LTO laitteen sähkönkulutus rivitalossa

kokemuksiaasukkailta

rivi- ja luhtitaloihin on yleistymässä
LTO -kone/ laita

esitteiden mukaan.

Millainen kokonaisuus se on esim. kaksiossa tai kolmiossa?

Laitteen sähkönkulutus?
Huolto?
Melu?
Mitä sillä tehdään - lämmitetään vai ilmanvaihdon hoitaminen?
Ilman virtaus - haittaako? Kuolevatko kukat ja kuivaako silmät päähän?
Allergisten kokemuksia?
Onko sellaisessa asunnossa korvausilmaventtiileitä, tuuletusikkunoita?
Kuivaako pyykit?

Kysyn koska noissa esitteissä on niistä maininta,
eikä rakentaja osaa kuulemma itse sanoa siitä mitään...?

Onko tämä niin uutta, että niillä ei ole vielä kokemuksia?

Auttakaa joku
etsimme asuntoa
Perheessä on allergisia

21

2253

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • opettelePerusteita

      Ilmanvaihtokoneita ja -järjestelmiä on erilaisia.

      Mihinkään kysymyksiisi ei voi vastata kukaan muu taho kuin talon isännöitsijä, rakentaja, tai rakennuttaja.

      Tämä koskee teknisiä ominaisuuksia. Muuten kysmyksiisi voi vastata lähinnä joku henkiparantaja.

      • pidäturpaskiinni

        oikeasti äijät nyt menee vaikeaksi

        talon rakentajaa ei saa mitenkään yhteyttä
        asuntoa tarjonnut isännöitsijä ei osannut vastata noista yhteenkään
        asuntoa ei pääse katsomaan etukäteen
        sitä rakennetaan tuolla .... ja nauhojen takana

        ja toi sun asenne: tee sille jotain. Hyvin....ykspuolista länkyttämistä ja alaskatsomista.
        Aivan turhaan

        jos asiakaspvalu on nykyään tätä luokkaa ( asenteensi)
        suomi on venäjä-tasolla

        ÄLÄ AVAA ENÄÄ EDES SUUTASI
        -JOS ET OSAA,
        -ET TIETÄ
        - ET HALUA

        Minäkin osaan vastata noista muutamaan, mutta SINÄ tulit tänne aukomaan päätäsi (kännissä?)


    • paras_vaihtoehto

      > Laitteen sähkönkulutus?
      Sähköä kuluu yleensä reilut 1000 kWh, jos laitetta käytetään. Suomessahan valtaosa biomassasta toimii yhä energiakriisin paniikissa annettujen ohjeiden mukaan = ilmanvaihto on vain pahasta, koska se tuhlaa energiaa -> iv-kone mieluiten sammutetaan ja kytketään päälle vain saunomisen ajaksi. Ei ole hometaloista pulaa tulevaisuudessakaan...

      >Huolto?
      Periaatteessa osakkaan vastuulla = jää monelta tekemättä. Suomessahan on se ajattelumalli (kiitos energiakriisin oppien, joita essonvaarit yhä 40 vuotta myöhemmin noudattavat orjallisesti), että ilmanvaihto on vaan tarpeetonta rahan hukkaa. Essonvaarien mielestä kannattaa myös sisäilman radonpitoisuus jättää mittaamatta, ettei vahingossakaan synny tarvetta iv-koneen käytölle.

      Pienempien iv-koneiden suodattimet pitäisi vaihtaa vähintään 2 kertaa vuodessa ja 3 kk välein pitäisi poistaa karkeasuodattimille kertyneet roskat, hyönteiset yms, Rautakaupasta ostettuna suodatinsatsi voi maksaa 30-40 €, mutta netistä näitä saa vähän halvemmalla.

      Fiksummissa taloyhtiöissä suodattimet hankitaan yhtiön piikkiin ja huoltomiesä käy edes kerran, pari, vuodessa koneet läpi. Syystä että kaikki ei vaan vaivaudu löytyy tosiaan niitä ääliöitä, jotka 70-luvun oppien mukaisesti sammuttaa koneen tai teippaa poistoventtiilit umpeen.

      > Melu?
      Kyllähän vekottimesta jonkin verran puhaltimien kohinaa lähtee (= melua tuloilmalaitteiden kautta makuuhuoneisiin). Herkkänahkaisimmat valittavat tästäkin...

      Vaan ne vaihtoehdot?
      - ikkuna auki = 10x määrä liikennemelua sisään?
      - wanha talo, missä ei minkäänlaista ilmanvaihtoa makuuhuoneissa = väliovet pakko pitää auki
      - koneellinen poisto = ulkoseinällä/ikkunoissa korvausilmaventtiilit, jotka heikentävät seinän äänieristystä -> taas kuuluu liikennemelu paremmin
      - käytännössä olen todennut, että vanhassa talossa saattaa muu tekniikka (patteriventtiilien suhina yms.) olla yhtä kovaa kuin kon. iv melutaso, mutku patteriventtiilien suhinaan on totuteltu vuosikymmenet, tätä ei koeta ongelmaksi

      > Mitä sillä tehdään?
      Ilmanvaihtolaitteen käyttötarkoitus noin niin kuin periaatteessa olisi vaihtaa ilmaa. Siis raikasta ilmaa makuuhuoneisiin likaisemman ilman (kosteutta, hajuja) poista keittiöstä, pesutiloista ym.

      Aivan ehdottomasti laitetta ei ole tarkoitettu lämmitykseen! Laite kyllä lämmittää tuloilmaa poistoilmasta talteen otetulla lämmöllä (LTO) ja sähköisellä jälkilämmityspatterilla, mutta tuloilman lämpötila pitäisi jättää 16-20 °C haarukkaan. Tällöin jälkilämmitykseen ei kulu tolkutonta määrää sähköä ja huonelämpötilan saa paremmin pysymään haluttuna - ilmanvaihto jäähdyttää (=estää lämpötilaa kohoamasta liikaa valaistuksen yms. tuottaman lämmön vuoksi) ja lämmitysjärjestelmä lämmittää tarpeen mukaan. Tuloilma myös sekoittuu huoneilmaan paremmin, kun se on hieman viileämpää. Huoneilmaa lämpimämpi tuloilma voi kerrostua katon rajaan .... joissa poistotkin ovat.

