ETn vastustamisella on pitkät ja leveät perinteet

Lukija.huom

Vaikuttaa siltä, että Suomessa on koulujen kristilliskonservatiivisilla rehtoreilla vuosikymmeniä ollut jopa eräänlainen "salaliitto" myös elämänkatsomustiedon opetuksen leviämistä vastaan. Tämä voidaan päätellä niistä tutkimustiedoista, joka koskevat peruskoulun ja lukion ”epäpolitisointia” eli yhteiskunnallisten ja kansalaistaitojen opetuksen laiminlyöntiä jo 1980- ja 1990-luvuilta alkaen.

Asiasta on tehty tutkimus, jossa jälkimmäinen ilmiö on selvästi osoitettu. ”Epäkristillisen” ja siten arveluttavan ET:n vastaisuus on tullut ja kulkenut siinä siivellä.

Ks. erityisesti Sakari Suutarinen, Vapaan koulutuksen tukisäätiö – koulukasvatuksen, opettajankoulutuksen ja tutkimuksen näkymätön vaikuttaja 1973–1991
http://www.kasvatus-ja-aika.fi/site/?page_id=114

”Artikkeli käsittelee Vapaan koulutuksen tukisäätiön toiminnan vaikutusta koulukasvatukseen, opettajankoulutukseen ja koulutustutkimukseen. Säätiö oli elinkeinoelämän rahoittama. Sen päämääränä 70-luvulla oli vasemmistolaisen koulutuspolitiikan vastustaminen. Vasemmistoaallon taituttua säätiöllä oli käytössään tehokas ja kouliintunut organisaatio ja se ryhtyi ajamaan 80-luvulla omien taustaryhmiensä koulutuspoliittisia tavoitteita. Artikkelissa pyritään selvittämään, mihin konkreettisiin asioihin toiminta kohdistettiin."

86

218

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sanonp

      Tämä kannustaa toimintaan ET:n puolesta.

      • Vahvistamisiin

        Kyllä. Vahvistamisiin.


      • Anonyymi

        Jatketaan toimintaa ET:n puolesta.


    • Sanonp

      ET joutui jossain määrin sijaiskärsijäksi.

      • Lukiha.lis

        Leimattiin suotta.


      • Et-opelta

        Valitettavasti.
        Tilanne on kuitenkin korjaantumassa oppilas oppilaalta ja koulu koululta (nollakoulujen vähentyessä).


      • Anonyymi
        Et-opelta kirjoitti:

        Valitettavasti.
        Tilanne on kuitenkin korjaantumassa oppilas oppilaalta ja koulu koululta (nollakoulujen vähentyessä).

        Kyllä, mutta ei ihan itsestään, vaan tietoisina vanhempien vaatimusten kautta.


    • SanonpVaan

      Suuri potentiaali kehitykseen.

    • Lukuje.k

      Koululaisista vain noin 15 % on oikeutettu saamaan elämänkatsomustiedon katsomusaineekseen.

      • Lukuje.nousu

        Kirkkoon kuuluvia 84 %. Potentiaalia eroamiseen. Ennemmin tai myöhemmim.


    • Luk.huom

      Selittää hidasta nousua vuosina 1985-2010.

      • Kysynp

        Miten kääntyy myönteiseen moodiin rehtorien toiminta?


      • Anonyymi
        Kysynp kirjoitti:

        Miten kääntyy myönteiseen moodiin rehtorien toiminta?

        Ehkä kertomalla rehtoreille vapaa-ajattelijoiden viimeisin ja demareilta lainattu missio: "Sosiaalidemokraattisen puolueen Forssan kokouksen (1903) ohjelma oli selkeä ja ajankohtaan nähden radikaali, aikaansa edellä: ”Uskonto on julistettava yksityisasiaksi. Kirkko on erotettava valtiosta ja kirkolliset sekä uskonnolliset yhdyskunnat katsottava yksityisiksi yhdistyksiksi, jotka itse järjestävät sisälliset asiansa. Uskonnonopetus on poistettava kouluista.”


