Suojalasipakko rakennusalalla?

RaksalaisMies

Joo eli sellaista mietin, että onko rakennusalan firmassa noudatettava yrittäjän määräystä suojalasien pakko käyttöön?

Olen 1kk sisällä jo 2 joutunut olemaan sairaslomalla suojalasien käytön takia ja jatkossakaan tuskin kummemmaksi muuttuu. Likaantuu hetkellisesti päivässä useita kertoja ja vaarallisia paikkoja missä joutuu kävelemään ja huonon näkyvyyden myötä saa kompuroida ja hajoittaa itseään. Portaita ja romua sen sellaista, kun niitä ei saa riisua hallissa edes väliaikaisesti että pesee paskat pois laseista.

Toki käytän tietysti sellaisissa tilanteissa missä syntyy hiontapölyä tai silmille vaarallisia roiskeita työstettäessa jotain sen ymmärrän tietysti. Tuota en jos se rupeaa vaaraksi olemaan sellaisissa tilanteissa missä ei ole mitään välitöntä vaaraa silmille hajoaa muut paikat käytön takia.

Vaikuttaa taas niin loppuun asti ajattelemattomalta säädökseltä, jolla saadaan päsmäröidä työntekijoitä ja ajaa työmotivaatio alas.

15

4910

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ftghyui

      Ei taida olla siis työturvallisuus muutenkaan kunnossa jos tarvii kompuroida pimeässä romujen keskellä portaissa. Mites jos vaikka valaistusta paremmaksi ja siivoisitte työmaan näin ensalkuun. Suojalaseja on vaikka minkälaisia, kyllä sinullekin niistä jotkut ovat sellaiset joita voit käyttää koko ajan. Suojalasipakko ei ole todellakaan ole mikään uusi juttu työelämässä. Aluksi tottakai se hieman ärsyttää ja tuntuu hankalalta. Pitemmän päälle ne ei ole enää haittana sinullekaan.

      • Köyhä_kulkuri

        Kiitos paljon hienosta vinkistäsi. Vaan, kun työnantajaa ei pätkäkään kiinnosta kulkureittien kunto ja roskien putsaus ja valaistusasiat. Heti kun yrittää siivota paikkoja, niin tullaan torumaan, että töihin siitä heti laiskuri. Itse olen kiinnostunut työturvallisuusjutuista. Sitten kun kompuroi roskan keskellä, niin huudetaan että kato eteesi tolvana. Työnantajaa kiinnostaa vain se, että olen saanut työturvallisuuspassin ja tulityökortin. Eli muodollisuudet ovat kiltisti hoidetut. Itse asia ja substanssi ei pomoja kiinnosta. Ja työkaverit samaa maata. Kun puhun, että siivotaan paikkoja, niin haukkuvat vajakiksi ja ay-änkyräksi. Taidan vaihtaa alaa, jos vain löytyisi minulle jotain muuta palkattua työtä. Nykyään niin suositut 9e ilmaistyöt ei kuitenkaan kiinnosta. Niillä ei elä.


    • 1946

      Miten nämä silmälasia käyttävät tulevat siellä toimeen?. On naurettava aloitus selvästä asiasta. Avaaja voi katsoa vaikka asvalttityömaata maantiellä siellä on kypäräpakko liikenteenohjaajalla, mitä avaaja tästä tuumii?.
      Jenkkilässä on tehtaita missä on suojalasipakko, mutta lasit voi olla ilman linssiä. Jokaisella osastolla on lasien sangat erinlaiset, ja kun on kielletty menemästä toisen osaston alueelle niin jopa tässä valvonta toimii hyvin. Pomo näkee heti kuka on väärällä alueella, että näin toimitaan jenkkilässä. Tämä tieto on suojaväline yritykseltä josta olivat vierailulla jenkkilässä. Tämä ei ole munun keksimä juttu.

      • Muotoseikat

        Tsot, Tsot!! Silmälasien käyttäjä on todella vaikeuksissa, kun suojalasien kanssa käyttää samalla hengityssuojamaskia. Monesti on näin.Menee todella nopeasti lasit huuruun. On vetistä sumua koko ajan näkökentässä, jos ponnistelee ja joutuu hengittämään suun kautta. Ketuttaa aika lailla. Saisivat kehittää sellaiset suojaimet, jotka toimii ihan oikeasti. Aloittajan kommentit ovat täyttä rautaista asiaa. Jos on kielletty ottamasta suojalaseja pois päästä, kun putsaa ne, niin onhan se järjetöntä. Niin vain ne nykyiset säädökset menevät !! Keskitytään vain muotoseikkoihin !!!


