Vala ja vakuutus - PministeriönOhjePääesikunnalle

EsaYlikoski

Hei,
havaittuani elokuussa 2015, että eräiden Puolustusvoimien joukko-osastojen järjestämistä alokkaiden sotilasvalan ja sotilasvakuutuksen antotilaisuuksista käytettiin virallisessa tiedottamisessa muun muassa nettisivuilla syrjivästi nimitystä ”valatilaisuus”, lähetin mm. Porin prikaatiin asiasta palautetta ja kirjoitin asiasta saman tien myös eduskunnan oikeusasiamiehelle.
Porin prikaatin korjattua menettelyään tiedotin siitä oikeusasiamiehelle. Tämän johdosta eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin ei ottanut asiaa varsinaiseen tutkintaan, vaan lähetti minulle kirjeen, jonka hän myös lähetti tiedoksi puolustusministeriölle. Sakslin totesi tässä kirjeessään, että ”yksipuolisen ja syrjivän termistön vakiinnuttamispyrkimys virallisessa tiedottamisessa olisi sopimatonta”.

Helmikuussa 2016 havaitsin, että edelleen eräissä joukko-osastoissa edelleen, erityisesti Ilmavoimien yksiköissä, käytettiin tilaisuuksista yksipuolista sotilasvalatilaisuus-nimitystä. Sen vuoksi lähetin puolustusministeriöön, puolustusvoimien Pääesikuntaan ja Ilmavoimien esikuntaan alla seuraavan kirjeen. Tiedustelin siinä muun muassa, onko puolustusministeriö saattanut tämän saamansa oikeudenvalvojan kirjeen ja kannanoton puolustusvoimien Pääesikunnan tietoon ja Ilmavoimien tietoon.

”Puolustusministeriö
Pääesikunta, puolustusvoimat
Ilmavoimien esikunta

Eräissä puolustusvoimain joukko-osasoissa elokuussa 2015 oli niiden virallisessa tiedotuksessa mm. yksikön nettisivuilla ja muussakin tiedottamisessa sotilasvalan ja sotilasvakuutuksen antamista koskevaa juhlatilaisuutta kutsuttu yksipuolisesti ”valajuhlaksi”. Asiasta lähettämäni kirjeen johdosta eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on todennut 9.9.2015 (Dnro 3347/4/15) seuraavaa: ”Olette sinänsä oikeassa, että yksipuolisen ja syrjivän termistön vakiinnuttamispyrkimys virallisessa tiedottamisessa olisi sopimatonta.” Sakslinin vastauksessa todetaan lopuksi, että se lähetetään tiedoksi puolustusministeriölle.

Kun tuosta huolimatta myös tänä vuonna saapumiserän 1/2016 vala- ja vakuutustilaisuuksia helmikuussa on edelleen kutsuttu - varsinkin Ilmavoimien järjestämissä tilaisuuksissa - yksipuolisesti ja syrjivästi ”valajuhliksi”, tiedustelen, onko puolustusministeriö saattanut tämän oikeudenvalvojan kannanoton puolustusvoimien pääesikunnan tietoon. Samoin tiedustelen, onkohan esimerkiksi Ilmavoimat saanut tiedoksi tuon eduskunnan oikeusasiamiehen kannanoton eli onko pääesikunta saattanut kannanoton tai sitä vastaavan ohjeen maa-, meri- ja ilmavoimien sekä RUK:n ja Maanpuolustuskorkeakoulun tietoon.

Myös valaa/vakuutusta koskevan asian esittämiseen neutraalisti alokkaiden oppitunneilla tulee kiinnittää erityistä huomiota, mikäli kyseisen oppitunnin pitäminen määrätään sotilaspapille, joka on asemansa vuoksi jäävi suhteessa sotilasvalaan ja sotilasvakuutukseen. Mielestäni tämän asian opettaminen kuuluisi asemansa perusteella uskontojen ja katsomusten suhteen neutraalille henkilölle.

Yhteistyöterveisin

Esa Ylikoski
pääsihteeri
Vapaa-ajattelijain Liitto ry
p. 0504685332
[email protected]

112

418

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • EsaYlikoski

      Tähän sain sähköpostilla 20.4.2016 alla seuraavan saateviestin ja sen liitteenä olevan puolustusministeriön päätöksen, joka oli lähetetty Pääesikunnalle:

      ”Hyvä Esa Ylikoski,

      olette kysynyt, onko puolustusministeriö saanut tiedoksi (Pitäisi olla ”saattanut tiedoksi”. ey) eduskunnan oikeusasiamiehen kirjeen (Dnro 3347/4/15/9.9.2015) koskien sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuuksista tiedottamisessa käytettävää nimitystä ja onko ilmavoimat saanut saman kirjeen tiedoksi. Puolustusministeriö sai eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen kirjeen tiedoksi. Koska apulaisoikeusasiamies ei kannanotossaan edellyttänyt hallinnonalan toimenpiteitä, en asian käsittelystä vastanneena virkamiehenä katsonut tarpeelliseksi saattaa kirjettä puolustusvoimien eikä siten myöskään ilmavoimien tietoon.

      Sanomanne mukaan olette havainneet, että helmikuussa 2016 järjestettyjä sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuuksia on etenkin ilmavoimissa nimitetty edelleen yksipuolisesti ja syrjivästi ”Valatilaisuuksiksi”. Tämän johdosta puolustusministeriö on katsonut aiheelliseksi saattaa eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen kirjeen Pääesikunnan ja sen kautta puolustusvoimien hallintoyksiköiden tiedoksi ja antaa siihen perustuen oheisen ohjauksen, jonka tavoitteena on monipuolistaa ja yhdenmukaistaa sotilasvalasta ja sotilasvakuutuksesta käytettävä terminologia sekä estää termien syrjivä käyttö puolustusvoimien omassa tiedotuksessa ja toiminnassa.

