Tulee huomattavasti halvemmaksi 2016-2017

2016-2017

Kaikkein halvimmaksi tulee, kun kaikki homerakennukset ja homekoulut puretaan kokonaan maantasalle ja sitten rakennetaan täysin uutta, niin silloin kaikki onnistuisi kerralla.

Tämä voisi olla siinäkin mielessä hyvä idea, että se auttaisi nuoria terveyden puolesta parempaan koulutukseen. Monet opettajat ja professorit ovat jo niin sairaita ja tympääntyneitä homekouluihin/homeoppilaitoksissa ja siellä sairasteluun, että he eivät ole kiinnostuneet oppimisen lopputuloksesta. Suomen kaupunkien pitää nyt jo viimein avata silmät tämän päivän ongelmaan. Kouluissa lapset ja nuoret, sekä henkilökunta kärsivät pahasti joka ikinen päivä homerakennuksien takia.

Homekoulut aihettavat vakavia seurauksi kaikille nuorille, esim. kroonisia sairauksia, mielenterveys ongelmia, pahoin vointia niin henkisesti kuin fyysisestikin. Lisäksi home- ja bakteeritoksiineilla on syöpää aiheuttavia, neurotoksisia, immunotoksisia ja elinvaurioita aiheuttavia ominaisuuksia, joten kaikki koulut/rakennukset tulisi arvioida puolen vuoden välein.

Ei kannatta korjata kun uuden tekeminen tulee huomattavasti halvemmaksi. Sekä ehdoton kielto homedesinfiointien käyttöön kaikilla menetelmillä, koska niistä on enempi harmia ihmisille joilla on ollut pitkäaikainen altistuminen ja terveyden menetys sisäilman myrkyllisyyden vuoksi.

17

91

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hyvätyöhyvälaatu

      Pitäisi rakentaa niin laadukaasti ja laatu materiaaleista ettei homeongelmia tulisi ollenkaan.

    • kaikkihautaanvaan

      Homerakennukset ovat kansallinen katastrofi.



      Omakoti- ja rivitaloista homeessa on jopa 85 prosenttia, kouluista ja päiväkodeista melkein jo kaikki, hoitolaitoksista jopa kaikki. Ongelmarakennuksissa asuu ja työskentelee 2 miljoonaa hipova määrä suomalaisia.



      Tälle tilastolle ei voi hymähdellä, sillä sitä laatineilla ei ole päässä vikaa - niin kuin homeesta kärsivät kerkeästi leimataan. Luvut ovat eduskunnan tarkastusvaliokunnan vuosi sitten teettämästä tutkimuksesta.

      Jo vuosia home- ja kosteusongelmalle on yritetty tehdäkin jotain.

    • yksukkovaanstadista

      Kaikki on pikkuhiljaa alkanut tässä talossa (asunut 5 kk). Sitä ennen olin todella reipas, energinen, iloinen ja aikaansaava (yksityisyrittäjä, tutkija ja analyytikko), joka nautti työstänsä ja työ oli minulle kaikki kaikessa.

      Tässä talossa asuessa pikkuhiljaa alkoi tulla väsymystä, ensin tuli fyysinen väsymys ja liuta muita oireita (ihottuma, hiustenlähtö, lievä hengenahdistus, aivastelua, silmäoireita, ripulia, oksentelua, pyörtymistä ja vaikka mitä muuta) kaikki vain paheni, ajattelin syyn olevan burn-out työssäni.

      Lisäksi henkinen oloni alkoi olla todella huono. Luulen, että fyysiset oireet alkoivat masentaa minua ja kun on aina lopenväsynyt olo, niin se masentaa, ja taas se masentaa, etten jaksanut enää työssäni, joka on vaativaa, mutta ennen se ei ollut ylivoimaista.

      Jouduin tekemään päätöksen jättää työni, koska ajattelin sen olevan syy olooni. Mutta sen jälkeen kaikki on vain pahentunut. Ollessani nyt kaikki päivät täällä homeasunnossa olen edelleen ollut hyvin väsynyt (vaikka olen levännyt nyt yli 2 kuukautta) hiukset lähtee päästä, rakkulaista kutiavaa ihottumaa, silmät rähmii, huimaa, oksentelen päivittäin, henkeä kirvelee jatkuvasti (kuin olisi mentholia hengitysteissä).

