Ihmiskunnalla menee paremmin kuin koskaan

Pistetäänpä uskovaisten masentavien maailmankuvien tilalle taas hieman toisenlaista näkemystä, eli ruotsalaisen tietokirjailija Johan Norbergin ajatuksia aamun Hesarista:

http://www.hs.fi/paivanlehti/22112016/a1479695227681

Synkeän uutismaiseman keskellä ruotsalainen tietokirjailija Johan Norberg tarjoaa raikkaan kuvan: ihmiskunnalla menee itse asiassa paremmin kuin koskaan.

Englannin kuningatar Elisabet I sai vuonna 1596 kummipojaltaan Sir John Harringtonilta vallankumouksellisen lahjan. Harrington oli kehitellyt 63-vuotiaalle kummitädilleen vesivessan. Harrington antoi WC-innovaatiolleen nimeksi ”Ajax”.

Huuhdeltavasta vessasta ei ollut tuossa vaiheessa laajempaa iloa ihmiskunnalle. Ajax oli kuninkaallinen ylellisyyskapistus, eikä vesivessasta muutenkaan ole suurta hyötyä, jos viemäröinti puuttuu.

Norbergin kirja on kuin valonpilkahdus synkeiden uutisten aikoina: Aleppossa lapset kuolevat pommituksissa. Terroristit tappavat raakalaismaisesti Syyriassa, Irakissa ja Euroopan kaduilla. Lentokoneita putoaa, maa järisee. Yhdysvalloissa ja Euroopassa änkyränationalistien tunkkaiset sanomat lankeavat otolliseen maaperään.

Norbergin viesti on päinvastainen, raikas. Kun katsoo isoa kuvaa, moni asia maailmassa on itse asiassa paljon paremmin kuin ennen. Ja muuttuu paremmaksi koko ajan.

Miten Elisabetin vessa tähän sitten liittyy?

Monellakin tapaa. Ensinnäkin Norberg kiinnittää huomiota edistyksen kiihtymiseen ajassa. Valtaosa planeettamme noin 7,4 miljardista ihmisestä pitää itsestäänselvyyksinä asioita, joista muutama sukupolvi sitten eivät osanneet haaveilla edes maailman mahtavimmat valtiaat.

Toiseksi, juuri sanitaatio – hygieeniset käymälät ja ylipäätään henkilökohtainen hygienia – on Norbergin tärkeimpien esimerkkien joukossa.

Elisabet I oli edelläkävijä myös peseytymisessä. Hänen kerrotaan käyneen säännöllisesti kylvyssä, peräti kerran kuukaudessa, ”oli tarvetta tai ei”.

Nykytodellisuudesta iloitseminen 1500-lukuun vertaamalla olisi tietysti hieman paksua, kun muistaa liki 800 miljoonan ihmisen elävän tänä päivänäkin äärimmäisessä köyhyydessä.

Mutta suotuisa kehitys on koko ajan kiihtynyt. Ihmislaji on ottanut viimeksi kuluneen vuosisadan aikana enemmän edistysharppauksia kuin koko sitä edeltäneiden 100 000 vuoden aikana, Norberg kiteyttää.

Ja mikä nykyihmisten kannalta olennaista, trendi jatkuu suotuisana. Vuoden 1990 jälkeen peräti 2,6 miljardin ihmisen puhtaan veden saanti on parantunut merkittävällä tavalla.

Norbergia mukaillen: sadat, ehkä lähemmäs tuhat ihmistä pääsee puhtaan veden jakelun piiriin sinä aikana, joka sinulta menee tämän artikkelin lukemiseen.

Suomalaiselle lukijalle vedensaanti saattaa tuntua arkiselta. Niille kymmenille miljoonille, joita asia tänäkin vuonna koskee, kyseessä on kuitenkin elämänlaadun mullistus.

Johan Norberg vyöryttää kirjassaan paljon statistiikkaa todistaakseen eri kanteilta, että maailma tosiaan menee parempaan suuntaan. Norbergin kuva on uskottava, joskin välillä tilastot saavat yliotteen ihmisyydestä.

Kun Norberg argumentoi, että väkivalta maailmassa on kokonaisuutena ottaen vähentynyt, hän on todennäköisesti oikeassa. Silti tuntuu epämiellyttävältä, kun hän kuvailee Bosnian vuosien 1992–1995 ja Ruandan vuoden 1994 kansanmurhia ”tilastollisiksi piikeiksi laskusuuntaisessa trendissä”.

Onneksi Norberg kuitenkin höystää tilastolitaniaansa runsailla anekdooteilla. Kuten jo todettu, on todella piristävää lukea näinä aikoina kirjaa, jossa maailmaa katsotaan optimistisesti.

Synkeä maailmankuvamme on suurelta osin mediaharhaa. Meidän toimittajien onkin syytä katsoa peiliin. Kun lentokone katoaa jäljettömiin valtameren yllä tai törmää vuorenseinään, otsikot ovat jykeviä ja dramaattisia – mutta vain silloin.

”Oikeasti hätkähdyttävää on se, että 40 miljoonaa konetta nousee ilmaan joka vuosi, ja melkein jokainen laskeutuu turvallisesti”, Norberg kritisoi. ”1970-luvun jälkeen lentomatkustajien määrä on yli kymmenkertaistunut, ja silti onnettomuuksien ja kuolonuhrien määrä on puolittunut. Uutisia seuraamalla et kuitenkaan ikinä saisi tätä tietää.”

Ristiriidan aiheuttaa se, että myönteinen kehitys on usein hidasta ja asteittaista, eikä siksi taivu hevillä uutisjutuiksi. Pitäisi kuitenkin taipua, koska kehitys vaikkapa aliravitsemuksen tai tartuntatautien kukistamisessa on ollut pidemmällä aikavälillä huikaisevaa.

Norberg esittelee kirjassaan kymmenen eri syytä, miksi tulevaisuutta kannattaa tarkastella valoisasti.

Jo mainitun sanitaation lisäksi näitä ovat parantunut ravinnonsaanti, elinajanodotteen kasvu, köyhyyden ja väkivallan vähentyminen, ympäristöratkaisut, lukutaidon yleistyminen, vapauden ja tasa-arvon leviäminen ja seuraavan sukupolven lähtökohdat.

Johan Norberg mainitsee Edistys-kirjassaan melkeinpä ohimennen tilastotiedon kotimaastaan. ”1800-luvun alun Ruotsissa 30–40 prosenttia lapsista kuoli ennen viidettä syntymäpäiväänsä. 1900-luvun alussa luku oli 15 prosenttia. Nykypäivänä se on 0,3 prosenttia.”

25

63

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Luvut ovat varmasti samankaltaisia Suomessa. Jos yhtään pysähtyy miettimään, se on todella hätkähdyttävää – ja luo toivoa siitä, että saman täytyy olla mahdollista missä tahansa.

      ___________________________________________________________________________

      Sellainen juttu tällä kertaa.

      Tähän voisi vielä liittää asiaan kuuluvan esimerkin historiasta. Englannin kuningas Edvard I (1237-1307) ja hänen vaimonsa kuningatar Eleonoora (1241-1290) elivät oman aikansa parhainta, turvallisinta ja turvatuinta elämää.

      Heillä oli mahdollisuus aikansa parhainpaan terveydenhuoltoon, lämpimiin vaatteisiin, ruokaan, veteen ja kokonainen armeija palvelijoita ja aikansa etevimmät lääkärit.

      Heidän lapsillaan asiat olivat parhaiten koko silloisessa maailmassa.

      Kuningatar Eleonoora synnytti vuosina 1255-1284 kuusitoista (16) lasta:

      1. nimetön tytär, 1255, kuoli synnytyksessä
      2. Tytär Catherine, kuoli yhden vuoden ikäisenä
      3. Tytär Joan, kuoli kolmen kuukauden ikäisenä
      4. Poika John, kuoli viiden vuoden ikäisenä
      5. Poika Henry, kuoli kuuden vuoden ikäisenä
      6. Tytär Eleonora, kuoli 29 vuoden ikäisenä
      7. nimetön tytär, kuoli viiden kuukauden ikäisenä
      8 Tytär Joan, kuoli 35 vuoden ikäisenä
      9. poika Alphonso, kuoli 10 vuoden ikäisenä
      10. Tytär Margharet, kuoli 58 vuoden ikäisenä
      11. tytär Berengeria, kuoli kahden vuoden ikäisenä
      12. nimetön tytär, kuoli pian syntymän jälkeen.
      13. tytär Mary, kuoli 53 vuoden ikäisenä
      14. nimetön poika, kuoli synnytyksen jälkeen
      15. tytär Elizabeth, kuoli 34 vuoden ikäisenä
      16. poika Edward, joka selvisi ensimmäisenä poikana hengissä lapsuusvuosista, varttui aikuiseksi ja nousi isänsä jälkeen valtaan.

      Eleonoora ja Edvard eivät olleet sukua toisilleen ja he olivat terve pariskunta. Silti 10 lasta kuudestatoista, 62 prosenttia, kuoli jo lapsuudessa.

      Vain kuusi lasta onnistui elämään yli 11. ikävuoden ja ainoastaan kolme eli vanhemmaksi kuin 40-vuotiaaksi.

      Tosin Edwardinkaan elämä ei mennyt varmaan ihan hänen suunnitelmiensa mukaan, sillä kun hänestä tuli Englannin kuningas, Edvard II, hän otti puolisokseen Isabella ranskalaisen, joka murhautti aviomiehensä kun tämä oli 43- vuotias.

      • 1600-luvulla eli suomalainen aatelismies, sukua Creutz, joka vaimonsa kautta sai niin ikään 16 lasta. Yksikään heistä ei elänyt aikuiseksi. Se oli kai sitten vanhaa hyvää aikaa se. Mirkka Lappalainen tästä kertoo.

        Siinä suhteessa köyhä ja rikas olivat jossain määrin tasa-arvoisia, että mitään tepsivää hoitoa ei ollut tarjolla kummallekaan kuin aniharvoissa tapauksissa. Itse asiassa lääkärinhoito oli keskimäärin vaarallisempaa kuin sen puuttuminen. Esimerkiksi Aurinkokunkun, siis sen aidon eikä tämän nykyisen, lukuisia vaivoja lääkittiin mitä tuskallisimmilla tavoilla, joita ilman Ludvig olisi elänyt paljon mukavammin ja ehkä pitempään, vaikka hän noinkin saavutti aikanaan kunnioitettavan yli 70 vuoden iän.

        Kerropa näistä vaikkapa "taudit.lisääntyy":lle. Tuskin toivoakaan että menisi perille.


      • RepeRuutikallo kirjoitti:

        1600-luvulla eli suomalainen aatelismies, sukua Creutz, joka vaimonsa kautta sai niin ikään 16 lasta. Yksikään heistä ei elänyt aikuiseksi. Se oli kai sitten vanhaa hyvää aikaa se. Mirkka Lappalainen tästä kertoo.

        Siinä suhteessa köyhä ja rikas olivat jossain määrin tasa-arvoisia, että mitään tepsivää hoitoa ei ollut tarjolla kummallekaan kuin aniharvoissa tapauksissa. Itse asiassa lääkärinhoito oli keskimäärin vaarallisempaa kuin sen puuttuminen. Esimerkiksi Aurinkokunkun, siis sen aidon eikä tämän nykyisen, lukuisia vaivoja lääkittiin mitä tuskallisimmilla tavoilla, joita ilman Ludvig olisi elänyt paljon mukavammin ja ehkä pitempään, vaikka hän noinkin saavutti aikanaan kunnioitettavan yli 70 vuoden iän.

        Kerropa näistä vaikkapa "taudit.lisääntyy":lle. Tuskin toivoakaan että menisi perille.

        >>> Se oli kai sitten vanhaa hyvää aikaa se. Mirkka Lappalainen tästä kertoo. >>>

        Olen lukenut kaikki Lappalaisen kirjat. Olisi erittäin hyvää lukemista jokaiselle kansalaiselle, jonka pään jokin uskonto ja niiden valheet ja sadut ovat sumentaneet.

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Mirkka_Lappalainen

        Etenkin Jumalan vihan ruoska oli vaikuttava teos.

        Mutta todellakin, jos joku pitää nykyaikaa kammottavana ja että ollaan menossa paremmasta kohti huonompaa koko ajan, niin se vaatii todellisen historian täydellistä unohtamista.

        Silloin on pakko uskoa, että ennen oli kaikki hyvin ja haikailla sitä aikaa ja uskotella itselleen, että nyt on kaikki niin huonosti, niin huonosti.

        Sellaista on usko ja mitä se saa aikaan, eli usko on itsepetosta pahimmasta päästä.


      • bushmanni kirjoitti:

        >>> Se oli kai sitten vanhaa hyvää aikaa se. Mirkka Lappalainen tästä kertoo. >>>

        Olen lukenut kaikki Lappalaisen kirjat. Olisi erittäin hyvää lukemista jokaiselle kansalaiselle, jonka pään jokin uskonto ja niiden valheet ja sadut ovat sumentaneet.

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Mirkka_Lappalainen

        Etenkin Jumalan vihan ruoska oli vaikuttava teos.

        Mutta todellakin, jos joku pitää nykyaikaa kammottavana ja että ollaan menossa paremmasta kohti huonompaa koko ajan, niin se vaatii todellisen historian täydellistä unohtamista.

        Silloin on pakko uskoa, että ennen oli kaikki hyvin ja haikailla sitä aikaa ja uskotella itselleen, että nyt on kaikki niin huonosti, niin huonosti.

        Sellaista on usko ja mitä se saa aikaan, eli usko on itsepetosta pahimmasta päästä.

        >Mutta todellakin, jos joku pitää nykyaikaa kammottavana ja että ollaan menossa paremmasta kohti huonompaa koko ajan, niin se vaatii todellisen historian täydellistä unohtamista.

        Sitä, mutta myös katseen hillitöntä tarkentamista pikkuasioihin joilla ei juuri kenellekään ole mitään merkitystä. Esimerkkinä vaikkapa homojen avioliitot, jotka eivät koske useimpia meistä millään tavalla. Sama pätee eutanasiaan, jonka kanssa aniharva joutuu koskaan tekemisiin mutta joka pyörii fundisuskovaisten päissä nykyään yhä kiivaammin, kun laillistaminen alkaa näyttää todennäköiseltä.

        Totta kyllä on, että kun monen uskovaisen tiedot historiasta näyttävät olevan peräisin raamatusta ja saarnaajilta, näin syntyvä kuva on aivan tolkuton, täynnä valaskalan kokoisia aukkoja ja ylisummaan kaikissa suhteissa perseellään.

        Mirkka on muuten paitsi loistava historioitsija, myös ihan asiallisen näköinen emäntä.:)


    • taudit.lisääntyy

      Meneeköhän sittenkään.

      Ylenmääräinen hygieniakin tuo allergiaa.
      Vesipaskahuusi saastuttaa ympäristöä, sekä tuhlaa vettä.
      Ravintoketju ja tieteen aikaansaamat lannoitteet, tuovat omat ongelmat ”viimeisin MOT”!
      jne. Ei tämä niin yksinkertaista ole. Seuraava epidemia, eikä rokote enää päde, niinpä Bushmanni, kuinkahan käy ”Edenissäsi”!
      Taitaa Venäjän Karjalassa, reppanassa vessassa käyvällä mummolla olla parempi huomen, kuin sinun yksiösi
      sekä keittokomerosi nurkassa, kun raavit ihottumaasi lasiruukulla, sekä naapurin koira – siinä käydessään nuolee haavojasi. …. Siis älä nuolaise – ennen kuin tipahtaa.

      • >Ylenmääräinen hygieniakin tuo allergiaa.

        Pakkoko sen on ylenmääräistä olla?

        >Vesipaskahuusi saastuttaa ympäristöä, sekä tuhlaa vettä.

        Niinpä kehitysmaihin markkinoidaankin nyt kuivakäymälöitä eikä enää vesivessoja.

        Kaikki edistys tuo myös ongelmia, jotka yleensä ovat vähäisempiä kuin hyödyt ja ennen kaikkea lähes aina ratkaistavissa ainakin jossain järkevässä ajassa.


    • Paremminkuinennen

      Niin menee!

    • Ihmisillä on vain sellainen paha taipumus, että kun menee hyvin, niin se ei riitä, vaan pitää mennä vielä paremmin ja ainakin paremmin kuin sillä naapurin mulkvistilla, jolla on Bemari ja Tesla pihassa ja vielä helvetin hyvännäköinen muijakin. Ne elää vielä sellaisessa "akvaariossa" kun koko julkisivu on vain lasia ja voi nähdä kaiken, mitä ne siellä iltaisin puuhastelee. "Voi vittu, että toisilla menee hyvin!" Että millähän avuilla se äijä sen muijan on saanut? Bemarilla kai?

      Vain silloin menee hyvin, kun naapurilla menee huonosti.

      • mitäpä.kadehtimaan

        Ei meitinnurkalla kadehdita Tesla- kuskia, ja hänen vaimoaan. Riittävän leviä on verotiedotkin. Hän on uskovainen kaveri, sanotaanko "Herran kautta veli"!

        mitäpä sitä kadehtimaan. Siunaushan se hänelle on, ja pitää huolta seurakunnasta, ellei ole pykännyt kirkkoakin pystyyn.


      • mitäpä.kadehtimaan kirjoitti:

        Ei meitinnurkalla kadehdita Tesla- kuskia, ja hänen vaimoaan. Riittävän leviä on verotiedotkin. Hän on uskovainen kaveri, sanotaanko "Herran kautta veli"!

        mitäpä sitä kadehtimaan. Siunaushan se hänelle on, ja pitää huolta seurakunnasta, ellei ole pykännyt kirkkoakin pystyyn.

        "Ei meitinnurkalla kadehdita Tesla- kuskia, ja hänen vaimoaan."

        Mistä olet niin varma? Suomalaiset ovat ainakin yhtä kateellisia kuin muidenkin maiden kansalaiset. Ahneus ja kateus ei olekaan niin pahaa, ellei se johda siihen, että toivotaan toiselle pahaa ja jopa hieman edesautetaan vahingon toteutumisessa. Kateus ja ahneus voivat nimittäin motivoida ihmistä toimimaan niin, että ei tarvitse enää kadehtia tai ahnehtia.


    • Yksi todiste siitä, että olemme menossa kohti parempaa tulevaisuutta ovat vaikkapa lainat ja luotot, joita meistä lähes jokainen saa, jos ei ole sössinyt itse jotenkin luottotietojaan.

      Sekä luoton ottaja että myöntäjä pitävät varmana sitä, että luotonhakijan talous on tulevaisuudessa paremmalla tolalla kuin tällä hetkellä, niin siksi se homma toimii.

      Tästä ei ole kovin pitkä aika, kun luottoja oli hyvin vaikea saada, jollei mahdoton ilman hyviä suhteita ja silloinkin piti maksaa aikamoista korkoa saadulle luotolle ja se johtui siitä, että luotonantaja ei uskonut siihen, että olemme menossa hyvästä kohti parempaa, vaan että olemme menossa kohti samanlaista tilaa kuin tänään on, tai jopa kohti huonompaa tilaa.

      Raamatunkin aikaan tunnettiin jo luottojärjestelmä, mutta silloin se ei toiminut kunnolla ja luotot olivat hyvin vaatimattomia, koska kaikki uskoivat että huominen on aina huonompi kuin tänään on. Menneisyys oli aina tulevaisuutta parempaa.

      Jos kuulut lahkoon, jonka pastorit ennustavat sinulle, että olemme menossa kohti kurjempaa tulevaisuutta ja samaan aikaan pastori kävelee pankkiin hakemaan uutta asuntolainaa tai autolainaa, tiedät hänen valehtelevan.

      Se, että hän hakee lainaa, kertoo meille kaikille, että hän uskoo esimerkiksi oman taloudellisen tilanteensa olevan tulevaisuudessa parempi kuin tänään, joten hän saarnaa täysin vastoin sitä tilannetta, mihin hän oikeasti uskoo.

      Adam Smith ( 1723-1790) on syyllinen tähän. Hän talousopeissaan toi esiin tuolloin käsittämättömän asian, eli että yksilön itsekäs halu lisätä varallisuuttaan lisää koko yhteisön varallisuutta.

      Aiemmin oli mahdollista rikastua vain ryöstämällä muilta. Vaurauden kakku oli koko ajan yhtä suuri, joten jos joku otti suuremman palan, se oli joltain toiselta pois. Englannin kuningas saattoi rikastua vain ryöstämällä omalta kansaltaan tai Ranskan kuninkaalta.

      Adam Smith opetti että itsekkyys onkin epäitsekkyyttä. Jos minä olen köyhä, sinäkin olet köyhä, mutta jos minä rikastun, sinäkin rikastut, koska voit myydä minulle jotain.

    • pyhpyhjapyh

      Aloittaja saa pettää itseään ihan niin paljon kuin haluaa. Niin oli Nooankin aikana. Loppunne tulee, ettekä pakoon pääse.

      • Nooan tarina on typerä väkivaltainen myytti, satu, eikä sitä ole oikeasti koskaan tapahtunut. Jos sellaista myyttiä todeksi uskoo, on todellisuuspakoinen typerys, jollaisia toki lahkot kaipaavat rahoittamaan toimintaansa.


      • luojanmeisseli
        bushmanni kirjoitti:

        Nooan tarina on typerä väkivaltainen myytti, satu, eikä sitä ole oikeasti koskaan tapahtunut. Jos sellaista myyttiä todeksi uskoo, on todellisuuspakoinen typerys, jollaisia toki lahkot kaipaavat rahoittamaan toimintaansa.

        Tuo on sinun mielipiteesi, eikä edusta koko totuutta asiasta. Aina voit olla jonkin väitetyn uskomuksen takana ja sokeasti pitää sitä oikeana. Todistusaineistoja kun on niin monenlaista, joista sinä valikoit vain kristinuskoa mollaavat. Joten sinun arvomaailmasi ei ole puolueeton, eikä näin ollen uskottava.


      • luojanmeisseli kirjoitti:

        Tuo on sinun mielipiteesi, eikä edusta koko totuutta asiasta. Aina voit olla jonkin väitetyn uskomuksen takana ja sokeasti pitää sitä oikeana. Todistusaineistoja kun on niin monenlaista, joista sinä valikoit vain kristinuskoa mollaavat. Joten sinun arvomaailmasi ei ole puolueeton, eikä näin ollen uskottava.

        Höpsis. Kyseessä ei ole mielipideasia.

        Nooan myytistä ei ole planeetalla edes yhtä todisteta olemassa. Jos olisi, niin muutkin tietäisivät kuin uskonnolliset idiootit.


      • pyhpyhjapyh
        bushmanni kirjoitti:

        Höpsis. Kyseessä ei ole mielipideasia.

        Nooan myytistä ei ole planeetalla edes yhtä todisteta olemassa. Jos olisi, niin muutkin tietäisivät kuin uskonnolliset idiootit.

        Kyllä se on vain aivovammainen ja asennevammainen mielipiteesi.


      • pyhpyhjapyh kirjoitti:

        Kyllä se on vain aivovammainen ja asennevammainen mielipiteesi.

        Höpsis. Nooan myytistä ei ole olemassa edes yhtä todistetta, joka olisi aikuisten oikeasti olemassa.


    • revi.aloittaja.siitä

      1. Tess. 5:3 "Kun he sanovat: "Nyt on rauha, ei hätää mitään", silloin yllättää heidät yhtäkkiä turmio, niinkuin synnytyskipu raskaan vaimon, eivätkä he pääse pakoon."

      Tuon enempää tästä juoppohuorien kusipäiden valtakunnasta ei sitten tarvitse tietääkään.

      • Voin.vain.ihmetellä

        Olisiko siis turvallisempaa, jos päällä olisi jatkuvasti sota?


      • Syy-ja-seuraus

        Raamatun satukirjan mukaan sotaa tuli ihannoida ja sotasankareita palvoa. "Saul tappoi 1000, mutta Daavid tappoi 10000." Jee! Jee! Ylistys Jahvelle! Hallelujaa! Kiitos herran ja sotaherrojen!

        Raamatun satukirjan mielestä sota on pelkästään hyvä asia ja vääräuskoisten teurastaminen ihanaa ja suotavaa.

        Mistä luulette fundamentalististen islamistien ammentavan hulluuttaan? Raamatun pohjalta tietenkin. Satukirja Koraani on nimittäin suurimmalta osalta vain Raamatun tulkintaa.

        Raamatun satukirjassa esiintynyt Jeesus punaviinihoureessa ja juovuspäissään lausui, että hänkin oli tuonut maailmaan vain sotaa, eikä ollut rauhan asialla, vaikka hän toisaalla höpisi, että hän on vain rauhan asialla. Ristiriitojen mies. Viittaa selvästi jakautuneeseen persoonaan, kuten sillä Jahvellakin, Jeesuksen väitetyllä isälläkin.

        Ketä voimme siis satukirjan perusteella syyttää sodista? Jeesusta ja hänen sadistista isäänsä, mikäli Raamatun horinat perustuvat todellisuuteen.


      • kerettiläinen-
        Syy-ja-seuraus kirjoitti:

        Raamatun satukirjan mukaan sotaa tuli ihannoida ja sotasankareita palvoa. "Saul tappoi 1000, mutta Daavid tappoi 10000." Jee! Jee! Ylistys Jahvelle! Hallelujaa! Kiitos herran ja sotaherrojen!

        Raamatun satukirjan mielestä sota on pelkästään hyvä asia ja vääräuskoisten teurastaminen ihanaa ja suotavaa.

        Mistä luulette fundamentalististen islamistien ammentavan hulluuttaan? Raamatun pohjalta tietenkin. Satukirja Koraani on nimittäin suurimmalta osalta vain Raamatun tulkintaa.

        Raamatun satukirjassa esiintynyt Jeesus punaviinihoureessa ja juovuspäissään lausui, että hänkin oli tuonut maailmaan vain sotaa, eikä ollut rauhan asialla, vaikka hän toisaalla höpisi, että hän on vain rauhan asialla. Ristiriitojen mies. Viittaa selvästi jakautuneeseen persoonaan, kuten sillä Jahvellakin, Jeesuksen väitetyllä isälläkin.

        Ketä voimme siis satukirjan perusteella syyttää sodista? Jeesusta ja hänen sadistista isäänsä, mikäli Raamatun horinat perustuvat todellisuuteen.

        >> Raamatun satukirjan mukaan sotaa tuli ihannoida ja sotasankareita palvoa. "Saul tappoi 1000, mutta Daavid tappoi 10000." Jee! Jee! Ylistys Jahvelle! Hallelujaa! Kiitos herran ja sotaherrojen!

        Raamatun satukirjan mielestä sota on pelkästään hyvä asia ja vääräuskoisten teurastaminen ihanaa ja suotavaa. <<

        1. Aik.22
        7 Ja Daavid sanoi Salomolle: "Poikani, minä aioin itse rakentaa temppelin Herran, Jumalani, nimelle.
        8 Mutta minulle tuli tämä Herran sana: 'Sinä olet vuodattanut paljon verta ja käynyt suuria sotia. Sinä et ole rakentava temppeliä minun nimelleni, koska olet vuodattanut niin paljon verta maahan minun edessäni.


      • pyhpyhjapyh
        Syy-ja-seuraus kirjoitti:

        Raamatun satukirjan mukaan sotaa tuli ihannoida ja sotasankareita palvoa. "Saul tappoi 1000, mutta Daavid tappoi 10000." Jee! Jee! Ylistys Jahvelle! Hallelujaa! Kiitos herran ja sotaherrojen!

        Raamatun satukirjan mielestä sota on pelkästään hyvä asia ja vääräuskoisten teurastaminen ihanaa ja suotavaa.

        Mistä luulette fundamentalististen islamistien ammentavan hulluuttaan? Raamatun pohjalta tietenkin. Satukirja Koraani on nimittäin suurimmalta osalta vain Raamatun tulkintaa.

        Raamatun satukirjassa esiintynyt Jeesus punaviinihoureessa ja juovuspäissään lausui, että hänkin oli tuonut maailmaan vain sotaa, eikä ollut rauhan asialla, vaikka hän toisaalla höpisi, että hän on vain rauhan asialla. Ristiriitojen mies. Viittaa selvästi jakautuneeseen persoonaan, kuten sillä Jahvellakin, Jeesuksen väitetyllä isälläkin.

        Ketä voimme siis satukirjan perusteella syyttää sodista? Jeesusta ja hänen sadistista isäänsä, mikäli Raamatun horinat perustuvat todellisuuteen.

        Puhut täyttä paskaa.


      • verta.vuodattanut
        kerettiläinen- kirjoitti:

        >> Raamatun satukirjan mukaan sotaa tuli ihannoida ja sotasankareita palvoa. "Saul tappoi 1000, mutta Daavid tappoi 10000." Jee! Jee! Ylistys Jahvelle! Hallelujaa! Kiitos herran ja sotaherrojen!

        Raamatun satukirjan mielestä sota on pelkästään hyvä asia ja vääräuskoisten teurastaminen ihanaa ja suotavaa. <<

        1. Aik.22
        7 Ja Daavid sanoi Salomolle: "Poikani, minä aioin itse rakentaa temppelin Herran, Jumalani, nimelle.
        8 Mutta minulle tuli tämä Herran sana: 'Sinä olet vuodattanut paljon verta ja käynyt suuria sotia. Sinä et ole rakentava temppeliä minun nimelleni, koska olet vuodattanut niin paljon verta maahan minun edessäni.

        Salomo oli vuodattanut viatonta verta, eli tappanut viattomia ihmisiä niin paljon. Toisaalta sen Jahven sanat pitää tulkita niin, että Salomon tuhat vaimoa valuivat verta joka kuukausi Salomon vuoksi. Salomo olo siis hyvin saastainen mies.


      • Yksi-usko
        kerettiläinen- kirjoitti:

        >> Raamatun satukirjan mukaan sotaa tuli ihannoida ja sotasankareita palvoa. "Saul tappoi 1000, mutta Daavid tappoi 10000." Jee! Jee! Ylistys Jahvelle! Hallelujaa! Kiitos herran ja sotaherrojen!

        Raamatun satukirjan mielestä sota on pelkästään hyvä asia ja vääräuskoisten teurastaminen ihanaa ja suotavaa. <<

        1. Aik.22
        7 Ja Daavid sanoi Salomolle: "Poikani, minä aioin itse rakentaa temppelin Herran, Jumalani, nimelle.
        8 Mutta minulle tuli tämä Herran sana: 'Sinä olet vuodattanut paljon verta ja käynyt suuria sotia. Sinä et ole rakentava temppeliä minun nimelleni, koska olet vuodattanut niin paljon verta maahan minun edessäni.

        Eiköhän ne toiset kansat siinä ympärillä olleet sotaisa ja olisivat nielaisseet mielellään pienen Israelin kansan. Jumala ei sitä sallinut.


    • huvahuva

      Hyvä hyvä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      261
      6108
    2. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      145
      3586
    3. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      144
      2599
    4. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      344
      2476
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      55
      2052
    6. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      83
      1625
    7. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      120
      1621
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      31
      1473
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1290
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      106
      1143
    Aihe