Potilastietojen ongelmat

Sinitaivaan_alla

Käytin noin viisitoista vuotta sitten julkista terveydenhuoltoa eräässä paikassa, jolloin potilastietoihini tuli monia virheitä. En saanut tietää niistä pitkään aikaan. Kymmenisen vuotta myöhemmin kävin siellä uudestaan, ja lääkäri kohteli minua erittäin epäkunnioittavasti. Olen kunnollinen, elämässä ihan hyvin pärjännyt ihminen, ja hämmästyin suunnattomasti sitä, miten hän puhui minulle. Kotiin päästyäni tilasin tiedostot. Niissä oli useita virheitä, epäkunnioittavaa tekstiä, ja muutenkin niiden laatu oli heikko.

Hain korjauksia, ja suurin osa virheistä ja epäkunnioittavasta kielestä korjattiin. Ensimmäisen lääkärin kirjoittama aika paha virhe kuitenkin jätettiin. Se oli myös mahdollisesti hieman leimaava, ja varmaan oli vaikuttanut siihen, että minusta kirjoitettiin niin epäkunnioittavasti myöhemmin (tosin vaikka virheellinen kohta olisi ollut totta, niin se ei olisi oikeuttanut leimaamistani). En nykyään enää käy kyseisessä paikassa.

Olen huomannut myös muissa paikoissa, että potilastietoihin tulee todella helposti virheitä. Niiden korjaaminen on hankalaa, koska lääkäri ei voi itse jälkikäteen korjata niitä, vaan täytyy käyttää virallista lomaketta. Lisäksi virheellisiä tietoja ei käsittääkseni poisteta täysin, vaan ne jäävät johonkin taustatiedostoon.

Mielestäni ihmisellä pitäisi olla oikeus ottaa omat potilastietonsa omaan säilytykseensä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Tiedot pitäisi siis potilaan pyynnöstä poistaa järjestelmästä. Lista voisi jäädä siitä, mitä testejä tai toimenpiteitä on tehty, jotta niitä ei teetetä liian pian uudestaan verovaroilla. Mutta ihmisiä ei pidä yrittää väkisin parantaa, eikä väkisin säilöä heidän tietojaan. Sellainen laskee arvostusta koko terveydenhuoltojärjestelmää kohtaan. Haluaisin terveydenhuoltoa, mutta en halua tulla holhotuksi.

Minulla ei ole mielenterveyden ongelmia, mutta noita tiedostoja lukemalla se kyllä näytti siltä. Eräs hoitaja oli esimerkiksi kirjoittanut, että olisin ollut masentunut. En muista miten puhuin, mutta todella varovainen on syytä olla, että ei käytä sanaa "masensi" arkipäivän puhekielisessä merkityksessä. Jotkuthan käyttävät sitä hyvin kevyesti tarkoittamaan vain, että "tuntui vähän kurjalta". En muista, olisinko voinut käyttää sitä niin, mutta nykyisin olen hirveän tarkka, että en käytä kyseistä sanaa lainkaan.

Siihen aikaan kerroin rehellisesti lääkäreille ongelmista ja olin aika vaatimaton, eli en tuonut esiin hyviä asioita itsestäni. Tämä ei toimi... Jos haluaa hyvän lääkärisuhteen, on aloitettava siitä, kuinka hyvin menee (jos se on totta). On ensin syytä kertoa, mikäli elämä on yleisesti ottaen hyvää. Sitten täsmäkertoa vain se vaiva, mihin haluaa apua. "small talk" tulee jättää pois, ja puhua hitaasti, ystävällisesti ja rauhallisesti.

Jos mahdollista, kannattaa varata käynnin lopusta muutama minuutti siihen, että lääkäri kirjoittaa tiedoston, ja katsoa se yhdessä läpi lääkärin kanssa. Silloin kun olen tätä pyytänyt, lääkäri on aina suostunut. Suurin osa lääkäreistä haluaa kuitenkin tehdä työnsä hyvin, eivätkä hekään halua virheitä sinne tiedostoon.

Mutta miten olisin voinut ymmärtää tämän kaiken parikymppisenä! Nyt kun Kanta-järjestelmä on tullut, niin jo lapsille ja nuorille syntyy tiedostoja. Miten lapset ja nuoret voisivat ymmärtää, kuinka varovainen sen järjestelmän kanssa on syytä olla? Toki tämä ei koske kaikkia, sillä jos on suht koht terve, eikä kohtaa muuta kuin helposti diagnosoitavia ja parannettavia sairauksia, ei ehkä tulee mitään ongelmia. Mutta minäkin olin erittäin terve tiettyyn ikään asti. Vielä parikymppisenä oli se lapsenusko, että kun lääkärille kertoo avoimesti asioista voi saada apua. Nykyään en puhuisi avoimesti kuin yksityislääkärille sellaisessa tilanteessa, jossa tiedostot voi salata.

Edelleen uskon, että suurin osa lääkäreistä ja hoitajista on hyviä ihmisiä. On kuitenkin heille todella haastavaa työskennellä tuollaisen tiedostojärjestelmän kanssa, johon kirjoitetaan niin paljon negatiivisia asioita. Tarvitsee vahvaa ammattitaitoa, että pystyy sen läpi näkemään ihmiset positiivisina ja kohtelemaan heitä kunnioittavasti. Onneksi monet onnistuvat. Ehkä samaan järjestelmään tulisi kirjoittaa enemmän jotakin positiivista, mutta en oikein tiedä, miten sen voisi käytännössä toteuttaa. Ehkä ihmiset voisivat itse kirjoittaa itsestään positiivisen, omia hyviä ominaisuuksiaan sisältävän esittelyn tiedostojärjestelmänsä etusivulle tasapainottamaan tilannetta... :)

Yleensä salaan tietoni niin pitkälle, kuin se on mahdollista. Minulla ei ole mitään sellaisia lääkityksiä tai sairauksia, joilla olisi merkitystä onnettomuustilanteessa. Päinvastoin en haluaisi, että sellaisessa tilanteessa ruvettaisiin käyttämään aikaa epämääräisten ja mahdollisesti virheellisten tiedostojen selaamiseen. Tälläkin hetkellä tiedostoissani on virheitä, mutta ne eivät ole niin suuria, että olisin ainakaan vielä saanut aikaiseksi lähettää lomakkeita niiden perään. Hyvää Kanta-järjestelmässä on, että näkee potilastietonsa pian.

0

83

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

        Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
        Sinkut
        130
        9962
      2. Olet sä kyllä

        ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
        Ikävä
        52
        2901
      3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

        Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
        Maailman menoa
        178
        2690
      4. Hiljaiset hyvästit?

        Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
        Ikävä
        23
        2074
      5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

        Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
        Särkynyt sydän
        15
        1834
      6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

        Oot mikä oot ja se siitä
        Suhteet
        16
        1657
      7. Kyllä poisto toimii

        Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
        80 plus
        16
        1562
      8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

        "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
        Yhteiskunta
        16
        1520
      9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

        Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
        Ikävä
        13
        1518
      10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

        Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
        Ikävä
        15
        1348
      Aihe