Typeriä kysymyksiä

Mandrakesta

Asensin tuossa eilen Mandrake 10.1 Officialin koneelleni, ja kiitos palstan ohjeiden, sain sen jopa nettiin saakka:)

Pari kysymystä heräsi sitä mandrakea koskien:

1. Mihin ihmeen kansioon ladatut ohjelmat puretaan? Tai siis; latasin netistä Operan, jonka asensin koneelle. Asennusohjelma, joka tuli tiedostoa (sitten kun olin löytänyt sen...) oikealla klikattaessa, asensi sen automaattisesti johonkin kansioon. En siis itse voinut valita mihin kansioon se asentaa sen. Miten sen saisi valittua? Niin, että olisi esimerkiksi yksi kansio, jossa on ladattujen ohjelmien purkaamattomat paketit ja toinen, jossa olisi sitten nämä toimivat ohjelmat? Tai siis, jos ne ovat Jo, mitkä ne kansiot ovat?

2. Sama juttu mentäessä valikosta Tarkastele saatavilla olevia ohjelmia- se asentaa ne johonkin oletuskansioon (luultavasti?) eikä sitä pysty siinä ainakaan valitsemaan, mihin kansioon se ne lataa. Käytön kannalta ehkä helpompaa, että saa itse valita sen kansion? Tai ehkä järkevämpää käyttää jotain muuta tiedoston asennusohjelmaa, missä saa itse valita sen kansion joka kerta? Mikä ohjelma?

3. Koskien juuri tuota, että se asentaa ne ohjelmat äkkiseltään katsoen minne sattuu: latasin operalla Winen, jonka talletin luomaani Lataukset-kansioon, jonka olin tehnyt juuri tätä tarkotusta varten. Klikkasin tiedostoa hiiren oikealla painikkeella, pura tiedosto ja se purki tiedoston automaattisesti ympäri konetta: olisin tahtonut sen luomaani ohjelmat-kansioon. Kaiken lisäksi paikallistaessani urpmf-komennolla Wine-tiedostot koneelta ja löydettyäni sitten ohjelmat, yksikään niistä ei suostunmut aukeamaan. Winessä vika vai järjestelmässä? Käyttäjän lisäksi siis...

4. Mandraken päivitykset sentään asentuvat automaattisesti vai? Siis tietoturva ja virhekorjauspäivitykset?

5. fdisk /dev/hdb -komennolla saan tulokseksi ilmoituksen, että sektoreita on aivan liikaa, mikä kuulemma saattaa haitata koneen toimintakykyä. Mistä tämä voi johtua? Asennus oli automaattinen, eli en tehnyt osioita ja kansioita itse, vaan annoin asennusohjelman luoda ne automaattisesti. Ehkä virhe, koska jouduin asentamaan Mandraken neljään (!!!!) kertaan ennenkuin sain x:n käynnistymään. Lilon asennusohjelma asensi automaattisesti hda:lle, josa on w2k, hdb:lle olisin Lilon kyllä tahtonut- Lilon paikkaa ei voinut muuttaa:( Mutta noista sektoreista: asennusohjelma on ryssinyt asenuksen vai...? Voiko johtua kovalevyn koosta- 250 gigaa (Maxtor)?

6. Kohtaan 5 liittyen: onko Mandrakessa (tai Linuxeissa yleensäkään) Windowsin kaltaista palautuspiste-toimintoa? Eli jonkin mennessä pieleen, järjestelmän pystyy palauttamaan aikaisempaan tilaan? Entä virheenkorjaus?

7. Kohtaan 5 edelleen liittyen: KUN asennan Mandraken uudestaan, mitä minun pitää tehdä välttyäkseni tuolta fdisk-komennon ilmoittamalta sektori-virheeltä?

8. Kohtaan 7 liittyen: Voinko jättää Lilon nykyiselle paikalleen hda:lle, että se käynnistää uuden Mandraken sieltä myös? Tärkeää siksi, että se Lilo on asentunut siis NT Loaderin päälle, eli en saa hda-kovalevyä auki ilman Liloa. Toisaalta buutatessani hdb:ltä, en saa mitään käyttöjärjestelmää auki...Huono ratkaisu?:) Toki voisin palauttaa windowsin käynnistyslataajan ja koittaa asentaa Lilon hdb:lle, jos kys. toiminto on edes mahdollista Mandraken asennusohjelmassa.

9. Niin, minkäslainen tuo Debian on Mandrakeen verrattuna? Mietin, että kannattaako tuhlata aikaa käyttikseen, joka ei tahdo toimia vai pitäisikö suosista kokeilla jotain muuta distroa. Nykyisellään Mandrake ei toimi kunnolla: koneen oltua päällä pari tuntia alkaa ohjelmat kaatuilemaan. Frozen bubblesta tuli nimensä mukaisesti frozen:) Valikosta löytyvä ´Etsi ohjelmia´-ohjelma ei esimerkiksi toimi lainkaan. Pari muutakin ohjelmaa löysin, jotka eivät suostu toimimaan. Onko olemassa Linuxissa jokin ohjelma, joka paikallistaisi toimimattomat ohjelmat ja korjaisi (päivittäisi) mahdollisesti ne? Siis virheenkorjausohjelma tai vastaava?

