Murtoluku desimaaliluvusta

Setä.neuvoo

Murtoluvun kehitteleminen desimaaliluvusta

Funktiolaskimissa on erilaisia murtolukutoimintoja. Jokin laskin osaa melko hankalankin näköisestä desimaaliluvusta päätellä, mikä murtoluku voisi olla kyseessä. Toinen laskin päättelee vähemmän, koska ohjelmoija ei laittanut siihen yhtä paljon ymmärrystä/tutkimusta.

Tässä omia ajatuksiani murtolukujen kehittelyyn. Viestissä tulee ilmi, että jos desimaaliluku on alunperin tullut suurella alkuluvulla jakamisesta, sitten alkuperän selvittäminen voi olla vaikeaakin, riippuen siitä, millaisia välineitä on käytettävissä (alkulukutaulukko, nelilaskin, ohjelmointi, tms). Seuraavaksi kohdissa a-e luetellaan keinoja lähestyä tätä murtolukuasiaa. Menestystä murtolukujen kehittelyyn!

a) Kertolaskulla, mielivaltaisesti kokeillen erilaisia kertoimia, päätellen kaavasta

jaettava / jakaja = desimaaliluku

kunnes näyttää syntyvän tarpeeksi lähellä kokonaislukua oleva kertolaskun tulos. Jos käytössä on esim. nelilaskin, voidaan alkuperäinen desimaaliluku tallettaa muistipaikkaan, ja lopuksi sillä jakaa löydetty kertolaskun tulos. On muutamia johtolankoja, joista voi päätellä, mitä kertoimia kannattaisi kokeilla.

- Jos desimaaliluvun viimeinen numero on parillinen, sitten voidaan laventaa 5:llä. Esim. 1,2 voidaan kertoa 5:llä, jolla saadaan 6, eli murtoluvuksi 6/5.

- Jos desimaaliluvun viimeinen on numero 5, sitten voidaan laventaa 2:lla. Esim. 1,875 voidaan kertoa, saaden ensin 3,75 ja sitten 7,5 ja lopulta 15. Siitä murtoluvuksi 15 / 2^3 = 15/8.

-Jos desimaaliluvussa näyttää toistuvan loputtomasti numerosarja 142857, niin sitten voidaan yrittää laventaa 7:llä. Esim 7 * 0,857142857 = noin 6. Eli saadaan murtoluku 6/7.

- Jos desimaaliluvussa näyttää toistuvan loputtomasti jokin muu numerosarja tai numero, niin sitten voidaan laventaa luvulla, jossa on yhdeksikköjä yhtä monta kuin toistuvia numeroita desimaaliluvun lopulla. Esim. 0,057057057 kerrottaisiin luvulla 999, ja saataisiin noin 57, josta murtoluvuksi 57 / 999.

- Jos desimaaliluku voitaisiin muuntaa murtoluvuksi jollain muulla kertoimella, sellainen saattaa löytyä alkulukutaulukoista, tai ohjelmalla, joka etsii alkulukuja.

b) Kymmenen potenssilla ja sieventämällä

Päättyvän desimaaliluvun voi ottaa murtoluvun yläkertaan ilman desimaalipilkkua. Alakertaan ykkönen ja yhtä monta nollaa kuin oli desimaaliluvussa desimaaleja. Esim. 0,347 muunnettaisiin murtoluvuksi 347 / 1000.

Näin saatua murtolukua ei voi sieventää, jos yläkerrassa ei ole jaollisuutta 2:lla eikä 5:llä.

c) Ohjelmoinnilla tai algebralla

Tietokoneen voi ohjelmoida etsimään desimaaliluvulle lähimpiä murtolukuvastineita ainakin kahdella tavalla: a-kohtaa muistuttavalla tavalla, alkulukuja kertoimiksi kokeillen, tai käänteislukujen kautta: ohjelma ottaa taulukkoon talteen desimaaliluvusta kokonaisosan, kääntää desimaaliosan käänteisluvuksi, taas ottaa talteen kokonaisosan, ja jatkaa kunnes jokin tarkkuuden määrä on saavutettu, tai taulukko täytetty kokonaisluvuilla. Lopuksi näistä laventaminen murtoluvuiksi.

d) Taulukkolaskennalla

Voidaan muodostaa kertolaskutaulukko. Esim. yhteen sarakkeeseen juokseva numerointi yhdestä eteenpäin alas:
1
=A1 1
Ja siitä kopioi-liitä-toiminnoilla kaavan monistus alaspäin.

Toiseen sarakkeeseen tutkittavan desimaaliluvun kertominen tuolla ensimmäisen sarakkeen luvulla, kolmanteen poikkeaman käänteisluku, neljänteen tekstiä, jos käänteisluku suuri.
=A1*5,94573
=1/ITSEISARVO(PYÖRISTÄ(B1;0)-B1)
=JOS(C1>1000;"Tarkkuutta";"")

Tässä oli käytetty esimerkkinä euron muuntokurssia 5,94573.

e) Laskimen K-toiminnolla summaten

Desimaaliluku näpytellään laskimeen, painetaan plus, ja sitten toistuvasti painellaan yhtäläisyysmerkkiä, kunnes näyttää löytyvän tarpeeksi lähelle kokonaislukua osuva tulos, tai luku, jossa pienempi määrä merkitseviä numeroita. Tulos voidaan jakaa alkuperäisellä desimaaliluvulla, että saadaan murtoluvun alakertaan jakaja. Esim. 0,217391304 muistipaikkaan, sitten plus-näppäin ja yhtäläisyysmerkin toistuvaa painelua kunnes löytyi noin lähes tasan 5. Sitten 5:n jakaminen muistipaikan luvulla, että löytyi 23, josta murtoluvuksi saadaan noin 5/23.

Tässä laskuesimerkissä oletettiin, että 0,217391304 oli alunperin ehkä saatu jostain digitaalilaitteesta, joka katkaisi 23:lla jakamisen tuloksesta desimaaleja pois. Murtoluvun muodostaja oli sitten kuin salapoliisina selvittämässä, mistä tuo desimaaliluku olisi saatu tulokseksi.

6

1057

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ohman

      1. Meillä on päättyvä desimaaliluku 0,a1 a2 ...an = a1 a2...an / 10^n. Tämä murtoluku sievennetään jos sievenee,sieventävät tekijät 2 ja 5.

      2.Desimaaliluku on päättymätön mutta jaksollinen 0,a1...an a1...an,.... = a1a2...an * (10^(-n) 10^(- 2n) ...) = a1...an *10^(- n) * (1 10^(- n) 10^(- 2n) ...) =
      a1a2...an *10^(-n) * (1 / (1 - 10^(- n))) = a1a2...an * (1 / (10^n - 1). Sedän esimerkki: 0.057057... = 57 * (1/10^3 - 1) = 57 / 999 = 19 / 333.

      3. Desimaaliluku on päättymätön mutta jaksoa ei näy. Menetelmä 1 johon otetaan haluttu määrä desimaaleja ja pyöristetään.

      Ohman

      • Setä.pohtii

        Kiitoksia Ohmanille. Kiinnostavaa oli saada lukea tämäkin näkemys, ja miten eri tavalla eri ihmiset muotoilevat viestejä. Tuntui kuin olisi suuri kunnia saada Ohman mukaan keskusteluun.

        Luin Tietojätti-nimisestä ja muistakin tietosanakirjoista, miten irrationaaliluku selitetään. Jossain väitettiin, että irrationaaliluku voi olla esim. desimaaliluku, josta ei tunnisteta mitään jaksoa, ja näyttää jatkuvan loputtomasti, jos oikein muistan. Esimerkkinä mainittiin kahden neliöjuurta ja piitä.

        Mutta hetkinen. Eikö pii voida nimenomaan esittää murtolukuna? Ympyrän kehä per halkaisija? Eikö se ole selvä murtoluku? Jos vaikka mitataan sylinterin ympärysmitta narulla tai mittanauhalla, ja halkaisija metrimitalla, niin eivätkö nämä mitat ole ihan selviä lukuja, eivätkä irrationaalisia?

        Samoin kahden neliöjuuri. Jos se on neliön lävistäjän suhde neliön sivun pituuteen, niin eikö nämäkin voida mitata, ja esittää suhde selvänä murtolukuna?

        Onko siis irrationaaliluvun määritelmä hieman teoreettinen? Jos jokin desimaaliluku näyttää loputtomalta, ja jos siitä ei havaita mitään jaksoa, niin eikö se todista vain, ettei mitään jaksoa vielä löydetty - nykytekniikalla?

        Mitä jos väittäisin, että jollain tekniikalla mikä hyvänsä desimaaliluku voitaisiin yrittää muuntaa murtoluvuksi, niin voidaanko jokin kumoava vastaväite sitten todistella oikeaksi? Miten?


      • Ohman

        1. Jo Pythagoraan kerrotaan aikanaan huomanneen, että neliön lävistäjän suhde sivun pituuteen ei ole rationaaliluku, ei voitu "mitata" neliön lävistäjää sivun avulla. Tämä oli niin järkyttävä salaisuus ettei Pythagoraan koulukunta halunnut millään ilveellä paljastaa tätä mysteeriä muille.

        2. Reaalilukujen joukon mahtavuus on nimeltään kontinuumin mahtavuus , merkitään nyt vaikka C. Kokonaislukujen joukko on numeroituva, sen mahtavuus on N < C. Rationaalilukujen joukon mahtavuus on tuo sama N, joukko-opissa siis rationaalilukuja (murtoluvut kokonaisluvut) on yhtä paljon kuin kokonaislukuja.
        Näin ollen reaalilukujen joukossa on ei-rationaalisia lukuja, irrationaalilukuja, jopa enemmän kuin rationaalilukuja.

        Tämä siis asian joukko-opillinen selitys.Jokaista reaalilukua ei voida esittää murtolukuna tai kokonaislukuna.

        Ohman


    • Setä.linkittää
    • Setä.neuvoo

      Pieniä täsmennyksiä tai korjauksia:

      e- kohtaan

      Nelilaskimet toimivat hieman eri järjestyksessä eri mallit.
      Funktiolaskimeen verrattuna erona voi olla toiminnon toisto (jota olen K:ksi nimittänyt).

      Esim. kertotaulun muodostaminen: painetaan kertoimeksi jokin numero laskimeen, kertomerkki, ja sitten eri tuloja saadaan painamalla luku ja yhtäläisyysmerkki, sitten eri luku ja yhtäläisyysmerkki, jne.
      Esim. potenssilasku. Näppäillään potenssiin korotettava luku laskimeen, kertomerkki ja toistuvasti yhtäläisyysmerkkiä.

      Näitä toistotoimintoja ei ole samalla tavalla kaikissa laskimissa.

      d-kohtaan

      Mieluummin käänteisluvun asemesta erilainen vertailu, ettei tule nollalla jakamisen virhettä. Eli ei käänteisluku, vaan vertailuun esim. tämän kaltaista:
      =JOS(C1<0,001;"Tarkkuutta";"")

    • Setä.neuvoo.lisää

      Muita menetelmiä murtolukujen kehittelemiseksi. Edellä käsiteltiin kertolaskua.

      2) Vähennyslasku. Tiedetään jo valmiiksi joitakin murtolukuja ja niitä vastaavia desimaalilukuja. Esim. kolmasosa on 0,3333... ja kahdeksasosa on 0,125. Kun saadaan tutkittavaksi, muunnettavaksi jokin desimaaliluku, esim. 0,34583333..., niin voidaan vähennyslaskulla louhia siitä pois jo tunnettuja lukuja, ja näin päästä suurempaan tarkkuuteen tai tasan. Esim. vähennetään luvusta 0,34583333 tuo äsken mainittu 0,3333.. Sitten tarkastellaan mitä vähennyslaskusta jäi vielä jäljelle, eli 0,0125. Siinä huomataan numerosarja 125, joka muistuttaa kahdeksasosaa. Mutta on kymmenesosa siitä, eli 1/80. Näin löydettiin luvut 1/3 ja 1/80. Niistä laventamalla saadaan muodostettua 83/240, joka on täsmälleen tuon alkuperäisen desimaaliluvun verran 0,34583333...

      3) Jakolasku. Muunnettavasta desimaaliluvusta pyöräytetään käänteisluku. Otetaan kokonaisluku luetteloon talteen. Taas desimaaliosasta otetaan käänteisluku. Ja kokonaisluku talteen. Prosessia toistetaan niin kauan kuin laitteessa riittää tarkkuutta tai löytyy tasajako. Sitten kokonaislukujen luettelosta voidaan laskea lopullinen murtoluku. Haittapuolena menetelmässä on, että laskimella tai tietokoneella ehkä menetetään tarkkuutta jakolaskuissa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1505
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      170
      1203
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1060
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      947
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      82
      870
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      66
      793
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      777
    8. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      743
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      738
    10. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      59
      725
    Aihe