    • Sanonp
      • "Mutta jos yrittää ajatella millainen on ihminen, joka on käynyt tuollaisen koulun, niin luulisin, että tulos on jotenkin seuraavanlainen: hän on uskonnoton, vailla yrittämisen tarmoa (kilpailuhenkeä) oleva, valtion tukitoimenpiteiden varassa elävä, sosialistinen kaikkeen tyytymätön kverulantti, josta seuraavassa vaiheessa ja viimeistään seuraavassa polvessa tulee kommunisti."

        Peruskoululla pelottelu kuulostaa hiukan samalta kuin pelottelu valtionkirkon alasajolla.


      • Anonyymi
        jori.mantysalo kirjoitti:

        "Mutta jos yrittää ajatella millainen on ihminen, joka on käynyt tuollaisen koulun, niin luulisin, että tulos on jotenkin seuraavanlainen: hän on uskonnoton, vailla yrittämisen tarmoa (kilpailuhenkeä) oleva, valtion tukitoimenpiteiden varassa elävä, sosialistinen kaikkeen tyytymätön kverulantti, josta seuraavassa vaiheessa ja viimeistään seuraavassa polvessa tulee kommunisti."

        Peruskoululla pelottelu kuulostaa hiukan samalta kuin pelottelu valtionkirkon alasajolla.

        Eikös tukea saavien määrät sitten ole kasvaneet? Kommunistit ovat aika vähissä, mutta kukas sen tietää seuraavassa polvessa. Muutama kurdilainen PKK pakolainen maahan ja kohta poliisillakin muuta tekemistä kuin käydä sählyvuoroilla työaikana.

        Mikä kyllä olisi ihan oikein joillekin poliiseille, on niistäkin osa sellaisia pönttöpäitä.


    • Vapari-humanisti

      ET olllut "sijaiskärsijänä"

    • Lukija.huom

      KT, dosentti Sakari Suurinen kirjoittaa Vapaan koulutuksen tukisäätiöstä tämän viikon Suomen Kuvalehdessä. Siihen voi lisätä, että 80-lluvulla rehtorien ja koulutoimenjohtajien yms. 300 hengen verkossa myös ET koettiin vaarallisena siinä missä yhteiskuntaoppikin.

      • Sanonp

        ET joutui myös ihan syyttä suotta syrjinnän kohteeksi.


      • Ravistamisiin

        Historian painolastia. Nyt ravistamaan pois.


    • AjanMyötä

      NYT vihdoin muutos viimeistenkin rehtorien suhtautumiseen.

    • Kärsittynä

      Mielenkiintoinen havainto, tutkimustulos. Kestää aikansa muuttaa laitoksen asenteita.

    • Tuhoa

      Epäpolitisointi ja Pro-kirkollisuus ovat kietoutuneet yhteen. Monemmat olleet onnistuneita projekteja. Valitettavasti. Saaneet edistyksen jarrutusta ja tuhoa aikaan.

    • Veljemme Leo Meller vastusti ETtä jo 80luvulla. ET on syntiä.

      • Onko tuosta videotallennetta tms?


      • VastaMurtumassa

        Näinhän se on. Taantumuksellisten rehtorien verkosto on toiminut ET:tä vastaan vuosikymmeniä.


    • Hist

      Suoraan 80-luvulta. Rehtorien verkosto. Väitöskirjassa ja kahdessakin todeksi osoitettu.

    • VainoamistaOllut

      Educa-messuilla tuli keskustelusssa esiin, että kyllä semmoista ET:n vainoamista ja syrjimistä on ollut viime aikoihin asti. Juurikin rehtorien toimesta.

    • Anonyymi

      Tämän perinteen jatkuvuuteen antaa oman panoksensa tämän foorumin antivapari. Toisaalta kuitenkin ET:n asema ja "legitimiteetti2 on koko ajan vahvistunut. Ei enää kummajainen kuin paikoin.

    • Anonyymi

      On tosiaan historiantutkimuksen selkeästi osoittamaa, että kirkollis-konservatiiviset rehtorit ovat dissanneet elämänkatsomustietoa ja jarruttaneet sen yleistymistä.

      Vieläkin 50 kunnassa aineen opetusta ei ole.

      • Anonyymi

        Kyllä, mutta syrjinnän pitkäkestoisuus on hämmästyttävää? Juoksuhaudoissa vielä tällä vuosituhannella ja tälklä vuosikymmenellä. Tiet isäin astuman?


    • Anonyymi

      Jos on elänyt tai elää sekulaarissa kuplassa, ei ehkä taja, että Vapaa-ajattelijain tavoiteita uskonnototmien ooikeuksista on ihan tosissaan vastustettu. ET joutui pahan kohteeksi.

    • Anonyymi

      Uskonsodista saavat viattomatkin kärsiä. Poliittiista kiistoistakin saavat viattomat kärsiä. Näin on käynyt uskontokuntiin kuulumattomille lapsille. On oma aine, mutta ei pääse opetukseen.

    • Anonyymi

      Kristillis-konservatiivisten rehtorien verkostolla on siis tietoisesta jarrutettu ja haitttu ET_oopetuksen laaejntumisgta. Jos ja kun Suomessa on vielä yli 50 kuntaa, joissa ei ole ET_opetusta, syytä on sysissä ja sepissä.

    • Anonyymi

      Konservatiiviset piirit Suomessa ovat pitäneet maallistumista vaarallisena ja haitallisena. Käytännössä se on tarkoittanut uskonnottomien syrjimistä, kirkollista hegemoniaa. Siitä ovat saaneet lapset kärsiä.

    • Anonyymi

      Tänä vuonna mennään naiden kaikkien yli isoja askelia eteen päin.

    • Anonyymi

      Ktistiliskonservatiiviset piirit ryhdistäytyivät jo 1970-luvun lopulla "vastustamaan vallankumlousta" nuorison keskuudessa, ja niin siinä vaan kävi, että 1985 "ryhtiliikkeen" uhriksi joutui myös elämänkatsomustieto, jonka katsottiin uhkaavaan kristillisiä arvoja ja luterilaisuuden vankkaa asemaa Suomessa.

    • Anonyymi

      Onhan peruskoulu täysipaska jossa matut huutaa ja kulaan ei eikä saada päteviä opettajia töihin
      Opiskelua haluavat oppilaat pitäisi ottaa turvaan yksityiskouluihin häiriköiden joukosta

    • Anonyymi

      Nykyään katsomusaine on epäsymmetrisesti sidottu muodolliseen uskonnolliseen asemaan. Uskontokuntiin kuulumattomat opiskelijat ja oppilaat voivat opiskella evankelis-luterilaista uskontoa, mutta evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvat eivät voi opiskella elämänkatsomustietoa. Kirkosta eroaminen omalla päätöksellä on mahdollista vasta 18 vuotta täyttäneelle.

      Nykyinen tilanne rikkoo yhdenvertaisuutta ja on lapsen oikeuksien sopimuksen 2. artiklan vastainen. Näin on todettu muun muassa lapsiasiamiehen nelivuotiskertomuksessa eduskunnalle. Rajaus on myös hyvin epälooginen, kun lukiossa nuori voi itse tehdä kaikki muut ainevalinnat ja senkin, hakeeko lukioon opiskelemaan lainkaan, ja peruskoulussa huoltajat voivat tehdä muut mahdolliset ainevalinnat. Valtion asia ei muutenkaan ole sitoa katsomuksellisia valintoja toisiinsa. Esimerkiksi uskonnollista valaa ei vuoden 2003 jälkeen ole tarvinnut vannoa kenenkään, vaikka kuuluisikin uskontokuntaan jonka oppiin vannominen kuuluu.

      Vapaa-ajattelijat kannattavat ET-opetuksen vapauttamista sekä peruskoulussa että lukiossa. Jos vapautus olisi nyt käsiteltävän esityksen yhteydessä jollain logiikalla luontevaa toteuttaa vain lukioissa, se on yhtenä askeleena parempi kuin ei mitään. Kun pidennetty oppivelvollisuus koskee sekä peruskoulua että II astetta, ET:n avaaminen kaikille valittavissa olevaksi olisi parasta ulottua koko oppivelvollisuusaikaan.

