Energiatilastoja

Viestissä /1/ kysymyksiä, jotka ei kuuluneet keskustelun aiheeseen, mutta jotka saattaa kiinnostaa useitakin: erilaisia energiiantuotannon määriin liittyvät asiat:

"Tarvitsennumeroita
7.2.2016 13:03

"Kysymys:

Paljonko energia tuottaa keskimäärin suomen ydinvoimalat yhdessä vuodessa?
Paljonko on laskettu että Olkiluoto-3 tuottaa vuodessa.
Paljonko tuottaa hyvätuulisella paikalla keskimäärin yksi 3MW tuulivoimala.
Ja siten, kuinka monta 3 MW tuulivoimalaa tarvitaan että yhden ydinvoimalaitoksen tuotto saavutetaan?
Ja jos on tietoa niin mielellään mikä suomen tuulivoimaloista tuotti entien sähköä vuonna 2015 (2015).
Ja mikä suomen ydinvoimaloista tuotti enitien sähkö vuonna 2015 (2014)
Kiitos etukäten."

/1/ http://keskustelu.suomi24.fi/t/14106563/tuulivoiman-etuoikeus-ja-etuajo-oikeus#comment-83106908

18

89

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1) Paljonko energia tuottaa keskimäärin suomen ydinvoimalat yhdessä vuodessa?
      (Tämä kysymys ei ole edes palstan aihe, mutta vastataan kuitenkin. Tiedot on kerätty helpoimmasta mahdollisesta kähteestä, eli wikipediasta, ottamatta kantaa niiden oikeellisuuteen tai ajantasaisuuteen).

      Suomessa on käytössä tällä hetkellä 4 ydinvoimalaa. Niiden energiantuotanto tietenkin vaihtelee vuosittain, mutta wikipedian mukaan ne tuottavat energiaa seuraavilla reaktorien lämpötehoilla:

      Olkiluoto 1: 2500 MW
      Olkiluoto 2: 2500 MW
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Olkiluodon_ydinvoimalaitos#Olkiluoto_1

      Loviisa 1: 1500 MW
      Loviisa 2: 1500MW
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Loviisan_ydinvoimalaitos

      Yhteensä siis reaktorit tuottavat energiaa n. 8GW:n teholla. Mikäli käyttäkertoimeksi määritellään 90%, yhteistehoksi saadaan 7.2GW, ja vuosittaiseksi Suomen ydinvoimaloiden energiantuotannoksi

      7.2GW * 8760h = 63072GWh = ~63TWh

      Keskiarvoksi per ydinreaktori siis 63TWh/4 ~16TWh per vuosi.

      • TuulivoimaHakkaa

        9-12 mrd pelkät Olkiluoto 3:n rakennuskustannukset. Piti maksaa 3,2 miljardia euroa! Kuvitteleeko joku että Areva tekee Olkiluoto 3 ydinvoimalan ilmaiseksi Suomelle maksamalla erotuksen? Tuulivoima maksaa miljoona euroa MW (nimellisteho), josta todellinen sähköteho 25-30%. Jokainen voi laskea minkä verran nimellistehoa OL3:n (1600 MW:n sähköteho) hinnalla 9-12 mrd eurolla oltaisiin rakennettu tuulivoimaa, ja kuinka paljon todellista sähkötehoa saataisiin (25-30% nimellitehosta). Osasta jo pian 2005 lähtien, kun OL3:n rakentaminen alkoi, osasta 2009 alkaen kun OL3:n piti olla valmis, siis vuosikausia saasteetonta päästötöntä tuulisähköä ja vielä kauan, ennen kuin OL3 joskus 2018-2020 edes käynnistyy. Päälle vielä OL3:n massiiviset alasajokulut ja 100 000 vuoden loppusijoituskulut. Tässä ei ole huomioitu edes ydinturmariskejä käytön, alasajon tai 100 000 vuoden loppusijoituksen aikana terrorismin, vahingon tai luonnonkatastrofin seurauksena. Mikä on halpaa?

        Ydinvoimalan possahtaminen voi saastuttaa koko eteläisen Suomen tuhansiksi vuosiksi (Tsernobyl ja Fukushima) ja lopettaa ruuantuotannon Suomesta lähes kokonaan. Jää veronmaksajien ja yhteiskunnan maksettavaksi, koska vakuutukset ja vastuut ovat täysin alimitoitetut. Valtio ja kansa ottaa vastuun.


    • warmwool

      Kysymys on hieman virheellisesti aseteltu, koska tuulivoimaloilla ei käytännössä, eikä oikein teoriassakaan voi korvata ydinvoimalaa.

      Ydinvoimala (kaikista haittapuolistaan huolimatta) tuottaa sähköä tasaisesti kelillä kuin kelillä, satoi tai paistoi. Tuulivoimalat (kaikista haittapuolistaan huolimatta) tuottavat sähköä vaihtelevasti tuuliolosuhteiden mukaan. Välillä tuulivoimalat tuottavat hyvin, mutta välillä tulee aikoja, jolloin voimalat eivät tuota mitään. Koska sähköä ei pystytä kunnolla varastoimaan, ei sähköntuotantoa voida jättää tuulivoiman vastuulle. Yhteiskunta ei voi toimia niin, että kun tulee tyyniä päiviä, niin kaikki toiminnot keskeytetään.

      Lisäksi tuulivoimaloiden aiheuttama säätövoiman tarve käytännössä estää ydinvoimaloiden korvaamisen tuulivoimalla. Jos tuulivoimakapasiteettia rakennettaisiin niin paljon, että se kattaisi ydinvoimaloiden tuotannon, niin mistä saataisiin niin paljon säätövoimaa? Varsinkin kesäaikana se olisi todellinen ongelma.

      - Wikipedian mukaan Olkiluoto tuotti 2014 noin 14,8 TWh .

      - Hallituksen ilmasto- ja energiastrategian mukainen tavoite tuulivoimatuotannolle on 6 TWh vuonna 2020 ja 9 TWh vuonna 2025.

      Tuulivoimahankkeita on lähes koko rannikko täynnä ja silti tavoite on noin paljon Olkiluodon vuosituotantoa jäljessä. Käytännössä Suomeen ei voida rakentaa niin paljon tuulivoimakapasiteettia, että saavutettaisiin edes Olkiluodon vuosituotanto.

      • Voimalat ei korvaa toisiaan, mutta voimaloiden tuotannot korvaa toisiaan - paitsi ydinvoimaloiden ydinjätetuotantoa, jota ei voi korvata millään.


    • 2) "Paljonko on laskettu että Olkiluoto-3 tuottaa vuodessa."
      (Tämäkään kysymys ei kuulu edes palstan aiheeseen, mutta vastataan kuitenkin)

      En ole nähnyt laskelmia Olkiluodon tuotoksista, mutta jotain voidaan helposti laskea. Käyttökerroin oletuksena 0.9. Lähteenä edelleen wikipedia, https://fi.wikipedia.org/wiki/Olkiluodon_ydinvoimalaitos#Olkiluoto_1

      Lämmöntuotanto:
      Reaktorin lämpöteho: 4300 MW
      - lämmön vuosituotanto 4.3GW * 8760h * 0.9 ~33.9TWh

      sähköntuotanto:
      Reaktorin sähköteho: 1600 MW
      - sähkön vuosituotanto 1.6 * 8760h * 0.9 = 12614TWh

      Ydinjätetuotanto:
      Reaktorin ydinjätetuotanto:
      "Olkiluoto 3 ydinvoimalaitos, tuottaa vuosittain 32 tonnia uraanioksidia ja fissiotuotteita (esim. plutonium) sisältävää jätettä," (kuvateksti)
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Ydinjätehuolto

      • Terawattivirhe: - sähkön vuosituotanto 1.6 * 8760h * 0.9 = _12614GWh_, siis noin _12,6TWh_ on oikea luku


    • Niin ydinvoimaloiden käyttöaste on esim. Japanissa luokkaa 0.01! Porissa taas tuulivoimaloille 0,43 on vuosien Ahlaisissa mitattua perusfaktaa! Prosentin luokkaa ollut ydinvoimaloilla JO vuosia! Ihmeellistä miten FAKTAT eivät kiinnosta nettipoliiseja lainkaan? Onko tämä korrellaatio joistain aivovammasta rahaa vastaan ?. . .

    • TurhaTuuleenKylvää

      Jos haluttaisiin korvata Olkiluto-3 tuulivoimalla, tarvittaisiin suunnilleen 2000 kpl 3 W tuulimyllyjä, jotta saataisiin sama keskiteho (hinta 9 mrd euroa). Ne eivät kuitenkaan riittäisi kriittisinä aikoina kuten viime tammikuun alun kaltaisina pakkasjaksoina, tarvittaisiin varalle suunnilleen Meriporin kokoinen hiilivoimalaitos

      • FaktojaKehiin

        Puhut ydinlobbyskeidaa.


        OL3 vs. vastaava tuulikapasiteetti

        Tuulivoimalan nimellisteho voi olla 5 MW, keskimääräinen toteutuva tuotto on yli 30%. Eli 1600 W × 3 = 4.800-5.000 MW nimellistehoa tuulivoimaa tuottaa OL3:n 1600 MW keskituoton tai hieman enemmän. Tuulivoima maksaa nykyään 1 milj/e MW eli 4.8-5 mrd/e rakennuskuluilla tuo tuulivoimakapasiteetti.

        OL3:n rakentamisen alkaessa tuulivoima maksoi vain 0,5 milj/e MW, joten vuoden 2005 hinnoilla 4.800-5.000 MW tuulivoimaa olisi maksanut 2.4-2.5 mrd euroa.

        5 MW:n tuulivoimaloita olisi tarvittu vajaa 1000 kpl. 3 MW:n tai 4 MW:n tuulivoimaloita hieman enemmän.

        OL3:n 40-60 vuoden käyttöiän mukaan, tuulivoimalan käyttöikä on 25-30 vuotta. Samalle paikalle rakennettava korvaava tuulivoimala maksaa puolet uuden kuluista, koska maa-alue on jo varattu ja tasoitettu, perustukset löytyvät, samoin infra(tiet,kaapelit ym.). Eli seuraava sukupolvi 5 MW:n tuulivoimaloita maksaa 0,5 milj/e MW, eli 2.4-2.5 Mrd/e.

        Näin ollen kaksi sukupolvea eli OL3:a vastaavan tuoton 1600MW 40-60 vuoden tuulivoimalat olisivat maksaneet 2 x 2.4-2.5 mrd/e = 4.8-5 mrd/e, kun OL3:n rakennuskulut ovat 10-12 mrd/e. 5 MW:n tuulivoimaloita olisi edelleen 1000 kpl, koska uudet yksiköt laitettaisiin käyttöiän jälkeen vanhojen tilalle. Tai hieman enemmän jos 3-4 MW:n tuulivoimaloita.

        Näin ollen saman 1600 MW:n keskimääräisen sähkötehon toteuttaminen tuulivoimalla olisi puolet edullisempaa kuin OL3:lla rakennuskustannusten osalta (5 mrd/e vs 10-12 mrd/e).

        Mutta kun mukaan otetaan vielä OL3:n alasajon kustannukset ja 100 000 vuoden loppusijoituskulut, sekä ydinvoiman vakuutusmaksut ydinturmien varalta (Saatikka mahdollisten ydinturmariskien kuluja käytön, alasajon ja 100 000 vuoden loppusijoituksen aikana) joiden aikana ydinvoimala ei tuota mitään, ainoastaan kuluttaa rahaa ja on ympäristöriski OL3:n kulut nousevat näiden menojen takia monta kertaluokkaa kalliimmaksi, ja niillä katettaisiin vielä usea lisäsukupolvi 1600 MW:n keskimääräisen sähkötehon antavia tuulivoimaloita, eli yhteensä ainakin 100-120 vuoden käyttöikä tuhannelle 5 MW:n tuulivoimalalle OL3:n kaikkien kulujen loppusummalla. Paljon halvemmalla siis pari kertaa pidempiaikainen ja suurempi kokonaissähköntuotanto ilman 100 000 vuoden ympäristöriskejä. Puhtaasti puhdasta energiaa.

        Ydinlobbyjen on yllä olevaa faktaa aika vaikea selitellä toisin. Ja lisäyksenä vielä se että OL3:n sijaan 0,5 milj eurolla MW hankitut tuulivoimalat olisivat tuottaneet puhdasta tuulisähköä OL3:n keskimääräisellä sähköteholla 1600 MW ja 2.4-2.5 mrd rakennuskustannuksilla jo vuosikausia, yli 10 vuotta ennen kuin OL3 edes käynnistyy. Mikä säästö tuontisähkön hankkimiseen verrattuna.


    • vaihtoehtoista.energiaa

      Suomessa tulisi keskittyä kehittämään ja käyttämään omia vahvuuksia energiantuottamisessa.

      Puun käyttö sellutehtaissa tuottaa lisähyötynä enemmän sähköä, kuin tehdas kuluttaa.
      Jätepuusta ja muusta jätteeksi luokiteltavista raaka-aineista voitaisiin tuottaa myös biokaasua niin paljon että muutama ympäristölle vaarallinen ydinvoimala voitaisiin korvata kokonaan niillä.

      Pienimuotoinen paikallinen bioenergian ja sähkön tuottaminen eri tavoilla ei sovi suuryhtiöiden voiton kahminta politiikkaan, mutta olisi koko kansantalouden ja kansalaisten kannalta erinomaisen kannatettavaa.

    • EiIhanNoin

      Bioenergiaa on Suomessa tarkoitus kehittää lähivuosina mutta ensisijaisesti korvaamaan tuontiöljyä liikenteessä. Puuta hyödynnetään jo varsin paljon sähkön ja lämmön yhteistuotannossa siellä missä se on kannattava mm. kuljetusetäisyyksien kannalta. Esim. pääkaupunkiseudulla hiilen korvaaminen puupolttoaineilla ei näytä kovinkaan realistiselta. Ydinvoimalaitokset tuottavat pelkästään sähköä ja puupolttoaineiden käyttö pelkästään sähkön tuotantoon ei ole järkevää. Puupolttoaineiden riittävyys tulee kyseenalaiseksi kun pari sellutehdasta rakennetaan lisää.

    • ei.pelkästään.puuta

      Erilaiset raaka-aineet kelpaa biokaasun valmistukseen. Nurmi, lanta, yhdyskuntajäte, turve tai puu. Polttoaineita korvaavasta kaasusta saadaan tehtyä lämmön ohella hyvällä hyötysuhteella CHP-laitoksessa.
      Hakkuusäästöt on yli 25 milj.m³/v. Hakkuumäärä nousee uusien suunnitteluastella olevien sellutehdashankkeiden toteutuessa tuosta vuosittaisesta säästöstä n.puolet.

    • Mietin tossa kuinkahan ISO laitos toi 2000kpl 3Watin tuulivoimala sitten oikeasti yhteensä olisi?

      Neteissä muistaakseni tuollaisen YHDEN AINOKAISEN 6kW ja siis KIRJOITTAJAN mukaan OL-3 laitoksen KOKONAAN korvaavan tuulivoimalan siipien kärkiväli on luokkaa 4 metriä!))))
      ---
      Niin ydinvoimaloiden käyttöaste on esim. Japanissa luokkaa 0.01! Porissa taas tuulivoimaloille 0,43 on vuosien Ahlaisissa mitattua perusfaktaa! Prosentin luokkaa ollut ydinvoimaloilla JO vuosia! Ihmeellistä miten FAKTAT eivät kiinnosta nettipoliiseja lainkaan? Onko tämä korrellaatio joistain aivovammasta rahaa vastaan ?. . .

    • ei.p.p

      Korjaus: ...jätepuusta ym. saadaan tehtyä lämmön ohella sähköä hyvällä hyötysuhteella...

    • FaktaaKehiin

      Katsoin Fingridin sivuilta että viime tammikuun pakkasjaksolla kun sähkön kulutus oli Suomessa suurinta ja tuotannon-kulutuksen marginaali pienin, oli tuulivoimatuotanto noin 50 MW, kun nimellisteho oli 1000 MW. Ydinvoimaa tuotettiin tuolloin noin 2700 MW. Jotta ydinvoimaa vastaava teho olisi tuotettu tuulella, olisi Suomessa pitänyt olla 54 000 MW tuulivoimaa nimellisteholtaan. Sen hinta olisi ollut noin 80 miljardia euroa eli noin 1,5 kertaa valtion budjetti 2016.

      • Puuttuu vain se fakta. Oletko heittänyt pyyhkeen kehiin?


    • vkhjbbn

      Suomessa jauhetaan paskaa ja suma vain seisoo. Aloitekyky menetetty.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      219
      1871
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      67
      1689
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      68
      1485
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      105
      1179
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      63
      1090
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1065
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1046
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      2
      970
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      940
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      871
    Aihe