Mitä restonomi tekee??

Ansku

Mitähän restonomi mahtaa tehdä? Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa voi valmistua ko. ammattiin ja se kiinnostaisi mutta en viitsi hakea ennenkuin tiedän mitä ko. ammatti pitää sisällään. Valaiskaa tyhmää :)

33

17141

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • henna

      Jos matkailu alaa alkaa lukeen niin...
      Matkatoimisto, matkailutoimisto, infokeskus, matkailun kunnallinen tai alueellinen organisaatio, junaliikenneyhtiö, laivayhtiö, linja-autoyhtiö, lentoyhtiö, hotelli, matkailukeskus, matkailunähtävyys, matkailun suunnittelu ja -markkinointiyhtiö, koulutusorganisaatio, kongressikeskus ja vaikka oma matkailuyritys...
      siinäpä niiitä =)

    • restonomi

      Restonomi joutuu työttömäksi, siivojaksi tai tarjoiliaksi!! Älä helvetissä lähde opiskelimaan ko. alaa. On nääs aivan perseestä!!

      • toinen vaihtoehto

        Restonomi voi tosin olla myös hyvin palkattu ja tasokkaassa ravintolassa työskentelevä kokki... Jos jaksaa opiskella ahkerasti ja hoitaa työharjoittelut hyvin niin kyllä sitä kunnon työtä löytyy.


      • cocki
        toinen vaihtoehto kirjoitti:

        Restonomi voi tosin olla myös hyvin palkattu ja tasokkaassa ravintolassa työskentelevä kokki... Jos jaksaa opiskella ahkerasti ja hoitaa työharjoittelut hyvin niin kyllä sitä kunnon työtä löytyy.

        Eikö kannattaisi opetella kokiksi, jos haluaa toimia kokin ammatissa?


      • huvittaa...
        toinen vaihtoehto kirjoitti:

        Restonomi voi tosin olla myös hyvin palkattu ja tasokkaassa ravintolassa työskentelevä kokki... Jos jaksaa opiskella ahkerasti ja hoitaa työharjoittelut hyvin niin kyllä sitä kunnon työtä löytyy.

        Missä on sellainen kokki, joka saa hyvin palkkaa?? Lentelee tuolla taivaalla lehmien kanssa vai?


      • PK-seutu
        huvittaa... kirjoitti:

        Missä on sellainen kokki, joka saa hyvin palkkaa?? Lentelee tuolla taivaalla lehmien kanssa vai?

        Vai ei kokit tienaa?! Niin enpä tiedä missä pöpelikössä asut mutta tuttavani on kokkina/keittiömestarina kalliissa helsinkiläisessä ravintolassa ja tienaa varmasti enemmän kun isäsi tai moni juristi.


      • huvittaa enemmän!!
        PK-seutu kirjoitti:

        Vai ei kokit tienaa?! Niin enpä tiedä missä pöpelikössä asut mutta tuttavani on kokkina/keittiömestarina kalliissa helsinkiläisessä ravintolassa ja tienaa varmasti enemmän kun isäsi tai moni juristi.

        Just joo!! Ehkä joku "huippukokki" voi saada korkeintaan 3000€/kk palkkaa, mutta sehän on aivan paska palkka!!
        Peruskokin palkka on n. 1500€/kk ja se ei nykypäivänä ole juuri mitään!

        Katso palkkatilastoja ja tee havaintoja. Matkailu-ja ravintola-ala on niitä huonoiten palkkattuja aloja. Lisäksi työt ovat todella vittumaisia. Mutta jos haluat elää ankean elämän niin eikun lukemaan restonomiksi...Pidä hauskaa!!
        Ja toivottavasti sinusta tulee uusi Jyrki Sukula!Heitähän kaikki restonomit kuvittelevat olevansa...


      • minä taas
        huvittaa enemmän!! kirjoitti:

        Just joo!! Ehkä joku "huippukokki" voi saada korkeintaan 3000€/kk palkkaa, mutta sehän on aivan paska palkka!!
        Peruskokin palkka on n. 1500€/kk ja se ei nykypäivänä ole juuri mitään!

        Katso palkkatilastoja ja tee havaintoja. Matkailu-ja ravintola-ala on niitä huonoiten palkkattuja aloja. Lisäksi työt ovat todella vittumaisia. Mutta jos haluat elää ankean elämän niin eikun lukemaan restonomiksi...Pidä hauskaa!!
        Ja toivottavasti sinusta tulee uusi Jyrki Sukula!Heitähän kaikki restonomit kuvittelevat olevansa...

        Voi poika, vastasin vaan viestiisi joka oli:
        "Missä on sellainen kokki, joka saa hyvin palkkaa?? Lentelee tuolla taivaalla lehmien kanssa vai?"

        Tiedän kokkejen työajoista ja peruspalkoista jonkin verran mutta tiedän että huipulla tuulee myös tällä alalla. Mene itseesi ja muistele mitä tänne kirjottelet ennenkun rupeat räyhäämään.

        Niin ja en itse opiskele tradenomiksi vaan olen kouluni käynyt ja akateemisen tutkinnon suorittanut. Tsemppiä omaan opiskeluusi ja toivottavasti kasvat kovasti sen aikana.


      • minä
        huvittaa enemmän!! kirjoitti:

        Just joo!! Ehkä joku "huippukokki" voi saada korkeintaan 3000€/kk palkkaa, mutta sehän on aivan paska palkka!!
        Peruskokin palkka on n. 1500€/kk ja se ei nykypäivänä ole juuri mitään!

        Katso palkkatilastoja ja tee havaintoja. Matkailu-ja ravintola-ala on niitä huonoiten palkkattuja aloja. Lisäksi työt ovat todella vittumaisia. Mutta jos haluat elää ankean elämän niin eikun lukemaan restonomiksi...Pidä hauskaa!!
        Ja toivottavasti sinusta tulee uusi Jyrki Sukula!Heitähän kaikki restonomit kuvittelevat olevansa...

        tuli varmaan jo selväksi


      • huvittavaa.....
        minä kirjoitti:

        tuli varmaan jo selväksi

        No hyvä ettet opiskele restonomiksi! En minäkään enää! Vaihdoin koulua ja olen nyt yliopistossa...Onnea meille!


      • huvittavaa....
        PK-seutu kirjoitti:

        Vai ei kokit tienaa?! Niin enpä tiedä missä pöpelikössä asut mutta tuttavani on kokkina/keittiömestarina kalliissa helsinkiläisessä ravintolassa ja tienaa varmasti enemmän kun isäsi tai moni juristi.

        Tilastojen mukaan restonomien keskiarvo palkka on n. 1600€/kk, kun taas kaikkien suomalaisten keskiarvopalkka on 2500€/kk...Jotta kovasti jäävät restonomit alle tämän keskiarvon.
        Ja jos miettii, että mitä saat 1600 euron palkalla, niin eipä juuri mitään...Osta sitten talot, autot yms. tuolla palkalla :). Kädestä suuhun saa elää loppuelämän.


      • Antti
        huvittavaa..... kirjoitti:

        No hyvä ettet opiskele restonomiksi! En minäkään enää! Vaihdoin koulua ja olen nyt yliopistossa...Onnea meille!

        se o akateeminen työtön olla, jotta.


      • Eräs restonomi

           Spekuloidaan sitten !
        Kirjoittanut: Restonomi 28.1.2005 klo 10.51
           Tätä keskustelua oli ihan hauskaa lukea! Varsinkin kun aivan varmasti osalla kirjoittaneista ei ole minkäänlaista tuntumaa koko restonomin koulutukseen saati sitten mihinkään muuhunkaan..

        Itse luen restonomiksi ja olen siinä ohella lukenut kasvatustieteitä joten opetusala tulevaisuudessa oma juttuni. Mutta : restonomiksi lukeminen on ihan mielekästä, mm kurssit viineistä, väkevistä a-juomista, gourmetruokien kurssi yms. Mihinkään Kokkiammattiin ei varmasti kuitenkaan moni valmistu. Aivan kun jokin tässä ketjussa sanoi, siihen hommaan pääsee alemmallakin tutkinnolla ja Amk:lla ja amiksella on eroa!!

        Voipi olla että restonomeja koulutetaan jo hieman liikaa, mutta onhan vastaava buumi menossa esim yliopiston kauppatieteilijöissä.Restonomi on ihan hyvä vaihtoehto jos vastaavat yleishyödylliset jutut kiinnostaa. Eikä ainakaan vaasan kaksikieliseen tutkintoon ole niin helppoa päästä, moni jää pääsemättä.. Totta on myös se, että valmistumisen jälkeen ns parhaat tulevat esille. No joo, oli pakko kommentoida asiaa kun todella asiasta oman kokemuksen kautta tietää.


    • Eräs restonomi

      On hieman eri asia lukea kokiksi, koska sitä voi tehdä alemmallakin tasolla.Kyseessä kuitenkin korkeakoulututkinto. Voi olla että restonomeja on työttömänä mutta tietty osa on myös ravintola tai hotellinjohtajina. Itsestä aika paljon miten menestyy työmarkkinoilla,näin olen ymmärtänyt.

      Luen itse länsisuomessa kaksikielisenä restonomiksi siis sekä matkailu että ravintola-alaa ja on ihan mukavaa!Kuten joku jo tuossa aiemmin vastasi restonomi avaa mahdollisuuksia moneen sunntaan! Suosittelen :)

      • huvittavaa...todellakin!

        Miten luet kokiksi? Kokiksi voi vain oppia ´hikoilemalla keittiössä monta,monta vuotta!
        Ja amk-tutkinot ei todellakaan ole mikään KORKEAKOULUTUTKINTO. Koko koulun nimi on hämäävä...Korkeakoulututkinnot suoritetaan yliopistoissa tai vastaavissa, ei siis ammmattikorkeakoulussa.

        Restonomin koulutuksesta ei ole mitään hyötyä. Ehkä tajuatte sen viimeistään sitten kunhan olette rämpineen ko. paskakoulun läpi ja etsitte töitä.


      • ....
        huvittavaa...todellakin! kirjoitti:

        Miten luet kokiksi? Kokiksi voi vain oppia ´hikoilemalla keittiössä monta,monta vuotta!
        Ja amk-tutkinot ei todellakaan ole mikään KORKEAKOULUTUTKINTO. Koko koulun nimi on hämäävä...Korkeakoulututkinnot suoritetaan yliopistoissa tai vastaavissa, ei siis ammmattikorkeakoulussa.

        Restonomin koulutuksesta ei ole mitään hyötyä. Ehkä tajuatte sen viimeistään sitten kunhan olette rämpineen ko. paskakoulun läpi ja etsitte töitä.

        vaihtele vaan nikkejä, sinä et selvästi ole päässyt amk.uun mihinkään alalle ja siksi täällä räyhäät ja haukut joka tutkinnon. Työtön, ilman mitään ammattia oleva ressukka joka tänne purkaa pahaa oloaan. Mitä se sua liikuttaa miksikä ihmiset haluaa lukea...mitä sä siinä vaahtoot monella viestillä. Mee hoidattaa se pääs.


      • huvittavaa...
        .... kirjoitti:

        vaihtele vaan nikkejä, sinä et selvästi ole päässyt amk.uun mihinkään alalle ja siksi täällä räyhäät ja haukut joka tutkinnon. Työtön, ilman mitään ammattia oleva ressukka joka tänne purkaa pahaa oloaan. Mitä se sua liikuttaa miksikä ihmiset haluaa lukea...mitä sä siinä vaahtoot monella viestillä. Mee hoidattaa se pääs.

        Ajattelinpa vaan "varoittaa" teitä väärästä alasta...Mutta oppikaa sitten kantapään kautta, jos ette muuten tajua. Matkailu- ja ravintola-alalla ei ole muuta kuin osa-aikatyötä tarjolla nykyisin (ellei sitten pääse esimiesasemaan).

        VINKKI: lukekaapas tuolta "Työpaikat" keskustelupalstalta ravintolatyöläisten kokemuksia työstään. Ei ole kaunista luettavaa...Antaa jo hyvän kuvan paska alasta!!
        Mutta, jos kiinnostaa tehdä raskasta työtä paskalla palkalla loppuelämäsi, niin ole hyvä ja lähde alalle. Luulenpa vain, että tulet katumaan ratkaisuasi kunhan kasvat vanhemmaksi ja alat ymmärtämään työelämää.


      • huvittavaa......
        .... kirjoitti:

        vaihtele vaan nikkejä, sinä et selvästi ole päässyt amk.uun mihinkään alalle ja siksi täällä räyhäät ja haukut joka tutkinnon. Työtön, ilman mitään ammattia oleva ressukka joka tänne purkaa pahaa oloaan. Mitä se sua liikuttaa miksikä ihmiset haluaa lukea...mitä sä siinä vaahtoot monella viestillä. Mee hoidattaa se pääs.

        Tässä teille linkki osuvaan kommenttiin kokin ammatista : http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=121&conference=4500000000000023&posting=22000000006447200

        Jotta tältä pohjalta!!


      • naurettavaa
        huvittavaa...todellakin! kirjoitti:

        Miten luet kokiksi? Kokiksi voi vain oppia ´hikoilemalla keittiössä monta,monta vuotta!
        Ja amk-tutkinot ei todellakaan ole mikään KORKEAKOULUTUTKINTO. Koko koulun nimi on hämäävä...Korkeakoulututkinnot suoritetaan yliopistoissa tai vastaavissa, ei siis ammmattikorkeakoulussa.

        Restonomin koulutuksesta ei ole mitään hyötyä. Ehkä tajuatte sen viimeistään sitten kunhan olette rämpineen ko. paskakoulun läpi ja etsitte töitä.

        " Ja amk-tutkinnot ei todellakaan ole mikään KORKEAKOULUTUTKINTO. Koko koulun nimi on hämäävä... Korkeakoulututkinnot suoritetaan yliopistoissa tai vastaavissa, ei siis ammattikorkeakoulussa."

        Eipä tuohon voi sanoa muuta, kuin ettet todellakaan ole sivistyksellä pilattu. Mkäs koulu se ammattiKORKEA sitten on ellei KORKEAKOULUTUTKINTO? Menepäs nyt vaikka opetushallituksen sivuille ja tarkista asia ja tule vasta sitten aukomaan päätäsi muille. Haluaisinpa muuten tietää, että mitä tarkoitit sillä, että korkeakoulututkinnot suoritetaan yliopistoissa tai VASTAAVISSA?

        Vai etkö ehkä erota ammattiKOULUN ja ammattiKORKEAN eroa? Voin valaista asiaa sen verran, että ammattiKOULU ei ole korkeakoulu, mitä ammattiKORKEA taas on.

        Kaikenlaisia urpoja sitä onkin olemassa.. HUH HUH :)


      • Restonomi
        huvittavaa...todellakin! kirjoitti:

        Miten luet kokiksi? Kokiksi voi vain oppia ´hikoilemalla keittiössä monta,monta vuotta!
        Ja amk-tutkinot ei todellakaan ole mikään KORKEAKOULUTUTKINTO. Koko koulun nimi on hämäävä...Korkeakoulututkinnot suoritetaan yliopistoissa tai vastaavissa, ei siis ammmattikorkeakoulussa.

        Restonomin koulutuksesta ei ole mitään hyötyä. Ehkä tajuatte sen viimeistään sitten kunhan olette rämpineen ko. paskakoulun läpi ja etsitte töitä.

        Tätä keskustelua oli ihan hauskaa lukea! Varsinkin kun aivan varmasti osalla kirjoittaneista ei ole minkäänlaista tuntumaa koko restonomin koulutukseen saati sitten mihinkään muuhunkaan..

        Itse luen restonomiksi ja olen siinä ohella lukenut kasvatustieteitä joten opetusala tulevaisuudessa oma juttuni. Mutta : restonomiksi lukeminen on ihan mielekästä, mm kurssit viineistä, väkevistä a-juomista, gourmetruokien kurssi yms. Mihinkään Kokkiammattiin ei varmasti kuitenkaan moni valmistu. Aivan kun jokin tässä ketjussa sanoi, siihen hommaan pääsee alemmallakin tutkinnolla ja Amk:lla ja amiksella on eroa!!

        Voipi olla että restonomeja koulutetaan jo hieman liikaa, mutta onhan vastaava buumi menossa esim yliopiston kauppatieteilijöissä.Restonomi on ihan hyvä vaihtoehto jos vastaavat yleishyödylliset jutut kiinnostaa. Eikä ainakaan vaasan kaksikieliseen tutkintoon ole niin helppoa päästä, moni jää pääsemättä.. Totta on myös se, että valmistumisen jälkeen ns parhaat tulevat esille. No joo, oli pakko kommentoida asiaa kun todella asiasta oman kokemuksen kautta tietää.


      • tipsu
        huvittavaa...todellakin! kirjoitti:

        Miten luet kokiksi? Kokiksi voi vain oppia ´hikoilemalla keittiössä monta,monta vuotta!
        Ja amk-tutkinot ei todellakaan ole mikään KORKEAKOULUTUTKINTO. Koko koulun nimi on hämäävä...Korkeakoulututkinnot suoritetaan yliopistoissa tai vastaavissa, ei siis ammmattikorkeakoulussa.

        Restonomin koulutuksesta ei ole mitään hyötyä. Ehkä tajuatte sen viimeistään sitten kunhan olette rämpineen ko. paskakoulun läpi ja etsitte töitä.

        Tässäpä teille suora lainaus Opetushallituksen sivuilta Suomen koulutusjärjestelmästä, kun tunnutte tappelevan siitä, mikä on korkeakoulu ja mikä ei...

        http://www.minedu.fi/opm/koulutus/koulutusjarjestelma.html

        "Korkeakoulujärjestelmä muodostuu kahdesta rinnakkaisesta sektorista: yliopistoista ja ammattikorkeakouluista. Yliopistot ja ammattikorkeakoulut täydentävät toisiaan omilla vahvuusalueillaan ja kummallakin on oma profiilinsa. Yliopistoissa korostuu tieteellinen tutkimus ja siihen perustuva opetus. Ammattikorkeakoulut ovat korkeatasoisia työelämän ja sen kehityksen asiantuntijoita. Suomessa on 20 yliopistoa ja 29 ammattikorkeakoulua."


      • on seuraava
        tipsu kirjoitti:

        Tässäpä teille suora lainaus Opetushallituksen sivuilta Suomen koulutusjärjestelmästä, kun tunnutte tappelevan siitä, mikä on korkeakoulu ja mikä ei...

        http://www.minedu.fi/opm/koulutus/koulutusjarjestelma.html

        "Korkeakoulujärjestelmä muodostuu kahdesta rinnakkaisesta sektorista: yliopistoista ja ammattikorkeakouluista. Yliopistot ja ammattikorkeakoulut täydentävät toisiaan omilla vahvuusalueillaan ja kummallakin on oma profiilinsa. Yliopistoissa korostuu tieteellinen tutkimus ja siihen perustuva opetus. Ammattikorkeakoulut ovat korkeatasoisia työelämän ja sen kehityksen asiantuntijoita. Suomessa on 20 yliopistoa ja 29 ammattikorkeakoulua."

        Ammattikorkeakoulusta et saa pätevyyttä mihinkään toisin kuin yliopiston (ylemmän korkeakoulututkinnon) suoritettua...Siinä on suurin ero. Ja vaikka opetusministeriö onkin päättänyt ko. asian, niin kyllähän totuus on, että yliopiston opetus on todella paljon laadukkaampaa kuin ammattisurkeassa. Ammattikorkeakoulun voi suorittaa aivan liian helposti! Ja kaikki juntit sinne pääsevätkin sisälle...Itse olen käynyt läpi tämän restonomi-koulutuksen ja olen todella pettynyt sen antiin. Eihän siellä mitään opi, eikä työnantajatkaan arvosta ko. tutkintoa pätkän vertaa.

        Ravintola-alalla pätee "omat lakinsa", sinne ei pitäisikään olla mitään koulutusta sillä ko. ammatissa oppi tulee työn kautta.

        Koko restonomien koulutus on mielestäni turhaa. Ei sellaista edes tarvittaisi! Ilman koulutustakin pääsee alan hommiin...


      • on seuraava kirjoitti:

        Ammattikorkeakoulusta et saa pätevyyttä mihinkään toisin kuin yliopiston (ylemmän korkeakoulututkinnon) suoritettua...Siinä on suurin ero. Ja vaikka opetusministeriö onkin päättänyt ko. asian, niin kyllähän totuus on, että yliopiston opetus on todella paljon laadukkaampaa kuin ammattisurkeassa. Ammattikorkeakoulun voi suorittaa aivan liian helposti! Ja kaikki juntit sinne pääsevätkin sisälle...Itse olen käynyt läpi tämän restonomi-koulutuksen ja olen todella pettynyt sen antiin. Eihän siellä mitään opi, eikä työnantajatkaan arvosta ko. tutkintoa pätkän vertaa.

        Ravintola-alalla pätee "omat lakinsa", sinne ei pitäisikään olla mitään koulutusta sillä ko. ammatissa oppi tulee työn kautta.

        Koko restonomien koulutus on mielestäni turhaa. Ei sellaista edes tarvittaisi! Ilman koulutustakin pääsee alan hommiin...

        Nyt on taas pakko kommentoida, kun tulee niin paksua juttua. Yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat suurin piirtein saman arvoiset. Yliopistopuoli on suuntautunut tieteelliseen tutkimukseen ja ammattikorkeapuoli käytännön puolentutkimiseen ja kehittämiseen. Otetaan esimerkikti restonomi (ravitsemuspuolelta) ja maisteri (ravitsemuspuolelta). maisterit sijoittuvat erilaisiin tutkimustehtäviin. Jotkut, riippuen suuntauksesta voivat tehdä ravitsemusneuvojan töitä. Mutta yleensä näistä tulee tutkijoita erilaisiin tehtaisiin joissa tutkitaan ruoan koostumusta ja niiden ravitsemuksellista arvoa.
        Restonomi puolestaan sijoittuu käytönnön työhön. HÄnestä voi tulla kunnan/kaupungin ruokahuoltopäällikkö, joka suunnittelee ja kehittää esim. koulujen ruokahuoltoa, laskee määrärahoja jne.
        Eli eri kouluista valmistuvat eivät edes kilpaile samoista työmarkkinoista.
        Sitten mitä eroa on ammattikorkeakoululla ja ammattikoululla.
        Ammattikoulussa opetetaan perusasioita kuten ruoanvalmistus, oikeanlainen ravitsemus, erityisruokavalioita,hygieniaa, mikrobiologiaa, tarjoilua jne.
        Ammattikorkeassa syvennetään tätä tietoa. Opetellaan millainen on oikean lainen ravitsemus eri-ikäisillä ihmisillä, opetellaan enemmän hygienista ja mikrobiologiasta, opetellaan työnjohdollisia tehtäviä, organisointia, tilaisuuksien järjestämistä ja suunnittelua.

        Ja ravintola-alalla ei ole omia lakeja! Ja kukahan oppii ravintola-alalla kaikki työn kautta. Opit varmaan alkoholilainsäädännön ja anniskeluasiat vain kaljahanaa käyttämällä. Osaat varmaan selittää asiakkaalle, miksi häntä ei voida ottaa ravintolaan sisään pilkunjälkeen tai miksi et voi myydäkerrallaan kahta viinipulloa yhdelle asiakkalle kerrallaan.
        Nykyään jokaiseen ruoka- ja juomaravintolaan/paikkaan tarvitaan ainakin hygieniapassi ja/tai anniskelupassi. Ilman näitä ei tahdo saada nykyään töitä edes pitkän linja ammattilainen.
        Se on ihan huu haa juttua, että ravintola-alalle pääsisi töihin ilman koulutusta. Ne jotka siellä tekee työn ovat hyvin koulutettuja ammattilaisia. Mutta paikassa voi olla töissä blokkarina, joka siivoa paikkoja. Heillä ei välttämättä tarvitse olla koulutusta. He ovat poikkeuksia.


      • Ravintola-alan laki
        feebee kirjoitti:

        Nyt on taas pakko kommentoida, kun tulee niin paksua juttua. Yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat suurin piirtein saman arvoiset. Yliopistopuoli on suuntautunut tieteelliseen tutkimukseen ja ammattikorkeapuoli käytännön puolentutkimiseen ja kehittämiseen. Otetaan esimerkikti restonomi (ravitsemuspuolelta) ja maisteri (ravitsemuspuolelta). maisterit sijoittuvat erilaisiin tutkimustehtäviin. Jotkut, riippuen suuntauksesta voivat tehdä ravitsemusneuvojan töitä. Mutta yleensä näistä tulee tutkijoita erilaisiin tehtaisiin joissa tutkitaan ruoan koostumusta ja niiden ravitsemuksellista arvoa.
        Restonomi puolestaan sijoittuu käytönnön työhön. HÄnestä voi tulla kunnan/kaupungin ruokahuoltopäällikkö, joka suunnittelee ja kehittää esim. koulujen ruokahuoltoa, laskee määrärahoja jne.
        Eli eri kouluista valmistuvat eivät edes kilpaile samoista työmarkkinoista.
        Sitten mitä eroa on ammattikorkeakoululla ja ammattikoululla.
        Ammattikoulussa opetetaan perusasioita kuten ruoanvalmistus, oikeanlainen ravitsemus, erityisruokavalioita,hygieniaa, mikrobiologiaa, tarjoilua jne.
        Ammattikorkeassa syvennetään tätä tietoa. Opetellaan millainen on oikean lainen ravitsemus eri-ikäisillä ihmisillä, opetellaan enemmän hygienista ja mikrobiologiasta, opetellaan työnjohdollisia tehtäviä, organisointia, tilaisuuksien järjestämistä ja suunnittelua.

        Ja ravintola-alalla ei ole omia lakeja! Ja kukahan oppii ravintola-alalla kaikki työn kautta. Opit varmaan alkoholilainsäädännön ja anniskeluasiat vain kaljahanaa käyttämällä. Osaat varmaan selittää asiakkaalle, miksi häntä ei voida ottaa ravintolaan sisään pilkunjälkeen tai miksi et voi myydäkerrallaan kahta viinipulloa yhdelle asiakkalle kerrallaan.
        Nykyään jokaiseen ruoka- ja juomaravintolaan/paikkaan tarvitaan ainakin hygieniapassi ja/tai anniskelupassi. Ilman näitä ei tahdo saada nykyään töitä edes pitkän linja ammattilainen.
        Se on ihan huu haa juttua, että ravintola-alalle pääsisi töihin ilman koulutusta. Ne jotka siellä tekee työn ovat hyvin koulutettuja ammattilaisia. Mutta paikassa voi olla töissä blokkarina, joka siivoa paikkoja. Heillä ei välttämättä tarvitse olla koulutusta. He ovat poikkeuksia.

        Restonomina on pakko kommentoida... Ai, ravaintola-alalla ei ole omia lakeja...Missä olet mahtanut olla töissä? Tuskin ainakaan ravintolassa. Silloin tietäisit, että ravintola-alalla ei ole koulutuksella mitään merkitystä. Merkitystä on sillä, ketä tunnet, kenen kanssa ryyppäät ja missä olet ollut töissä. Ravintolassa pääset etenemään hyvin ilman koulutusta, jos vain olet tarpeeksi pitkään töissä ja plussana jos omaat hyvän ulkonäön. Tiedän kolme pelkästään ammattikoulun suorittanutta rp:ä.
        Aivan varmasti ravintoloissa on töissä ammattitaitoisiakin ihmisiä, mutta enemmän ja enemmän ammattitaidottomia. Ammattitaidottomat työntekijät saattavat olla opiskelijoita, joille sopii 2-3 vuoroa viikossa, ilman työsopimusta.


    • Haluan vielä hieman hämmentää tätä keskustelua.

      Restonomi voi toimia myös muulla sektorilla, kuin matkailu tai hotelli-ja ravintola alalla.

      Itse olen valmistunut restonomiksi ja itselläni mahdolliset sijoittumiskohteet ovat esim. kuntien ruokahuoltopäälikön tehtävät, suurkeittiöissä erilaiset esimiestehtävät, ravitsemusneuvontaan suuntautuvat tehtävät, erilaisiin palvelualanjohtotehtäviin ja opettajiksi. Opiskelua tarvitaan hieman lisää,niin saa opettajan pätevyyden peruskouluun ja toiselle asteelle.

      Tässä alla linkit Piramk:n sivuille, joilla kerrotaan miten restonimi voi sijoittua.

      Kuun suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle, niin uskon, että esim. restonomeista tulee pula.

      Mutta kuten joku ketjussa sanoi, niin on täysin itsestä kiinni, miten sijoittuu valmistumisen jälkeen. Jos sitä istuu kotona odottamassa, että joku tulee hakemaan töihin, niin saa odottaa koko loppuelämän

      http://www.piramk.fi/web/www.nsf/$all/3B5294EEA0760BE6C2256EEB003814E3

      Restonomi (AMK)
      http://www.piramk.fi/web/www.nsf/$all/CA8F25A56CDA4080C2256EEB003810E8

      http://www.piramk.fi/web/www.nsf/$all/071F517A45BF7F22C2256EEB0037B9B6

      • yksi restonomi lisää

        Juu, restonomeille on kyllä töitä tarjolla, mutta työt ovat suorittavaa työtä, joihin pääsee paremmin toisen asteen tutkinnolla. Restonomit ovat erittäin hyvä esimerkki ylikoulutetuista työntekijöistä. Restonomeista tuskin tulee olemaan pulaa, koska jo nyt heitä on aivan liikaa.


    • huvittavaa...................

      "Akavalaisen Suomen Restonomit ry:n mielestä matkailu-, ravitsemis- ja talousalalle koulutetaan liikaa väkeä. - Restonomeja koulutetaan jo nyt suoraan työttömiksi tai koulutustaan vastaamattomiin tehtäviin. Restonomeista noin 9 % on työttöminä, sanoo Suomen Restonomit ry:n puheenjohtaja Niina Mäkelä.

      Restonomeja koulutetaan 22 ammattikorkeakoulussa ympäri Suomen. Tänä vuonna aloituspaikkoja on 2 000. Pelkästään viime vuonna työmarkkinoille valmistui 1 159 uutta restonomia.

      Matkailu-, hotelli- ja ravintola-ala on kasvussa ja työpaikkoja syntyy lisää, mutta lähinnä suorittavaan työhön. Alan esimies- ja asiantuntijatason työpaikkojen ei sen sijaan arvioida juuri lisääntyvän. Kuitenkin juuri asiantuntija- ja esimiestehtävät ovat niitä, joihin restonomikoulutus tähtää."

      Eli todella antoisat oltavat tulevaisuudessa?!?!?
      HEHHE!!

      • äläs nyt..

        Jyväskylän ammattikorkeakoulusta vuonna 2004 valmistuneista Restonomeista työllistyi 76% heti. Lähde: Keskisuomalainen 28.1.05


      • kokemusta
        äläs nyt.. kirjoitti:

        Jyväskylän ammattikorkeakoulusta vuonna 2004 valmistuneista Restonomeista työllistyi 76% heti. Lähde: Keskisuomalainen 28.1.05

        Työllistyy varmasti, mutta mihin työllistyy? Kyllä kaljaa aina pääsee myymään, mutta harvempi pääsee koulutusta vastaavaan työhön. Se ei ole todellisuudessa mahdollista, koska työpaikkoja ei ole.


      • heheheheheheh
        äläs nyt.. kirjoitti:

        Jyväskylän ammattikorkeakoulusta vuonna 2004 valmistuneista Restonomeista työllistyi 76% heti. Lähde: Keskisuomalainen 28.1.05

        Tuo on taas sitä "omaa mainontaa" tilastojen valossa...tai pikemminkin vallankäyttöä jollain perusteettoman tutkimuksen avulla, jolla saadaan kauniit luvut. Kuten tuossa jo joku kommentoikin, että varmaan on voinutkin työllistyä, mutta eri asia mihin on työllistynyt...Todennäköisesti tarjoilijaksi johonkin.


    • LariFari

      Täytyy myöntää, masentavia faktoja löytyy tästä viestiketjusta.

      Itse valmistuin keväällä -06 restonomiksi ja pääsääntöisesti työelämässä ollut 2 vuotta. Alalle kouluttautuu todellakin liikaa ihmisiä. Itse olin aikoinani ylpeä omasta koulustani ja ammatinvalinnastani, koska koulutehtävät olivat ns. oikeita projekteja ja kuvittelin työelämän olevan samanlaista. Totuus kuitenkin on, että koulussa opetettua asiantuntijuutta ja alaan perehtyneisyyttä pääsee hyödyntämään äärimmäisen harvoissa työpaikoissa. Kyseisen tyyppisen työpaikan avautuessa esimerkiksi työvoimatoimiston sivulle, hakijoita on automaattisesti n.500 (mutulähde: esim EF hakenut pari kertaa matkakoordinaattoria, hakijoita ollut joku kerta lähes puoli tuhatta.)

      Toistaiseksi työt vaihdelleet tiskin takana seisomisesta (respa, front desk jne.) muihin käytännön hommiin (safariopas, matkaopas jne.) Positiivista matkailualan restonomin työpaikoissa on olleet kohtuullisen hyvät edut. Matkaoppaana luonnollisesti työ ulkomailla ja safarioppaana moottorikelkkailu yms.

      En kuitenkaan voisi kuvitella toimivani loppuelämää jossain oppaan tehtävissä, joten nyt on iskenyt seinä vastaan tämän ammatin kanssa. Työ kuin työ, moni ajattelee, mutta olisi edes työ, josta maksetaan. 5 eri työpaikkani korkein tuntiansio on ollut 7,5e. Elä sillä. Ja kaikki firmat ovat olleet oman alansa suuria toimijoita. Työntekijöitä on yksinkertaisesti liikaa, alan työntekijäjärjestöt eivät ole tarpeeksi organisoituneet ja ala on nuorehko, jolloin palkat pysyttelevät alhaisina.

      Oma toivoni on vielä kuitenkin kouluttautua lisää ja lähinnä kasvatusalalle. Opettajan / kouluttajan tehtävät matkailualalla voisivat olla mielenkiintoisia. Toinen vaihtoehto kauppatieteellinen. Matkailuala on yhtä lailla bisnestä, jolloin hyväpalkkaiset, vastuulliset ja edistyskelpoiset urat luisuvat kaikki ekonomeille.

      Itse suosittelisin miettimään jo opiskelujen alkuvaiheessa omaa itseään, että viihtyykö käytännön tehtävissä vai haluaako syvällisempää. Jos kokee olevansa käytännönläheinen, mielestäni aikuiskoulutus tai toinen aste parempi vaihtoehto. Ammattikorkeakoulussa vastaavasti teoriaa tulee enemmän, mutta mielestäni se on vain pintaraapaisua, eikä suurissakaan määrin hyödynnettävissä työelämään. Tai ehkä paremminkin työelämässä voit saada mahdollisuuden hyödyntää todellista osaamistasi istuttuasi 5 vuotta puhelinjärjestelmän takana varaamassa asiakkaille risteilyjä.

      Myöskin. Matkailu on puhtaasti palveluala. Kun alaa lähtee opiskelemaan, kannattaa käydä vaikka jonkinlaisissa psykologisissa testeissä, että soveltuuko oikeasti palvelualalle. Itse olen ainakin kyllästynyt tekohymyilemään paskalla palkalla.

      Kiitti, toivottavasti valottaa jotain. Erimielisyyksiäkin varmasti on, joten antakaa palaa.

      • REST. in peace

        Viisaita neuvoja edellisellä kirjoittajalla!

        Vanha viestiketju, mutta asiaan kun päästiin niin on pakko kommentoida...
        Kannattaa harkita vakavissaan ennen restonomi-opintoihin lähtemistä, tai ainakin unohtaa kultaiset haaveet opinto-oppaassa mainituista esimiestason tehtävistä.

        Raaka työnteko ja pitkä työkokemus auttaa jos auttaa, pelkällä tutkinnolla näyttää olevan hyvin vähän painoarvoa matkailualan asiantuntijatehtäviin hakiessa. Ellet sitten satu tuntemaan oikeita ihmisiä, on oma arvaukseni...Työkkärissä kehotettiin hakemaan tarkalleen määriteltyjä matkailualan töitä ja unohtamaan toimisto- ym.rutiinihommat, niihin kun hakee satoja ihmisiä. Laiha lohtu.

        Itse valmistuin matkailualan liikkeenjohdon koulutusohjelmasta restonomiksi keväällä -05 enkä ole päivääkään tehnyt palkattuna työntekijänä matkailualan töitä. Haettu kyllä on.

        Tuntuu, että puheista huolimatta koulutus ja työelämä ovat vielä liian kaukana toisistaan.
        Omassa oppilaitoksessani teoriaopetus ja case-tehtävät mm.markkinoinnista ja ohjelmapalveluista olivat mielenkiintoisia, mutta työharjoittelut oli surkeasti ohjattuja ja tuhlasin omat mahdollisuuteni "vääriin" harjoittelupaikkoihin. Juuri niistä monen olen kuullut saaneen myöhemmin oikeita töitä...vaan en minä.

        Totta on, että ns.suorittavaan työhön pääsee lyhyemmälläkin ja koulumaisemmalla kouluttautumisella kuin 3,5v.AMK-opinnoilla. Matkaopas, matkatoimistovirkailija, lentokenttätyöntekijä tai lentoemo ei tarvitse restonomin papereita, heitä koulutetaan erikseen muualla. Siksi restonomin papereilla odottaisi saavan todellakin jotain syvällisempää tai kehittävää työtä.

        Vain vakavissaan matkailualalle haluavan kannattaa lähteä tälle tielle, ja jo alusta asti kannattaa pitää mielessä millaisiin työtehtäviin haluaa valmistuttuaan hakeutua. Näin pystyy opinnoissa suuntautumaan oikein esim.kongressimatkailuun, matkailuyrittäjyyteen tms. Ja haastakaa opettajat! Vaatikaa kunnon ohjausta, oli sitten miten itsenäisestä opiskelusta tahansa kyse!

        Tv.Omat mahiksensa matkan varrella hukannut REST.


    • aseweweqqqqqq

      Pohjois-Karjalan Osuuskaupan johtaja on koulutukseltaan restonomi!

      Osulassa tosin ylenee, kaikki joilla ei ole omaa mielipidettä ja ruskein kieli!

      Restonomikoulutus ihan turha! Ennenvanhaan 80-luvulla se oli arvostettu mutta nykyään.....

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, yrittäessäsi olla vahva olet heikoksi tullut

      Tiedätkö mitä todellinen vahvuus on? Selviätkö, kun valtakunnat kukistuvat? Miten suojaudut kun menetät kaiken? :/
      Ikävä
      191
      1304
    2. Miettimisen aihetta.

      Kannattaa yrittää vain niitä oman tasoisia miehiä. Eli tiputa ittes maan pinnalle. Tiedoksi naiselle mieheltä.
      Ikävä
      122
      1128
    3. Mitkä on 3 viimeistä sanaa

      sun ja kaivattusi viesteilyssä? Ensin sun, sitten kaivatun?
      Ikävä
      48
      854
    4. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      70
      850
    5. Just nyt mä

      En haluais sanoa sulle mitään. Voisi vaikka istua vierekkäin hiljaa. Ehkä nojaten toisiimme. Tai maata vierekkäin, ilman
      Ikävä
      53
      780
    6. Nainen miltä tuntuu olla ainoa nainen Suomessa, joka kelpaa ja on yheen sopiva minulle

      Sydämeni on kuin muuri, valtavat piikkimuurit, luottamusongelmat, ulkonäkövaatimukset, persoonavaatimukset ja älykkyysva
      Ikävä
      50
      725
    7. Kuinka hyvin tunnet mut?

      Kerro musta mies jotain.
      Ikävä
      33
      692
    8. Piristä mua ystävä

      Hyvä💫...
      Ikävä
      60
      689
    9. Hakeudu hoitoon.

      En oo kiinnostunut susta.
      Ikävä
      50
      665
    10. Nainen, mitä ajattelet minusta?

      Mitä tuntemuksia saan aikaan sinussa? :/
      Ikävä
      52
      657
    Aihe