Mikä lumityökalu MF 135: seen?

Kylmäkyyti

Aurausmatka 600 m. Joskus lunta voi olla 30-40 cm ennen aurausta.

Pitäisikö hankkia lumiaura vai lumilinko vai pärjääkö peräkauhalla?

Ketjut renkaisiin on. Entä vedettävä lumiaura?

31

4691

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aurahommat

      Hyvä kysymys, samaa on miettinyt moni muukin pikkutraktorin omistaja.

      42 hevosta, tehot riittää hyvin. Peräkauha kun on valmiina niin se olisi halvin vaihtoehto. Jos peräkauha on pyöritettävää mallia niin suoraa ajamalla onnistuu, kauha vähän vinossa asennossa. Valuu lumet sivulle.
      Hauska lumiaura on auton peräkoukkuun liitettävä laite. Kotimainen uusi tuote. Tuota voisi varmaan vetää pikkutraktorillakin.
      http://www.lumitapio.info/moekkiaura

    • Kylmäkyyti

      Peräkauha ei ole pyöritettävä ja kaipaisi muutenkin korjausta. Ajaminen tapahtuisi takaperin, mikä ei houkuta.

      Auton mökkiauraa traktori tietysti vetäisi, mutta ei kovinkaan paksussa lumessa. Kiinnitys pitäisi suunnitella ja rakentaa.

    • aurahommat

      Kiinnitys onnistuu ilman mitään suunnittelua ja rakentamista irtovetokoukulla, joka on näppärä lisälaite vaikka autoperäkärryn vetoon.
      Laitetta myydään muutamalla kympillä netissä useassa paikassa, myös omavalmisteena. Se on jokaisen mökkitraktorin pakollinen lisävarustus.

      http://www.traktorimies.fi/tuote/5335/vetokoukut/vetokoukku-vetovarsiin-cat1-2

      Sitten vaan tuo kevyt aurahärveli perään. Tulee tiepätkä kertavedolla kuntoon. Paksummassa lumessa höyläys siivuina.

    • Vellinkuivaaja

      Ja paskat näistä hinattavista lanarimpuloista tai auroista. Osta näppäränkokoinen lumilinko, kun kerran ketjutkin on. Lingolla on hyvä vetää pihakin lumesta ja puhaltaa lumi sitten omialtaaseen paikkaan.Ilman muuta kattelet lingon traktoris perään.

      • vellitSekaisin

        600 m tietä. Pitää paskat olla 150 hv:n nelivetotraktori ja suurin teholinko perään. Sadantonnin kalusto mökkitiepätkän auraukseen. Ilmankos maatalous ei kannata kun ylisuurilla koneilla päristellään polunpätkiä.


      • tgjgöoyöi

        Jollain takakuupalla voi ensimmäisiä aurata ja sitten siirtyä lumilinkoon.Jos pitkä pihatie niin alkaa olla hetken päästä kuupallakin hankala löytää kippauspaikkoja kun tulee paikat täyteen.Myös vanhetessaan peruuttelu käy niskan päälle.Takalana taas tekee penkkoja jotka aukeilla pyryttää korkealle umpeen


    • kertaveto

      Kyllä linko on ainoa järkevä vaihtoehto tuohon tarkoitukseen. En oikein usko, että tuolla vehkeellä onnistuu 40 cm hangen auralla auraaminen kunnolla. Lingon kanssakaan ei kovin kiirettä pysty pitämään. Nykytalvina tuo on melkein auraus kerran talvessa?

      • Valintaongelma

        Se nyt riippuu siitä, minkälaista lunta aurailee. Jos kyse on enimmäkseen pakkaslumesta, niin linko on ehdoton väline. Jos taas on kyse vastasataneesta märästä lumesta, perälevy sattaisi olla oikea ratkaisu. Tuollainen tuore lumi tahtoo tukkia lingon kuin lingon. Keväinen märkä lumi taas menee helposti läpi mistä tahansa lingosta.

        Toinen kysymys on lumen määrä: Perälevy toimii hyvin, kun lunta on korkeintaan 50–60 senttiä. Paksummassa lumessa penkat tulevat loppukeväästä ongelmaksi muilla poistotavoilla kuin lingolla.


    • linkomies8

      Satakolmivitonen on niin pieni, että sille ei kannata viritellä perään mitään pitkässä varressa olevaa perälevyä. Heittelee vaan pientä konetta kuin kuolema kerjäläistä. Hanki pieni linko, sillä aukeaa tie eikä kasva penkat, tosin joskus on taistelua suojalumen kanssa, mutta niistä selviää kun odottaa pakkasta.

      • Tilaa.auraus

        Maksa kylätien linkomiehelle niin saat oman pätkäsi aurattua kaikkein edullisimmin ja kätevimmin. Turha sitä varten on omaa kalustoa ostaa.


    • foortintallissa

      Olen itse joskus lingonnut aikoinaan monia kilometrejä metsäautoteitä Fordson Dextalla ja lumilingolla, joskus lunta melkoisesti ja ei suurempia ongelmia. Jos sinulla "vain" 600m lingottavana, ei siinä ole mitään ongelmaa. Hyvät ketjut pitää olla ja lumilinko kunnossa.
      Urakoitsijan käyttämistäkin kannattaa miettiä, jos tälläiset kysymykset askarruttaa.

    • LiianArvokasLumihommiin

      Mikä lumityökalu MF 135: seen? Massey Ferguson 135 on niin kaunis ja mukava peli, ei siihen mitään työkalua kannata perään laittaa. Sillä on kiva ajella ympäriinsä Hankkijan lippis päässä. Korkeintaan perään nostolaitteisiin aito Massey Ferguson perälaatikko, transport box, suomeksi ämmän äyskäri. Sellaisia harmaita teräksestä tehtyjä on vielä saatavilla ainakin piirustuksina. Siihen kuusi maitotonkaa ja menoksi kylille. Kyllä paikallistorilla päät kääntyy kun sellaisella jalokiviaarteella paikalle huristelee. Joku tietysti sanoo että harmaa verkku on ainoa aito. Ehkä onkin, mutta 135:n tekniikka on sen verran kehittynyt että sillä on kivempi huristella.

    • Kylmäkyyti

      "LiianArvokasLumihommiin" kirjoitti julki salaiset mietteeni. Kylän linkomieskin ajaa siitä 600 m päästä lingollaan lumet ja voisi poiketa meillekin- halvaksi tulisi.

      Massey Ferguson perälaatikko, transport box, on toistaiseksi tuntematon, mutta katsellaan.

    • Perälaatikko
    • Rattoristi

      Olen kolmattakymmentä vuotta asunut oman tien päässä ja ainoa oikea keino on pikkutraktori ja lumilinko.
      Näillä korkeuksilla lumi harvoin tulee räntänä vaan on lingolla heitettävissä.
      Lingon pitää olla pureva ettei kevättalvesta sohjo yllätä.
      Takakuormaaja on lelu, takalana tuskallinen ja hankala käyttää jos "purkuja" on useita loppuu aurauskuky kokonaan.
      MF 135 on oiva kone pienen lumilingon eteen 45hv /2250 kierroksella riittää hyvin. Jos rattorissa on vielä Palmu hytti, avot.
      Jos lunta on paljon, pientä pesään, hitaalla ykkösellä 2x600 m ajosta selviää alle tunnissa.

      Kyllähän jokamiehellä traktori on oltava!

      • TraktoriKaikille

        Tuo oli jämäkästi sanottu. Traktori on oltava. Minusta pitäisi hallituksen laittaa tyhmyysvero niille jotka eivät älyä traktoria omistaa. Ilman traktoria mistään hommasta ei tule mitään. Aina on talossa nostoa, vetoa, pyöritystä, siirtoa ja kuljetusta. Siihen eivät mönkijät, maitorattaat ja kottikärryt pysty. Ne on leluja.

