Ubuntun asentaminen

Ubuntu-kokeilunhaluinen

Tervehdys!

Pöytäkoneessani on yksi "ylimääräinen" sisäinen kiintolevyasema (1TB). Olen kiinnostunut kokeilemaan sillä asemalla jotain Linux-kerneliä käyttävää käyttistä.

Ubuntu taitaa olla se tavallisin ja yleisin jakelu kotikäytössä?

Onko Ubuntun asennuksessa jotain erityistä huomioitavaa kohtaa ja onko Ubuntu helppo asentaa?

Pitääkö asennusvaiheessa valita "Asenna Windowsin rinnalle" tai muuta vastaavaa jos haluan säilyttää Windows 10:n SSD-asemalla ja asentaa Ubuntun 1TB kiintolevylle? Ja sitten vain valitsen asennuskohteeksi sen 1 teran levyn?

Onko tällä hetkellä parasta valita Ubuntuksi 16.04.1 LTS-versio, koska sitä tuetaan kaikkiaan 5 vuotta? Voiko sen päivittää tuen loputtua helposti uudempaan Ubuntu-versioon?

________________________________

Taustaa laitteistostani:

* Lenovo IdeaCentre K450 -pöytätietokone

* Intel Core i5 -prosessori

* NVIDIA GTX 650 -näytönohjain

* 256 GT Samsung 850 PRO SSD, jolla W10

* 1 TB "ylimääräinen" kiintolevy (jolle tulisi Ubuntu)

* 2 TB WD Black

________________________________

Kiitos asiantuntevista vastauksista jo etukäteen! :)

22

344

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ewedwqedqwdqwdwq

      Helpompi ja parempi olisi asentaa ssd-levylle rinnalle, toimisikin todella nopeasti. Joudut nyt tekemään osion ulkoiselle ja myös varmistamaan että grub(käynnistyslataaja) asentuu myös ulkoiselle asemalle. Eli osioinnissa valitset sen alimman, olikohan se nimellä muu valinta tjsp. Ensin taisi kysellä tiedostojärjetelmän kirjanpidosta, se on / sitten swapin osio pitää olla hieman isompi kuin mitä koneen rami(käyttömuisti) on. Kannattaa tehdä ennen asennusta nimeämätön osio, niillä windowsin omilla työkaluilla hoituu. Niin sitten osioinnissa on hellpo tunnistaa osio johon asentaa ja jossa ei ole lainkaan käyttöä, siis ei dataa.

      • sisäisille-asemille

        Eihän aloittaja ole asentamassa yhtään mitään millekään ulkoiselle asemalle. Puhuu vain sisäisistä asemista.

        Ei ollut muuten tarkoitus plussata, lipsahti.


    • ihateubuntu

      Jätä SSD rauhaan.
      Lohkaise 1T:n levyltä 100G ja asenna siihen.
      Nopeudessa tietysti kärsit mutta tulevaisuutta ajatellen noin on parempi.

      • tietoturvaa_lisää

        Parempi asentaa/siirtää windows ulkoiselle..


      • ihateubuntu
        tietoturvaa_lisää kirjoitti:

        Parempi asentaa/siirtää windows ulkoiselle..

        Lopeta sekoileminen.
        "Pöytäkoneessani on yksi "ylimääräinen" sisäinen kiintolevyasema (1TB)"


    • eräs-helppo-tapa

      On sellainenkin melko helppo mahdollisuus, että asennat Ubuntun sille ylimäärä-1TB:lle niin, että revit ensin piuhat irti toisista kovalevyistä, ja annat Ubuntun asentaa itsensä sille 1TB-levylle automaattisesti niin kuin se haluaa asentua. Sitten vaan käynnistät koneen uudestaan ja varmistat että asennus on onnistunut.

      Sitten sammutat koneen ja tökkäät niiden toisten levyjen piuhat takaisin.

      Nyt sitte jatkossa voit valita, haluatko käynnistää Windowsin vai Ubuntun tietokoneen boot menusta painamalla koneen käynnistyessä jotain F-nappia (Lenovo IdeaCentre K450:lla pitäisi olla F12), ja valitset käynnistysmedian.

      Tällä asennustavalla Windows 10:n ei pitäisi tietää mitään koneella olevasta Ubuntusta, eikä tämä asennustapa aiheuta mitään vahinka koneella olevalle Windowsille.

      Näin asennettu Ubuntu on myös äärimmäisen helppo poistaa: formatoimalla koko levy.

      Korjatkaa jos olen väärässä! Aloittajan kone on UEFI-kone.

    • "Ubuntu taitaa olla se tavallisin ja yleisin jakelu kotikäytössä?"

      Android, Windows ja Mac OS ovat yleisempiä.

      "Onko Ubuntun asennuksessa jotain erityistä huomioitavaa kohtaa ja onko Ubuntu helppo asentaa?"

      Ei ole mitään erityistä huomioitavaa. Ihan tavallinen käyttöjärjestelmä siinä missä muutkin

      "Pitääkö asennusvaiheessa valita "Asenna Windowsin rinnalle" tai muuta vastaavaa jos haluan säilyttää Windows 10:n SSD-asemalla ja asentaa Ubuntun 1TB kiintolevylle? Ja sitten vain valitsen asennuskohteeksi sen 1 teran levyn?"

      Ennemminkin voisi säätää firmwarelta että tietokone käynnistyy siltä 1Tb kiintolevyltä. Muutenhan sen tarvitsee kirjoittaa siihen SSD asemalle jotain että pystyy käynnistymään.

      Jos on pöytäkone ja tilaa niin voisi olla ideaa ostaa toinen pieni SSD levy Ubuntulle, että voi sitten valita tietokoneen firmwarelta miltä levyltä tietokonetta käynnistetään, jos siinä 1Tb kiintolevyllä on vaikka dataa mitä jostain syystä haluaa käyttää molemmilla käyttöjärjestelmillä. Yksi pieni SSD kun ei kuluta sähköä yhtään kun sitä ei käytä.

      "Onko tällä hetkellä parasta valita Ubuntuksi 16.04.1 LTS-versio, koska sitä tuetaan kaikkiaan 5 vuotta?"

      Kyllä.

      "Voiko sen päivittää tuen loputtua helposti uudempaan Ubuntu-versioon?"

      Ubuntu 16.04 LTS:stä päivitysreitti on 18.04 LTS, 20.04 LTS, 22.04 LTS jne. Eli 2v välein tulee uutta ja on sitten kolme vuotta aikaa miettiä milloin päivittäisi.

      Jos haluaa pysyä vaikka sen 4v siinä Ubuntu 16.04 LTS:ssä niin sitä voi sitten asentaa käyttöjärjestelmän kokoneen uusiksi 20.04 LTS:llä, sillä ei voi päivittää suoraan pari julkaisua uudempaa vanhan päälle.

      • Ubuntu-kokeilunhaluinen

        "Android, Windows ja Mac OS ovat yleisempiä."

        Tarkoitin "yleisin kotikäytössä oleva Linux-kerneliä käyttävä työpöytäjakelu", mutta en kokenut tarpeelliseksi sanoa sitä, kun aloitusviestissä oli jo puhetta Linux-pohjaisuudesta... Ja Androidia en varmastikaan käyttäisi pöytäkoneella.

        Mutta kiitos kaikista tähän mennessä tulleista vastauksista! :)


      • Ubuntu-kokeilunhaluinen kirjoitti:

        "Android, Windows ja Mac OS ovat yleisempiä."

        Tarkoitin "yleisin kotikäytössä oleva Linux-kerneliä käyttävä työpöytäjakelu", mutta en kokenut tarpeelliseksi sanoa sitä, kun aloitusviestissä oli jo puhetta Linux-pohjaisuudesta... Ja Androidia en varmastikaan käyttäisi pöytäkoneella.

        Mutta kiitos kaikista tähän mennessä tulleista vastauksista! :)

        "Tarkoitin "yleisin kotikäytössä oleva Linux-kerneliä käyttävä työpöytäjakelu", mutta en kokenut tarpeelliseksi sanoa sitä, kun aloitusviestissä oli jo puhetta Linux-pohjaisuudesta... Ja Androidia en varmastikaan käyttäisi pöytäkoneella."

        Jos pitäisi Linux löytyä ja pöytäkone niin Ubuntu varmaan silloin yleisin. Taskukoneissa ja tableteissa Android.

        Läppäreissäkin Ubuntu yleisin vaikka ChromeOS yleistyy myös nopeasti.

        Pöytäkoneissakin on Androidia, että ei se nyt mitenkään tavatonta ole sekään. Ubuntua vaan käytetään pöytäkoneissa enemmän.


      • työpöydälle
        Ubuntu-kokeilunhaluinen kirjoitti:

        "Android, Windows ja Mac OS ovat yleisempiä."

        Tarkoitin "yleisin kotikäytössä oleva Linux-kerneliä käyttävä työpöytäjakelu", mutta en kokenut tarpeelliseksi sanoa sitä, kun aloitusviestissä oli jo puhetta Linux-pohjaisuudesta... Ja Androidia en varmastikaan käyttäisi pöytäkoneella.

        Mutta kiitos kaikista tähän mennessä tulleista vastauksista! :)

        Ubuntu on suosituin.


    • niin-se-Mint

      Ennenkuin Ubuntua menet koneeseen survomaan niin katsopahan vähän Unitya ja miltä se näyttää.

      Voi olla niin että joku perinteisempi työpöytä saattaisi miellyttää enemmän. Ubuntuahan saa monenlaisella työpöydällä varustettuna.

      Mint sitten on tavallaan on yhden sortin Ubuntu. Itse ihastuin siihen heti kun kokeilin Ubuntujen jälkeen. Nyt on kotona useammassakin koneessa uusin Mint 18. Ei ole Mintin kehut turhia.

    • Asennusmediaa voi kokeilla Live tilassa. Kannattaa kokeilla myös LUbuntu ja XUbuntu ja se Mint. Itse käytän lähinnä LUbuntua (LXDE) ja KDE 4 työpöytää jonka tuli on loppumassa.

      Jos ei halua asentaa käynnistyslataajaa SSD levylle voi asennuksen ajaksi ottaa muiden levyjen piuhat pois. Oletuksena on /dev/sda mitä ei aina muista muuttaa.

      Asennuksessa levyn voi osioida gpt tai mbr osiotaululla. gpt on nykyaikaisempi. Ubuntu tukee hyvin UEFI Biossia. Jos gpt osioitu levy UEFI tarvitsee oman osionsa.

      Helpointa on käyttää automaattia osiointiin. Osioiden kokoa voi muuttaa asennusmedialla jälkeenpäin (gparted).

      Itse osioin aina itse. Juurelle eli "/" noin 20G. Swap varmuuden vuoksi. Jokunen Giga. /mnt/datat alle liitän isot levyt joilla musiikkia, leffoja ym. /home kansion voi liittää omalle osiolle. Itse pidän siellä lähinnä asetuksia ja varsinaiset datat muilla levyillä. Jokaisella on tapansa osioinnissa eikä yhtä oikeaa ole. Isoille levyille suosin vielä xfs-tiedostojärjestelmää. Ext4 on hyvä juurelle. Erillinen /boot osio lisää hieman tietoturvaa, koska sitä ei tarvitse liittää juureen. Sitä tarvitaan vain käynnistyksessä ja kun kerneli tai grub päivitetään (silloin pitää liittää)

      Asennuksen jälkeen näytönohjaimen ajuri kannattaa asentaa. Kaikkia päivityksiä ei tarvitse heti asentaa. Itse päivitän kernelin ja näytönohjaimen ajurin vain kerran pari vuodessa.

    • Ubuntu-kokeilunhaluinen

      Vihdoin uskaltauduin boottaamaan Ubuntun aikaisemmin polttamaltani DVD:ltä LIVE-tilassa. Tosin en ole vielä kokeillut tätä siinä aloitusviestissä mainitsemassani Lenovo-pöytäkoneessa, vaan tällaisella HP Pavilion -kannettavalla.

      Huomasin, että Ubuntun Unity-käyttöliittymä on kuin onkin hieman "muovisen näköinen". (Tuli mieleeni se "linuxlelux" -nimitys).

      DVD:ltä bootattuna tämä on tietysti hieman hitaahko käyttää/kokeilla. Kirjoitan tätä viestiä LIVE-tilassa ja ihan toimivalta vaikuttaa... Katsotaan, että uskaltaudunko sitten joskus ihan asentamaankin tämän jollekin koneelle.

      Seuraavaksi ajattelin polttaa Kubuntun ja Xubuntun ja ehkä Linux Mintin myös DVD:lle ja kokeilla niitäkin LIVE-tilassa.

      • winlelux

        Vedä trolli vittu päähäsi.


    • Ubuntu-kokeilunhaluinen

      Ubuntu MATE -versiotakin voisin kokeilla. Katsoin YouTubesta videota Xubuntusta ja se näyttää hyvältä. Jopa paremmalta kuin tämä "perus Ubuntu" Unity-työpöydällä.

      Onko tämä optiselta levyltä Ubuntun ajaminen LIVE:nä huono asia jokapäiväisessä käytössä, kun esim. käyttistä tai sen ohjelmia ei voi päivittää...? En tosissaan kehtaisi asentaa Windowsin rinnalle näitä Linux-pohjaisia jakeluita mihinkään koneeseen, (kun ei ole sellaista "ylimääräistä konetta") vaan tätä on "kiva" bootata/käyttää joltain ulkoiselta tallennusmedialta...

      Jostain luin, että jos LIVE-versiota käyttää USB-tikulta eikä DVD:ltä, niin tikulla olevaa Linux-jakelua pystyy päivittämään. Onko näin?

      Tässä Ubuntussa on mielestäni tosi hyvä asia se, että täysivertainen toimisto-ohjelmisto LibreOffice tulee mukana ihan oletuksena. Tosin paljon enemmän on Microsoftin Officesta kokemusta.

      Se kanssa on tosi mainio asia, että virustorjuntaa ei tarvitse näihin Linux-jakeluihin. Nyt kaiken kaikkiaan löytyy käyttökokemusta seuraavista käyttiksistä (toisista hieman enemmän, toisista vähemmän):

      Windowseista:

      - Windows XP
      - Windows Vista
      - Windows 7 Home Premium
      - Windows 8.1
      - Windows RT (Nokia Lumia 2520 -tabletilla)
      - Windows 10 Home
      - Windows Phone 8.1 (Nokia Lumia 520)


      Applen käyttiksistä:

      - macOS 10.12 Sierra (MacBook Pro 2016 Late)


      Linux-pohjaisista:

      - Ubuntu 16.04.1 LTS (itse poltetulta LIVE-DVD:ltä bootattuna)

      • googlaapa-vähän

        Ainakin omia asetuksia voi tikulle tallentaa, jos tikkua Unetbootinilla tehdessä varaa tikulta sellauista tilaa.
        Päivitysmahdollisuuksista voit tietenkin etsiä muualta tietoa.


      • asennus_abc

        Itse lähtisin asentelemaan tuon ilman mitään kiintolevyjen irrotuksia. Ensin säätäisin koneen boottaamaan teraselta levyltä(jossa ei ole käyttistä). Sitten boottaisin - nyt jo 16.04.2 LTS dvd-levyltä ja se kysyy mihin asennetaan. Siellä on osiointivaihtoehtoja ihan mukavasti jo valmiina eli saattaa mennä niillä. Vanhemmissa koneissa tuo ei ole ihan niin kivutonta(alle 2GHz), koska kernelissä ei välttämättä ole enää koodia kiertää vanhan raudan bugeja, mitä aiemmin on ollut. Tyypillisiä tilanteita: usb-live-bootti ei onnistu, koska kernel on yli megan/2megaa/4megaa: Korjaus on asettaa boottaava cd asemaan ja laittaa usb-tikku kiinni yhtä aikaa, nyt se boottaa usb:lta! DVD-asema ei toimi, koska se ei osaa ilmoittaa oikein pata-ide johdon johtomäärää: Tähän auttaa parempilaatuinen johto usein. Myös se, että levyssä on vanha cd-rom ja uusi kiintolevy samassa kaapelissa, voi aiheuttaa ongelmia, koska toinen tukee jotakin ominaisuutta ja toinen ei: Siirretään ne omiin ide-kaapeleihinsa.
        Huolettomin asennus tulee ext4-osioinnista, mutta kannattaa tutustua myös btrfs-osiotyyppiin - joku voi sitä tarvita. Asennuksen jälkeen update-grub ajaa automaattisesti myös win10:n näkymään käynnistysvalikossa joten voi itse päättää, mikä käynnistetään oletuksena.
        Itse asiassa, itse jakaisin terasen levyn n. 100..200 gigan osioihin ja tämän jälkeen itse asiassa jokaisella osiolla voi olla oma linux-versionsa, jos tykkää! update-grub löytää ne kaikki, kunhan on mountannut osiot kun ajaa em. skriptin :) Tästä syystä on ollut tapana myös tehdä erillinen /boot osio, jolloin kaikilla eri linux-jakeluilla voi ajaa halutessaan yhtä ja samaa kerneliä.


      • Ubuntu-kokeilunhaluinen
        asennus_abc kirjoitti:

        Itse lähtisin asentelemaan tuon ilman mitään kiintolevyjen irrotuksia. Ensin säätäisin koneen boottaamaan teraselta levyltä(jossa ei ole käyttistä). Sitten boottaisin - nyt jo 16.04.2 LTS dvd-levyltä ja se kysyy mihin asennetaan. Siellä on osiointivaihtoehtoja ihan mukavasti jo valmiina eli saattaa mennä niillä. Vanhemmissa koneissa tuo ei ole ihan niin kivutonta(alle 2GHz), koska kernelissä ei välttämättä ole enää koodia kiertää vanhan raudan bugeja, mitä aiemmin on ollut. Tyypillisiä tilanteita: usb-live-bootti ei onnistu, koska kernel on yli megan/2megaa/4megaa: Korjaus on asettaa boottaava cd asemaan ja laittaa usb-tikku kiinni yhtä aikaa, nyt se boottaa usb:lta! DVD-asema ei toimi, koska se ei osaa ilmoittaa oikein pata-ide johdon johtomäärää: Tähän auttaa parempilaatuinen johto usein. Myös se, että levyssä on vanha cd-rom ja uusi kiintolevy samassa kaapelissa, voi aiheuttaa ongelmia, koska toinen tukee jotakin ominaisuutta ja toinen ei: Siirretään ne omiin ide-kaapeleihinsa.
        Huolettomin asennus tulee ext4-osioinnista, mutta kannattaa tutustua myös btrfs-osiotyyppiin - joku voi sitä tarvita. Asennuksen jälkeen update-grub ajaa automaattisesti myös win10:n näkymään käynnistysvalikossa joten voi itse päättää, mikä käynnistetään oletuksena.
        Itse asiassa, itse jakaisin terasen levyn n. 100..200 gigan osioihin ja tämän jälkeen itse asiassa jokaisella osiolla voi olla oma linux-versionsa, jos tykkää! update-grub löytää ne kaikki, kunhan on mountannut osiot kun ajaa em. skriptin :) Tästä syystä on ollut tapana myös tehdä erillinen /boot osio, jolloin kaikilla eri linux-jakeluilla voi ajaa halutessaan yhtä ja samaa kerneliä.

        Kiitokset neuvoista. Tosiaan aikomukseni on ehkä jossain vaiheessa "uskaltautua" ihan asentamaankin jokin Linux-jakelu jollekin koneelle. Siinä Lenovo IdeaCentre K450 -pöytätietokoneessa tosiaan on mahdollista kokeilla sillä 1 TB -kiintolevyllä, jonka voi siis tarvittaessa "vetää sileäksi", kun siinä on samat tiedostot kuin 2 TB WD Black -kiintolevyllä.

        Se 1 teratavun levy on muuten se koneen mukana tullut alkuperäinen kiintolevy, jossa oli/on Windows 8.1.

        Tuo ajatus, että sen teratavun levyn voi jakaa 100-200 gigan osioihin ja jokaisella osiolla olisi oma Linux-jakelu, kuulostaa todella mielenkiintoiselta ja hyödylliseltä. Tosin en ole osioinut oikeastaan ikinä mitään, vaan kaiken mitä olen tähän mennessä käyttänyt, on ollut "esiasennettuna tehtaan jäljiltä" eli vain olen käyttöönottanut Windowsia, macOS:ssää. Eli sen puoleen taidot hieman vähissä.


      • yxi_optio
        Ubuntu-kokeilunhaluinen kirjoitti:

        Kiitokset neuvoista. Tosiaan aikomukseni on ehkä jossain vaiheessa "uskaltautua" ihan asentamaankin jokin Linux-jakelu jollekin koneelle. Siinä Lenovo IdeaCentre K450 -pöytätietokoneessa tosiaan on mahdollista kokeilla sillä 1 TB -kiintolevyllä, jonka voi siis tarvittaessa "vetää sileäksi", kun siinä on samat tiedostot kuin 2 TB WD Black -kiintolevyllä.

        Se 1 teratavun levy on muuten se koneen mukana tullut alkuperäinen kiintolevy, jossa oli/on Windows 8.1.

        Tuo ajatus, että sen teratavun levyn voi jakaa 100-200 gigan osioihin ja jokaisella osiolla olisi oma Linux-jakelu, kuulostaa todella mielenkiintoiselta ja hyödylliseltä. Tosin en ole osioinut oikeastaan ikinä mitään, vaan kaiken mitä olen tähän mennessä käyttänyt, on ollut "esiasennettuna tehtaan jäljiltä" eli vain olen käyttöönottanut Windowsia, macOS:ssää. Eli sen puoleen taidot hieman vähissä.

        Vaiheessa jossa olet sitä mieluisaa Linux-jakelua katselemassa, niin yksi vaihtoehto on ladata koneelle virtuaaliboxi https://www.virtualbox.org/ johon sitten voit asentaa vaikka useammankin eri jakelun virtuaalikoneiksi ja testata niitä kaikessa rauhassa. Ei ehkä supernopea VB:sä, mutta toimiva.

        Turvallinen vaihtoehto kun nuo virtuaaliboxiin asennettavat jakelut eivät tee itse koneen käyttikseen tai käynnistysosioon mitään muutoksia.

        Koneen käyttistä ja virtuaaliboxissa olevia jakeluita voi käyttää samaan aikaan.

        Muistia koneessa olisi hyvä olla vaikka raudan mahdollistama maksimi, niin voi antaa virtualiboxiin asennettaville virtuaalikoneille / jakeluille runsaammin muistia. Jos koneessa on vaikkapa 8 GB muistia ja määrittelee virtuaalikoneelle 4GB (tehdään jakelin boxiin asennusvaiheesa), niin koneen käyttiksellä on tuo jäljelle jäävä 4GB käytössä niin kauan kuin virtuaalikone on käynnissä. Kun se sammutta niin pääkäyttis saa kaiken 8GB takaiisn käyttöön.


    • on_se_jaarittelua

      Asennusmedia koneeseen ja käynnistät. Sitten vaan seuraat asennusohjelmaa ja ubuntu asentuu windowsin rinnalle. Itse asennan nykyään koko kiintolevylle salaten koko kiintolevyn, siis windowsia ei ole koko koneella, koska vaadin tietoturvaa omista tiedostoistani, kun ne ei muille kuulu.

    • " Tästä syystä on ollut tapana myös tehdä erillinen /boot osio, jolloin kaikilla eri linux-jakeluilla voi ajaa halutessaan yhtä ja samaa kerneliä. "

      Erillinen /boot osio voi olla hyvä isolla levyllä. Yksi ja sama kerneli ei käy useammalle jakelulle koska kernelin modulit sijaitsee /lib/modules/kernelin_versio kansiossa. Ja ne pitää mielellään olla samalla kääntäjällä tehty. Kernelin koodista vain pieni osa sijaitsee /boot kansiossa. Ja Lisäksi initrd sisältää tärkeimmät ajurit käynnistymiselle.

      Useita jakeluita voi asentaa. Kaksi on hyvä. Jos toinen on solmussa voi käyttää toista ja korjata toisen tai palauttaa varmistus. Kolme tuo lisää varmuutta. Enempää en lähtisi asentamaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      61
      2024
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      56
      1745
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      59
      1634
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1557
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1535
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1465
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1326
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1168
    Aihe