Stubb paljasti talousteoriansa

Aamuletelvision ohjelmassa eilen lauantaina (28.11.15) valtiovarainministeri Alexander Stubb paljasti kiinnostavalla tavalla "talousteoreettisen" käsityksensä. Julkinen huomio on tuon samaisen haastattelun tiimoilta kohdentunut Stubbin esittämiin virheellisiin numerotietoihin hallintarekisterin tiimoilta. Talousajattelun eisintuleminen on jäänyt kokonaan katveeseen.

Kun toimittaja Korkki kysyi Stubbilta elvytyksestä, niin Stubb torjui elvytyksen ja esitti ihan "teoriapohjaista tietoa" aiheesta. Stubbin mukaan elvytys johtaisi hintojen nousuun eikä siitä siis olisi sen takia apua kulutuskysynnän parantumisessa. Saman sortin lausuntoja muistelen myös Kataisen esittäneen silloin, kun hän tyrmäsi elvytyksen talouspoliittisena keinona.

Meidän valtiojohdossamme on siis vallankahvassa semmoinen kokoomuslainen klikki, joka hakee suorastaan talousteoreettista pohjaa kansan kyykytykselle ja "teoretisoinnin" avulla jättää tahallisesti ja tarkoituksellisesti elvytysvaihtoehdon hyödyntämättä. VVM:n virkahallintoporraskin on ilmeisesti rekrytoitu väellä, jolla on sama teoriausko. Informaatiotakaan ei tarvitse enää jakaa muille kuin uskotuille luottotoimittajille.

20

82

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • verot_alasjaheti

      Niin, hinnathan eivät ole nousseet tässä maassa yhtään ilman elvytystäkin... mitä nyt euroopan kalleimmasta päästä ovat ja palkkojen ostovoima heikoimmasta päästä sekä verotaakka rankimmasta päästä...
      Rankka verotus pilaa kaiken tässä maassa, mikään ei parane ennenkuin siitä päästään eroon!

    • Sir.Tiede

      Velaksi eläminen on tomppeleiden touhua. Kreikalla on velkaa 300 miljardia mikä Suomen kokoon suhteutettuna vastaa 150 miljardia. Vassurit tuplasi valtionvelan 50 miljardista 100 miljardiin. Vassuripolitiikalla Suomi olisi pian tuhoutumamassa ennätysvauhtia. On köyhien etu että Suomea ei ajeta konkurssiin. Kun Suomi pysyy pystyssä on mistä jakaa mannaa köyhille. Hallitus ajaa leikauksilla köyhän asiaa.

      Syyttäkää vassureita tästä nykypaskasta. On vain heidän vika että Suomi on nyt tässä jamassa. Pitäisikö tilannetta pahentaa lisävelalla vielä lisää? Ei missään nimessä. Vassureiden politiikka nähtiin ja kaikki meni heidän aikanaan päin helvettiä maaimanennätysvauhtia.

    • everista

      Mutta eikös sitä ole yritetty elvyttää vuodesta 2008 lähtien.? Otettu vain aina lisää lainaa ja elvytetty, eipähän tuo juurikaan ole auttanut, muuta kun alaspäin vain menty.
      Mielestäni on tullut pää vetävän kouraan ja aika koettaa jotain muuta.

      • Huittisten_miehiä

        Tämä tosiasia unohtuu usein. Varsinkin vasemmiston mielestä huonoina aikoina pitää elvyttää, koska "Keynes sanoi niin". Hyvinä aikoina vasemmisto haluaa kehittää palveluja, vaikka Keynes kehotti silloin säästämään huonojen aikojen varalle. Onhan se tietysti mukavampaa aina lisätä kansalle tulevia etuja kuin leikata niitä, mutta jostain ne pitää lopulta rahoittaa. Kun tähän lisätään hallituksissa mukana olleen oikeiston ikuinen halu vähentää valtion tuloja, tulos on etukäteen selvä.

        Nyt kun samat edut tarjotaan jokaiselle, joka viitsii Suomeen matkustaa, ei kantokyky enää riitä. Suurella vaivalla tehdyt budjettisäästöt menevät maahantulijoiden ruokkimiseen eikä niistä ollut mitään hyötyä valtiontalouden tasapainottamisessa. Verotus on tasolla, joka selvästi torjuu sijoituksia ja ajaa työpaikat ulkomaille. Valtiolla on jo 100 miljardia velkaa ja seuraava suurempi koronnousu haukkaa ammottavan aukon budjettiin. Seitsemän vuotta on nyt elvytetty hillittömästi ja peli on selvästi hävitty.


      • missärahat

        Minne ne elvytysrahat on menneet kun en minä ainakaan ole semmoisia nähnyt?


    • Koska itse olen sitoutumaton yksittäisaprikoitsija, niin painotan kaiken kansan hyvinvointia ja samalla taloudellista pärjäämistä, omilla jaloillaan seisomista. Luonnollisesti myös perinteisesti ilmaistuna vasemmisto ja työväenliike ovat olennainen osa "kaikkea kansaa". Nykyään ehkä on luontevaa käyttää termiä palkanansaitsijat. Työttömien ja muutoin sosiaalista turvaa saavien kohdalla on ehkä sopivaa todeta heidät jo yli puolen vuosisadan takaisen termin mukaisesti siirtotulojen tai tulonsiirtojen saajoiksi. Kaikki kuuluvat mukaan kansakuntaan.

      On myös palkanansaitsijoitten etu pitää yleisenä tavoitteena ihmisten omavaraista elämistä. Vaikka siihen ei kaikkien väestöryhmien osalta päästäisikään, sillä emme elä Taivaassa eikä yhteiskunta koostu enkeleistä, niin silti horisontissa olevaksi ja mielessä pidettäväksi päämääräksi sopii kaiken kansan omillaan eläminen.

      Joudumme ikävä kyllä toteamaan, että vuoden 2008 jälkeen tavallisten suomalaisten kohdalla on tapahtunut taloudellisen ahdingon lisääntymistä, yleistymistä, eskaloitumista huolestuttavassa mitassa. Maailman markkinat ovat meitä heilutelleet. Ja oma valtiojohtomme on erehtynyt tulevaisuuden hamottelussaan. Taloudellisen taantuman piti olla ohimenevä ilmiö ja siihen asetelmaan liittyneet toimet olivat sen mukaisia. Toisin kuitenkin kävi eli taloudellisesta taantumasta tuli pitkäaikainen laskusuhdanne. Tavallinen kansa ja keskiluokka siinä mukana on kokenut taloudelliseen ja myös henkiseen ahdinkoon joutumisen kohtalon. Poliitikkomme eivät kuitenkaan tunnustaneet realiteetteja. Paasikivi sanoi, että viisaus alkaa tosiasioitten tunnustamisesta.

      Valtiojohtomme pystyy vaikuttamaan eli edistämään tavallisen kansan vaurastumista, luomaan sille edellytyksiä, raameja ihmisten järkevälle oman taloutensa hoitamiselle. Jälleen joudun käyttämään termiä "ikävä kyllä" eli julkisvalta ikävä kyllä kohtelee tavallista kansaa liian yksipuolisesti rahan nyhtämiskohteena julkisen vallan kassakirstuihin. Valtiovalta on avainasemassa. Valtiovallan pitää katua viime aikojen tekemisiään ja parantaa tapansa. Jos ongelman pesäpaikka sijaitsee valtiovaranministeriön virkaportaassa, niin katumus ja tapojen korjaaminen koskee myös sitä tahoa. Ohje sopii myös itselleen ministerille.

      • skfjsklfjsklfjds

        Maatalousyhteiskunnassa ei niin haitannut jos oli lama kun jokainen tuli silti omillaan toimeen, kaikilla oli jonkinlainen tönö, pottupellosta ruokaa ja kaivosta vettä, siinä oli perustarpeet tyydytettynä jotta hengissä säilyi.
        Nyt ihmiset on revitty pois maalta yhteiskunnan "kehityksen" nimissä mutta yhteiskuntapa ei otakaan vastuuta ihmisten perustarpeista laman iskiessä, ihmisiä vaan kyykytetään luukulta toiselle, pitää täyttää kaavaketta toisen perään ja silti on ihan sattumankauppaa saako toimeentulotukea jolla silläkään ei enää näitä huippukalliita vuokriakaan maksella.
        Kun kerran yhteiskunta on pakottanut ihmiset mukaan tähän ns. kehitykseen, sen on otettava myös vastuu ihmisistä huonojen aikojen kuluessa, kansalaispalkka mitään kyselemättä kaikille!!