      Mitä tulee sotilasvalaa ja sotilasvakuutusta koskevan asian esittämiseen alokkaiden oppitunneilla, viittaan puolustusvoimien eettistä opetusta ja sotilasparaateja tarkastelleen työryhmän raporttiin, jonka esitysten mukaan eri oppituntien pitäjät päätetään paikallisten resurssien mukaan siten, että pitäjän osaaminen, koulutus ja kokemus parhaiten vastaa oppitunnin tavoitteita.

      Kiitän hallinnonalaamme kohtaan osoittamastanne mielenkiinnosta ja palautteestanne.

      Ystävällisin terveisin
      Mika Peltoniemi
      Puolustusministeriö

      Pääesikunnan kirjaamoa ja Ilmavoimien esikunnan kirjaamoa pyydetään saattamaan tämä vastaus Esa Ylikosken sanoman 16.4.2016 käsittelystä vastaavien henkilöiden tietoon.”

    • EsaYlikoski

      Tässä puolustusministeriön Resurssipoliittisen osaston henkilöstöyksikön kirje (19.4.2016 FI.PLM. 2016-2326) puolustusvoimien Pääesikunnalle:

      ”Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen kirje Dnro 3347/4/15/9.9.2015
      Sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuuksista käytettävä nimitys
      Eduskunnan oikeusasiamies on liitteessä olevassa vastauksessaan ottanut kantaa sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuuksista tiedottamiseen. Eräissä puolustusvoimien hallintoyksiköiden tiedotteissa sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuuksista käytetty yksipuolista sotilasvala-nimitystä. Vaikkei nimityksellä olekaan ollut syrjivää tarkoitusta, puolustusministeriö pyytää Pääesikuntaa ohjeistamaan puolustusvoimien hallintoyksiköitä siten, että kaikessa sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuuksia koskevassa tiedottamisessa, opetuksessa ja kirjoituksissa tilaisuuksista käytetään nimitystä ”Sotilasvala ja sotilasvakuutus”.

      Ylijohtaja Raimo Jyväsjärvi
      Vanhempi osastoesiupseeri Mika Peltoniemi”

      Seuraavat, heinäkuun saapumiserän 2/2016 sotilasvalan ja sotilasvakuutuksen antotilaisuudet järjestetään elokuussa. Jäämme seuraamaan tilanteen kehittymistä.
      Asian opettamisesta uusille alokkaille saatteessa viitataan tammikuussa 2015 julkaistuun puolustusministeriön työryhmän raporttiin, ”jonka esitysten mukaan eri oppituntien pitäjät päätetään paikallisten resurssien mukaan siten, että pitäjän osaaminen, koulutus ja kokemus parhaiten vastaa oppitunnin tavoitteita”.

      Pääesikunta on kuitenkin huhtikuussa 2015 antamassaan käskyssä määrännyt oppituntien pitäjiksi etupäässä sotilaspapit, mikä ei hyvin vastaa työryhmän linjausta. Olen tehnyt myös tästä asiasta kantelun, koska mielestäni sotilaspapit ovat asemansa puolesta jäävejä selvittämään valintaa uskonnollisen sotilasvalan ja katsomuksellisesti neutraalin sotilasvakuutuksen välillä.

      (Mainittakoon, että olen kannellut myös Pääesikunnan käskystä koskien sotilasparaatien paraatikatselmukseen liitetyn paraatihartauden välttämisen toteuttamistapaa uskonnonvapauden ja yksityisyyden suojan näkökulmista. Se on kuitenkin oma stoorinsa.)

      Taistelu uskonnonvapauden laajentamiseksi puolustusvoimissa jatkuu. Vapaa-ajattelijain liittohan on esittänyt, että erillisistä sotilasvala- ja sotilasvakuutusvaihtoehdoista luovuttaisiin ja siirryttäisiin yhteiseen katsomuksellisesti neutraaliin sotilasvakuutukseen.

      Esa Ylikoski

    • YhdestoistaPykälä

      Hyvä! Ihmisoikeudet ovat yksityisen ihmisen oikeuksia. Ne eivät ole yksilölle pikkuasioita. Eikä perheellekään.
      Alokkaalla ja hänen perheellään on täysi oikeus olettaa ja vaatia kunnioittavaa suhtautumista puolustusvoimien taholta alokkaan uskonnottomasta katsomuksesta riippumatta

      • YhdestoistaPykälä

        Tällainen ministeriön ohje on hyvä aikaansaannos:
        "Eräissä puolustusvoimien hallintoyksiköiden tiedotteissa sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuuksista käytetty yksipuolista sotilasvala-nimitystä. Vaikkei nimityksellä olekaan ollut syrjivää tarkoitusta, puolustusministeriö pyytää Pääesikuntaa ohjeistamaan puolustusvoimien hallintoyksiköitä siten, että kaikessa sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuuksia koskevassa tiedottamisessa, opetuksessa ja kirjoituksissa tilaisuuksista käytetään nimitystä ”Sotilasvala ja sotilasvakuutus”.


    • YhdestoistaPykälä

      Puolustusministeriön Mika Peltoniemenkin tekstistä (alla) ilmenee, että puolustusministeriön työryhmä otti opetukseen paremman kannan, joka Pääesikunta ei omassaan käskyssään kuitenkaan noudattanut, kun selkeä poliittinen ohjaus Haglundin johtamasta ministeriöstä puuttui:

      "Mitä tulee sotilasvalaa ja sotilasvakuutusta koskevan asian esittämiseen alokkaiden oppitunneilla, viittaan puolustusvoimien eettistä opetusta ja sotilasparaateja tarkastelleen työryhmän raporttiin, jonka esitysten mukaan eri oppituntien pitäjät päätetään paikallisten resurssien mukaan siten, että pitäjän osaaminen, koulutus ja kokemus parhaiten vastaa oppitunnin tavoitteita.

