Aihe

Sapatti yhteenveto

Sapattikeskustelu on rönsyillyt tällä foorumilla ja eksynyt sivuraitelle sen verran pahasti, että ajattelin aloittaa uuden ketjun ja tiivistää mitä täällä on väitetty sapatista.

Ensinnäkin, sapattikäsky on osa kymmentä käskyä, neljäs käsky (luterilaisilla kolmas) kuuluu alkukielen mukaan kirjaimellisesti "Muista pyhittää sapatinpäivä". Tähän on vastattu, että kymmenen käskyä ei velvoita kristittyjä, koska apt 15 Jerusalemin kokouksessa päätettiin, ettei kristittyjä velvoita Mooseksen laista kuin annetut neljä välttämätöntä käskyä. Tämä näkemys, että kymmenen käskyä ei ole voimassa, on täysin kristinuskon oppien vastaista kirkkokunnasta riippumatta.

Toiseksi, väitetään että sapatin viettäminen on lain alla olemista, lain orjuuden ikeen kantamista. Kysyisin kuitenkin, onko kymmenen käskyn noudattaminen lain alla olemista? Missä kohtaa raamattua sapattia kuvataan orjuuden ikeeksi?

Väitetään, että sapatin noudattajat yrittävät pystyttää omavanhurskautta, he yrittävät pelastua sapattia noudattamalla. Tämä on naurettavaa, kukaan ei ole väittänyt että sapattia noudattamalla pelastuisi. Kyse on siitä, että noudatetaan kymmentä käskyä, eikä sillä ole pelastuksen kanssa mitään tekemistä. Ihminen pelastuu yksin armosta, uskon kautta Herraamme Jeesukseen Kristukseen.

Kaksi Raamatun jaetta nostetaan esiin, joilla pyritään osoittamaan, että alkuseurakunta vietti sunnuntaita pyhäpäivänään Apt 20:7 ja 1. Kor. 16:2. Apt 20:7 kertoo kokouksesta Trooassa, kuinka oltiin koolla viikon ensimmäisenä päivänä murtamassa leipää. Koska seurakunnan kerrotaan UT:ssa olleen lukuisia kertoja koolla sapattina (Lk. 23:56; Apt. 13:14; Apt. 13:42,44; Apt. 16:13; Apt. 17:2; Apt. 18:4), versus yhden ainoan kerran sunnuntaina, emme voi tehdä johtopäätöstä, että sunnuntaina kokoontuminen olisi ollut vakiintunut tapa. Koska Apt. 2:46 mukaan seurakunta mursi leipää joka päivä, emme voi yhden jakeen perusteella väittää, että leivän murtaminen sunnuntaina olisi ollut vakiintunut tapa.

1. Kor. 16:2 käsketään laittaa rahaa talteen viikon ensimmäisenä päivänä nimen omaan kotona. Mistään seurakunnan kokouksesta ei ole kyse tässä jakeessa. Alkukielessä ei ole sanaa "kotona", mutta kielioppi antaa ymmärtää että rahaa tuli laittaa talteen kukin "tykönään".

Jakeeseen Room. 14:5 on viitattu useasti, "Toinen pitää yhden päivän toista parempana, toinen pitää kaikki päivät yhtä hyvinä; kukin olkoon omassa mielessään täysin varma." Luvun konteksti paljastuu kuitenkin jakeesta yksi, "Heikkouskoista hoivatkaa, rupeamatta väittelemään mielipiteistä." Sapatin rikkomisesta oli määrätty kuolemanrangaistus, tuskin siis mikään mielipidekysymys. Sapatin vietto oli alkuseurakunnalle itsestään selvä asia. Koska heti jakeessa kuusi puhutaan syömisestä, on todennäköistä, että päivillä tarkoitetaan esimerkiksi paastopäiviä. Sana sapatti ei esiinny tässä luvussa, joten jakeessa viisi tuskin viitataan sapattiin.

Mikäli Paavali olisi opettanut, että sapattikäskyä saa rikkoa, juutalaiset olisivat vuorenvarmasti syyttäneet häntä tästä opetuksesta. Raamatussa ei kuitenkaan ole ainuttakaan kiistaa apostolien ja heidän vastustajieen välillä siitä, tuliko sapatti pyhittää vai ei.

Usein on myös viitattu jakeeseen Kol. 2:16: "Älköön siis kukaan teitä tuomitko syömisestä tai juomisesta, älköön myös minkään juhlan tai uudenkuun tai sapatin johdosta," ikään kuin Paavali tässä kumoaisi sapatin. Huomatkaa mitä Paavali tässä sanoo, älköön kukaan tuomitko teitä sapatin viettämisestä. Voimme tulkita tämän niin, että älköön kukaan tuomitko teitä siitä että oikein vietätte sapattia. Paavali ei siis todellakaan kumoa tässä sapattia. Seuraava jae jatkuu "jotka vain ovat tulevaisten varjo, mutta ruumis on Kristuksen." Alkukielessä ei kuitenkaan ole sanaa "vain", joten voimme lukea että nämä juhlat ovat todellakin tulevaisten varjo.

Paljon on viitattu jakeisiin Paavalin kirjeistä, jotka mukamas osoittavat, että laki on kumottu. Kaikkiin näihin voi esittää vastalauseen, onko siis kymmenen käskyä kumottu? Sapattikäskyä ei voi erottaa kymmenestä käskystä, vaan se on yhtälailla Jumalan sormella kivitauluihin kirjoitettu ja koskee meitä kaikkia.

Lopuksi, paljon on haukuttu "sapatti intoilijoita" judaisteiksi. Sapatin viettämisessä ei kuitenkaan ole kyse juutalaisten tapojen ja perinnäissääntöjen omaksumisesta, vaan kymmenen käskyn noudattamisesta. Juutalaisten perinnäissäännöt tulee pitää kaukana, niillä ei saa olla mitään virkaa kristityn elämässä. Sapattikäsky tulee suoraan kymmenestä käskystä, eikä sen noudattamisessa ole kyse juutalaisten tapojen seuraamisesta.

Toivoisin että keskustelu pysyisi asiallisena, eikä sapatti-intoilijoita haukuttaisi enää adventisteiksi tai judaisteiksi, mitä emme todellakaan ole. Minä esimerkiksi en opeta mitään juutalaisia tapoja, vaan olen useasti tuonut esille, ettei juutalaisten rabbien perinnäissäädöksiä tule noudattaa. Raamatun sanan tulee olla uskovan ainut elämänohje.

745

3219

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Lisäksi väitetään, että sapattikäsky annettiin vain juutalaisille. Tähän voi vastata, että annettiinko kymmenen käskyä vain juutalaisille? Lisäksi sapatti annettiin jo luomisessa, ennen kuin maailmassa oli ainuttakaan juutalaista. Jesajan mukaan sapattia viettävät muukalaiset tuhatvuotisessa valtakunnassa (Jes. 56:6-7) ja jo 2. Moos. 20 mukaan sapatti annettiin myös muukalaisille.

   • omalehmä

    >>Lisäksi väitetään, että sapattikäsky annettiin vain juutalaisille. Tähän voi vastata, että annettiinko kymmenen käskyä vain juutalaisille?>>

    Kyllä annettiin! Muilla kansoilla olivat omat lakinsa!


   • omalehmä kirjoitti:

    >>Lisäksi väitetään, että sapattikäsky annettiin vain juutalaisille. Tähän voi vastata, että annettiinko kymmenen käskyä vain juutalaisille?>>

    Kyllä annettiin! Muilla kansoilla olivat omat lakinsa!

    No mitä tähän voi sanoa muuta kuin toistaa itseäni, sapatti annettiin jo luomisessa ja Jesajan mukaan sapatti on myös muukalaisia varten.


   • PääkonttorinMies

    Meillä helluntailaisilla on kokoukset ja siten myös pyhäpäivä sunnuntaisin.
    Paavali opettaa että pyhä tai juhlapäivistä kiistely on turhaa, sitä harrastaa lähinnä ne jotka ovat edelleen lainalla ja näin toimivat omaksi tuomiokseen.


   • PääkonttorinMies kirjoitti:

    Meillä helluntailaisilla on kokoukset ja siten myös pyhäpäivä sunnuntaisin.
    Paavali opettaa että pyhä tai juhlapäivistä kiistely on turhaa, sitä harrastaa lähinnä ne jotka ovat edelleen lainalla ja näin toimivat omaksi tuomiokseen.

    Onko lain alla olemista pitää kinni kymmenestä käskystä? Neljäs käsky kuuluu "muista pyhittää sapatinpäivä". Raamatussa ei ole ainuttakaan käskyä pyhittää sunnuntai. Missään kohtaa Paavali ei kirjoita että sapatista kiistely on turhaa.


   • Anonyymi
    omalehmä kirjoitti:

    >>Lisäksi väitetään, että sapattikäsky annettiin vain juutalaisille. Tähän voi vastata, että annettiinko kymmenen käskyä vain juutalaisille?>>

    Kyllä annettiin! Muilla kansoilla olivat omat lakinsa!

    Kyllä, mutta muilla kansoilla olivat omat jumalattomat lakinsa, ja juutalaiset taas valittiin, jotta he tekisivät tunnetuksi Jumalan lait pakanoillekin.


  • Vielä useasti on irvailtu, että miten on, montakos sapatinrikkojaa olet kivittänyt? Tähän voisin vastata, että montakos avionrikkojaa olet itse kivittänyt. Kuolemanrangaistukseen pätee Jeesuksen opetus, hän joka on synnitön heittäköön ensimmäisen kiven.

   • höpöhöpökuolemajakivitys

    Kuolemanrangaistuksen voi langettaa vain pappi. Enää ei ole temppeliä eikä temppelipapistoa, joten ainoa, joka voi langettaa ja langettaa kuolemanrangaistuksia, on Jeshua.


  • Ohjeeksi kaikille keskustelijoille:

   "Älkää panetelko toisianne, veljet. Joka veljeään panettelee tai veljensä tuomitsee, se panettelee lakia ja tuomitsee lain; mutta jos sinä tuomitset lain, niin et ole lain noudattaja, vaan sen tuomari." (Jaak. 4:11)

   "Joka suunsa ja kielensä varoo, se henkensä ahdistuksilta varoo." (Sanl. 21:23)

   "Olkoon puheenne aina suloista, suolalla höystettyä, ja tietäkää, kuinka teidän tulee itsekullekin vastata." (Kol. 4:6)

  • eräs-toinen

   Miten käy niiden kristittyjen, jotka sanovat, että osa Mooseksen laista on kumottu, vanhentunut eikä ole enää voimassa, koska Kristuksen uhri on korvannut ne lain käskyt säädöksineen? Joutuvatko ne kadotukseen, jotka eivät noudata KAIKKIA Mooseksen lain käskyjä?

   • Aloitin uuden ketjun, jotta pysyttäisiin aiheessa sapatti. Aloita sinäkin uusi ketju ja osoita kysymyksesi siellä, pliiis.   • mitä.ihmettä
    Kristitty.net kirjoitti:

    Aloitin uuden ketjun, jotta pysyttäisiin aiheessa sapatti. Aloita sinäkin uusi ketju ja osoita kysymyksesi siellä, pliiis.

    Mitä ihmettä. Hänen kirjoituksensahan liittyy aloitukseesi.


   • uhrinsekoittaminen

    Säädös ei ole uhri. Olet ennenkin yrittänyt opettaa tuota sekavaa velliä.

    Mesi taisi nyt puuttua; Kristitty.net26.3.2017 21:05


  • Laskuntulos

   Kristitty.net olet äsken kääntynyt etkä ole käynyt kasteella.
   Lue alla olevat Raamatun paikat.
   1.Tim
   3:6 Älköön hän olko äsken kääntynyt, ettei hän paisuisi ja joutuisi perkeleen tuomion alaiseksi.
   Jaakob
   3.1Veljeni, älkööt aivan monet teistä pyrkikö opettajiksi, sillä te tiedätte, että me saamme sitä kovemman tuomion

   • Ad hominem.


   • suuauki

    Mitähän kristitty net tuumii kun luterilainen pappinsa näyttää hänelle lapsikasteessa tehdyn kastetodistuksensa?


   • suuauki kirjoitti:

    Mitähän kristitty net tuumii kun luterilainen pappinsa näyttää hänelle lapsikasteessa tehdyn kastetodistuksensa?

    Jälleen ad hominem. Pyyhin perseeni kastetodistuksella, en tee sellaisella yhtään mitään. Haluaisin korostaa että olen entinen luterilainen, olen eronnut kirkosta jo hyvä tovi sitten.


   • suuauki kirjoitti:

    Mitähän kristitty net tuumii kun luterilainen pappinsa näyttää hänelle lapsikasteessa tehdyn kastetodistuksensa?

    Ja kasteellekin on täällä jopa oma alueensa, todella toivoisin että tämä ketju pysyisi aiheessa.


   • uskottavuus
    Kristitty.net kirjoitti:

    Ja kasteellekin on täällä jopa oma alueensa, todella toivoisin että tämä ketju pysyisi aiheessa.

    On oma alueensa, mutta eikö kasteen ottaminen ole jo selviö, ennen kuin keskustelee opetusmielessä.
    Naurunalaiseksikö haluat????????????  • vieläuudestaan

   En ole väittänyt ettei sapattikäsky ole voimassa. Olen sanonut, että se pitää ymmärtää oikein uudessa liitossa. Nyt yrität pitää sapattia ja opettaa sitä lihassasi. Se on väärin. Sinä ja me kaikki rikomme sapattikäskyä, jos emme anna Herran Jeesuksen vallita itseämme ja tehdä meissä Hänen tekojaan, vaan elämme lihallisesti (kuulosti se meidän oma vaelluksemme kuinka Raamatulliselta tahansa). Jos Jeesus on Herrasi ja tottelet Pyhässä Hengessä Häntä, sinulla on lepo omista töistäsi ja näin pidät myös sapattikäskyn.

  • viettäminen

   Onko sillä merkitystä, jos ei usko koko sapatin viettoon ja ei vietä sitä???????

   • Onhan sillä merkitystä, noudatammeko kymmentä käskyä vai ei. Jos emme vietä sapattia, rikomme Jumalan lakia vastaan ja teemme syntiä.


   • viettäminen
    Kristitty.net kirjoitti:

    Onhan sillä merkitystä, noudatammeko kymmentä käskyä vai ei. Jos emme vietä sapattia, rikomme Jumalan lakia vastaan ja teemme syntiä.

    Siis mikä merkitys sillä on? Joutuuko ihminen kadotukseen, jos ei vietä sapattia, vai onko se vain pahe??????????


   • viettäminen kirjoitti:

    Siis mikä merkitys sillä on? Joutuuko ihminen kadotukseen, jos ei vietä sapattia, vai onko se vain pahe??????????

    Kai se on vain pahe siinä missä muukin synti. Joku minua viisaampi voi kertoa, saako kristitty tehdä tietoisesti syntiä ja mitä seurauksia siitä on.


   • viettäminen
    Kristitty.net kirjoitti:

    Kai se on vain pahe siinä missä muukin synti. Joku minua viisaampi voi kertoa, saako kristitty tehdä tietoisesti syntiä ja mitä seurauksia siitä on.

    Eikö sinun tulisi tietää merkitys, koska näin mahtipontisesti asiaa tuot esille? Jos se on vain pahe kuin nenän kaivaminen, niin mitäpä tuosta.


   • viettäminen kirjoitti:

    Eikö sinun tulisi tietää merkitys, koska näin mahtipontisesti asiaa tuot esille? Jos se on vain pahe kuin nenän kaivaminen, niin mitäpä tuosta.

    Tuon asiaa esille näinkin "mahtipontisesti" koska mielestäni on erikoista, että kymmentä käskyä rikotaan tahallaan ja väitetään sen olevan OK. Kirjoitin pahe siinä missä muukin synti, jotta kukaan ei luulisi että tämä on pelastuskysymys.


   • synnintekeminen
    Kristitty.net kirjoitti:

    Tuon asiaa esille näinkin "mahtipontisesti" koska mielestäni on erikoista, että kymmentä käskyä rikotaan tahallaan ja väitetään sen olevan OK. Kirjoitin pahe siinä missä muukin synti, jotta kukaan ei luulisi että tämä on pelastuskysymys.

    Eikö tahallinen synnin tekeminen johdakkaan kadotukseen??????????


   • synnintekeminen kirjoitti:

    Eikö tahallinen synnin tekeminen johdakkaan kadotukseen??????????

    Minä en langeta kadotustuomioita kenellekään.


   • Anonyymi
    Kristitty.net kirjoitti:

    Onhan sillä merkitystä, noudatammeko kymmentä käskyä vai ei. Jos emme vietä sapattia, rikomme Jumalan lakia vastaan ja teemme syntiä.

    Esim Jaakobin teksti aiheesta on varsin selkeää.
    Koska hänen mukaansa "Älä tee huorin" ja "Älä tapa" -käskyt ovat voimassa, niin varmasti myös "Älä varasta" ja "Ää sano väärää todistusta lähimmäisestäsi" sekä "Kunnioita isääsi ja äitiäsi"-käskyt. Eli kaikki toisen lain taulun käskyt.
    Mutta entä ensimmäisen lain taulun käskyt?
    Saammeko pitää muitakin jumalia? Saammeko tehdä Jlan kuvia ja hokea Jlan nimeä turhan päiten?

    Jaak2:8. Jos te noudatatte Raamatun kuninkaallista lakia: "Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi", te teette oikein.
    9. Mutta jos te katsotte henkilöön, te teette syntiä, ja laki osoittaa teidät lainrikkojiksi.
    10. Sillä se, joka pitää koko lain mutta rikkoo yhdessä kohdassa, on syyllinen kaikissa kohdin.
    11. Hän, joka sanoi: "Älä tee huorin", sanoi myös: "Älä tapa." Jos et teekään huorin mutta tapat, olet lainrikkoja.
    12. Puhukaa ja toimikaa niin kuin ne, jotka tuomitaan vapauden lain mukaan.


  • Laskuntulos

   Kristitty.net uskoisit nyt Raamattua, jossa sanotaan, että sinulla ei ole valtuuksia opettaa muita.

  • Hengen_uudessa_tilassa

   Jeesus rikkoi sapatin ja opasti opetuslapsiaankin tekemään niin.

   Ja perusteli sen sillä että sapatti on ihmistä varten eikä ihminen sapatinviettoa varten.

   Toisin sanoen: ihminen ei pidä sapattia Jumalaa varten vaan itseään varten.

   Joten huomaamme sen olevan valinnanvapaa asia. Pidä se jos näet hyväksi itsellesi.

   Tätä vahvistaa sekin että Jeesus ja apostolit eivät missään opetuksessaan siitä opettaneet muuta kuin tätä vapauden näkökulmaa: 'toinen pitää yhtä päivää parempana, toiselle kaikki päivät ovat samanarvoisia. Olkoon kukin mielestänsä varma.'

   Ja näin me kristityt toimimme. Työnnämme sapattina auton hikipäässä ojasta ja kannamme vesisangot naapurin lehmille.

   Ja tungemme lakihenkisille sapatisteille tellimit ja kipat kurkkuun että vaikenevat typeristä, turhista, kiivailuistaan jotka ovat ihmistekoja heitä itseään korottaakseen.

   Me koroitamme Kristusta joka sanojensa mukaan tekee joka päivä työtä, niinkuin Hänen Isänsäkin tekee joka päivä työtä.

   • >> Jeesus rikkoi sapatin ja opasti opetuslapsiaankin tekemään niin. <<

    Jos Jeesus rikkoi sapattikäskyä, hän ei olisi voinut olla virheetön karitsa, synnitön uhri meidän puolestamme. Jeesus ei missään kohtaa Raamattua riko sapattia, eikä hän opeta opetuslapsiaan rikkomaan sapattia. Sapatti on ihmistä varten, tarkoittaa että sapatti on koko ihmiskuntaa varten, ei ainoastaan juutalaisia varten.

    Raamatun mukaan Jeesus piti sapatin:

    ”Ja hän (Jeesus) saapui Nasaretiin, jossa hänet oli kasvatettu, ja meni tapansa mukaan sapatinpäivänä synagoogaan ja nousi lukemaan; ” (Lk. 4:16)

    ja meidän tulee seurata hänen esimerkkiään:

    "Sillä siihen te olette kutsutut, koska Kristuskin kärsi teidän puolestanne, jättäen teille esikuvan, että te noudattaisitte hänen jälkiänsä," (1. Pietari 2:21)


   • Jos Jeesus rikkoi sapattia ja opetti opetuslapsiaan rikkomaan sapattia, niin opetuslapset eivät saaneet sitä memoa:

    ”Ja palattuaan kotiinsa he (opetuslapset) valmistivat hyvänhajuisia yrttejä ja voiteita; mutta sapatin he viettivät hiljaisuudessa lain käskyn mukaan.” (Lk. 23:56)


  • siisnäin

   Ja tätäkö te saatte sitten sapatiksi ?? >> 46 Ja he olivat alati, joka päivä, yksimielisesti pyhäkössä ja mursivat kodeissa leipää ja nauttivat ruokansa riemulla ja sydämen yksinkertaisuudella,<< Kyllä taitavat olette. Mutta minä saan sitä Pyhä Raamatun mukaisesti 23 Sillä minä olen saanut Herralta sen, minkä myös olen teille tiedoksi antanut, että Herra Jeesus sinä yönä, jona hänet kavallettiin, otti leivän,
   24 kiitti, mursi ja sanoi: "Tämä on minun ruumiini, joka teidän edestänne annetaan; tehkää tämä minun muistokseni".
   25 Samoin hän otti myös maljan aterian jälkeen ja sanoi: "Tämä malja on uusi liitto minun veressäni; niin usein kuin te juotte, tehkää se minun muistokseni".
   26 Sillä niin usein kuin te syötte tätä leipää ja juotte tämän maljan, te julistatte Herran kuolemaa, siihen asti kuin hän tulee.
   27 Sentähden, joka kelvottomasti syö tätä leipää tai juo Herran maljan, hän on oleva vikapää Herran ruumiiseen ja vereen.
   28 Koetelkoon siis ihminen itseänsä, ja niin syököön tätä leipää ja juokoon tästä maljasta;
   29 sillä joka syö ja juo erottamatta Herran ruumista muusta, syö ja juo tuomioksensa.
   30 Sentähden onkin teidän joukossanne paljon heikkoja ja sairaita, ja moni on nukkunut pois.
   31 Mutta jos me tutkisimme itseämme, ei meitä tuomittaisi;
   32 mutta kun meitä tuomitaan, niin se on meille Herran kuritusta, ettei meitä maailman kanssa kadotukseen tuomittaisi.
   33 Sentähden, veljeni, kun kokoonnutte aterioimaan, odottakaa toisianne.
   34 Jos kenellä on nälkä, syököön kotonaan, ettette kokoontuisi tuomioksenne. Muista seikoista minä säädän, sitten kuin tulen.

   • pesahuhri

    Harmi, jos joku on käsittänyt tuon kerran vuodessa vietettävän pääsiäisaterian jotenkin väärin. Mutta voin kertoa sinulle, että kyse ei ole sapatista eikä monta kertaa vuodesa toistuvasta tavasta uhrata, sehän ei enää toimi, niin kuin heprealaiskirjeessä sanotaan, että yhdellä uhrilla ja kertakaikkiaan. Sitä uhria tarkoitetaan tuolla pesahina tapahtuvalla Jeshuan kuoleman, kertakaikkisen ja yhden uhrin, muistamisella - joka siis aloitti uuden liiton - jossa tavallisesta pesah-ateriasta erotetaan leipä ja viini Jeshuan muistoksi.

    Anteeksi, että sinua on johdettu harhaan.


  • Juutalaisille

   Sapatti annettiin vain juutalaisille! 2. Moos. 31:13 "Puhu israelilaisille ja sano: Pitäkää minun sapattini, sillä se on merkkinä meidän välillämme, minun ja teidän, sukupolvesta sukupolveen, tietääksenne, että minä olen Herra, joka pyhitän teidät."

   • "Kuusi päivää tee työtäsi, mutta lepää seitsemäs päivä, että härkäsi ja aasisi saisivat hengähtää ja orjattaresi poika ynnä MUUKALAINEN saisivat virkistyä." (2. Moos. 23:12)

    Kenelle sapatti annettiin? Huomaa että israelilaisten lisäksi se annettiin myös muukalaisille. Huomaa myös, että sapatti annettiin jo luomisessa, ennen kuin maailmassa oli ainuttakaan juutalaista:

    ”Ja Jumala päätti seitsemäntenä päivänä työnsä, jonka hän oli tehnyt, ja lepäsi seitsemäntenä päivänä kaikesta työstänsä, jonka hän oli tehnyt. Ja Jumala siunasi seitsemännen päivän ja pyhitti sen, koska hän sinä päivänä lepäsi kaikesta luomistyöstänsä, jonka hän oli tehnyt." (1. Moos. 1:33,34)

    Myös Jesajan mukaan sapatti on muukalaista varten:
    ”Ja MUUKALAISET, jotka ovat liittyneet Herraan, palvellakseen häntä ja rakastaakseen Herran nimeä, ollakseen hänen palvelijoitansa, kaikki, jotka pitävät sapatin eivätkä sitä riko ja pysyvät minun liitossani, ne minä tuon pyhälle vuorelleni ja ilahutan heitä rukoushuoneessani, ja heidän polttouhrinsa ja teurasuhrinsa ovat otolliset minun alttarillani, sillä minun huoneeni on kutsuttava kaikkien kansojen rukoushuoneeksi.” (Jes. 56:6-7)

    Sapatti on voimassa tuhatvuotisessa valtakunnassa:
    "Niinkuin uudet taivaat ja uusi maa, jotka minä teen, pysyvät minun kasvojeni edessä, sanoo Herra, niin pysyy teidän siemenenne ja teidän nimenne. Joka kuukausi uudenkuun päivänä ja joka viikko sapattina tulee kaikki liha kumartaen rukoilemaan minua, sanoo Herra." (Jes. 66:22,23)

    Jeesuksen mukaan sapatti on ihmistä, eli siis koko ihmiskuntaa varten, ei ainoastaan juutalaisia varten:
    ”Sapatti on asetettu ihmistä varten eikä ihminen sapattia varten.” (Mk. 2:27)


  • LepoJeesuksessa

   Jeesuksessa on lepo, emme tarvitse sapattia!

   • Sanoisitko että koska Jeesuksessa on lepo, emme tarvitse myöskään viidettä ja kuudetta käskyä?


  • Jumalan_viisaus_sanassa
  • Kiitos_Herralle

   Laki on niin heikko ja voimaton että vaikka tämä juutalainen.net nimimerkki tulisi syyttämään minkä lain kappaleen kanssa minua nauraisin vain makeasti.

   Jeesus on jo voittanut syyttäjän ja murskannut sen pään. Sillä ei ole minuun mitään osuutta. Ei mitään. Ei vaikka tulisi Mooseksen ja kiven ja kepin kanssa lakia lukemaan ja sitä päähäni takomaan.

   Sen aika meni ja se on kuollut ja kuopattu. Jeesuksen kanssa se haudattiin mutta se ei noussut ylös. Sinne se jäi hautaan ja vaikka se kummittelisi kuinka, siltä on lihan ruumis riisuttu pois.

   Ei kättä ei jalkaa, ei voimaa, ei elämää.

   Ainoastaan Jeesus elää!
   Ja minä Hänen kanssaan.

   • Onko kymmenen käskyä kuopattu ja haudattu?


   • Anonyymi

    "Ainoastaan Jeesus elää!
    Ja minä Hänen kanssaan."

    Jeesus toden totta elää!
    Kun Jeesus elää sydämessä, niin hän johdattaa.
    Jeesus antaa myös sapatin levon meille uskoville.

    Sapatti on todellakin annettu ihmistä varten.
    Kukaan ei jaksa pitkiä aikoja ehdä 7-päiväistä työviikkoa.
    Sapatti on siten ihmisen terveydelle erittäin suureksi siunaukseksi.
    Samoin hengellisesti suureksi siunaukseksi, kun saan levätä Jeesuksen täytetyttä työssä.


  • 2000vuotta

   Kirkkoko muka on ollut 2000 vuotta väärässä?

   • Kyllä. Tätä eksytystä ja harhaoppia on tosian jatkunut jo 2000 vuotta. Mutta koskaan ei ole liian myöhäistä kääntyä. Voimme hyvin kuvitella miten se on alkanut, olemme jo 50 vuotta, olemme jo 100 vuotta, olemme jo 200 vuotta, olemme jo 400 vuotta, olemme jo 800 vuotta, olemme jo 1600 vuotta, olemme jo 2000 vuotta opettaneet näin. Tietysti kirkko voi olla väärässä, ei se ole erehtymätön.


  • Jeesusvaisapatti

   Kristitty net sinua ei ainakaan voi moittia innon puutteesta - mutta mihin tuo intosi vie sinua?
   Julistamaan ilosanomaa Jeesuksesta ja epätoivoiseen todisteluun, että toiset uskovat ovat väärässä ja Jumalan tuomion alaisia synnin tekijöitä?

   Loputtomasti uusia aloituksia,,, joka päiväkö aina uusi aloitus ... intoa ei sinulta puutu.

   Entkö voisi kertoa Jeesuksesta välillä! Please!

   • Tämä ketju on ensimmäinen aloitus minulta, olen aiemmin vain kommentoinut muiden aloituksia. Aika paljon tulee aloituksia myös sapatin vastustajilta. Olen innoissani aiheesta, koska minua huolestuttaa että kristityt rikkovat kymmentä käskyä. Jos joku opettaisi että saa rikko kuudetta käskyä, että sinäkin puuttuisi moiseen harhaoppiin?


  • Kristusvaisapatti

   jw org sivustolta lainauksia:
   '
   suomi
   Pitäisikö kristittyjen viettää sapattia?

   Raamattu vastaa

   Kristittyjä ei vaadita viettämään viikoittaista sapattipäivää. He ovat ”Kristuksen lain” alaisia, eikä sapatinvietto sisälly tähän lakiin. (Galatalaisille 6:2; Kolossalaisille 2:16, 17.) Miksi voimme olla tästä varmoja? Tarkastellaanpa ensinnäkin sapatin alkuperää.

   Mikä sapatti on?

   Sana ”sapatti” juontuu heprean sanasta, joka merkitsee ’levätä, lakata’. Se esiintyy Raamatussa ensimmäisen kerran käskyissä, jotka Jumala antoi muinaiselle Israelin kansalle (2. Mooseksen kirja 16:23). Esimerkiksi neljäs kymmenestä käskystä sanoo: ”Sapattipäivää muistaen, pitääksesi sen pyhänä, sinun tulee suorittaa palvelusta ja sinun on tehtävä kaikkea työtäsi kuusi päivää. Mutta seitsemäs päivä on sapatti Jehovan, sinun Jumalasi, kunniaksi. Et saa tehdä mitään työtä.” (2. Mooseksen kirja 20:8–10.) Sapattipäivä kesti perjantain auringonlaskusta lauantain auringonlaskuun. Sinä aikana israelilaiset eivät saaneet poistua asuinseudultaan, sytyttää tulta, kerätä puita eivätkä kantaa kuormia (2. Mooseksen kirja 16:29; 35:3; 4. Mooseksen kirja 15:32–36; Jeremia 17:21). Sapatin rikkomisesta seurasi kuolemanrangaistus (2. Mooseksen kirja 31:15).

   Sapatiksi kutsuttiin myös joitakin muita juutalaisen kalenterin päiviä samoin kuin seitsemättä ja 50:ttä vuotta. Sapattivuonna maata ei saanut viljellä eikä israelilaisia saanut painostaa maksamaan velkoja. (3. Mooseksen kirja 16:29–31; 23:6, 7, 32; 25:4, 11–14; 5. Mooseksen kirja 15:1–3.)

   Miksi sapattilaki ei koske kristittyjä?

   Sapattilaki koski vain juutalaisia, jotka olivat Mooseksen välityksellä annetun Lain alaisuudessa (5. Mooseksen kirja 5:2, 3; Hesekiel 20:10–12). Jumala ei koskaan vaatinut muita kansoja noudattamaan sapattia. Lisäksi Jeesuksen Kristuksen lunastusuhri vapautti myös juutalaiset Mooseksen laista, johon kymmenen käskyä sisältyivät (Roomalaisille 7:6, 7; 10:4; Galatalaisille 3:24, 25; Efesolaisille 2:15). Kristityt eivät noudata Mooseksen lakia vaan korkeampaa rakkauden lakia (Roomalaisille 13:9, 10; Heprealaisille 8:13).

   • Jehovah

    Jehovan todistajien eksytystä!


   • Miksi lainaat jehovantodistajia? Minä en tähän kommentoi mitään.


   • Anonyymi

    "Kristityt eivät noudata Mooseksen lakia vaan korkeampaa rakkauden lakia "

    Tämä Jeesuksen korostama rakkauden kaksoiskäsky on suoraan vanhasta testamentista ja Mooseksen laista peräisin. Jeesus tunti erittäin tarkasti sen aikaisen Raamatun. Jeesus tunsi myös sen oikean tulkinnan.
    Kun noudatamme tätä rakkauden kaksoiskäskyä, noudatamme Mooseksen lakia, koska se on Mooseksen lain tiivistelmä, kuten Jeesus korostaa jae 40.

    Matt22:36. "Opettaja, mikä on lain suurin käsky?"
    37. Jeesus vastasi hänelle: "'Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi, kaikesta sielustasi ja kaikella ymmärrykselläsi.' 5Ms6:5
    38. Tämä on suurin ja ensimmäinen käsky.
    39. Toinen, tämän kaltainen, on: 'Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.' 3Ms19:18
    40. Näihin kahteen käskyyn sisältyy koko laki ja profeetat.

    5Ms6:5. Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja kaikella voimallasi.
    3Ms19:18 rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.


  • Kristusvaisapatti

   Vääriä käsityksiä sapatista

   Väärä käsitys: Jumala pani alulle sapatinvieton, kun hän ryhtyi lepäämään seitsemäntenä päivänä.

   Tosiasia: Raamattu sanoo: ”Jumala siunasi seitsemännen päivän ja pyhitti sen, koska hän sinä päivänä lepäsi kaikesta luomistyöstään.” (1. Mooseksen kirja 2:3, Kirkkoraamattu 1992.) Tässä jakeessa ei anneta lakia ihmisille, vaan siinä ainoastaan todetaan, mitä Jumala teki seitsemäntenä luomispäivänä. Raamattu ei kerro kenenkään viettäneen sapattia ennen Mooseksen aikaa

   Väärä käsitys: Israelilaisten piti noudattaa sapattilakia jo ennen kuin he saivat Mooseksen lain.

   Tosiasia: Mooses sanoi israelilaisille: ”Jehova, meidän Jumalamme, teki kanssamme liiton Horebissa”, Siinainvuorta ympäröivällä alueella. Sapattilaki sisältyi tähän liittoon. (5. Mooseksen kirja 5:2, 12.) Eräät seikat osoittavat, että sapatin viettäminen oli israelilaisille uutta. Jos israelilaiset olisivat olleet jonkinlaisen sapattilain alaisuudessa jo aiemmin – ollessaan vielä Egyptissä – miten sapatti olisi Jumalan sanojen mukaisesti voinut muistuttaa heitä Egyptistä vapautumisesta? (5. Mooseksen kirja 5:15.) Miksi heitä piti kieltää keräämästä mannaa seitsemäntenä päivänä? (2. Mooseksen kirja 16:25–30.) Entä miksi he eivät tienneet, mitä tehdä miehelle, joka oli muistiinmerkintöjen mukaan ensimmäinen sapattia rikkonut ihminen? (4. Mooseksen kirja 15:32–36.)

   Väärä käsitys: Kristittyjen täytyy viettää sapattia, koska Jeesuskin vietti sitä.

   Tosiasia: Jeesus noudatti sapattia, koska hän oli juutalainen ja syntymästään saakka Mooseksen lain alaisuudessa (Galatalaisille 4:4). Lakiliitto, johon myös sapatti kuului, poistettiin Jeesuksen kuoleman jälkeen (Kolossalaisille 2:13, 14).

   Väärä käsitys: Apostoli Paavali vietti sapattia, vaikka hän oli kristitty.

   Tosiasia: Paavali kävi synagogissa sapattina, mutta ei osallistuakseen sen viettoon juutalaisten kanssa (Apostolien teot 13:14; 17:1–3; 18:4). Sen sijaan hän saarnasi synagogissa hyvää uutista, sillä siihen aikaan oli tapana, että vierailijoita pyydettiin puhumaan yleisölle (Apostolien teot 13:15, 32). Paavali saarnasi ”joka päivä”, ei ainoastaan sapattina (Apostolien teot 17:17)

   Väärä käsitys: On väärin varata yksi päivä viikossa lepoa ja palvontaa varten.

   Tosiasia: Raamattu antaa jokaisen kristityn tehdä oman valintansa tässä asiassa (Roomalaisille 14:5)

   • Jumala siunasi ja pyhitti sapatinpäivän jo luomisviikolla. Miksi Jumala olisi odottanut pari tuhatta vuotta ennen kuin asetti sapattikäskyn voimaan? On selvää että jo Aatami ja Eeva viettivät sapattia.

    >> Lakiliitto, johon myös sapatti kuului, poistettiin Jeesuksen kuoleman jälkeen <<

    Poistettiinko kymmenen käskyä Jeesuksen kuoleman jälkeen?

    Toistan itseäni, mutta Room 14:5 ei käsittele sapattia, luvun konteksti paljastuu jakeesta yksi, "Heikkouskoista hoivatkaa, rupeamatta väittelemään mielipiteistä." Sapatin rikkomisesta oli määrätty kuolemanrangaistus, tuskin siis mikään mielipidekysymys. Sapatin vietto oli alkuseurakunnalle itsestään selvä asia. Koska heti jakeessa kuusi puhutaan syömisestä, on todennäköistä, että päivillä tarkoitetaan esimerkiksi paastopäiviä. Sana sapatti ei esiinny tässä luvussa, joten jakeessa viisi tuskin viitataan sapattiin.


   • Oleteksyttäjä
    Kristitty.net kirjoitti:

    Jumala siunasi ja pyhitti sapatinpäivän jo luomisviikolla. Miksi Jumala olisi odottanut pari tuhatta vuotta ennen kuin asetti sapattikäskyn voimaan? On selvää että jo Aatami ja Eeva viettivät sapattia.

    >> Lakiliitto, johon myös sapatti kuului, poistettiin Jeesuksen kuoleman jälkeen <<

    Poistettiinko kymmenen käskyä Jeesuksen kuoleman jälkeen?

    Toistan itseäni, mutta Room 14:5 ei käsittele sapattia, luvun konteksti paljastuu jakeesta yksi, "Heikkouskoista hoivatkaa, rupeamatta väittelemään mielipiteistä." Sapatin rikkomisesta oli määrätty kuolemanrangaistus, tuskin siis mikään mielipidekysymys. Sapatin vietto oli alkuseurakunnalle itsestään selvä asia. Koska heti jakeessa kuusi puhutaan syömisestä, on todennäköistä, että päivillä tarkoitetaan esimerkiksi paastopäiviä. Sana sapatti ei esiinny tässä luvussa, joten jakeessa viisi tuskin viitataan sapattiin.

    Alat olla jo häviöllä sitkeässä väittämisessäsi. Myönnä jo, että olet pahasti eksyksissä sapattisi kanssa!


  • kenelletodistat

   Kristitty net ei liene kiinnostunut todistamaan Jeesuksesta, vaan sapatista.

   Ketä hän silloin palvelee?

   Ovatko ahdistuksessa ja monien koettelemusten keskellä elävät uskomattomat kiinnostuneita sapatista vai Jeesuksen rakkaudesta?

   Aloittiko Jeesus todistamisen aina sapatista puhuen? Vai mistä Jeesus puhui?

   • Aihe on tärkeä, koska kristityt tahallaan ja tietoisesti rikkovat kymmentä käskyä. Koska kukaan muu ei saarnaa tästä tärkeästä aiheesta, jonkun on se tehtävä. Minun mielestäni on täysin asiallista käydä tällä foorumilla myös opillista keskustelua, ei jokaisen aloituksen tarvitse olla todistuspuheenvuoro Jeesuksesta.


   • OsoittaaJeesusta
    Kristitty.net kirjoitti:

    Aihe on tärkeä, koska kristityt tahallaan ja tietoisesti rikkovat kymmentä käskyä. Koska kukaan muu ei saarnaa tästä tärkeästä aiheesta, jonkun on se tehtävä. Minun mielestäni on täysin asiallista käydä tällä foorumilla myös opillista keskustelua, ei jokaisen aloituksen tarvitse olla todistuspuheenvuoro Jeesuksesta.

    >>>ei jokaisen aloituksen tarvitse olla todistuspuheenvuoro Jeesuksesta.<<<

    Ei ehkä tarvitsekaan eikä täällä jokainen puheenvuoro todistakaan Jeesuksesta. Mutta Pyhä Henki todistaa Jeesuksesta ja esittelee Häntä (Joh 1:17, 14:26, 16:13-14). Sen tähden että vain harva kirjoittaja kirjoittaa Pyhässä Hengessä, Hengen vaikutuksesta, Jeesusta Kristusta ei tuoda esille eikä Häntä kehuta ja osoiteta.
    Pyhän Hengen antama opetus menee aina Jeesukseen Kristukseen tavalla tai toisella.


  • yhteinentulkinta

   Jehovan todistajilla ja Helluntaikirkolla ja Vapaakirkolla ja Metodisteilla ja Babtisteilla ja Luterilaisilla ja Pelastusarmeijalaisilla ja kymmenillä muilla vapaiden suuntien kirkoilla ja seurakunnilla on tuossa sapatti asiassa yhteneväinen näkemys ja se on hyvä.

   • Heidän kaikkien yhteneväinen näkemys on väärä.


   • miksi.erossa

    Myöskin katolisella kirkolla sama näkemys. He kaikki voisivat olla yhtä. Eikö vain yhteinentulkinta ?


  • Suomessa luterilainen kirkko pitää Raamattua ylimpänä ohjeenaan. Kysymyksessä sapatista se seuraa kuitenkin katolisen kirkon traditiota, ihmisten omasta päästään keksimää käskyä. Katolisen kirkon mukaan katolinen kirkko on siirtänyt omalla auktoriteetillaan sapatin sunnuntaille. Luterilaisissa tunnustuskirjoissa Augsburgin tunnustuksessa asia ilmaistaan seuraavasti:

   ”He (katolilaiset) viittaavat myös sapattiin, joka kymmenen käskyn vastaisesti näyttää siirretyn vietettäväksi Herran päivänä. Mistään muusta esimerkistä ei tehdä niin suurta numeroa kuin sapatin muuttamisesta. Näin he korostavat äärimmilleen kirkon valtaa, koska se on kyennyt myöntämään vapauksia jopa kymmenen käskyn määräyksestä.” (Augsburgin tunnustus XXVIII, Kirkollinen valta http://tunnustuskirjat.fi/augstunn2.html#kirkollinenvalta)

   Katolinen lehti The Catholic Universe Bulletin:

   ”Roomalaiskatolinen kirkko vaihtoi sapatin sunnuntaiksi jumalallisella, erehtymättömällä auktoriteetillaan, jonka se on saanut perustajaltaan, Jeesukselta Kristukselta. Protestantilla, joka väittää Raamatun olevan ainoa hengellinen ohje, ei ole mitään valtuutusta viettää sunnuntaita.” (The Catholic Universe Bulletin, August 14, 1942, p. 4.)

   The Convert's Catechism of Catholic Doctrine:

   ”K: Mikä päivä on sapatti?
   V: Lauantai on sapatinpäivä.
   K: Miksi vietämme sunnuntaita lauantain sijaan?
   V: Me vietämme sunnuntaita lauantain sijaan koska Katolinen kirkko siirsi juhlallisuuden lauantailta sunnuntaille.”
   (The Convert's Catechism of Catholic Doctrine (1957) p. 50)

   Kardinaali James Gibbons kirjoittaa:

   ”Voit lukea Raamatun ensimmäisestä mooseksen kirjasta ilmestyskirjaan, etkä löydä ainuttakaan riviä, joka valtuuttaisi sunnuntain pyhittämisen. Kirjoitukset vahvistavat lauantain uskonnollisen juhlimisen, päivän, jota me emme ikinä pyhitä.” (Kardinaali James Gibbons, The Faith of Our Fathers 1978)

   Selvästi sunnuntain vietto on protestanttisuuteen tullut suoraan katoliselta kirkolta, uskonpuhdistajilta jäi tämä doktriini puhdistamatta.

  • rakkausvailaki

   Jankkaamisen makua tässä nyt alkaa jo olla. Eiköhän olisi aika jättää tämä aihe ja alkaa keskustella muusta.

   Vaikka ahneudesta, ylpeydestä, omahyväisyydestä, itsekkyydestä, aina oikeassa olemisesta, erehtymättömyydestä jne.

   On valtaisa joukko asioita, vääriä asioita, joihin me kristitytkin syyllistymme, etkö ole huolissasi siitä; etkä varoita niistä asioista.

   Monesko käsky on tämä: Älä ole ylpeä
   Entä tämä: Älä ole itsekäs
   Entä tämä: Älä ole rahanahne
   Entä tämä: Älä ole riitaisa
   ja tämä: Älä elä vihassa
   ja tämä: Älä ole laiska
   entä tämä: Älä ole häijy
   älä ole kerskailija
   älä ole irstailija
   älä ole mässäilijä
   älä ole panettelija
   älä ole kiittämätön
   älä ole rakkaudeton
   älä ole juonittelija
   älä ole pöyhkeilijä

   ja tätä listaa voisi jatkaa.... laki vai rakkaus palstalla näitä löytyy

   Miksi näitä asioita ei ole kirjoitettu Jumalan kymmenen käskyn laintauluihin?

   Jeesuksen rakkauden käskyyn nämä kuitenkin kaikki sisältyvät - eikö vain?

   Jeesuksen rakkauden käsky johtaa meitä siis paljon paremmin olemaan Jeesuksen kaltainen. Siihen sisältyy myös niitä asioita, mitä rakkaus tekee ja saa aikaan suhteessa lähimmäiseen. Niitäkään ei sisälly kymmeneen käskyyn. Kuten ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys, itsensähillitseminen, laupeus, antaminen, palveleminen, avustaminen, rakkaus jne

   Eihän kukaan ole väittänyt, että ne käskyt, jotka puhuvat Jeesuksen kaltaisuudesta olisi poispyyhittävä..
   2 Moos 20:
   1 Ja Jumala puhui kaikki nämä sanat ja sanoi:
   2 "Minä olen Herra, sinun Jumalasi, joka vein sinut pois Egyptin maasta, orjuuden pesästä.
   3 Älä pidä muita jumalia minun rinnallani.
   4 Älä tee itsellesi jumalankuvaa äläkä mitään kuvaa, älä niistä, jotka ovat ylhäällä taivaassa, älä niistä, jotka ovat alhaalla maan päällä, äläkä niistä, jotka ovat vesissä maan alla.
   5 Älä kumarra niitä äläkä palvele niitä. Sillä minä, Herra, sinun Jumalasi, olen kiivas Jumala, joka kostan isien pahat teot lapsille kolmanteen ja neljänteen polveen, niille, jotka minua vihaavat;
   6 mutta teen laupeuden tuhansille, jotka minua rakastavat ja pitävät minun käskyni.
   7 Älä turhaan lausu Herran, sinun Jumalasi, nimeä, sillä Herra ei jätä rankaisematta sitä, joka hänen nimensä turhaan lausuu.
   8 Muista pyhittää lepopäivä.
   9 Kuusi päivää tee työtä ja toimita kaikki askareesi;
   10 mutta seitsemäs päivä on Herran, sinun Jumalasi, sapatti; silloin älä mitään askaretta toimita, älä sinä älköönkä sinun poikasi tai tyttäresi, sinun palvelijasi tai palvelijattaresi tai juhtasi älköönkä muukalaisesi, joka sinun porteissasi on.
   11 Sillä kuutena päivänä Herra teki taivaan ja maan ja meren ja kaikki, mitä niissä on, mutta seitsemäntenä päivänä hän lepäsi; sentähden Herra siunasi lepopäivän ja pyhitti sen.
   12 Kunnioita isääsi ja äitiäsi, että kauan eläisit siinä maassa, jonka Herra, sinun Jumalasi, sinulle antaa.
   13 Älä tapa.
   14 Älä tee huorin.
   15 Älä varasta.
   16 Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi.
   17 Älä himoitse lähimmäisesi huonetta. Älä himoitse lähimmäisesi vaimoa äläkä hänen palvelijaansa, palvelijatartaan, härkäänsä, aasiansa äläkä mitään, mikä on lähimmäisesi omaa."

   Jeesus vahvisti näistä käskyistä ne, jotka liittyvät suhteeseen Jumalaan ja ne, jotka liittyvät suhteessa ihmiseen. Sapatti ei liity kumpaankaan suhteeseen. Jeesus vahvisti sen ihmistä varten Israelin kansalle asetetuksi. Jeesus vei nämä käskyt vain paljon syvemmälle tasolle, osoittaakseen, että ihmisen on mahdotonta niitä täyttää.
   Matt. 5:28
   Mutta minä sanon teille: jokainen, joka katsoo naista himoiten häntä, on jo sydämessään tehnyt huorin hänen kanssansa

   Ajatuksetko eivät eksy koskaan sellaiseen? Sinähän tajuat sen vasta sitten, kun ajatus on jo tullut, et edes voi sille mitään tässä 'mainosten tulvassa'.

   Lepo on sinua itseäsi varten - etkö sinä lepää silloin, kun olet väsynyt?

   • >> Jankkaamisen makua tässä nyt alkaa jo olla. Eiköhän olisi aika jättää tämä aihe ja alkaa keskustella muusta. <<

    Miksi itse sitten jatkat tätä jankkaamista?

    >> On valtaisa joukko asioita, vääriä asioita, joihin me kristitytkin syyllistymme, etkö ole huolissasi siitä; etkä varoita niistä asioista. <<

    Sapattikäsky on ainoa käsky kymmenestä, jota käsketään kirkon virallisen opin taholta rikkomaan, siksi olen juuri tästä käskystä huolissani.

    >> Jeesus vahvisti näistä käskyistä ne, jotka liittyvät suhteeseen Jumalaan ja ne, jotka liittyvät suhteessa ihmiseen. Sapatti ei liity kumpaankaan suhteeseen. Jeesus vahvisti sen ihmistä varten Israelin kansalle asetetuksi. <<

    Sapatti liittyy Jumalasuhteeseemme. Väität että sapatti oli annettu Israelille. Olen jo moneen otteeseen osoittanut Raamatusta, että sapatti on annettu myös meille pakanoille. Laitetaan kertauksen vuoksi, sapatti annettiin jo luomisessa, ennen kuin maailmassa oli ainuttakaan juutalaista. Jeesus vahvistaa sapatin olevan koko ihmiskuntaa varten todetessaan että sapatti on ihmistä varten. Jo 2. Moos. 20:10 mukaan sapatti on muukalaisia varten. Jesajan mukaan sapatti on myös muukalaisille, eli meille pakanoille:

    ”Ja MUUKALAISET, jotka ovat liittyneet Herraan, palvellakseen häntä ja rakastaakseen Herran nimeä, ollakseen hänen palvelijoitansa, kaikki, jotka pitävät sapatin eivätkä sitä riko ja pysyvät minun liitossani, ne minä tuon pyhälle vuorelleni ja ilahutan heitä rukoushuoneessani, ja heidän polttouhrinsa ja teurasuhrinsa ovat otolliset minun alttarillani, sillä minun huoneeni on kutsuttava kaikkien kansojen rukoushuoneeksi.” (Jes. 56:6-7)


   • 1234567---

    Ylpeälle ihmiselle on vaikeaa pitää sapatti pyhänäpäivänä. Ilmestyskirjassa tiedetään: Saa kaikki suuret ja pienet kumartamaan itseään peto 666


   • Anonyymi

    "Jeesus vahvisti näistä käskyistä ne, jotka liittyvät suhteeseen Jumalaan ja ne, jotka liittyvät suhteessa ihmiseen. Sapatti ei liity kumpaankaan suhteeseen. "

    Käskyt oli kirjoitettu Jlan sormella kahteen laintauluun.
    Kummassa taulussa oli sapattikäsky?

    Sapatti on luomisen muistopäivä ja sapatti on Egyptin orjuudesta eli synnin orjuudesta vapautumisen muistopäivä.

    2Ms20:8. Muista pyhittää lepopäivä.
    9. Kuutena päivänä tee työtä ja hoida kaikkia tehtäviäsi,
    10. mutta seitsemäs päivä on Herran, sinun Jumalasi, sapatti. Älä tee silloin mitään työtä, älä sinä, älköön poikasi tai tyttäresi, palvelijasi tai palvelijattaresi tai juhtasi älköönkä alueellasi asuva muukalainen.
    11. Sillä kuutena päivänä Herra teki taivaan ja maan ja meren ja kaikki, mitä niissä on, mutta seitsemäntenä päivänä hän lepäsi. Sen tähden Herra siunasi sapatinpäivän ja pyhitti sen.

    5:Ms5:12. Pidä huoli siitä, että pyhität lepopäivän, niin kuin Herra, sinun Jumalasi, on sinua käskenyt.
    13. Kuutena päivänä tee työsi ja toimita kaikki askareesi,
    14. mutta seitsemäs päivä on Herran, sinun Jumalasi, sapatti. Älä tee silloin mitään työtä, älä sinä, älköön poikasi tai tyttäresi, palvelijasi tai palvelijattaresi, härkäsi, aasisi tai juhtasi älköönkä alueellasi asuva muukalainen, että palvelijasi ja palvelijattaresi saisivat levätä, niin kuin sinäkin.
    15. Muista, että olit itse orjana Egyptin maassa ja että Herra, sinun Jumalasi, vei sinut sieltä pois väkevällä kädellä ja ojennetulla käsivarrella. Sen tähden Herra, sinun Jumalasi, käski sinun viettää sapatinpäivää.


   • Anonyymi

    "Lepo on sinua itseäsi varten - etkö sinä lepää silloin, kun olet väsynyt?"

    Nukun yleensä joka yö.
    Ja viikoittain lepään sapattisin.
    Lyhyempiä lepotaukoja toki pidän työpäivien aikanakin.

    Mutta jos kutsu tulisi itsenäisyyspäivän vastaanotolle, niin päivää en voi itse valita.
    Samoin Jla on päättänyt mikä on lepopäivä.


  • rakkausvailaki

   Kysymys on siis siitä, että käskyt vaativat, rakkaus lähtee sydämestä ja saa meidät olemaan Jeesuksen kaltaisia, rakastamaan Jumalaa ja ihmisiä sydämestä tulevalla rakkaudella. Siihen rakkauteen emme pääse, ellemme ole antaneet Jeesukselle lupaa tulla asumaan meidän sisimpäämme, meidän pitää olla siis kokenut armo, syvä armo, jota emme ole ansainneet.

   Ilman tuon armon kokemista, meistä tulee kovia ja vaativia ja rakkaudettomia ja syyttäviä ja arvostelevia ja tuomitsevia ja toisia halveksivia ja väheksyviä.

   Laki ei saa meissä aikaan sydämen eli sisimpämme muutosta, mutta rakkaus tekee sen .

  • Lepopäivä

   Minun Raamatussani lukee muista pyhittää lepopäivä, ei sanaakaan sapatista!

   • Katsoppas Raamattuasi tarkemmin, heti kaksi jaetta edemmäs jakeessa 2. Moos. 20:10 sanotaan että seitsemäs päivä on sapatti. Käyttämäsi Raamatun käännös on huonoa käännöstyötä. Kaikissa suomenkielisissä Raamatuissa on valitettavasti sama virhe, lukuun ottamatta vuoden 1776 bibliaa, joka kuuluu ”Muista sabbatin päivää, ettäs sen pyhittäisit.” Alkukielessä on lepopäivän tilalla sana Shabbat, sapatti. http://biblehub.com/interlinear/exodus/20-8.htm


  • NoudattaaInnokkaasti

   Kysyn aloittajalta; miksi opetat sapatin noudattamista? Mihin sinä pyrit?
   Entä opetatko kymmenestä käskystä muitakin käskyjä yhtä innokkaasti ja noudatat niitä?

   • Neljäs käsky on ainut käsky jota käsketään kirkon viralliselta taholta rikkomaan, siksi olen asiasta huolissani. Jos joku opettaisi että kristitty saa varastaa, tappaa ja tehdä huorin, olisin satavarmasti hänen kimpussaan aivan yhtä innokkaasti.


  • Jdjddjjd

   Miksi sinä pakotat pakanoita noudattamaan juutalaisia tapoja?

   • Sapatti ei ole juutalaisten tapa, vaan sapattikäsky löytyy kymmenestä käskystä, joka on universaali ja koskee koko maailmankaikkeutta ja kaikkia ihmisiä. Olen moneen otteeseen toistanut täällä, että minä en opeta mitään juutalaisia tapoja. Kristittyjen tulee pysyä kaukana juutalaisten traditioista ja perinnäissäädöksistä, jotka ovat vain ihmisten oppeja. Raamatun tulee olla kristityn ylin elämänohje.


   • ei.kukaann

    Ei teitä kukaan pakota.


   • siisnäin
    Kristitty.net kirjoitti:

    Sapatti ei ole juutalaisten tapa, vaan sapattikäsky löytyy kymmenestä käskystä, joka on universaali ja koskee koko maailmankaikkeutta ja kaikkia ihmisiä. Olen moneen otteeseen toistanut täällä, että minä en opeta mitään juutalaisia tapoja. Kristittyjen tulee pysyä kaukana juutalaisten traditioista ja perinnäissäädöksistä, jotka ovat vain ihmisten oppeja. Raamatun tulee olla kristityn ylin elämänohje.

    Silti pakotat ihmiset noudata sinun epäraamatullista tapoja niin kuin sapatti ja uhrimenot.


   • siisnäin kirjoitti:

    Silti pakotat ihmiset noudata sinun epäraamatullista tapoja niin kuin sapatti ja uhrimenot.

    Missään kohtaa en ole pakottanut ketään. Aikuiset ihmiset lukevat mielipiteeni täältä ja sitten tekevät niin kuin itse lystää. Missä määrin sapatti on epäraamatullinen tapa? "Muista pyhittää sapatinpäivä" on neljäs käsky. Uhrimenoista en ole täällä kirjoittanut sanaakaan.


   • siisnäin
    Kristitty.net kirjoitti:

    Missään kohtaa en ole pakottanut ketään. Aikuiset ihmiset lukevat mielipiteeni täältä ja sitten tekevät niin kuin itse lystää. Missä määrin sapatti on epäraamatullinen tapa? "Muista pyhittää sapatinpäivä" on neljäs käsky. Uhrimenoista en ole täällä kirjoittanut sanaakaan.

    Sapatissa noudatetaan uhrisäännöt.


   • 1234567---
    siisnäin kirjoitti:

    Silti pakotat ihmiset noudata sinun epäraamatullista tapoja niin kuin sapatti ja uhrimenot.

    Pieni vähemmistö ei pysty pakottamaan ketään yhtikäs mihinkään.

    Pakottajat tulevat valtaa pitävistä. Ennen aikaan oli laki valtaapitäviltä joka koski kaikkia, sunnuntaisin eivät saaneet kaupat olla auki. Laki koski myöskin adventisteja, vaikka heillä pyhäpäivä on sapatti.

    Nykyään on toisenlainen laki kaupat saavat olla vapaasti auki. Ei näitä pieni vähemmistö lakeja laadi. Valtaapitävien lait muuttuvat aina ajansaatossa.


   • Anonyymi
    siisnäin kirjoitti:

    Sapatissa noudatetaan uhrisäännöt.

    "Sapatissa noudatetaan uhrisäännöt."

    Sapatti on yksi kymmenestä käskystä.
    10 käskyssä ei ole yhtään määräystä uhraamisesta.
    Uhrimenoista säädettiin aivan eri laiessa.
    Ne kaikki viittasivat Jeesukseen Jlan Karitsana, joka otti pois maailman synnin.


  • eivieläollaajassa

   'Saa kaikki suuret ja pienet kumartamaan itseään peto 666'

   Emme ole vielä tässä ajassa, emme lähelläkään. Danielin kirjaan tutustuminen on näköjään jäänyt heikoille.

   • Että sunnuntain vietto olisi pedon merkki, on adventistien harhaoppia.


   • 1234567---
    Kristitty.net kirjoitti:

    Että sunnuntain vietto olisi pedon merkki, on adventistien harhaoppia.

    Sinulla ei vielä näköjään ymmärrys riitä. Sunnuntai on pedonmerkki ja sillä siisti. Ensin täytyy tunnistaa peto 666 niin senjälkeen on helppo tunnistaa tämän pedon merkki.


  • amerikanharhoja

   Adventistit pakotetaan amerikkalaiseen hapatukseen tässä antikristus asiassa.

   He pitävät paavia antikristuksena - siis jokaista paavia....

   Tälle ei ole mitään pohjaa sanalla.

   • 1234567---

    Minua ei ole kukaan pakottanut mihinkään, joten se on valetta. Luterilaiselta pohjalta näen Paavin petona, antikristuksena, josta 1700-luvun Luterilaiset virret kertovat.

    Paavinvalta sai kuolinhaavan Ranskan vallatessa Rooman v. 1798 ja vangitessa paavin. Näytti siltä, että se merkitsi loppua paavikunnalle. Englantilainen historioitsija Thomas Carlyne kirjoitti katolisesta kirkosta: Paavikunta ei voi palata takaisin enempää kuin pakanuuskaan. Mutta "kuolinhaava" alkoi parantua. Lateraanisopimuksen mukaan v.1929 Vatikaani sai v. 1870 menettämänsä alueen ja poliittiset oikeutensa takaisin.

    Ilm.13:3. Ja minä näin yhden sen päistä olevan ikäänkuin kuoliaaksi haavoitetun, mutta sen kuolinhaava parantui. Ja koko maa seurasi ihmetellen petoa.


  • paratiisinalku

   Minkä käskyn Jumala antoi ensimmäiselle ihmisparille, kun heidät siirrettiin Edenin paratiisiin?

   Vaihtoehdot tässä.
   - muistakaa levätä sapattina
   - varjelkaa ja viljelkää paratiisia
   - hyvän ja pahan tiedon puusta älä syö
   - rakastakaa toisianne

  • kuolemanlaki

   Eikös nämä kaikki ole Mooseksan lain käskyjä?
   1. Moos. 17:14

   Mutta ympärileikkaamaton miehenpuoli, jonka esinahan liha ei ole ympärileikattu, hävitettäköön kansastansa; hän on rikkonut minun liittoni."
   2. Moos. 12:15

   Seitsemän päivää syökää happamatonta leipää; jo ensimmäisenä päivänä korjatkaa pois hapan taikina taloistanne. Sillä jokainen, joka hapanta syö, ensimmäisestä päivästä seitsemänteen päivään asti, hävitettäköön Israelista.
   2. Moos. 12:19

   Seitsemään päivään älköön hapanta taikinaa olko teidän taloissanne; sillä jokainen, joka hapanta leipää syö, hävitettäköön Israelin kansasta, olipa hän muukalainen tai maassasyntynyt.
   2. Moos. 30:33

   Jokainen, joka valmistaa sellaisen voiteen, ja jokainen, joka sivelee sitä syrjäiseen, hävitettäköön kansastansa."
   2. Moos. 30:38

   Jokainen, joka sellaista tekee nauttiaksensa sen tuoksusta, hävitettäköön kansastansa."
   2. Moos. 31:14

   Siis pitäkää sapatti, sillä se on teille pyhä. Joka sen rikkoo, rangaistakoon kuolemalla; sillä kuka ikinä silloin työtä tekee, hävitettäköön kansastansa.
   3. Moos. 7:20

   Mutta jokainen, joka saastaisena ollessaan syö yhteysuhriteuraan lihaa, joka on Herran oma, hävitettäköön kansastansa.
   3. Moos. 7:21

   Jos joku koskee johonkin saastaiseen, mihin tahansa, joko ihmisen saastaan tahi saastaiseen karjaeläimeen tai mihin inhottavaan saastaan tahansa, ja syö yhteysuhriteuraan lihaa, joka on Herran oma, hänet hävitettäköön kansastansa."
   3. Moos. 7:25

   Sillä jokainen, joka syö sen eläimen rasvaa, josta tuodaan Herralle uhri, hävitettäköön kansastansa.
   3. Moos. 7:27

   Jokainen, joka syö verta, minkälaista hyvänsä, hävitettäköön kansastansa."
   3. Moos. 17:4

   eikä tuo sitä ilmestysmajan ovelle antaaksensa sen uhrilahjana Herralle Herran asumuksen edessä, hänet pidettäköön vereen vikapäänä; hän on vuodattanut verta, ja se mies hävitettäköön kansastansa.
   3. Moos. 17:9

   eikä tuo sitä ilmestysmajan ovelle, Herralle uhrattavaksi, se mies hävitettäköön kansastansa.
   3. Moos. 17:14

   Sillä kaiken lihan sielu on sen veri, jossa sen sielu on; sentähden minä sanon israelilaisille: Älkää syökö minkään lihan verta. Sillä kaiken lihan sielu on sen veri; jokainen, joka sitä syö, hävitettäköön.
   3. Moos. 18:29

   Sillä jokainen, joka tekee minkä tahansa näistä kauhistuksista, hävitettäköön kansastansa, kaikki, jotka semmoista tekevät.
   3. Moos. 19:8

   Ja joka sitä syö, joutuu syynalaiseksi, sillä hän on häväissyt Herran pyhän, ja hänet hävitettäköön kansastansa.
   3. Moos. 20:17

   Jos joku ottaa vaimoksi sisarensa, isänsä tyttären tai äitinsä tyttären, ja näkee hänen häpynsä ja tämä näkee hänen häpynsä, niin se on häpeä, ja heidät hävitettäköön kansalaistensa silmien edessä; hän on paljastanut sisarensa hävyn, hän on joutunut syynalaiseksi.
   3. Moos. 20:18

   Jos joku makaa kuukautistilassa olevan naisen kanssa ja paljastaa hänen häpynsä, avaa hänen lähteensä, ja nainen paljastaa verensä lähteen, niin heidät molemmat hävitettäköön kansastansa.
   3. Moos. 22:3

   Sano heille polvesta polveen: Jos kuka tahansa teidän jälkeläisistänne saastuneena ollessaan lähestyy niitä pyhiä lahjoja, joita israelilaiset pyhittävät Herralle, hänet hävitettäköön minun kasvojeni edestä.
   3. Moos. 23:29

   Sillä jokainen, joka ei sinä päivänä kurita itseänsä paastolla, hävitettäköön kansastansa.
   4. Moos. 9:13

   Mutta se mies, joka on puhdas eikä ole matkoilla ja kuitenkin jättää pääsiäisen viettämättä, hävitettäköön kansastansa, koska hän ei tuonut uhrilahjaa Herralle määräaikanansa; se mies joutuu syynalaiseksi.
   4. Moos. 15:30

   Mutta se, joka tahallisesti tekee syntiä, olipa hän maassa syntynyt tai muukalainen, pilkkaa Herraa, ja hänet hävitettäköön kansastansa.
   4. Moos. 19:13

   Jokainen, joka koskee kuolleeseen, kuolleen ihmisen ruumiiseen, eikä puhdistaudu, hän saastuttaa Herran asumuksen, ja hänet hävitettäköön Israelista, koska puhdistusvettä ei ole vihmottu häneen; hän on saastainen, hänen saastaisuutensa pysyy hänessä yhä.
   4. Moos. 19:20

   Mutta joka on saastunut eikä puhdistaudu, se hävitettäköön seurakunnasta, koska hän on saastuttanut Herran pyhäkön eikä puhdistusvettä ole vihmottu häneen; hän on saastainen.
   3. Moos. 20:27

   Jos jossakin miehessä tai naisessa on vainaja-tai tietäjähenki, niin heidät rangaistakoon kuolemalla; heidät kivitettäköön, he ovat verivelan alaiset.
   2. Moos. 21:29

   Mutta jos härkä on ennenkin puskenut ja sen isäntää on varoitettu eikä hän ole sitä vartioinut, ja jos se tappaa miehen tai naisen, niin härkä kivitettäköön, ja myös sen isäntä rangaistakoon kuolemalla.
   2. Moos. 19:13

   Älköön kenenkään käsi häneen koskeko, vaan hänet kivitettäköön tahi ammuttakoon kuoliaaksi

   tässä joitakin Herran antamia käskyjä Moosekselle.

   Jos Mooseksen lakia julistetaan, eikö näissä ole varteenotettavia käskyjä?

   • Oikein hyviä lakeja kaikki, mikä on sinun pointtisi?


   • Huomaa että sapattikysymyksessä ei ole kyse Mooseksen lain noudattamisesta, vaan sapattikäsky sisältyy kymmeneen käskyyn, joka jokaisen maanpäällisen kirkkokunnan mukaan velvoittaa kristittyjä. Jos olet sitä mieltä että Mooseksen laki on sairas, raaka tai julma, voit osoittaa sen syytöksen Jumalalle.


  • siisnäin

   Etkö halunnut kohdata totuus ??? Kristitty.net kirjoitti: >>>>>>
   Missään kohtaa en ole pakottanut ketään. Aikuiset ihmiset lukevat mielipiteeni täältä ja sitten tekevät niin kuin itse lystää. Missä määrin sapatti on epäraamatullinen tapa?<<<<< "Muista pyhittää sapatinpäivä" on neljäs käsky. Uhrimenoista en ole täällä kirjoittanut sanaakaan.
   Näytä lisää
   Sapatissa noudatetaan uhrisäännöt. Kannattaisi alkaa lukea PYHÄ RAAMATTU . UUDESSA LIITOSSA EI LÖYDY UHRISÄÄNTÖJÄ. LUE HEBR. KIRJE JOS ET MINUA USKO..

   • Näytäpä minulle Raamatusta mitä uhrisääntöjä sapatissa noudatetaan?


   • Marko-K
    Kristitty.net kirjoitti:

    Näytäpä minulle Raamatusta mitä uhrisääntöjä sapatissa noudatetaan?

    "Mutta sapatinpäivänä uhraa kaksi vuoden vanhaa virheetöntä karitsaa ynnä kaksi kymmenennestä lestyjä jauhoja, öljyyn sekoitettuna, ruokauhriksi, sekä siihen kuuluva juomauhri.
    Tämä on sapatin polttouhri, joka uhrattakoon kunakin sapattina jokapäiväisen polttouhrin ja siihen kuuluvan juomauhrin ohella."

    Alttarikin voi olla aika yksikertainen, ei siis välttämättä tarvita temppeliä:
    "Tee minulle alttari maasta, ja uhraa sen päällä polttouhrisi ja yhteysuhrisi, lampaasi ja raavaasi. Joka paikassa, mihin minä säädän nimeni muiston, minä tulen sinun tykösi ja siunaan sinua.
    Mutta jos sinä teet minulle kivialttarin, niin älä rakenna sitä hakatusta kivestä; sillä jos sinä kosket taltallasi kiveen, niin sinä saastutat sen."


  • Historiaan

   Martti Luther: "Ihmettelen suuresti sitä,että minua on syytetty kymmenen käskyn hylkäämisestä. Voisimmeko pitää synin olemassaoloa mahdollisena ilman lakia ? Joka poistaa lain,hänen ehdottomasti täytyy poistaa myöskin synti. En ole milloinkaan hylännyt lakia." Spiritual Antichrist, s.71

   • "En ole milloinkaan hylännyt lakia" Paitsi katekismuksessa opetuksessa sunnuntai lepopäivästä.


  • markku.lievonen

   Kuuntelin tänään töiden lomassa Radiosta tullutta iltahartautta, jossa luettiin Apostolienteot 14 lukua. Kuunnellessani tuli vahvasti mieleen tämä foorumi.

   Juutalaiset eivät sulattaneet alkuunkaan apostolien opetusta Jeesuksesta ja alkoivat vainoamaan heitä. Kansakin jakaantui kun Juutalaiset jatkoivat lain puolesta taistelemista.

   Niin, ei uutta auringon alla, jos ihminen ei usko apostolien kautta tulleeseen opetukseen. Lakihenkiset nostavat edelleen melkoisen metakan kuin Juutalaiset silloisena aikana,- polkien Jeesuksen sovitustyön / lain täyttä,misestä jalkoihinsa.

   • 1234567---

    Kuuluessani Luterilaiseen kirkkoon ja käydessäni rippikoulun piti kymmenenkäskyn laki selityksineen osata ulkoa, ennenvanhaan.
    Olen entinen Luterilainen kuitenkin Lutherin linjoilla mitä tulee, Ilmestyskirjan petoon antikristukseen, josta 1700-luvun Luterilaiset virret kertovat antikristus peto, paavi.


  • AdamjaEva

   Minkä käskyn Jumala antoi ensimmäiselle ihmisparille, kun heidät siirrettiin Edenin paratiisiin?

   Vain nämä kaksi
   - varjelkaa ja viljelkää paratiisia
   - hyvän ja pahan tiedon puusta älä syö

   Ei mitään muuta.

   • Jumala pyhitti sapatinpäivän jo luomisviikolla. Miksi Jumala olisi odottanut pari tuhatta vuotta ennen kuin asetti sen voimaan? Tietysti Aatami ja Eeva viettivät sapattia.


  • sapattionjuutalaisille

   Sapatti annettiin vain juutalaisille.

   • 1234567---

    Hyvin on sinutkin aivopesty. Jeesus sanoi: Sapatti on annettu ihmistä varten.


   • 2. Moos. 20:10 mukaan sapatti on muukalaisia varten, Jesajan mukaan sapatti on muukalaisia varten Jes. 56:6-7 ja sapatti annettiin jo luomisessa, ennen kuin maailmassa oli ainuttakaan juutalaista.


  • Raamatunsana

   'Tietysti Aatami ja Eeva viettivät sapattia.'

   Todistus Raamatusta, ole hyvä!

   Minä en löydä yhtäkään jaetta, jossa sanotaan, että Adam ja Eeva viettivät sapattia!

   • armonkerjäläinen

    Koko patriarkallisen kauden ajalta ei ole yhtään mainintaa suorasta käskystä pyhittää sapattia. Emme myöskään löydä suoraa käskyä,joka KIELTÄISI varastamisen,tappamisen,aviorikoksen tai epäjumalanpalveluksen.
    Vaikeneminen ei siis todista mitään, paitsi korkeintaan sen,että näitä käskyjä pidettiin itsestään selvinä.


  • Israeilinkansa

   2 Moos 1:
   13 Niin egyptiläiset pitivät israelilaisia orjantyössä väkivalloin
   14 ja katkeroittivat heidän elämänsä kovalla laasti-ja tiilityöllä ja kaikenlaisella työllä ulkona kedolla, kaikenlaisella työllä, jota he teettivät heillä väkivalloin

   Tämä oli Israelin kansan tilanne egyptissä, kun hallitsijaksi tuli faarao, joka ei Joosefista mitään tiennyt. Joka päivä heidän piti orjina tehdä työtä, ei lepoa lainkaan, vain rankkaa ja raskasta orjatyötä, jota vain kovennettiin kaiken aikaa.

   Egyptistä vapautumisen jälkeen vasta kansa sai levon työstänsä yhtenä päivänä viikossa.
   Ensin säädettiin orjuudesta vapautumisen karitsan ateria ja happamattoman leivän juhla. Ne viittasivat jo Kristukseen, viattomaan uhrikaritsaan!
   2 Moos 12:
   8 Ja he syökööt lihan samana yönä; tulessa paistettuna, happamattoman leivän ja katkerain yrttien kanssa he sen syökööt
   17 Ja pitäkää tätä happamattoman leivän juhlaa, sillä juuri sinä päivänä minä vein teidän joukkonne pois Egyptin maasta; sentähden pitäkää tätä päivää, sukupolvesta sukupolveen, ikuisena säädöksenä

   Tuo juhla kesti silloin vain yhden iltahetken, mutta se säädettiin 7 päivän pituiseksi Israelin kansan muistojuhlaksi orjuudesta vapautumisen juhlaksi, ensimmäisenä päivänä ei saanut tehdä työtä, vaan piti pitää juhlakokous ja samoin sitten juhlan viimeisenä 7 päivänä ei saanut tehdä työtä, vaan piti pitää juhlakokous. .. pääsiäinen Herran kunniaksi asetettiin silloin.

   Siitä orjuudesta vapautumisesta aloitettiin myös vuoden kuukaudet. Siitä johtuen Israelin vuosikalenteri on erilainen.

   Sitten vasta sapatti, kun oli jo lähdetty orjuudesta kulkemaan kohti luvattua maata. Sapatti muistutti joka viikko Israelin kansaa orjuudesta vapautumisesta, siitä muistuttaa juutalaisia tänäänkin heidän sapattinsa ja sapattiateriansa, se syödään illalla kiiruusti puettuna kengät jalassa.
   2 Moos 12:
   6 Ja pitäkää se tallella neljänteentoista päivään tätä kuuta; silloin Israelin koko seurakunta teurastakoon sen iltahämärässä
   11 Ja syökää se näin: kupeet vyötettyinä, kengät jalassanne ja sauva kädessänne; ja syökää se kiiruusti. Tämä on pääsiäinen Herran kunniaksi.

   2. Moos. 16:23

   Niin hän sanoi heille: "Tämä tapahtuu Herran sanan mukaan; huomenna on levon päivä, Herralle pyhitetty sapatti. Mitä leivotte, se leipokaa, ja mitä keitätte, se keittäkää; mutta kaikki, mitä tähteeksi jää, pankaa talteen huomiseksi."

   Tässä on Raamatun ensimmäinen jae, jossa sapatti sanana mainitaan.

   Käskyt annettiin vasta 2 Moos 20

  • Sanokaa joku vielä kerran että sapatti annettiin vain juutalaisille...

  • Totuuspalaaaina

   Näin kirjoitti >> Kristitty.net
   27.3.2017 21:51
   Näytäpä minulle Raamatusta mitä uhrisääntöjä sapatissa noudatetaan?

   Ai Missä ! Joo tässä ,, 4 Aitokultaisen seitsenhaaraisen lampun lamppuja hän hoitakoon niin, että ne aina palavat Herran edessä.
   5 Ja ota lestyjä jauhoja ja leivo niistä kaksitoista kakkua; joka kakussa olkoon niitä kaksi kymmenennestä.
   6 Ja lado ne päälletysten kahteen pinoon, kuusi pinoonsa, aitokultaiselle pöydälle Herran eteen.
   7 Ja pane pinojen päälle puhdasta suitsuketta leipien alttariuhriosana uhriksi Herralle.
   8 Sapatti sapatilta hän aina asettakoon ne Herran eteen israelilaisten antina; se on ikuinen liitto.
   9 Ne olkoot Aaronin ja hänen poikiensa omat, ja he syökööt ne pyhässä paikassa, sillä ne ovat korkeasti-pyhät; ne ovat hänen ikuinen osuutensa Herran uhreista."

   • Mikä on sinun pointtisi? Tietysti voimme viettää sapattia vaikka emme enää uhraakaan kakkuja sapattina.


   • siisnäin

    Tiesin että olet sokea mutta että noin... Kuules , koko sapatti on uhri Herralle ja siit et pääsee kaikkine ruokauhrit ja juomauhrit !!


   • Historiaan
    siisnäin kirjoitti:

    Tiesin että olet sokea mutta että noin... Kuules , koko sapatti on uhri Herralle ja siit et pääsee kaikkine ruokauhrit ja juomauhrit !!

    Wesley: "Onhan se hänen pettämistänsä suunannolla,kun puhutaan hänen verestään ja otetaan pois hänen kruununsa; kun halvennetaan jokin osa hänen laistansa, väittäen,että sillä edistetään hänen evankeliumiansa. Eikä totisesti voi välttää tätä sytöstä kukaan, joka saarnaa uskoa sillä tavalla, että siten kuuliaisuus joko välittömästi tai välillisesti syrjään sysätään,joka saarnaa Kristusta niin,että vähinkään Jumalan käskyistä siten kumotaan taikka jollakin lailla heikonnetaan. (Saarnoja, 1,s. 413.)


   • siisnäin
    Historiaan kirjoitti:

    Wesley: "Onhan se hänen pettämistänsä suunannolla,kun puhutaan hänen verestään ja otetaan pois hänen kruununsa; kun halvennetaan jokin osa hänen laistansa, väittäen,että sillä edistetään hänen evankeliumiansa. Eikä totisesti voi välttää tätä sytöstä kukaan, joka saarnaa uskoa sillä tavalla, että siten kuuliaisuus joko välittömästi tai välillisesti syrjään sysätään,joka saarnaa Kristusta niin,että vähinkään Jumalan käskyistä siten kumotaan taikka jollakin lailla heikonnetaan. (Saarnoja, 1,s. 413.)

    Kyllä Wesley tiesi että Laki on voimassa koko vanha liitto vertauskuvallisesti ja että jos me ei noudatetaan pisteen tarkkuudella niin käy meille huonosti. Mutta hän tiesi myös tasan tarkka että rakastamalla lähimmäinen me pidämme laki ja siinä Rakastamalla lähimmäinen noudatetaan koko laki ja täytetään sen saman tien.. Kannatta pyytä että Pyhä Jumala kertoo sinulle mitä on Kirjoitettu !!


   • siisnäin kirjoitti:

    Kyllä Wesley tiesi että Laki on voimassa koko vanha liitto vertauskuvallisesti ja että jos me ei noudatetaan pisteen tarkkuudella niin käy meille huonosti. Mutta hän tiesi myös tasan tarkka että rakastamalla lähimmäinen me pidämme laki ja siinä Rakastamalla lähimmäinen noudatetaan koko laki ja täytetään sen saman tien.. Kannatta pyytä että Pyhä Jumala kertoo sinulle mitä on Kirjoitettu !!

    >> Rakastamalla lähimmäinen noudatetaan koko laki ja täytetään sen saman tien.. <<

    Tätä kuulee paljon tällä foorumilla, ikään kuin rakkauden kaksoiskäsky kumoaisi lain. Jos rakastat lähimmäistä, ei tarvitse viettää sapattia, niinkö? Silloin ei vissiin tarvitse noudattaa myöskään viidettä ja kuudetta käskyä... Ikään kuin kymmenen käskyä olisi kumottu.


   • saviseutulainen
    Kristitty.net kirjoitti:

    >> Rakastamalla lähimmäinen noudatetaan koko laki ja täytetään sen saman tien.. <<

    Tätä kuulee paljon tällä foorumilla, ikään kuin rakkauden kaksoiskäsky kumoaisi lain. Jos rakastat lähimmäistä, ei tarvitse viettää sapattia, niinkö? Silloin ei vissiin tarvitse noudattaa myöskään viidettä ja kuudetta käskyä... Ikään kuin kymmenen käskyä olisi kumottu.

    Kristitty.net, jos sinulle ei Herran Jeesuksen antama rakkauden kaksoiskäsky kelpaa eli riitä, niin noudata sinä kymmentä käskyä - MUTTA MUISTA, ETTÄ SINUN ON TOTISESTI NOUDATETTAVA NIITÄ JOKAISTA TÄYDELLISESTI, EI SINNE PÄIN. NE ON TÄYTETTÄVÄ PIENINTÄKIN PIIRTOA MYÖTEN SILLOIN YHTÄ TÄYDELLISESTI KUIN HERRA JEESUS NE TÄYTTI.
    Jos uskot siihen kykeneväsi, niin onnea yrityksellesi!
    Ikävä kyllä samalla kun epätoivoista hankettasi koetat toteuttaa, teet kohdallasi tyhjäksi Jeesuksen Kristuksen ristintyön.
    Ja olet itse suistanut itsesi Jumalan armon alta lain alle.

    KÄSKYJEN LAKIA EI IHMINEN KYKENE TÄYTTÄMÄÄN.
    Tarkoittaako se sitten sitä, että voimme elää miten lystäämme, kun emme kertakaikkiaan pysty käskyjä noudattamaan niin kuin Pyhän Jumalan edessä noudattaa tulee!?
    EI TARKOITA. EI SITTEN SINNE PÄINKÄÄN.
    Se ettemme kykene käskyjä pitämään niin kuin tulisi, ei tietenkään tarkoita sitä, että "heitämme ne romukoppaan", emme välitä niistä edes ohjeina emmekä kasvattajana, emme johdattajana Jeesuksen Kristuksen tykö. Kymmenen käskyn tulee osoittaa meille oma kertakaikkinen kelvottomuutemme ja syntisyytemme, osoittaa meille, että ilman Jeesuksen Kristuksen uhria, Hänen täydellisesti täytettyä työtään edestämme, olemme hukassa s.o. kadotuksen omat.

    Kun Herra Jeesus sanoo, että "näissä kahdessa on sekä laki, että profeetat", Hän totisesti tarkoittaa sitä, että jos me pidämme rakkauden kaksoiskäskyn: "Rakasta Jumalaa ylitse kaiken muun kaikesta ..... ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi", se riittää.
    Vaan pidämmekö me nämä kaksi uutta käskyä niin kuin Pyhän Jumalan edessä tulisi?
    Yhtä epätäydelliset olemme pitämään myös niitä.
    Herra Jeesus on täyttänyt täydellisesti meidän edestämme myös rakkauden kaksoiskäskyn.

    Meillä ei ole Jumalan eteen tuotavana muuta "ansiota" kuin SYNTIMME.

    Se joka viettää sapattia lauantaina, niin viettäköön.
    Se joka ei sitä lauantaina vietä, niin olkoon viettämättä.
    Sunnuntai on ihan yhtä hyvä päivä viettää lepopäivää, pyhittää lepopäivä.

    Ja muuten;
    Sapatinlepo on meille annettu Jeesuksessa Kristuksessa.
    Hänessä meillä on kaikki. Ilman Häntä, Jeesusta Kristusta, ei meillä ole mitään.


   • siisnäin
    Kristitty.net kirjoitti:

    >> Rakastamalla lähimmäinen noudatetaan koko laki ja täytetään sen saman tien.. <<

    Tätä kuulee paljon tällä foorumilla, ikään kuin rakkauden kaksoiskäsky kumoaisi lain. Jos rakastat lähimmäistä, ei tarvitse viettää sapattia, niinkö? Silloin ei vissiin tarvitse noudattaa myöskään viidettä ja kuudetta käskyä... Ikään kuin kymmenen käskyä olisi kumottu.

    Ei se kumoa vaan täyttää. Ota vastaan Pyhä Henki niin viisastut..


   • saviseutulainen kirjoitti:

    Kristitty.net, jos sinulle ei Herran Jeesuksen antama rakkauden kaksoiskäsky kelpaa eli riitä, niin noudata sinä kymmentä käskyä - MUTTA MUISTA, ETTÄ SINUN ON TOTISESTI NOUDATETTAVA NIITÄ JOKAISTA TÄYDELLISESTI, EI SINNE PÄIN. NE ON TÄYTETTÄVÄ PIENINTÄKIN PIIRTOA MYÖTEN SILLOIN YHTÄ TÄYDELLISESTI KUIN HERRA JEESUS NE TÄYTTI.
    Jos uskot siihen kykeneväsi, niin onnea yrityksellesi!
    Ikävä kyllä samalla kun epätoivoista hankettasi koetat toteuttaa, teet kohdallasi tyhjäksi Jeesuksen Kristuksen ristintyön.
    Ja olet itse suistanut itsesi Jumalan armon alta lain alle.

    KÄSKYJEN LAKIA EI IHMINEN KYKENE TÄYTTÄMÄÄN.
    Tarkoittaako se sitten sitä, että voimme elää miten lystäämme, kun emme kertakaikkiaan pysty käskyjä noudattamaan niin kuin Pyhän Jumalan edessä noudattaa tulee!?
    EI TARKOITA. EI SITTEN SINNE PÄINKÄÄN.
    Se ettemme kykene käskyjä pitämään niin kuin tulisi, ei tietenkään tarkoita sitä, että "heitämme ne romukoppaan", emme välitä niistä edes ohjeina emmekä kasvattajana, emme johdattajana Jeesuksen Kristuksen tykö. Kymmenen käskyn tulee osoittaa meille oma kertakaikkinen kelvottomuutemme ja syntisyytemme, osoittaa meille, että ilman Jeesuksen Kristuksen uhria, Hänen täydellisesti täytettyä työtään edestämme, olemme hukassa s.o. kadotuksen omat.

    Kun Herra Jeesus sanoo, että "näissä kahdessa on sekä laki, että profeetat", Hän totisesti tarkoittaa sitä, että jos me pidämme rakkauden kaksoiskäskyn: "Rakasta Jumalaa ylitse kaiken muun kaikesta ..... ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi", se riittää.
    Vaan pidämmekö me nämä kaksi uutta käskyä niin kuin Pyhän Jumalan edessä tulisi?
    Yhtä epätäydelliset olemme pitämään myös niitä.
    Herra Jeesus on täyttänyt täydellisesti meidän edestämme myös rakkauden kaksoiskäskyn.

    Meillä ei ole Jumalan eteen tuotavana muuta "ansiota" kuin SYNTIMME.

    Se joka viettää sapattia lauantaina, niin viettäköön.
    Se joka ei sitä lauantaina vietä, niin olkoon viettämättä.
    Sunnuntai on ihan yhtä hyvä päivä viettää lepopäivää, pyhittää lepopäivä.

    Ja muuten;
    Sapatinlepo on meille annettu Jeesuksessa Kristuksessa.
    Hänessä meillä on kaikki. Ilman Häntä, Jeesusta Kristusta, ei meillä ole mitään.

    >> Ja olet itse suistanut itsesi Jumalan armon alta lain alle. <<

    Miksi sinun mielestäsi kymmenen käskyn noudattaminen on lain alla elämistä? Miten on se on pois armosta lankeamista, että pitää Jumalan käskyt? Ei niitä käskyjä ole turhaan annettu. Ei meillä ole mitään lupaa rikkoa kymmentä käskyä.

    >> Sunnuntai on ihan yhtä hyvä päivä viettää lepopäivää, pyhittää lepopäivä. <<

    Raamattu ei missään kohtaa pyhitä sunnuntaita lepopäiväksi. Raamatussa ei ole ainuttakaan jaetta, joka valtuuttaisi sunnuntain viettämisen.


   • Anonyymi

    Nämä olivat temppelipalveluksen asetuksia.
    Näitä noudattivat vain pyhäkköpalvelusvuorossa olevat papit.
    Ei nämä koskeneet muita seurakuntalaisia.
    Eivätkä siten ole mitään sapattikäskyyn liittyviä lisäsäädöksiä. Uhreista säädettiin eri laeissa.

    Jeesus on se elämän leipä, jota nämä leivät kuvasivat.

    Joh6:33. "Sillä Jumalan leipä on se, joka tulee alas taivaasta ja antaa maailmalle elämän."
    Joh6:51. "Minä olen se elävä leipä, joka on tullut alas taivaasta. Jos joku syö tätä leipää, hän elää iankaikkisesti. Ja se leipä, jonka minä annan, on minun lihani, maailman elämän puolesta."

    Samoin saamme mekin viikottaisessa seurakunnan kokouksessa elämän leipiä 12 kpl koko tulevalle viikon jokaiselle arkipäivälle aamulla ja illalla nautittavaksi. - Toivottavasti ravitsevaa elämän leipää, jos palvelusvuorossa olevat papit sitä meille tarjoilevat.

    Suitsukkeiden eli rukousten kera nämä leivät on syytä nauttia.
    Nämä ovat pappien ravintoa.
    Mutta Uuden Testamentin aikana kaikki uskovat ovat pappeja.

    1Piet2:4. Ja tulkaa hänen tykönsä, elävän kiven tykö, jonka ihmiset tosin ovat hyljänneet, mutta joka Jumalan edessä on valittu, kallis, 5. ja rakentukaa itsekin elävinä kivinä hengelliseksi huoneeksi, pyhäksi papistoksi, uhraamaan hengellisiä uhreja, jotka Jeesuksen Kristuksen kautta ovat Jumalalle mieluisia.


  • Historiaan

   Martin Luther sanoo: Matt. 5:17 johdosta: "Valheesta sentähden syyttävät Jeesusta ne, jotka sanovat, että Hän tarkoitti Mooseksen lakia, kun Hän Matt. 5:18 sanoo, ettei laki tule katoamaan. Meidän Herramme Jeesus ei puhu tässä ympärileikkauksen säänöistä, Mooseksen eli temppelipalveluksen laista, vaan, kuten jokainen voi itse nähdä, kymmenestä käskystä".

   • siisnäin

    Kymmenenkäskyt ovat me täyttänyt Rakastamalla Lähimmäinen..


  • omatuntotietää

   Room 2:
   14 Sillä kun pakanat, joilla ei lakia ole, luonnostansa tekevät, mitä laki vaatii, niin he, vaikka heillä ei lakia ole, ovat itse itsellensä laki
   15 ja osoittavat, että lain teot ovat kirjoitetut heidän sydämiinsä, kun heidän omatuntonsa myötä-todistaa ja heidän ajatuksensa keskenään syyttävät tai myös puolustavat heitä-
   16 sinä päivänä, jona Jumala on tuomitseva ihmisten salaisuudet Kristuksen Jeesuksen kautta, minun evankeliumini mukaan.

   Meille on luomistyössä asetettu 'oikean moraalin tunto', jota siis omaksitunnoksi sanotaan, että me olemme alusta asti tienneet mikä on oikein ja mikä on väärin. Siksi Adam ja Eeva eivät tarvinneet lakeja itselleen, heillä oli valmius tehdä oikein. Syntiinlankeemuksen jälkeen tämä 'omatunto' on myös muuttunut ja muovautunut ympäristön tapojen ja kulttuurien mukaan, mutta jossakin siellä syvällä edelleen on jokaisella 'oikean moraalin tunto', yleensä tappaja tietää tekevänsä väärin, vaikka ei lakia olisi koskaan asiasta kuullut tai nähnyt.

   Tuo Roomalaiskirjeen kohta kertoo meille siitä Jumalan tuomion oikeudenmukaisuudesta, joka kohtaa niitä, jotka eivät koskaan ole kuulleet pelastuksesta Kristuksessa. Heitä Jumalan tuomio kohtaa siis sen mukaan, miten he 'omassatunnossaan' ovat kokeneet tekevänsä oikein tai väärin. Näin minä ymmärrän.

   Adam ja hänen jälkeensä ihmiset lepäsivät silloin kun he kokivat olevansa väsyneitä; kovan työn keskellä heillä ei ollut jotain määrättyä päivää, jolloin he olisivat kokoontuneet jonnekin kiittämään Jumalaa tai rukoilemaan Jumalaa, sellaista kohtaa meille ei kerrota Raamatussa. Mutta, vaikka heillä ei ollut lakia, heidän omatuntonsa tiesi, mikä on oikein ja mikä on väärin, joten Nooan aikaiset ihmiset kyllä tiesivät tekevänsä pahaa vastoin omaatuntoansa. Heidän sydämissään oli siis kirjoitettuna se, miten toisia ihmisiä tulisi kohdella. Jumala ei siis ihmisen omatuntoon ole kirjoittanut lakia jostain erityisestä päivästä - joka niin väittää, puhuu asiasta, jolle Raamattu ei anna vahvistusta.

   Se, että Raamattu kertoo, että Jumala lepäsi saatuaan kaiken maapallolla valmiiksi tarkoitti sitä, että kaikki oli juuri siten, kuin Jumala halusi, maan päällä ei ollut enää muuta tehtävää - mutta taivaassa ei silloinkaan ollut enää kaikki siten, kuin Jumala halusi - sielunvihollinen ja hänen mukaansa osa enkelikunnasta oli jo langennut. Luomistyön ajaksi siulunvihollinen oli 'sidottu', hän ei voinut mitenkään estää Jumalan luomistyötä, vaan se toteutui ilman sielunvihollisen väliintuloa. Vasta kun ihminen siirrettiin paratiisiin ja Jumala lepäsi luomistyöstänsä, sielunvihollinen sai tulla koettelemaan ihmistä. Silloin alkoi Jumalalla taas työt, jotka eivät ole vieläkään loppuneet, Jumala ei ole voinut levätä sen koommin, kun syntiinlankeemus tapahtui. Jumala on ja tekee koko ajan työtä, eikä saa lepoa, ennen kuin siulunvihollinen 'sidotaan' uudestaan ja lopullinen lepo alkaa vasta sitten, kun sielunvihollinen ja hänen joukkonsa on kokonaan hävitetty.

   • >> Jumala ei siis ihmisen omatuntoon ole kirjoittanut lakia jostain erityisestä päivästä - joka niin väittää, puhuu asiasta, jolle Raamattu ei anna vahvistusta. <<

    Mutta Jumala on meille sanassaan antanut kymmenessä käskyssä käskyn "Muista pyhittää lepopäivä". Meillä ei ole ainuttakaan syytä rikkoa tätä käskyä.


   • kysynpävaan

    Kysyisin nimimerkki omatuntotietää. Jos sapatti olisi ollut vain juutalaisia varten, miksi Herra olisi siunannut seitsemännen päivän ja pyhittänyt sapatin satoja vuosia ennen juutalaisen kansakunnan syntyä ?


   • Marko-K
    Kristitty.net kirjoitti:

    >> Jumala ei siis ihmisen omatuntoon ole kirjoittanut lakia jostain erityisestä päivästä - joka niin väittää, puhuu asiasta, jolle Raamattu ei anna vahvistusta. <<

    Mutta Jumala on meille sanassaan antanut kymmenessä käskyssä käskyn "Muista pyhittää lepopäivä". Meillä ei ole ainuttakaan syytä rikkoa tätä käskyä.

    Lainaus messiaanisen Rabbi Lorenin vastauksesta kysymykseen kristittyjen sapatin vietosta:
    "On tärkeää ymmärtää, että Siinain liitto oli nimenomaan tehty Jumalan ja Israelin välillä eikä sisällä koko ihmiskuntaa. Tämä tarkoittaa, että 10 käskyä on erityisesti suunnattu Israelin kansaa ja ovat yhteenveto Siinain liitosta."
    ja: "Siinain liitto liittona ei ollut suunnattu pakanakristittyille"


   • armonkerjäläinen
    Marko-K kirjoitti:

    Lainaus messiaanisen Rabbi Lorenin vastauksesta kysymykseen kristittyjen sapatin vietosta:
    "On tärkeää ymmärtää, että Siinain liitto oli nimenomaan tehty Jumalan ja Israelin välillä eikä sisällä koko ihmiskuntaa. Tämä tarkoittaa, että 10 käskyä on erityisesti suunnattu Israelin kansaa ja ovat yhteenveto Siinain liitosta."
    ja: "Siinain liitto liittona ei ollut suunnattu pakanakristittyille"

    Toiset juutalaiset ymärtävät sapatin yleismaailmallisuuden. Juutalainen filosofi Martin Buber kirjoittaa, että koska sapatin "juuret ovat maailman synyssä", se "on kaikkien yhteistä omaisuutta, ja kaikkien tulisi rajoituksetta nauttia siitä".
    "Mutta kun koko maailma oli tullut valmiiksi numeron kuusi täydellisen luonteen mukaisesti", kirjoitti Filon Juutalainen, ensimmäisellä vuosisadalla elänyt juutalainen oppinut, "Isä pyhitti seuraavan, seitsemännen,päivän ylistäen sitä ja kutsuen sen pyhäksi. Sillä tuo päivä on juhla, ei vain yhtä kaupunkia tai maata varten, vaan koko maailmalle; ainoa päivä, jota voidaan oikeutetusti kutsua kaikkien ihmisten juhlapäiväksi ja maailman syntymäpäiväksi."


   • Marko-K
    armonkerjäläinen kirjoitti:

    Toiset juutalaiset ymärtävät sapatin yleismaailmallisuuden. Juutalainen filosofi Martin Buber kirjoittaa, että koska sapatin "juuret ovat maailman synyssä", se "on kaikkien yhteistä omaisuutta, ja kaikkien tulisi rajoituksetta nauttia siitä".
    "Mutta kun koko maailma oli tullut valmiiksi numeron kuusi täydellisen luonteen mukaisesti", kirjoitti Filon Juutalainen, ensimmäisellä vuosisadalla elänyt juutalainen oppinut, "Isä pyhitti seuraavan, seitsemännen,päivän ylistäen sitä ja kutsuen sen pyhäksi. Sillä tuo päivä on juhla, ei vain yhtä kaupunkia tai maata varten, vaan koko maailmalle; ainoa päivä, jota voidaan oikeutetusti kutsua kaikkien ihmisten juhlapäiväksi ja maailman syntymäpäiväksi."

    Herra käski Mooseksen vielä sanoa israelilaisille:
    "Pitäkää kunniassa sapatti ja määräykset, jotka olen siitä antanut, sillä sapatti on sukupolvesta toiseen oleva merkkinä liitosta, jonka minä olen teidän kanssanne tehnyt. Siitä muistatte, että minä, Herra, olen erottanut teidät omaksi kansakseni."

    "Myös sapattini minä annoin heille, jotta se olisi merkkinä liitostamme ja muistuttaisi heitä siitä, että minä, Herra, olen pyhittänyt heidät omaksi kansakseni."
    - Hesekiel 20:12

    Pari muuta Filon Juutalaisen vähemmän raamatullista näkemystä:
    - Hänen mukaansa Jumala ei luonut maailman rakennusainetta, vaan se oli valmiina
    - ihmissielu reinkarnoituu yhä uusiin ruumiisiin, kunnes se kykenee oikean filosofian ja hyveiden avulla jättämään fyysisen aistimaailman lopullisesti taakseen


  • RealSana

   Kristitty.net. olet Jumalan pilkkaaja, pahin minkä olen koskaan täällä tavannut.

   • sory-vain

    No, jopa oli mittamies liikkeellä.
    Jumalan rakkaudenlain esiintuoja on Jumalanpilkkaaja.
    Olipa käärmeellä taas kieli esissä.


  • sellaistasitten

   Voi voi sinä sinä kristitty .net joka halua pakottaa uskovaiset lain alle.. Katsos oikein saviseutulainen kirjoitti sinulle jokainen laki pienikin pitää sun täyttää myös uhrimenot ja kait olet jo uhrialtarin alkanut rakentaa ja ilmestysmajan?? Niitä tulet tarvita tuossa lain alla joka liha yhdessä percele piiska sua ja muistuttaa mitä olet unohtanut laista..

   • Jos noudattaa kymmentä käskyä niin on lain alla? Mistä tämä harhaoppi oikein kumpuaa?


   • EtsiHerraa
    Kristitty.net kirjoitti:

    Jos noudattaa kymmentä käskyä niin on lain alla? Mistä tämä harhaoppi oikein kumpuaa?

    Mooseksen laki ei ole vain kymmenen käskyä, siinä on aika monta muutakin kohtaa. En tiedä miten olet jäänyt kiinni vain kymmeneen käskyyn. Siksi on ymmärrettävä Raamatun kokonaisilmoitus ja luettava Raamattu loppuun asti. Olet tarttunut joihinkin yksittäisiin jakeisiin VT:ssa, ja ohitat paljon mitä Jumala sanoo UT:ssa. Ennenkaikkea... et ymmärrä mikä sapatinlepo on Uudessa Liitossa. Rikot sapatinlepoa jos yrität suorittaa uskoa etkä anna Jeesuksen hallita sinua. Meidän tulee antaa itsemme ja elämämme Herran käsiin täysin. Sapatinlepo on lepo omista töistä. Tarkoittaa, että Hän johdattaa joka hetki, että Hän elää meissä ja meidän kautta ja tekee Hänen tahtonsa. Eli Herra tekee meissä Hänen tekonsa. Emmekä enää tee omia tekojamme. Olet jäänyt kiinni omavanhurskauteen. Joku voi elää hyvin "vanhurskaasti", mutta elääkin omavanhurskaasti, eli ei anna Jeesuksen hallita itseään vaan tekee asiat miten häntä itseä huvittaa, seuraa itseasiassa itseänsä. Tällöin ihminen hakee omaa kunniaansa, yrittää pyhittää itse itseään. Jos elämme lihassamme, sen loppu on kadotus. Jos Jeesus on Herramme kaikessa, sen loppu on iankaikkinen elämä. Herra kyllä toimii Sanansa mukaan. Ja silloin uskovalle avautuu mitä eri asiat Raamatussa tarkoittavat Uuden Liiton valossa. Kannattaa nyt keskittyä Herran tahdon etsimiseen, Hänen tuntemiseen ja tietysti Raamatun tutkimiseen - koko Raamatun tutkimiseen. UT:ssa puhutaan paljon sapatista, ja siitä, kuinka emme enää tee omia tekojamme, kun seuraamme Jeesusta. Rukoilen, että Herra ilmoittaa Itsensä sinulle, ja voit seurata Häntä totuudessa ja Pyhässä Hengessä.


   • EtsiHerraa kirjoitti:

    Mooseksen laki ei ole vain kymmenen käskyä, siinä on aika monta muutakin kohtaa. En tiedä miten olet jäänyt kiinni vain kymmeneen käskyyn. Siksi on ymmärrettävä Raamatun kokonaisilmoitus ja luettava Raamattu loppuun asti. Olet tarttunut joihinkin yksittäisiin jakeisiin VT:ssa, ja ohitat paljon mitä Jumala sanoo UT:ssa. Ennenkaikkea... et ymmärrä mikä sapatinlepo on Uudessa Liitossa. Rikot sapatinlepoa jos yrität suorittaa uskoa etkä anna Jeesuksen hallita sinua. Meidän tulee antaa itsemme ja elämämme Herran käsiin täysin. Sapatinlepo on lepo omista töistä. Tarkoittaa, että Hän johdattaa joka hetki, että Hän elää meissä ja meidän kautta ja tekee Hänen tahtonsa. Eli Herra tekee meissä Hänen tekonsa. Emmekä enää tee omia tekojamme. Olet jäänyt kiinni omavanhurskauteen. Joku voi elää hyvin "vanhurskaasti", mutta elääkin omavanhurskaasti, eli ei anna Jeesuksen hallita itseään vaan tekee asiat miten häntä itseä huvittaa, seuraa itseasiassa itseänsä. Tällöin ihminen hakee omaa kunniaansa, yrittää pyhittää itse itseään. Jos elämme lihassamme, sen loppu on kadotus. Jos Jeesus on Herramme kaikessa, sen loppu on iankaikkinen elämä. Herra kyllä toimii Sanansa mukaan. Ja silloin uskovalle avautuu mitä eri asiat Raamatussa tarkoittavat Uuden Liiton valossa. Kannattaa nyt keskittyä Herran tahdon etsimiseen, Hänen tuntemiseen ja tietysti Raamatun tutkimiseen - koko Raamatun tutkimiseen. UT:ssa puhutaan paljon sapatista, ja siitä, kuinka emme enää tee omia tekojamme, kun seuraamme Jeesusta. Rukoilen, että Herra ilmoittaa Itsensä sinulle, ja voit seurata Häntä totuudessa ja Pyhässä Hengessä.

    Täyttä hölynpölyä. Kirjoitat että en ymmärrä mikä sapatinlepo on Uudessa Liitossa. Näytäpä minulle, mitä Raamattu sanoo sapatinlevosta uudessa liitossa? Raamattu ei missään kohtaa anna meille lupaa rikkoa sapattikäskyä, koska meillä nyt on lepo Jeesuksessa. Väität että olen jäänyt kiinni omavanhurskauteen. Tämä on täyttä puppua. Luotan siihen, että pelastun yksin uskosta Herraan Jeesukseen Kristukseen. En ole lain alla. Kymmenen käskyn noudattaminen ei ole lain alla olemista, kyse on siitä, että on kuuliainen Jumalan käskyille. Armo ei anna meille oikeutta tehdä syntiä ja rikkoa Jumalan käskyjä. Jumalan käskyt eivät ole raskas taakka eikä niiden noudattaminen ole lain alla olemista, tai omavanhurskautta: ”Sillä rakkaus Jumalaan on se, että pidämme hänen käskynsä. Ja hänen käskynsä eivät ole raskaat” (1. Joh. 5:3)


   • raija123
    Kristitty.net kirjoitti:

    Täyttä hölynpölyä. Kirjoitat että en ymmärrä mikä sapatinlepo on Uudessa Liitossa. Näytäpä minulle, mitä Raamattu sanoo sapatinlevosta uudessa liitossa? Raamattu ei missään kohtaa anna meille lupaa rikkoa sapattikäskyä, koska meillä nyt on lepo Jeesuksessa. Väität että olen jäänyt kiinni omavanhurskauteen. Tämä on täyttä puppua. Luotan siihen, että pelastun yksin uskosta Herraan Jeesukseen Kristukseen. En ole lain alla. Kymmenen käskyn noudattaminen ei ole lain alla olemista, kyse on siitä, että on kuuliainen Jumalan käskyille. Armo ei anna meille oikeutta tehdä syntiä ja rikkoa Jumalan käskyjä. Jumalan käskyt eivät ole raskas taakka eikä niiden noudattaminen ole lain alla olemista, tai omavanhurskautta: ”Sillä rakkaus Jumalaan on se, että pidämme hänen käskynsä. Ja hänen käskynsä eivät ole raskaat” (1. Joh. 5:3)

    Olet lain alla.


  • Kristuksenasunto

   On todella erinomainen asia, että joku on kiinnostunut pyrkimykseen elää hyvää ja moraalisesti oikeaa elämää.

   Sillä pääsee kyllä jo todella pitkälle.

   Monet uskomattomatkin, jotka eivät Jumalaa tunne pyrkivät elämään hyvää ja oikeaa elämää.

   Se on sitten toinen asia, onko ihminen löytänyt Kristuksen rakkauden sisimpäänsä, joka pulppuaa iloa, rauhaa ja lepoa.

  • eihalpaaarmoa

   Kysymyksen voisi asetella niinkin, että elääkö ihminen käskyistä ja niiden noudattamisesta tai paremminkin noudattamisen yrittämisestä, vai elääkö hän Kristuksen rakkaudesta.

   Kyllä Kristus vaatii muutosta ihmiseltä, joka hänen luokseen tulee, mutta hän antaa siihen muutokseen myös voiman. Kristus ei tarjoa halpaa armoa, jossa synnit unohdetaan ja saadaan jatkaa syntielämää surutta. Kyllä Kristus edellyttää totista sydämen pohjaan asti käyvää parannuksen tekoa.
   Ap. t. 8:22
   Tee siis parannus ja käänny tästä pahuudestasi ja rukoile Herraa-jos ehkä vielä sinun sydämesi ajatus sinulle anteeksi annetaan.
   Ilm. 2:5
   Muista siis, mistä olet langennut, ja tee parannus, ja tee niitä ensimmäisiä tekoja; mutta jos et, niin minä tulen sinun tykösi ja työnnän sinun lampunjalkasi pois paikaltaan, ellet tee parannusta.
   Ilm. 2:16
   Tee siis parannus; mutta jos et, niin minä tulen sinun tykösi pian ja sodin heitä vastaan suuni miekalla.
   Ilm. 3:3
   Muista siis, mitä olet saanut ja kuullut, ja ota siitä vaari ja tee parannus. Jos et valvo, niin minä tulen kuin varas, etkä sinä tiedä, millä hetkellä minä sinun päällesi tulen.
   Ilm. 3:19
   Kaikkia niitä, joita minä pidän rakkaina, minä nuhtelen ja kuritan; ahkeroitse siis ja tee parannus.
   Joh. 5:14
   Sen jälkeen Jeesus tapasi hänet pyhäkössä ja sanoi hänelle: "Katso, sinä olet tullut terveeksi; älä enää syntiä tee, ettei sinulle jotakin pahempaa tapahtuisi".
   Joh. 8:11
   Hän vastasi: "Herra, ei kukaan". Niin Jeesus sanoi hänelle: "En minäkään sinua tuomitse; mene, äläkä tästedes enää syntiä tee"

  • halpaarmontarjous

   Joissakin uskonnollisissa liikkeissä tarjotaan halpaa armoa; 'kaikki synnit anteeksi ..', vaikka ihminen ei aiokaan tehdä parannusta!

   Tällainen halvan armon tarjoaminen vie ihmisen luopumukseen helposti kokonaan ja hän joutuu perkeleen helpoksi saaliiksi.

   Ei anteeksiantoa pitäisi julistaa, ennenkuin ihminen antaa sitoumuksen tehdä parannus ja luopua synnin teon jatkamisesta.

  • shabbatshalom

   Shabbat Shalom!

  • odottammtoiv

   Tervettä olisi mielestäni perjantai iltaisin vähintään tarkistaa oma sydämen tila. ( tulisi tehtyä ainakin kerran viikossa !) Ei liene sattumaa, että Jeesus nimenomaan lepopäivän kohdalla sanoi: "Muistakaa"(pyhittää). Ajattelen että tätä kehoitusta kannattaa, kuunnella edelleen. Siitäkin syystä, että liha helposti ajautuu halpaan armoon.Tietysti "oja" on toisellakin puolella lakihenkisyyden muodossa..
   Sydänten tuntija kuitenkin tietää missä mennään, jos alkaa"rytkyttämään". Jesajassa on kohta sapatiin liittyen. (Jes.58:13-14) Siellä varoitetaan mm. kielen synneistä ja "omasta touhuamisesta". Aikaisemmin samassa luvussa puhutaan paastosta ja siitä että olisi tärkeää "irroittaa kaikki ikeet" (uskon ydin; palveleminen) Totuus , että ihminen ei luonnostaan halua tehdä sitä, -paremmin tulla itse palveltavaksi, löytyy myös Sanasta.
   Kaikki käskyt näyttävät näin samaan suuntaan ja todellisuuteen..( käskyn päämäärä, rakkaus.) -"Mutta me ODOTAMME uskosta vanhurskautumisen TOIVOA Hengen kautta "(Gal 5:5). Kristus on uhrinsa kautta vapauttanut kaikki synnin ja lain orjuudesta, kuitenkin,- lopullisesti vapaudumme niistä silloin, kun tunnemme Hänet .."niinkuin"..meidätkin TÄYDELLISESTI tunnetaan"..

  • siisnäin

   Näin kirjoittaa >>>>Kristitty.net
   30.3.2017 18:09
   Jos noudattaa kymmentä käskyä niin on lain alla? Mistä tämä harhaoppi oikein kumpuaa? <<<<

   Pyhästä Raamatusta ! Gal. 5:14 
   Sillä kaikki laki on täytetty yhdessä käskysanassa, tässä: "Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi".
   Jaak. 2:8 
   Vaan jos täytätte kuninkaallisen lain Raamatun mukaan: "Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi", niin te hyvin teette

   Kova homma sulla pitää koko Laki. Mutta meille muut on annettu vain nämä käskyt.. "Miehet, veljet, kuulkaa minua!
   14 Simeon on kertonut, kuinka Jumala ensi kerran katsoi pakanain puoleen ottaakseen heistä kansan omalle nimellensä.
   15 Ja tämän kanssa pitävät yhtä profeettain sanat, sillä näin on kirjoitettu:
   16 'Sen jälkeen minä palajan ja pystytän jälleen Daavidin sortuneen majan; minä korjaan sen repeämät ja nostan sen jälleen pystyyn,
   17 että jäljelle jääneet ihmiset etsisivät Herraa, ynnä kaikki pakanat, jotka ovat minun nimiini otetut, sanoo Herra, joka tämän tekee,
   18 mikä on ollut tunnettua hamasta ikiajoista'.
   19 Sentähden minä olen sitä mieltä, ettei tule rasittaa niitä, jotka pakanuudesta kääntyvät Jumalan puoleen,
   20 vaan heille kirjoitettakoon, että heidän pitää karttaman epäjumalien saastuttamaa ja haureutta ja lihaa, josta ei veri ole laskettu, sekä verta.
   21 Sillä Mooseksella on ammoisista ajoista asti joka kaupungissa julistajansa; luetaanhan häntä synagoogissa jokaisena sapattina."
   22 Silloin apostolit ja vanhimmat ja koko seurakunta näkivät hyväksi valita keskuudestaan muutamia miehiä ja lähettää heidät Antiokiaan Paavalin ja Barnabaan mukana, nimittäin Juudaan, jota kutsuttiin Barsabbaaksi, ja Silaan, jotka olivat johtavia miehiä veljien joukossa;
   23 ja kirjoittivat heidän mukaansa näin kuuluvan kirjeen: "Me apostolit ja vanhimmat, teidän veljenne, lähetämme teille, pakanuudesta kääntyneille veljille Antiokiassa ja Syyriassa ja Kilikiassa, tervehdyksen.
   24 Koska olemme kuulleet, että muutamat meistä lähteneet, joille emme ole mitään käskyä antaneet, ovat puheillaan tehneet teidät levottomiksi ja saattaneet teidän sielunne hämmennyksiin,
   25 niin me olemme yksimielisesti nähneet hyväksi valita miehiä ja lähettää heidät teidän tykönne rakkaiden veljiemme Barnabaan ja Paavalin kanssa,
   26 jotka ovat panneet henkensä alttiiksi meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen nimen tähden.
   27 Me lähetämme siis Juudaan ja Silaan, jotka myös suusanalla ilmoittavat teille saman.
   28 Sillä Pyhä Henki ja me olemme nähneet hyväksi, ettei teidän päällenne ole pantava enempää kuormaa kuin nämä välttämättömät:
   29 että kartatte epäjumalille uhrattua ja verta ja lihaa, josta ei veri ole laskettu, ja haureutta. Jos te näitä vältätte, niin teidän käy hyvin. Jääkää hyvästi!"
   30 Niin heidät lähetettiin matkalle, ja he tulivat Antiokiaan; siellä he kutsuivat koolle seurakunnan ja antoivat heille kirjeen.
   31 Ja kun he olivat sen lukeneet, iloitsivat he tästä lohdutuksesta.

   Ei sanakaan että tulisimme pitää sapattia..

   • Päätettiinkö Jerusalemin kokouksessa että kymmenen käskyä ei ole enää voimassa? Höpöhöpö. Miksi Jaakob jatkaa "Sillä Mooseksella on ammoisista ajoista asti joka kaupungissa julistajansa; luetaanhan häntä synagoogissa jokaisena sapattina."


   • armonkerjäläinen

    Monet lainaavat näitä Paavalin jakeita kuin "te ette ole lain vaan armon alaisia" Room. 6:14) ja"ihminen tulee vanhurskaaksi, kun hän uskoo, ilman lain vaatimia tekoja" Room. 3:28) kääntääkseen ihmiset pois sapatista. Ilmeisesti he eivät ymmärrä seuraamuksia. Jos olisimme kysyneet käskyistä, jotka kieltävät aviorikoksen,tappamisen tai Herran nimen väärinkäytön, nämä jakeet eivät olisi tulleet heidän huuliltaan. Mutta vaikka he olisivat soveltaneet edellä lainattuja jakeita kaikkiin käskyihin, se ei olisi merkinnyt mitään, sillä nämä jakeet eivät opeta, että kristityn ei tarvitse olla kuuliainen laille. Ne opettavat vain, ettei kuuliaisuus pelasta meitä. Meitä ei hyväksytä omien tekojemme vuoksi, vaan sen perusteella mitä Jeesus on tehnyt puolestamme. Toisin sanoen meidät julistetaan vanhurskaiksi uskon perusteella, ja tämä on kaikista hyvistä uutisista paras.


   • armonkerjäläinen kirjoitti:

    Monet lainaavat näitä Paavalin jakeita kuin "te ette ole lain vaan armon alaisia" Room. 6:14) ja"ihminen tulee vanhurskaaksi, kun hän uskoo, ilman lain vaatimia tekoja" Room. 3:28) kääntääkseen ihmiset pois sapatista. Ilmeisesti he eivät ymmärrä seuraamuksia. Jos olisimme kysyneet käskyistä, jotka kieltävät aviorikoksen,tappamisen tai Herran nimen väärinkäytön, nämä jakeet eivät olisi tulleet heidän huuliltaan. Mutta vaikka he olisivat soveltaneet edellä lainattuja jakeita kaikkiin käskyihin, se ei olisi merkinnyt mitään, sillä nämä jakeet eivät opeta, että kristityn ei tarvitse olla kuuliainen laille. Ne opettavat vain, ettei kuuliaisuus pelasta meitä. Meitä ei hyväksytä omien tekojemme vuoksi, vaan sen perusteella mitä Jeesus on tehnyt puolestamme. Toisin sanoen meidät julistetaan vanhurskaiksi uskon perusteella, ja tämä on kaikista hyvistä uutisista paras.

    Room. 6:14 sanoo "Sillä synnin ei pidä teitä vallitseman, koska ette ole lain alla, vaan armon alla." Moni tarttuu tähän ja väittää että emme ole enää lain alla, eli että laki on kumottu. Seuraava jae kuitenkin kertoo: "Kuinka siis on? Saammeko tehdä syntiä, koska emme ole lain alla, vaan armon alla? Pois se!" Synti on lain rikkomista, emmekä saa Paavalin mukaan tehdä syntiä, vaikka olemme armon emmekä lain alla. Paavali ei siis tässä kumoa lakia.


   • Anonyymi

    "29 että kartatte epäjumalille uhrattua ja verta ja lihaa, josta ei veri ole laskettu, ja haureutta. Jos te näitä vältätte, niin teidän käy hyvin. Jääkää hyvästi!"

    Siis annettiinko lupa varastaa? Tappaa? Panetella toista? Himoita toisen omaa? jne?
    Annettiiko lupa pitää muita jumalia? jne

    Ei kyseisen kirkolliskokouksen asialistalla ollut taivaan valtakunnan perustuslain - 10 käskyn eli elämän periaatteen- noudattaminen.
    Asialistalla olivat ympärileikkaus ja vastaavat seremonialliset lait.


  • laitum

   Onnellinen se, joka on .. odotuksessa. Rehellisesti -omat valinnat vaikuttaa siihen pääsyssä.( Vaarana on luottaa omaan uskonnollisuuteen" tai " asemaan"). (koko)Lain tehtävä: "kasvattaja Kristukseen". Laki saa aikaan vihaa ja syyllisyyttä ,mutta voiko ilman näitä "myllyjä"kukaan todella tuntea tarvitsevansa Vapahtajaa?
   Syyllisyys sanan kanssa on ollut paljon puoskarointia. On ajateltu, että se on pelkästään negatiivinen asia. Raamattu puhuu "Jumalan mielen mukaisesta murheesta ,joka johtaa parannukseen jota kukaan ei kadu". Tähän murheeseen ja murtuneisuuteen tarvitaan Sanaa kokonaisuudessaan.
   Paavali :" Veljet, en katso sitä vielä saavuttaneeni.. vaan minä riennän sitä kohti." Paavali eli toivossa. Hän tunsi, että edessä on jotain,jota kannatti vieläkin tavoitella. Samasta syystä hänellä oli auktoriteetti "pistimeen" jota hän kantoi .Paavali puhuu "heikkoudesta",joka oli hänelle kerskauksen aihe.

   "Eivä terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat.En minä ole tullut kutsumaan vanhurskaita, vaan syntisiä". Matt 9:12-13

   En sano, että murheen ja syyllisyyden tunne olisivat "pakollisia" tai edes välttämättömiä kaikille ,- ainakaan samassa mitassa. Kuitenkin on kärsimyksiä ja koettelemuksia jotka tuntuvat joskus menevän yli normaalien rajojen. Sanassa on lupaus: .."Että hän voimakkaasti auttaisi niitä ,jotka ehyellä sydämellä ovat hänelle antautuneet.." 2.Aik.16:9 ( ehyt,murtunut?)
   Yhteydessä Kristuksen murtuneisuuteen, on osallisuus hänen täydellisestä vanhurskaudestaan. "Minä olen ovi; jos joku minun kauttani menee sisälle, se tulee autuaaksi ja hän on käyvä sisälle ja käyvä ulos ja löytävä laitumen" Joh.10:9

  • sapattionjuutalaisille

   Sapatti annettiin vain juutalaisille, tämä kaikille tiedoksi.

   • kysynpävaan

    Eikös sapatti annettu kauan paljon aikaisemmin, ennenkuin juutalainen kansa oli syntynytkään ?


   • kysynpävaan kirjoitti:

    Eikös sapatti annettu kauan paljon aikaisemmin, ennenkuin juutalainen kansa oli syntynytkään ?

    Näinhän se on, sapatti annettiin jo luomisessa, viisastelijat väittävät että vasta juutalaisille Siinailla.


   • kysykysykyssäri

    Miksei sapatinviettämisestä ole sitten mitään mainintoja ennen israelilaistan erämaavaellusta?


   • 1234567---

    Heitä sinäkin peite pois silmiltäsi ja näe. Jeesus sanoi: Sapatti on annettu ihmistä varten.


   • armonkerjäläinen
    kysykysykyssäri kirjoitti:

    Miksei sapatinviettämisestä ole sitten mitään mainintoja ennen israelilaistan erämaavaellusta?

    Koko patriarkallisen kauden ajalta ei ole yhtään mainintaa suorasta käskystä pyhittää seitsemäs päivä. Emme myöskään löydä suoraa käskyä, joka kieltäisi varastamisen, tappamisen, aviorikoksen tai epäjumalanpalveluksen. Varmasti vietettiin lehtimajajuhlaa, vaikkei sitä kertaakaan mainita. Vaikeneminen ei siis todista mitään, paitsi korkeintaan sen, että näitä käskyjä pidettiin itsestään selvinä.


  • silleen

   Ja sitten lepäsi Jumala !! Ja missä lukee että hän olis jatkanut työtä tekemään sitten? Kun Sapatin Lepo elikkä vertauskuva pelastukselle tulee sisään meihiin niin meillä on Pelastus ja silloin tulee tuo Rauha ja Pyhitys ihan Levossa kun ollaan Kristuksessa ja ollaan saanut töistä Loma. Enkä jaksaa puuhastella Raskas lain kautta saadaksen pyhitystä, niin kuin sapatinvinkuttajat enää..

   • Eihän sapatin levossa hyvänen aika sentään ole kyse mistään raskaasta laista, kyse on nimen omaan siitä että levätään ilman mitään töitä.


  • lakijaarmo

   Ihmiset ovat jakaantuneet. Toiset elävät Kristuksesta ja toiset laista. Näitä on mahdoton yhdistää.

   • 1234567---

    Lakiin ja todistuksiin, elleivät he näin sano, ei heillä aamun koittoa ole.


   • Naurettavaa lässytystä, että sapatin viettäjät olisivat lain alla. Miksi 9/10 käskyn noudattaja ei ole lain alla, mutta jos noudatat kaikkia kymmentä käskyä, olet lain alla? Laki ja armo eivät ole toisiaan vastaan, jos me olemme Herrassa Jeesuksessa pelastetut, me noudatamme hänen käskyjään.


  • sapattionjuutalaisille

   Sapatti annettiin vain juutalaisille. Piste.

   • 1234567---

    Sapatti annettiin myöskin adventisteille, koska he ovat ihmisiä. Jeesus sanoikin: Sapatti on annettu ihmistä varten.


  • sapattimissioonmennyttä

   Melkoista Laki uhraamisesta on kyse koko sapatti.

   • sapatti123

    Ei sapatin viettämisellä ole mitään tekemistä "laki uhraamisen" kanssa. Kyse on siitä että saa levon kaikista töistä.


  • jeesuksessalepo

   Jeesuksessa on lepo, ei siihen kuulkaas tarvita mitään sapattia.

   • 1234567---

    Adventistit tarvitsee sapattia, ja Jumala iloitsee siitä.


   • Kristitty.net

    Kuitenkin neljäs käsky kertoo meille "muista pyhittää sapatinpäivä". Tarvitsemme sapatin lepoa riippumatta siitä mitä Jeesus on tehnyt meille.


  • shalomshabbat

   Jahas, kello alkaa olemaan sen verran että on aika jälleen toivottaa Shalom Shabbat kaikille!

  • siisnäin

   Että saa Lepo niin pitää pitää sapattin Laki säädökset !! Vai että sapatti ei ole Laki ?? Kuules ala lukea Pyhä Raamattu !! 23 Niin hän sanoi heille: "Tämä tapahtuu Herran sanan mukaan; huomenna on levon päivä, Herralle pyhitetty sapatti. Mitä leivotte, se leipokaa, ja mitä keitätte, se keittäkää; mutta kaikki, mitä tähteeksi jää, pankaa talteen huomiseksi."
   24 Ja he panivat sen talteen huomiseksi, niinkuin Mooses oli käskenyt, eikä se ruvennut haisemaan, eikä siihen tullut matoja.
   25 Ja Mooses sanoi: "Syökää se tänä päivänä, sillä tänä päivänä on Herran sapatti; tänään ette löydä kedolta mitään.
   26 Kuutena päivänä on teidän sitä koottava, mutta seitsemäntenä päivänä on sapatti; silloin ei sitä ole."
   27 Kuitenkin muutamat kansasta lähtivät seitsemäntenä päivänä kokoamaan sitä, mutta he eivät löytäneet mitään.
   28 Niin Herra sanoi Moosekselle: "Kuinka kauan aiotte kieltäytyä noudattamasta minun käskyjäni ja lakejani?
   29 Katsokaa, Herra on antanut teille sapatin; sentähden hän antaa teille kuudentena päivänä kahden päivän leivän. Olkoon jokainen alallaan, älköönkä kukaan lähtekö paikaltansa seitsemäntenä päivänä."
   30 Ja kansa lepäsi seitsemäntenä päivänä.

   28 Kuinka kauan aiotte kieltäytyä noudattamasta minun käskyjäni ja lakejani? Ja sinä myös ? Kristitty.net ?? Kuinka kauan ?

   TÄMÄN LAIN ON JUMALA ANTANUT...

   2. Moos. 31:14 
   Siis pitäkää sapatti, sillä se on teille pyhä. Joka sen rikkoo, rangaistakoon kuolemalla; sillä kuka ikinä silloin työtä tekee, hävitettäköön kansastansa.
   2. Moos. 31:15 
   Kuusi päivää tehtäköön työtä, mutta seitsemäntenä päivänä on sapatti, levon päivä, Herralle pyhitetty. Kuka ikinä tekee työtä sapatinpäivänä, rangaistakoon kuolemalla.
   2. Moos. 35:2 
   Kuusi päivää tehtäköön työtä, mutta seitsemäs päivä olkoon teille pyhä sapatti, levon päivä, Herralle pyhitetty. Kuka ikinä silloin työtä tekee, se surmattakoon.

   MONTAKO OLET TAPPANUT JOKA EI OLE PITÄNYT SAPATTI?

   • Jeesus ei tappanut avionrikkoja naista, miksi siis meidänkään pitäisi? Mutta koska sapatin rikkomisesta annettu rangaistus on kuolema, tulisi sen kertoa meille kuinka vakavasta käskystä on kyse.


  • siisnäin

   Ja sitten lisä Lakia !! 1 Ja Herra puhui Moosekselle sanoen:
   2 "Puhu israelilaisille ja sano heille: Herran juhla-ajat, joiksi teidän on kuulutettava pyhät kokoukset, minun juhla-aikani, ovat nämä.
   3 Kuusi päivää tehtäköön työtä, mutta seitsemäntenä päivänä on sapatti, levon päivä, pyhä kokous; silloin älkää yhtäkään askaretta toimittako, se on Herran sapatti, missä asuttekin.
   4 Nämä ovat Herran juhla-ajat, pyhät kokoukset, jotka teidän on kuulutettava määräajallansa:
   5 Ensimmäisessä kuussa, kuukauden neljäntenätoista päivänä, iltahämärässä, on pääsiäinen Herran kunniaksi.
   6 Ja saman kuukauden viidentenätoista päivänä on happamattoman leivän juhla Herran kunniaksi; syökää happamatonta leipää seitsemän päivää.
   7 Ensimmäisenä päivänä olkoon teillä pyhä kokous, silloin älkää yhtäkään arkiaskaretta toimittako.
   8 Tuokaa Herralle uhri seitsemänä päivänä. Seitsemäntenä päivänä on pyhä kokous; silloin älkää yhtäkään arkiaskaretta toimittako."
   9 Ja Herra puhui Moosekselle sanoen:
   10 "Puhu israelilaisille ja sano heille: Kun te tulette siihen maahan, jonka minä teille annan, ja leikkaatte sen viljaa, niin viekää papille viljastanne uutislyhde.
   11 Ja hän toimittakoon sen lyhteen heilutuksen Herran edessä, että hänen mielisuosionsa tulisi teidän osaksenne; sapatin jälkeisenä päivänä pappi toimittakoon sen heilutuksen.
   12 Ja sinä päivänä, jona teidän lyhteenne heilutus toimitetaan, uhratkaa virheetön, vuoden vanha karitsa polttouhriksi Herralle,
   13 ja siihen kuuluvaksi ruokauhriksi kaksi kymmenennestä lestyjä jauhoja, öljyyn sekoitettuna, uhriksi, suloiseksi tuoksuksi Herralle, sekä siihen kuuluvaksi juomauhriksi neljännes hiin-mittaa viiniä.
   14 Älkääkä syökö uutisleipää, paahdettuja jyviä tai tuleentumatonta viljaa ennen sitä päivää, jona tuotte Jumalallenne uhrilahjan. Se olkoon teille ikuinen säädös sukupolvesta sukupolveen, missä asuttekin.
   15 Sitten laskekaa sapatin jälkeisestä päivästä, siitä päivästä, jona toitte heilutuslyhteen, seitsemän täyttä viikkoa,
   16 laskekaa viisikymmentä päivää seitsemännen sapatin jälkeiseen päivään asti; sitten tuokaa Herralle uusi ruokauhri.
   17 Sieltä, missä asutte, tuokaa heilutusleiväksi kaksi kakkua, jotka on leivottava happamena kahdesta kymmenenneksestä lestyjä jauhoja, Herralle uutislahjaksi.
   18 Ja tuokaa leipänne ohella seitsemän virheetöntä, vuoden vanhaa karitsaa ja mullikka sekä kaksi oinasta; ruoka-ja juomauhreineen ne olkoot polttouhri Herralle, suloisesti tuoksuva uhri Herralle.
   19 Ja uhratkaa kauris syntiuhriksi sekä kaksi vuoden vanhaa karitsaa yhteysuhriksi.
   20 Ja pappi toimittakoon niiden ja uutisleivän ynnä kahden karitsan heilutuksen Herran edessä. Ne olkoot Herralle pyhät ja papin omat.
   21 Ja kuuluttakaa pyhä kokous juuri siksi päiväksi; silloin älkää yhtäkään arkiaskaretta toimittako. Se olkoon teille ikuinen säädös sukupolvesta sukupolveen, missä asuttekin.
   22 Kun te korjaatte eloa maastanne, niin älä leikkaa viljaa pelloltasi reunoja myöten äläkä poimi tähkäpäitä leikkuun jälkeen, vaan jätä ne köyhälle ja muukalaiselle. Minä olen Herra, teidän Jumalanne."
   23 Ja Herra puhui Moosekselle sanoen:
   24 "Puhu israelilaisille ja sano: Seitsemännessä kuussa, kuukauden ensimmäisenä päivänä, pitäkää sapatinlepo, muistojuhla pasunaa soittaen, pyhä kokous.
   25 Älkää silloin yhtäkään arkiaskaretta toimittako, vaan tuokaa uhri Herralle."
   26 Ja Herra puhui Moosekselle sanoen:
   27 "Tämän seitsemännen kuun kymmenentenä päivänä on sovituspäivä; pitäkää silloin pyhä kokous, kurittakaa itseänne paastolla ja tuokaa Herralle uhri.
   28 Älkää toimittako yhtäkään askaretta sinä päivänä, sillä se on sovituspäivä, jolloin teille toimitetaan sovitus Herran, teidän Jumalanne, edessä.
   29 Sillä jokainen, joka ei sinä päivänä kurita itseänsä paastolla, hävitettäköön kansastansa.
   30 Ja jokaisen, joka sinä päivänä toimittaa jotakin askaretta, minä hävitän hänen kansastansa.
   31 Älkää silloin yhtäkään askaretta toimittako. Se olkoon teille ikuinen säädös sukupolvesta sukupolveen, missä asuttekin.
   32 Se on oleva teille levon päivä, kurittakaa itseänne paastolla. Kuukauden yhdeksäntenä päivänä illalla, illasta iltaan, pitäkää tämä sapatti."

   • Kyllä, meidän tulee viettää myös näitä muita Herran säätämiä juhlapyhiä.


   • siisnäin
    Kristitty.net kirjoitti:

    Kyllä, meidän tulee viettää myös näitä muita Herran säätämiä juhlapyhiä.

    Elikä lisä Laki ! Miksi et kivittää niitä jotka ei te Lain muka, Sekin on yhtä tärkeä Laki sinulle.. >>> Se olkoon teille ikuinen säädös sukupolvesta sukupolveen, missä asuttekin.


   • siisnäin kirjoitti:

    Elikä lisä Laki ! Miksi et kivittää niitä jotka ei te Lain muka, Sekin on yhtä tärkeä Laki sinulle.. >>> Se olkoon teille ikuinen säädös sukupolvesta sukupolveen, missä asuttekin.

    Jeesus ei kivittänyt avionrikkojaa, miksi meidän siis tulisi?


  • armonkerjäläinen

   Meidän ei tarvitse eikä tule uudessa liitossa uhrata eläinuhreja eikä muitakaan esikuvallisia uhreja tai noudattaa mitään noihin uhraamisiin liittyneitä menoja, päiviä tai juhlia, sillä Kristus lakkautti ne kuollessaan. Meidän sabattiuhrimme ovat hengellisiä uhreja-itsemme, kiitostemme ja rukoustemme uhraamista. Seitsemännen päivän sabatti oli olemassa ennen syntiä ja ennen syntien aiheuttamaa uhrijärjestelmää ja se jäi voimaan, kun uhrijärjestelmä Golgatalla tarpeettomana poistettiin.

  • sapattionjuutalaisille

   Sapatti annettiin vain juutalaisille!

   • oikaistaan

    Monet sanovat, että vaan juutalaiset ovat Herran Jeesuksen kansalaisia, mutta Kyllä Jumalan kansaan voi kuulua myös muitakin. Jumalan kansalaisilla on Jumalan käskyt sydämessä ja he pyhittävät Herransa sapatin.


  • Laskuntulos

   Milloin yhteenveto tulee valmiiksi? Meneekö toiset 2000 vuotta?