    • WXYZOÄY

      Etsinkin tälläista keskustelua aiheesta, joka on ajankohtainen ainakin rakennustyömaalla!

      Olen ollut rakennuksilla töissä 70 luvun lopulta alkaen, ja nyt viime vuosien """ turvallisuus"" byrokratia alkaa ruveta pikku hiljaa keittämään !
      Enkä ole ainut meistä vanhemman kaartin työntekijöistä, joille nämä pikkusieluiset pakkolait" porttikieltouhkailuineen" muistuttaa ihan jotain muuta kuin tervettä ja asiallista työturvallisuuden hoitoa!

      Järjenkäyttö on näillä pikkusieluisilla pakkolaeilla ulkoistettu niille joillekin, joilla sitä ei näy ensinkään olevan, ja joka kasvaisi vain, jos itse olisivat "lapion varressa" ihka oikealla rakennustyömaalla.!

      Nyt viime vuosina on tullut lukuisia "turvallisuus" määräyksiä solkenaan välittämättä lainkaan siitä, ovatko ne lainkaan tarkoituksen mukaisia kaikille ammattiryhmille, ja jokaiseen rakennustyömaan vaiheeseen!

      On täysin perusteltua kaikkien keksittyjen turvavälineiden käyttö ,oikeassa paikassa ja rakennustyömaan eri vaiheissa ja eri työtehtävissä silloin kun ne perustellusti sitä vaativat !

      MUTTA!

      On järjettöntä ja täysin mielivaltaista esim kypärän leukaremmeineen ,silmälasien ja ,heijastinpaitojen käytön vaatiminen sisustustöissä pakollisena ja jatkuvana , olipa mitään edes teoreettista vaaraa niiden käyttämättä jättämisestä huolimatta!
      Myös ns" turva kengät" olisi monasti jatkuvissa laatta ja mattolattia töissä turvallisempaa korvata tennareilla!

      Mutta mitään omaa järkeä ei saa enää käyttää, mihinkään järkisyihin vetoaminen ei auta Joku ihme politbyroo jossakin kaukana on asiat lyöny lukkoon , pakkolait on asetettu voimaan kuin entisessä Neuvostoliitossa!
      Ja pyramidissa alaspäin kaikki työpäälliköt mestarit, aliurakointifirmojen pomot on opetettu uhkailuilla taputtamaan samaan tahtiin laulamaan samaa virttä , että omat intressit eivät kärsi!

      Olisi kerrottavaa työmailta niin järjettömiä esimerkkejä tästä sokeasta pakkolain noudattamisesta pilkun viilauksineen , että ei oikein olisi joskus ennen voinut kuvitellakaan!

      Nykyään on jo tilanne sellainen, että varsinaisella ammattityönsä osaamisella on toissijainen merkitys!
      Minutkin juuri uhattiin porttikiellolla , kun välillä silmälasit on kypärässä ylhäällä, koska laatoitustyössä nähdä täytyy, ja mitään vaaraa en osaa kuvitella , joka-aika uhkaavan!

      Pikkuhiljaa työmotivaatio alkaa hiipua! Näitä huomautuksia kun on sadellut uhkailuineen useamman kerran. Saattaapi olla , kohta että lyön hanskat tiskiin ,ettikööt suomen rakennusteollisuus vaikka Virosta nöyrää ,köyhää ja nälkäistä sakkia muutama linja-autolastillinen tekemään mitä mielikuvituksellisimpia sirkustemppuja . Minä joutaisin hyvin jo eläkkeelle!

    • evpputkimies

      Jos työnantaja vaatii suojalasien käyttöä ,niitä on tietenkin käytettävä. Mutta niillä työnantajan tarjoamilla muovisilla paskoilla ei tee mitään. Ne keräävät pölyä, taittavat väärin ja naarmuuntuvat helposti jolloin todella saattaa kompastella rappusissa. Ainakin lvi-puolelle on työnantajan hankittava optikon suojalasit jos työntekijä sanoo niitä tarvitsevansa. Syyksi voi sanoa vaikka jatkuvan päänsäryn muovisia paskoja pitäessä.

    • dsfdssdfs

      Työkaveri kompastui työmaan turva aitaan ja löi leukansa betonilattiaan. Leuka murtui. Se työsuojelusta.

      Suojalasi asiaan sen verran että rillipäille pitäisi määrätä pakolliseksi suojalasit vahvuuksilla, eikä ne satasta enempää maksa. Moni vetää jotkut sammakkomieslasit rillien päälle ja niillä ei näe mitään.

      • Ominkäsinonneen

        Omalla työpaikalla harkittiin joku 10 vuotta sitten noita vahvuuksilla olevia suojalaseja, ja "yllättäen" asia ei edennyt sen jälkeen kun niistä aiheutuvat kustannukset selvisivät työnantajalle. No nyt "saa" käyttää työnantajan tarjoamia parin euron suojalaseja omien lasien päällä, jotka nimellisesti suojaavat mutta käytännössä ei.


      • Anonyymi

        Juuri tulleeni optikolta niin suojalasit vahvuuksilla olikoha S tai F luokan linsseliilä niin hinta on n. 200-300 ecua eli mistä saa niitä satasen laseja mitkä on standardien mukaiset??


    • rohkeasti_vaan

      Miten kirjoituksestasi tulee jotenkin mieleen se, että ongelma onkin ne lasit. Eivätkö ole sinun genreäsi ja styleäsi? Pelkäätkö, että joku tuttu näkee sinut ne lasit päässäsi? Oli nimittäin niin tarkoitushakuinen kirjoitus kaikkine "sopivine" yksityiskohtineen päivineen.

    • raksatyönantaja

      Silmien suojaus rakennustyössä
      Valtioneuvoston asetus rakennustyön turvallisuudesta (205/2009) 71 § 4
      mom
      ”Rakennustyössä on käytettävä työn ja työolosuhteiden edellyttämää
      henkilökohtaista silmien suojausta. Työnantajan on annettava
      työntekijöille käyttöön suojalasit niissä töissä, joissa on merkittävä
      silmätapaturmanvaara”.
      Tulkinta:
      Säädös edellyttää, että rakennustyömaalla käytetään aina
      henkilökohtaista silmien suojausta. Suojaimen valinnassa on otettava
      huomioon työn ja työolosuhteiden aiheuttamat vaarat siten, että
      saavutetaan riittävä suojaus silmätapaturmien ehkäisemiseksi.
      Lähde: https://www.tyosuojelu.fi/documents/14660/478411/Silmien suojaus rakennustyössä/6fcfa914-59de-4d2f-ab74-eb6713d4aee7

      Ja omilla vahvuuksilla olevat suojalasit optikolta maksavat 200-350 euroa, F-luokka (paras).

    • Anonyymi

      Kyllä on jossain muualla vika kuin suojalaseissa.

    • Anonyymi

      yrittäjän ja urakoitsijan on noudatettava työturvallisuuslakia. Työturvallisuuslaki edelyttää että suojaimia on käytettävä työmaalla. Suojalaseja on monenlaisia. On käytettävä vain alalle hyväksyttyjä malleja. Silmälasinkäyttäjillekin sopivia malleja löytyy varmasti. Välillä tulee tilanteita jolloin lasit vetistyvät läpinäkymättömiksi. Silloin tulee kuivata tai vaihtaa suojalasit. Mitkään suojaimet eivät ole ikuisia. Suojalaseja joutuu uusimaan usein. Jopa kuukausittain. Tilanteen mukaan. Vanhat kierrätykseen. Liian usein näkee sitä että naarmuuntuneilla ja likaisilla suojalaseilla jatketaan uppiniskaisesti töitä. Sellainen välinpitämättömyys on hömöyttä. Suojavälineet ovat myös henkilökohtaiset. Niitä ei lainailla kavereille. Työturvallisuus on paljon muutakin kuin vain henkilökohtaiset suojavälineet. Myös huonot työvälineet ovat iso työturvallisuusriski.

    • Anonyymi

      En ollenkaan huomannut sanoja työsuojeluvaltuutettu ja työsuojelupäällikkö näissä ap:lle annetuissa vastauksissa. Taisin lukea huonosti.

      • Anonyymi

        Jos niitä työtiloja ei siivota ja yleinen järjestys on mitä on, niin työsuojeluvaltuutettu ja -päällikkö taitavat olla ennemminkin osa ongelmaa kuin jonkinlainen ratkaisun mahdollisuus.

        Ongelmana taisi tuossa alkuperäisessä viestissä lähinnä muutosvastarinta. Jos on parhaimmillaan vuosikymmeniä "pärjännyt" ilman suojavarusteita eikä tunne niitä tarvitsevansa niin siinä vaiheessa kun niiden käyttöä aletaan työnantajan puolelta vaatimaan, niin yleensä siitä tulee jonkinlainen muutosvastarinta, varsinkin jos niiden käytösä tehdään vain ilmoitusluonteisesti pakollista. Se on ihan inhimillistä, sama tapahtui omalla työmaalla, kun käyttöön tuli pakolliset silmäsuojaimet. Toki siinä meni jonkinvenrran aikaa, että löydettiin vähiten epäsopivat mallit, mutta näin vuosien jälkeen niiden käyttö on kaikille itsestään selvää eikä siitä tarvitse perustella.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1252
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1127
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe