Mikä oikeus mulla on ?

tietävähaluaa

Otatin viime vuonna 2016 v. verikokeita mm. Kilpirauhasen vajaatoiminta josta mulla on jatkuva lääkitys ja myös otatin Kolestrolin verikokeen jossa se oli n. 8 paikkeilla.
Lääkäri soittikin sitten mulle ja tyrkytti Kolestrolin lääkettä otettavaksi.
Minä kieltäydyin ja perustelin tuolla sivuvaikutuksilla ( monet tuttavistani ovat oireilleet aika pahasti ) niin se sanoikin, että enään EI oteta kolestrolikokeita kun ette ota lääkettäkään. Myönsin, siinä puhelimessa että ei oteta niitä kokeita sitten.( pelästyin hänen kommenttiaan )
Mutta nyt kun tämä kilpiskokeet on reseptin mukaan uusittava ja vuosi kontrollissa ehkä syytä käydä ( oman varmuuden saamiseksi, että kaikki kilpislääkkeet ovat ok )
niin kysynkin tässä .......
Että onko mulla oikeus saada verikokeet myös kolestrolista ? vaikka taas kieltäytyisin lääkkeestä .....

9

190

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 8025760

      Aiotko yrittää elämäntapamuutoksilla saada kolesterolia alennettua? Siinä tapauksessa voisi olla perusteltua ottaa kokeet. Jos et halua lääkkeitä etkä elämäntapamuutosta, mitä teet kokeen tiedoilla? Vai harkitsetko elämäntapamuutosta tai lääkettä, jos arvot vielä nousevat?

    • Et_voi_vaatia

      Lääkäri määrää tarvittavat laboratoriokokeet. Jos hän katsoo turhaksi kolesterolikokeet, niin et voi sille mitään. Voi otattaa kolesteroliarvot itse yksityislaboratoriossa omaan laskuusi, myös ilman lääkärin lähetettä. Usein monessa apteekissa on ns. palvelupäiviä jolloin sielläkin otetaan kyseisiä kokeita (maksusta). Toisaalta on turhaa mitata kolesteroleja ellet syö lääkkeitä tai muuta ruokailu- ja elintapojasi, koska arvot ovat todennäköisesti ennallaan (tätä lääkärikin ajatteli).

      Kolesterolilääkkeitä on erilaisia, eikä kaikki aiheuta sivuvaikutuksia, mutta yleensä ne ovat selvästi kalliimpia.

    • Kolesteroliarvoja ei yleensä mitata jos ei käytä lääkkeitäkään. Jos haluat tietää ne arvot suosittelen seuraamaan paikallisten apteekkien ilmoituksia, niissä yleensä on aika ajoin teemapäiviä jolloin mittauttaa veriarvojaan. (esim verenpaine, verensokeri, kolesteroli ym) pientä maksua vastaan.
      Toinen vaihtoehto on mittauttaa ne ikätarkastuksissa, nehän kuuluvat perusverenkuvaan (PVK). Pyynnöstä saat tulokset kotiin lähetettyjä kun vastaanottoavustaja/hoitajalta muistat pyytää sen.
      Kolesterolilääkkeet voi aiheuttaa sivuvaikutuksia esim nivelkipuja ym jotka voivat olla häiritseviä. Niitä ei tarvitse käyttää jos vaikutukset ovat kovin haitaksi tai lääkkeitä voi käyttää kausittain kuten iäkäs äitini esim tekee. Siis ottaa lääkettä vaikka joka toinen kuukausi ja välikuukauden jättää ottamatta. Sen voi halutessaan ottaa myös jaksottain esim 2vko ottaa/kk ja 2vko ottamatta. Omasta kokemuksesta tiedän ettei ainakaan äitini tapauksessa joka 2. Kk kun ottaa se ei ole nostanut kolesteroliarvoja oikeastaan lainkaan. Jokainen toki tietää itse parhaiten miten haluaa lääkkeet ottaa vai jättääkö kokonaan ottamatta.

    • leilalla

      Minullakin se ongelmana, että en uskalla ottaa kolestrolilääkettä ja siksi onkin stressaavaa käydä terveysasemalla kun joutuu kasvotusten lääkärin kanssa ja saan vaivoin sanottua, että en nyt taas tälläkään kertaa ota tuota lääkettä.
      Uusitko taas vaan sen kilpirauhasen lääkityksen vajaatoimintaan.
      Kiitos, yllä olevalle vastauksestasi !

    • Lyhyt_vastaus

      kysymykseesi on ei.

      Jos mitattu tulos ei vaikuta hoitoon, ei lääkärillä ole velvollisuutta sitä ottaa vaikka kuinka haluaisit.

    • Viitearvot
    • utryeuyt

      Kiertääkö aloittajan veri enää ollenkaan, sillä jokin 8 paikkeilla oleva arvo on käsittääkseni aivan järkky. Itse en olisi huolissani niinkään oikeudesta uusintamittauksiin, koska tuolla menolla todennäköisyys selvitä vuosi eteenpäin hengissä alkaa olla jo melkoisen huono.

    • jhffhdhfh

      Itseltäni on otettu kolesterolit lie 10 vuotta sitten. Eli ei kaikkia arvoja ole mikään tarve seurata.

      Kilpparikontrolliin on syytä mennä. Sitähän hoidat kuitenkin.

      Kolesterolia saa oikeasti kuriin liikunnalla. Reipas kävely riittää. Samoin kohtuullisen hyvä ruokavalio (ei täydellinen). Jos ylipainoa on, niin hidas laskusuuntainen painonkehitys voi auttaa myös asiaa. Omaiseni on kuntoutunut kävelemällä aivohalvauksesta, ja hänen kaikki arvonsa ovat kohentuneet aivan käsittämättömästi.

    • ascv

      Turhaan kai sitä kolesterolia mitataan yhteiskunnan piikkiin, jos ei ole aikomustakaan itsellä tehdä asian eteen mitään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      313
      3566
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1669
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1500
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      56
      1425
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1290
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1250
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      49
      1212
    8. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1180
    9. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      182
      1161
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1147
    Aihe