Oliiviöljy vai rypsiöljy...?

Unna

Ongelma! ajattelin tehdä intialaista ruokaa viikonloppuna. ohjeessa käsketään laittamaan öljyä, ja tähän mennessä olen käyttänyt rypsiöljyä. Olisiko oliivi öljy kuitenkin parasta? Siis laihduttajan kannalta. Vai voiko öljyä korvata millään? Se on oleellinen osa.. (mausteet imeytetään öljyyn ikäänkuin marinadiksi)

13

1631

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • öljyt

      Ei. Öljyissä on kaikissa sama kalorimäärä.

      Öljyjen erot on lähinnä terveellisyydessä. Kylmäpuristetut öljyt ovat terveellisempiä, mutta niitä ei ole tarkoitettu kuumentamiseen.
      Tavallinen rypsiöljy on hyvää paistamiseen ja kuumentamiseen.
      Salaatteihin taas sopivat kylmäpuritetut öljyt. Nythän on jopa uusi tutkimus, että vihannesten vitamiinit imeytyvät vain osittain pelkältään syötyinä. Eli on lisättävä öljyä salaattiin, jotta saisi kaikki vitamiinit ja hivenaineet käyttöön.

    • heppu

      Rypsiöljyn koostumus ylivoimainen muiden suhteen...tyydyttyneiden ja tyydyttymättömien rasvojen suhde paras.

      • maailman paras öljy

        Auringonkukkaöljyssä taitaa itse asiassa olla vielä parempi rasvahappokoostumus mutta se ei kestä kuumennusta yhtä hyvin kuin rypsiöljy. Eli sopii parhaiten salaatteihin, leivän päälle ja keittoihin, ei paistamiseen.


      • Anonyymi
        maailman paras öljy kirjoitti:

        Auringonkukkaöljyssä taitaa itse asiassa olla vielä parempi rasvahappokoostumus mutta se ei kestä kuumennusta yhtä hyvin kuin rypsiöljy. Eli sopii parhaiten salaatteihin, leivän päälle ja keittoihin, ei paistamiseen.

        Ei taida auringonkukkaöljyssä olla paras rasvahappokoostumus:
        Omega-6 62,3 g/100g, Omega-3 0,4 g/100g (Fineli)


    • Nuura

      Laihduttamisen kannalta on sama kumpaa öljyä käytät molemmissa on lähes 100 % rasvaa.

      Lienee ihan makukysymys, kannattaa kokeilla. Muutenkin on hyvä syödä erityyppisiä rasvoja myös kalaöljyä siinä kun on sitä omega 3 joka on hyvä sydämmelle.

      Kovat eläinrasvat kannattaa terveyssyistä jättää minimiin, niitä saa kyllä lihasta ja leikkeleistä yllin kyllin.

    • Kiwi

      Ruokaöjyssä on 883 Kcal sadassa grammassa (1dl ruokaöljyä painaa 90g). Eli kannattaa olla varovainen kuinka paljo sitä ruikkii. Tiedän ainakin yhden kaverin, joka laittaa KAKSI desiä öljyä sämpylätaikinaan!

      • jaakko

        älä tuijota niitä kaloreita. öljyt on hyvin terveellisiä ruoanlaiton yhteydessä...


    • ja on terveellistä

      Rypsiöljy on lähempänä sellaista öljyä mitä intialaiset käyttävät.

      Ja se on erittäin terveellistä ja kestää kuumennusta todella hyvin. Öljyn ravintoarvot lukevat aina öljypullon kyljessä, sieltä voit tarkistaa kuinka hyvä öljy on.

      • unna

        Eli jatkan vanhalla ohjeella. =). Rasvaa kyllä tulee ihan törkeen paljon, mutta kyllä sitä saa vähän nautiskella, sillä intialainen kana curry on törkeen hyvää... ja kasvis curry kanssa. Eikun kokkaamaan


    • Anonyymi

      Oliiviöljyn omega-6–omega-3-suhde on kymmenkertainen, kun taas rypsiöljyssä se on parempi, eli omega-6:ta on vain kaksinkertaisesti omega-3:een verrattuna. Tiedostakaa tämä.

      • Anonyymi

        Tiedostakaa myös, että oliiviöljy on yli 70-%:sesti monotyydyttymättömiä rasvahappoja, joka on pelkästään positiivista. Öljyn tulehdusta lisäävä vaikutus on minimissään. Sen lisäksi kalleimmat kylmäpuristetut oliiviöljyt sisältävät runsaasti polyfenoleita, antioksidantteja.

        Rypsiöljy on köyhän ihmisen jokapäiväinen camelinaöljy, jossa on todella runsaasti omega-3:sta eli se on hyvä yleisruokaöljy.

        Paras lopputulos terveyden kannalta saavutetaan, kun kylmäpuristettuja rypsi- ja oliiviöljyjä molempia käytetään tasapuolisesti. Oliiviöljyä ei voi korvata, mutta ainakin osan rypsiöljystä voi korvata camelina-, pellava- tai saksanpähkinäöljyllä. Se on myös hinta- ja makukysymys.

        Erikoisöljyinä voi harkita avokado- tai kauraöljyä, jos lompakko antaa periksi. Auringonkukka-, kookos- tai soijaöljyä ei voi suositella kuin korkeintaan paistamiseen.

        Ruokaöljy ei ole koskaan laihdutustuote vaan oikein käytettynä terveystuote.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tiedostakaa myös, että oliiviöljy on yli 70-%:sesti monotyydyttymättömiä rasvahappoja, joka on pelkästään positiivista. Öljyn tulehdusta lisäävä vaikutus on minimissään. Sen lisäksi kalleimmat kylmäpuristetut oliiviöljyt sisältävät runsaasti polyfenoleita, antioksidantteja.

        Rypsiöljy on köyhän ihmisen jokapäiväinen camelinaöljy, jossa on todella runsaasti omega-3:sta eli se on hyvä yleisruokaöljy.

        Paras lopputulos terveyden kannalta saavutetaan, kun kylmäpuristettuja rypsi- ja oliiviöljyjä molempia käytetään tasapuolisesti. Oliiviöljyä ei voi korvata, mutta ainakin osan rypsiöljystä voi korvata camelina-, pellava- tai saksanpähkinäöljyllä. Se on myös hinta- ja makukysymys.

        Erikoisöljyinä voi harkita avokado- tai kauraöljyä, jos lompakko antaa periksi. Auringonkukka-, kookos- tai soijaöljyä ei voi suositella kuin korkeintaan paistamiseen.

        Ruokaöljy ei ole koskaan laihdutustuote vaan oikein käytettynä terveystuote.

        Painavaa tekstiä, mutta pari täsmennystä on aiheellista.

        ″Tiedostakaa myös, että oliiviöljy on yli 70-%:sesti monotyydyttymättömiä rasvahappoja, joka on pelkästään positiivista. Öljyn tulehdusta lisäävä vaikutus on minimissään.″

        Kumpikaan öljy ei lisää tulehdusta, ei rypsi- eikä oliiviöljy (pikemminkin molemmat vähentävät tulehdusta, myös rypsiöljy).

        ″Paras lopputulos terveyden kannalta saavutetaan, kun kylmäpuristettuja rypsi- ja oliiviöljyjä molempia käytetään tasapuolisesti.″

        Rypsiöljy soveltuu oliiviöljystä poiketen huonosti kylmäpuristukseen. Maltillisesti lämminpuristetussa Neito-rypsiöljyssä on enemmän polyfenoleita kuin kylmäpuristetussa rypsiöljyssä, mutta vähemmän kuin kylmäpuristetussa oliiviöljyssä.

        ″Viehätys kylmäpuristukseen tulee oliiviöljymaailmasta. Oliiviöljyn puristuksessa käytetään yleisesti kylmäpuristusmenetelmää, jossa pehmeästä oliivin hedelmästä puristetaan öljy lämmittämättä raaka-ainetta. Rypsin siemen on kuitenkin kova ja sen murskaaminen ja puristaminen kylmänä ei ole laadun tae. Rypsin siementä lämmittämällä siitä saadaan kaikki arvokkaat ainesosat talteen ja miedolla puhdistuksella mausta saadaan pehmeän miellyttävä.″

        https://www.neito.fi/tuotteet/


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Painavaa tekstiä, mutta pari täsmennystä on aiheellista.

        ″Tiedostakaa myös, että oliiviöljy on yli 70-%:sesti monotyydyttymättömiä rasvahappoja, joka on pelkästään positiivista. Öljyn tulehdusta lisäävä vaikutus on minimissään.″

        Kumpikaan öljy ei lisää tulehdusta, ei rypsi- eikä oliiviöljy (pikemminkin molemmat vähentävät tulehdusta, myös rypsiöljy).

        ″Paras lopputulos terveyden kannalta saavutetaan, kun kylmäpuristettuja rypsi- ja oliiviöljyjä molempia käytetään tasapuolisesti.″

        Rypsiöljy soveltuu oliiviöljystä poiketen huonosti kylmäpuristukseen. Maltillisesti lämminpuristetussa Neito-rypsiöljyssä on enemmän polyfenoleita kuin kylmäpuristetussa rypsiöljyssä, mutta vähemmän kuin kylmäpuristetussa oliiviöljyssä.

        ″Viehätys kylmäpuristukseen tulee oliiviöljymaailmasta. Oliiviöljyn puristuksessa käytetään yleisesti kylmäpuristusmenetelmää, jossa pehmeästä oliivin hedelmästä puristetaan öljy lämmittämättä raaka-ainetta. Rypsin siemen on kuitenkin kova ja sen murskaaminen ja puristaminen kylmänä ei ole laadun tae. Rypsin siementä lämmittämällä siitä saadaan kaikki arvokkaat ainesosat talteen ja miedolla puhdistuksella mausta saadaan pehmeän miellyttävä.″

        https://www.neito.fi/tuotteet/

        Kylmäpuristus on pelkkä mekaaninen käsittely, jossa ei käytetä korkeaa lämpötilaa tai uuttokemikaaleja. Oliivin puristemassaöljy uutetaan liuottimilla, kuten heksaani. Uuttoprosessissa massasta poistetaan viimeiset öljytipat, jolloin jätettä muodostuu mahdollisimman vähän.

        Puristemassa- ja uuttotavalla käsitellyssä oliiviöljyssä ei ole lainkaan polyfenoleita. Polyfenoleita on eniten siemenissä tai marjoissa, jotka poimitaan hieman raakoina ja käsitellään heti.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mikaela Nylander: Jos pakkoruotsi poistetaan, niin ruotsin kielen asema romahtaa

      (Nylander on vanha RKP:nen) Mutta niin heikossa vedossa muumiruotsi siis on Suomessa, että vain tekohengityksellä se pys
      Maailman menoa
      65
      2572
    2. Nainen aion pilata elämäsi täysin, opetus sulle, että pelasit väärän ihmisen sydämellä.

      Empatiani sua kohtaan katosi siinä kohtaan, kun teit tietoisen valinnan leikkiä mun sydämellä. Luulet olevas joku älykäs
      Ikävä
      241
      1585
    3. Kaivattusi nimi vol.3

      Kaipaajankin nimi olisi kiva. 🥰
      Ikävä
      94
      1380
    4. 6 vkoa kulunut ilman sua

      …ihme että olen vielä hengissä. 😔 Kyynelillä pessyt lattioita. Rakastan ja odotan sua ikuisesti❤️Projekti jäi kesken jo
      Ikävä
      8
      901
    5. Viestisi kaipaamallesi ihmiselle

      Mitä ajattelet tilanteestanne tänään?
      Ikävä
      65
      882
    6. Jotenkin se harmittaa

      Etten voinut antaa itselleni mahdollisuutta tutustua. Tulit vain liian lähelle ja syvälle kemia oli alusta alkaen liian
      Ikävä
      46
      700
    7. Olen yrittänyt tavoittaa sinut kolmesti

      Elämän aikana. Kahdesti hakenut numeroa ja lähettänyt jollekkin nimisellesi viestin. Kerran aivan summassa keksimääni os
      Ikävä
      2
      652
    8. Haluan kysyä vain yhden asian

      Miksi et koskaan halunnut kohdata minua kasvotusten silloin, kun molemmilla oli tunteita? Kaiken muun olen jo hyväksymäs
      Ikävä
      39
      579
    9. Mies aion pilata elämäsi

      Ole hyvä vaan, olet ansainnut sen.
      Ikävä
      73
      562
    10. Kauneus on katsojan silmissä

      Mitä kaunista sun silmät näkevät?
      Ikävä
      22
      512
    Aihe