Sairauspoissaolo omalla ilmoituksella, todistus?

1-3 päivää voi olla poissa omalla ilmoituksella, näin on sanottu. Jos korkean kuumeen vuoksi ei lähde lääkärille, eikä siis voi todistaa millään dokumentilla sairasteluaan, niin mitä työnantajan taholta voi pahimmassa tapauksessa olla odotettavissa? Voiko työnantaja siis kuitenkin vaatia lääkärintodistusta?
95594
Äänestä

Muut lukivat myös

Vastaukset 9

Vanhimmat

Jos saa olla poissa omalla ilmoituksella, niin silloin riittää, että ilmoittaa sairaudesta noudattaen työnantajan antamia ohjeita. Siitä huolimatta työnantaja voi vaatia lääkärintodistuksen jo ensimmäisestä päivästä alkaen, mutta työnantajan pitää vaatia todistusta jo silloin, kun ilmoitat olevasi sairas. Lääkärit ei kirjoita takautuvia todistuksia kuin poikkeuksellisesti.

Äänestä

Meillä saa olla poissa esimiehen luvalla max 5 työpäivää. Siis ilmoitus sairaudesta heti esimiehelle, keskustelu ja esimiehen lupa niin voi rauhassa sairastaa. Jos esimies vaatii lääkärintodistuksen, se pitää tässä kohtaa ilmoittaa.

Työterveyteen menoa ei meillä suositella ellei sairauteen tarvita lääkäriä, lääkekuuria tms. koska jokainen työterveyskäynti maksaa työnantajalle. Meillä on ohjeistus, että ns turhia käyntejä pitää välttää.

Kukaan ei ole vielä ollut viittä päivää poissa esimiehen luvalla. Yleensä nämä ovat flunssia, kuumeita, mahatauteja ja poissaolo pääsääntöisesti 1-2 päivää. Jos sairaus on pitkäaikaisempi, se usein vaatii jo lääkärissä käynnin.

Meillä ei tarvita todistusta myöskään tilapäisestä hoitovapaasta eli lapsen sairaudesta. Luotetaan työntekijään, ei tarvitse sairasta lasta alkaa kiikuttamaan terkkariin jonoon.

Äänestä

Lainsäädännön mukaan ei saa olla pois minuuttiakaan ilman lääkärintodistusta. Eri työpaikoilla voi olla erivapauksia.

Äänestä
  • Työsopimuslaissa säädetään, että työntekijän on pyydettäessä esitettävä työnantajalle luotettava selvitys työkyvyttömyydestään (2 luku 11 § 2 mom.). Sehän ei tarkoita sitä, että on esitettävä aina lääkärintodistus. Työehtosopimuksissa on sovittu, mitä pidetään luotettavana selvityksena milloinkin.

    Äänestä

  • lieventäjä kirjoitti:

    Työsopimuslaissa säädetään, että työntekijän on pyydettäessä esitettävä työnantajalle luotettava selvitys työkyvyttömyydestään (2 luku 11 § 2 mom.). Sehän ei tarkoita sitä, että on esitettävä aina lääkärintodistus. Työehtosopimuksissa on sovittu, mitä pidetään luotettavana selvityksena milloinkin.

    Työehtosopimuksia ei ole lainsäädännössä. TESsit on yksityisten yhdistyksien eli ammattiliittojen suosituksia.
    Lisäksi lapsen sairastuminen ei oikeuta koskaan sairausajan palkkaan, mikäli ei ole erikseen näin sovittu.

    Äänestä

  • Keventäjä kirjoitti:

    Työehtosopimuksia ei ole lainsäädännössä. TESsit on yksityisten yhdistyksien eli ammattiliittojen suosituksia.
    Lisäksi lapsen sairastuminen ei oikeuta koskaan sairausajan palkkaan, mikäli ei ole erikseen näin sovittu.

    Työehtosopimukset eivät ole suosituksia vaan velvoittavia.