      • Sir.Tiede

        Todennäköisesti kokoomus on tunnustanut realiteetit edellisellä hallituskaudella ja olisi aloittanut säästöt ajoissa mutta sdp ja vasemmisto on pannut asiassa vastaan. Kokoomus puhui konsensushallituksesta joka ei toimi. Vassurit lähti omia paskajätöksiään pakoon kesken hallituskauden ja vaatii tänään että omaan pesään pitää paskoa vielä lisää lisävelalla. Kuitenkaan nousua ei tule. PISTE. On aloitettava leikkaukset.


    • Ruotsissa talouskasvu on ollut 3,9 prosenttia. Ruotsissa tavallinen kansa on vauraampaa kuin meillä Suomessa. Ruotsissa ei ole voimassa perintö- ja lahjaverotusta. Ruotsissa on perinteisesti huolehdittu sosiaalisesta turvaverkosta. Ja kaikki me tiedämme, että Ruotsissa on oma raha kruunu eikä läntinen naapurimme ole mukana euroraha-alueessa.

      Tänään mm. Taloussanomat uutisoi, että Säästöpankkiryhmän teettämän tutkimuksen mukaan 84 prosenttia suomalaisista säästää. Säästämisen suosio on lisääntynyt huomattavasti vuoden aikana.

      Käytännön tasolla tavallinen kansa omalla toiminnallaan todistaa Stubbin "talousteorian" virheelliseksi. Kansa osaa elää kohtuullisen elämäntavan mukaisesti eikä suinkaan tuhlaa kaikkea mahdollista kulutukseen, vaikka valtiovarainmnisterimme niin erehtyy luulemaan. Toki hänellä on runsaasti hengenheimolaisia Katainen porukkaan mukaanluettuna. Kun Stubb täystyrmää elvytyksen, niin hän tekee sen harhan vallassa. Todellinen elävä elämä ei ole Stubbin "talousteorian" mukaista.

      • Sir.Tiede

        Miten säästäminen tähän liittyy. Tuhlaaminen on yksilötason elvyttämistä. Kansantalouden kannalta on parempi että rahaa laitetaan kiertoon.


    • Keep_It_Simple_Stupido

      Tähän kuvaan on varmaan sulautettu sekä Stubbin talousteoria että Sipilän prosessikaavio Suomen pelastamiseksi, ainut että kumpikaan ei ymmärrä hevon persettäkään noista kuvioista xD
      http://pre08.deviantart.net/c35c/th/pre/f/2010/229/b/a/random_lines_by_bella_beauty.jpg

    • rkp

      kansan kyykytys ja suunnitelmatalous on viisasta realipolitiikkaa. kokoomuxen mukaan markkinatalous ei toimi, esim. ALV,n alentaminen ei siirtyisi hintoihin, vaikka usein virheellisesti väitetään että kilpailu estää ylihinnoittelun.

      • aifjsfjkljfklsdjl

        Kilpailu ei toimi näin pienessä maassa, välistävetäjiä ja muita siipeilijöitä vaan ilmaantuu joka kohtaan ja hinnoittelu kalleimman mukaan nostaen loppukäyttäjän maksettavaksi tulevaa summaa kohtuuttomalle tasolle.


    • Talouden koulukuntien hahmottelussa on viime aikoina nähty tavallaan uutena koulukuntana "ortoliberalismi". Ainakin nimikkeenä se on uusi. Sen mukaista talousajattelua on nähty erityisesti EU:n noudattamissa talouslinjeerauksissa. Ja kun Stubb mainitsi viime lauantain "Ykkösaamu"-ohjelmassa hintatason nousun mörkönä, niin juuri se on ortoliberalismin yksi perusprinsiippi eli vakaa hintataso. Hintojen vakauden ylläpitämisen nimissä sitten katsotaan olevan oikeutettua tavallisen kansan rahojen kyniminen julkisvallalle. Eipähän rahvas pysty tuhlaamaan kulutukseen, kun ei ole ostovoimaa. Siitä sitten kylläkin kärsii koko kansantalous.