      > Ilman virtaus - haittaako?
      Asunnoissa käytetään tuloilmalaitteita, jotka "heittävät" tuloilman kattopintaa pitkin useamman metrin etäisyydelle. Tällä tavoitellaan tehokasta sekoittumista, mutta jossain tilanteissa voi huoneesta (yleensä vastakkaisen seinän läheltä) voi löytyä paikka, missä virtauksen aistii.

      Kukat.. joo, nehän kuolee, jos ilma liikkuu? Kukat täytyy laittaa ulos, jossa ei ikinä tuule ;-D

      Ja kannattaa miettiä, mikä on se vaihtoehto! Koneellinen poisto karmiventtiilit ikkunoissa! Tämä oli tarkoitettu korjausrakentamisessa käytettäväksi hätäratkaisuksi, mutta äkkiäkös grynderit hiffasi, että tämä on halvin mahdollinen tapa toteuttaa rakentamismääräysten minimivaatimukset täyttävä ilmanvaihto. Grynderiä ei kiinnosta se, että villasukat ovat talvella pakolliset (kun raakana sisään revittävä korvausilma jäähdyttää lattiat), ei se, että liikennepölyt tulee sisään (terveyshaitta), ei iso energiankulutus (koska LTO puuttuu).

      Ilman kosteus laskee talvella tosi mataliin lukemiin, koska kostutusta ei ole. Tämä ei ole koneellisen tulo&poistojärjestelmän vika - ihan samoin käy myös perinteisemmän koneellisen poiston tai painovoimaisen poiston kanssa, jos ilmaa vaihdetaan yhtä tehokkaasti. Koneellisen poiston ja painovoimaisen poiston kanssa vaan on tyypillistä, että ilmanvaihdosta tingitään, koska kylmä korvausilma aiheuttaa vetohaittaa. Kun ilmanvaihto on tingitty olemattomaksi, huoneilman kosteus pysyy vähän korkeampana. Kolikon kääntöpuolena on, että KPH peili pysyy huurteessa puoli tuntia suihkun jälkeen eikä pyykit kuivu yhdessä yössä.

      Koneellisen tulo&poistojärjestelmän kanssa ei vetoa aiheuttavia korvausilmaventtiileitä ole ulkoseinillä eikä ulkoilman siite- yms. pöly tule sisään (näkyy siivoustarpeessa, jos on vähän asukkaita). Tuuletusikkunat varmaankin on, mutta aika vähän niitä aukoa tarvii, korkeintaan kesähelteillä.

      > Perheessä on allergisia
      Jos kyseessä on siitepölyallergia, niin eipä kannata mitään muuta kuin koneellista ilmanvaihtoa katsella, syystä että tuloilman suodatus.

      • kyselenedelleen

        Kiitos vastauksesta:

        olen nähnyt monenlaisia versioita ja pari homeluukkua kokeneena tämä ei naurata ollenkaan. Sitäpaitsi homeasunnossa ilmalämpöpumppu on sama kuin laittaisi allergiseen pölypussin sisään ja laittaisi moottorin päälle.

        toi pölyallergia: et siis ole elänyt sellaisen kanssa.

        Toisissa asunnoissa, ilmastointi on niin kovalla tai se pyörittää sitä samaa ilmaa huoneessa niin voimakkaasti, että pölyallerginen ei voi olla siellä. Huonetila ei ole koskaan pölytön, enkä tajua, miksi sitä pitää ilmaa pitää niin veivata.

        Jos koneellinen poisto> se repii korvausilman vaikka rakenteista. Seinistä, lattianraoista jne. Mitä ikinä sen lattian alla onkin. Siksi pitäisi olla korvausilmaa - vaikka ne räppänät seinissä tai ikkunoissa.
        Valinnaisesti avattavat tuuletusikkunat ovat aina plussaa.

        Tuttavalla on laitettu onnistuneesti LTO -laitteisto vanhempaan omakotitaloon ja voisin ostaa sen milloin tahansa. Talo ei ole umpio vaan - vanhaan malliin aika hengittävä. JA he pääsevät itse huoltamaan sitä laitetta.

        Jos LTO -on yhteisasumisen talossa, esim. rivarissa tai luhtitalossa, sitä ilmeisesti huoltaa taloyhtiö. Kokemukset talohuolloista on - en voi sanoin kuvailla.

        Omakotiasujat sanovat, että kys. laitteen suodattimia on hyvä vaihtaa useammin kesällä ja talvella ulkoa tulee pölyä vähemmän. Se oli hyvä keskustelu (en laita sitä tänne).

        JOS nyt ajatellaan uutta rivitaloasuntoa, jossa LTO -kone on sijoitettu tuulikaappiin,
        kuka sitä huoltaa siitä? Asukas? Huolto?
        Asunto on lähes yksi isohko avoin tila yhdessä tasossa, ei väliovia paitsi vessassa.
        Vielä ihmeellisemmäksi tuo menee kahden kerroksen kolmiossa.

        Onko asunnossa silloin yksi puhaltaja eteisessä joka painaa ilman huoneistoon?
        Mikä se suodatin juttu on? Onko siellä perinteisen ilmanvaihtohormin näköisiä putkistoja seinissä?
        Silloin yksittäisen huoneet "saavat" ilmaa vasta kun ovat ovat auki. Muutenhan esim. makkari on umpio kun sen ovat laitetaan yöksi kiinni. Uudistuotanto tekee näköjään asunnoista umpioita. On käyty tänä kesänä katsomassa.


        JOS SEN LAITTEISTON TARKOITUS on ottaa huoneistosta ilmaa laitteeseen ja käyttää sen suodattimen läpi ja tuoda takaisin huoneeseen - se on tolkuton, eikä yksikään suodatin pysty puhdistamaan esim. vastarakennetun asunnon ilmaa ... kuin vähän.

        Ali- ja ylipaineen säätäminen tulee olemaan aika mahoa.
        Jos asunnossa on sähkölämmitys, se LTO on takuulla ajateltu tasapainoittamaan lämmityskulua...
        sähkölasku voi olla aika arvoitus


      • korjausedelliseen
        kyselenedelleen kirjoitti:

        Kiitos vastauksesta:

        olen nähnyt monenlaisia versioita ja pari homeluukkua kokeneena tämä ei naurata ollenkaan. Sitäpaitsi homeasunnossa ilmalämpöpumppu on sama kuin laittaisi allergiseen pölypussin sisään ja laittaisi moottorin päälle.

        toi pölyallergia: et siis ole elänyt sellaisen kanssa.

        Toisissa asunnoissa, ilmastointi on niin kovalla tai se pyörittää sitä samaa ilmaa huoneessa niin voimakkaasti, että pölyallerginen ei voi olla siellä. Huonetila ei ole koskaan pölytön, enkä tajua, miksi sitä pitää ilmaa pitää niin veivata.

        Jos koneellinen poisto> se repii korvausilman vaikka rakenteista. Seinistä, lattianraoista jne. Mitä ikinä sen lattian alla onkin. Siksi pitäisi olla korvausilmaa - vaikka ne räppänät seinissä tai ikkunoissa.
        Valinnaisesti avattavat tuuletusikkunat ovat aina plussaa.

        Tuttavalla on laitettu onnistuneesti LTO -laitteisto vanhempaan omakotitaloon ja voisin ostaa sen milloin tahansa. Talo ei ole umpio vaan - vanhaan malliin aika hengittävä. JA he pääsevät itse huoltamaan sitä laitetta.

        Jos LTO -on yhteisasumisen talossa, esim. rivarissa tai luhtitalossa, sitä ilmeisesti huoltaa taloyhtiö. Kokemukset talohuolloista on - en voi sanoin kuvailla.

        Omakotiasujat sanovat, että kys. laitteen suodattimia on hyvä vaihtaa useammin kesällä ja talvella ulkoa tulee pölyä vähemmän. Se oli hyvä keskustelu (en laita sitä tänne).

        JOS nyt ajatellaan uutta rivitaloasuntoa, jossa LTO -kone on sijoitettu tuulikaappiin,
        kuka sitä huoltaa siitä? Asukas? Huolto?
        Asunto on lähes yksi isohko avoin tila yhdessä tasossa, ei väliovia paitsi vessassa.
        Vielä ihmeellisemmäksi tuo menee kahden kerroksen kolmiossa.

        Onko asunnossa silloin yksi puhaltaja eteisessä joka painaa ilman huoneistoon?
        Mikä se suodatin juttu on? Onko siellä perinteisen ilmanvaihtohormin näköisiä putkistoja seinissä?
        Silloin yksittäisen huoneet "saavat" ilmaa vasta kun ovat ovat auki. Muutenhan esim. makkari on umpio kun sen ovat laitetaan yöksi kiinni. Uudistuotanto tekee näköjään asunnoista umpioita. On käyty tänä kesänä katsomassa.


        JOS SEN LAITTEISTON TARKOITUS on ottaa huoneistosta ilmaa laitteeseen ja käyttää sen suodattimen läpi ja tuoda takaisin huoneeseen - se on tolkuton, eikä yksikään suodatin pysty puhdistamaan esim. vastarakennetun asunnon ilmaa ... kuin vähän.

        Ali- ja ylipaineen säätäminen tulee olemaan aika mahoa.
        Jos asunnossa on sähkölämmitys, se LTO on takuulla ajateltu tasapainoittamaan lämmityskulua...
        sähkölasku voi olla aika arvoitus

        korjaan pariin kohtaan OVET eikä ovat


    • ei_kierrätystä

      > Tuttavalla on laitettu onnistuneesti LTO -laitteisto vanhempaan omakotitaloon ja voisin ostaa sen milloin tahansa. Talo ei ole umpio vaan - vanhaan malliin aika hengittävä. JA he pääsevät itse huoltamaan sitä laitetta.

      Hengittävä = epätiivis. Ilma virtaa hallitsemattomasti rakenteiden läpi mm. tuulenpaineen ajamana. Välillä sisään, välillä ulos. Jos missään on mikrobikasvustoa, niin sen terveiset päätyvät sisäilmaan. Toisaalta ilmavuodot kuljettavat huoneilman kosteutta rakenteisiin -> kondenssin riski -> mikrobikasvun riski. Ei näin.

      > Jos koneellinen poisto> se repii korvausilman vaikka rakenteista.

      Siksi pitää olla 1) tiiviit rakenteet ja 2) koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, joka on säädetty tasapainoon.

      > Omakotiasujat sanovat, että kys. laitteen suodattimia on hyvä vaihtaa useammin kesällä ja talvella ulkoa tulee pölyä vähemmän.

      Suodattimia voi vaihdella vähän useamminkin kuin 6 kk välein. Vaihtotarve riippuu paikasta (paljonko pölyä ilmassa) ja koneen käytöstä - onko se enimmäkseen minimi/poissaoloteholla (asukkat enimmäkseen poissa) vai jatkuvasti isolla teholla.

      Kesällä tuloilman esi/karkeasuodattimiin kertyy ilmassa leijuvia poppelin yms siemeniä ja hyönteisiä, jotka voivat pahimmillaan tukkia suodattimen parissa kuukaudessa. Ei suodattimia tämän vuoksi tarvi vaihtaa - isot roskat saa pois imurilla. Koko suodatinsatsi menee vaihtoon vasta sitten, kun hienosuodatin on likaantunut, minkä näkee sen muuttumisesta tumman harmaaksi kauttaaltaan (myös takapinnalta, mistä ilma virtaa ulos). Tässä vaiheessa suodatin alkaa yleensä haisemaan aika tympeältä (=vaihtotarve syntyy).

      Talvella karkeaa pölyä on vähän, mutta silmälle näkymättömiä pienhiukkasia (jotka tulevat liikenteen ja energiantuotannon päästöistä) enemmän. Talvella tukkeentuu ensimmäisenä poistoilmansuodatin, jolle kertyvä pöly on peräisin asunnon sisältä = vaatepölyä, hilsettä yms.

      > Jos LTO -on yhteisasumisen talossa, esim. rivarissa tai luhtitalossa, sitä ilmeisesti huoltaa taloyhtiö.

      Ehei. Laite on yhtiön omaisuutta, mutta huolto (käytännössä suodattimien puhdistus & vaihto) on lähtökohtaisesti asukkaan vastuulla = jää monelta tekemättä. Tämän vuoksi fiksummissa taloyhtiöissä on päätetty teettää suodattimien vaihdot huoltoliikkeellä. Tosin taitaa nämä "viralliset" huollot olla vain 1-2 kertaa vuodessa (valmistajien suositus vaihtoväliksi on 6-12 kk, mutta 12 kk on useimmissa tapauksissa jo liikaa). En ole kuullut, että missään huollettaisiin koneet yhtiön toimesta 3 kk välein (karkean pölyn, roskien ja hyönteisten imurointi karkeasuodattimilta), kuten koneiden käyttöohjeet käskevät toimimaan.

      > Onko asunnossa silloin yksi puhaltaja eteisessä joka painaa ilman huoneistoon?

      1 iv-kone, jossa on
      - tuloilmapuhallin, tuloilman esi- ja hienosuodattimet, LTO-osa, jossa poistoilman lämpöä siirtyy tuloilmaan ja sähköinen jälkilämmityspatteri
      - poistoilmapuolella karkeasuodatin suojaamassa LTO-osaa likaantumiselta poistopuhallin

      > Mikä se suodatin juttu on? Onko siellä perinteisen ilmanvaihtohormin näköisiä putkistoja seinissä?

      Iv-kone on yleisimmin pesuhuoneessa ja kanavat jemmattuna pesutilan ja eteisen kattoon ja muissa huoneissa esim. kaapistojen yläsokkeliin. Kanavista ei tarvi huolta kantaa, niiden kunnossapito (käytännössä puhdistus n. 10 vuoden välein) on taloyhtiön vastuulla.

      > JOS SEN LAITTEISTON TARKOITUS on ottaa huoneistosta ilmaa laitteeseen ja käyttää sen suodattimen läpi ja tuoda takaisin huoneeseen

      Ilmaa ei kierrätetä takaisin asuntoon. Tuloilma on suodatettua ja lämmitettyä ulkoilmaa ja se puhalletaan asuinhuoneisiin (OH, MH). Näistä ilma virtaa ovirakojen (MH ovissa ei yleensä kynnystä, pesutiloissakin sormen mentävä rako oven ja kynnyksen välissä) kautta keittiön ja pesutilojen poistoihin.

      • miestenastmatilastot

        kondessi pahenee tiiviissä tilassa

        se on tehokkaimmillaan esim. kuivausrummun nesteenkeräysastiassa (joka on tiivis).

        ''''


        "Näistä ilma virtaa ovirakojen (MH ovissa ei yleensä kynnystä, pesutiloissakin sormen mentävä rako oven ja kynnyksen välissä) kautta keittiön ja pesutilojen poistoihin."

        Henkeäsalpaavaa "viisautta". Laitetaan syksyllä, illalla 7 kg pesukone päälle, käydään suihkussa ja laitetaan ilmastointi vähän kovemmalle. Suomessa sataa nykyisin noin 8kk / vuodessa pelkkää vettä, joten jo pelkästään ilma itsessään on hyvin kosteaa.


        '''
        "10v välein puhdistetaan ilmastointikanavat"
        sen huomaa

        ...
        tää näyttää nyt siltä, että laitteita ja ilmastointia suunnittelee ihmiset jotka eivät varsinaisesti asu ja käytä omaa kotiaan vaan - käyvät vissiin syömässä valmiissa pöydässä ja laittavat puhtaat kuivat vaatteet päälleen kaapista, jossa ne olivat valmiiksi viikattuna.

        ...

        miten tää rakennusala on tässä jamassa?


      • totaalinenreps

        "kondessi pahenee tiiviissä tilassa

        se on tehokkaimmillaan esim. kuivausrummun nesteenkeräysastiassa (joka on tiivis)."

        Tää oli hyvä!!!


    • otaVainKiltistiLääkkeet

      Kun kirjoitat

      >ÄLÄ AVAA ENÄÄ EDES SUUTASI
      >-JOS ET OSAA,
      >-ET TIETÄ
      >- ET HALUA


      Kai ymmärrät, että teet juuri tuota???

      Edelleen kirjoitat
      >talon rakentajaa ei saa mitenkään yhteyttä
      >asuntoa tarjonnut isännöitsijä ei osannut vastata noista yhteenkään
      >asuntoa ei pääse katsomaan etukäteen
      >sitä rakennetaan tuolla .... ja nauhojen takana

      Ilmeisesti kuvittelet pienessä mielessäsi, että täällä joku kirjoitta sinulle ilmanvaihdosta ja mielenterveysongelmistasi kaikki mahdolliset variaatiot. Mene lääkäriin. Osaavat auttaa paremmin.

      Ja edelleen
      >ja toi sun asenne: tee sille jotain. Hyvin....ykspuolista länkyttämistä ja alaskatsomista.
      Aivan turhaan

      Luuletko tosiaan, että tuolla asenteellasi viitsin sinua alkaa neuvomaan ilmanvaihtoasioissa. Ota vain ne jo kirjoitetut lääkkeet.

      Ja lisää aloittajan tuskaa
      >Minäkin osaan vastata noista muutamaan, mutta SINÄ tulit tänne aukomaan päätäsi (kännissä?)

      Kysyt, mutta tiedät :D :D :D :D Aivan varmasti :D Vain hämäät kirjoittamalla vailla mieltä olevia asioita :D :D :D :D

    • plopplopplop

      Mistä näitä foliopipojen aloituksia aina sikiää

    • 12.vuotta.kokemusta

      Olen asunut vuodesta 2005 rivitaloasunnossa jossa on tuollainen ilmanvaihtolaite. Kiinteistöhuolto käy vaihtamassa suodattimet pari kertaa vuodessa ja meitä asukkaita on kielletty koskemasta laitteeseen itse. Ei ole kyllä halujakaan mulla tehdä tuolle itse mitään.
      Kymmenen vuoden kohdalla nuohosivat ilmanvaihtoputket ja säätivät ilmavirtaukset. Vähän aiemmin oli iv-koneen perushuolto, irroittivat moottorit ja kennot ja ainakin puhdistivat ne.

      Olen koivun siitepölylle allerginen ja suodattimista huolimatta on oireita sisätiloissakin, en tiedä johtuuko se ulko-oven kautta kulkemisen kautta tulleesta pölystä, vaatteiden mukana kulkeutumisesta vai siitepölyn partikkelikoosta joka saattaisi päästä suodattimien läpi?

      Ilman sekoittumisesta johtuen, ainakin luulen niin, vaate-, yms. pöly leviää jokapaikkaan joten siivoustarve ei ainakaan vähene iv-koneen vuoksi.

      Kone vie myös hieman tilaa pienen yksiön pesuhuoneessa. Sen alle on asennettu pyykinpesukoneelle liitännät ja pyykkejä laittaessa tai nostaessa koneesta on varottava lyömästä päätään iv-koneen peltiseen laatikkoon jonka kulmat ovat teräviä.
      En ole oikein vakuuttunut siitä että pesuhuone olisi järkevin paikka iv-koneelle jossa on kosteutta jos käy suihkussa tai saunassa. Ullakkotiloissa mielestäni olisi sopivaa hukkatilaa ja sinne olisi huoltofirmoillakin esteetön pääsy eikä kone tällöin veisi lainkaan tilaa aina niin pienistä asuintiloista.

      IV-kone on aina vähintään ykkösnopeudella päällä ja talvella kovilla pakkasilla ilman vaihtuminen tuppaa aiheuttamaan pientä palelemista vaikka lämpötila asunnossa on periaatteessa sen 21 astetta. Asunnossa on lattialämmitys ainoana lämmitysmuotona ja iv-koneessa lämmön talteenotto.

      • jonkunbisnes

        kiitos kommentista


        laitteita on toki erilaisia. Tässä nykyisessä ilmanvaihtokone vie
        sähköä 2000-4000 kWh/ v, riippuen siitä, miten kovalla sitä pitää
        62 neliön kaksiossa. Asukas maksaa sen käyttösähkön, vaikka siitä ei mainittu
        asuntoa vuokrattaessa.
        Tuo on pienen omakotitalon sähkölämmityksen verran.
        Tässä on kaukolämmitys

        Laite on oletettavasti alle 10 vuotta vanha.
        Asunnon puolella ei voi mitenkään puhdistaa mitään ilmanvaihtokanavia

        Sen päälläpitäminen raikastaa jonkin verran ilmaa
        ja vie ummehtunutta hajua pois, mutta se aiheuttaa myös silmä ja iho-oireita,
        se on todella äänekäs ja keskusyksikkö on jossain muualla kuin tässä asunnossa.

        Säätö on eteisessä.

        En taida lähteä uudempiin, koska tämäkin on tällainen ja
        ketjusta näkee, millainen kivikautinen asenne
        joillain on...toivottavasti eivät ole kys laitteen asentajia ja ostajia.

        LTO -laite on lisääntynyt vuoden sisällä
        ja luulen, että se on niin uutta tekniikkaa ja joku
        aivopuoli keksi miten ilmastointi maksatetaan asukkailla
        joten tännekin tulee noin "...sä olet sairas.." kommentteja
        ihan siksi - että ihmiset ei kyselisi miten se toimii

        Kyllä on toisilla surkea elämä


      • valittaminenOnHelppoa
        jonkunbisnes kirjoitti:

        kiitos kommentista


        laitteita on toki erilaisia. Tässä nykyisessä ilmanvaihtokone vie
        sähköä 2000-4000 kWh/ v, riippuen siitä, miten kovalla sitä pitää
        62 neliön kaksiossa. Asukas maksaa sen käyttösähkön, vaikka siitä ei mainittu
        asuntoa vuokrattaessa.
        Tuo on pienen omakotitalon sähkölämmityksen verran.
        Tässä on kaukolämmitys

        Laite on oletettavasti alle 10 vuotta vanha.
        Asunnon puolella ei voi mitenkään puhdistaa mitään ilmanvaihtokanavia

        Sen päälläpitäminen raikastaa jonkin verran ilmaa
        ja vie ummehtunutta hajua pois, mutta se aiheuttaa myös silmä ja iho-oireita,
        se on todella äänekäs ja keskusyksikkö on jossain muualla kuin tässä asunnossa.

        Säätö on eteisessä.

        En taida lähteä uudempiin, koska tämäkin on tällainen ja
        ketjusta näkee, millainen kivikautinen asenne
        joillain on...toivottavasti eivät ole kys laitteen asentajia ja ostajia.

        LTO -laite on lisääntynyt vuoden sisällä
        ja luulen, että se on niin uutta tekniikkaa ja joku
        aivopuoli keksi miten ilmastointi maksatetaan asukkailla
        joten tännekin tulee noin "...sä olet sairas.." kommentteja
        ihan siksi - että ihmiset ei kyselisi miten se toimii

        Kyllä on toisilla surkea elämä

        Liian vaikeaa perehtyä laitteiden käyttöön


      • tyhmä_maksaa
        jonkunbisnes kirjoitti:

        kiitos kommentista


        laitteita on toki erilaisia. Tässä nykyisessä ilmanvaihtokone vie
        sähköä 2000-4000 kWh/ v, riippuen siitä, miten kovalla sitä pitää
        62 neliön kaksiossa. Asukas maksaa sen käyttösähkön, vaikka siitä ei mainittu
        asuntoa vuokrattaessa.
        Tuo on pienen omakotitalon sähkölämmityksen verran.
        Tässä on kaukolämmitys

        Laite on oletettavasti alle 10 vuotta vanha.
        Asunnon puolella ei voi mitenkään puhdistaa mitään ilmanvaihtokanavia

        Sen päälläpitäminen raikastaa jonkin verran ilmaa
        ja vie ummehtunutta hajua pois, mutta se aiheuttaa myös silmä ja iho-oireita,
        se on todella äänekäs ja keskusyksikkö on jossain muualla kuin tässä asunnossa.

        Säätö on eteisessä.

        En taida lähteä uudempiin, koska tämäkin on tällainen ja
        ketjusta näkee, millainen kivikautinen asenne
        joillain on...toivottavasti eivät ole kys laitteen asentajia ja ostajia.

        LTO -laite on lisääntynyt vuoden sisällä
        ja luulen, että se on niin uutta tekniikkaa ja joku
        aivopuoli keksi miten ilmastointi maksatetaan asukkailla
        joten tännekin tulee noin "...sä olet sairas.." kommentteja
        ihan siksi - että ihmiset ei kyselisi miten se toimii

        Kyllä on toisilla surkea elämä

        > Tässä nykyisessä ilmanvaihtokone vie
        > sähköä 2000-4000 kWh/ v, riippuen siitä, miten kovalla sitä pitää
        > 62 neliön kaksiossa.

        Tyhmästä päästä kärsii koko ruumis tai ainakin lompakko. Tuon kokoisessa kaksiossa riittää pienemmän pään iv-kone, jolla energiankulutuksen pitäisi olla 1500 kWh luokkaa, vaikkei LTO -olisikaan kovin hyvä (vanhemman mallin kone ristivirta-LTO:lla).

        Toki sähköä saa kulumaa paljon enemmän näillä keinoilla
        - kone aina isolla teholla, myös asunnon ollessa tyhjillään
        - LTO-ohitus päällä (myös talvella) ts. tuloilma lämmitetään pelkällä sähköllä
        - koko asuntoa lämmitetään iv-koneen voimin eli tuloilman lämpötila säädetty >20 °C


    • jätänväliin

      Vastausten kirjavuudesta teen päätelmän.

      Talo johon laitetaan LTO -laite rakennetaan ilmatiiviiksi ja seinien välissä on pahimmassa tapauksessa muovia.

      Jos tulee sähkökatko tai asukas pistää laitteen sulakkeista kiinni, asunnossa ei kierrä ilma mitenkään.

      Se laite on siis tuulikaapissa, ja tuulikaapissa on ovi - tietenkin.
      ELI se yksi ainoa tuuletinhärpäke on tuulikaapissa oven takana.

      JA senkö pitäisi tuottaa raitista ilmaa esim. makuuhuoneeseen oven alta ja seinien raoista...ei niin - ei ole seinissä rakoja -
      > paitsi että tulee. JOKAISESSA TALOSSA - JOKAISEEN TALOON
      tulee seiniin ja rakenteisiin halkeamia ja rakoja jo rakennusvaiheessa ja ne lisääntyvät vuosien mittaan.

      Sehän on sitten suunniteltu niin, että ilma kiertää ovien alta
      jos kerran sieltä ei tule mitään PUTKIEN kautta - muualle asuntoon.

      Ei sen asunnon tarvitse olla mikään bunkkeri tai väestösuojatiivis.
      Ihmisellä on keuhkot ja sen pitää hengittää.

      Ja kyllä se huolto ja tasapainotus ON ASUKKAAN ONGELMA - koska sehän siellä asuu ja
      reagoi siihen.
      Ei huolto riennä paikalle säätämään ja puhdistamaan mitään
      vaikka asukas ottaisi jo kortisonia piipusta - koska se ilmastointi ei ehkä sovi hänelle.

      Tiedän huoltojen ja isännöintien asenteen - ne viisveisaa
      ja sitä varmaan tasapainotellaan 1-2 ensimmäistä vuotta asennuksesta?

      ja taas huolto tulee sanomaan "..sä oot sairas ota lääkkeet..."

      perinteisissä keskusyksikkö - poistoilma koneellinen- hormit putsataan 5-7 vuoden välein ja
      sinne kyllä ehtii kerääntyä siinä ajassa ties mitä. Riippuen yhtiöstä, niitäkin on hyvin ja huonosti hoidettuja.



      Onko tässä maassa enää mitään puolustettavaa jos tulee sota?
      Asunnot ovat pascana ja asenne kyselyihin on todella törkeä.

      • eirakettitiedettä

        Miksi ihmisen, jolla ei ole mitään käsitystä ilmanvaihdosta, on pakko valittaa asiasta?

        Ilmeisesti se, että perehtyy asioihin, opettelee asioita ja oppii käyttämään eri laitteita on vain liikaa vaadittu.

        Tuuban kirjoittamisella tänne vieneen ajan olisi kyseinen henkilö jo voinut perehtyä perusteisiin, mutta ei. Vali, vali, vali.

        Hämmästyttävää tämä joidenkin elämänasenne.

        Ai niin. Itselläni on kotona ilma raikasta, suodattimet pitävät siitepölyn poissa niin, että jälkikasvun siitepölyallergian oireet helpottavat sisällä jne. Kukat eivät kuole kuivuuteen, ei ole pölyallergiaa, silmät eivät kuivu, ilma ei virtaa haljenneista seinistä sisään jne.

        Ja kaikki tämä lysti vie sähköä neliöihin suhteutettuna ehkä kymmenesosan mitä eräällä valittajalla ylhäällä.


      • mietippäitse
        eirakettitiedettä kirjoitti:

        Miksi ihmisen, jolla ei ole mitään käsitystä ilmanvaihdosta, on pakko valittaa asiasta?

        Ilmeisesti se, että perehtyy asioihin, opettelee asioita ja oppii käyttämään eri laitteita on vain liikaa vaadittu.

        Tuuban kirjoittamisella tänne vieneen ajan olisi kyseinen henkilö jo voinut perehtyä perusteisiin, mutta ei. Vali, vali, vali.

        Hämmästyttävää tämä joidenkin elämänasenne.

        Ai niin. Itselläni on kotona ilma raikasta, suodattimet pitävät siitepölyn poissa niin, että jälkikasvun siitepölyallergian oireet helpottavat sisällä jne. Kukat eivät kuole kuivuuteen, ei ole pölyallergiaa, silmät eivät kuivu, ilma ei virtaa haljenneista seinistä sisään jne.

        Ja kaikki tämä lysti vie sähköä neliöihin suhteutettuna ehkä kymmenesosan mitä eräällä valittajalla ylhäällä.

        ihmisillä on niin erilaisia kokemuksia asiasta

        pari huonoa kokemusta sinullekin, niin alat kysellä.
        rakentamisen ja korjaamisen taso on TODELLA kirjavaa

        jos sinulla on asiat hyvin, ei tarkoita sitä, että kaikilla olisi
        ja jos ei ole - kyllä siitä pitää valittaa, puhua ja kysellä

        jos kaikki vaikenee ongelmista - mikään ei korjaannu eikä parane

        JA tuo sun "Miksi ihmisen, jolla ei ole mitään käsitystä ilmanvaihdosta, on pakko valittaa asiasta?"
        - oletko sä nyt ihan varma, että sä tunnet IHAN KOKO SKENEN JA OLET VALIDI
        SANOMAAN NOIN?

        Ei ihmisten pidä ottaa asuntoja kyselemättä ja näkemättä ja vain hyväksyä kohtaloaan ja
        asunnoista tulevia ongelmia - vain koska sanotaan "..sä luulet vaan, ole hiljaa..".

        Nyt minä vuorostani ihmettelen minkä ikäisenä ihminen on vielä noin tyhmä?


        JA KIVA ETTÄ SULLA ON KIVA KOKEMUS
        - JOS PÄÄSET ITSE HUOLTAMAAN LAITETTASI (vuokralainen ei pääse)
        - TIEDÄT JO MITÄ SEN KÄYTTÖ MAKSAA (sitä ei kerrota asukkaalle etukäteen)

        Eikö laitteen sähkönkulutuksesta ole mitään arvioita tai tietoa jo laitetta hankittaessa?
        Luulis olevan.
        Miksi sitä ei sitten voi kertoa asukkaalle? EI SITTENKÄÄN VAIKKA SITÄ SUORAAN KYSYTÄÄN!


      • ostaelämä
        mietippäitse kirjoitti:

        ihmisillä on niin erilaisia kokemuksia asiasta

        pari huonoa kokemusta sinullekin, niin alat kysellä.
        rakentamisen ja korjaamisen taso on TODELLA kirjavaa

        jos sinulla on asiat hyvin, ei tarkoita sitä, että kaikilla olisi
        ja jos ei ole - kyllä siitä pitää valittaa, puhua ja kysellä

        jos kaikki vaikenee ongelmista - mikään ei korjaannu eikä parane

        JA tuo sun "Miksi ihmisen, jolla ei ole mitään käsitystä ilmanvaihdosta, on pakko valittaa asiasta?"
        - oletko sä nyt ihan varma, että sä tunnet IHAN KOKO SKENEN JA OLET VALIDI
        SANOMAAN NOIN?

        Ei ihmisten pidä ottaa asuntoja kyselemättä ja näkemättä ja vain hyväksyä kohtaloaan ja
        asunnoista tulevia ongelmia - vain koska sanotaan "..sä luulet vaan, ole hiljaa..".

        Nyt minä vuorostani ihmettelen minkä ikäisenä ihminen on vielä noin tyhmä?


        JA KIVA ETTÄ SULLA ON KIVA KOKEMUS
        - JOS PÄÄSET ITSE HUOLTAMAAN LAITETTASI (vuokralainen ei pääse)
        - TIEDÄT JO MITÄ SEN KÄYTTÖ MAKSAA (sitä ei kerrota asukkaalle etukäteen)

        Eikö laitteen sähkönkulutuksesta ole mitään arvioita tai tietoa jo laitetta hankittaessa?
        Luulis olevan.
        Miksi sitä ei sitten voi kertoa asukkaalle? EI SITTENKÄÄN VAIKKA SITÄ SUORAAN KYSYTÄÄN!

        Katsos kun juurikin tässä on pihvi. Kukaan ei ala kirjoittamaan jokaisen tietämättömän käyttäjän kokemuksia, rakennusvirheitä, erilaisia järjestelmiä jne.

        Aivan varmasti osaamattomia käyttäjiä ja virheitä löytyy. Sinä haluat, että ne luetellaan kaikki.

        Ilmeisesti tarkoituksesi on vain teilata ilmanvaihto vaaralliseksi, turhaksi ja kaikissa muissa on vika paitsi itsessäsi.