      Muutos kannattaa ja voidaan toteuttaa nopeasti, sillä se ei edellytä oppiaine- ja tuntijaon muuttamista eikä opetussuunnitelman perusteiden muuttamista.

      Vapaa-ajattelijain liitto siis esittää, että elämänkatsomustiedon opiskelu sallitaan kaikille lukiolaisille ja peruskoulun oppilaille samalla kun oppivelvollisuutta pidennetään.

      Lausunto Opetus- ja kulttuuriministeriölle hallituksen esitykseen laiksi oppivelvollisuudesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi OKM032:00/2019

      • Anonyymi

        Kun nykytilanne rikko yhdenvetasiuutta ja lapsen oikeuksia, tilanne tulee korjata pian.


    • Anonyymi

      Nyt joukossa liikkuu kaikenlaisia kirkolliskonservatiivisia pershyysäilijöitä, jotka vain pistävät vastaan kehitystä.

      • Anonyymi

        Kuntavaalien lähestyminen on tuonut noita perssöyhöjä foorumille. Uutta pötköä jatkumoon.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuntavaalien lähestyminen on tuonut noita perssöyhöjä foorumille. Uutta pötköä jatkumoon.

        ET:n politisoiminen ei onnistu. ET on ops:n mukainen - opetus on sitouttamatonta.


    • Anonyymi

      Kristilliskonservatiiviset rehtorit ovat vastuussa siitä, että kirkkojumalanpalvelusten ja aamuhartauksien ruletti pyörii suomalaissa kouluissa rikkoen uskonnollisen sitouttamattomuuden ohjetta.

      • Anonyymi

        Rehtoreillakin on esimiehensä, ja vastuu on kunnalla, opetusvirastolla ja sitä johtavalla opetus- ja kasvatuslautakunnalla (tai vastaavalla toisella nimellä).


    • Anonyymi

      "Uutena vastustajana on tämän foorumin antivapari, joka suosittaa uskontoa ET:n sijaan uskonnon uskonnollisuuden vuoksi.

    • Anonyymi

      Nyt tiedetään, että 79 prosenttia kansansta tukee ET:n avaamista. Uudistusta vastaan kuitenkin juonitellaan, ja yksi tällainen vastustajaryhmä muodostuu kiihkeimmistä ns. yhtisen uskontotiedon tavoittelijoista Arto Kallioniemen johdolla.

    • Anonyymi

      Kristilliskonservatiiviset piirit ovat haitanneet, jopa sabotoineet ET:n kehittämistä, estäneet opetusryhmien muodostamista ja hoitaneet syrjiviä opetusjärjestelyjä.

    • Anonyymi

      Ikävä kyllä eräät ihmiset pyrkivät ETn likvidoimiseen.

    • Anonyymi

      Tällaisesta kristilliskonservatiivisesta politikoinnista ovat lapset saaneet kärsiä.

    • Anonyymi

      Tässä on ET saanut kärsiä kristilliskonsetvatiivisten rehtorien keskenään koordinoidusti toiminnasta. Sen olemassaolo on väitöskirjatutkimuksessa osoitettu. Viattomat lapset saaneet kärsiä.

    • Anonyymi

      Kun ET tuli 1985, siihen päästäkseen piti hakea vapautussta uskonnosta.

    • Anonyymi

      Rehtoreideb kristilliskonservatiivit sabotoivat ET-opetuksen laajenemista.

    • Anonyymi

      Nyt edetään, sanoi Ikaalisten Nouse mua voima.

    • Anonyymi

      Liian pitkään on alistymuttu sortoon. Soon loppu ny.

    • Anonyymi

      Kiitos mielenkiintoisesta. Suutarisen tutkimus on erittäin noteerattava. Todi harmittavaa tuo ETn dissaaminen.

    • Anonyymi

      Onneksi myös ET:n puolustamisella ja edistämisellä on pitkät perinteet.

    • Anonyymi

      Et:tä on pidetty vaarallisena. Ja toki se kirkon kannalta onkin, koska tunnustuksettomuus ei sovi lähetyskäskyyn ja päinvastoin.

    • Anonyymi

      Edelleenkin ET on kuin vainottu kahlekarkuri.