      Sinulle arvoisa "Sir.Tiede" (1.12.2015 20:09) kerron oman käsitykseni. Tavallisen kansan ja keskiluokan henkilökohtainen talous, kotitalous, perheen talous on semmoista, että ensin luonnollisesti hoidetaan välttämättömät asiat eli asumiskulut, ravitsemus, liikkuminen, vapaa-aika ja se tapahtuu parhaimmillaan kohtuuden puitteissa. Itse kunkin oman valinnan mukaan rahaa menee myös muuhun kulutukseen ja saattaahan siinä sitten mennä humahtaa saman tien koko kuukausittainen käytettävssä oleva rahamäärä niin, että säästöön ei jää mitään. Joka tapauksessa tämä on sitä kulutuskysyntää ja se pitää kansantalouden rattaita pyörimässä. Kun sinä "Sir.Tieto" kirjoitat: Tuhlaaminen on yksilötason elvyttämistä, niin olethan sinä siinä aivan oikeassa. Minä taas puolestani näen toisaalta tärkeänä myös sen, että ihmiset eivät laittaisi kaikkea rahaa kulutukseen, vaan osa käytettävissä olevasta nettorahasta säästettäisiin, jos siihen on mahdollisuuksia.

      Kansantalouteen kuuluu olennaisena osana myös säästämisen ja sijoittamisen elementti. Tavallisten ihmisten raha pankeissa talletuksina ei ole suinkaan joutilaana lojuvaa laiskaa rahaa. Se on pankkien ottolainausta, mikä mahdollista pankkien antolainauksen eli esim. asunto- ja yrityslainojen myöntämisen. Kansantaloudellista kiertoa se on sekin.

      Säästövaroja kohdennetaan usein sijoittamiseen. Joku ostaa rantatontin tai sijoitusasunnon kerrostalosta. Timanttienkin kerrotaan olevan ikuisia ja naisväen parhaita ystäviä. Sjoittamisen mahdollisuudet ovat monenlaiset. En malta jättää tässä yhteydessäkään mainitsematta pörssiin listattujen yhtiöitten osakkeisiin sijoittamista, johon olen syyllistynyt itsekin. Pörssiin asennoidutaan yhä nykyäänkin oudoksuttavan yleisesti torjuvalla ja jopa halveeraavalla asenteella. Pörssin ideana on tarjota yhtiöille rahoituksen hankkimisen mahdollisuus ja se tapahtuu tarjoamalla, myymällä yhtiöitten osakkeita säästäjille, sijoittajille. Siitä korvauksena yhtiöt jakavat vuosittaisesta voitostaan osinkoja. Aina ei osinkoja jaeta ja niin tapahtuu erityisesti silloin, kun yhtiö ei ole päässyt voitolliseen tulokseen. Jos ja kun tätä nykyä me tavalliset suomalaiset saamme edes pörssin osakkeista mahdollista pientä tuottoa toisin kuin pankeissa nollakorolla olevista talletuksistamme, niin en ainakaan minä ole siinä yhteydessä osakesijoittajia syyllistämässä. Kansantalous hyötyy pörssin toiminnasta kokonaisuutena. Säästäjäsijoittajat hyödyttävät niin ollen koko kansantaloutta.

      • roistopankit

        Eihän nykyään varmaan mikään pankki enää harjoita otto- ja antolainausta vaan kun joku erehtyy ottamaan velkaa niin pankki luo sen "rahan" tyhjästä.


      • Tosi on, että pankkimaailman kalupakkiin kuuluu nykyään "rahan luomisen" mahdollisuus. Muistaakseni mm. Esko Seppänen on kirjoittanut siitä aiheesta.

        Tavallisen kansan talletukset ovat silti edelleen olemassaolevaista todellisuutta. Talletusten merkitystä tai merkityksettömyyttä sopii arvioida vaikkapa seuraavasti:
        - Ajatellaanpa, että jonkin pankin talletusasiakkaat tyhjentäisivät tilinsä eli nostaisivat rahansa pois itselleen.
        - Pankki joutuisi suuriin vaikeuksiin ja mahtaisiko pysyä pystyssäkään. Saattaisi käydä niinkin, että kaikki tiliensä tyhjentäjät eivät rahojaan edes saisi.