        Ja kiitoksia. Minulla tosiaan on asiat hyvin. Teen muutakin kuin valitan. Voisikohan noilla olla tekemistä keskenään. Voit aivan miettiä sitä, mutta tuskin. Sinähän vain ja ainoastaan valitat.

        Kyllä laitteiden sähkönkulutuksesta on tarkkaa tietoa. Valitettavasti laitteita on erilaisia ja vielä isompi määrä on erilaisia käyttäjiä. Aivan sama kysymys, jos kysyy paljonko auto kulutaa polttoainetta vuodessa. On erilaisia autoja, erilaisia ajajia, erilaisia ajomääriä jne. Et tätäkään tajua, vaan vali, vali , vali. Kukaan ei kerro paljonko auto kuluttaa vuodessa. Sniff, sniff, sniff.


    • yleistietäjä

      -Ensinnäkin LTO on lyhenne, ja tarkoittaa: Lämmön Talteen Otto.
      -Se ei ole mikään erillinen laite, vaan ilmanvaihtojärjestelmän lisävaruste.
      -Se voi olla kiinteä levyrakenteinen jossa poistoilma kulkee levystön eri puolilta kuin tuloilma.
      -Se voi olla pyörivä kenno jossa poistossa lämmennyt kenno siirtyy aina tuloilman reitille.
      -Se ei kuluta yleensä sähköä, pyöriväkennoinen ehkä muutaman kymmenen wattia.
      -Kiinteä malli täysin äänetön, pyörivä versio lähes äänetön.
      -Huoltona vaatii puhdistamisen.
      -Sillä tehdään sitä, että otetaan poistoilmasta talteen lämpöä ja lämmitetään tuloilmaa.
      -Ei ole sanottavaa vaikutusta järjestelmän lopullisiin ilmanvirtauksiin.
      -Korvausilma-aukkoja ei ole tässä tapauksessa.
      -Ei osallistu mitenkään pyykin kuivatukseen.
      -Pyöriväkennoinen LTO saattaa vaivata allergista.
      Helppoja kysymyksiä.

    • fkljfkljflkdjkls

      Pierunhaju jää pyörimään asuntoon ikuisiksi ajoiksi.

    • InsinööriX

      Ensin neuvoisin opiskelemaan ilmanvaihdon perustarkoituksen ihan itse. Netistä löytyy hyviä kirjoituksia ja ohjeita esim. laittamalla Googleen hakusanaksi "kodin ilmanvaihto".

      Tuo lV-laitteiden sähkönkulutus on "energiansäästömarkkinoinnin" takia tosiaan piilotettu täysin kuluttajilta. Mutta se on hyvin helposti arvioitavissa ja laskettavissa:

      Jos tavallisen pienehkön asunnon tulo/poisto /LTO IV-koneessa on 100 watin puhaltimet niin ne kuluttavat vuodessa keskimääräisellä 60% teholla: 365*24h*2*0,6*100W = n. 1000kWh. Ison ok-talon IV-koneen puhaltimet vievät sitten lähemmäs 2000 kWh/v. IV-konetta ei saa koskaan sammuttaa ja liian pienellä teholla käyttäminen aiheuttaa kosteusvaurioita joten ne, jotka väittävät tulevansa toimeen tätä pienemmällä energiankulutuksella tuhoavat talonsa/asuntonsa!

      Lisäksi tuloilman jälkilämmitys (500-2000W) kuluttaa talviaikaan n. 1000-5000kWh riippuen asunnon koosta, LTO:n hyötysuhteesta ja ulkoilman lämpötiloista. Isommassa asunnossa Lapissa lähempänä tuota ylärajaa ja pienessä etelässä lähempänä alarajaa. Tämä kulutus on lähinnä mukavuuslämmitystä joten siitä voi tinkiä. Mutta talvella, jos IV-kanavat kulkevat lämpimällä puolella ja niitä ei ole kunnolla kondenssieristetty, niin tässäkin säästäminen voi aiheuttaa kosteusvauroita!

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mies kateissa Lapualla

      Voi ei taas! Toivottavasti tällä on onnellinen loppu. https://poliisi.fi/-/mies-kateissa-lapualla
      Lapua
      40
      2877
    2. Olenko joka hetki

      Ajatuksissasi?
      Ikävä
      38
      2507
    3. Onko kaivattusi perään

      Moni muukin?
      Ikävä
      96
      1811
    4. Joo nyt mä sen tajuan

      Kaipaan sua, ei sitä mikään muuta ja olet oikea❤️ miksi tämän pitää olla niin vaikeaa?
      Ikävä
      88
      1383
    5. Olen aina vain

      Ihmeissäni siitä että oletko niin tosissani minusta? Mitä muut ajattelisi meistä?
      Ikävä
      51
      1330
    6. Olipa ihana rakas

      ❤️🤗😚 Toivottavasti jatkat samalla linjalla ja höpsöttelykin on sallittua, kunhan ei oo loukkaavaa 😉 suloisia unia kau
      Ikävä
      5
      1245
    7. Kansanedustaja Teemu Keskisarja ei osallistu Linnan juhliin vaan natsikulkueeseen

      Kerääkö poliisi taas natsiliput pois osallistujilta?
      Maailman menoa
      291
      1181
    8. Nainen jos pitää sanoa

      Ne huonot puolet mitä omaat niin kestätkö kritiikin.
      Ikävä
      56
      1068
    9. Poliisi tutkii murhaa Paltamossa

      Poliisi tutkii Kainuussa sijaitsevassa Paltamon kunnassa epäiltyä henkirikosta, joka on tapahtunut viime viikon perjanta
      Paltamo
      10
      910
    10. Niin se vain on

      Haluatko kuulla salaisuuden mies rakastan sua.
      Ikävä
      34
      823
    Aihe