    Työnantajan on noudatettava vähintään valtakunnallisen, asianomaisella alalla edustavana pidettävän työehtosopimuksen (yleissitova työehtosopimus) määräyksiä niistä työsuhteen ehdoista ja työoloista, jotka koskevat työntekijän tekemää tai siihen lähinnä rinnastettavaa työtä.

    Työsopimuksen ehto, joka on ristiriidassa yleissitovan työehtosopimuksen vastaavan määräyksen kanssa, on mitätön ja sen sijasta on noudatettava yleissitovan työehtosopimuksen määräystä.

    Työnantaja, joka on työehtosopimuslain (436/1946) nojalla velvollinen noudattamaan työehtosopimusta, jonka toisena sopijapuolena on valtakunnallinen työntekijöiden yhdistys, saa 1 momentissa säädetystä poiketen soveltaa tämän työehtosopimuksen määräyksiä.

    http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/20010055#L2P7

    Äänestä

OK, siis lain mukaan ei. Pienellä paikkakunnalla ei kuitenkaan ole päivystystä klo 20:00 jälkeen eli ainakaan iltaa (yövuoroa) kohti noussutta kuumetta ei lääkärillä pääse mittauttamaan...

Äänestä
  • Työnantaja on harvoin tarkoituksellisesti hankala. Mutta saattaa heittäytyä hankalaksi mikäli joku vain toteaa että lääkärille ei illalla pääse, eikä siten käynyt hankkimassa mitään todistusta poissaolosta. Varmaan pienen paikkakunnan työnantajalla on tähän asiaan joku ohjeistus, jota sitten pitää noudattaa. Todennäköisesti ohjeistuksen noudattaminen ei aiheuttaisi juurikaan ongelmia työntekijälle

    Äänestä

Työnantajamme vaatii lääkärintodistuksen kaikista sairauspoissaoloista. Yksi lusmu on "sairastellut" vähän väliä. Toi kerran lääkärintodistuksen ja selitti että yksi lääkäri ei antanut sairauslomaa selkäkivun takia, mutta toinen antoi vatsataudista. Kyllä lääkärintodistus tarvitaan, suomalainen työmies ei ihan aina ole rehellinen.

Äänestä

Kommentoi aloitusta


Epäilys kirjoitti:

1-3 päivää voi olla poissa omalla ilmoituksella, näin on sanottu. Jos korkean kuumeen vuoksi ei lähde lääkärille, eikä siis voi todistaa millään dokumentilla sairasteluaan, niin mitä työnantajan taholta voi pahimmassa tapauksessa olla odotettavissa? Voiko työnantaja siis kuitenkin vaatia lääkärintodistusta?

Anonyymi
5000

Ilmoita asiaton sisältö

  • Sisältää materiaalia, joka on loukkaavaa, herjaavaa, rasistista, uhkailevaa tai ahdistelevaa.

  • Materiaali sisältää nimiä, yhteystietoja tai muita henkilökohtaisia tietoja. Julkisuuden henkilöistä, julkisissa viroissa toimivista ihmisistä sekä yritysten vastuuhenkilöistä saa keskustella työhön liittyen. Myös yksityiselämään liittyvistä asioista voi keskustella siltä osin, kuin niistä on julkisesti kerrottu.

  • Sisältää lapsille haitallista tai heiltä kiellettyä materiaalia. Seksuaalinen sisältö on sallittua aiheeseen tarkoitetuilla palstoilla, joiden ikäraja on 18 vuotta.

  • Lainvastaista sisältöä voi olla mm. yksityiselämää loukkaavan tiedon levitys, kiihottaminen kansanryhmää vastaan, laiton uhkaaminen, alaikäisiin liittyvä seksuaalinen sisältö/grooming, petokset, identiteettivarkaudet, kunnianloukkaukset ja tekijänoikeusrikkomukset.

  • Sisältö ei liity palstan tai keskusteluketjun aiheeseen.

  • Viesti ei ole suomea tai ruotsia (pl. International Forums), se sisältää mainontaa, se sisältää tekijänoikeuksin suojattua materiaalia, se on massapostitus tai jokin muu syy.

Jaa keskustelu