        Muistamme hyvin esim. Elannon vaikeudet aikanaan 90-luvulla. Monet Elannon säästökassan asiakkaat saivat odottaa säästöjensä itselleen saamista pitkään. Taisi siinä mennä ihan vuosikausia.

        Jatkan vielä rahvaan ja keskiluokan kohtelusta. Meidän vallanpitäjiemme strategia näkyy menevän väärin päin. Kansaa kohdellaan objektina, kun taloudellista kurmuuttamista jatketaan myös nykyisen Sipilän hallituksen toimesta, vaikka viime huhtikuun vaaleissa edellisten hallitusten harjoittama kansan kaltoin kohtelu sai selkeän tuomion.

        Kansanvalta, demokratia versoo parhaimmiltaan väestön omalta kotikentältä. Vaaleissa valitut edustajat ovat kansan palvelijoita, äänestäjien tahdon noudattajia. Siinä asetelmassa kansa on subjekti eikä kohde, objekti. Poliitikkojen pitää huolehtia kansan asioista ja noudattaa siinä toimessa äänestäjien tahtoa. Murheelliseksi meni mieli jo heti alkuunsa, kun uusi pääministerimme ilmoitti heti tehtävään päästyään, että kyllä tulee tekemään kipeää!


      • päättäjätPaskasakkia

        ilmeisesti eliitille tuli tylsää vakaiden olojen aikana niin piti rueta härkkimään yhteiskuntarauhaa, yksi päivä oltiin jos lakossa ja eiköhän ensi vuonna nähdä jo Suomalaisittain melko rajuja levottomuuksia...
        Työrauha on ainakin mennyttä.


      • Sir.Tiede

        Totta tuo. Ja varsinkin se että osakkeita on ostettava. Se että ei osteta osakkeita on iso yksilötason virhe.


    • Verot_helvettiin

      Väistämätön totuus on se että Suomen talous ei nouse ennenkuin kuolettavan raskas verotus poistetaan. Tätä ei poliitikot halua myöntää joten kaikki kansan kurmuutukset, työehtojen heikennykset, pakkolait, jne. vippaskonstit mitä nyt poliitikot ajavat niin ne ei tule toimimaan vaan ajavat Suomen entistä syvemmälle suohon!

    • Pörssiin listautuneitten yhtiöitten osakkailleen jakamien osinkojen suuruus on yleensä jossain muutamassa prosentissa osakkeen kurssista eli sinällään ei kovinkaan paljoa. Kun muistelemme aikoja vaikka parin vuosikymmenen takaa ja sitä ennen, niin 2-5 prosentin korko pankkitalletuksille ei nyt kovin merkittävää rikastumista tallettajille aiheuttanut. Tässä tulee mieleen se tuomitseva paatos, millä joillakin tahoilla osinkoihin havaitsee nykyään suhtauduttavan. Kansanosakkeistahan osinkotulo tulee nimen palkanansaitsijoille ja eläkeläisille, jotka ovat toimineet elämisessään säästeliäästi. Totean jälleen, että meillä Suomessa on yli 800.000 osakesäästäjää.

      Verotus sopii pysyväiseksi syynäilemisen aiheeksi. Eräässä Isossa Kirjassa mainitaan, että keisarille kuluu antaa se kymmenys, mikä keisarille kuuluu. Asiaan suhtauduttiin periaatteessa myönteisellä asenteella jo silloin. Toki varmaan siihenkin aikaan moni suhtautui myös niin päin, että mitä sitä keisarille yhtään mitään antamaan. Tuttua tänäkin aikana.

      Mitä paremmalla kannalla meillä on työllisyys ja väen taloudellinen omilla jaloillaan pärjääminen, niin sitä vähemmän meillä tarvitaan sosiaalisia tulonsiirtoja kuten työttömyyspäivärahoja ja asumistukea. Siihen yhteyteen niveltyy myös julkisvallan, valtion ja kuntien talous, budjetit. Tyottömyyspäivärahat ja asumistuki ovat julkisvallan menoja, joitten supistuminen olisi mitä hyödyllisintä.