      • Anonyymi

        ET on kasvava käpy selän alla, murikka monossa. Kirkollisille.


    • Anonyymi

      Käytännön tilanteesta päätelleen tämän johdonmukaisen, tietoisen syrjinnän häntiä on vielä vaikuttamassa.

    • Anonyymi

      On sitä vieläkin, kun lukion rehtori sanoo, että ET ei käy, jos on peruskoulussa lukenut vain uskontoa.

    • Anonyymi

      ET on joutunut myös dijaiskätdijäksi. Tosin myös omista ansioistaan, sillä kaikki hyvä ei etene kivuttomasti.

      • Anonyymi

        Korjaus: ..sijaiskärsijäksi...


    • Anonyymi

      Tuossa ei ole kyse mistään salaliittoteoriasta, vaan tutkitusta, dokumentoidusta tiedosta.

    • Anonyymi

      Nyt ei pidä jäädä vanhoihin juttuihin kiinni, vaan keskittyä 4/5 väestön ilmaisemaan tukeen.

    • Anonyymi

      Sakari Suutarisen artikkeli on mielenkiintoinen historiallisesti.

    • Anonyymi

      Tämä syrjintä on nyt syy tukea ETn avaamista.

    • Anonyymi

      Tämä antaa historiallista ulottuvuutta. ETn likvidoiminen ei käy.

    • Anonyymi

      Antivaåari jatkaa kunniattomien kakkkijaisten perinnettä.

    • Anonyymi

      Tällä nyt vihdoinkin loppu. Kansalaisaloite 8860.

    • Anonyymi

      Suutarisen tutkimus on ainakin historiasta kiinnostuneille erittäin mielenkiintoinen.

    • Anonyymi

      Antivapari ja Laajasalo liittyvät siis pitkään perinteeseen.

    • Anonyymi

      Tässä on siis viattomatkin saaneet kärsiä poliittisesta taistelusta väärin perustein.

    • Tällaista ET-hölökynkölökynopetusta ei onneksi kristittyjen kotien lapsien
      tarvitse sietää. ET kuuluu ateistien lapsille.
      Nyt jumalattomat yrittävät pakkosyöttää tätä ET-hölynpölyään kaikille koululaisille jopa ET-kansalaisaloitteen voimin. Mutta kun aloitteen allekirjoitus on ollut vireillä jo elokuusta lähtien, eikä vielä puoltakaan tarvittavasta allekirjoittajien määrästä  (50 000) ole koossa.
      Se kertoo, että ET:n kannattajat ovat tässä maassa marginaaliporukkaa.
      Jos allekirjoittajia on allekirjoitusajan päättyessä 30 000, niin se 
      = n. 0,6 % Suomen kansasta.

      Jos ei edes tuota tarvittavaa 50 000 allekirjoittajaa löydy, niin on syytä kyseenalaistaa koko ateistien alullepanema ET-huuru, ja laittaa vireille kansalaislakialoite, jossa ehdotetaan koko tämän
      ET-marginaaliturhakkeen poistamista opetuksesta.
      Ateistien lapsille uskontotuntien ajaksi itseopiskelua ja urheilua.

      Taitaa koko tämä ET-höperehtäminen olla keinotekoista opetushommaa.
      Ja kannettu vesi ei kaivossa pysy.

      • Anonyymi

        Ei pakkosyöttää, vaan hankimalla valinnan vapauden.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ei pakkosyöttää, vaan hankimalla valinnan vapauden.

        Miksi tämä valinnanvapausaloite ei sitten saa tuulta purjeisiinsa.

        Mäntysalo taisi esitellä niitä kuuluisia %-tutkimuksiaan, jossa jotain 76 % kannatti ET:n avaamista kaikille opiskelijoille.
        Mutta kuinka moni yli 40 vuotiaista edes tietää mitä ET on.
        On helppo ohittaa gallup-kyselijä/kysely sanomalla vain "joo" ET-opetukselle, ja päästä eroon koko kyselystä.
        Ettei vain olisi niin että ensin on
        *valhe, sitten **emävalhe, sitten ***prosentit (tilasto).