      Ja se mitä eniten ihmettelen on henkisessä olossa tapahtunut muutos tässä talossa asuessa. Olen muuttunut hermostuneeksi, itsetuhoiseksi, vainoharhaiseksi ja erittäin ahdistuneeksi, joka huutaa ja itkeskelee aamuisin herättyä, joskus pitkin päivää. Ihmeellisiä ahdistus/pelko-kohtauksia ja katastrofin tunnetta. Pienikin pettymys tai vastoinkäyminen tuntuu ylivoimaiselle.

      Olo on asunnossa ollessa väsynyt, todella sekava, keskittymiskyvytön, aloitekyvytön. Aamulla makaan sängyssä apaattisena puoleenpäivään, koska olen kuin huumattu. Olo on todella ahdistunut. Sitten jos aloitan esim. tiskaamaan niin saatankin lähteä käymään olohuoneessa ja jäädä nojatuoliin istumaan ja unohdun siihen tuijottamaan, kuin huumattuna. Ja pienikin kotityö niin väsyttää, henkeä ahdistaa ja ilma tuntuu loppuvan. Yksikin puhelun ottaminen puhelimella saattaa tuntua aivan ylivoimaselle, lehti jää kesken lukemisen ja yhtäkkiä tästä kaikesta epätoivoisena saatan pillahtaa itkuun ja kovaan huutoon.

      Kun lähden asunnosta ulos minulle tulee aivan erilainen olo ja olen taas pian "oma itseni" henkisesti vaikka fyysinen suoritus vaikka käveleminen lähimarkettiin ottaa voimille aina ja saa hengästymään ja puuskuttamaan.

      • home_juntturat_saatana

        Hei sama täällä!

        Asuttiin evakossa homeisesta talosta vuokrakämpässä, jossa sitten todettiin hometta väliseinän kipsilevyssä. Kostetutta oli päässyt kylpyhuoneen puolesta. Tapetin alla oli mustaa karvaista hometta. Sählärit (rakennusmiehet) kävivät poistamassa vaurioituneen osan kipsilevyseinästä.

        Eivät mitenkään eristäneet muita tiloja, eivät laittaneet poistoilmaventtiiliä kiinni eivätkä alipaineistaneet vaurioitunutta tilaa. Se johti siihen että sekä aikuiset että lapset saivat oireita. Muutettiin viikonloppuna uuteen asuntoon, ja siirrettiin ainoastaan kovat kalusteet vanhasta asunnosta uuteen. Pestiin myös lasten kovat leikkikalut ja tuotiin ne uuteen asuntoon. Kovat huonekalut puhdistin kloriitilla, ja hankittiin uudet patjat, peitot ym.

        Nyt on taas ruvettu oireilemaan. Lasten sängyt vein yhden yön jälkeen parvekkeelle, mutta nyt ovat kuitenkin vuodevaatteet saastuneet, sillä ammulla herätessä ovat silmät punaiset ja nenä tukossa. Kun oleilen keittiössä mihin toin ainoastaan pöydän ja tuolit niin silmiä kirvelee ja korvissa tuntuu painetta/kipua.

        Olohuoneeseen toin pari IKEAn lipastoa ja pari puu/nahkatuolia, ja siinäkin tilassa samat oireet. Vaatteet otettiin kuitenkin vanhasta vaatehuoneesta mukaan. Vaatehuoneessa en kuitenkaan saa vastaavanlaisia oireita, mutta äsken kun istuin pari-kolme tuntia töissä kouluttajan vieressä niin hänelle tuli ääni yhtäkkiä käheäksi.

        Olen tuulettanut asuntoa kunnolla aina kun ollaan poissa kotoa, mutta tilanne ei muutu. Voiko olla että esim. lasten sängyt ovat nyt saastuttaneet uuden patjat/peitot/vuodevaatteet taas käyttökelvottomiksi?