      Jos minulla olisi valta, ottaisin käyttöön monikärkisen strategian. Viime aikojen hallituksemme ovat yrittäneet edistää työtilaisuuksien syntymistä imuroimalla tavalliselta kansalta ja keskiluokalta maksimaalisesti rahaa julkiselle vallalle, joka sitten on kylvänyt euroja ympäriinsä. Ei ole tuottanut tulosta eli työttömyys on yhä vain yleistynyt.

      Monikärkinen politiikka toisi paremman tuloksen. Siis:
      - Kevennetään tavallisen kansan ja keskiluokan verotusta sekä alennetaan kotitalouksiin (esim. omakotitalouksiin) kohdentuvia maksuja ja taksoja. Kevennetään esim. autojen, polttoeineitten, sähkön ja alkoholin alv-verotusta sekä kiinteistöverotusta.
      - Poistetaan perintö- ja lahjavero Ruotsin mallin mukaisesti. Oman yrityksen alkuvaiheen maksuvelvoitteita on kevennettävä, sillä siinä vaiheessa kun rahaa ei vielä tule yrityksen kassaan, niin ei siihen vaiheeseen sovi sälyttää yritykselle myöskään verovelvoitteita. Veroa maksettaisiin vasta silloin, kun voittoa rupeaa kertymään. Tukipalkkioitten avulla kustannusten alle painetun tuulivoiman suosimisesta pitää luopua ja muuttaa tuulivoimalla tuotettu energia markkinapohjaiseksi.
      - Julkisvallan budjetteja pystytään kutistamaan merkittävässä määrin lopettamalla kerätyn verorahan haaskaus. Esimerkkinä pätee mm. tietokonehankintojen jatkuva epäonnistuminen. Samalla tavalla julkisvallan kaikessa rakentamisessa (rakennukset, liikenneväylät) pitää tehdä kerralla kunnollista, ettei juuri kiireellä valmiiksisaatua tarvitse kohta siltään alkaa korjaamaan ja juuri korjattua vielä uudestään lisäremontoimaan. Rakennusarvioitten roimasta ylittämisestä (kaksin- ja moninkertaistumisesta) voitaisiin tehdä rangaistavaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko tyytyväinen viime tapaamiseemme?

      Vai toivoitko sen menevän toisella tavalla? Miten?
      Ikävä
      72
      3103
    2. Nyt se sit loppuu

      Et ei enää nähdä ja yhteyttä pidetä.
      Ikävä
      60
      2834
    3. Kuoleman pelko katosi

      Olen pelännyt koko elämän ajan kuolemaa mutta yhtäkkiä kun hindut paljastivat totuuksia uskonnoista noin aloin yhtäkkiä
      Hindulaisuus
      432
      2395
    4. Viikonloppu terveiset kaivatulle

      tähän alas ⬇️⬇️⬇️
      Ikävä
      79
      2208
    5. Myötähäpeä kun näkee sut,

      tekisit jotain ittelles. Ihan hyvällä tämä!
      Ikävä
      60
      2043
    6. Jos sitä keittelis teetä

      Ja miettis mitä mies siellä jossain touhuilee... ☕️
      Ikävä
      95
      2016
    7. Huomenta ........

      Huomenta 💗 Tiedän, että tuntuisit hyvälle.
      Ikävä
      12
      1606
    8. Kuhmolainen on selvästi kepun lehti

      Kuhmolaise etukannessa oli Kuva kun Jaskalle annettiin karhu patsas.mutta kukmolaislehti oli niin kepulainen että Jaskan
      Kuhmo
      17
      1567
    9. Ei mun tunteet

      ole mihinkään kadonnut. Enkä mä sua inhoa tai ole kyllästynyt. Mä ymmärsin, ettet ole kiinnostunut minusta, ainakaan sil
      Ikävä
      30
      1410
    10. Mitä nämä palautteet palstalla ovat?

      Joku uusi toimintatapa rohkaista kirjoittajia vai mistä on kyse?
      Ikävä
      35
      1408
    Aihe