Humanlink kokemuksia

Unhumanlink

Minun kokemukseni Humanlink Finlandista ovat aikalailla negatiivisiä, niinkuin edellisen, jo suljetun Humanlink-ketjun kirjoittajillakin.

- Haastattelussa ei kerrottu, että työ on "urakkahyllytystä" eikä tullut mieleenikään kysyä, sillä vaikka olen ollut myyjänä/hyllyttäjänä pari vuotta, ei sitä urakkana ole tehty. Ei siis kerrottu, että "palkki menee punaiseksi jos on liian hidas" jne. Vaikuttaa siltä, ettei asiakkaiden neuvomisia ole laskettu mukaan työhön kuluvaan aikaan. Se vie kuitenkin aikaa, ellei sitten halua olla töykeä tai antaa epävarmoja vastauksia (jota loppupeleissä kauppa, eli Humanlinkin asiakas tuskin toivoo!).

- Työvaatteita noinkin likaiseen työhön ei saa kuin T-paidan. Yhden. Herkästi hikoilevana olen aika pulassa yhdellä. Hanskat sain loppujen lopuksi. Yhdet.

- Tauoista ei infottu mitään, joka mielestäni viittaa toiveeseen, ettei työntekijä tajuaisi mahdollista oikeuttaan pitää tauko (12 min). Tasan nelituntiseen päivään ei taukoa kuulukaan, mutta vähänkin ylimenevään (esim. 4h 15min) tuo kuuluu. Jos kuusi tuntia tulee täyteen, kuuluu siihen jo 2 x 12 min.taukoja. Työpäivän alussa en välttämättä tiedä, olenko esim. 4h, 4h 15min - 5h 45min, vai 6h, joihin jokaiseen kuuluu eri määrä taukoja. Vaatii siis päivittäistä ennakointia itseltä - sekä yleensäkin tietoa omista oikeuksista.

- Suurimpana ihmetyksen aiheena (ehkä tuon taukojutun lisäksi) perehdytysvihkosen teksti: Jos olet sairaana, ENSISIJAINEN TEHTÄVÄSI ON HANKKIA ITSELLESI SIJAINEN! Kaupan alalla, tai tuskin millään alalla, ei todellakaan hankita itse itselleen sijaista. Teksti jatkuu tyyliin "työn luonnekin vaatii, että joku muu tekee työn jos itse et pysty". No tottakai vaatii, mutta niin vaatii jokaikinen työ, eikös se muuten olisi ihan turha homma?! Ja joitain tyyliin: "Viestaa sairasilmoituksessasi myös sijaisesi nimi." Hah! Esimiehien tehtävä on hankkia sijainen, ei todellakaan sairaan työntekijän.

- Ei henkilöstöetuja, toisin kuin kaupan omalla henkilökunnalla esim.alennus ostoksista, liikuntaetu, tapahtumia. Edut eivät tietysti ole pakollisiakaan, mutta osan jokseenkin samaa työtä samassa talossa tekevien niitä saadessa tuntuu jotenkin väärältä, että osa ei saa.

- Humanlink on testannut, että n.neljän tunnin tehokkaan (eli täysillä tehtävän) hyllytyksen jälkeen työntekijä on niin väsynyt, että hänen tehonsa laskee. Tästä syystä heille ei tarjota pitempiä päiviä. Tällöinhän hyllyttäjä ei enää olisi tehokkaampi kuin kaupan oma työntekijä, eikä kaupan näin ollen kannattaisi käyttää Humanlinkiä. Humanlinkillä työntekijä tekee siis niin raskasta työtä, ettei sitä voi fyysisesti tehdä kokonaista (n.7.5h) työpäivää. Jotenkin mieleeni tulee väkisinkin orjatyö -mielleyhtymiä. Käytetään loppuun ja viskataan pois. Saako työ Suomessa olla niin rankkaa, ettei sitä voi tehdä yhtä työpäivää? (En tiedä, mietin ihan tosissani täällä.)
Samaan me-teemme-halvemmalla -ajatukseen perustuvat myös työvuorot, jotka alkavat klo 6 eli heti yölisän päättymisen jälkeen ja loppuvat ennen ilta- (18-) ja jopa lauantailisiä (13-). Sunnuntailisien aikaan emme tietenkään voi olla työssä.

- Kirjautuminen hidasta ja reistailevaa. Menee minuutteja ja taas minuutteja, kun kaupan omat työntekijät leimaavat itsensä sekunnissa ja leimauslaitteet löytyvät kulkureitin varrelta.

Kokemukseni mukaan ala-arvoista, etenkin nuoria, epätoivoisia ja tietämättömiä hyväksikäyttävää toimintaa. Onkohan tuosta sijaisen etsimispakosta tai taukojen puutteesta kukaan kysynyt PAM:ilta tai työsuojeluviranomaisilta..?

En suosittele kuin äärimmäisessä hädässä ja väliaikaisesti - ellei firma paranna käytäntöjään rutkasti. Pidä ehdottomasti ainakin oikeuksistasi työntekijänä kiinni, vaikka juuri liiton avustuksella.

4

700

Vastaukset

 • Tää on jo vanha viesti, mutta jos joku tätä googlailee niin sanonpahan vaan ettei todellakaan kannata mennä. Kaupan omat työntekijät aina mukavia, mutta tuon firman... niillä ei ole mitään hajua miten firmaa pyöritetään.

 • Ei ikinä!! Palkkoja ei näy, kilsat puuttuu, orja työtä, johto vittuilee ja venyttää. Ei mitään oikeuksia!

  • Työporukka tosi jees, palkat maksettu ajallaan, mutta isot pomot ei tiedä mistään mitään ja kaataa aina kaikki mokat työntekijöiden syyksi. Työvuorosuunnittelijat eivät osaa työtään, ei vastata pyyntöihin niin että me työntekijät joudutaan aina venymään oli sitten kyseessä vapaatoiveet, koulun takia pidettävät omat vapaat tai sitten ovat myyneet lisätöitä, mutta eivät vaivaudu hoitamaan/tarkastamaan onko työntekijöitä tarpeeksi


  • Anonyymi kirjoitti:

   Työporukka tosi jees, palkat maksettu ajallaan, mutta isot pomot ei tiedä mistään mitään ja kaataa aina kaikki mokat työntekijöiden syyksi. Työvuorosuunnittelijat eivät osaa työtään, ei vastata pyyntöihin niin että me työntekijät joudutaan aina venymään oli sitten kyseessä vapaatoiveet, koulun takia pidettävät omat vapaat tai sitten ovat myyneet lisätöitä, mutta eivät vaivaudu hoitamaan/tarkastamaan onko työntekijöitä tarpeeksi

   Tämä erittäin paljon. Työvuorosuunnittelussa suuret puutteet. Lupasivat vapaat ja ilman varoitusta olikin työvuoro.


Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.