Stuk erityistoimiin TVO:n työilmapiirin vuoksi

"Sähköliitto on ottanut tyytyväisenä vastaan sanomalehti Länsi-Suomen uutisoiman tiedon siitä, että Säteilyturvakeskus STUK harkitsee erityistoimia Teollisuuden Voiman työilmapiirin takia."
https://demokraatti.fi/tyontekijoiden-jarjesto-olkiluodon-kehnosta-tyoilmapiirista-ei-ole-sama-miten-tyontekijoita-kohdellaan/

Hyvä että Stukilla riittää kanttia osoittaa, että ydinvoimalan työilmapiirilläkin on vaikutus kansalaisten ydinturvallisuutteen. Ihminen itse on suurin riski ydinvoimaloissa.

15

3417

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hyvinmahdollista
    • niinhänseon
    • Vuonna 2004 VTT suoritti TVO:ssa organisaation kulttuurin arvioinnin kunnossapito-organisaatiossa. Tulos oli yleisesti ottaen mielestäni kohtuullinen, mm:

      "Tutkimuksen perusteella TVO:n kunnossapidon työntekijät olivat hyvin työhönsä sitoutuneita ja useimmat olivat ylpeitä laitoksestaan ja ammatillisesta osaamisestaan. Työtyytyväisyys oli melko hyvä ja kunnossapitotyötä pidettiin merkityksellisenä. Heikkoutena olivat henkilöstön matala oman työn hallinnan tunne, laimea yhteishenki ja vähäinen henkilökohtainen positiivinen palaute työsuorituksista. Resurssien riittämättömyyden ja epätasaisen työnjaon koettiin heikentävän työn hallinnan tunnetta ja nostavan työstressiä."

      Mutta:

      "Vastuu olikin TVO:n henkilöstölle kaikkein epämääräisin käsite. Tutkijoille syntyi vaikutelma että vastuuta heitellään ympäriinsä kuin kuumaa perunaa: asentajalta työnjohtajalle ja takaisin, laaduntarkastukseen, ohjeistoon ja sen noudattamiseen, työnantajalle, esimiehille."

      Lähde: http://www.vtt.fi/inf/pdf/publications/2004/P527.pdf

      Tuo tutkimus tehtiin sen jälkeen, kun Stukille paljastui, että TVO oli laiminlyönyt joitakin turvallisuuteen liittyviä vaadittuja säännöllisiä tarkistuksia jopa usean vuoden ajan, merkitsemällä tarkistuksen suoritetuksi, vaikka sitä ei oltu tehty.

      • On mahdollista, että järjestys olikin niinpäin, että yllämainitussa VTT-tutkimuksessa (P527.pdf, 2004) nuo TVO:n sääntörikkomukset paljastuivat. Se selviää tapahtumien päivämääristä, mutta niillä oli keskinäinen riippuvuus.

        Luulisin, että jokaisen organisaation toiminta tökkii jossain vaiheessa, jolloin sitä täytyy vähän ravistella. Vaarallisissa tuotantolaitoksissa täytyy jollakin olla sekä valta että vastuu puuttua asioihin ajoissa.


      • turhaann

        Oisko parempi olla hiljaa jos ei tunne työpaikkaa ja sen ilmapiiriä. Turhaan täällä palstoilla puhutaan pas..aa. Niin turhaan....


    • Olkiluodossa ei ehkä muhi ydinpommi, mutta ...
      --- "Olkiluodossa muhii henkilöstöpommi"
      http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/olkiluodossa-muhii-henkil-st-pommi

      "Tiedonantaja on saanut haltuunsa Säteilyturvakeskuksen (STUK) Teollisuuden Voimalle (TVO) lähettämän napakan kirjeen, joka sisältää muun muassa vaatimuslistan Olkiluodon ydinvoimalan ”Ilmapiiri- ja turvallisuuskulttuurihaasteiden ratkaisemiseksi”.

      STUK:n ”haasteet” tarkoittavat käytännössä TVO:n johdon harjoittamaa kehnoa ja patruunahenkistä henkilöstöpolitiikkaa ja siitä johtuvia moninaisia epäkohtia ja ongelmia. STUK nosti kyseiset ongelmat, kuten henkilöstön ja johdon tulehtuneet suhteet, kirjeessään esille korostaakseen niiden olevan ratkaisemattomina vaaraksi jopa Olkiluodon voimalaitosten käyttöturvallisuudelle"

      "– Keskeisin ongelma on kasvava aliresurssointi. Kun töitä on liikaa, motivaatio katoaa ja inhimilliset virheet lisääntyvät. Henkilöstö ei yksinkertaisesti enää jaksa.

      – Yhä useammat tästä johtuen myös irtisanoutuvat ja siirtyvät muun muassa ydinvoimayhtiö Fennovoimaan, joka houkuttaa TVO:lta väkeä jopa useita kymmeniä prosentteja paremmilla palkoilla."

      "TA:n haastattelema työntekijä luonnehtii STUK:n esittämää vaatimuslistaa luonteeltaan rajuksi, koska STUK vaatii kirjeessään voimalan henkilöstöongelmien ratkaisemista ”ennen uuden käyttölupaan liittyvän turvallisuusarvion antamista.” Tästä voidaan vetää vissi johtopäätös, että TVO:n valtioneuvostolta Olkiluodon ykkös- ja kakkosvoimaloille hakemat käyttöluvat vuosille 2019-2038 saattavat jäädä haaveeksi, ellei kyseisiä ongelmia hoideta pois päiväjärjestyksestä vuoden 2018 loppuun mennessä.

      Johtopäätöstä vahvistaa osaltaan se, että STUK muistuttaa kirjessään käyttöluvan uusimisen yhtenä ehtona olevan, että kyseessä olevan organisaation toiminta täyttää: ”STUK:n määräyksen ydinvoimalaitoksen turvallisuudesta, STUK Y/1/2016.”"

      Kuka oikeasti enää haluaa, että OL3 koskaan valmistuisi?

      • HR-ekspertti

        Enemmän kyllä olisin huolissani, jos Tiedonantajan mielestä Olkiluodon henkilöstöasiat olisivat hyvällä mallilla. Jokainen 70-luvulla nuoruuttaan elänyt kyllä muistaa, miten kyseisen aviisin jutut korreloivat todellisuuden kanssa.


      • HR-ekspertti kirjoitti:

        Enemmän kyllä olisin huolissani, jos Tiedonantajan mielestä Olkiluodon henkilöstöasiat olisivat hyvällä mallilla. Jokainen 70-luvulla nuoruuttaan elänyt kyllä muistaa, miten kyseisen aviisin jutut korreloivat todellisuuden kanssa.

        Enpä ole tulleet lukeneeksi Tiedonantajan mielipidettä asiasta. Sikäli kuin ymmärrän oikein, niin artikkelissa kerrotaan vain Olkiluodon henkilöstön ja Stukin käsityksiä Olkiluodon henkilöstöasioista (pois lukien otsikko, lööppi). Ainakaan selvää kantaa asiaan toimittaja ei esitä.
        http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/olkiluodossa-muhii-henkil-st-pommi

        Erästä palstalaista lainaten: älä ammu viestintuojaa.


      • Luki-laki
        HR-ekspertti kirjoitti:

        Enemmän kyllä olisin huolissani, jos Tiedonantajan mielestä Olkiluodon henkilöstöasiat olisivat hyvällä mallilla. Jokainen 70-luvulla nuoruuttaan elänyt kyllä muistaa, miten kyseisen aviisin jutut korreloivat todellisuuden kanssa.

        Satu Hassi entisenä stallarina tuntee hyvin "tiekkarin" valheet. Lehden taso mallia vapun hupilehdet. Osoittaa joidenkin keskustelijoiden tasoa palstan aiheen todellisuudesta kun lainaa teikkarin tasoista lehteä tänne. Mutta kun ei muuta osaa niin sortuvat tuollaiseen.


    • Hirveeilmapiiri

      TVOn johtajat ja pomot tiesittekö että sitä saa mitä tilaa kun irtisanoitte vanhaa sitoutunutta henkilökuntaa.Voi voi miten suu nyt pannaan.Oma oli valintanne ja päätökset.Repikää siitä nyt sitten.

      • OL3 taisi aiheuttaa muutakin kuin rahan menoa TVO:lle. Toivotaan ettei (palstan kulunutta ja ällöttävää ilmaisua käyttäkseeni) rehellisille suomalaisille koidu mitään kummempaa. Tämä oli jo ikäänkuin ydinonnettomuuden kerjäystä: https://keskustelu.suomi24.fi/t/692315/tvo-hutiloi


    • Luki-laki

      Suomessa on vuosia eri yhtiöissä ulkoistettu päätoimialan ulkoisia palveluja, kuten tässä sähköntuotannon kuljetus- ja varastopalvelut. Henkilös siirtyvät vanhoina työntekijöinä uuteen yhtiöön. Aivan normaalia toimintaa kaikille jotka tuntevaa alaa käytännön kautta. Vain poliittiset tarkoitusperät omaavat teoreetikot sortuvat tietämättömänä pohtimaan normaalia asiaa.

      • Ydinvoimalan "käytännön tunteville" tämäkin on tuttua:

        "Loppuvuoden kolmannen INES-1 -tapahtuman Teollisuuden Voima ilmoitti vuorokausiraportissaan lokakuun ensimmäisenä päivänä. Käytetyn polttoaineen varaston neljän lattiakaivon pintavahdin toiminta oli jäänyt tarkastamatta monen vuoden ajan. Tarkastettavia pintavahteja varastolla on yhteensä 35. Pintavahdit ilmoittavat automaattisesti, jos lattialla on vettä. Varaston turvallisuusteknisissä käyttöehdoissa edellytetään lattiakaivojen tarkastamista. Neljän pintakytkimen tarkastus oli jäänyt tekemättä, koska niiden luo oli hankala päästä, ja ne olivat paikoissa, joissa säteilyarvojen voitiin olettaa olevan korkeat. Kaikki pintavahdit oli raportoitu tarkastetuiksi koska turvallisuustekniset käyttöehdot tulkittiin väärin. Tarkastamatta jääneiden pintavahtien mahdollinen toimintakunnottomuus olisi viivästyttänyt vuotojen havaitsemista. "
        https://keskustelu.suomi24.fi/t/692315/tvo-hutiloi
        http://www.stuk.fi/uutiset/news_303.html (26.11.2003)


      • NoinOn

        No aika hyvää on toiminta, kun Stuxnetin pitää kaivaa vuodelta 2003 "uutisia".


    • KKAP

      Nyt olisi hyvä hetki median tiedustella miten työilmapiiri on parantunut lukuisten toimenpiteiden jälkeen. Mahtavaa miten TVO:n kokeneet johtajat saivat kurssin kääntymään. Tästä on hyvä jatkaa tulevat vuosikymmenet.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      87
      3684
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      578
      3445
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      42
      3339
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      52
      2167
    5. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      13
      2091
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      317
      1921
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1895
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      156
      1624
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1351
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1332
    Aihe