10. Hyvä (graafinen) palomuuriohjelma Mandrakelle (tai yleensäkin Linuxeille)? Netti tuntuu jumivan välilä todella pahasti ja tahtoisin tietää, mitkä ohjelmat kaistaa jumittavat. Samoin graafinen virustorjuntasofta. Joo, ei tule viruksia muka, mutta olisi ihan kiva varmistua siitä:)Entäs mainostenpoisto-ohjelma nettiselaimille?


Niin, kyseessä on siis ensimmäinen linux-asennukseni, minkä toki huomaatte kysymyksistä:) Ei ole pakko vastata tietenkään, tuumailin vain onko Mandrakessa toimimattomia ohjelmia/järjestelmävikoja. Tai että onko Mandrake ylipäätään käyttökelpoinen?

15

815

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lue jokin Linux-kirja

      "1. Mihin ihmeen kansioon ladatut ohjelmat puretaan?"

      Linuxissa on määritelty hakemistorakenne.
      Esim. /lib ja /usr/lib sisältävät kirjastoja.
      /bin /usr/bin ja /usr/local/bin sisältävät useimmiten käynnistyvä ohjelmia jne. Hakemistossa /etc ja sen alihakemistoissa konfigurointitiedostoja.

      "2. Sama juttu mentäessä valikosta "

      Vertaa edellinen.

      "3. Koskien juuri tuota, että se asentaa ne ohjelmat äkkiseltään katsoen minne sattuu:.."

      Minne sattuu??? Eikös sinulle tutumpi Windows asettele ohjelmiaan hieman sinne ja tänne? Kun et Linuxia tunne, etkä ole siihen tutustunut, tuntuu toki tuo epäloogiselta. Mutta se on vain tietämättömyyttä.

      "4. Mandraken päivitykset sentään asentuvat automaattisesti vai? Siis tietoturva ja virhekorjauspäivitykset? "

      Toivottavasti eivät asennu sentään käyttäjän tietämättä? Kyllä päivitykset saa automaattisesti, jos näin on järjestelmänvalvoja asian määritellyt.

      "5. fdisk /dev/hdb -komennolla saan tulokseksi ilmoituksen, että sektoreita on aivan liikaa, mikä kuulemma saattaa haitata koneen toimintakykyä."

      Oliko levy (ainakin osin) osioitu kuitenkin jo Windowsissa?
      Lilonkin saa asennetuksi muuallekin kuin /dev/hda:lle, mutta Linux ei tuolloin käynnisty.
      Käynnistyksenlataaja /dev/hda:lla mahdollistaan eri ohjelmien lataamisen Lilon avulla.

      "6. Kohtaan 5 liittyen: onko Mandrakessa (tai Linuxeissa yleensäkään) Windowsin kaltaista palautuspiste-toimintoa?"

      Ei ole. Linuxissa kuten muissakin käyttöjärjestelmissä on hyvät ohjelmat varmuuskopioiden tekemiseksi. Ohjelmia-asennettaessa kannattaa käyttää järkeä ja harkintaa.

      "7. Kohtaan 5 edelleen liittyen: KUN asennan Mandraken uudestaan, mitä minun pitää tehdä välttyäkseni tuolta fdisk-komennon ilmoittamalta sektori-virheeltä? "

      Jos ko. levyllä ei ole Windows-osioita pistäisin koko osion sileeksi ja tekisin sille osiot alustalähtien. Toisaalta voisit näyttää, miltä fdisk -l /dev/hdb näyttää, sekä näyttää tuon saamasi virheilmoituksen.

      "8. Kohtaan 7 liittyen: ..."

      Ei Lilo asennu Windowsin bootloaderin päälle vaan nimenomaan mbr:ään. Lisää (oletuksen kai asennus sitä ehdottaakin?) Windows Lilon käynnistysvalikkoon ja molemmat käyttöjärjestelmät on valittavissa.

      "9. Niin, minkäslainen tuo Debian on Mandrakeen verrattuna? "

      Sulla on vielä kaikki Linux-alkeetkin hakusessa, että tuskin tuo Debian on yhtään sen vaikeampi.
      Debianin konfigurointi on hieman hankalampaa kuin Mandraken, jossa on hiirellä klikkattavaa riittää.
      Suosittelen vain rauhassa _perehtymään_ valitsemaasi systeemiin. Kun edes perusteet ovat hallinnassa voit alkaa tutustumaan joihinkin muihin systeemeihin.

      "10. Hyvä (graafinen) palomuuriohjelma Mandrakelle (tai yleensäkin Linuxeille)? "

      Taitaa se iptables olla noissa useimmissa palomuurisoftissa perustana. Iptablesin konfigurointiin on hyviä välineitä. Eiköhän tuo Webmin hoitelisi iptablesinkin muun konfigurointiensa ohella?
      Firefoxissa ja Mozilla on itsessään popuppien poistomahdollisuus - jätä flashi asentamatta, niin yhä harvempi mainos pomppii silmille.

      "Tai että onko Mandrake ylipäätään käyttökelpoinen? "

      Itse en ole valinnut järjestelmäkseni Mandrakea, mutta takaan, että se on täysin käyttökelpoinen Linux-jakelu siinä, missä monet muutkin.
      Kun vain nyt ensin maltat opetella, sillä Linux-jakelut eivät ole Windowsin kaltaisia tai sen klooneja.

      PS. Vastaus on nopeasti kyhätty :(

      • kirja on kyllä

        Kiitos vastauksesta.

        Joo, tuo hakemistorakenne juuri on outo. kaipa sen ajan myötä oppii. Esimerkiksi juuri latasin WebWasherin Linuxille Operalla, tallensin sen Lataukset-kansioon, josta Ohjelmien asentaja asensi sen koneelle. etc/-kansiossa oli 123 tiedoston joukossa yksi lukutiedosto ja sitten usr/bin/-kansiossa oli 1677 tiedoston joukossa itse wwasher-ohjelma, joka ei aukea. Siis, jos tiedostossa on määritteenä ohjelma ja toimintona suoritettava, sen pitäisi silloin aueta? Samoin on mm. Winen laita- ei aukea.Samasta kansiosta summissa napattu xmms kyllä aukeaa, niin ikään ohjelma ja suoritettava.

        2. Aivan.

        3. Noh, minne sattuu näin tietämättömän näkökulmasta. Windows asentelee toki päivitystiedostot vähän mihin sattu, mutta sillä ei ole merkitystä, koska niitä tiedostoja ei käytetä, kuten ei myöskään Linuxin järjestelmäpäivityksiä. Toisin siis kuin linuxissa lataamiani Wineä ja WebWasheria. Mutta kaipa sen oppii ajan myötä.

        4. Hoidan päivitykset manuaalisti.

        5. Ei ollut. Se oli uusi, alustamaton kovalevy, ja annoin Mandraken hoitaa alustuksen ja osioinnin mielensä mukaan. Asennuksen aikana se ei antanut määrittää sitä Lilon asennuspaikkaa. Sinänsä se ei häiritse, koska Lilo toimii hyvin tuolta hda:ltakin, Windowsin se lisäsi itse käynnistyvien käyttöjärjestelmien joukkoon, että se hoitui mallikkaasti.

        6. Joo, toi järki on tässä hakusessa:)

        7. Joo, ei ole Windowsin osioita samalla kovalevyllä. Juuri noin ajattelin tehdäkin, että määritän itse ne koot ja jaotelut sitten. saas nähdä sitten mitä siitäkin tulee...Mutta tuo sylintereiden määrä sitten saattaa tuotaa minulle ongelmia. Tuollainen on se ilmoitus fdiskillä:

        Tämän levyn sylintereiden määräksi on asetettu 30515.
        Siinä ei ole mitään vikaa, mutta se on suurempi kuin 1024, ja voi
        tietyissä kokoonpanoissa aiheuttaa ongelmia seuraavissa tapauksissa:
        1) käynnistyksessä ajettavat ohjelmat (esim. LILOn vanhat versiot)
        2) muiden käyttöjärjestelmien käynnistys- ja osiointiohjelmat
        (esim. DOS FDISK, OS/2 FDISK)

        Ja p-komento näyttää:

        Levy /dev/hdb: 251.0 Gt, 251000193024 tavua
        255 päätä, 63 sektoria/ura, 30515 sylinteriä
        Yksiköt = 16065 * 512 = 8225280 -tavuiset sylinterit
        Laite Boot Start End Blocks Id System
        /dev/hdb1 * 1 764 6136798 83 Linux
        /dev/hdb2 765 30515 238974907 5 Laajennettu
        /dev/hdb5 765 904 1124518 82 Linux-sivutus
        /dev/hdb6 905 30515 237850326 83 Linux


        8. Okei. Mandraken asennus ei antanut mahdollisuutta valita sitä Lilon paikkaa, vain hda oli valittavissa. Tämä ei siis haittaa, mutta minua hieman hämäsi juuri se, että ei antanut valita sitä. Sen Windowsin se lisäsi automaattisesti, mikä oli hyvä homma.

        9. "Sulla on vielä kaikki Linux-alkeetkin hakusessa, että tuskin tuo Debian on yhtään sen vaikeampi."

        Helpompi siis?:) Joo, alkeet todellakin on hakusessa. Kyseessä on siis ensimmäinen yritys tutustua Linuxiin. Nuo kysymäni seikat oli ensimäisiä outoja juttuja joihin törmäsin tässä. Tietenkin sen lisäksi, että ohjelmat eivät toimi. Graafinen käyttöjärjestelmä on kyllä aluksi välttämätön, koska siihen on kuitenkin tottunut eikä ole pahemin ollut tarvetta komentoja kirjoittaa. Mutta senkin oppii ajan kanssa. Totuttelen tähän hetken aikaa, tutkiskelen ja sitten laitan sileeksi kovalevyn ja asennan uudestaan. Toki voisi kokeilla korjausasennusta. Hävittääkö se korjausasennus kaikki päivitykset kuten Windows?

        10. "Firefoxissa ja Mozilla on itsessään popuppien poistomahdollisuus - jätä flashi asentamatta, niin yhä harvempi mainos pomppii silmille."

        Joo, niin on, mutta kun olen tottunut käyttämään Operaa...saahan sen selaimen asetuksistakin ainakin Operassa, ettei salli plugineja (flash esim) eikä gif-kuvia. Niin, löysin WebWasherin Linuxille, joka ei suostu toimimaan.

        Joo, opettelen rauhassa ja katson mitä tulee. Alkujärkytyksestä kumpuava kysymystulva vain:)

        Kiitos vastauksesta!


      • Luulen tietäväni
        kirja on kyllä kirjoitti:

        Kiitos vastauksesta.

        Joo, tuo hakemistorakenne juuri on outo. kaipa sen ajan myötä oppii. Esimerkiksi juuri latasin WebWasherin Linuxille Operalla, tallensin sen Lataukset-kansioon, josta Ohjelmien asentaja asensi sen koneelle. etc/-kansiossa oli 123 tiedoston joukossa yksi lukutiedosto ja sitten usr/bin/-kansiossa oli 1677 tiedoston joukossa itse wwasher-ohjelma, joka ei aukea. Siis, jos tiedostossa on määritteenä ohjelma ja toimintona suoritettava, sen pitäisi silloin aueta? Samoin on mm. Winen laita- ei aukea.Samasta kansiosta summissa napattu xmms kyllä aukeaa, niin ikään ohjelma ja suoritettava.

        2. Aivan.

        3. Noh, minne sattuu näin tietämättömän näkökulmasta. Windows asentelee toki päivitystiedostot vähän mihin sattu, mutta sillä ei ole merkitystä, koska niitä tiedostoja ei käytetä, kuten ei myöskään Linuxin järjestelmäpäivityksiä. Toisin siis kuin linuxissa lataamiani Wineä ja WebWasheria. Mutta kaipa sen oppii ajan myötä.

        4. Hoidan päivitykset manuaalisti.

        5. Ei ollut. Se oli uusi, alustamaton kovalevy, ja annoin Mandraken hoitaa alustuksen ja osioinnin mielensä mukaan. Asennuksen aikana se ei antanut määrittää sitä Lilon asennuspaikkaa. Sinänsä se ei häiritse, koska Lilo toimii hyvin tuolta hda:ltakin, Windowsin se lisäsi itse käynnistyvien käyttöjärjestelmien joukkoon, että se hoitui mallikkaasti.

        6. Joo, toi järki on tässä hakusessa:)

        7. Joo, ei ole Windowsin osioita samalla kovalevyllä. Juuri noin ajattelin tehdäkin, että määritän itse ne koot ja jaotelut sitten. saas nähdä sitten mitä siitäkin tulee...Mutta tuo sylintereiden määrä sitten saattaa tuotaa minulle ongelmia. Tuollainen on se ilmoitus fdiskillä:

        Tämän levyn sylintereiden määräksi on asetettu 30515.
        Siinä ei ole mitään vikaa, mutta se on suurempi kuin 1024, ja voi
        tietyissä kokoonpanoissa aiheuttaa ongelmia seuraavissa tapauksissa:
        1) käynnistyksessä ajettavat ohjelmat (esim. LILOn vanhat versiot)
        2) muiden käyttöjärjestelmien käynnistys- ja osiointiohjelmat
        (esim. DOS FDISK, OS/2 FDISK)

        Ja p-komento näyttää:

        Levy /dev/hdb: 251.0 Gt, 251000193024 tavua
        255 päätä, 63 sektoria/ura, 30515 sylinteriä
        Yksiköt = 16065 * 512 = 8225280 -tavuiset sylinterit
        Laite Boot Start End Blocks Id System
        /dev/hdb1 * 1 764 6136798 83 Linux
        /dev/hdb2 765 30515 238974907 5 Laajennettu
        /dev/hdb5 765 904 1124518 82 Linux-sivutus
        /dev/hdb6 905 30515 237850326 83 Linux


        8. Okei. Mandraken asennus ei antanut mahdollisuutta valita sitä Lilon paikkaa, vain hda oli valittavissa. Tämä ei siis haittaa, mutta minua hieman hämäsi juuri se, että ei antanut valita sitä. Sen Windowsin se lisäsi automaattisesti, mikä oli hyvä homma.

        9. "Sulla on vielä kaikki Linux-alkeetkin hakusessa, että tuskin tuo Debian on yhtään sen vaikeampi."

        Helpompi siis?:) Joo, alkeet todellakin on hakusessa. Kyseessä on siis ensimmäinen yritys tutustua Linuxiin. Nuo kysymäni seikat oli ensimäisiä outoja juttuja joihin törmäsin tässä. Tietenkin sen lisäksi, että ohjelmat eivät toimi. Graafinen käyttöjärjestelmä on kyllä aluksi välttämätön, koska siihen on kuitenkin tottunut eikä ole pahemin ollut tarvetta komentoja kirjoittaa. Mutta senkin oppii ajan kanssa. Totuttelen tähän hetken aikaa, tutkiskelen ja sitten laitan sileeksi kovalevyn ja asennan uudestaan. Toki voisi kokeilla korjausasennusta. Hävittääkö se korjausasennus kaikki päivitykset kuten Windows?

        10. "Firefoxissa ja Mozilla on itsessään popuppien poistomahdollisuus - jätä flashi asentamatta, niin yhä harvempi mainos pomppii silmille."

        Joo, niin on, mutta kun olen tottunut käyttämään Operaa...saahan sen selaimen asetuksistakin ainakin Operassa, ettei salli plugineja (flash esim) eikä gif-kuvia. Niin, löysin WebWasherin Linuxille, joka ei suostu toimimaan.

        Joo, opettelen rauhassa ja katson mitä tulee. Alkujärkytyksestä kumpuava kysymystulva vain:)

        Kiitos vastauksesta!

        "Tämän levyn sylintereiden määräksi on asetettu 30515.
        Siinä ei ole mitään vikaa, mutta se on suurempi kuin 1024, ja voi
        tietyissä kokoonpanoissa aiheuttaa ongelmia seuraavissa tapauksissa:
        1) käynnistyksessä ajettavat ohjelmat (esim. LILOn vanhat versiot)
        2) muiden käyttöjärjestelmien käynnistys- ja osiointiohjelmat
        (esim. DOS FDISK, OS/2 FDISK)"

        Jos tarkoitat virheilmoituksella tuota ylläolevaa niin ei mitään huolta. Sillä tarkoitetaan vain että tosivanhat biossit eivät osaa hakea boottiosiota 1024 yläpuolelta.
        Tämä on sellainen varoitus jolla ei ole tainnut olla vuosiin mitään merkitystä.
        Tässä ei siis ole mitään virheilmoitusta sektorien määrästä vaan vain varoitus vanhojen LILOjen joskus vuonna 1 aiheuttamista ongelmista.


      • helpotuksen huokaus
        Luulen tietäväni kirjoitti:

        "Tämän levyn sylintereiden määräksi on asetettu 30515.
        Siinä ei ole mitään vikaa, mutta se on suurempi kuin 1024, ja voi
        tietyissä kokoonpanoissa aiheuttaa ongelmia seuraavissa tapauksissa:
        1) käynnistyksessä ajettavat ohjelmat (esim. LILOn vanhat versiot)
        2) muiden käyttöjärjestelmien käynnistys- ja osiointiohjelmat
        (esim. DOS FDISK, OS/2 FDISK)"

        Jos tarkoitat virheilmoituksella tuota ylläolevaa niin ei mitään huolta. Sillä tarkoitetaan vain että tosivanhat biossit eivät osaa hakea boottiosiota 1024 yläpuolelta.
        Tämä on sellainen varoitus jolla ei ole tainnut olla vuosiin mitään merkitystä.
        Tässä ei siis ole mitään virheilmoitusta sektorien määrästä vaan vain varoitus vanhojen LILOjen joskus vuonna 1 aiheuttamista ongelmista.

        Hyvä tietää, ettei tarvitse huolestua. Toisaalta tuo saattaa ehkäistä jonkin muun partitiointityökalun käyttöä kuin linuxin. Ajattelin seuraavan asennuksen yhteydessä alustaa yhden tyhjän kansion fat32:ks jotta windowskin näkisi sen. Mandraken aennusohjelma oli ottanut koko levyn lopputilan home-kansion käyttöön.

        Hmm..mietiskelin tuota pakettien asennusta tiettyyn kansioon ja päättelin, että se voisi onnistua näin:
        # rpm -iv /home/käyttäjä/lataukset/netistäladattuohjelma | > /home/käyttäjä/Ohjelmat/netistä ladattuohjelma .

        Vai? rpm:n tilalle vaadittava tiedostonpurkuohjelma tietenkin. Tuohon lataus-kansioon siis tallettaisin sen tiedoston ja ohjelmat-kansioon taas sitten vaihtoehtoisesti johonkin temp-kansioon, josta sitten taas ne ohjelmat-kansioon. Vai olenko täysin hakoteillä? kokeilikin tuota lataamalla netistä joitain .rpm-ohjelmia, mutta yksikään niistä ei auennut joidenkin riippuvuusongelmien takia:( Eli olisi pitänyt ladat 2-15 muutakin tiedostoa ennenkuin ohjelma olisi suostunut edes purkautumaan. Eli jatkan rpmdraken asennuspolkujen pähköilyä jahka ehdin.

        Hyvää joulua sulle:)


      • Luulen tietäväni
        helpotuksen huokaus kirjoitti:

        Hyvä tietää, ettei tarvitse huolestua. Toisaalta tuo saattaa ehkäistä jonkin muun partitiointityökalun käyttöä kuin linuxin. Ajattelin seuraavan asennuksen yhteydessä alustaa yhden tyhjän kansion fat32:ks jotta windowskin näkisi sen. Mandraken aennusohjelma oli ottanut koko levyn lopputilan home-kansion käyttöön.

        Hmm..mietiskelin tuota pakettien asennusta tiettyyn kansioon ja päättelin, että se voisi onnistua näin:
        # rpm -iv /home/käyttäjä/lataukset/netistäladattuohjelma | > /home/käyttäjä/Ohjelmat/netistä ladattuohjelma .

        Vai? rpm:n tilalle vaadittava tiedostonpurkuohjelma tietenkin. Tuohon lataus-kansioon siis tallettaisin sen tiedoston ja ohjelmat-kansioon taas sitten vaihtoehtoisesti johonkin temp-kansioon, josta sitten taas ne ohjelmat-kansioon. Vai olenko täysin hakoteillä? kokeilikin tuota lataamalla netistä joitain .rpm-ohjelmia, mutta yksikään niistä ei auennut joidenkin riippuvuusongelmien takia:( Eli olisi pitänyt ladat 2-15 muutakin tiedostoa ennenkuin ohjelma olisi suostunut edes purkautumaan. Eli jatkan rpmdraken asennuspolkujen pähköilyä jahka ehdin.

        Hyvää joulua sulle:)

        Miksi sinun pitäisi asentaa omaan kansioon?
        Luulen ettei se edes onnistu millään järkevällä tavalla.

        Jos ajattelet ohjelmien poistoa niin se tapahtuu komentamalla "rpm -e ohjelma" joka poistaa kaikki ohjelman tiedostot.


      • Siksi
        Luulen tietäväni kirjoitti:

        Miksi sinun pitäisi asentaa omaan kansioon?
        Luulen ettei se edes onnistu millään järkevällä tavalla.

        Jos ajattelet ohjelmien poistoa niin se tapahtuu komentamalla "rpm -e ohjelma" joka poistaa kaikki ohjelman tiedostot.

        No siksi, että ohjelman kaikki tiedostot löytyvät samasta kansiosta ettei tarvitse hyppiä turhaan kansiosta toiseen. Siis jos avaan esim. jonkun konf.-tiedoston ja samanaikaisesti jonkin help-tiedoston jne jne, niin minun ei tarvitse hyppiä edes takas graafisessa hakemistossa etsimässä sitä ja tätä pakettia siitä ja siitä kansiosta jne. Helpompaa kun kaikki löytyvät samasta paikasta?

        "Luulen ettei se edes onnistu millään järkevällä tavalla."

        Minä taas olen vakuuttunut, että se onnistuu- en vain tiedä vielä miten. Kokeilen tuota kokoon kyhäämääni komentoa ja eri variaatioita siitä jahka perehdyn hieman enemmän noihin komentoihin. Niin, ja kun löydän jonkin tiedoston, jossa ei ole mitään riippuvuuspaketteja ym. Toki apu olisi hyvinkin tervetullutta, mutta ei välttämätöntä.

        Eihän toi toki välttämätöntä ole saada niitä sinne mihin haluan, minä vain tahdon päättää mihin kansioon mitäkin laitan. Kaipa käyttäjän pitäisi sitä konetta hallita eikä päinvastoin?


      • Luulen tietäväni
        Siksi kirjoitti:

        No siksi, että ohjelman kaikki tiedostot löytyvät samasta kansiosta ettei tarvitse hyppiä turhaan kansiosta toiseen. Siis jos avaan esim. jonkun konf.-tiedoston ja samanaikaisesti jonkin help-tiedoston jne jne, niin minun ei tarvitse hyppiä edes takas graafisessa hakemistossa etsimässä sitä ja tätä pakettia siitä ja siitä kansiosta jne. Helpompaa kun kaikki löytyvät samasta paikasta?

        "Luulen ettei se edes onnistu millään järkevällä tavalla."

        Minä taas olen vakuuttunut, että se onnistuu- en vain tiedä vielä miten. Kokeilen tuota kokoon kyhäämääni komentoa ja eri variaatioita siitä jahka perehdyn hieman enemmän noihin komentoihin. Niin, ja kun löydän jonkin tiedoston, jossa ei ole mitään riippuvuuspaketteja ym. Toki apu olisi hyvinkin tervetullutta, mutta ei välttämätöntä.

        Eihän toi toki välttämätöntä ole saada niitä sinne mihin haluan, minä vain tahdon päättää mihin kansioon mitäkin laitan. Kaipa käyttäjän pitäisi sitä konetta hallita eikä päinvastoin?

        Jos käytät rpm-paketteja et pääse niistä riippuvuuksista eroon koska ne paketit ja ohjelmat käyttävät lähes aina jotain yhteitä kirjastoa. On myöskin olemassa ohjelmia jotka on käännetty niin että kaikki kirjastoista tarvittavat elementit ovat mukana jolloin ne eivät tarvitse toimiakseen mitään ulkopuolisia kirjastoja. Mutta yleensä kaikki eri jakelupaketteihin käännetyt ohjelmat tarvitsevat koska on järkevämpää tallentaa joku toiminto kirjastona koneelle jota sata ohjelmaa käyttää kuin tallentaa sama toiminto sataan kertaan joka ohjelman yhteydessä.
        Jos löydät jakelusta ohjelman joka ei valita riippuvuuksista niin todennäköisintä on että sen paketin tarvitsemat kirjastot ovat jo koneellasi kuin että sillä ei olisi riippuvuuksia.

        Hakemasi systeemi onnistuu aivan varmasti ainakin siten että kääntää kaikki ohjelmat lähdekoodeista mutta onko se sen arvoista?

        Yksi tapa saavuttaa samanlainen tilanne olisi tehdä ohjelmakohtaiset kansiot joihin linkittää halutut tiedostot. Eli ei siirretä varsinaista tiedostoa vaan tehdään linkki tiedostoon jolloin linkkiä klikatessa tiedosto aukeaa kuten olisi klikattu varsinaista tiedostoa. Katso "man ln".
        Paketin sisältämät tiedostot saat selville komennolla "rpm -ql ohjelma". Kun putkitat tämän tulosteen scriptille joka luo hakemiston ja sinne linkit ohjelman tiedostoihin niin sinulla on haemisto jossa on koko "ohjelma".

        Lisäksi sinun kannattaisi tutustua apt-get ohjelmaan http://apt.freshrpms.net/ ja sen graaffiseen synaptic osaan. Nämä auttavat riippuvuuksissa jotka ovat muuten yhtä helvettiä.

        Olet muuten hieman poikkeava henkilö kun ilmoitat että apua kyllä saa antaa mutta pärjäät itsekin, yleensä tänne kirjoittavat ovat sitä mieltä että muiden velvollisuus on antaa kaikki apu mitä vaan mieleen tulee pyytää.

        Olet valinnut aivan oikean käyttöjärjestelmän kun olet sitä mieltä että koneen tulee toimia niin kuin käyttäjä haluaa eikä niin kuin kone haluaa.
        Linuksissa se onnistuu jollei muuten niin muuttamalla ja kääntämällä kaikki kernelistä lähtien uusiksi. Helppoa se ai ole mutta mahdollista kuitenkin.
        Onnea kokeiluihin.


      • Jahka toimii...
        Luulen tietäväni kirjoitti:

        Jos käytät rpm-paketteja et pääse niistä riippuvuuksista eroon koska ne paketit ja ohjelmat käyttävät lähes aina jotain yhteitä kirjastoa. On myöskin olemassa ohjelmia jotka on käännetty niin että kaikki kirjastoista tarvittavat elementit ovat mukana jolloin ne eivät tarvitse toimiakseen mitään ulkopuolisia kirjastoja. Mutta yleensä kaikki eri jakelupaketteihin käännetyt ohjelmat tarvitsevat koska on järkevämpää tallentaa joku toiminto kirjastona koneelle jota sata ohjelmaa käyttää kuin tallentaa sama toiminto sataan kertaan joka ohjelman yhteydessä.
        Jos löydät jakelusta ohjelman joka ei valita riippuvuuksista niin todennäköisintä on että sen paketin tarvitsemat kirjastot ovat jo koneellasi kuin että sillä ei olisi riippuvuuksia.

        Hakemasi systeemi onnistuu aivan varmasti ainakin siten että kääntää kaikki ohjelmat lähdekoodeista mutta onko se sen arvoista?

        Yksi tapa saavuttaa samanlainen tilanne olisi tehdä ohjelmakohtaiset kansiot joihin linkittää halutut tiedostot. Eli ei siirretä varsinaista tiedostoa vaan tehdään linkki tiedostoon jolloin linkkiä klikatessa tiedosto aukeaa kuten olisi klikattu varsinaista tiedostoa. Katso "man ln".
        Paketin sisältämät tiedostot saat selville komennolla "rpm -ql ohjelma". Kun putkitat tämän tulosteen scriptille joka luo hakemiston ja sinne linkit ohjelman tiedostoihin niin sinulla on haemisto jossa on koko "ohjelma".

        Lisäksi sinun kannattaisi tutustua apt-get ohjelmaan http://apt.freshrpms.net/ ja sen graaffiseen synaptic osaan. Nämä auttavat riippuvuuksissa jotka ovat muuten yhtä helvettiä.

        Olet muuten hieman poikkeava henkilö kun ilmoitat että apua kyllä saa antaa mutta pärjäät itsekin, yleensä tänne kirjoittavat ovat sitä mieltä että muiden velvollisuus on antaa kaikki apu mitä vaan mieleen tulee pyytää.

        Olet valinnut aivan oikean käyttöjärjestelmän kun olet sitä mieltä että koneen tulee toimia niin kuin käyttäjä haluaa eikä niin kuin kone haluaa.
        Linuksissa se onnistuu jollei muuten niin muuttamalla ja kääntämällä kaikki kernelistä lähtien uusiksi. Helppoa se ai ole mutta mahdollista kuitenkin.
        Onnea kokeiluihin.

        Onnea tässä tarvitaan kyllä...Pitää kyllä perehtyä oikein ajan kanssa tuohon systeemiin, mitä tulee noihin ohjelmatiedostoihin ja linkittämiseen jne jne. Taitaa vaan vierähtää sekin: Mandrakesta löytyi taas lisää ohjelmia, jotka eivät toimi, joten laitan koko kiintolevyn sileäksi ensin Windowsin puolelta, alustan yhden fat32-osion ja asennan Mandraken uudestaan. Jos ei sittenkään toimi kunnolla, niin vika on luultavasti poltetuissa levyissä, joloin pitää miettiä jotain muuta.

        Kiitos vastauksesta vielä kerran!


      • jepjep
        Siksi kirjoitti:

        No siksi, että ohjelman kaikki tiedostot löytyvät samasta kansiosta ettei tarvitse hyppiä turhaan kansiosta toiseen. Siis jos avaan esim. jonkun konf.-tiedoston ja samanaikaisesti jonkin help-tiedoston jne jne, niin minun ei tarvitse hyppiä edes takas graafisessa hakemistossa etsimässä sitä ja tätä pakettia siitä ja siitä kansiosta jne. Helpompaa kun kaikki löytyvät samasta paikasta?

        "Luulen ettei se edes onnistu millään järkevällä tavalla."

        Minä taas olen vakuuttunut, että se onnistuu- en vain tiedä vielä miten. Kokeilen tuota kokoon kyhäämääni komentoa ja eri variaatioita siitä jahka perehdyn hieman enemmän noihin komentoihin. Niin, ja kun löydän jonkin tiedoston, jossa ei ole mitään riippuvuuspaketteja ym. Toki apu olisi hyvinkin tervetullutta, mutta ei välttämätöntä.

        Eihän toi toki välttämätöntä ole saada niitä sinne mihin haluan, minä vain tahdon päättää mihin kansioon mitäkin laitan. Kaipa käyttäjän pitäisi sitä konetta hallita eikä päinvastoin?

        Eikös linux ole hierarkkinen käyttis ja asentuu tietyllä hakemistorakenteella ja systeemi sinällään pitää itse huolen kaikista riippuvuuksista ja eri ohjelmat hakevat tarvitsemansa palikat linux:n hiearkkian mukaisesta paikasta. Minusta on systeemin sotkemista jos yrittää asennella ohjelmia itse valitsemaan paikkaan vaikka ohjelmalla olisi systeemissä oma paikka.


      • järjestelmä
        jepjep kirjoitti:

        Eikös linux ole hierarkkinen käyttis ja asentuu tietyllä hakemistorakenteella ja systeemi sinällään pitää itse huolen kaikista riippuvuuksista ja eri ohjelmat hakevat tarvitsemansa palikat linux:n hiearkkian mukaisesta paikasta. Minusta on systeemin sotkemista jos yrittää asennella ohjelmia itse valitsemaan paikkaan vaikka ohjelmalla olisi systeemissä oma paikka.

        "Minusta on systeemin sotkemista jos yrittää asennella ohjelmia itse valitsemaan paikkaan vaikka ohjelmalla olisi systeemissä oma paikka."

        Linux on myös hyvin joustava ja muokattava järjestelmä, joten käyttäjällä on mahdollisuus muokata (lähes) mitä hyvänsä. On vain tiedettävä, mitä tekee.


      • pointtia kyllä
        jepjep kirjoitti:

        Eikös linux ole hierarkkinen käyttis ja asentuu tietyllä hakemistorakenteella ja systeemi sinällään pitää itse huolen kaikista riippuvuuksista ja eri ohjelmat hakevat tarvitsemansa palikat linux:n hiearkkian mukaisesta paikasta. Minusta on systeemin sotkemista jos yrittää asennella ohjelmia itse valitsemaan paikkaan vaikka ohjelmalla olisi systeemissä oma paikka.

        Hmm..Tossa on kyllä tiettyä pointtia. Toisaalta se hierarkia ei oikein miellytä mua, joten ajattelin katsoa, mitä sille voisi tehdä. Joskus myöhemmin, tosin. Asensin juuri Mandraken uudestaan ja tällä kertaa kaikki näyttäisi pelaavan, joten ehkä tätä pääsee käyttämään kunnolla ja sekoittamaan systeemiä:)

        ja päivittelemään...


    • 6. Suuremmat kämmit saat estettyä välttämällä root-tunnuksen tarpeetonta käyttöä. Omalla normaalikäyttäjän tunnuksella leikittäessä voit tuhota enintään omat tiedostosi.

      10. Ennen kuin alkaa epäilemään omaa konetta jumin takia, niin kannattaa muistaa, että joskus syy onkin vain vastapäässä vai jossain oman koneen ja vastapään välillä.

      • no jaa

        6. Joo, en toki rootina netissä surffaile. Sinänsä erinomainen juttu, että se kysyy salasanaa aina kun oikeudet ei riitä jonkin toiminon suorittamiseen. Ei tule kämmättyä mitään. kai...Kantapään kauttahan sen oppii.

        10. Hmm...Nojaa, kone jumii ainakin sen verran ettei ohjelmat toimi. Ja toinen jumi on HomePna. Piti lisätä rivi modprobe.conf-tiedostoon, että verkkokortin sai ylipäätään toimimaan ja melkein toimiikin: käynnistyessä pitää se internet yhteys luoda aina uudestaan. Sitten pääsee nettiin kyllä.


    • 058

      Vinkkejä odotellessasi suosittelen lukemaan seuraavilta sivuilta hyviä neuvoja.

      http://tapsa.terae.net/Linux

      Moni kysymyksesi saa varmaan vastauksen.

      • joo

        Joo, koitan tutustua paremmin. Se on vain vikana, että vaikka luet ohjeita vaikka kuinka, ei sitä välttämättä osaa. Se pitää tekemällä tehdä, että sen oppii. Sama juttu Windowsissakin, muutama mato kun on koneelle tullut ja pari järjestelmän kaatumista, niin tietää mitä ei kannata tehdä ja mitä kannattaa:)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      173
      10041
    2. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      52
      3335
    3. Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena

      Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja
      Maailman menoa
      49
      3093
    4. Et olisi piilossa enää

      Vaan tulisit esiin.
      Ikävä
      64
      2805
    5. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      202
      2159
    6. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      114
      2113
    7. Sinä saat minut kuohuksiin

      Pitäisiköhän meidän naida? Mielestäni pitäisi . Tämä värinä ja jännite meidän välillä alkaa olla sietämätöntä. Haluai
      Tunteet
      25
      1973
    8. Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan

      Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä
      Ikävä
      65
      1591
    9. Tunnekylmä olet

      En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p
      Ikävä
      112
      1336
    10. Loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä tilassa

      Seinäjoella Pohjan valtatiellä perjantaina sattuneessa liikenneonnettomuudessa loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä t
      Kauhava
      22
      1336
    Aihe