        Entä onko muuten asunto asuinkelvoton vaikka heitettäisiin kaikki kalusteet pihalle, eli onko home / homemyrkyt jo pinttyneet seiniin (tapetit), kattoon ja lattiaan.

        Minua surettaa lasten (2 ja 4v.) puolesta. En halua mitenkään vaarantaa heidän terveyttä samalla kun he kärsivät meidän jatkuvasta muuttamisesta. Mitä pitäsi tehdä?

        Onko oireiden aiheuttaja nyt homemyrkyt ja saako ne edes pois asunnon pinnoilta? Pitäisikö taas muuttaa ja viedä kaikki tavarat (vaatteet, astiat, leikkikalut ) kaatopaikalle? Vai voiko vaatteet, mitä on paljon, jotenkin pestä?

        Onko riski että jos heitetään vahat tavarat pihalle ja tuodaan samaan asuntoon uutta tilalle, että nekin silloin saastuvat? Nyt on kyllä jaksaminen niin koetuksella.

        Rahaa ei ole yhtään ylimääräistä, kun asutaan vuokralla samalla kun on talosta iso asuntolaina. Ja lasten tulevaisuutta en halua tässä tuhota. Itse en tiedä jos olen homeesta sekaisin (kuin pienessä tuppurassa) vaiko koko tilanteesta / stressistä?


      • Nyt_on_vakavatilanne

        Suomalaisten jatkuvat homeongelmat taloissa johtuvat väärästä rakennustavasta.

        Tiiviiseen ja kosteaan hiekkaan kun lisätään vielä betonia, on homeongelma tehty jo lähtökohtaisesti tässä vaiheessa.

        Tanskassa ovat tässä asiassa viisaampia.

        Siellä sekoitetaan betonimyllyyn märän hiekan sijaan pieniksi murskattuja kuivia kiviä ja annetaan sen kuivua kunnolla, ennenkuin laitetaan katto päälle.

        Vääränlainen rakentaminen Suomessa on tuhonnut rahaa miljardeja pitkällä aikavälillä laskettuna.

        Joudutaan ajamaan terveysviranomaisten määräyksestä oppilaat koulusta pois, asukkaat kerrostaloista pois ja sairaaloista ja niin edelleen.

        Mihin rakennustaito on Suomesta kadonnut?

        Tuntuu myös omituiselta, miksi muutamia terveyskeskuksia Suomessa on jouduttu sulkemaan homeongelman takia.

        Eikö terveyskeskuksen tehtävänä ole auttaa ihmisiä pois sairauksista, eikä saastuttaa vuodeosastolla makaavia vanhuksia homeella?


    • HomeHelvettiäkaikki

      Suomalaisia rakennuksia on aina pidetty turvallisina ja terveellisinä asua, mutta toista tuntuu olevan tänään.

      Aikaisemmin on ollut perinteisessä rakentamisessa hallinnassa myös rakennusfysiikka, mutta tänä päivänä, vaikka koulutus ja tietous on lisääntynyt, niin siitä huolimatta usein rakennustapa on perinteiseen tapaan verrattuna on todella paljon huonontunut. Tästä on valitettavan hyvänä osoituksena nykypäivänä ns. hometalot, homerakennukset, homekoulut, homesairaalat ja kattojen sortumiset. Usein on havaittu, että uusi talo on jo homeessa talon loppu- eli vuositarkastuksessa.

      Samoin on lisääntynyt myös kattojen sortumiset, jotka ovat kohdistuneet pääsääntöisesti isoihin julkisiin rakennuksiin, varsinkin suuriin halleihin, kouluihin, sairaaloihin ja jne.

    • pois_muovit

      Rakennukset tulee rakentaa terveyden eikä energiansäästön ehdoilla. Se on lopulta taloudellisinta, ekologisinta ja kaikkea muuta hyvää:

      Täyskivitaloja (alapohja, yläpohja ja seinät) joissa metrin sokkelit ja tuulettuva alapohja. Kunnon kaadot pois talosta. Ei sisälle koteloituja pintoja, ei muoveja. Ilmanvaihtona pelkkä koneellinen poisto ja korvausilma ikkunaventtiileistä. Ilma ei kulje paskasissa kanavissa ja suodattimissa.

