Liukuva työaika, tätäkö se on?

Pallopää-

Hei, kaipailisin hyviä vinkkejä, mikäli jollakin on tietoa asiasta.

Tilanteeni on tämä: Vaihdoin jokin aika sitten työpaikkaa. Työsopimuksessani lukee, että työaikani on liukuva. Firmassa on myös tarkemmat ohjeet, mitkä ovat liukuma-ajat jne. Ohjeet ovat hyvät ja selkeät, ja mahdollistavat liukumien hyödyntämisen.

Todellisuus on kuitenkin osoittautunut vähän erilaiseksi.. Tiimipäällikkömme, joka ei ole virallisesti esimieheni, mutta joka käskyttää minua, on laatinut omat sääntönsä. Kun työt aloittaessani kysyin liukumista, hän sanoi, että liukumia ei ole tarkoitus kerryttää. Hän myös sanoi, että joskus on erikoistapauksia, jolloin liukumaan voidaan kirjata plussaa, mutta normipäivinä liukumaa ei tulisi kertyä.

Meillä työtunnit kirjataan omatoimisesti järjestelmään. Tämä tiimipäällikkö neuvoi minua kirjaamaan normaalitunnit, vaikka olimme olleet normaalia työaikaa pidempään töissä.

Mikäli haluaisin pitää puolta tuntia pidemmän tauon, tai lähteä aiemmin mutta kuitenkin liukuma-ajan puitteissa kotiin, minun tulee tehdä tunnit takaisin samana päivänä. Lisäksi tältä tiimipäälliköltä pitää kysyä lupa, mikäli mielii lähteä kotiin ennen klo 16 (liukuma-aika alkaa klo 15).

Voiko työnantaja tai tässä tapauksessa tiimipäällikkö sanella omat säännöt liukumien suhteen? Olen ymmärtänyt, että liukumien pitäisi mahdollistaa joustaminen eri työpäivien välillä. Edellisessä työpaikassani systeemi toimi loistavasti, ja nyt olenkin ihan pöllämystynyt. Ymmärrän toki, että tietyt tehtävät vaativat läsnäoloa tiettyyn aikaan jne, mutta eihän tässä pääse hyödyntämään liukumien ideaa ollenkaan. Lisäksi työni on aika itsenäistä, eikä todellakaan ole väliä mihin kellonaikaan työni teen.

Lisäksi tiedän, että muissa tiimeissä liukuma-käytäntö toimii normaalisti.

9

482

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kummalliseltakuulostaa

      Kuulostaa todella kummalliselta. Meillä liukuma on 3h aamusta ja saman verran iltapäivästä. Päivittäinen työaika 8h, sisältää puolen tunnin ruokiksen, ylimenevä menee saldosta. Meillä on saatavuuden vuoksi pienet työvuorolistat, joilla pystytään takaamaan että aamusta on joku tavoitettavissa puhelimella ja samoin "illalla", eli neljästä eteenpäin. Tarkoittaa sitä että noin 15-20% ryhmän väestä on päivässä sidoksissa tiettyyn työaikaan ja muut saavat mennä ja tulla liukuman mukaan vapaasti. Yleensä näitä korvamerkittyjä vuoroja osuu yksi kappale viikkoon tai kahteen. Tunteja saa tehdä sisään ja vapaita pitää, kunhan etukäteen sopii.

    • wasdens

      Käypä puhumassa esimiehesi kanssa ja varmistamassa keneltä saaduilla valtuuksilla tiimipäällikkö on tehnyt omat sääntönsä.

    • Pallopää-

      Ongelmana on, että kysyin asiasta nimenomaan, kun esimieheni oli paikalla. Hän ei kuitenkaan ottanut millään tavalla kantaa, kun tiimipäällikkö saneli ehdot. Esimieheni ei osallistu päivittäiseen työhömme, ja näen häntä aika harvoin. Hän mielellään siirtää päivittäistä vastuuta tiimipäällikölle, ja näin antaa tälle myös päätäntävaltaa.

      Tämä kuulostaa ehkä pikkujutulta, mutta omalla kohdallani vaikuttaa jo vähän työmotivaatioon, kun työsopimuksessa sovituista asioista ei pidetä kiinni.

      Tiimipäällikön mukaan ruuhka-aikoina työpäivät saattavat venyä pitkiksi, ja tällöin liukumaa saa poikkeusluvalla kertyä. Mutta eikö se ole ylityötä?

      Ehkäpä kysyn asiaa vielä uudestaan luottamuksellisesti esimieheltäni.

      • Anonyymi

        Esimies, tiimipäällikkö, herroja riittää ja osaavat metkunsa, tai sitten heillä on jotakin keskinäistä skismaa. Who is the boss?


    • Tumppu646

      Kuulostaa kyllä siltä, että tiimipäällikön bonarit on jotenkin kiinni tiimin työajoissa.

      Ajattelin ensin että ehkä hän ei halua, että tunteja kerrytetään jos on hiljaista, mutta tuo että normaalia työpäivää pidempi päivä kirjattaisiin normaalina on kyllä kyseenalaista.. Eli jos teet 8h 30min töitä pyytää tiimipäällikkö kirjaamaan esim. 7h 30min? Eihän tuossa ole mitään tolkkua. Mikä sinulla on työsopimuksessa viikottainen työaika ja minkä alan TESiä teillä sovelletaan?

      • Pallopää-

        Tumppu646: Viikottainen työaika on 37,5h, ja it-alan TES. Ohjeistuksessa liukuman maksimi on päivässä 3h. Lisäksi ohjeistuksessa on lause: "Työntekijä voi sovituissa rajoissa työtilanteensa ja tarpeidensa mukaan itse päättää työaikansa sijoittelusta ja siitä, miten pitkän työpäivän hän kulloinkin tekee".
        Tällä hetkellä en todellakaan saa itse päättää työajastani, työaika on 7,5h joka päivä. En enää tee ylimääräistä, kun liukumaa ei kerry.


    • Pallopää-

      Kysyin asiaa esimieheltäni... Hän oli samoilla linjoilla tiimipäällikön kanssa: liukuva työaika ei tarkoita sitä, että voisin tulla ja mennä liukuma-ajan puitteissa oman mieleni mukaan.

      Olenko oikeasti ainoa, jonka mielestä tämä on outoa? Mitä voin enää tehdä?

      • kysyisinliitosta

        Kysy liitosta, mutta erittäin kummalliselta tuntuu. Sitten pitäisi olla vähintään juurikin joku "työvuorolista" tai vastaava, jos on tarpeen turvata tietyn henkilömäärän saatavuus esim. 8-16 välillä ja loput voisivat mennä ja tulla mielensä mukaan, kuitenkin firman sääntöjä noudattaen. Eli esim. jotkut raamit paljonko on soveliasta lyhentää työpäivää ilmoittamatta (esim. 30min).


    • Anonyymi

      Juuri tällainen ketkuilu hillitsee haluja vaihtaa työpaikkaa kun ei koskaan tiedä millaiseen paskalafkaan sitä joutuukaan. Sitä yrittää tietysti aina pyrkiä kohti parempaa mutta työelämä ei näy paranevan vaihtamalla, joutuu vaan ojasta allikkoon, yhden työpaikan paskat vaihtuu vaan toiseen paskaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      20
      1303
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1272
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1186
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1184
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1163
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1161
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1157
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1129
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1120
    Aihe