Raymarinen mittavirhe/A57d

Kuten muistelinkin, palstalla oli joskus aiemmin ollut keskustelua otsikossa mainitun plotterimallin virheestä kuljetun matkan mittaamisessa. Itsellänikin on sama plotteri ja virheen olen havainnut. En tiedä, esiintyykö muissa malleissa, onhan tuo jo vähän vanha malli eikä ymmärtääkseni enää myynnissäkään.
Mutta siis: muistin tuon keskustelun, kun tultiin taannoin pläkässä Tallinnasta ja ajanvietteeksi ryhdyin tekemään vertailumittausta. 30 mpk matkalla jokseenkin suoraviivaisesti tosisuuntaa 15 astetta ajaen laite teki n. 7,5 prosentin virheen alaspäin. Sitten pari viikkoa myöhemmin osui kuljettavaksi aivan suora itä-länsisuuntainen kolmen mailin pätkä, jolla virhe oli rajusti suurempi, yli 40%.
Johtopäätös: koska kuljettu suunta vaikutti noin rajusti tulokseen, veikkaan, että masiinan sisäinen algoritmi ei osaa ottaa leveysasteen vaikutusta huomioon oikein. Jossain Jäämerellä olisi samojen leveysasteiden välillä tuo kuljettu matka kohdillaan :)

3

99

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mattikee

      Niin... Aikaan ja koordinaatteihin perustuva matkan laskeminen ei oikeesti ole mitään rakettitiedettä. Valmiiksi ohjelmoidun laitteen (oli se sitten vaikka Simrad) tuskin kykenee tekemään kovinkaan suuria laskuvirheitä, ellei sitä mahdollisuutta masiinalle ole suotu?

      Olihan rannekellonne oikeesti viritetty priimakuntoon ja kuljettu matkannekin (esim vanaveden suhteen) edes kohtuu suorassa?

      • No, molemmissa tapauksissa ohjauksen hoiti Raymarinen autopilotti jokseenkin suoraan ja vertailumittarina oli veneen oma loki, joka näytti samaa nopeutta ( /- 0,1 solmua) plotterin kanssa.

        As said, olin ennestään tietoinen siitä, ettei tämän plotterin väitteeseen kuljetun matkan pituudesta ole luottamista. Yllätys oli se, että etelä-pohjoissuunnassa virhe pieneni lähes olemattomiin. Viitsimättä ruveta laskutoimituksella tarkistamaan sanoisin, että laitteen osoittama matka taitaa vastata melko tarkasti alku- ja loppupisteen leveysasteiden välistä eroa.

        Mielenkiintoisinta on oikeastaan se, että virhe esiintyy vain matkan, ei nopeuden mittauksessa. Siitä voi päätellä, että laitteen sisällä on kaksi erillistä algoritmia laskemaan kuljettu matka (täytyyhän se laskea myös nopeuden selvittämiseksi) ja vain toinen niistä toimii väärin.


    • 211065

      Aikanaan yritin selvittää ongelmaa Raymarinen huollosta . Lähetin laitteen huoltoon syystä että se lopetti matkan mittaamisen nopeuden pudotessa alle 2,5kn . Laittoivat takaisin todeten että mitään vikaa ei ollut , uhkauksella että voisivat veloittaa ehjän laitteen tutkimisesta ( takuuaikana) . Esitin kysymyksen heille spostissa , onko kysymyksessä vika vai ominaisuus ? Saamatta vastausta ! Jos laite lopettaa matkan mittaamisen alle 2,5kn nopeuksissa se pitäisi näkyä laitteen tek.tiedoissa!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Romaanien ammuskelu

      Romaanit vähän ammuskeli härmän häjy,osu sivullisiin,ja nyt nää romanit ihmettelee miksi heitä ei päästetä ravintoloihin
      Seinäjoki
      189
      3638
    2. Onneksi olkoon sait mut vittuuntumaan

      Sapettanu koko helvetin päivän.
      Ikävä
      63
      2892
    3. Siis oikeasti S... En ymmärrä...

      Oletko se sinä joka täällä kaipailee? Kaikki täsmää.
      Ikävä
      83
      2732
    4. Onko jotain sanottavaa vielä, nyt voi kertoa

      Poistun kohta täältä ja unohdan ajatuksen naimisiin menosta. Mieheltä
      Ikävä
      40
      2209
    5. Keksin sinulle tänään uuden lempinimen

      Olet kisu-muija. Mitäs tykkäät älynväläyxestäni?
      Ikävä
      81
      2017
    6. Mitä sitten ikinä teetkin

      Mun on aika mennä J mies. Olen ollut niin tyhmä. Kaikkea mukavaa elämääsi edelleen toivotan ja ihanaa elämän jatkoa. Mei
      Ikävä
      44
      1657
    7. Saanko selityksen?

      Mikä minus oli vialla? Ulkonäkö, teinkö jotain väärin, sanoinko jotain..? Haluisin vaa tietää :(
      Ikävä
      65
      1615
    8. Mies mistä oikein suutuit?

      Yhtäkkiä vaan häippäsit täältä... 😢
      Ikävä
      24
      1568
    9. Kun istuit

      vierelläni penkillä, olin hetken onnellinen. Se hetki kimaltelee mieleni sopukoissa ja valvottaa öisin. Salainen kaipau
      Ikävä
      58
      1419
    10. Pakotteet purevat

      Asiallinen artikkeli Helsingin Sanomissa miten pakotteet purevat Venäjään. Kulutusjuhlat, ei työttömyyttä, elintason nou
      NATO
      187
      1321
    Aihe