      • Näin_se_on_saatan

        Lisään vielä: 80cm räystäät ja aina kunnon harjakatto jossa jyrkkä harja.


    • Järkyttävää_2016

      Terveys
      |


      Suomen kosteus- ja homeongelma



      Suomalaisista hometaloista on saatettu nyt löytää se ”pitkään etsitty mekanismi, jolla toksiinit eli homeiden ja bakteereiden myrkylliset aineenvaihduntatuotteet vaikuttavat ihmiseen”, kertoo Helsingin yliopisto.

      Yksityiskohtaista vaikutusmekanismia, kuinka hometoksiinit aiheuttavat oireita ei kuitenkaan toistaiseksi tunneta.

      Pirisen mukaan suurin syy Suomen kasvaneeseen homeongelmaan on yksinkertaisesti se, että vastavalmistuneiden talojen ei anneta kuivua.

      –Kaikki uudet betonirakenteiset talot jäävät liian kosteiksi. Kaikki. Virallinen raja ei ehkä ylity usein, mutta aivan sillä rajalla kuljetaan koko ajan, sanoo Pirinen HS:lle.


      Pirisellä on kolme konkreettista ehdotusta tilanteen parantamiseksi. Hän määräisi kaikille rakennustyömaille kosteusvalvojan, nostaisi laadun hinnan edellä rakentajasta päätettäessä ja pakottaisi kunnat korjaamaan homeongelmat ennen kuin uudisrakentamiselle annetaan lupia.


      – Suomalaisissa kosteuden vaurioittamissa rakennuksissa yleisesti esiintyvien homeiden toksiinit ja homeiden ja bakteereiden rakenneosat voimistavat toistensa haitallisia vaikutuksia. Ihmisessä vastaava yhteisvaikutus voi merkitä tulehdusvasteiden lisääntymistä hengitysteissä. Tämä havainto tehtiin ihmisen makrofagisoluissa, jotka ovat tärkeitä tulehduksen käynnistäjiä hengitysteissä. Yhteisvaikutus tuli esille jo hyvin pienillä toksiinien ja rakenneosien pitoisuuksilla, yliopisto kertoo tuoreesta tutkimuksesta, jonka ovat tehneet THL:n Terveydensuojeluosaston ja Helsingin yliopiston Ympäristö- ja biotieteiden laitoksen ja SIB Labsin tutkijat.


      Yhteisvaikutus havaittiin toksiineilla (emodiini, enniatiini B ja valinomysiini), joita ei ole aikaisemmin tällä tavalla tutkittu, ja jotka ovat tavallisia homevauriokohteissa Suomessa.

      Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan jopa 2 800 000 suomalaista altistuu päivittäin homeesta aiheutuville sisäilman epäpuhtauksille.

      • kansanedustajat2016

        Suomalainen rakentaminen on kriisissä. Tämä on johtopäätös, kun seuraa uutisointia koskien erilaisia sisäilmaongelmista kärsiviä kiinteistöjä ja niiden käyttäjiä.

        Myytti siitä, että Suomessa rakennettaisiin kunnolla, on historiaa. Näin kertoi myös ympäristöministeriön valtakunnallisen hometalkoot.fi-hankkeen ohjelmapäällikkö tekniikan tohtori Juhani Pirinen vieraillessaan viime viikolla Mikkelissä.


        Arvioiden mukaan 2 600 000-2 800 000 suomalaista altistuu päivittäin kosteus- ja homevaurioille kodeissa, työpaikoilla tai muissa julkisissa rakennuksissa.

        Kosteus- ja homevauriot aiheuttavat suoria kustannuksia terveydenhuoltojärjestelmällemme yli 200 miljoonaa euroa vuodessa ja huonon sisäilmaston aiheuttamien kustannusten on kaiken kaikkiaan arvioitu olevan jopa 3 miljardia euroa vuodessa.

        Julkisissa rakennuksissa, kuten kouluissa ja päiväkodeissa on ongelmasta kärsitty jo vuosia, joskus jopa vuosikymmeniä. Näissä työskentelevät lapset ja aikuiset kärsivät sisäilman epäpuhtauksista siinä määrin, että ne aiheuttavat monille elämänikäisiä terveyshaittoja.