        135 Fergu on työjuhta sekä kaunis ja arvokas taideteos talon pihalla.


      • vellinkuivaaja

        Kyllä jämtti on näin, kuten edelläolevat todistaa. Ja nuoska lumikin menee kohtuudella läpi nykylingoista joissa on suorat (ei koverat) siivet ja optimaalinen V-kulman aukeama. Ja nuoskalumessa sen läpimenon varmistaa oikea ajonopeus suhteessa lumikerrokseen. Eli jos nuoska lumi alkaa pakkaantua,niin pykälää traktorissa pienemmälle. Mitä vähemmän nuoskalumi siirtyy, sen paremmin menee lingosta läpi. Todettu on Ala-Talkkarilaisessa. Joten älä osta mitään vanhaa ruosteista Kontu-riepua


    • Mettäperäläinen

      MF 135 vm.65 ja pienehkö lumulinko keskipako siipipyörällä.Nivelakseli vapaakytkimellä voisi olla hyvä.Traktorikin on avomallia eipä lasit huurru ,tuulen suunta on hyvä ottaa huomioon ettei lumi pöllyä päälle.Käytävät ja piha-alueet on myös helppo hoitaa.Naapurin Volvo-Valmet 605 on myös käytettävissä jolla saa sitten lumet kauemmaksi tarvittaessa,ulosottoakseli myös sähköohjauksella.Samoin tasauspyörästö sähköllä helpottaa takavetoista.Kettingiä ei tarvitse välttämättä kun pitoa voi lisätä lingon painolla.Pikkuverkussa piikkikettingit ovat tarpeen. Työ tekijäänsä neuvoo erilaisissa olosuhteissa,Lumitöissä sääennusteet kannattaa huomioida,Mökkiläiselle pikkufergu on taloudellinen ja toimiva työkalu.

    • Maanilveilijä

      Hommaa linko, arvo säilyy ja siitä pääsee kuoltuasi perikuntakin helposti eroon. Jos tulee paljon lunta, että pitää ferkkua huudattaa kovilla kierroksilla ja pienimmällä vaihteella eteenpäin, voi ottaa vaikka eväät ja nuotio tekovälineet mukaan. Se linkousreissu käy samalla vaikka naparetkeilystä kovassa pyryssä ja pakkas viimassa. Jos on kyseessä avomallin verkutsoni, niin tietysti kannattaa varustautua myös naparetkeilijän tamineilla: ajokoiran nahkakintailla, susiturkilla, nikita-karvalakilla ja huopasaappailla. Ja näin susien yleistymisen aikana myös kiväärillä. Tulee kaksi kärpästä yhdellä iskulla, lumet lingottua ja metsästys safari samalla kertaa.

    • perälevy

      Aloittaja on varmaan koneensa jo ostanut, mutta vastaampa muille.
      Itse ostaisin pelkän pienen perälanan. Talvet on olleet niin epävarmoja että nuoskakelejä on paljon tai sitten on niin nopesti tullut paljon lunta (Kuten viimetalvena) että lumen alla ei ole routaa ja lingosta lentää lumen mukana paljon soraa.
      Jos ostaa pelkän lingon niin milläs sitten kesällä tasoittelee mahdollisia kuoppia tiestä? Tarvitsee pohjat tehdä lumilingollekkin ja ne tulee perälevyllä?
      Paksuun lumeen ei tietysti oikein perälevy sovellu, mutta moniko antaa pihatiellensä tulla puolimetriä lunta ennenkuin lähtee sitä avaamaan?

      Kerran olen nähnyt sellaisen lumilingon (Hankasalmen Jari-pekkan pihassa)
      Jossa toisen puolen lumenkeräys siipi oli saranoitu ja sen sai käännettyä poikittain lingon eteen jolloin lingosta tuli sivulle kaatava lumiaura. Ulosottoakseli meni kulmavaihteen kautta lingon päältä ja oli ketju välityksellä heittopyörässä kiinni lingon takaa. Merkkiä en muista, mutta rakenne oli mielestäni nerokas.

      • Ala-Talkkari

        Tottahan lanallakin saa, ei siinä mitään. Mutta se lanan jälki on monesti kiharaa, ja kyllä lanallakin sieltä kiviä nousee tai sitten tulee sitä kiharaa. Ja lanan osaa kätevä mies tehdä itsekin, josei satu peukalo olemaan keskellä kämmentä. Joskus näitä lanariepuja saa kun pitkähänsä kiittää. Lingolla tulee siisti jälki.


    • Nuukaerkki

      Perälevy ehdottomasti, pitää hieman katsoa terän profiilia, ettei se ole liian jyrkkä tai nousee liian herkästi kiviä ja maata. Jos on lumilinko, niin perälevyn tarvitse kuitenkin lisäksi.

      • Ala-Talkkari

        Lanalla vetäen jää ne palteet, jolloin seuraavalla pyryllä siellä tolassa on vielä enempi lunta. tämä kertautuu joka ajokerta lanalla. Ja kaiken lisäksi kun lana ei heitä sitä lunta edellisen palteen yli, niin se valuu takaisin tielle. Ja näinollen se tie kapenee lopuksi kinttupoluksi. Asiaa parantaa, jos on leveä lana (2,5 -3m) että saa lumen putoamaan ojaan, tai mahd. kauas. Mutta pikku verkusta ei ole enää leveän lanan vetoon. Tarvitaan enempi horsepoweria ja painoa traktorilta ja nelivetokin jo.


      • lanaaja
        Ala-Talkkari kirjoitti:

        Lanalla vetäen jää ne palteet, jolloin seuraavalla pyryllä siellä tolassa on vielä enempi lunta. tämä kertautuu joka ajokerta lanalla. Ja kaiken lisäksi kun lana ei heitä sitä lunta edellisen palteen yli, niin se valuu takaisin tielle. Ja näinollen se tie kapenee lopuksi kinttupoluksi. Asiaa parantaa, jos on leveä lana (2,5 -3m) että saa lumen putoamaan ojaan, tai mahd. kauas. Mutta pikku verkusta ei ole enää leveän lanan vetoon. Tarvitaan enempi horsepoweria ja painoa traktorilta ja nelivetokin jo.

        Todella edullisesti saa näitä sivusiirrolla olevia pieniä lanoja, mutten sitten tiedä onnistuuko penkan kaato noin kevyellä traktorilla.
        Itse ajan niin kovaa että lumi lentää kauemmas tiestä.
        Aloittajan kysymykseen; Jos pitää valita jompikumpi niin ottaisin ennemmin perälanan, kun sillä voi tehdä muutakin kuin lumitöitä.


    • Ala-Talkkari

      Ei taida sitten mielikuvitus riittää kuin lanan kanssa työskentelyyn. Vuotta en muista, mutta oli kuitenkin 80-luvun loppupuolta, kun lumi yllätti yhden isännän juurikkaan noston. Lunta tuli aika roveesti, mutta naapuri tuli lingon kanssa apuun. Linkosi 3-4 tarhaa lumesta yhdellä vedolla, siinä tuli samalla naatitkin listityksi seuraavan vuoden lannoitteeksi. Toki nostotappiotakin tuli, mutta niin kaivettiin nostokoneella kuitenkin loput sokerijuurikkaat. Ei olisi lanalla onnistunut, mutta näinhän se on, vain mielikuvitus on rajana. Itse olen Hesen V-alueauralla vedellyt salaojakoneen jäljiltä maat samantien kaivantoon. Tuli kertavedolla valmiiksi ja äkkiä. Sovelluksia siis löytyy, kun on isot kumisaappaat ja hyvä mielikuvitus. Markilta löytyy lisäksi 2 linkoa ja takalana, joista se takalana on vähiten käytössä. Tietysti traktoreissa on etukuormaajat ja lumikauhat.

    • lumilingollavaan

      Lumilinko vaan siihen MF 135 perään, ei tarvitse olla edes kummoinen lingonräpsä, mutta kunnossa kuitenkin. Tuollainen 600m pätkä on aika kälyinen hoidettava jollain takalanalla, jos lunta tulee kerralla 30-40cm.
      Meillä oli aikoinaan Fordson Dextan perään joku kyläsepän valmistama lumilinko, kyllä sillä aukaistiin lumesta 3,5km tienpätkää 15 vuoden ajan, lisäksi aurattiin 2km metsäautotietä tarpeen mukaan. Hyvin meni ihan umpihankeen pienillä vaihteilla, kun lunta oli puoli metriä.

    • kärkiaura

      Olisikohan kätevä jos lumilingon takapuolelle tekisi kärkiauran? Sitten vaan pakilla tuuppaa nuoskaankin lumeen uran. Joutuu tietysti teettämään siivet jollain pajalla, kun ei prässejä jokatilalta löydy, Mutta riittäisihän siihen suoratkin siivet, toimiihan ne perhosauroissakin. Paino pysyy kurissa kun tekee siivet lankuista. Ohutta teräslevyä kärkeen ja siipien alareunoihin, vielä maalia lankkuihin että lumi luistaa.
      Ainakin lankuista tehty hinattava kärkiaura(2,50m leveä) on palvellut montavuotta jääteiden teossa. Paksuunkin lumeen on on tullut ura pienellä traktorilla jossa on ketjut. Alun jälkeen auraa on voinut käyttää maastoautolla. Metallia siinä ei ole kuin kärjessä ja perässä ohjurin teränä. auran vetopiste vain piti tehdä melko korkealle ettei auran kärki alkanut pomppimaan.

      • asdsaswesderfesdef

        Eihän tuo tietenkään ole kummoinen tehdä lumilingon taakse siipiä vaikka suorasta teräslevystä tai jostain säiliön kyljestä. Ei ole rakettitiedettä rakennella!
        Olihan meilläkin aikoinaan 50-luvulla Fordson Majorissa isäukon puusta tekemä kärkiaura, millä pidettiin auki talvisin useamman kilometrin matka tiekunnan tietä. Vaan runsaslumisina talvina aivan toivoton keksintö, kun lumipenkat kasvoivat ja tuiskulumi täytti tien penkkoja myöten. Eli tuiskun jälkeen tiellä oli yli metri lunta. Lumilingon myötä nuokin ongelmat poistuivat!
        Olihan minullakin maastoautoon aikoinaan alueaura, varsin yksinkertainen, kiinnitettiin vetokoukkuun. Maastoauto (Toyota HJ60) ajettiin alueauran rungon päälle ja kytkettiin vetokoukkuun, auton etupäässä oli ketjut ristiin kiinnitettyinä runkopalkkeihin. Toimi ihan hyvin, mutta esteisiin törmätessä ei mitenkään mukava...


    • Konsta_Kuttaperka

      Isä-faari teki aikoinaan 50-60 luvun taitteessa sellaisen pienen A-mallisen lumiauran, jolla vedettiin pienet lumet pihatieltä sivuun. Se oli tehty koivun flankusta ja alareunassa vahvikkeena sellaista siernaa, josta oli prässillä painettu rullaketjun poskipaloja. Ja tietysti jotain kiviä painona auraan rakennetussa kiinteässä laatikossa ja meikäläinen ylimpänä. Kun tuli hiukan enemmän sitä lunta, niin sitä varten oli tehty 2-3" paksuisesta flankusta sellainen 40-50 cm korkea raudoilla kasattu ja pultattu lumentyöntö laite (puskulevyn tapainen). Kartuksi oli tällätty isolla pultilla sellainen reikäpuomi keskeltä(jollainen oli ennen melkein joka traktorimiehellä). Ja se keskimmäinen tuki oli muistaakseni ,sekin vain joku tykympi ja pidempi parru, jonka yläpäässä oli sitten työtövarrelle tila. Joten se "lumilevy" pääsi sivusuunnassa myötäilemään maastoa. Joskus se parru saattoi katketakin , mutta äkkiä oli uusikin tehty tilalle puutavara taapelista. Se oli sitä aikaa, kun "miehet oli rautaa ja työvälineet puuta", nythän on toisin päin.

      • asdsaswesderfesdef

        Puustahan niitä auroja silloin tehtiin 50-60-luvuilla. Meilläkin tuo isäukon tekemä kärkiaura Fordson Majorin keulalle oli tehty melkolailla puusta, hieman oli reen anturaterästä lankun kylkeen pultattu teräksi ja ja takana on oli jonkinlainen koukku raudasta väänneltynä, millä aura oli Majorin maatalousvetolaitteeseen kiinnitettynä. Sinkkivaijeria oli sen verran nostolaitteen kynkistä rissojen kautta vedetty etuakselin tienoille, että sen kärkiauran sai nostaa ylös tarvittaessa.
        Oli meillä vielä jonkinlainen lankkuviritys puskulevynä Muko kultivaattorin runkoon tehtynä, mutta ei sillä paljoa tehty, kun hankittiin se kyläsepän tekemä lumilinko v. 1966 talvella.

        Koivulankkua ja muutakin puutavaraa meillä oli kyllä riskisti, kun oli oma saha ja koivua sahattiin puusepäntehtaalle myyntiin. Enempi rautaa isäukko alkoi käyttämään rakennelmissaan v. 1966 jälkeen, kun meille hankittii Kemppi 200 hitsausmuuntaja. Ensimmäisenä tuli sikalaan raudasta hitsatut karsinat. Jossain vaiheessa isäukko hitsaili rehuelevaattoreita useammankin, Pobedan vaihdelaatikko hoiti välityksen sopivaksi, kun niitä pyöritettiin traktorilla. Se on muuten meillä vieläkin tuo Kemppi 200 hitsausmuuntaja ja täysin kunnossa, ikää laitteella 52 vuotta!! Tuossa kuvakin ihan 70-luvun alusta, kun isäukko hitsaa ja minä pitelen avuksi hitsattavaa kohdetta, taustalla näkyy oviaukosta tuo hitsausmuuntaja. https://aijaa.com/dicFAe


    • contry

      Meil ol 70-luvulla rattorina valtsu 359 D teholtaan 37,5 hv , vm 1959.
      Hyvin pärjättiin talvella,vaikka ei ollut kuin lumilinko perässä , siinä lumi sai kyytiä ja tie oli sileä kuin lutikan selekä . . . .
      Mutta silloin ei tunnettu sanaa , UUSAVUTTOMUUS .

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Upea peppuisella naisella

      Upea peppuisella naisella on upea peppu.
      Ikävä
      86
      6338
    2. Nikkalassa vauhdilla nokka kohti taivasta

      Mitähän Darwin sanoisi näistä 4 suomalaisesta, jotka kävivät Haparandan puolella näyttämässä, kuinka Suomi auto kulkee t
      Tornio ja Haaparanta
      30
      3793
    3. törniöläiset kaaharit haaparannassa

      isäpapan autolla kaahatta 270 km/h metsään https://www.lapinkansa.fi/nsd-kaksi-suomalaista-kuoli-kolarissa-haaparannall/
      Tornio ja Haaparanta
      28
      3160
    4. Sitä saa mitä tilaa Perussuomalaiset!

      https://yle.fi/a/74-20160212 SDP:n kannatus se vain nousee ja Keskusta on kolmantena. Kokoomus saanut pienen osan persu
      Maailman menoa
      369
      1716
    5. Mihin se sysipska hävisi?

      Katso Frida Kahlo elämäkerta ja opi.
      Ikävä
      33
      1398
    6. Upea peppuisella miehellä

      Upea peppuisella miehellä on upea peppu.
      Ikävä
      27
      1330
    7. Eelin, 20, itsemurhakirje - Suomalaisen terveydenhuollon virhe maksoi nuoren elämän

      Yksikin mielenterveysongelmien takia menetetty nuori on liikaa. Masennusta sairastava Eeli Syrjälä, 20, ehti asua ensi
      Maailman menoa
      46
      959
    8. Anteeksi kulta

      En oo jaksanut pahemmin kirjoitella, kun oo ollut tosi väsynyt. Mut ikävä on mieletön ja haluisin kuiskata korvaasi, hyv
      Ikävä
      11
      956
    9. Perttu Sirviö laukoo täydestä tuutista - Farmi Suomi -kisaajista kovaa tekstiä "Pari mätää munaa..."

      Ohhoh, Farmilla tunteet alkaa käydä kuumana, kun julkkiksia tippuu jaksosta toiseen! Varo sisältöpaljastuksia: https:
      Tv-sarjat
      11
      880
    10. Tykkään susta todella

      Paljon. Olet ihana ❤️
      Ikävä
      42
      859
    Aihe