        >>>Mutta kuinka moni yli 40 vuotiaista edes tietää mitä ET on?
        Edes kirjastossa käydessänikään ei ole tullut tutustuttua ET-kirjoihin.
        Pitäisi joskus muistaa tutustua.

        Joku kommentoija tällä palstalla mainitsi että ET:n näkemys olisi sellainenkin että mies voi synnyttää.
        Ei kai nyt sentään ! 
        Vai mitä sanot, Mäntysalo! 
        Ei kai ET-ssäkään sentään niin rankkaa valehtelua ?

        Mutta jos tehtäisiin kysely niin että pistettäisiin USKONNON ja ET-n lisäksi
        vielä 3. vaihtoehto: VAPAAVALINTAINEN AIHE, VA

        VA-ssa voisi opiskella ohjatusti ja valinnaisesti:
        -Erikoistumalla urheilulajeihin
        -Maailmauskontoja
        -Joogaa
        -Musiikkia
        -Teatteritaidetta
        -Tanssitaidetta
        -ynnä muuta, ynnä muuta

        Taitaisi Mäntysalon ET:n gallup-prosentit kutistua.


      • Anonyymi
        Antti_Antivapari kirjoitti:

        Miksi tämä valinnanvapausaloite ei sitten saa tuulta purjeisiinsa.

        Mäntysalo taisi esitellä niitä kuuluisia %-tutkimuksiaan, jossa jotain 76 % kannatti ET:n avaamista kaikille opiskelijoille.
        Mutta kuinka moni yli 40 vuotiaista edes tietää mitä ET on.
        On helppo ohittaa gallup-kyselijä/kysely sanomalla vain "joo" ET-opetukselle, ja päästä eroon koko kyselystä.
        Ettei vain olisi niin että ensin on
        *valhe, sitten **emävalhe, sitten ***prosentit (tilasto).

        >>>Mutta kuinka moni yli 40 vuotiaista edes tietää mitä ET on?
        Edes kirjastossa käydessänikään ei ole tullut tutustuttua ET-kirjoihin.
        Pitäisi joskus muistaa tutustua.

        Joku kommentoija tällä palstalla mainitsi että ET:n näkemys olisi sellainenkin että mies voi synnyttää.
        Ei kai nyt sentään ! 
        Vai mitä sanot, Mäntysalo! 
        Ei kai ET-ssäkään sentään niin rankkaa valehtelua ?

        Mutta jos tehtäisiin kysely niin että pistettäisiin USKONNON ja ET-n lisäksi
        vielä 3. vaihtoehto: VAPAAVALINTAINEN AIHE, VA

        VA-ssa voisi opiskella ohjatusti ja valinnaisesti:
        -Erikoistumalla urheilulajeihin
        -Maailmauskontoja
        -Joogaa
        -Musiikkia
        -Teatteritaidetta
        -Tanssitaidetta
        -ynnä muuta, ynnä muuta

        Taitaisi Mäntysalon ET:n gallup-prosentit kutistua.

        Kannatusilmoituksen vahvan tunnistautumisen kautta on liki 25 000 ihmiseltä. Toki nyt tuulta tarvitaan lisää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei pakkosyöttää, vaan hankimalla valinnan vapauden.

        Uskonnon pakkosyöttö jopa lukiolaisille pitää saadaqa loppumaan!


    • Anonyymi

      Joten tässä on saanut viattomatkin kärsiä.

    • Anonyymi

      Antivaparikin tekee vaztustamisaherrusta.

    • Anonyymi

      Toiminta ETn vahvistamisen puolesta jatkuu.

      • Anonyymi

        Joka vuosi tulee eka luokalle vuosikertoja, joissa yhä suureempi osuus on oikeutettu ET:n opiskeluun.


    • Anonyymi

      Elokuulle 22 tarvitaan uusia ET-opetusryhmiä.

    • Anonyymi

      Vastustaminen jatkuu, mutta puolustaminen ja edistäminen kehittyvät.

    • Anonyymi

      ETn vahvistaminen ja puolustaminen. Puolustaminen likvidointi vastaan..

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1214
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      977
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      890
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      734
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe