilmenee puheessa ilmenevin tilallisin metaforin, sekä usein myös konkreettisina asumisjärjestelyinä.

      (3) Autoritäärisyys. Fundamentalistisissa organisaatioissa karismaattinen johtajuus on hyvin tavallinen. Koska liikkeillä on vaikeuksia käsitellä sisäisiä erimielisyyksiä, niillä on taipumus fragmentoitua karismaattisten johtajien ympärille.



      (4) Käyttäytymisvaatimukset. Fundamentalistisille liikkeille on luonteenomaista vaatia jäseniltä selkeiden ja ulkoisesti tunnistettavien käyttäytymisnormien noudattamista. Kiellettyjen asioiden listat ovat yleensä hyvin tarkasti määriteltyjä ja ne koskevat tavallisesti pukeutumista, ravintoa, nautintoaineiden käyttöä, parinvalintaa sekä viihteen ja kirjallisuuden kulutusta. Ryhmän tunnukset näkyvät usein ulospäin ja toimivat siten kulttuurisina merkitsijöinä ja ryhmäidentiteetin tunnuksina.



      http://www.ekumenia.fi/etiikka_ja_ekumenia/yhteinen_fundamentalismi/seminaarin_esitelmat/kimmo_ketola_mita_on_fundamentalismi/

    • osa.2

      Monet tutkijat ovat korostaneet, että nämä piirteet eivät muodosta satunnaista listaa, vaan että ne muodostavat yhdessä funktionaalisen järjestelmän, jonka osatekijät vahvistavat ja ylläpitävät toinen toisiaan. Jokainen näistä piirteistä voidaan nähdä eräänlaisena magneettina, joka vetää puoleensa kaikkia muitakin mainittuja piirteitä, jolloin lopputuloksena on helposti tunnistettava ideoiden ja organisatoristen piirteiden konstellaatio. Fundamentalismi voidaan toisin sanoen nähdä uskonnollisena järjestelmänä, joka koostuu useasta toisiaan vahvistavasta piirteestä, jotka ilmaantuvat todennäköisimmin tilanteissa jossa uskonnollinen perinne nähdään uhatuksi. Tiivistäen voisi sanoa, että kyseessä on eräänlainen pelon ja vastarinnan teologia.



      Fundamentalistinen uskonnollinen järjestelmä, jolla on oma itsenäinen ja tunnistettava logiikkansa, voi kuitenkin ammentaa käsitteet ja symbolit mistä tahansa uskonnollisesta perinteestä. Kun hindut kokevat asemansa uhatuksi, he luonnollisesti etsivät ja valikoivat hindulaisesta perinteestä omaa vastarintaansa tukevia elementtejä. Vastaavasti muslimit, kristityt ja juutalaiset valikoivat omasta perinteestään teemoja ja käsitteitä. Kuitenkin ne voivat kaikissa tapauksissa tuottaa absolutistisen, dualistisen ja millennialistisen uskonnollisen järjestelmän, jotka muistuttavat hämmästyttävällä tavalla muiden uskontojen fundamentalismia. Absoluuttisen auktoriteettirakenteen omaksuminen ja dualistinen maailmankuva johtavat suurella todennäköisyydellä sosiaaliseen eristäytymiseen ulkopuolisesta maailmasta erottautumiseen. Tätä erottautumista puolestaan palvelevat ehdottomat ja kalliit pukeutumis- ja käyttäytymisnormit, jotka erottavat valittujen joukon langenneesta maailmasta.



      Tarkastelutavasta seuraa myös, että mikään edellä luetelluista fundamentalismin yhdeksästä piirteestä ei yksinään riitä määrittämään mitään yhteisöä fundamentalistiseksi. Puhdaspiirteinen fundamentalismi pitää siis sisällään kaikki edellä luetelluista piirteistä. Käytännössä fundamentalismi voidaan kuitenkin määritellä väljemmin. Esimerkiksi fundamentalismiprojektin tutkijat määrittävät fundamentalismin ”selkeästi erotettavissa olevaksi uskonnollisen aktivismin muodoksi, jossa tosiuskoviksi itsensä määrittävät pyrkivät taistelemaan uskonnollisen identiteetin murenemista vastaan, lujittamaan yhteisön rajoja sekä luomaan vaihtoehtoja sekulaareille instituutioille ja käyttäytymismuodoille” (Almond, Sivan & Appleby 2003, 17). On siis syytä huomata, että tämänkaltainen määritelmä pitää jos sisällään varsin monta ehtoa ja on siksi varsin tiukka. Pelkästään konservatiiviseen uskontulkintaan sitoutuvia ei voida tämän määritelmän perusteella nimittää fundamentalisteiksi.



      Tässä katsannossa myös korostuvat fundamentalismin sosiaaliset piirteet. Fundamentalistinen ajattelutapa johtaa äärimmäisen vahvaa yhdenmukaisuutta korostaviin sosiaalisiin yhteisöihin, joissa yksilö luovuttaa suuren osan voimavaroistaan yhteisön palvelukseen. Yhteisön ja sen edustaman perinteen olemassaolon ja selviytymisen kannalta tämä on usein selviytymistä edistävä strategia. Monet uskonnolliset vähemmistöt ovat vuosisatojen varrella kyenneet välttämään sulautumisen noudattamalla jotakin fundamentalismin kaltaista strategiaa, jolla yhteisön rajoja ja identiteettiä on vahvistettu. Yksilön kannalta tällainen voimakas yhteisöllisyys voi kuitenkin olla epäedullista. Joidenkin yhteisöjen jäsenyydellä on yksilölle todella korkea hinta.

      http://www.ekumenia.fi/etiikka_ja_ekumenia/yhteinen_fundamentalismi/seminaarin_esitelmat/kimmo_ketola_mita_on_fundamentalismi/

      • uskontotieto

        Uusateistien ja kristillisten ”fundamentalistien” välisiä yhtäläisyyksiä:

        - Molemmissa uskonto käsitteellistetään ensisijaisesti uskomuksiksi.
        - Molempien mukaan tiede ja uskonto esittävät propositionaalisia väittämiä maailmasta.
        - Kummassakaan tiedettä ja uskontoa ei pidetä erillisinä alueina.
        - Molemmille maltillinen uskonnollisuus on uskovan prototyypistä poikkeava, lähes anomaalinen kanta.
        - Molemmille on ominaista pyrkimys epävarmuuden kitkemiseen harmonisoinnin avulla (tiede esitetään yhtenäisenä ja yksimielisenä; Raamatusta esitetään yksiselitteinen tulkinta).

        Stahl, William A. 2010. One-Dimensional Rage: The Social Epistemology of the New Atheism and Fundamentalism – Amarath Amarasingam (toim.) Religion and the New Atheism: A Critical Appraisal. Leiden: Brill, 97-108.


      • kris-tit-ty
        uskontotieto kirjoitti:

        Uusateistien ja kristillisten ”fundamentalistien” välisiä yhtäläisyyksiä:

        - Molemmissa uskonto käsitteellistetään ensisijaisesti uskomuksiksi.
        - Molempien mukaan tiede ja uskonto esittävät propositionaalisia väittämiä maailmasta.
        - Kummassakaan tiedettä ja uskontoa ei pidetä erillisinä alueina.
        - Molemmille maltillinen uskonnollisuus on uskovan prototyypistä poikkeava, lähes anomaalinen kanta.
        - Molemmille on ominaista pyrkimys epävarmuuden kitkemiseen harmonisoinnin avulla (tiede esitetään yhtenäisenä ja yksimielisenä; Raamatusta esitetään yksiselitteinen tulkinta).

        Stahl, William A. 2010. One-Dimensional Rage: The Social Epistemology of the New Atheism and Fundamentalism – Amarath Amarasingam (toim.) Religion and the New Atheism: A Critical Appraisal. Leiden: Brill, 97-108.

        Tuo oli hyvä.


    • Karua mutta totta. Nämäkin palstat todistavat väkevästi joka kohdasta.

    • uskontotieto

      "Psyykkistä manipulointia uskotellaan Pyhäksi Hengeksi"

      Ei esiinny luterilaisuudessa juurikaan. Vapaissa suunnissa ja etenkin ns. uuskarismaattisissa yhteisöissä kyllä.

      • pirkko_kuulolla

        Entäs tämä edesmennyt rovasti-evankelista Kalevi Lehtinen? Häntähän kadehtivat lavahypnotisoijatkin.


      • uskontotieto
        pirkko_kuulolla kirjoitti:

        Entäs tämä edesmennyt rovasti-evankelista Kalevi Lehtinen? Häntähän kadehtivat lavahypnotisoijatkin.

        Olen kerran elämässäni ollut kuuntelemassa häntä ja oli aivan kaukana mistään lavahypnotisoijasta. Rauhallinen ja viisas. Maltillinen, mutta osasi hyvin sanoittaa uskoa.


      • kiitos.Kalevista
        uskontotieto kirjoitti:

        Olen kerran elämässäni ollut kuuntelemassa häntä ja oli aivan kaukana mistään lavahypnotisoijasta. Rauhallinen ja viisas. Maltillinen, mutta osasi hyvin sanoittaa uskoa.

        Kalevi oli hyvä opettaja myös nuoriso piti hänen selvästä mutkattomasta tavastaan opettaa ja kertoa asilita. Myös hyvät kirjat kirjoitti.


      • pirkko_kuulolla
        uskontotieto kirjoitti:

        Olen kerran elämässäni ollut kuuntelemassa häntä ja oli aivan kaukana mistään lavahypnotisoijasta. Rauhallinen ja viisas. Maltillinen, mutta osasi hyvin sanoittaa uskoa.

        Lehtisen suurin harhaoppi oli se että hän opetti ettei ratkaisun tehneen ihmisen tarvinnut enää pyytää Jumalalta anteeksi syntejään ratkaisunsa jälkeen. Mutta näinhän helluntailaisetkin opettavat. Kristinuskoa se ei mielestäni edusta, ei ainakaan luterilaisuutta.


      • puuäijäköirti
        pirkko_kuulolla kirjoitti:

        Lehtisen suurin harhaoppi oli se että hän opetti ettei ratkaisun tehneen ihmisen tarvinnut enää pyytää Jumalalta anteeksi syntejään ratkaisunsa jälkeen. Mutta näinhän helluntailaisetkin opettavat. Kristinuskoa se ei mielestäni edusta, ei ainakaan luterilaisuutta.

        Miksi puhut roskaa, mikä sellaisen saa aikaan?

        etkö sinä puupää edes senvertaa tajua että se uskoontuleminen on uskossa elämisen ensimmäinen päivä, eikä siinä' ol evapaapäiviä jolloin mennään eilisellä pelastuksella hah mistä teitä oikein nousee!


    • Trakennus

      Jos minun uskoni olisi aukikirjoitettu tuollaiseksi, en rehellisesti sanoen olisi kauaa ollut uskossa. Minun kohdallani usko on tarkoittanut konkretiaa, ei ääliömäistä joukon jatkona juoksemista.

      Usko on mahdollistanut minulle myös itseni löytämisen ja hyväksymisen, siksi puhun Elävästä Uskosta enkä mistään sääntökirjan noudattamisesta. Olen monessakin asiassa väärässä, minua älykkäämpiä ihmisiä on pilvin pimein. Tästä huolimatta olen yhtä arvokas, kuin kuka tahansa, enkä ketään parempi.

      Tieto ei ole vapauttanut minua niistä asioista, jotka elämääni hallitsivat vuosikaudet. Se ei mahdollistanut minkäänlaista muutosta, päinvastoin, lisäsi tuskaa. Usko, joka ei ymmärrä meitä suunnattomasti suuremman voiman (Jumalan) olemassaoloa, on silkkaa uskottelua ja tyhjänpäiväisyyttä

      Minulla on uskonvarmuus sen kautta, että annan sille mahdollisuuden vaikuttaa minussa. Oikeassaolemisen pakko on ihmisen sinnittelyä ja taistelua omillaan. Uskonvarmuus on sisäistä rauhaa ts. vastakohta pakolle.

      • P.P

        Kiitos kirjoituksestasi. Et ehkä ole älykkäin mutta viisas olet. Siunausta!


    • Tule_ratkaisuun

      Tulin uskoon Kalevi Lehtisen tilaisuudessa hyvin tunteisiin vetoavan puheen vaikutuksesta. Se oli se ”ratkaisu”, mikä oli edellytys tähän "oikeaan uskoon" tulemisessa. Vasta vuosia myöhemmin tajusin mistä siinä oli kysymys: sielullisesta manipulaatiosta. Manipulaatiohan on sellaista jota ei tiedosteta manipulaatioksi. Ehkä vasta paljon myöhemmin, niin kuin minulle kävi. Lehtisen puhe vetosi suggestioherkkiin ihmisiin kuten minuun. Mitä eroa siinä oli lavahypnoosiesityksiin? Lehtinen käytti uskonnollista terminologiaa puheensa tehostamiseen, ei muuta. Näissä lavaesityksissäkin kysytään ihmisen omaa tahtoa tulla manipuloiduksi. Vastahakoiset eivät nimittäin manipuloidu. Ihmisen oma ratkaisu on siis kaiken mitta.

      • fundis_saarnaaja

        Edesmennyt Kalevi Lehtinen ei ollut mikään suosittu saarnamies luterilaisessa kirkossa. Yleensä häntä oli kuuntelemassa suuri joukko helluntailaisia, olihan hän myös toiminut Billy Grahamin tulkkina. Luterilaiset teologit ovat moittineet häntä amerikkalaistyylisestä menestyksen teologiaan viittaavasta opetuksesta.


      • sage8

        Suggestio ja manipulaatio ovat arvokkaita välineitä kiihoittajille, niinkuin hypnoosikin. Kaikki huijarit hitlereistä ja grahameista lähtien niitä ovat käyttäneet ihmisiin jolloin totuus ja oma tahto muuttuu hörhöilyksi.


      • Jumalaeiväkivaltapelasta

        Kuka ratkaisi tuon kirjoituksesi esiin tulemisen, kerrotko sen?


      • mieti.sitä
        fundis_saarnaaja kirjoitti:

        Edesmennyt Kalevi Lehtinen ei ollut mikään suosittu saarnamies luterilaisessa kirkossa. Yleensä häntä oli kuuntelemassa suuri joukko helluntailaisia, olihan hän myös toiminut Billy Grahamin tulkkina. Luterilaiset teologit ovat moittineet häntä amerikkalaistyylisestä menestyksen teologiaan viittaavasta opetuksesta.

        Missio -80 luvulla oli tapahtumana erittäin suosittu ja Kalevi Lehtinen ylivoimaisesti suosituin, sekä rakentavin puhuja.
        Sun vihasi häntä kohtaan evl ei poista tuota tosi- asiaa mitenkään, eikä edes himmennä sitä.
        Kaikki haukkumiset satavat omaan laariisi ja kertoo sinusta itsestäsi kaiken tarpeellisen.


      • etkö.jo.itsekin.kyllästy
        sage8 kirjoitti:

        Suggestio ja manipulaatio ovat arvokkaita välineitä kiihoittajille, niinkuin hypnoosikin. Kaikki huijarit hitlereistä ja grahameista lähtien niitä ovat käyttäneet ihmisiin jolloin totuus ja oma tahto muuttuu hörhöilyksi.

        Vaihda jo levyä!


      • uskontotieto
        mieti.sitä kirjoitti:

        Missio -80 luvulla oli tapahtumana erittäin suosittu ja Kalevi Lehtinen ylivoimaisesti suosituin, sekä rakentavin puhuja.
        Sun vihasi häntä kohtaan evl ei poista tuota tosi- asiaa mitenkään, eikä edes himmennä sitä.
        Kaikki haukkumiset satavat omaan laariisi ja kertoo sinusta itsestäsi kaiken tarpeellisen.

        Juuri tuo 80-luvun missio oli todella vaikuttava. Siinä minäkin kävin. Se oli ev.lut. kirkon kampanja, jossa Lehtinen oli oiva puhuja ja opettaja.


      • Oliko_jokin_kadonnut
        uskontotieto kirjoitti:

        Juuri tuo 80-luvun missio oli todella vaikuttava. Siinä minäkin kävin. Se oli ev.lut. kirkon kampanja, jossa Lehtinen oli oiva puhuja ja opettaja.

        Se kampanja oli Kansan Raamattuseuran organisoima "Se löytyi".


      • merkillistä
        mieti.sitä kirjoitti:

        Missio -80 luvulla oli tapahtumana erittäin suosittu ja Kalevi Lehtinen ylivoimaisesti suosituin, sekä rakentavin puhuja.
        Sun vihasi häntä kohtaan evl ei poista tuota tosi- asiaa mitenkään, eikä edes himmennä sitä.
        Kaikki haukkumiset satavat omaan laariisi ja kertoo sinusta itsestäsi kaiken tarpeellisen.

        Apostoli Paavali käskee arvostelemaan kaikki henget. Miksei Lehtisen opetusta saisi arvostella?


      • uskontotieto
        Oliko_jokin_kadonnut kirjoitti:

        Se kampanja oli Kansan Raamattuseuran organisoima "Se löytyi".

        Meillä ainakin se oli seurakuntien organisoima ja seurakuntalaisiin otettiin aivan henk.koht. yhteyttä. En muista nimeä, mutta sen myötä ev.lut. seurakuntiin tuli paljon pienryhmiä ja niihin mukaan porukkaa.


      • uskontotieto
        uskontotieto kirjoitti:

        Meillä ainakin se oli seurakuntien organisoima ja seurakuntalaisiin otettiin aivan henk.koht. yhteyttä. En muista nimeä, mutta sen myötä ev.lut. seurakuntiin tuli paljon pienryhmiä ja niihin mukaan porukkaa.

        Joo, en ollut Se löytyi -kampanjassa. Tämä missä kävin ystäväni kanssa oli joitakin vuosia myöhemmin.


      • tietoa_
        uskontotieto kirjoitti:

        Meillä ainakin se oli seurakuntien organisoima ja seurakuntalaisiin otettiin aivan henk.koht. yhteyttä. En muista nimeä, mutta sen myötä ev.lut. seurakuntiin tuli paljon pienryhmiä ja niihin mukaan porukkaa.

        Seurakunnat ovat melko itsenäisiä toimijoita ja päättävät ketä ottavat puhujiksi ja mitä kampanjoita kirkkoihinsa. Näin oli myös surullisen kuuluisan Jalovaaran kohdalla. Kalevi Lehtisen kampanja silloiseen Neuvostoliittoon oli myös Lehtisen ja KRS:n ideoima hanke, ei kirkon. Kirkkohallitus ei ollut sellaista päätöstä tehnyt.


      • valitettavasti
        tietoa_ kirjoitti:

        Seurakunnat ovat melko itsenäisiä toimijoita ja päättävät ketä ottavat puhujiksi ja mitä kampanjoita kirkkoihinsa. Näin oli myös surullisen kuuluisan Jalovaaran kohdalla. Kalevi Lehtisen kampanja silloiseen Neuvostoliittoon oli myös Lehtisen ja KRS:n ideoima hanke, ei kirkon. Kirkkohallitus ei ollut sellaista päätöstä tehnyt.

        Milloin kirkkohallitus on päättänyt jotakin mikä johdattaisi ihmisiä Jeesuksen luokse?


      • mieti.sitä

        Mutta juuri kirkoissa tuota missio taphtumaa lähes aina pidettiin, suuremmat tapahtumat olivat jäähallilla.
        Kirjoitan siis Lehtisestä, sekä hänen toimistaan, Jalovaaraan en ota kantaa....
        Lehtisen kirjallisuus on yhä luetuimpien joukossa, mitä tulee kristittyihin.


      • valitettavasti
        merkillistä kirjoitti:

        Apostoli Paavali käskee arvostelemaan kaikki henget. Miksei Lehtisen opetusta saisi arvostella?

        Onko sinulla henkien erottamisen armolahja? Ihmisten arvostelun ainakin on.


      • merkillistä
        valitettavasti kirjoitti:

        Onko sinulla henkien erottamisen armolahja? Ihmisten arvostelun ainakin on.

        No mutta henkiähän minä olen arvostellutkin. Mutta voinhan myös arvostella Lehtistä muutenkin. Hän oli naismainen määkijä.


      • valitettavasti
        merkillistä kirjoitti:

        No mutta henkiähän minä olen arvostellutkin. Mutta voinhan myös arvostella Lehtistä muutenkin. Hän oli naismainen määkijä.

        Koitas uudelleen ja huomaa, että kirjoitat aikuisille.


      • merkillistä
        valitettavasti kirjoitti:

        Koitas uudelleen ja huomaa, että kirjoitat aikuisille.

        Eikö aikuisillekin pidä olla rehellinen? Lehtinen oli ämmämäinen ja määki niin kuin lammas.


      • valitettavasti
        merkillistä kirjoitti:

        Eikö aikuisillekin pidä olla rehellinen? Lehtinen oli ämmämäinen ja määki niin kuin lammas.

        Edelleenkään et arvostele henkiä vaan henkilöä. Yritäs vielä kerran.


    • kasvamatonta

      En viitsi kuunnella sellaista julistusta joka ei pääse edes vauvakasteestaan irti puheissaan.

      • faktaa.kiitos

        Laitas joku linkki missä Lehtinen lopettaa vauvakasteesta.


      • Hahhahhaaaa
        faktaa.kiitos kirjoitti:

        Laitas joku linkki missä Lehtinen lopettaa vauvakasteesta.

        Lehtinen ei koskaan puhunut mitään kasteesta. Minä en ainakaan kuullut. Hänen suosikkijuttunsa oli liikuttavat mummojen tarinat, ja sitten se evankeliumi eli ilosanoma oli ihmisen tekemä RATKAISU. Sillä ja vain sillä taivaan portit aukenivat


      • onhan.sillä.väliä
        Hahhahhaaaa kirjoitti:

        Lehtinen ei koskaan puhunut mitään kasteesta. Minä en ainakaan kuullut. Hänen suosikkijuttunsa oli liikuttavat mummojen tarinat, ja sitten se evankeliumi eli ilosanoma oli ihmisen tekemä RATKAISU. Sillä ja vain sillä taivaan portit aukenivat

        Oletko Zelig = evl laskenut, kuinka monella nimimerkillä vastasit tähän ketjuun ?


    • sadsdsadasd111

      Minä nautin enemmän ilmasista Aku Ankoista. Nyt niitä saa neljä kappaletta ilmaiseksi. Neljä näytenumeroa ja ne voi lukemisen jälkeen myydä vaikka 20 sentillä divariin. Siinähän tekee voittoa! Täältä: http://tinyurl.com/4akuankkaa

    • Pirkko_kuulolla

      Parhaan käsityksen edesmenneestä Lehtisestä ja hänen opeistaan saa lukemalla hänen kirjojaan. Itse ole lukenut niistä suurimman osan. "Löytöretkellä" avaa tien Lehtisen merkilliseen teologiaan. Lyhyesti voisi sanoa siitä että sekavaa ja luterilaisuudelle erittäin vierasta opetusta. Oliko hän itsekään selvillä mitä hän oikein ajoi takaa?

      • valitettavasti

        Mikä siinä on luterilaisuudelle vierasta? Raamatun mukaisuusko?
        Jos Lehtisen opetusta ei ymmärrä niin ei sitten mitään.


      • höh_
        valitettavasti kirjoitti:

        Mikä siinä on luterilaisuudelle vierasta? Raamatun mukaisuusko?
        Jos Lehtisen opetusta ei ymmärrä niin ei sitten mitään.

        Ymmärsitkö sinä? Kerro.


      • Pirkko_kuulolla
        höh_ kirjoitti:

        Ymmärsitkö sinä? Kerro.

        Ei Lehtisen opetus oltu tarkoitettukaan ymmärrettäväksi, niin sekavaa se oli hänen kirjoissaan. Hän taisi muuttaa oppejaan vielä ennen kuolemaansakin. Toivottavasti sellaista hömppää ei kirkoissa enää tarjoiltaisi


      • valitettavasti
        höh_ kirjoitti:

        Ymmärsitkö sinä? Kerro.

        Mitä sinä ET ymmärtänyt lienee helpompi vastata kuin alkaa selittää kaikkia opetuksia.


      • lopeta.höpinät
        Pirkko_kuulolla kirjoitti:

        Ei Lehtisen opetus oltu tarkoitettukaan ymmärrettäväksi, niin sekavaa se oli hänen kirjoissaan. Hän taisi muuttaa oppejaan vielä ennen kuolemaansakin. Toivottavasti sellaista hömppää ei kirkoissa enää tarjoiltaisi

        Jos et ymmärrä luettua niin koetahan jos ymmätäisit kuultua.
        Kalevi kertoo itsestään
        https://www.youtube.com/watch?v=n917TfEyRns
        Jeesus on pelastus
        https://www.youtube.com/watch?v=E3kYaj2SWTM
        Uskon perusasiat
        https://www.youtube.com/watch?v=pf_ZBH43DIs


    • "Johanneksen evankeliumi:
      6:44 Ei kukaan voi tulla minun tyköni, ellei Isä, joka on minut lähettänyt, häntä vedä; ja minä herätän hänet viimeisenä päivänä"

      Ilman tuota Jumalan asioihin puuttumista emme voi tehdä yhtikäs mitään.
      __________
      Johanneksen evankeliumi:
      14:21 Jolla on minun käskyni ja joka ne pitää, hän on se, joka minua rakastaa, mutta joka minua rakastaa, häntä minun Isäni rakastaa, ja minä rakastan häntä ja ilmoitan itseni hänelle.

      Kaikille valituilleen Jeesus ilmoittaa itsensä selkeällä tavalla ja siitä te jumalattomat ja ateistit ette voi tietää yhtään mitään.
      Kyllä voitte tuoda esiin "totuuksianne" täällä vaikka maailman tappiin , mutta sisimmässänne oleva jumalanmentävä tyhjä tila ei silti täyty.

      • fghfdghjg

        "Kaikille valituilleen Jeesus ilmoittaa itsensä selkeällä tavalla ja siitä te jumalattomat ja ateistit ette voi tietää yhtään mitään."

        Ja sinä voit lopettaa marmatuksesi "synnistä". Jumala sen päättää kutsuuko vai ei ja ellei ei ole sitä "synnintuntoakaan". Logiikka peliin joskus.


      • fghfdghjg kirjoitti:

        "Kaikille valituilleen Jeesus ilmoittaa itsensä selkeällä tavalla ja siitä te jumalattomat ja ateistit ette voi tietää yhtään mitään."

        Ja sinä voit lopettaa marmatuksesi "synnistä". Jumala sen päättää kutsuuko vai ei ja ellei ei ole sitä "synnintuntoakaan". Logiikka peliin joskus.

        Jumalan valinta on joka tapauksessa vanhurskas.


      • ytlokiuy

        Rikollisen kristinuskon uskontunnustuksen kaltainen on Jumalasta ja taivaspaikastaan samalla luopunut.

        -Jumalasta ja Jumalan Valtakunnan kaltaisuudesta luopuminen:
        'Järkemme ei voi käsittää Jumalaa'

        -ero JUMALASTA; herra saatanasta uusi jumala:
        http://www.evl.fi/katekismus/uskontunnustus/15.html
        'Synti erottaa meidät elämän lähteestä, Jumalasta.'

        -Jeesuksen seuraajat ovatkin kristillisiä eikä rikollisia kristittyjä:
        http://www.evl.fi/katekismus/uskontunnustus/22.html
        'Kristitty pysyy kuitenkin syntisenä elämänsä loppuun asti.'

        IHMISTEN YMMÄRRYSTÄ historiaanne ja järjellä ajateltuna:
        "synti" = rikos
        "syntinen" = rikollinen
        "perisyntinen" = saatanaa palvelevien oppi jossa mm syyttömistä, lapsista ja nuorista tehdään väärää todistusta antamalla rikollisia.

        .-----

        #
        Kristityt = Paavalin perustamien seurakuntien uskovaisia apostoleineen ja herra jumalineen joilla ei ole Jeesuksen perustamia seurakuntia eikä Jeesuksen opetuslapsia opettajina. Nk. rikollisuuden miekka sivistystä.

        Kristilliset = Jeesuksen perustamien seurakuntien Jumalan ja Jeesuksen Lain ja oppein ymmärtäväisiä järkeviä IHMISIÄ; seurakuntalaisia Jeesuksen opetuslapsineen.
        #


    • >> Mistä tunnistat fundamentalistin? <<
      >> -Kyky empatiaan... puuttuu. <<
      Voisiko olla niin, että uskoon tullut fundamentalisti kokee tuon uskoontulonsa myötä olevansa täydellinen ja tuon oman täydellisyytensä vuoksi, hän ei kykene kokemaan empatiaa, edes omiaan kohtaan.

      • evl

        Uskon että olet oikeassa. Todellisuus näyttää siltä ettei fundamentalisti tunne empatiaa muita kuin itseään ja omia porukoitaan kohtaan. Näemme sen nyt tässä turvapaikanhakijoiden kohtelussa. Ei heiltä tipu heille myötätuntoa taloudellisesta avusta puhumattakaan.


      • sage8

        Näinhän se varmaankin on ja sen todisteet ovat näkyvissä myös historiassakin. Ja nytkin se näkyy esim. tässä pakolaiskysymyksessä sillä valheet ja ennakkoluulot tuntuvat olevan pinnassa eniten juuri näillä fundis-konsuilla.


      • valitettavasti
        sage8 kirjoitti:

        Näinhän se varmaankin on ja sen todisteet ovat näkyvissä myös historiassakin. Ja nytkin se näkyy esim. tässä pakolaiskysymyksessä sillä valheet ja ennakkoluulot tuntuvat olevan pinnassa eniten juuri näillä fundis-konsuilla.

        Nythän sinulla on oiva tilaisuus perustella heille heidän olevan väärässä. Siis ihan voit argumentoida asiat joissa he ovat väärässä.


      • uskontotieto

        Minä kyllä tunnen hyvin erään fundamentalisti-kristityn, joka on todella empaattinen. Hän on myös älykäs. Luonnontieteilijä ja ehkä siksi suuntautunut uskossaankin fundamentaalisti.


      • Hahhahhaaaa
        uskontotieto kirjoitti:

        Minä kyllä tunnen hyvin erään fundamentalisti-kristityn, joka on todella empaattinen. Hän on myös älykäs. Luonnontieteilijä ja ehkä siksi suuntautunut uskossaankin fundamentaalisti.

        Luonnontieteilijä, joka on fundamentalisti, ei voi olla älykäs:) Oletkos tämä vivamohullu?


      • taasko-täällä
        Hahhahhaaaa kirjoitti:

        Luonnontieteilijä, joka on fundamentalisti, ei voi olla älykäs:) Oletkos tämä vivamohullu?

        Sinäkö olet se katkera eheytymätön homomultinikki?


      • sage8
        valitettavasti kirjoitti:

        Nythän sinulla on oiva tilaisuus perustella heille heidän olevan väärässä. Siis ihan voit argumentoida asiat joissa he ovat väärässä.

        Heh heh, minä olen jo perustellut näille monissa yhteyksissä että he ovat väärässä mutta yhdelle multinikille en tunne tarvetta minkäänlaisiin perusteluihin koska hän ei kuitenkaan ymmärrä mistään mitään. Ymmärtänet sentään ketä tarkoitan.


      • evl kirjoitti:

        Uskon että olet oikeassa. Todellisuus näyttää siltä ettei fundamentalisti tunne empatiaa muita kuin itseään ja omia porukoitaan kohtaan. Näemme sen nyt tässä turvapaikanhakijoiden kohtelussa. Ei heiltä tipu heille myötätuntoa taloudellisesta avusta puhumattakaan.

        >> Uskon että olet oikeassa. <<
        Toivon, että en ole. Yhtäkaikki, oletan, että ns fundamentalisteja on prosentti pari meidän väestöstä.
        >>näyttää siltä ettei fundamentalisti tunne empatiaa muita kuin itseään ja omia porukoitaan kohtaan <<
        Toiseuttaminen eli ulkopuolisten suhteen empatien puute on on yksi juttu, mutta täydellinnen empatian puute on toinen, laajempi. Itse ajattelin tätä laajempaa.
        Eli olisiko kyse toiseuttamisesta vai peräti empatian täydellisestä puuttumisesta?


      • uskontotieto
        Hahhahhaaaa kirjoitti:

        Luonnontieteilijä, joka on fundamentalisti, ei voi olla älykäs:) Oletkos tämä vivamohullu?

        No en ole Vivamossa käynyt. Joo, niin se vaan on, että jos ihminen on tiukan luonnontieteellisen koulutuksen myötä perustanut omat näkemyksensä, niin uskon löytäessään hän pyrkii samalla mallilla ottamaan uskon haltuun/sisäistää sen. Tosin hän ei ole kreationisti todellakaan. Joo, ihan matemaattinen huippulahjakkuus ja empaattisuudessaan on herkin, ketä tunnen. Ja vielä mies!


      • Hahhahhaaaa
        uskontotieto kirjoitti:

        No en ole Vivamossa käynyt. Joo, niin se vaan on, että jos ihminen on tiukan luonnontieteellisen koulutuksen myötä perustanut omat näkemyksensä, niin uskon löytäessään hän pyrkii samalla mallilla ottamaan uskon haltuun/sisäistää sen. Tosin hän ei ole kreationisti todellakaan. Joo, ihan matemaattinen huippulahjakkuus ja empaattisuudessaan on herkin, ketä tunnen. Ja vielä mies!

        Fundamentalisti on aina kreationisti, eli hän uskoo luomiskertomuksenkin olevan kirjaimellisesti totta;)


      • joopajoo-
        Hahhahhaaaa kirjoitti:

        Fundamentalisti on aina kreationisti, eli hän uskoo luomiskertomuksenkin olevan kirjaimellisesti totta;)

        Kyllä Vivamossa niitä sikiää ja sitten Ryttylä on toinen paikka, Jehovantodistajat ja helluntailaiset vielä samaa sakkia.


      • uskontotieto
        Hahhahhaaaa kirjoitti:

        Fundamentalisti on aina kreationisti, eli hän uskoo luomiskertomuksenkin olevan kirjaimellisesti totta;)

        Ei ole. Tässä on nyt sellainen ongelma, että keskustelussa itsessään pyritään jyrkkiin ja kapeisiin käsityksiin. Kaikki kreationistit ovat varmasti fundiksia, mutta kaikki fundikset eivät ole kreationisteja.


      • Hahhahhaaaa
        uskontotieto kirjoitti:

        Ei ole. Tässä on nyt sellainen ongelma, että keskustelussa itsessään pyritään jyrkkiin ja kapeisiin käsityksiin. Kaikki kreationistit ovat varmasti fundiksia, mutta kaikki fundikset eivät ole kreationisteja.

        Enpäs ole moista ihmeotusta koskaan vielä tavannut. Onkohan sinulla nyt terminologia vähän ha-kusessa?


      • kris-tit-ty
        Hahhahhaaaa kirjoitti:

        Enpäs ole moista ihmeotusta koskaan vielä tavannut. Onkohan sinulla nyt terminologia vähän ha-kusessa?

        Eikö sinusta Päivi Räsänen olekaan fundamentalisti? Hän ei ole kreationisti, eikä kuulemma viidesläisistä muutenkaan ole kuin osa kreationisteja.

        Entä ovatko sinusta vanhoillislestadiolaiset fundamentalisteja? He eivät ainakaan enimmäkseen ole kreationisteja, koskapa heidän suviseuransa olivat meteoriitin kraatterissa (pyöreä pelto nykyään), ja heidän virallisilla suviseurasivuillaan kerrottiin tuosta kraatterista ja sen iästä, joka on muistaakseni miljoonia vuosia. Ei siis mitään "maailma on kuusituhatta vuotta vanha".

        Vaikuttaa siltä, että ette ole ihan kartalla Suomen fundamentalistien näkemyksistä. Jenkeissähän niitä uuden maan kreationisteja on paljon, ja olette omaksuneet sikäläisten ateistien käsityksiä?


      • tietoa_
        kris-tit-ty kirjoitti:

        Eikö sinusta Päivi Räsänen olekaan fundamentalisti? Hän ei ole kreationisti, eikä kuulemma viidesläisistä muutenkaan ole kuin osa kreationisteja.

        Entä ovatko sinusta vanhoillislestadiolaiset fundamentalisteja? He eivät ainakaan enimmäkseen ole kreationisteja, koskapa heidän suviseuransa olivat meteoriitin kraatterissa (pyöreä pelto nykyään), ja heidän virallisilla suviseurasivuillaan kerrottiin tuosta kraatterista ja sen iästä, joka on muistaakseni miljoonia vuosia. Ei siis mitään "maailma on kuusituhatta vuotta vanha".

        Vaikuttaa siltä, että ette ole ihan kartalla Suomen fundamentalistien näkemyksistä. Jenkeissähän niitä uuden maan kreationisteja on paljon, ja olette omaksuneet sikäläisten ateistien käsityksiä?

        Ajatus ns. älykkäästä suunnittelijasta (ID) on kreationismia


      • ei.karvakämmen

      • kris-tit-ty
        tietoa_ kirjoitti:

        Ajatus ns. älykkäästä suunnittelijasta (ID) on kreationismia

        Niin on, mutta en ole kuullut Räsäsestä että hän olisi ID-uskovainen. Tiedätkö sinä miten asia on? Hän on sanonut, ettei Raamattu ole luonnontieteen oppikirja.

        Vanhoillislestadiolaisista minulla on se kuva, että he ovat moderneja suhteessaan luonnontieteisiin, paitsi iäkkäissä ja vähän koulutetuissa on varmasti kreationisteja.


      • uskontotieto
        kris-tit-ty kirjoitti:

        Eikö sinusta Päivi Räsänen olekaan fundamentalisti? Hän ei ole kreationisti, eikä kuulemma viidesläisistä muutenkaan ole kuin osa kreationisteja.

        Entä ovatko sinusta vanhoillislestadiolaiset fundamentalisteja? He eivät ainakaan enimmäkseen ole kreationisteja, koskapa heidän suviseuransa olivat meteoriitin kraatterissa (pyöreä pelto nykyään), ja heidän virallisilla suviseurasivuillaan kerrottiin tuosta kraatterista ja sen iästä, joka on muistaakseni miljoonia vuosia. Ei siis mitään "maailma on kuusituhatta vuotta vanha".

        Vaikuttaa siltä, että ette ole ihan kartalla Suomen fundamentalistien näkemyksistä. Jenkeissähän niitä uuden maan kreationisteja on paljon, ja olette omaksuneet sikäläisten ateistien käsityksiä?

        Näin on. Samalla tavoin kuin Ahvio ym. on omaksunut jenkkiläisten äärikonservatiivisuuden, niin suomalaiset uusateistit ovat omaksuneet jenkkiläisten uusteistien kritiikin jenkkiläistä uskontomeininkiä kohtaan.



    • kui22

      Yks tykkää yhdestä ja toinen toisesta, niin se on ihmisten keskuudessa ihan fakta juttu kuin myös siinä mitä tulee uskonasioihin. Ei siitä mihinkään pääse, ei ole eikä tule täyttä yhteisymmärrystä eikä yksimielisyyttä olemaan maanpäällä niin että kaikki olis näkemyksiin tyytyväisiä mutta kunpa voisi edes hyväksyä tämän tosiasian ja olla jonkunlaisessa sovussa ja tulla toimeen näkemyseroista huolimatta keskenään, olisi sekin edes jotain jo.

      Ikuinen kiistely 'paremmuudesta' tässä(kään) asiassa kun ei kuitenkaan johda yhtään mihinkään, taitaa olla tuhoon tuomittu tie ja jo syntyessään kuollut, tapa tai keino ratkaista tätä erimielisyyksien ongelmaa, kuten tapana joskus sanoa on.

      • kui22

        lisäys
        ..jo syntyessään kuollut idea,..


    • KTSEiKirj

      Lisäisin vielä yhden ominaisuuden: "Luja usko salaliittoteorioihin".

      • Taitaa ne salaliittoteoriat olla myös niitä, joihin nuo höperöt tarttuu.


      • oliskotuokans

        Innokas maailmanlopun odotus


      • tule.Herra.Jeesus
        oliskotuokans kirjoitti:

        Innokas maailmanlopun odotus

        Kyllä! Odotamme Jeesuksen paluuta ja pahan poistamista maailmasta ja uusien taivaiden ja uuden maan luomista.


      • höh_
        tule.Herra.Jeesus kirjoitti:

        Kyllä! Odotamme Jeesuksen paluuta ja pahan poistamista maailmasta ja uusien taivaiden ja uuden maan luomista.

        Miten sinusta saataisiin paha pois senkin syntisäkki?


      • tule.Herra.Jeesus
        höh_ kirjoitti:

        Miten sinusta saataisiin paha pois senkin syntisäkki?

        Sehän on Raamatun ja evankeliumin perussanoma.
        Viimeisenä päivänä Jumala hävittää nykyisen maailman (2 Piet 3,10). Tämä on syntiinlankeemuksen maailma ja siksi pahoin pilalle mennyt. Jumala sietää maailman pahuutta pitkää, vaikka se tuntuukin ihmisiä rakastavasta Jumalasta pahalta ja loukkaa hänen pyhyyttään. Viimeisenä päivänä hän tekee siitä lopun. Jumala luo tilalle uuden maailman (Ilm 21,1), jota hyvä Jumala hallitsee suvereenisti ja jossa siksi ei ole mitään pahaa. Ikuinen elämä on elämää uudessa luomakunnassa. Raamatun kahdessa viimeisessä luvussa, joissa kuvataan uutta maailmaa, on paljon samaa kuin Raamatun kahdessa ensimmäisessä luvussa, joissa kuvataan tätä maailmaa ennen syntiinlankeemusta. Uusi luomakunta on siis hyvin samanlainen kuin oli tämä maailma ennen kuin synti sai sen valtaansa ja elämä uudessa luomakunnassa on hyvin samanlaista kuin elämä nyt, mutta se ero on, ettei ikuisessa elämässä ole mitään pahaa. Ja se onkin valtava ero. Ikuinen elämä ei siis Raamatun mukaan ole vain kultakatuja ja kanteleensoittoa. Voimme aavistella uuden maailman elämää, kun hiihdämme Lapin tuntureilla, purjehdimme meren saaristossa tai nautimme tässä maailmassa muusta hyvästä ja näissä hetkissä ajattelemme, mitä elämä olisikaan ilman syntiä. Eikä ole sitä mahdollisuutta, että ikuiseen elämään päässeet lankeaisivat syntiin ja pian olisi sama tilanne kuin nyt. Uudessa luomakunnassa on Ilmestyskirjan mukaan se ero alun paratiisiin, ettei siellä ole hyvän ja pahan tiedon puuta, josta Aadam ja Eeva söivät. Viimeinen päivä on mullistavaa. Eikä se, mitä tapahtuu, tapahdu vähitellen. Raamattu antaa ymmärtää, että kaikki edelle kerrottu tapahtuu hetkessä.


      • höh_
        tule.Herra.Jeesus kirjoitti:

        Sehän on Raamatun ja evankeliumin perussanoma.
        Viimeisenä päivänä Jumala hävittää nykyisen maailman (2 Piet 3,10). Tämä on syntiinlankeemuksen maailma ja siksi pahoin pilalle mennyt. Jumala sietää maailman pahuutta pitkää, vaikka se tuntuukin ihmisiä rakastavasta Jumalasta pahalta ja loukkaa hänen pyhyyttään. Viimeisenä päivänä hän tekee siitä lopun. Jumala luo tilalle uuden maailman (Ilm 21,1), jota hyvä Jumala hallitsee suvereenisti ja jossa siksi ei ole mitään pahaa. Ikuinen elämä on elämää uudessa luomakunnassa. Raamatun kahdessa viimeisessä luvussa, joissa kuvataan uutta maailmaa, on paljon samaa kuin Raamatun kahdessa ensimmäisessä luvussa, joissa kuvataan tätä maailmaa ennen syntiinlankeemusta. Uusi luomakunta on siis hyvin samanlainen kuin oli tämä maailma ennen kuin synti sai sen valtaansa ja elämä uudessa luomakunnassa on hyvin samanlaista kuin elämä nyt, mutta se ero on, ettei ikuisessa elämässä ole mitään pahaa. Ja se onkin valtava ero. Ikuinen elämä ei siis Raamatun mukaan ole vain kultakatuja ja kanteleensoittoa. Voimme aavistella uuden maailman elämää, kun hiihdämme Lapin tuntureilla, purjehdimme meren saaristossa tai nautimme tässä maailmassa muusta hyvästä ja näissä hetkissä ajattelemme, mitä elämä olisikaan ilman syntiä. Eikä ole sitä mahdollisuutta, että ikuiseen elämään päässeet lankeaisivat syntiin ja pian olisi sama tilanne kuin nyt. Uudessa luomakunnassa on Ilmestyskirjan mukaan se ero alun paratiisiin, ettei siellä ole hyvän ja pahan tiedon puuta, josta Aadam ja Eeva söivät. Viimeinen päivä on mullistavaa. Eikä se, mitä tapahtuu, tapahdu vähitellen. Raamattu antaa ymmärtää, että kaikki edelle kerrottu tapahtuu hetkessä.

        Mikset vastaa kysymykseeni syntisäkki?


      • tule.Herra.Jeesus
        höh_ kirjoitti:

        Mikset vastaa kysymykseeni syntisäkki?

        Jumala tappaa kaikki pahat.


      • höh_
        tule.Herra.Jeesus kirjoitti:

        Jumala tappaa kaikki pahat.

        Miksi sinä sitten olet yhä hengissä?


      • tule.Herra.Jeesus
        höh_ kirjoitti:

        Miksi sinä sitten olet yhä hengissä?

        Samasta syystä kuin sinäkin. Koska Jeesus ei ole vioelä tullut eikä pahaa ole vielä hävitetty.


      • läpinäkyvää
        höh_ kirjoitti:

        Mikset vastaa kysymykseeni syntisäkki?

        Mene nyt idiootti evl muualle vittuilemasta ihmisille.
        Oletko tyytyväinen, kun olet saanut taas mellastaa monella nimimerkillä tässä ketjussa ja siinä sivussa herjannut jälleen kerran edesmennyttä rovasti Lehtistä ?
        Täytyy olla pipo kireellä, kun ei kunnioiteta edes vainajia.
        Kaikki tämä kertoo vain siitä, että et voi olla täysjärkisten kirjoilla.
        Mistä laitoksesta olet lomalla, kun pääset kerran kuussa toistamaan nämä samat mantrasi, jota olet tehnyt samoilla typerillä tarinoillasi jo vuosia ?


    • luterilainen

      Kalevi Lehtinen olisi mennyt uusintakasteelle helluntailaisten tyyliin, mutta ei mennyt, koska silloin hän olisi menettänyt pappisoikeudet luterilaisessa kirkossa.

      • näin_on

        Luterilaisessa kirkossa pappi ei saa mennä toistamiseen kasteelle, eikä nimityttää itseään piispaksi vastoin kirkkolakia. Muuten saa kyllä puhua puuta heinää niin kuin tämä Lehtinen teki.


      • älä.höpötä
        näin_on kirjoitti:

        Luterilaisessa kirkossa pappi ei saa mennä toistamiseen kasteelle, eikä nimityttää itseään piispaksi vastoin kirkkolakia. Muuten saa kyllä puhua puuta heinää niin kuin tämä Lehtinen teki.

        Et vieläkään ole kertonut mitä puutaheinää puhui. Kerros nyt äläkä kiukuttele kuin pieni lapsi.


      • Tule_ratkaisuun
        älä.höpötä kirjoitti:

        Et vieläkään ole kertonut mitä puutaheinää puhui. Kerros nyt äläkä kiukuttele kuin pieni lapsi.

        Tulin uskoon Kalevi Lehtisen tilaisuudessa hyvin tunteisiin vetoavan puheen vaikutuksesta. Se oli se ”ratkaisu”, mikä oli edellytys tähän "oikeaan uskoon" tulemisessa. Vasta vuosia myöhemmin tajusin mistä siinä oli kysymys: sielullisesta manipulaatiosta. Ratkaisuopit eivät kuulu luterilaisuuteen, helluntailaisuuteen kyllä.


      • näin_on
        älä.höpötä kirjoitti:

        Et vieläkään ole kertonut mitä puutaheinää puhui. Kerros nyt äläkä kiukuttele kuin pieni lapsi.

        Pahin harhaoppi Lehtisellä oli se ajatus ettei ratkaisun tehneen ihmisen tarvinnut enää pyytää Jumalalta anteeksi mitään syntejään. Tästä hän kirjoitti kirjassaan Löytöretkellä. Sellainen ajatus ei ole edes kristinuskoa.


      • älä.höpötä
        Tule_ratkaisuun kirjoitti:

        Tulin uskoon Kalevi Lehtisen tilaisuudessa hyvin tunteisiin vetoavan puheen vaikutuksesta. Se oli se ”ratkaisu”, mikä oli edellytys tähän "oikeaan uskoon" tulemisessa. Vasta vuosia myöhemmin tajusin mistä siinä oli kysymys: sielullisesta manipulaatiosta. Ratkaisuopit eivät kuulu luterilaisuuteen, helluntailaisuuteen kyllä.

        Et sinä koskaan ole tullut uskoon jos se manipulaatiolla tapahtui. "Ratkaisuoppi" on ihan looginen koska kun ihminen tulee uskoon hän kääntyy ja jättää entisen syntielämänsä ja aloittaa uuden elämän Jeesuksessa. Mitäs pahaa siinä on, että itsekin tiedostaa elämänsä ratkaisevasti muuttuneen siinä kohtaa?


      • älä.höpötä
        näin_on kirjoitti:

        Pahin harhaoppi Lehtisellä oli se ajatus ettei ratkaisun tehneen ihmisen tarvinnut enää pyytää Jumalalta anteeksi mitään syntejään. Tästä hän kirjoitti kirjassaan Löytöretkellä. Sellainen ajatus ei ole edes kristinuskoa.

        Laitas nyt faktaa sitten missä hän on niin sanonut. Eikä jonku kirjan sivunumero riitä.


      • Luterilainen
        älä.höpötä kirjoitti:

        Laitas nyt faktaa sitten missä hän on niin sanonut. Eikä jonku kirjan sivunumero riitä.

        Lehtinen piti epäuskona sitä jos ratkaisun tehnyt ihminen vielä pyytää Jumalalta syntejään anteeksi. Hänen mukaansa ratkaisun tehneellä ihmisellä ei ole nimittäin enää mitään anteeksiannettavaa. Asia oli kuulemma hoidettu jo 2000 -vuotta sitten. Mikäli olet kiinnostunut Lehtisen opetuksesta suosittelen sinulle hänen kirjojaan Löytöretkellä ja Rakkautta loppuun asti.


      • joopajoo_
        Luterilainen kirjoitti:

        Lehtinen piti epäuskona sitä jos ratkaisun tehnyt ihminen vielä pyytää Jumalalta syntejään anteeksi. Hänen mukaansa ratkaisun tehneellä ihmisellä ei ole nimittäin enää mitään anteeksiannettavaa. Asia oli kuulemma hoidettu jo 2000 -vuotta sitten. Mikäli olet kiinnostunut Lehtisen opetuksesta suosittelen sinulle hänen kirjojaan Löytöretkellä ja Rakkautta loppuun asti.

        Lehtinen antoi hyvän näytteen helluntailaisesta opetuksesta. Siinä hän ansioitui erittäin hyvin.


      • Luterilainen
        joopajoo_ kirjoitti:

        Lehtinen antoi hyvän näytteen helluntailaisesta opetuksesta. Siinä hän ansioitui erittäin hyvin.

        Lehtiselle mahdoton ajatus oli Katekismuksen "kasteen armo". Hän ei voinut ymmärtää että joku voi olla lapsesta asti uskossa.


      • älä.höpötä
        Luterilainen kirjoitti:

        Lehtinen piti epäuskona sitä jos ratkaisun tehnyt ihminen vielä pyytää Jumalalta syntejään anteeksi. Hänen mukaansa ratkaisun tehneellä ihmisellä ei ole nimittäin enää mitään anteeksiannettavaa. Asia oli kuulemma hoidettu jo 2000 -vuotta sitten. Mikäli olet kiinnostunut Lehtisen opetuksesta suosittelen sinulle hänen kirjojaan Löytöretkellä ja Rakkautta loppuun asti.

        Et sitten pysty esittämään faktaa? Olen paljon lukenut Lehtisen kirjoja ja kuunnellut opetuksia. Taidat taas olla se sama evl joka on aikaisemminkin tästä täällä jankuttanut pystymättä todistamaan väitettään?
        Onhan jokaiselle selvää, että samaa syntiä ei tarvitse pyytää anteeksi kun sen anteeksi on saanut. Mutta ei se synnin tekeminen siihen lopu kun uskoon tulee.
        Jeesus on kuollut kerran eikä tarvitse kuolla toista kertaa joten tähän yhteen Jeesuksen uhriin voimme luottaa.
        Pyydätkö sinä sitten monta kertaa anteeksi samoja syntejäsi ja jos pyydät niin miksi?


      • älä.höpötä
        Luterilainen kirjoitti:

        Lehtiselle mahdoton ajatus oli Katekismuksen "kasteen armo". Hän ei voinut ymmärtää että joku voi olla lapsesta asti uskossa.

        Minkä ikäisestä lähtien ihminen voi olla uskossa ja mitä uskossa oleminen mielestäsi on?


      • Luterilainen
        älä.höpötä kirjoitti:

        Minkä ikäisestä lähtien ihminen voi olla uskossa ja mitä uskossa oleminen mielestäsi on?

        Luterilaisuuteen kuuluu ajatus että ihminen on syntinen vauvasta vaariin. Ihmisellä ei ole synnittömiä hetkiä. Siksi rukoilemme Isä meidän -rukouksessakin "Anna anteeksi meidän syntimme". Ihminen on aina syntinen pyhän Jumalan edessä. Lehtisläisistä ja helluntailaisista en tiedä, mutta me luterilaiset ainakin olemme. Usko on luottamista, joka lapsella on aidoimmillaan niin kuin Jeesuskin antoi ymmärtää. Aikuisena sitten tulee monenlaista epäuskoa matkaan.


      • Tietoa_
        Tule_ratkaisuun kirjoitti:

        Tulin uskoon Kalevi Lehtisen tilaisuudessa hyvin tunteisiin vetoavan puheen vaikutuksesta. Se oli se ”ratkaisu”, mikä oli edellytys tähän "oikeaan uskoon" tulemisessa. Vasta vuosia myöhemmin tajusin mistä siinä oli kysymys: sielullisesta manipulaatiosta. Ratkaisuopit eivät kuulu luterilaisuuteen, helluntailaisuuteen kyllä.

        Vapaiden suuntien ja lehtisläisten "ratkaisussa" on kysymys alistumisesta uskonliikkeen auktoriteettien määräysvaltaan ja omasta itsemääräämisoikeudesta luopumisesta. Mitään jumalallista siinä ei ole. Vain yksinkertaisesta uskottelusta ja sielullisesta manipulaatiosta. Hienoa että ymmärsit tämän vihdoin.


      • Ero.tappi
        Luterilainen kirjoitti:

        Lehtiselle mahdoton ajatus oli Katekismuksen "kasteen armo". Hän ei voinut ymmärtää että joku voi olla lapsesta asti uskossa.

        " Lehtiselle mahdoton ajatus oli Katekismuksen "kasteen armo". Hän ei voinut ymmärtää että joku voi olla lapsesta asti uskossa. "

        - kyllä lapsesta asti voi olla uskossa, kun ymmärrys on kehittynyt siihen.
        Vauva ei voi olla uskova, koska ei tajua tämän maailman päälle mitään, siinä ero on ja pysyy erona hamaan maailman tappiin asti.


      • Kokenut.Asiantuntija
        Tietoa_ kirjoitti:

        Vapaiden suuntien ja lehtisläisten "ratkaisussa" on kysymys alistumisesta uskonliikkeen auktoriteettien määräysvaltaan ja omasta itsemääräämisoikeudesta luopumisesta. Mitään jumalallista siinä ei ole. Vain yksinkertaisesta uskottelusta ja sielullisesta manipulaatiosta. Hienoa että ymmärsit tämän vihdoin.

        Tuo on täyttä puppua, olen ollut vapaitten suuntien uskovaa yli 30v, mutta en moista juttuasi ole huomannut missään.

        Mihinkään u-liikkeen auktoriteetin alle ei ole tarvinnut mennä, itse määrään itsestäni ja teen, mitä haouan. Sama se on useimpien kohdalla.

        Olette te kummia väittelijöitä, ette selvästikään tunne koko asiaa.


      • älä.höpötä
        Luterilainen kirjoitti:

        Luterilaisuuteen kuuluu ajatus että ihminen on syntinen vauvasta vaariin. Ihmisellä ei ole synnittömiä hetkiä. Siksi rukoilemme Isä meidän -rukouksessakin "Anna anteeksi meidän syntimme". Ihminen on aina syntinen pyhän Jumalan edessä. Lehtisläisistä ja helluntailaisista en tiedä, mutta me luterilaiset ainakin olemme. Usko on luottamista, joka lapsella on aidoimmillaan niin kuin Jeesuskin antoi ymmärtää. Aikuisena sitten tulee monenlaista epäuskoa matkaan.

        Me uudestisyntyneet- kuten Kalevikin - uskovat olemme syntisiä mutta armahdettuja syntisiä. Mutta pienenä lapsena vielä ei tiedosta olevansa syntinen eikä voi tehdä valintoja itse.


      • älä.höpötä
        Tietoa_ kirjoitti:

        Vapaiden suuntien ja lehtisläisten "ratkaisussa" on kysymys alistumisesta uskonliikkeen auktoriteettien määräysvaltaan ja omasta itsemääräämisoikeudesta luopumisesta. Mitään jumalallista siinä ei ole. Vain yksinkertaisesta uskottelusta ja sielullisesta manipulaatiosta. Hienoa että ymmärsit tämän vihdoin.

        Tästä voit varmaan laittaa ihan faktaakin koska minä en ole koskaan moista kuullut vaikka olen yhteiskristillinen ja käyn kaikkien suuntien tilaisuuksissa ja tunnen uskovia kaikista seurakunnista.


      • Parannus.tehtävä.evlut
        Luterilainen kirjoitti:

        Luterilaisuuteen kuuluu ajatus että ihminen on syntinen vauvasta vaariin. Ihmisellä ei ole synnittömiä hetkiä. Siksi rukoilemme Isä meidän -rukouksessakin "Anna anteeksi meidän syntimme". Ihminen on aina syntinen pyhän Jumalan edessä. Lehtisläisistä ja helluntailaisista en tiedä, mutta me luterilaiset ainakin olemme. Usko on luottamista, joka lapsella on aidoimmillaan niin kuin Jeesuskin antoi ymmärtää. Aikuisena sitten tulee monenlaista epäuskoa matkaan.

        Syntinen ei voi olla, ennen kuin tekee syntiä.

        Mitä syntiä vastasyntynyt vauva on tehnyt, sen synninkö, että syntyi tähän maailmaan ilman omaa vaikutustaan?

        Evlutit, ootte te sekalaista sakkia selityksineen. Noin teille on käynyt, kun uudestisyntymä puuttuu, on vain harhainen "lapsikasteen" armo mielessänne ja luulette sen vievän teidät Taivaan iloon.

        Tehkää parannus ja uskokaa evankeliumi


      • Luterilainen
        Parannus.tehtävä.evlut kirjoitti:

        Syntinen ei voi olla, ennen kuin tekee syntiä.

        Mitä syntiä vastasyntynyt vauva on tehnyt, sen synninkö, että syntyi tähän maailmaan ilman omaa vaikutustaan?

        Evlutit, ootte te sekalaista sakkia selityksineen. Noin teille on käynyt, kun uudestisyntymä puuttuu, on vain harhainen "lapsikasteen" armo mielessänne ja luulette sen vievän teidät Taivaan iloon.

        Tehkää parannus ja uskokaa evankeliumi

        Minä olen ollut syntinen kyllä vauvasta saakka ja olen vieläkin. Ihmisenä olen syntinen, mutta uskon kautta Jeesukseen Vapahtajanani vanhurskas. Me olemme syntisten-pyhien yhteisö.


      • JEESUS_
        Ero.tappi kirjoitti:

        " Lehtiselle mahdoton ajatus oli Katekismuksen "kasteen armo". Hän ei voinut ymmärtää että joku voi olla lapsesta asti uskossa. "

        - kyllä lapsesta asti voi olla uskossa, kun ymmärrys on kehittynyt siihen.
        Vauva ei voi olla uskova, koska ei tajua tämän maailman päälle mitään, siinä ero on ja pysyy erona hamaan maailman tappiin asti.

        Ymmärrys ei pelasta, vain lapsen usko


      • kiinnostaa.tämä
        JEESUS_ kirjoitti:

        Ymmärrys ei pelasta, vain lapsen usko

        Miten määrittelet lapsen uskon josta Jeesus puhui?


      • älä.höpötä
        Luterilainen kirjoitti:

        Minä olen ollut syntinen kyllä vauvasta saakka ja olen vieläkin. Ihmisenä olen syntinen, mutta uskon kautta Jeesukseen Vapahtajanani vanhurskas. Me olemme syntisten-pyhien yhteisö.

        Amen! Muuta tietä ei ole kenelläkään.


      • Pirkko_kuulolla
        älä.höpötä kirjoitti:

        Tästä voit varmaan laittaa ihan faktaakin koska minä en ole koskaan moista kuullut vaikka olen yhteiskristillinen ja käyn kaikkien suuntien tilaisuuksissa ja tunnen uskovia kaikista seurakunnista.

        Ns. "yhteiskristillisiksi" itseään nimittävät ovat viidesläisiä ja vapaiden suuntien edustajia. Käy joskus muissakin kristillisissä tilaisuuksissa niin ymmärryksesi lisääntyy.


      • älä.höpötä
        Pirkko_kuulolla kirjoitti:

        Ns. "yhteiskristillisiksi" itseään nimittävät ovat viidesläisiä ja vapaiden suuntien edustajia. Käy joskus muissakin kristillisissä tilaisuuksissa niin ymmärryksesi lisääntyy.

        Mihin perustuu arviosi yhtyeiskristillityydestä ja mistä tiedät missä tilaisuuksissa minä käyn?


      • Jeesus_
        kiinnostaa.tämä kirjoitti:

        Miten määrittelet lapsen uskon josta Jeesus puhui?

        Luottamus. Lapset menivät Jeesuksen syliin. "Joka ei ota Jumalan valtakuntaa vastaan niin kuin lapsi, hän ei pääse sinne sisälle." Kysymys on siis uskosta eli luottamuksesta. Aikuisilta se usein puuttuu. Usko on vastaanottamista joka konkretisoitui menemällä Jeesuksen syliin.


      • kiinnostaa.tämä
        Jeesus_ kirjoitti:

        Luottamus. Lapset menivät Jeesuksen syliin. "Joka ei ota Jumalan valtakuntaa vastaan niin kuin lapsi, hän ei pääse sinne sisälle." Kysymys on siis uskosta eli luottamuksesta. Aikuisilta se usein puuttuu. Usko on vastaanottamista joka konkretisoitui menemällä Jeesuksen syliin.

        Niin minäkin ajattelen. Jotkut ovat vain joskus sen tulkineet niin, että pitäsi olla yhtä tietämätön kuin lapsi eikä saisi tietää asioista mitään.


      • Pirkko_kuulolla
        älä.höpötä kirjoitti:

        Mihin perustuu arviosi yhtyeiskristillityydestä ja mistä tiedät missä tilaisuuksissa minä käyn?

        Arvioni perustuu "yhteiskristillisyyden" nimissä toimivien ihmisten kanssa keskusteluihin. Todellista yhteiskristillisyyttä nämä piirit eivät tietenkään edusta koska muut kristityt eivät niissä käy. Suurista kirkon herätysliikkeistä esim. körtit ja lestaadiolaiset eivät niissä piireissä käy ja ymmärrän kyllä miksi. Viidesläisten ideologia on hyvin lähellä vapaakirkkoja, vai oletko eri mieltä.


      • älä.höpötä
        Pirkko_kuulolla kirjoitti:

        Arvioni perustuu "yhteiskristillisyyden" nimissä toimivien ihmisten kanssa keskusteluihin. Todellista yhteiskristillisyyttä nämä piirit eivät tietenkään edusta koska muut kristityt eivät niissä käy. Suurista kirkon herätysliikkeistä esim. körtit ja lestaadiolaiset eivät niissä piireissä käy ja ymmärrän kyllä miksi. Viidesläisten ideologia on hyvin lähellä vapaakirkkoja, vai oletko eri mieltä.

        Missä heitä olet kuunnellut?


      • Pirkko_kuulolla
        älä.höpötä kirjoitti:

        Missä heitä olet kuunnellut?

        Haluatko tietää kaupungin, kirkon, seurakunnan, katuosoitteen, vai miksi kysyt? Kyllä kyseiset piirit hyvin selvästi mainostavat tilaisuuksiaan nimenomaan yhteiskristillisinä ja puhujat ovat myös kyseisistä piireistä.


      • älä.höpötä
        Pirkko_kuulolla kirjoitti:

        Haluatko tietää kaupungin, kirkon, seurakunnan, katuosoitteen, vai miksi kysyt? Kyllä kyseiset piirit hyvin selvästi mainostavat tilaisuuksiaan nimenomaan yhteiskristillisinä ja puhujat ovat myös kyseisistä piireistä.

        Haluan.


      • multinikki.touhuaa
        Pirkko_kuulolla kirjoitti:

        Haluatko tietää kaupungin, kirkon, seurakunnan, katuosoitteen, vai miksi kysyt? Kyllä kyseiset piirit hyvin selvästi mainostavat tilaisuuksiaan nimenomaan yhteiskristillisinä ja puhujat ovat myös kyseisistä piireistä.

        evl se siinä taas keksii juttujaan


      • Pirkko_kuulolla
        älä.höpötä kirjoitti:

        Haluan.

        Oletan että osaat itsekin lukea lehtiä ja tiedät paikat jos olet niissä käynyt. Voit kysellä niistä myös lähimmästä seurakunnastasi.


      • älä.höpötä
        Pirkko_kuulolla kirjoitti:

        Oletan että osaat itsekin lukea lehtiä ja tiedät paikat jos olet niissä käynyt. Voit kysellä niistä myös lähimmästä seurakunnastasi.

        Taasko siis valehtelit? Älähän multinikki ala isotella koska et pysty vetämään rooliasi kuitenkaan loppuun asti.


      • hölmö-olet
        älä.höpötä kirjoitti:

        Taasko siis valehtelit? Älähän multinikki ala isotella koska et pysty vetämään rooliasi kuitenkaan loppuun asti.

        Miksi et lue itse lehtiä. Et osaa lukea, vai? Mitä täällä jankkaat?


      • älä.höpötä
        hölmö-olet kirjoitti:

        Miksi et lue itse lehtiä. Et osaa lukea, vai? Mitä täällä jankkaat?

        Mitä sinä tähän sekoat? Jos keskustelupalstalla ei pysty väitettään todistamaan niin ei syy ole minun lukutaidossani. Vai taasko vaihdoit nikki ja hyökkäät toisella?


    • uskomatonta_mutta_totta

      En kuullut koskaan Lehtisen rukoilevan Isä meidän -rukousta. Maagisen "ratkaisun" tehneenä syntien tunnustaminen sen jälkeen oli hänelle epäuskoa.

      • älä.höpötä

        Oletko joku Lehtisen päälystakki? Missä käsketään rukoilemaan juuri Isä Meidän kun ihminen päättää alkaa seurata Jeesusta?


      • uskomatonta_mutta_totta
        älä.höpötä kirjoitti:

        Oletko joku Lehtisen päälystakki? Missä käsketään rukoilemaan juuri Isä Meidän kun ihminen päättää alkaa seurata Jeesusta?

        Jos ihminen seuraa Jeesusta, hän seuraa Jeesusta myös rukoilemalla hänen opettamallaan tavalla. Näin Lehtinen ei tehnyt. Mitä tästä päättelemme!!!???


      • älä.höpötä
        uskomatonta_mutta_totta kirjoitti:

        Jos ihminen seuraa Jeesusta, hän seuraa Jeesusta myös rukoilemalla hänen opettamallaan tavalla. Näin Lehtinen ei tehnyt. Mitä tästä päättelemme!!!???

        Siis vain ja ainostaan Isä Meitää pitää ainoastaan rukoilla joka paikassa ja kaikissa tilanteissa? Olet ollut siis kaiken aikaa Lehtisen mukana yötä päivää?


      • uskomatonta_mutta_totta
        älä.höpötä kirjoitti:

        Siis vain ja ainostaan Isä Meitää pitää ainoastaan rukoilla joka paikassa ja kaikissa tilanteissa? Olet ollut siis kaiken aikaa Lehtisen mukana yötä päivää?

        Kyllä Isä meidän -rukous on se rukous jolla Jeesus tahtoi meidän lähestyvän pyhää Jumalaa. Muut rukoukset ovat pakanain hokemia. Paavalikin käski arvostelemaan henget.


      • älä.höpötä
        uskomatonta_mutta_totta kirjoitti:

        Kyllä Isä meidän -rukous on se rukous jolla Jeesus tahtoi meidän lähestyvän pyhää Jumalaa. Muut rukoukset ovat pakanain hokemia. Paavalikin käski arvostelemaan henget.

        Isä Meidän oli rukousmalli jota tulee rukoilla päivittäin kuten käy ilmi rukouksen sisällöstä. Jeesus ei sanonut, että rukoilkaa vain ja ainostaan tätä rukousta joka paikassa vaan opetti meitä rukoilemaan aina tilanteen mukaan.
        Onko sinulla henkien erottamisen armolahja? Sinä edelleenkin arvostelet henkilöä etkä henkiä koska muuhun et kykene.


      • eikö-jo-hävetä
        uskomatonta_mutta_totta kirjoitti:

        Kyllä Isä meidän -rukous on se rukous jolla Jeesus tahtoi meidän lähestyvän pyhää Jumalaa. Muut rukoukset ovat pakanain hokemia. Paavalikin käski arvostelemaan henget.

        pirkko_kuulolla/evl/vivamossa/zen jne on huono multinikki koska ampuu aina vain samaan maaliin - kirkon herätysliikkeisiin ja uskoviin :=)


      • rippariina

        Lehtinen oli evankelista apostolien tavoin ja hänen tehtävänsä oli julistaa ilosanomaa Jeesuksesta Kristuksesta.

        Miten Kalevi Lehtinen sitten rukoili, niin siitä emme kukaan tiedä mitään, mutta se on varmaa, että hän rukoili paljon ja jatkuvasti.


      • uskomatonta_mutta_totta

        Osaatko yhtään arvata mistä lähteestä kielenkäyttösi kumpuaa, sillä "sydämen kyllyydestä suu puhuu"?


      • harhaopettajako
        rippariina kirjoitti:

        Lehtinen oli evankelista apostolien tavoin ja hänen tehtävänsä oli julistaa ilosanomaa Jeesuksesta Kristuksesta.

        Miten Kalevi Lehtinen sitten rukoili, niin siitä emme kukaan tiedä mitään, mutta se on varmaa, että hän rukoili paljon ja jatkuvasti.

        Olisit käynyt joskus häntä kuulemassa niin tietäisit miten hän rukoili. Rukous selvittää hengellisen tilan hyvin selvästi. Lehtinen rukoili paljon puheidensa lopuksi mutta ei koskaan erään nimimerkin täällä mainitsemaa syntisen rukousta


      • huuhaamaakari.oli
        harhaopettajako kirjoitti:

        Olisit käynyt joskus häntä kuulemassa niin tietäisit miten hän rukoili. Rukous selvittää hengellisen tilan hyvin selvästi. Lehtinen rukoili paljon puheidensa lopuksi mutta ei koskaan erään nimimerkin täällä mainitsemaa syntisen rukousta

        Niin, Lehtisenhän ei tarvinnut enää rukoilla syntejään anteeksi Jumalalta, koska hänen mukaansa (Löytöretkellä) hänellä ei ollut mitään anteeksiannettavaa.


      • älä.höpötä
        uskomatonta_mutta_totta kirjoitti:

        Osaatko yhtään arvata mistä lähteestä kielenkäyttösi kumpuaa, sillä "sydämen kyllyydestä suu puhuu"?

        Tuio viestini kumpuaa ihan sinusta. Alahan nyt vastailemaan noihin sinulle esitettyihin kysymyksiin ja jätä käärmekeittosi porisemaan rauhassa.


      • kiitos.Kalevista
        rippariina kirjoitti:

        Lehtinen oli evankelista apostolien tavoin ja hänen tehtävänsä oli julistaa ilosanomaa Jeesuksesta Kristuksesta.

        Miten Kalevi Lehtinen sitten rukoili, niin siitä emme kukaan tiedä mitään, mutta se on varmaa, että hän rukoili paljon ja jatkuvasti.

        Kalevi oli armoitettu Jumalan mies joka sai johdattaa tuhansia ihmisiä Jeesuksen luokse. Kunpa tuollaisia pappeja olisi vieläkin.


      • rippariina
        harhaopettajako kirjoitti:

        Olisit käynyt joskus häntä kuulemassa niin tietäisit miten hän rukoili. Rukous selvittää hengellisen tilan hyvin selvästi. Lehtinen rukoili paljon puheidensa lopuksi mutta ei koskaan erään nimimerkin täällä mainitsemaa syntisen rukousta

        Kävin kyllä hänen tilaisuuksissaan ja on selvää, että Kalevi Lehtinen paljon rukoili ihmisten ja myös asioiden puolesta. Näin hän toteutti Jumalan antamaa tehtävää, että tuokaa kaikki asiat kiitoksen kanssa Jumalan eteen niin Hän tahtoo kuulla meitä. Ja Lehtinen myös kiitti siitä, että Jeesus Kristus on Golgatan sovitustyön kautta antanut myös hänen ja muittenkin synnit anteeksi, jotka Jumalaa suostuvat aidosti rukoilemaan.


      • harhaopettajako
        rippariina kirjoitti:

        Kävin kyllä hänen tilaisuuksissaan ja on selvää, että Kalevi Lehtinen paljon rukoili ihmisten ja myös asioiden puolesta. Näin hän toteutti Jumalan antamaa tehtävää, että tuokaa kaikki asiat kiitoksen kanssa Jumalan eteen niin Hän tahtoo kuulla meitä. Ja Lehtinen myös kiitti siitä, että Jeesus Kristus on Golgatan sovitustyön kautta antanut myös hänen ja muittenkin synnit anteeksi, jotka Jumalaa suostuvat aidosti rukoilemaan.

        Miksi sitten väitit ettemme tiedä miten hän rukoili?

        "Miten Kalevi Lehtinen sitten rukoili, niin siitä emme kukaan tiedä mitään, mutta se on varmaa, että hän rukoili paljon ja jatkuvasti."


      • jaahas__
        älä.höpötä kirjoitti:

        Tuio viestini kumpuaa ihan sinusta. Alahan nyt vastailemaan noihin sinulle esitettyihin kysymyksiin ja jätä käärmekeittosi porisemaan rauhassa.

        Sinulla näyttää olevan taipumus syyttää omista synneistäsi muita:):):)


      • älä.höpötä
        jaahas__ kirjoitti:

        Sinulla näyttää olevan taipumus syyttää omista synneistäsi muita:):):)

        Ja sinulla näyttää olevan tapana vaihdella nikkejäsi ja sekoilla muutenkin.


      • rippariina
        harhaopettajako kirjoitti:

        Miksi sitten väitit ettemme tiedä miten hän rukoili?

        "Miten Kalevi Lehtinen sitten rukoili, niin siitä emme kukaan tiedä mitään, mutta se on varmaa, että hän rukoili paljon ja jatkuvasti."

        Jeesus käski rukoilla salassa omassa kammiossaan ja olen varma, että Lehtinen myös tässä suhteessa totteli Herraamme Jeesusta Kristusta.


    • fundamentalismiaeikiitos

      Saanko minäkin puuttua aiheeseen? Kuuluu kyllä aloitukseen, olihan kyseinen saarnamies fundamentalisti.

      Oletteko koskaan lukeneet Jeesuksen kertomusta fariseuksesta ja publikaanista jotka rukoilivat temppelissä? Kyllä Lehtinen edusti mielestäni selvästi fariseusta. Publikaanin syntisen rukousta en minäkään koskaan häneltä kuullut. Jeesus kuitenkin piti parempana jälkimmäistä.

      • älä.höpötä

        Ja varmaan palat halusta määritellä fundamentalismin kristinuskossa ja antaa muutamia esimerkkejä Lehtisen farisealaisuudesta?
        Et raukka edes taida tietää mikä on syntisen rukous :(


      • anna.mun.nauraa

        Minäkään en koskaan sitä kuullut mutta en kyllä koskaan päässyt häntä kuuntelemaankaan. Eikös ole vähän sama juttu sinulla, mutta räksytät silti lauman jatkona?


      • roisimala

        Jeesus käski rukoilla salassa omassa kammiossaan ja siellä niitä syntejä tunnustetaan. EIkä toimita kuten kirkon papit jotka syntisen liturgiallaan vaan pyrkii turvaamaan sen, että voivat tehtä myös jatkossa syntiä eli pahaa lähimmäisilleen. Myös kirkon jäsenille pyritään turvaamaan se että saavat jatkossakin olla tosi pahoja ihmisiä. Kirkkoa kiinnostaa kovasti synti ja pahuus ja sen turvaaminen.


      • fundamentalismiaeikiitos
        älä.höpötä kirjoitti:

        Ja varmaan palat halusta määritellä fundamentalismin kristinuskossa ja antaa muutamia esimerkkejä Lehtisen farisealaisuudesta?
        Et raukka edes taida tietää mikä on syntisen rukous :(

        "Jumala, ole minulle syntiselle armollinen."

        _Tllaista rukousta ei Lehtiseltä herunut, ei myöskään heru vapaakirkollisilta.


      • älä.höpötä
        fundamentalismiaeikiitos kirjoitti:

        "Jumala, ole minulle syntiselle armollinen."

        _Tllaista rukousta ei Lehtiseltä herunut, ei myöskään heru vapaakirkollisilta.

        Olet siis ollut koko Kalevin elämän ajan hänen seurassaan ja jopa ajatuksissa? Ja jokaisen vapaakirkollisen seurassa ja ajatuksissa. Olet sinä aika epeli!


      • kiitos.Kalevista

        "Olen aina suuresti arvostanut Kalevi Lehtisen konstailematonta evankeliumin julistamista. Jeesus oli hänen julistuksensa keskipisteenä.

        Kalevi Lehtinen oli evankelista, joka rohkaisi tietoisen uskonratkaisun tekemiseen. Puheensa lopuksi hän osasi oikealla tavalla kutsua etsivät ihmiset eteen ja antamaan elämänsä Jeesukselle. Hän teki sen hellästi ja ilman painostusta.

        Ev.lut. kirkonkin piirissä Kalevia arvostettiin, mutta kaikki eivät hyväksyneet hänen uskonratkaisuun kehottavaa julistustaan. Se on sääli, sillä juuri evankelistoja tarvittaisiin enemmän. Opettajia kyllä löytyy, mutta ei tarpeeksi niitä, jotka johtavat kaipaavia sieluja taivastielle."
        https://ajankohtainen.wordpress.com/tag/uskonratkaisu/

        Onko mäkinen tai askola rukoillut syntisen rukousta?


      • sage8

        Fundamentalistin rukous lienee: Kiitos Herra, etten minä ole syntynyt homoseksuaalina enkä muslimina enkä puolusta heitä niinkuin nuo syntiset liberaalit ja muut humanistit.


      • tillätavalla
        sage8 kirjoitti:

        Fundamentalistin rukous lienee: Kiitos Herra, etten minä ole syntynyt homoseksuaalina enkä muslimina enkä puolusta heitä niinkuin nuo syntiset liberaalit ja muut humanistit.

        Sage8v on taas herännyt kiukuttelemaan. Tuliko nyt kiva olo kun sait taas kiukutella?


      • Luterilainen
        kiitos.Kalevista kirjoitti:

        "Olen aina suuresti arvostanut Kalevi Lehtisen konstailematonta evankeliumin julistamista. Jeesus oli hänen julistuksensa keskipisteenä.

        Kalevi Lehtinen oli evankelista, joka rohkaisi tietoisen uskonratkaisun tekemiseen. Puheensa lopuksi hän osasi oikealla tavalla kutsua etsivät ihmiset eteen ja antamaan elämänsä Jeesukselle. Hän teki sen hellästi ja ilman painostusta.

        Ev.lut. kirkonkin piirissä Kalevia arvostettiin, mutta kaikki eivät hyväksyneet hänen uskonratkaisuun kehottavaa julistustaan. Se on sääli, sillä juuri evankelistoja tarvittaisiin enemmän. Opettajia kyllä löytyy, mutta ei tarpeeksi niitä, jotka johtavat kaipaavia sieluja taivastielle."
        https://ajankohtainen.wordpress.com/tag/uskonratkaisu/

        Onko mäkinen tai askola rukoillut syntisen rukousta?

        Kyllä ovat


      • älä.höpötä
        Luterilainen kirjoitti:

        Kyllä ovat

        Ja missä ja milloin? Tästä ainakin luulisi sinulla olevan faktaa.


      • kiitos.Kalevista
        älä.höpötä kirjoitti:

        Ja missä ja milloin? Tästä ainakin luulisi sinulla olevan faktaa.

        Niin, minäkin haluaisn sen tietää olisi se niin harvinaista herkkua :)


      • Luterilainen
        älä.höpötä kirjoitti:

        Ja missä ja milloin? Tästä ainakin luulisi sinulla olevan faktaa.

        Käy joskus luterilaisen kirkon jumalanpalveluksissa niin tiedät:):):)


      • älä.höpötä
        Luterilainen kirjoitti:

        Käy joskus luterilaisen kirkon jumalanpalveluksissa niin tiedät:):):)

        Minä käyn mutta kari ja irja eivät käy.


      • Hahhahhaaaa
        älä.höpötä kirjoitti:

        Minä käyn mutta kari ja irja eivät käy.

        Kari ja Irja ovat erisnimiä ja kirjoitetaan isolla alkukirjaimella. Opettelisit kirjoittamaan.


      • älä.höpötä
        Hahhahhaaaa kirjoitti:

        Kari ja Irja ovat erisnimiä ja kirjoitetaan isolla alkukirjaimella. Opettelisit kirjoittamaan.

        Minulle he ovat pienillä kirjaimilla. Missäs sinä olet heidän kuullut syntisen rukousta rukoilevan?


      • turskanpää
        älä.höpötä kirjoitti:

        Minä käyn mutta kari ja irja eivät käy.

        Kuvitteletko tosissasi että arkkipiispan ja Helsingin piispan pitäisi tulla juuri siihen kirkkoon missä sinä käyt? Anteeksi, mutta olet kyllä palstan typerin kautta aikojen.


      • älä.höpötä
        turskanpää kirjoitti:

        Kuvitteletko tosissasi että arkkipiispan ja Helsingin piispan pitäisi tulla juuri siihen kirkkoon missä sinä käyt? Anteeksi, mutta olet kyllä palstan typerin kautta aikojen.

        En toki mutta kerro sinä missä kirkossa he käyvät joka sunnuntai. Koen aina suurta onnistumista kun kaltaisesi käyvät henkilööni kun ette pysty asioilla keskustelemaan.


      • etkö.ymmärtänyt
        turskanpää kirjoitti:

        Kuvitteletko tosissasi että arkkipiispan ja Helsingin piispan pitäisi tulla juuri siihen kirkkoon missä sinä käyt? Anteeksi, mutta olet kyllä palstan typerin kautta aikojen.

        Missä olet kuullut oli kysymys s i n u l l e ?


    • Luterilainen

      Lehtinen itse kirjoitti (Löytöretkellä) ettei hän koskaan enää rukoile "Jumala, ole minulle syntiselle armollinen."

      • älä.höpötä

        Laitahan tästä faktaa äläkä tuota samaa toista.


      • näin_on

        Lehtisen oppeja voi seurata reaaliajassa tälläkin palstalla. Onhan täällä yksi lehtisfani joka nimittelee törkeästi muita kirjoittajia sellaisella kielenkäytöllä jollaista ei kuule ateistienkaan suusta. Mutta pyytäkö hän anteeksi? Ei kuulu hänen tapoihinsa.


      • älä.höpötä
        näin_on kirjoitti:

        Lehtisen oppeja voi seurata reaaliajassa tälläkin palstalla. Onhan täällä yksi lehtisfani joka nimittelee törkeästi muita kirjoittajia sellaisella kielenkäytöllä jollaista ei kuule ateistienkaan suusta. Mutta pyytäkö hän anteeksi? Ei kuulu hänen tapoihinsa.

        Et siis pysty itse asiasta keskustelamaan kun tarvitsee käydä henkilöön. Laitahan nyt niitä faktoja väitteillesi niin tarkastellaan niitä.


      • Luterilainen
        älä.höpötä kirjoitti:

        Laitahan tästä faktaa äläkä tuota samaa toista.

        Mm. Kalevi Lehtinen: Löytöretkellä 159, 168


      • älä.höpötä
        Luterilainen kirjoitti:

        Mm. Kalevi Lehtinen: Löytöretkellä 159, 168

        Laita se mitä siinä lukee. Ei liene ylivoimainen asia kopioida tekstiä koska se ei kuitenkaan ole kahta sivua.


      • Luterilainen
        Luterilainen kirjoitti:

        Mm. Kalevi Lehtinen: Löytöretkellä 159, 168

        Tarkemmin: Eine & Kalevi Lehtinen, Löytöretkellä. Karas-Sana. Hämeenlinna 1983. 254 s


      • älä.höpötä
        Luterilainen kirjoitti:

        Tarkemmin: Eine & Kalevi Lehtinen, Löytöretkellä. Karas-Sana. Hämeenlinna 1983. 254 s

        Oodtan edelleen mitä siinä lukee.


      • Tee_parannus
        älä.höpötä kirjoitti:

        Et siis pysty itse asiasta keskustelamaan kun tarvitsee käydä henkilöön. Laitahan nyt niitä faktoja väitteillesi niin tarkastellaan niitä.

        Kyllä synti täytyy synniksi sanoa. Olethan täällä aivan suruttomasti käyttänyt sopimatonta kieltä.


      • älä.höpötä
        Tee_parannus kirjoitti:

        Kyllä synti täytyy synniksi sanoa. Olethan täällä aivan suruttomasti käyttänyt sopimatonta kieltä.

        Vastaa vain.


      • turskanpää
        älä.höpötä kirjoitti:

        Oodtan edelleen mitä siinä lukee.

        Kyllä äiti tuo sinulle kohta potan, odota vaan älä pissi housuusi


      • älä.höpötä
        turskanpää kirjoitti:

        Kyllä äiti tuo sinulle kohta potan, odota vaan älä pissi housuusi

        Istutko sinä vieläkin sillä? Laitas pyyhkien jo!


    • keskenkaiken

      Täältä ei kannata anella lopunajan syntejä anteeksi.

      • k32jhgfd

        Jaa, no siellä on sitten paljon sitä...


    • sisar_Vivamosta

      Rukoilkaamme

      Jumala, MINÄ kiitän sinua siitä, etten MINÄ ole sellainen kuin muut ihmiset, homot, muslimit, liberaaliteologit, luterilaiset, meitä uskovia herjaavat, ateistit yms. enkä MINÄ onneksi ole niin kuin tämän palstan homo-ateistit. Raamattu todistaa että heidän loppunsa on helvetti.

      MINÄ olen heteroseksuaali ja MINÄ olen uskossa koska MINÄ olen tehnyt ratkaisun. MINUSSA on Pyhä Henki. MINÄ pääsen taivaaseen, eikä MINUN tarvitse pyytää enää Jumalalta anteeksi mitään, ja siksi MINULLA menee hyvin, koska MINÄ uskon Jumalaan.

      • hae.apua.itsellesi

        Monesko nikki tuo on sinulla jo tässä yhdessä ketjussa?


      • itseään_kuulutti

        Lehtinen kyllä käytti minä -sanaa puheessaan aivan kyllästymiseen saakka. Eräässä lyhyessä puheessaan laskin että minää tuli uskomattomat n. 60 kertaa.


      • älä.höpötä
        itseään_kuulutti kirjoitti:

        Lehtinen kyllä käytti minä -sanaa puheessaan aivan kyllästymiseen saakka. Eräässä lyhyessä puheessaan laskin että minää tuli uskomattomat n. 60 kertaa.

        Ja sinä jaksat näitä samoja jankuttaa kuin kymmenessä ketjussa aikaisemminkin. Milläs sanalla sinä korvaistit ensimmäisen persoonapronominin?


      • turskanpää
        älä.höpötä kirjoitti:

        Ja sinä jaksat näitä samoja jankuttaa kuin kymmenessä ketjussa aikaisemminkin. Milläs sanalla sinä korvaistit ensimmäisen persoonapronominin?

        Jeesustahan hänen olisi pitänyt julistaa eikä itseään


      • älä.höpötä
        turskanpää kirjoitti:

        Jeesustahan hänen olisi pitänyt julistaa eikä itseään

        Jaa, että olisi pitänyt sanoa sanan minä kohdalla Jeesus. Sinähän varsinainen hölmöläinen olet.


      • Jeesus.rakastaa.sinua

        Kiitos sisarelle Vivamoon.


      • sisar_Vivamosta
        Jeesus.rakastaa.sinua kirjoitti:

        Kiitos sisarelle Vivamoon.

        Jeesuksen nimessä

        Jos homo tahtoo tehdä parannuksen synnistään ja hän nöyrtyy Jumalan edessä, tunnustaa syntinsä ja pyytää kokosydämisesti Jeesusta antamaan anteeksi ja tunnustaa Jeeesuksen Herrakseen ja vapahtajakseen, niin hän vapautuu synnistään ja muuttuu heteroksi.


      • elv.trollaa.keskenään
        sisar_Vivamosta kirjoitti:

        Jeesuksen nimessä

        Jos homo tahtoo tehdä parannuksen synnistään ja hän nöyrtyy Jumalan edessä, tunnustaa syntinsä ja pyytää kokosydämisesti Jeesusta antamaan anteeksi ja tunnustaa Jeeesuksen Herrakseen ja vapahtajakseen, niin hän vapautuu synnistään ja muuttuu heteroksi.

        Onko kiva jutella itsensä kanssa? Noh, sitten saat ainakin mieleisiäsi vastauksia ja voit jatkaa trollaustasi.


      • sisar_Vivamosta
        elv.trollaa.keskenään kirjoitti:

        Onko kiva jutella itsensä kanssa? Noh, sitten saat ainakin mieleisiäsi vastauksia ja voit jatkaa trollaustasi.

        Suunnittelemme patsasta Kalevi Lehtiselle Vivamon raamattukylään. Herra siunatkoon hankettamme. Amen!


      • turskanpää
        sisar_Vivamosta kirjoitti:

        Jeesuksen nimessä

        Jos homo tahtoo tehdä parannuksen synnistään ja hän nöyrtyy Jumalan edessä, tunnustaa syntinsä ja pyytää kokosydämisesti Jeesusta antamaan anteeksi ja tunnustaa Jeeesuksen Herrakseen ja vapahtajakseen, niin hän vapautuu synnistään ja muuttuu heteroksi.

        Jaahas ja nyt päästiin tähän fundisten mieliaiheeseen eli homoihin.


      • älä.höpötä
        turskanpää kirjoitti:

        Jaahas ja nyt päästiin tähän fundisten mieliaiheeseen eli homoihin.

        Tämä multinikki on homottaja joten älähän hauku väärää puuta. On katkera homo joka on yrittänyt eheytyä mutta ei ole onnistunut.


      • kähätikähätikää

        Tää olikin hyvä rukous. Heh heh heh Ja niin totta fundiksista kuin olla voi. Kiitos sisar Vivamosta!


      • olet.pipi
        kähätikähätikää kirjoitti:

        Tää olikin hyvä rukous. Heh heh heh Ja niin totta fundiksista kuin olla voi. Kiitos sisar Vivamosta!

        Onko kiva vastailla itselleen?


    • Jeesjoo

      Katsot asiaa ulkopuolisena etkä tunne asiaa sisältä, kerrot luuloistasi. Olet väärässä!
      En edes yritä kertoa kotioloistasi, perheesi historiasta jne, koska en tunne sitä. Sinulle tietämättömyys ei näytä olevan este. Kuulut siihen suureen huutajien joukkoon joka kailottaa suustaan ulos mitä sattuu! Typerys!

    • rippariina

      Rukoiliko Kalevi Lehtinen syntisen rukouksen, niin hän rukoili syntisen rukouksen kymmeniä kertoja kokoustensa aikana. Joka kerta kun ihminen tuli uskoon Jeesukseen, niin yhdessä luettiin tämä syntisen rukous. Ja sitten annettiin synninpäästö tälle ihmiselle ja näin oli taas yksi pelastettu saapunut Herramme elovainioille. Amen

      • luterilainen

        Aivan oikein, ja tämän jälkeen ei sitten enää tarvinnutkaan syntisen rukousta lukea koska asia oli jo hoidettu 2000 -vuotta sitten. ONGELMA ON KUITENKIN SIINÄ ETTÄ TÄMÄ EI OLE ENÄÄ KRISTINUSKOA.

        Uskova kristitty rukoilee hengessään joka ainoa sekunti Isä meidän -rukouksen: "Anna anteeksi meidän syntimme", ja näin me teemmekin luterilaisessa kirkossa. Lehtinen ei toiminut niin.


      • älä.höpötä
        luterilainen kirjoitti:

        Aivan oikein, ja tämän jälkeen ei sitten enää tarvinnutkaan syntisen rukousta lukea koska asia oli jo hoidettu 2000 -vuotta sitten. ONGELMA ON KUITENKIN SIINÄ ETTÄ TÄMÄ EI OLE ENÄÄ KRISTINUSKOA.

        Uskova kristitty rukoilee hengessään joka ainoa sekunti Isä meidän -rukouksen: "Anna anteeksi meidän syntimme", ja näin me teemmekin luterilaisessa kirkossa. Lehtinen ei toiminut niin.

        Et vieläkään ole laittanut mitä se Kalevi on MUKA sanonut tai kirjoittanut aiheesta joten lopeta jo tuo patologinen valehtelusi, jookos?


      • mjhytre

        Jeesus ei opettanut noin rukoilemaan...
        Eikä niinkään niinkuin kirkossa "isä meidän" hoilaajat laumassa eksytettyinä tekevät....


      • ei_vai

      • Luterilainen
        älä.höpötä kirjoitti:

        Et vieläkään ole laittanut mitä se Kalevi on MUKA sanonut tai kirjoittanut aiheesta joten lopeta jo tuo patologinen valehtelusi, jookos?

        Sinulle on annettu faktaa asiasta mitä pyysit. Jos et itse vaivaudu lukemaan Lehtisen itse kirjoittamaa tekstiä, en voi auttaa sinua.


      • älä.höpötä
        Luterilainen kirjoitti:

        Sinulle on annettu faktaa asiasta mitä pyysit. Jos et itse vaivaudu lukemaan Lehtisen itse kirjoittamaa tekstiä, en voi auttaa sinua.

        Miksi et laita tekstiä? Et siis itsekään ole sitä lukenut vaan toistat muiden räksytyksiä, selvä!


      • Luterilainen
        älä.höpötä kirjoitti:

        Miksi et laita tekstiä? Et siis itsekään ole sitä lukenut vaan toistat muiden räksytyksiä, selvä!

        Jos olet todella kiinnostunut mitä Kalevi Lehtinen on kirjoittanut, hanki itsellesi kyseiset kirjat. Ainakin antikvariaateista löytyy ja KRS:n toimipisteistä. Minulla ei ole skanneria jolla voisin kopioida sivuja. Mikä tässä on sinulle niin vaikeaa???


      • Isä_meidän
        mjhytre kirjoitti:

        Jeesus ei opettanut noin rukoilemaan...
        Eikä niinkään niinkuin kirkossa "isä meidän" hoilaajat laumassa eksytettyinä tekevät....

        Näin Jeesus opetti rukoilemaan:

        Isä meidän, joka olet taivaissa.
        Pyhitetty olkoon sinun nimesi.
        Tulkoon sinun valtakuntasi.
        Tapahtukoon sinun tahtosi,
        myös maan päällä niin kuin taivaassa.
        Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme.
        Ja anna meille meidän syntimme anteeksi,
        niin kuin mekin anteeksi annamme niille,
        jotka ovat meitä vastaan rikkoneet.
        Äläkä saata meitä kiusaukseen,
        vaan päästä meidät pahasta.
        Sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia iankaikkisesti. Aamen.


      • älä.höpötä
        Luterilainen kirjoitti:

        Jos olet todella kiinnostunut mitä Kalevi Lehtinen on kirjoittanut, hanki itsellesi kyseiset kirjat. Ainakin antikvariaateista löytyy ja KRS:n toimipisteistä. Minulla ei ole skanneria jolla voisin kopioida sivuja. Mikä tässä on sinulle niin vaikeaa???

        Sinulla on se vaikeus, ettet voi muutamaa lausetta kirjoittaa tänne mutta jo useamman kerran olet kyllä vaivautunut tämän aiheen ottamaan esille ja syyttämään Lehtistä valheillasi. Olen siis varma, ettet edes ole lukenut koko kirjaa tai siellä ei edes puhuta kuten väitit vaan haluat taas vain mustamaalata Lehtistä.


    • rippariina

      "Aivan oikein, ja tämän jälkeen ei sitten enää tarvinnutkaan syntisen rukousta lukea koska asia oli jo hoidettu 2000 -vuotta sitten. "

      Sitä emme tiedä kuinka Kalevi Lehtinen luki yksin rukouskammiossaan syntejään anteeksi, mutta sen tiedämme, että Lehtinen rukoili syntisen rukouksen yhdessä pelastuneiden kanssa joka ikisessä tilaisuudessaan, jossa ihmisiä tuli uskoon Jeesukseen. Isä medän- rukouksessahan sanotaan, että ... anna MEILLE MEIDÄN syntimme anteeksi. Amen

      • lukemalla_selviää

        Tiedämme mitä mieltä Kalevi lehtinen oli nyt käsillä olevasta asiasta. Hän kertoo siitä itse kirjassaan Löytöretkellä, josta on linkki tässäkin ketjussa. Asiaa ei tarvitse arvuutella.


      • älä.höpötä
        lukemalla_selviää kirjoitti:

        Tiedämme mitä mieltä Kalevi lehtinen oli nyt käsillä olevasta asiasta. Hän kertoo siitä itse kirjassaan Löytöretkellä, josta on linkki tässäkin ketjussa. Asiaa ei tarvitse arvuutella.

        Emme tiedä muuta kuin sinun valheesi.


      • älä.höpötä
        lukemalla_selviää kirjoitti:

        Tiedämme mitä mieltä Kalevi lehtinen oli nyt käsillä olevasta asiasta. Hän kertoo siitä itse kirjassaan Löytöretkellä, josta on linkki tässäkin ketjussa. Asiaa ei tarvitse arvuutella.

        Tässä ketju missä asiasta taas jankutit. Ei sinua voi olla tunnistamatta noiden nikien takaa kuten ei tässäkään ketjussa käyttämistäsi monista nikeistä.


      • siis.tässä

      • lukemalla_selviää
        siis.tässä kirjoitti:

        http://keskustelu.suomi24.fi/t/13475799/viideslaisyytta---ei-kiitos!
        Hyökkäät aina kirkon herätysliikkeitä ja uskovia vastaan.

        Hyvä aloitus linkissä ainakin oli ja hyvin totuudenmukainen. Kiitos! Herätysliikkeitä ja uskovien tekoja saa toki arvostella. Minuakin saa arvostella, mutta asiattomat herjasi ohitan hymyillen.


      • turskanpää
        älä.höpötä kirjoitti:

        Emme tiedä muuta kuin sinun valheesi.

        Vaikutat vähäjärkiseltä jankutuksinesi nimimerkki "älä.höpötä". Ota asioista selvää ja tule sitten tänne KESKUSTELEMAAN


    • rippariina

      Emme tiedä Kalevi Lehtisen sisäisestä rukouselämästä yhtään mitään, mutta miten hän julkisesti rukoili syntisten puolesta ja antoi synninpäästöjä jokaisessa tilaisuudessaan, niin tämän tiedämme kyllä.

      • lukemalla_selviää

        Kyllä tiedämme, jos uskomme siihen mitä lehtinen on itse kirjoittanut:):):)


      • rippariina
        lukemalla_selviää kirjoitti:

        Kyllä tiedämme, jos uskomme siihen mitä lehtinen on itse kirjoittanut:):):)

        Emme silti tiedä hänen rukouselämästään mitään, mutta sen tiedämme, että hän rukoili syntisen rukouksen jokaisessa kokouksessaan.

        Kristityt rukoilemme Jeesuksen ohjeiden mukaan salaa omassa kammioissamme johon muilta ihmisiltä on pääsy kielletty.


      • lukemalla_selviää
        rippariina kirjoitti:

        Emme silti tiedä hänen rukouselämästään mitään, mutta sen tiedämme, että hän rukoili syntisen rukouksen jokaisessa kokouksessaan.

        Kristityt rukoilemme Jeesuksen ohjeiden mukaan salaa omassa kammioissamme johon muilta ihmisiltä on pääsy kielletty.

        Itse en käynyt kovin paljon Lehtisen silloisissa kokouksissa, mitä hän paikkakunnallani järjesti, että voisin kertoa hänen rukoilemisistaan paljoakaan. Tietoni perustuvat hänen kirjoituksiinsa mitä hän omasta rukouselämästään kirjoitti, ja hän oli siinä hyvin avoin. Uskon, että hän myös tarkoitti sitä, mitä hän kirjoitti.


      • rippariina
        lukemalla_selviää kirjoitti:

        Kyllä tiedämme, jos uskomme siihen mitä lehtinen on itse kirjoittanut:):):)

        Mitä ja miten Kalevi Lehtinen rukoilee yksin rukouskammiossaan, niin siitä hän ei ole kirjoittanut.


      • rippariina
        lukemalla_selviää kirjoitti:

        Itse en käynyt kovin paljon Lehtisen silloisissa kokouksissa, mitä hän paikkakunnallani järjesti, että voisin kertoa hänen rukoilemisistaan paljoakaan. Tietoni perustuvat hänen kirjoituksiinsa mitä hän omasta rukouselämästään kirjoitti, ja hän oli siinä hyvin avoin. Uskon, että hän myös tarkoitti sitä, mitä hän kirjoitti.

        Kalevi Lehtinen ei ole kirjoittanut mitä ja miten hän rukoili rukouskammiossaan. Se on hänen ja Jumalan välinen asia.


    • mikä.mättää

      Jos Lehtinen todella uskoi ettei hänen tarvinnut enää ratkaisunsa jälkeen pyytää Jumalalta syntejään anteeksi, se on hänen asiansa. Jokainen meistä vastaa teoistaan ja tekemättä jättämisistään Jumalansa edessä. Meidän ei tarvitse hänen kanssaan olla samaa mieltä. Meitä uskoviahan on moneen junaan. Voimme uskoa parhaaksi katsomallamme tavalla mistään lehtisistä välittämättä. Pitäköön hän oman uskonsa ja me omamme. Eikö tyyppi ole jo kuollutkin? Minulla on ainakin oma uskoni ja rukoilen syntejäni anteeksi Jumalalta ja myös lähimmäisiltäni.

      • rippariina

        Jokainen uskova, myös Kalevi Lehtinen, rukoilee päivittäin syntejään anteeksi. Amen


      • mikä.mättää
        rippariina kirjoitti:

        Jokainen uskova, myös Kalevi Lehtinen, rukoilee päivittäin syntejään anteeksi. Amen

        Ei kai hän enää mitään rukoile. Kuolluthan kyseinen ukko on.


      • Teol.yo
        rippariina kirjoitti:

        Jokainen uskova, myös Kalevi Lehtinen, rukoilee päivittäin syntejään anteeksi. Amen

        Kalevi Lehtisen opetusta: ”Anteeksiantamus on niin täydellinen, että sen jälkeen kun Kristus kuoli ristillä ja huusi: 'Se on täytetty!' ei koko Uudessa testamentissa yksikään kristitty ihminen enää rukoile: 'Isä, anna syntini anteeksi!' tai 'Armahda minua!' tai 'Anna minulle armosi!' Ketään kristittyä ei myöskään Kristuksen ristinkuoleman jälkeen enää kehoteta rukoilemaan näitä asioita.” (Löytöretkellä 168)


      • UUT
        Teol.yo kirjoitti:

        Kalevi Lehtisen opetusta: ”Anteeksiantamus on niin täydellinen, että sen jälkeen kun Kristus kuoli ristillä ja huusi: 'Se on täytetty!' ei koko Uudessa testamentissa yksikään kristitty ihminen enää rukoile: 'Isä, anna syntini anteeksi!' tai 'Armahda minua!' tai 'Anna minulle armosi!' Ketään kristittyä ei myöskään Kristuksen ristinkuoleman jälkeen enää kehoteta rukoilemaan näitä asioita.” (Löytöretkellä 168)

        Lehtisellä oli myös muita merkillisyyksiä. Esimerkiksi predestinaatio-oppi eli ettei ratkaisunsa jälkeen uskova voinut enää langeta pois uskosta. Oliko nämä uskostaan pois langenneet, joista Uusi testamenttikin kertoo, todella Lehtisen mielestä uskoon tulleetkaan on tietysti hänen asiansa. Mutta kyllä helluntailaisistakin ja viidesläisistäkin ihmisiä tulee pois uskostaan tai sanotaanko ratkaisustaan. Meillä Uskontojen uhrien tuki ry:ssä niitä on kyllä vertaistukiryhmissä ollut ja ovat kertoneet kokemuksistaan.


      • rippariina
        UUT kirjoitti:

        Lehtisellä oli myös muita merkillisyyksiä. Esimerkiksi predestinaatio-oppi eli ettei ratkaisunsa jälkeen uskova voinut enää langeta pois uskosta. Oliko nämä uskostaan pois langenneet, joista Uusi testamenttikin kertoo, todella Lehtisen mielestä uskoon tulleetkaan on tietysti hänen asiansa. Mutta kyllä helluntailaisistakin ja viidesläisistäkin ihmisiä tulee pois uskostaan tai sanotaanko ratkaisustaan. Meillä Uskontojen uhrien tuki ry:ssä niitä on kyllä vertaistukiryhmissä ollut ja ovat kertoneet kokemuksistaan.

        Kalevi Lehtinen rakasti Herraamme Jeesusta Kristusta ja siksi luotti Herramme Sanaan ettei Hän jätä ainuttakaan jonka Jumala on Hänelle suonut. Jeesus on siis se hyvä Paimen, joka etsii sen viimeisenkin kadonneen.

        Eikös meillä olekin ihana Herra, jonka paluuta suorastaan janoamme tässä yhä nopeammin tuhoutuvassa maailmassa.


      • rippariina
        Teol.yo kirjoitti:

        Kalevi Lehtisen opetusta: ”Anteeksiantamus on niin täydellinen, että sen jälkeen kun Kristus kuoli ristillä ja huusi: 'Se on täytetty!' ei koko Uudessa testamentissa yksikään kristitty ihminen enää rukoile: 'Isä, anna syntini anteeksi!' tai 'Armahda minua!' tai 'Anna minulle armosi!' Ketään kristittyä ei myöskään Kristuksen ristinkuoleman jälkeen enää kehoteta rukoilemaan näitä asioita.” (Löytöretkellä 168)

        Tässä Lehtinen toteaa sen raamatullisen totuuden, ettei yksikään ihminen Herramme sovitustyön jälkeen lausu noita sanoja.

        Mutta se on selvää myös, että emme tiedä mitä Lehtinen rukoili yksin rukouskammiossaan? Ja sekin on selvää, että Kalevi Lehtinen rukoili kyllä julkisesti syntisen rukouksen jokaisessa kokouksessaan, joissa tuli ihmisiä uskoon Jeesukseen. Ja siksi onkin niin tärkeää, että pyydämme syntejämme anteeksi ja lausumme Isä meidän- rukouksen sillä Jeesus itse sen meille opetti. Amen


      • Lehtisestä_vielä
        UUT kirjoitti:

        Lehtisellä oli myös muita merkillisyyksiä. Esimerkiksi predestinaatio-oppi eli ettei ratkaisunsa jälkeen uskova voinut enää langeta pois uskosta. Oliko nämä uskostaan pois langenneet, joista Uusi testamenttikin kertoo, todella Lehtisen mielestä uskoon tulleetkaan on tietysti hänen asiansa. Mutta kyllä helluntailaisistakin ja viidesläisistäkin ihmisiä tulee pois uskostaan tai sanotaanko ratkaisustaan. Meillä Uskontojen uhrien tuki ry:ssä niitä on kyllä vertaistukiryhmissä ollut ja ovat kertoneet kokemuksistaan.

        Myös UT kertoo paljon henkilöistä jotka olivat tulleet pois uskosta ja nykyaikana tapahtuu koko ajan samaa. Ihmisiä tulee uskoon ja pois uskosta. Lehtisen käsityksellä (predestinaatio) ei ole mitään todellisuuspohjaa. Hän eli omissa harhauskomuksissaan. Näistä hän kertoo monisanaisesti ja monisivuisesti kirjassaan Löytöretkellä.


      • kristitty_mies
        rippariina kirjoitti:

        Tässä Lehtinen toteaa sen raamatullisen totuuden, ettei yksikään ihminen Herramme sovitustyön jälkeen lausu noita sanoja.

        Mutta se on selvää myös, että emme tiedä mitä Lehtinen rukoili yksin rukouskammiossaan? Ja sekin on selvää, että Kalevi Lehtinen rukoili kyllä julkisesti syntisen rukouksen jokaisessa kokouksessaan, joissa tuli ihmisiä uskoon Jeesukseen. Ja siksi onkin niin tärkeää, että pyydämme syntejämme anteeksi ja lausumme Isä meidän- rukouksen sillä Jeesus itse sen meille opetti. Amen

        Olet siis sitä mieltä ettei Lehtinen toiminut itse niin kuin hän muita opetti. Me kristityt rukoilemme syntiemme anteeksiantoa jo Jeesuksen opettamassa Isä meidän rukouksessakin, ja tämän teemme nimenomaan hänen ristinkuolemansa jälkeen. Mikäli Lehtinen ei niin menetellyt, se on hänen asiansa ja yksin Jumala ratkaisee hänen iankaikkisuuskohtalonsa.


    • sielunhoitaja

      Lehtisellä oli mitä todennäköisemmin jokin salainen ”synti” (seksuaalinen?), minkä kanssa hän taisteli. Hän yritti ratkaista ongelmansa uskonnon avulla, ja tämän takia hän kehitti omanlaisensa teologian ja tulkintansa kristinuskosta.

      • anonyymiuskova

        Uskonto ei ole hyvä tapa ratkaista omia ongelmia. Silloin yleensä ne vain pahenevat


    • Mielipide_

      Lehtisläinen viidesläisyys on Suomeen sopimaton amerikkalaisen kristillisyyden painostusta. Lopulta se kuolee omaan hulluuteensa.

    • näin_se_on_nähtävä
    • Nostan tämän aloituksen.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1585
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      15
      1414
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1331
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      31
      1315
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      33
      1258
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1198
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1116
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1116
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1094
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1082
    Aihe