      Kiitän hallinnonalaamme kohtaan osoittamastanne mielenkiinnosta ja palautteestanne.

      Ystävällisin terveisin

      Mika Peltoniemi
      Puolustusministeriö"

      Täältä: http://keskustelu.suomi24.fi/t/14245975/vala-ja-vakuutus---pministerionohjepaaesikunnalle

    • Hyvä! Järjestelmä toimii ihan kuten pitääkin, eli EOA:n kanta välitetään organisaatiolle. Toki se vaatii muistuttelua, mutta joka tapauksessa tuli tehdyksi.

      Aiemminhan todettiin, että sotilasvalan asemaa mietitään kun selviää tuomarinvalan asema. Siitä nyt odotellaan valiokuntien kantaa. Oletus on, että vala poistuu, ja myöhemmin sotilasvalakin.

      • MikäKummaSiinä

        Puolustusvoimat on käynyt pitkän matkan viivytystaistelua uskonnonvapauden toteuttamista ja oikeusasiamiehen linjauksia vastaan.


      • MikäKummaSiinä kirjoitti:

        Puolustusvoimat on käynyt pitkän matkan viivytystaistelua uskonnonvapauden toteuttamista ja oikeusasiamiehen linjauksia vastaan.

        Puolustusvoimat muutti toimintaansa.

        Helsingin maistraatti ei muuttanut koskaan, kahdesta EOA:n ratkaisusta huolimatta. Se muuttui vasta kun koko maistraatti lakkasi olemasta. (Ja nyt viimeinkin siis eroakirkosta.fi-palvelun viesti sellaisenaan kelpaa koko maassa.)


      • ResAlik
        jori.mantysalo kirjoitti:

        Puolustusvoimat muutti toimintaansa.

        Helsingin maistraatti ei muuttanut koskaan, kahdesta EOA:n ratkaisusta huolimatta. Se muuttui vasta kun koko maistraatti lakkasi olemasta. (Ja nyt viimeinkin siis eroakirkosta.fi-palvelun viesti sellaisenaan kelpaa koko maassa.)

        Tältä osin se selviää vasta elokuussa. Opetuksen opettajan osalta on ristiriita ministerön työryhmän esityksen jä Pääesikunnan käskyn välillä.


    • TseppiäVaan

      Mielenkiintoinen tarina...

      • PiruntorjuntaAsuuIntissä

        Ministeriön kanta tai eduskunnan oikeusasiamiehen kanta ei automaattisesti toteudu Puolustusvoimissa. Siellä on pitkä perinne "piruntorjunnassa".


      • PiruntorjuntaAsuuIntissä kirjoitti:

        Ministeriön kanta tai eduskunnan oikeusasiamiehen kanta ei automaattisesti toteudu Puolustusvoimissa. Siellä on pitkä perinne "piruntorjunnassa".

        Totta tuokin.

        Mutta tuskin useinkaan on halusta sen paremmin toimia uskonnon puolesta kuin vastaankaan. On vain helpompi tehdä niinkuin ennenkin on tehty.


      • EsaYlikoski
        jori.mantysalo kirjoitti:

        Totta tuokin.

        Mutta tuskin useinkaan on halusta sen paremmin toimia uskonnon puolesta kuin vastaankaan. On vain helpompi tehdä niinkuin ennenkin on tehty.

        Kyllä siellä osa kenraalikuntaa tuntuu ihan oikeesti uskovan, että joukojen taistelumoraali on sotilaspappien ja kenttähartauksien varassa. Tämä kyseenalainen asenne tuntuu tiukentuneen sotilaspoliittisen tilaneen epävakaistumisen ja tiukentamisen johdosta. Ei siinä silloin aina välitetä edes eduskunnan oikeusasiamiehen viime vuonna antamista lausunnoista.


    • EsaYlikoski

      Tietoon on tullut eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen lausunto puolustusministerille kevättalvella 2015. Valitettavasti sen näkemyksiä ei otettu kaikin osin asianmukaisesti huomioon Pääesikunnan huhtikuussa 2015 antamassa käskyssä. Puolustusministeri Carl Haglundilla meni pupu pöksyyn asian ohjauksessa ministeriöstä puolustusvoimiin päin, niin kuin Vapaa ajattelija -lehdessä on kommentoitu. Asia ei oikeastaan liity vaaan ja vakuutukseen.

      • Lukijan.huomio

      • ResAlik

    • Lukijan.lisäys

      Faktoja kehiin.

    • Kysyn.vaaan

      Tsekatkaapa oman alueenne joukko-osaston nettisivut. Miten sotilasvakuutus ja -vala tulevat esiin?

      • ResAlik

        Samoin tammikuussa 2017.


    • KontrolliParempi

      Hyvä että seurataan. Havainnot myös tänne, kiitos.

      • KuulijanHuomio

        Ilmoittakaa, jos huomaatte, että puhutaan vain "valajuhlasta".


    • LukijanKommentti

      Tässtä ketjusta ilmenee, että joukko-osastoissa sotilasvakuutus-vaihtoehtoa syrjitään ja uskonnollisesta sotilasvalasta pyritään tekemään normi.

    • EsaYlikoski

      Heiman heikosti oli mennyt perille Porin prikaatiin:

      Porin prikaatin oppaassa ”Tietoa tuleville alokkaille” jatketaan epäyhdenvertaista tiedotuslinjaa sotilasvakuutuksen ja sotilasvalan suhteen: uskonnollisesti neutraalia sotilasvakuutusta syrjitään ja uskonnollista sotilasvalaa suositaan (s. 2 ja s.23). http://maavoimat.fi/documents/1950813/2885804/PorPrAlokast2-16net.pdf/057324b4-59eb-47f9-b25d-b33643fc5c9f

      ”Tervetuloa seuraamaan sotilasvalaa (s. 2)
      2/16-saapumiserän sotilasvala ja -vakuutus- tilaisuudet järjestetään Niinisalon osalta 18. elokuuta Kauhajolla ja Seinäjoella sekä Säkylän osalta 19. elokuuta Huittisissa ja Raumalla.”
      ja
      ”Vala DVD (sivu 23)
      Jokaisen saapumiserän valatilaisuus tallennetaan DVD:lle. Peruskoulutuskauden päätteeksi järjestettävän valapäivän tapahtumat on mukava kerrata kotona ja näyttää sukulaisille ja tuttaville. DVD on myynnissä sotilaskodeissa pian valapäivän jälkeen.”

      Uskonnollisesti neutraali sotilasvakuutus annetaan ”kunnian ja omantunnon kautta”. Sotilasvalassa viitataan ”kaikkivaltiaaseen ja kaikkitietävään Jumalaan”. Armeijan henkilöstön, tiedottajien ja sotilaspapiston on ilmeisen vaikea suhtautua tasapuolisesti sotilasvakuutukseen.

    • kht86

      Kaikissa muissa asioissa vähemmistöjen asema otetaan valtion hallinnossa tosissaan ja monesti vähemmistöjen asema on järjestetty jopa paremmaksi, mutta uskonnottomien asian osalta käytäntö on päälaellaan. Uskonnottomien kohtelu asiallisesti tuntuu olevan koko virkakoneistolle ja poliittiselle järjestelmälle yhtä tervanjuontia.

    • ResAlik

      Hyvä että on koitettu parantaa tilannetta tasapainoisemmaksi.

      • LukijanKommentti

        Nuo ohjeet eivät takaa, että niitä noudatetaan, että asiasta opetettaessa alokkaille toimittaisiin asiallisesti.
        Kyllä sotilasvalaa suositaan ja koitataan nostaa se "normiksi", josta pokkeaminen olisi "poikkeavaa".
        Rohkeutta ja tsemppiä alokkaille toimia aidon oman tunnon mukaan.


    • LukijanKommentti

      Tuo ohje ei ollut ehtinyt vaikuttaa heinäkuun alokkaille jaettuun saapumisoppaaseen (netissäkin), joka oli vielä hyvin sotilasvalaa suosiva.
      Nyt pitää hoitaa, että tammikuun alokkaille opas on uudistettu.

    • LukijanKommentti

      Hauska tarina.

    • ResAlik

      Alokkaiden seuraava aloitus on tammikuun alussa. Tukea jo nyt.

      • KansalaisToimintaa

        Kyllähän sinne Inttiin menosta keskustellaan jo edelltävinä viikkoina.


      • Tulip.mielee

        Riittääkö kampa?


    • Vapaa-ajattelijallt

      Mahdollisen "joulukirkon" vaihtoehtoisesta ohjelmasta olisi hausta saada rapsaa.

    • Näinpäs

      Jaahas, kuukauden päästä taas uudet alokkaat koulutettavana..
      Ihmisoikeudet on alokkaillakin. Myös uskonnovapaus uskonnottomuuteen.

      • ProAlokkaat

        Pientä kotivalmennusta on hyvä antaa joulukuussa.


    • Rohkeast

      Armeijassa pappien uskonnollisen työn asema pikemminkin heikkeni eikä vahvistunut, kun pappien ”kirkollisen työn” oppitunnit ja samaisten pappien hoitamat (vastaamat ja ohjeistamat) elämänkatsomustiedon tunnit lopetettiin ja ”sodan ja rauhan etiikan” opetuksessa pappien pitämistä oppitunneista poistettiin ”julistuksellinen” eli uskonnollisesti tunnustuksellinen aines. K

      aikkien pappien oppituntien sisältö on suunniteltu ja kirjattu siltä pohjalta. Jos papit käytännössä ylittävät pilttuunsa, siitä on mahdollisuus kannella. Mainittakoon myös, että papit eivät pidä suinkaan kaikkia varusmiehille annettavia oppitunteja.

      Eri asia on, että uskonnonvapauden uudistus Puolustusvoimissa ei tämän etiikan opetuksen toteutuksen ja eräiden muiden asioiden suhteen toteutunut kaikin osin Vapa-ajattelijain esitysten ja lausuntojen mukaisesti. Kuitenkin Vapaa-ajattelijain aktiivisuuden ansiosta (mm. vierailu eduskunnan puolustusvaliokunnassa) Puolustusministeriö asetti työryhmän, joka kuuli kenttäpiispan lisäksi myös pääsihteeri Esa Ylikoskea. Puolustusvoimien Pääesikunnassa kävivät yhtä aikaa vieraana Jouni Luukkainen ja Esa Ylikoski.

      Ministeriöön työryhmän mietinnössä oli sekä ansioita että puutteita, ja Vapaa-ajattelijoilta ja Kirkkohallitukselta pyydettiin siihen lausunnot. http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2015/02/10/kaannos-oikeaan-pain-jaa-puolitiehen-vapaa-ajattelijain-kommentteja-puolustusvoimien-eettinen-opetus-ja-sotilasparaatit-tyoryhmaraportin-esityksiin/

      Totesimme mm: ”Henkilöstörakenteen katsomuksellinen yksipuolisuus vaarantaa työryhmän linjausten toteutumisen käytännössä. Vapaa-ajattelijat ovat esittäneet eettisen tuen henkilöstön koostumuksen monipuolistamista, koska nykyinen nojautuminen yksipuolisesti sotilaspappeihin rikkoo yhdenvertaista kohtelua eikä vastaa ammatillisen henkisen tuen tarpeisiin varusmiesten ja sotilaiden keskuudessa.”

      Kirkkohallitus moitti jumalanpalvelusten ja hartauksien siirtämistä vapaa-ajan toimintaan rinnastuvaksi. Kun puolustusministeri Haglund ei antanut selkeää ohjetta toimia työryhmän esittämällä tavalla, Pääesikunnan vuonna 2015 antama käsky ei kaikin osin noudattanut Puolustusministeriön työryhmän linjauksia. Jumalanpalvelukset säilyivät palvelusajalla, mutta iltahartaudet ja vastaavat on sentään alettu rinnastaa vapaa-aikaan.

      Jos ajatellaan katsomusvapauden tilaa koko valtakunnassa, olisi ollut poikkeuksellista, jos kaikki Vapaa-ajattelijain esittämät uudistukset olisi toteutettu täysimääräisenä. Hyviä askelia kuitenkin eteenpäin vuonna 2015. Nyt niitä hyödyntämään käytännössä, rohkeasti.

    • HavainNoidaan

      Kannattaa seurata, miten valan ja vakuutuksen antotilaisuudesta tiedotetaan. Ilmoitukset vaikka tännekin, jos ongelmia.

      • Sekul

        Jaetaan kokemuksia.


      • ResAlik

        Niistä onkin jo mainintoja nettisivuilla. Pientää parannusta havaittavissa.


      • ResAlik
        ResAlik kirjoitti:

        Niistä onkin jo mainintoja nettisivuilla. Pientää parannusta havaittavissa.

        Ajankohtaista.


    • Lukuje.huom

      Tänään 12 000 alokata aloittaa varusmiespalveluksen, heitä noin 10 000 maavoimissa.

      • ResAlik

        Tuki alokkaille!


      • MyyttiäMurtaen

        Sotilasvakuutus on yhtä arvokas kuin sotilasvalakin.


      • Armeijassa
        MyyttiäMurtaen kirjoitti:

        Sotilasvakuutus on yhtä arvokas kuin sotilasvalakin.

        Myyttiä murtaen eteenpäin.


      • Humanistisest
        Armeijassa kirjoitti:

        Myyttiä murtaen eteenpäin.

        Lisää uskonnonvapautta, yhdenvertaista kohtelua ja humanismia.


    • Regoimisiin

      Vala- ja vakuutustilaisuuksiin kutsutaan myös omaisia seuraajaksi.
      Myös omaiset voivat antaa kommenttia, jos joukko-osaston tiedotus olisi ei-uskonnollisen sotilasvakuutuksen antajia ja heidän omaisiaan syrjivää.

    • Huhhahheijaaaa
    • MitenSaataisiin

      Sekulaari sotilasvakuutus normivaihtoehdoksi.

      • ResAlik

        Kyllä. Sotilasvakuutus normijutuksi!


      • ResAlik

        Vaatii työtä, tahtoa ja asennetta. Rohkeutta.


      • SinuTarvitaan
        ResAlik kirjoitti:

        Vaatii työtä, tahtoa ja asennetta. Rohkeutta.

        Varjele vartija tätä.


    • Kotirintamantuki

      Viikonloppu lähestyy. Alokkaat päässevät lomille.

      • TaiYhtäHyväAinakin

        Sotilasvakuutus on parempi kuin sotilasvala - paitsi uskovaisille.


      • ResAlik
        TaiYhtäHyväAinakin kirjoitti:

        Sotilasvakuutus on parempi kuin sotilasvala - paitsi uskovaisille.

        Sotilaspapit yrittävät vaikuttaa jengiä valiltsemaan uskonnolllisen sotilasvalan. Tosin saateaan vedota "perinteeseen", vaikka vakuutusvaihtoehto on ollut jo pitkään.


      • Jäääviydestä
        ResAlik kirjoitti:

        Sotilaspapit yrittävät vaikuttaa jengiä valiltsemaan uskonnolllisen sotilasvalan. Tosin saateaan vedota "perinteeseen", vaikka vakuutusvaihtoehto on ollut jo pitkään.

        Hehän ovat jäävejä jo olemuksellaan tai habituksellaan, virka-asunsa kautta. Uskonnonvapauttaa ja vaihtooehtoja sotilasvakuutus/sotilasvala tai jumalanpalvelus/vaihtoehtotilaisuus pitäisi esitellä joku muu kuin toisen vaihtoehdon edustaja.


    • Kiittäen

      Tämä aloitteellisuus on yksi esimerkki vaparien edunvalvontatyöstä

      • Joukkoistamisiin

        Muutokseen tarvitaan joukkoistamista, kotirintaman tukea.


    • Yhdestoista

      Uusille alokkaille , jotka aloittivat 3.7.2017, on aikaisempaa paremmat oppaat ja nettisivujen tiedot ainakin sotilasvalan ja -vakuutuksen antamisesta. Miten sitten käytännössä asiaa infotaan, voi olla toinen juttu. Muuten kirkolista pappistyötä promotaan "kaikille".

      • Sanonp

        Papin puoskarointia henkisissä vaikeuksissa oleville.


    • Edunvalvontaa

      Edelleen kaikki havainnot käytännön epäkohdista tiedoksi Vapaa-ajattelijain liittoon.

    • OrpoPoijalta

      Hyvä "case" ohdakkeisuudesta.

    • Parannust

      Havaintoja nettisivuilta?

    • Lukija.huom

      Uudet varusmiehet antavat meneillään olevan alokaskautensa lopussa, elokuun alkuviikoilla, joko sotilasvakuutuksen tai sotilasvalan. (Ajankohta vaihtelee 3.-17.8. välillä paikasta riippuen.) Valinta niiden välillä on periaatteessa vapaa riippumatta siihen, kuuluuko kirkkoon vai ei.
      Sotilasvakuutus on uskonnollisesti tunnustukseton eli uskontovapaa ja annetaan "kunnian ja omantunnon kautta". Sen sijaan sotilasvala on uskonnollinen, ja siinä puhutaan "kaikkivaltiaasta ja kaikkitietävästä Jumalasta". Vala on siis selvästi uskonnollinen, tunnustuksellinen. Kirkon jäsenetkin voivat valita ei-uskonnollisen vaihtoehdon.
      Luulisi että varsin monet nuoret valitsisivat ensin mainitun uskontoneutraalin vaihtoehdon, mutta jollain lailla armeijan koneisto ja sotilaspapit ja ehkä tietämättömät vanhemmat tai isovanhemmat manipuloivat nuoret niin, että ylisuuri osuus valitsee uskonnollisen vaihtoehdon, vaikka kaikki voisivat valita uskontoneutraalin vaihtoehdon.
      Ylen jutussa "Kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän..." – sotilasvalaan ehdotetaan muutoksia
      htp://yle.fi/…/kaikkivaltiaan_ja_kaikkitietavan__s…/9066733 ehdotus yhteiseen vakuutukseen siirtymisestä onkin hyvä. Nyt varusmiehet kuitenkin taas ovat tämän pakkovalinnan edessä. Siksi siitä seuraavaa:
      Ylen jutussa kenttäpiispa väitti, että vain kaksi tai pari prosenttia varusmiehistä antaa sotilasvakuutuksen. Tämä tarkoittaisi, että suurin osa myös kirkkoon kuulumattomista antaa sen. Samoin tietenkin suurin osa kirkkoon kuuluvista.
      Jos näin on ja kun joka tapauksessa sotilasvakuutuksen antajien osuus on ollut kautta maan alle 10 prosentin luokkaa, se mielestäni kertoo alokkaisiin kohdistuvasta uskonnollisesta painostuksesta, joka koko armeijan koneisto tiedottajineen, upseereineen, esimiehineen sotilaspappeineen on pitä-nyt yllä vuosikausia.
      Yhtäältä vedotaan "perinteeseen"., mutta kyse ei ehkä ole vain siitä. Esimerkiksi kenttäpiispa on-kin toisaalla, eräässä lehtihaastattelussa nimitellyt "uskontoallergisiksi" niitä, jotka eivät osallistuneen hänen pitämäänsä hartaustilaisuuteen.
      Tarvitaan muutosta tapakulttuuriin - armeijassakin. Tarvitaan myös tukea alokkaille uskonnollista painostusta vastaan - niin perheeltä kuin kavereiltakin. Sotilasvakuutus- ja -valatilaisuuksiinhan voi osallistua myös varusmiehen perhettä ja kavereita, joten asiasta voi hyvin puhua. Tuetaanpa siis ei-uskonnollisia alokkaita uskontoneutraalin sotilasvakuutuksen valintaan, jos se on lähempä-nä hänen tosiasiallista katsomustaan!?!

    • Lukija.huom

      Tällä olisi hyviä terveisiää joukko-osastoihin:

      Sotilasvalan ja sotilasvakuutuksen antotilaisuuden lähestyessä kiinnitän huomiota alokkaille suunnatun, valintaa koskevan ennakkotiedustelun käytännön toteutukseen niin, että kumpaankin vaihtoehtoa kohdellaan mahdollisimman tasapuolisesti ja yhdenvertaisesti.

      On ymmärrettävää, että tilaisuuden järjestelyjen vuoksi on paikallaan saada ainakin pääpiirteinen ennakkotieto sotilasvalaan ja sotilasvakuutukseen osallistuvien määristä, vaikka varusmies sinänsä voineekin tehdä valinnan uskonnon ja omantunnon vapauden perustella myös ”viime tingassa”.

      Kun kumpikin vaihtoehto, niin katsomuksellisesti neutraali sotilasvakuutus kuin uskonnollisesti tunnustuksellinen sotilasvala, ovat lainsäädännön, Puolustusvoimain ja maanpuolustuksen kannalta yhtä arvokkaita, on tärkeää, että valintaa koskeva ennakkotiedustelu tehdään tasapuolisesti niin, että kumpaakaan vaihtoehtoa ei suosita eikä syrjitä.

      Mielestäni sellainen ”pragmaattinen” menettely, jossa vain kysytään, ”ketkä eivät osallistu valaan” tai ”ketkä antavat sotilasvakuutuksen”, ei ole tasapuolinen. Kumpaakaan vaihtoehtoa ei pidä tiedustelun käytännön toteutuksessa pitää ensisijaisena. Sen vuoksi ennakkotiedustelussa, jos sellainen tehdään, tulee mainita molemmat vaihtoehdot kumpaakaan etusijalle asettamatta ja siltä pohjalta pyytää tekemään alustava valinta kahden yhtä arvokkaan vaihtoehdon välillä mitenkään johdattelematta tai aikaisempiin käytäntöihin viitaten.

      Edellä sanottu yhdenvertaisen kohtelun vaatimus koskee luonnollisesti jo sitä, miten sotilasvakuutusta ja sotilasvalaa koskeva informaatio järjestetään ja toteutetaan. Mielestäni sotilaspappi on uskonnollisen roolinsa ja virkapukunsa vuoksi puolueellinen henkilö antamaan perusinformaatiota uskontoneutraalin ja uskonnollisen vaihtoehdon välillä, vaikka hän kuinka pyrkisi puheen tasolla olevaan tasapuolinen. Asiaa koskevan oppitunnin pitäjä voisi mieluummin olla esimerkiksi yksikön päällikkö.

      • AskelAskeleelt

        On niitä epäilemättä lähetettykin.


      • ateist
        AskelAskeleelt kirjoitti:

        On niitä epäilemättä lähetettykin.

        kotirintaman tuki, kaverien tuki


      • Sanonp

        Eikä tarvita mitään "omantunon syitä" sekulaarin seremonian valitsemiseen.


      • Inhaa
        Sanonp kirjoitti:

        Eikä tarvita mitään "omantunon syitä" sekulaarin seremonian valitsemiseen.

        "Omantunnon syiden" (muka) vaatimuksen korostamisella - tietyllä retorisella tavalla - on tosiasialllisesti painostettu osallitumaan usknnonharjoitukseen.


    • Humanistisest

      Hyvä case kuvaamaan "pitkänmatkanpainia" sotilaspapiston kanssa.

      • Kysynp

        Havaintoja eokuulta 2018?


    • Ekalla

      Viikonlopun kertauskurssi. Heinäkuun alokkaiden eka loma..

    • Luk.huom

      Huomiot kesän 2018 tiedottamisesta - mahdollisista yksipuolisuuksista - vaikka tänne.

    • Tarina.huom

      Avauksessa kerrotaan tarinaa toiminnasa ja taistelusta. Ei se synny synnyttämättä.

    • Valm

      Tarinaa taistelun tieltä... Pienin askelin neutraalisuuden puolesta.
      Muodollinen puoli ei vielä takaa esim. sotilaspappien puheista mitään.

    • Sekulaarist

      Tällaista se on ollut, kymmenottelua, kamppailua. Joka jatkuu.

    • TämäTietoon

      Sotilasvakuutus on siis yhtä arvokas kuin uskonnollinen sotilasvala.

    • Katsot

      Seurataan, miten ilmoitetaan mm. nettisivuilla ja tiedotteessa (uutisessa). Se ei toki kerro siitä, miten sotilaspastori on asiaa avannut alokkaille.

      • Seuraajaa

        Raporttia joukko-osastoista olisi kiva saada. Jos vaikka vanhempana tai isovanhempana seuraamassa.


    • Anonyymi

      Tämä on oikeastaan hyvä case siitä, miten liitto tekee eduskunvalvontatyötä myös pienissä asioissa. Tapaus tapaukselta.

    • Anonyymi

      Liiton ansiosta nyt TIEDOTETAAN, ETTÄ ON (valatilaisuuksien sijaan) vala- ja vakuutustilaisuuksia.

      Sen sijaan valtioneuvos tiedotti ministerin virkaanastujaista vieläkin vain valoista, ministerin valoista, vaikka eniten annettiin uskontoneutraaleja vakuutuksia.

    • Anonyymi

      Jos huomaatte syrjintää, epäyhdenvertaisuutta joukko-osastojen tiedotuksessa, ilmoittakaa. Kyllä ne niin vahdittavia yhä on.

    • Anonyymi

      Joku voi luulla, että pappa pahastuisi. Pappa taas ei kehtaa sanoa, että valitse vakuutus ilman uskonnolista julistusta. Molemmat luulevat...

    • Anonyymi

      Valan/vakuutuksen antotilasiuuteen liittyy myös usein laajan yleisön saapuminen seuraamaan tilaisuutta ja sen jälkeistä ohimarssia.

    • Anonyymi

      On ne niin vahdittavia. Tässä viestini Jääkäriprikaatille Lappiin:

      Sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuuden ohjelmasta ja siitä tiedottamisesta
      Hei!
      Uskonnottomien keskustelufoorumilla kiinnitettiin huomiota siihen, että kesällä 2018 alokkaille oli huonosti selvitetty sotilasvakuutuksen luonnetta kaikille mahdollisena, uskonnollisesti neutraalina velvoittautumisen muotona uskonnollisesti julistuksellisen sotilasvalan rinnalla.

      Kun katsoimme tiedotetta viime kesän sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuudesta Ranualla 10.8.2018, tilaisuuden ohjelma herätti kriittisiä kysymyksiä.

      1) Sotilasvakuutuksen antotilaisuuden yhdistäminen palveluhelpotuksessa olevien sotilasvalaan vaikuttaa sotilasvakuutusta väheksyvältä, syrjivältä. Mielestämme sotilasvakuutuksen antotilaisuus on syytä pitää erikseen. Sen sijaan sotilasvalan antajien eri ryhmät kai voisivat olla yhdessä, vaikka kaikki eivät voisi marssia.

      2) Sotilasvalan - vain sotilasvalan - yhdistäminen kuvatulla tavalla ohimarssiin vaikuttaa myös omituiselta. Eikö tarkoituksena olekaan, että sotilasvakuutuksen antajat liittyvät sotilasvalan jälkeen muotoon ja ohimarssiin - niin että siten ohimarssiin osallistuvat sekä sotilasvalan että sotilasvakuutuksen antajat? Niihan sen mielestämme tulisi olla.

      3) Silloin pitäisi tiedottaa niin, että ohimarssi on velvoittautumisen eri muotojen antajien yhteinen. Sehän on tärkeä tieto myös omaisille. Ohimarssin liittäminen vain sotilasvalan antajiin tiedotuksessa - ei kai oikeesti - on sotilasvakuutuksen antajia syrjivää.

      4 Uskonnon ja katsomuksen vapauden käytänteistä oppitunnilla selvittämässä olisi hyvä ollan jonkun muunkin kuin sotilaspappi.

      Luotamme siihen, että haluatte korjata eräitä käytänteitä sekä erikseen myös selkeyttää tiedottamista.

      Ystävällisin yhteistyöterveisin
      uskonnottomien ihmisoikeus-, kulttuuri- ja edunvalvontajärjestöltä

      hyvää kesän jatkoa toivottaen

      Esa Ylikoski

    • Anonyymi

      Mitä oppitunneilla tapahtuu, miten asia esitetään? Se on paikoin epäselvää. Jollain konstilla uskonnollinen vaihtoehto esitetään normaalina ja katsomusneutraali poikkeavana?

      • Anonyymi

        Kannataa soitella ja kysellä alokkaalta. Iltapuhteella lienee aikaa jutskailla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kannataa soitella ja kysellä alokkaalta. Iltapuhteella lienee aikaa jutskailla.

        Sunnuntaibna terveisiä kassulle lähtevälle.Tsemppiä. Vakuutus-ja valatilaisuus ovat yleensä vajaan parin viikon päästä perjantaina, ehkä jo torstainakin.


    • Anonyymi

      Tässä ketjussa on dokumentoitu Vapaa-ajattelijain edustajien harmaata puurtamista uskonnottomien oikeuksien eteen - tässä tapauksessa armeijan harmaisssa. Asiaa voi myös joukkoistaa, kun hujmtataan ongelmia omalta kohfddalta, kaverien kohdalta tai lasten ja lastenlasten kohdalta.

    • Anonyymi

      Hälytys! Eikun Herätys. Komppanioissa pian herätykset alokkaille alkavat. Valamistautukee. Tukee inttiin meneville. Aikaa pari vikkoa.

    • Anonyymi

      Vaihtoehtojen esillepano on parantunut, mutta ei vieläkään täysin yhdenvertainen. Kehittämisiin. Ja tukea ja tsemppia uusille alokkaille.

    • Anonyymi

      Sotilasvakuutuksen/-valan antotilaisuus on yleensä tarkoitettu myös vieraille, yöeisölle, ja tilaisuuden päättää ohimarssi. Sinne siis.

    • Anonyymi

      Ilmoita Vapaa-ajattelijoille, jos havaitset epäasiallista uskonnonvapauden esittelyä koskien mahdollista uskonnollista tiliasuutta (kirkkokäyntiä) taikka sotilasvakiuutusta/-valaa,

      Uskonnottoman vaihtoehdon valinta ei edellytä mitään "omantunnonongelmia".

    • Anonyymi

      Pitää vaan jaksaa jurnuttaa! Ja tsekata, miten pysyy. Luottamus hyvä, kontrollli vielä parempi.

    • Anonyymi

      Jokaisella joukko-osastolla on omat ohjeensa uusille alokkaille.vientä vaihtelua ja vaihtuvuutta. Korostus analla pientä. Psykososiaalisesa tuoessa on liian suuri "painoarvo" sotilaspapeilla. Vanhakantaista. Huonot tulokset.

      • Anonyymi

        Sotilaspapit ovat osoittautuneet huonoiksi psykososiaalisen tuen antajiksi. tulokset puhuvat huonouden puolesta.


    • Anonyymi

      Kokemuksia ennakkojutskailuista inttiin menevien kansa? Entä nyt varusmieespalvleuksessa olevien kanssa?

    • Anonyymi

      Näin kesäkuun alussa on korkea aika muistuttaa, että heinäkuun alussa menee taas joukko alokkaita palvelukseen ja samalla sotilaspastorien uskonnolliseen tuhkahduttavaan syleilyyn.

      • Anonyymi

        Heinäkuun alokkaille on elokuun koittaessa paikallaan muistuttaa, että virallisesti sotilasvakuutus on yhtä arvokas kuin sotilassvalakin. Muunlaisen kuvan antaminen on vastoin lakia. Uskonnollista painiostusta ei pidä hyväksyä.


    • Anonyymi

      Onne sotilaspastorit ja kirkkomieliet upseerit niin vahdittavia, ettei mitään määrää.

    • Anonyymi

      Elokuussa juhlallinen velvoittautuminen (sotilasvala/sotilasvakuutus) hoidetaan ilman yleisö eli varusmisten omaisia ja ystäviä seuraamassa.

    • Anonyymi

      Liitto, sen aktiivit, tekevät siis myös pienten askelten edunvalvontatyötä. Ja onhan nuoi armeijan yksikötkin niin vahdittavia!

    • Anonyymi

      Huomio! Jos ilmenee, että alokkaille pidettävillä oppitunneilla uskonnollista sotilasvalaa suositaan ja uskontoneutraalia sotilasvakuutusta väheksytään, ilmoittakaan siitä välittömästi Vapaa-ajattelijain liittoon.

    • Anonyymi

      Ilmoittakaa, jos havaitsette epätasapuolista kahden vaihtoehdon esittelyä.

    • Anonyymi

      Aherruksen dokumentointia viiden vuoden takaa. Havaintoja 5 vuoden jälkee. YLE uutisissaan puhui vain valatilaizuukzista.

    • Anonyymi

      Heinäkuussa menee taaas uusi saapumiserä, siihe on enää kolme ja puoli kuukauttaa ja risat. Kampaan ei ihan mahdu?

      • Anonyymi

        Kymmenen viikkoa enää. Valmentautuminen on syytä aloittaa. Kunnioita vapauttasi valita ja kunnioita omaa katsomustasi.


    • Anonyymi

      Julkisen vallan neutraliteettiperiaate? Kyllä ne niin vahdittavia on!

    • Anonyymi

      Kaikenlaista tiedotusta, myönteisiä taantumasta, voi yhä olla. Kertokaa havainnoista.

    • Anonyymi

      JOkos nämä elokuun velvoittautumiset menivät ohi niin että vilahti?

    • Anonyymi

      Pieninä palasina maailmalla on laulajan leipä.. kakkoo ne on murusetkin.

    • Anonyymi

      Tulkitsen tämän case-esimerkkinä vapaa-ajattelijain sinnikkäästi pienimuotoisesta edunvalvonnasta. Pieninä palasina maailmalla...

    • Anonyymi

      Tiedoksi eteen tulevasta uusille slokksille.

    • Anonyymi

      Eikös sotilasvakuutus olexaakkosissa ennen sotilasvalaa??

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6649
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4300
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      271
      2730
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2060
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1603
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1417
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1131
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1117
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1094
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1051
    Aihe