        Mikkeliläisissä kouluissa ja päiväkodeissa on useimmissa ollut sisäilmaongelmia, joita on rahojen puutteen vuoksi korjailtu leikkaa ja liimaa –periaatteella vuosikausia. Viimeisimpänä esimerkkinä Päämajakoulu.

        Homerakennusten korjausten viivyttely on erittäin lyhytnäköistä säästämistä. Lapsuudessa tai parhaassa työiässä sairastuvat ihmiset tulevat yhteiskunnalle hyvin kalliiksi ja mikä pahinta, piittaamattomuus ihmisten terveydestä on inhimillisesti katsottuna mittaamattoman kallista.


        Mikkelissä tulisikin tehdä kattava suunnitelma siitä, mitä korjataan ja missä järjestyksessä.

        Lisäksi tulisi ottaa käyttöön auton vuosihuollon kaltainen tarkastus, jolla rakennusten kuntoa tarkkailtaisiin vuosittain ja korjauksiin osattaisiin ryhtyä heti kun ongelmia havaitaan.

        Tarkastukset tulevat paljon halvemmiksi kuin se, että ongelmia vähätellään ja niiden annetaan kasvaa suuriksi remonteiksi tai kiinteistöjä joudutaan laittamaan käyttökieltoon.


        Maan hallituksen lisätalousarviossa esitetään 30 miljoonaa euron määrärahalisäystä tänä vuonna alkaviin sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköiden sekä koulurakennusten korjaamiseen. Tästä summasta on mikkeliläistenkin saatava osansa.

        Jokaisella kuntalaisella, niin lapsella kuin aikuisellakin, on oikeus turvalliseen ja terveelliseen työskentelytilaan.


    • Homeisistahomein

      "Unelmaelämäni muuttui helvetiksi homeongelmien takia. Opiskelun alkuaikoina YTHS diagnosoi minulla masennuksen jatkuvan, selittämättömän väsymyksen perusteella. Väsymys vain parani ihmeellisesti muuttamalla toiseen asuntoon. Myöhemmin minulle tuli astma, kun olin töissä rakennuksessa, jossa tehtiin kuukausikaupalla homeremonttia vessoissa ilman suojauksia. Näistä vielä selvittiin, mutta sitten sain uuden työn toiselta paikkakunnalta ja muutin. Helvetti alkoi: viikosta toiseen jatkuva väsymys, tulehduskierteet, ajattelun sumentuminen, muistin pätkiminen.

      Työterveyshuolto piti minua luulosairaana ja esimies laiskana. Muutin uuteen asuntoon, ja se auttoi hiukan. Jouduin kuitenkin muuttamaan uudelleen ja taas meni pieleen. Onnistuin pääsemään ulkomaille työkomennukselle. Paikkakunta oli lämmin ja pystyin tekemään töitä ikkuna auki ja viettämään paljon aikaa ulkosalla. Elämä oli normaalia ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen: pystyin jopa aloittamaan liikunnan uudelleen.

      Komennus loppui ja palasin. Uupumus, infektiokierre ja sumuinen pää palasivat myös. Haluaisin tehdä työni hyvin, mutten pysty. Kesäajat menevät paremmin, mutta näin lokakuusta alkaen joka vuosi pelkään saavani potkut. Tavallaan ymmärtäisin, jos saisin: työnihän kaatuvat muiden niskaan, kun olen jatkuvasti sairaana ja kun yritän tehdä, ajattelun sumuisuuden ja muistiongelmien takia tukee jatkuvasti sutta ja sekundaa.

      Homeisen asunnon myyjä ei tietenkään ollut mielestään vastuussa mistään, mutta en uskaltanut lähteä käräjille, kun tulos on epävarma ja vastapuoli oli juristi. Esimieheni mielestä epäilykseni työpaikan homeesta olivat pelleilyä ja kiusantekoa, joten asiaa ei tarkastettu. Kun toin toimistosta kassillisen tavaroita kotiin työkomennukselle mukaan otettavaksi, niistä lehahti reipas homeen haju.

      Minulla pitäisi olla 30 vuotta työelämää edessä. Tekisin sen mielelläni, jos vaan saisin puhtaan asunnon ja työpaikan. Nykymenolla on edessä sairaseläke ja hukkaan mennyt koulutus ja elämä. "

      "Koko perheemme on joutunut altistumaan homeelle joko koulussa tai työpaikoilla. Paikkakunnaltamme ei löydy ainuttakaan homeetonta, puhdasta yläasteen koulua! Lisäksi virastorakennukset, päiväkodit, lähestulkoon kaikki, kärsivät sisäilmaongelmista. Tiedän myös uuden, vuosi sitten valmistuneen päiväkodin, jonka ilmastointi kytketään yöksi pois, jotta rahaa säästetään. Päiväkoti on nyt jo homeessa! Kaikki on hyvin viranomaisilla tiedossa, joten miksi silti edelleen rakennetaan liian nopeasti ilman, että materiaalit ehtivät kuivaa?

      Itse sairastuin homeeseen vanhassa työpaikassani jo 20 vuotta sitten. Sain ihottumaa, joka todettiin psoriasikseksi. Minulla on puhjennut neljä eri autoimmuunisairautta, joiden syyksi lääkäri epäilee hometta.

      Eikö olisi vihdoin aika herätä ja tehdä viisaita, oikeita päätöksiä ja ryhtyä toimiin asian kanssa? Voitaisiinko rakennuskoulutukseen viedä oikeaa osaamista niin, etteivät uudetkin talot olisi heti homeessa? Onko laskettu, mitä maksaa hoitaa homeeseen sairastuneita ihmisiä? "

      • Terhi_Koulumies

        Onko sinun tai läheistesi koulussa tai päiväkodissa homeongelma Helsingissä? Kerro siitä joko tässä tai lähetä sähköpostia [email protected]





        Tässä on aloitteeni Helsingin homekoulujen ja –päiväkotien kunnostamiseksi (jätetty valtuustolle 2.6.2015):



        Apulaisoikeusasiamies antoi 24.5.2015 huomautuksen Helsingin kaupungille siitä, että kaupungin homekouluja ei ole saneerattu riittävän määrätietoisesti. Lausunto perustuu kanteluun, joka luokanopettaja teki oikeusasiamiehelle sairastuttuaan vakavasti homekoulussa.


        Työturvallisuuslain mukaan työnantajalla on vastuu työntekijöidensä terveydestä ja turvallisuudesta, kaupungilla on myös vastuu koululaisten ja päiväkotilasten käyttämien tilojen turvallisuudesta. Helsingin Sanomat uutisoi 1.6.2015, että kaupunki alkaa asettaa homekorjaukset etusijalle. Hienoa, että asia otetaan vihdoin vakavasti. Olen koonnut tähän aloitteeseen esityksiä, jotka toteuttamalla homeongelma saadaan ratkaistua. Esitykset koskevat menettelytapoja, ne eivät ole määrärahavaatimuksia vaan voivat päinvastoin säästää rahaa.


    • enkestäenää

      Sisäilmaongelma lapsen päiväkodissa tai koulussa – miten toimin?



      Jos päivähoidossa olevan lapsen hoitoympäristössä epäillään sisäilmahaittaa, asiasta tulee ilmoittaa sekä päivähoitopaikkaan että kunnan terveystarkastajalle. Kouluissa lasten elinympäristön turvallisuuden valvonta kuuluu terveystarkastajalle. Epäilyistä tulee ilmoittaa myös koulun rehtorille.



      Vanhemmat viettävät usein hyvin vähän aikaa päiväkotirakennuksessa ja koulussa eikä lapsi osaa ilmoittaa kosteusvaurion merkeistä tai kertoa tiettyyn luokka- tai huonetilaan liittyvästä oireilusta. Aistinvarainen arviointi on vanhemmalle mahdollista päiväkotiin tutustumisen yhteydessä ja vanhempainilloissa. Lapsen vaatteissa ja tavaroissa esiintyvä mikrobiperäinen haju voi paljastaa ongelman.



      Muutoin epäily sisäilmaongelmasta voi syntyä, jos aikaisemmin terve lapsi alkaa oireilla ja sairastaa infektiotauteja poikkeuksellisen paljon. Samoin sisäilmaongelmia on syytä epäillä, jos varhaislapsuudessa sairastettu, jo iän myötä rauhoittunut atooppinen ihottuma tai astma pahenee uudelleen.



      Lapsen levottomuus, poikkeuksellinen väsymys ja toistuvat päänsäryt voivat johtua sisäilmaongelmasta, mutta näihin oireisiin on toki muitakin syitä. Epäilyä sisäilmaongelmasta lisää edellä mainittujen oireiden ajallinen yhteys päiväkoti- tai koulurakennukseen, eli oireet selvästi lievittyvät viikonloppuisin ja lomilla.



      Kosteusvaurioaltistumiselle tyypillisiä oireita:

      Ärsytysoireet, nenän tukkoisuus, nuha, limaneritys, pitkittynyt yskä, yöyskä, nielun ärsytys, hengenahdistus, hengityksen vinkuna, silmäoireet, käheys, silmien sidekalvon oireet

      Yleisoireet: väsymys, päänsärky, lämpöily, kuume, pahoinvointi, nivelsärky, lihassärky

      pikkulapsilla korvatulehdusten yleistyminen, koululaisilla flunssien ja kurkunpään tulehduksen ja keuhkoputkentulehdusten yleistyminen

    • Mitevoiollanäinasiat

      Kertokaa, miksi näin tapahtuu.

      Asukkaat oireilevat ja syyttävät kosteusongelmia, mutta taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä eivät halua puuttua asiaan. Miten tilanteessa pitää edetä?

      Mistä voi esimerkiksi asuntoa vuokratessa tunnistaa, onko asunto mahdollinen homepesä, jos mitään ei näy päälle?

      Miten hometta voi poistaa – onko homeenestoaineiden käytöstä apua?

      Voiko sisäilmaongelmaisessa rakennuksessa ollut irtaimisto aiheuttaa myöhemminkin terveyshaittoja?

      Miksi sisäilma ja homeongelmat näyttäisivät keskittyvän julkisiin rakennuksiin ja niissä työskenteleviin?

      Mikä on ilmanvaihdon rooli homeongelmassa – onko liiallinen ilmanvaihto suurempi ongelma kuin riittämätön ilmanvaihto?


      Homehtuuko betoni? Onko kosteusvaurio myös kaakeloidussa betonikylpyhuoneessa terveyshaitta?

      Onko rakennuspuolella mitään valvontaa suojauksen käyttämisestä rakennusaikana? Millaisia muutoksia rakennusmääräyksiin pitäisi tehdä, että homeongelma helpottaisi?

      Onko kunnilla ja valtiolla mahdollisuutta hakea korvauksia rakentajilta homeongelmaisista rakennuksista?

      Jos terveystarkastaja on todennut rakennuksessa kosteusvaurioita ja korjausvelvoitteen, siirtyykö velvoite automaattisesti uudelle omistajalle, jos asunto myydään?

      Miksi homeen tunnistaminen on asiantuntijoillekin niin vaikeaa?

      • Mitevoiollanäinasiat

        Tämän jälkeen kertokaa omin sanoin, miksi näin on ?


      • julkishallinnon

        kilpailutus-lainsäädäntö ajaa rakentamisen siihen, että halvin urakkatarjous valitaan toteuttamaan hankkeita. Halvin suunnittelija, edullisin toteuttaja ja heikkotasoinen rakennusvalvonta. Mitäpä tuota sen laajemmin selittelemään miksi kaikki julkisen puolen rakennushankkeet alkavat lahota käsiin jo ennen takuuajan umpeutumista. Josko se hieman kalliimpi urakointi toisi mukanaan laatua? Vai onko ajatusmalli kenties niin, että halvimmalla tarjouksella toteutetuista hankkeista jää sitten vuoiksi sitä korjaukseen tarvittavaa pääomaa?


    • Kelamaksaahyvin

      Hometta kaikki alle ja sitten sairastellaan ja kuollaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      2451
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1968
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1948
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      88
      1759
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1520
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1296
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1200
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1188
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe