Taitavimmat melodian keksijät

Roope.Nom

Seuraavassa on listattuna kolme säveltäjää, jotka tunnetaan ihanista melodioistaan ja luontaisesta taidostaan melodian synnyttämisen saralla. Ei ole itsestäänselvää, eikä edes välttämätöntä suurelle säveltäjälle hallita kirpaisevan sävelmän kirjoittamisen taitoa. Se on vain yksi aspeksi, ja herkästi olemalla siinä asiassa mestari saa jopa osakseen pilkkaa ja väheksyntää, sillä jotkut kuvittelevat että koskettava melodia poissulkisi muita taitoja. Mutta voi toki joskus jonkun musiikissa ollakin lähes pelkästään melodia, eikä juuri muita tasoja. Näin on usein esimerkiksi populaarimusiikissa.

MOZART

Lyhyen elämänsä aikana säveltämässään tuotannossa, joka kattaa satoja teoksia, Mozart kirjoitti loputtoman määrän täydellisiä, loogisia ja lumoavia melodioita. Hänen kynänsä ei tylsynyt koskaan. Jo 19-vuotiaana tehdyissä viulukonsertoissa on hienostunutta ja aistikasta melodiaa, jollaista melkeinpä juuri kukaan muu ei pysty synnyttämään. Oopperat, kamarimusiikki ja sinfoniat sisältävät mahtavat varastot lisää Mozartin kauneimpia sävelmiä.

SCHUBERT

Schubert suorastaan hengitti ulos melodioita, ja sävelsi kerran esimerkiksi kuusi yksinlaulua viidessä tunnissa. Elämänsä aikana hän teki reilusti yli 600 lied-laulua, yli 9 sinfoniaa, oopperoita, kamarimusiikkia, mieskuorolauluja, messuja. Kaikissa niissä on hyvä melodia. Tekstiin kirjoittamisen mestarina Schubert tulkitsi runojen sanoja sävelin paremmin kuin kukaan muu on koskaan minkään aikakauden kohdalla. Schubert onkin ihmisäänelle kirjoittamisen paras säveltäjä omasta mielestäni.

TSAIKOVSKI

Tsaikovskia on jopa syytetty lähestyttävyydestä, melodisuudesta ja sentimentaalisuudesta. Mutta baletin ja sinfonian pioneerista tekee suuren säveltäjän ei pelkästään hänen melodiikkansa vaan myös orkestraatiotaidot. Slaavilainen tunne koristaa hänen musiikkiaan ja tekee siitä kenties vieläkin riipaisevampia kuin yhdenkään eurooppalaisen säveltäjän romantiikasta, sillä Tsaikkarilla on harvinaista kykyä kouraisevaan, hyytävään elämäntuskaan. Tässä oli mies, jonka herkkä melodinen tunnekieli puhuttelee niin ammattilaista kuin universaalisti ketä tahansa kokematonta kuulijaa - ja se ei ole pahe. Mitä lähestyttävin säveltäjä (vrt. Sibelius, Brahms, Bruckner)!

Muita:

VERDI
BACH
MENDELSSOHN

Säveltäjiä, joilla vastaavanlaista melodian luonnonlahjaa ei ollut, mutta jotka ovat suurimpia säveltäjiä kautta aikain ilman pienintäkään epäilystä:

BEETHOVEN
BRAHMS

Tosin heilläkin on erittäin hienoja melodioita, mutta esim. Beethovenin 7. sinfonian vetovoiman voi vaivoin sanoa perustuvat nimenomaan melodiaan.

14

198

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Alina_Pirjoreva

      Entä Johann Strauss.

    • GamlaStara
    • böömiböö

      Älä unohda Dvorakia. Hän oli myös melodian mestari.

    • tässätotuus

      Suomessa ei ole osattu keksiä juurikaan suuria melodioita eikä pelata jalkapalloa sinfonisesti. Sibbellä jonkin verran melodioita, mutta tuoreemmat nimet ovat melodioissa suorastaan huonoja. Esim. Kokkosen Viiimeisissä kiusauksissa yksi melko hyvä melodia(Paavon virsi) ja sekin lainattu/rosvottu kansalta. Rautavaaran Kivessä kaikki melodiat tekemällä tehtyjä, yksikään ei mene ns. pohjaan saakka, vaan jää aina kesken joko kauneudessa, hulluudesa tai surrealismissa. Antaa hieman keskinkertaisen kuvan itsestään. Kalevi Aholla pari hyvä sointielementtiä alkusoitoissa, Muutoin tuotanto yhtä tyhjän kanssa, typerää sosta-plagiaattia. Ei löydy räjähtävää luovuutta, lahjakkuutta. Löytyy liikaa äänenkuljetusta. Entä tämä mukava Magnus. Ikävä todeta mutta M. Lindberg on Suomen yliarvostetuin säveltäjä. Säveltäjänä edelleen ylistetty teini. Se on helvetin vaarallinen tila. Oikeasti sillä alkaa olla kiire keksiä jotakin persoonallista. Vanhuus ja kuolo kurkkivat jo oven takana. Entä tämä nainen, Saariaho, Kaija.. Ihana, mutta säveltäjänä ei pärjää alkuunkaan Ravelille, Schubertille, Debussylle tai Tsaikarille. .. eli ei sittenkään ole oikein hiffanut mistä säveltämisessä kyse. Säveltäjä ei nimittäin voi olla milliäkään feministi. Säveltäjän pitää harrastaa mieluummin karhun ja hirven metsästystä kuin feminismiä. Säveltäjän pitää olla fanaattinen ja hullunrohkea erotomaani ja nero. Kaikki muunlaiset ovat säveltäjinä täysiä paskoja.

    • Eiköstäookki

      Schumann on kova.

    • Mourulaatio

      Chopin - Tuo instrumenttinsa vanki.

    • Hilja_Hiihti

      Salin mestari Satie. Gymin hopoti.

    • muitakinon

      Kirjoitat hyvin ja rehellisesti. Mielelläni lisäisin listaan vähemmän tunnettuja säveltäjiä esim. E. Granadosin. Hän ehti kirjoittaa muutaman ikuisen melodian. Hänen oopperansa(1916) on laadultaan yllättävän universaali ja sisältää huikeita melodioita. Vaikuttavat ensin pieniltä, mutta usein paljastuvat suuriksi, suoraan alitajunnasta tulleiksi eli ikuisiksi. Myös Dvorak oli huikea melodian mestari. Hänhän oli kuin vuoristo puro, joka pulppusi taukoamatta melodioita.

      • toonika

        Ilman muuta Kaija Saariaho . Nautin hänen melodisesta säveltaiteesta . Oopperoissa melodiat jopa Verdin luokkaa.......... Mielestäni melodia on musiikin sielu ja osoittaa säveltäjän lahjaa ja älykkyyttä . No kai te ymmärsitte ,aloitus oli vitsi !


      • Röhmäke

        Granadosin "Neito ja satakieli" on mielestäni hyvä ehdokas maailman kaikkien aikojen kauneimmaksi lauluksi.


    • JooNiin

      Älkää viittikö.
      Kyllä Gesualdo on paras.

    • Ludvig_van_Brahms

      No mutta minnes unohtui Nino Rota?
      Tai Richard Rodgers, tai Lennon-McCartney? Tai Anderson-Ulvaeus?

      Kaikilla noilla on taitavista melodioista koostuvia hittisävellyksiä runsaasti enempi kuin Mozartilla, muista yllä mainituista nyt puhumattakaan.

      Mainituista N.Rota vieläpä oli ihan ihka aito klasarisäveltäjä. Ja on makuasia mihin kategoriaan Rodgersin laskee. Jos Mozartin Taikahuilu lasketaan oopperaksi - ja miksipä ei laskettaisi, niin R.Rodgersin täytynee pohjimmiltaan myös olla oopperasäveltäjä, vaikka oopperoitaan jostain syystä nimitelläänkin musikaaleiksi.

    • Gotham_City_Trump

      Hullu se on ja kuuro - ilkkuivat kylän lapset kurkkiessaan sisään Beethovenin
      ikkunasta. Ei se saa edes naista ja helvetin huono säveltäjä.

    • Röhmäke

      Hyviä on monta: esim Sibelius, Tsaikkari, Borodin, Verdi, Dvorak, Bizet, Gershwin. Puccininin voittanutta heistä ei löydy.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      121
      1748
    2. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      150
      1117
    3. Olisi hauska tietää

      Koska huomasit pitäväsi minusta? Itse taisin ihastua sinuun heti silloin kun tavattiin ensimmäistä kertaa. Miehelle, jon
      Ikävä
      62
      1113
    4. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      76
      920
    5. Apua. Onks mä jotenki erikoinen ?

      Oon ihastunu paljon vanhempaan mieheen.
      Ikävä
      97
      915
    6. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      24
      911
    7. Minun on vaan päästettävä irti

      Toiveesta. Satutan vain itseäni😥😔. Toivon sinulle pelkkää hyvää, eläthän elämäsi parasta aikaa, mutta en halua enää k
      Ikävä
      37
      850
    8. Kertoisit jo

      Rakastatko minua vai olenko käsittänyt väärin onko tämä vaan ystävyyttä tai kaveruutta? En haluaisi enää nolata itseäni
      Ikävä
      42
      769
    9. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      61
      764
    10. En koskaan saanut asiattomia kuvia!

      Silloin kun olin vielä nuori, kukaan mies ei koskaan lähettänyt minulle asiattomia kuvia itsestään. Jos tiedätte mitä ta
      Sinkut
      156
      731
    Aihe