Yle: Kuinka kauan kirkko kestää jäsenkatoa?

aiiiij

Ylen tekemä pitkä juttu kirkon taloudellisesta ahdingosta. Nyt kirkko itsekin myöntää että 2030-luvulla alle puolet suomalaisista tulee kuulumaan siihen.

https://yle.fi/uutiset/3-9706960

"Kuinka kauan kirkko kestää jäsenkatoa? "Vuoden 2025 jälkeen alkaa todella tuntua"

Kirkollisveroa maksavien määrä putoaa jäsenkadon myötä. Evankelis-lutetilaisen kirkon laskelman mukaan tämä ja seuraava vuosi tulevat olemaan seurakunnille taloudellisesti vaikeita."

36

695

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hyvä kirjoitus. Vähän jäin kaipaamaan mainintaa siitä, että keskimääräistä kirkollisveroa on nostettu. Olisi mielenkiintoista nähdä kirkollisverotettavan tulon määrä eri vuosina.

      • Hyvää_julkisuutta

        Mukavasti pääsi Eroakirkosta.fi:kin tuossa esille, kun Yle tavoistaan poiketen muisti tarjota suunvuoron myös muillekin kuin kirkolle itselleen. Kaj Torkulla hyvin muistuttaa, että hyväntekeväisyyteen sijoittaminen saa aikaan paljon enemmän oikeaa hyvää kuin veron maksaminen kirkolle.


      • HIL-47
        Hyvää_julkisuutta kirjoitti:

        Mukavasti pääsi Eroakirkosta.fi:kin tuossa esille, kun Yle tavoistaan poiketen muisti tarjota suunvuoron myös muillekin kuin kirkolle itselleen. Kaj Torkulla hyvin muistuttaa, että hyväntekeväisyyteen sijoittaminen saa aikaan paljon enemmän oikeaa hyvää kuin veron maksaminen kirkolle.

        Suomessa valtion kirkko,et pääse eroon kuin henkilökotaisista palkkatuloista. Kaikki yritykset ja kaikki jos omistaa vaikka kiiteistön maksaa kirkoilisveroa. Siis ostat kaupasta vaikka voita,maatila maksaa,kuljetusvirma maksaa kauuppias maksaa ja kaikki on sitten loppu hinnassa. Valtio eroon kiekosta!


    • 8684

      "Kirkolliskokouksen talousvaliokunnan puheenjohtaja Tapio Tähtinen kertoo, että laskelman mukaan kirkollisverotulot pysyvät nykyisellä tasolla vuoteen 2025 asti. Nyt tulot ovat noin 900 miljoonassa eurossa."

      Eli nimellisesti ansiot ei laske, mutta reaalisesti ansiot laskee joka vuosi, koska se pirun inflaatio.

    • EsaYlikoskelta

      Kirkon tulevaisuuskomitean mietinnössä kauhuskenaariona tuodaan esiin seuraava, mielestäni luonnollinen eikä yhtään pelottava kehityskulku:

      ”Kolmannen sektorin kirkko (Malli 3)”

      Vaihtoehtoinen skenaario: julkisoikeudellisen aseman purkautuminen

      Mikäli kirkon jäsenmäärän lasku johtaa sisäisen identiteetin tai ulkoisen kuvan huomattavaan muutokseen, on mahdollista, että paine yhteiskunnallisen aseman muuttamiseksi kasvaa samanaikaisesti. Siksi ei pidä sulkea pois sitä, että kirkko joko ulkopuolisen poliittisen paineen seurauksena tai omasta tahdostaan luopuu julkisoikeudellisesta asemastaan. Käytännössä tämä merkitsisi luopumista yhtäältä verotusoikeudesta, toisaalta kirkolle asetetuista julkisista tehtävistä. Lisäksi se muuttaisi radikaalisti kirkon asemaa yhteiskunnassa ja siirtäisi sen kokonaisuudessaan yhdistys- tai muun vastaavan lain piiriin.

      Julkisoikeudellisen aseman purkamisella olisi väistämättä negatiivisia vaikutuksia kirkolle…

      Tulevaisuuskomitea ei kannata ja pyri edistämään kyseistä muutosta…

      Muutoksen seuraukset

      Kirkon julkisoikeudellisen aseman lakkauttaminen edellyttäisi muutosta Suomen perustuslakiin ja useisiin muihin lakeihin. Nykyisen kirkkolain säilyttämiselle ei enää olisi perusteita, joten kirkkoa koskeva sääntely olisi mietittävä ja rakennettava uudestaan, pitkälti yhdistys- tai muun vastaavan lain varaan.
      Lainsäädännön perustavaa laatua olevien muutosten ohella prosessin suurimpia kysymyksiä olisivat todennäköisesti kirkon uuden rahoituspohjan rakentaminen, hautaustoimen uudelleen järjestäminen sekä kirkon eläkejärjestelmän kohtalo. Käytännöllisten kysymysten lisäksi kirkon julkisoikeudellisen aseman menettäminen merkitsisi myös kirkon yhteiskunnallisen aseman heikkenemistä ja sen kannanottojen painoarvon vähenemistä.

      Kirkon kannalta kriittisin kysymys liittyy toiminnan rahoitukseen.

      Pohjimmiltaan kirkollisverossa on kysymys jäsenmaksusta, jota kerätään muun verotuksen yhteydessä…

      Suomalaisessa järjestelmässä verotusoikeus voidaan myöntää vain julkista valtaa käyttävälle oikeushenkilölle, minkä johdosta julkisoikeudellisen aseman purkaminen merkitsisi kirkon verotusoikeuden menettämistä.

      … joissakin maissa jokainen veronmaksaja valitsee itse, kohdentaako kaikille pakollisen ”vakaumusveronsa” jollekin uskonnolliselle yhdyskunnalle tai valtiolle.
      Vastaava järjestely turvaisi toteutuessaan luterilaisen kirkon rahoituksen sekä edistäisi kirkko- ja uskontokuntien välistä tasa-arvoa Suomessa ilman, että siitä kertyisi valtiolle kustannuksia. Vakaumusveron toteutuminen suomessa olisi kuitenkin epärealistista, sillä se korottaisi yleistä verotustasoa. Kirkkoon kuulumattomat kansalaiset tuskin suhtautuisivat myönteisesti uuteen, ylimääräiseen veroon. Kirkollismaksun toteutuminen voisi sekin olla epärealistista, sillä se herättäisi todennäköisesti periaatteellista vastustusta uskontokriittisiltä tahoilta.

      Jos kirkolla ei olisi tulevaisuudessa oikeutta kirkollisveroon tai -maksuun, sen olisi kerättävä tulonsa samaan tapaan kuin mikä tahansa yhdistys tai kolmannen sektorin toimija. Tärkein tulonlähde olisi todennäköisesti kirkon itsenäisesti keräämä ja vapaaehtoisuuteen perustuva jäsenmaksu, mutta sen tuottoa olisi vaikea ennakoida.

      Kirkon tulevaisuuskomitean mietintö. Suomen ev.-lut. kirkon julkaisuja 47. Sivut 134-138

      Kommentti: Tuota pidetään selvästi kauhuskenaariona, jonka vuoksi kirkko tulee tekemään kaikkensa nykyjärjestelmän säilyttämiseksi sekä kehittämään sen vaihtoehdoksi ”vakaumusveron” tyyppistä ratkaisua. Vaikka tuossa hahmotetaankin kirkkoon kuulumattomien ja uskontokriittisten tahojen vastustusta, kaikenlaisia juonia ja houkuttimia saatetaan verollepanon eteen keksiä ennen pitkää. Vaikka verotusoikeutta tarjoiltaisiin myös uskonnottomien järjestöille, sellaiseen ”hernerokkalautaseen” verottomuuden ”esikoisoikeudesta” meidän ei missään tapauksessa pidä langeta.

      http://keskustelu.suomi24.fi/t/14547935/kirkon-julkisoikeudellisen-aseman-purkamisesta

    • Monta hyvää, pelastavaa syytä lähteä ulos...

      Ennenkaikkea teidän sielujen kannalta olisi suotavaa, ettei niiden tarvitse jäädä tänne odottamaan Jeesuksen paluuta, vaan pääsevät hengen lähdön mukana vapauteen.

      Hyvä on päästä myös antisemitismista ja siitä törkeästä juutalaisten panettelusta mitä kirkko evenkelimin pohjalta harrastaa. Uskonnonvapauden ansiosta se on mahdollista, mutta moraalisesti hyvin alhaista ja vastenmielistä kuultavaa.

      'vakaumuksellinen' rasismi on huono valinta.

    • väistämätöntä-

      Miksi maksaa, kun hautauksen joutuu kuitenkin maksamaan itseltä jäävistä rahoista. Mitään muutahan kirkko ei tarjoa, jos ei usko yliluonnollisiin. Ne jotka käyttävät muita kirkon palvelu, maksaa tietysti veroa.

    • räyhhhh
    • Epäjumalienkieltäjä

      Kommentti jutun lauseeseen:
      "... iso osa eronneista on nuoria, jotka eivät ole ehtineet veronmaksajiksi."

      Tämä on kirkon kannalta pitkällä tähtäimellä paha asia, koska esimerkiksi itse erosin nuorena ja tulottomana opiskelijana ja nyt tienaan enemmän kuin monet piispat. Vaikka kaikista kirkosta lähteneistä eroamishetkellä pienituloisista nuorista ei tule yhtä hyväpalkkaisia, niin osasta tulee ja melkein kaikki alkavat jossain vaiheessa tienaamaan jonkinlaista palkkaa.

      Vastaavasti nyt tulokehityksensä huipulla olevassa 50-60 vuotiaidden ikäluokassa kirkkoon kuuluminen on aika yleistä, mutta tästä ikäluokasta aletaan liukumaan eläkkeelle, joka yleensä on korkeintaan 60% palkasta. Eli kirkolle "uskollisimpien" vielä työssä käyvien ikäluokkien veronmaksukyky vähenee ja uusissa veronmaksajasukupolvissa kirkkoon kuuluminen on selvästi vähäisempää ja vähenee. Samalla ne ikäpolvet, joissa kirkkoon kuuluminen on kaikista yleisintä siirtyvät kirkkomaahan.

      Voi siis kysyä miten realistista on, että "laskelmassa ennustetaan ansiotulojen kasvua vuodesta 2019 alkaen"? Ansiotulot kasvavat, mutta kasvavatko kirkkoon kuuluvien ansiotulot yhtä paljon kuin Suomessa keskimäärin - vai kasvavatko ne ensinkään?

    • gaigieroamaan
      • SuoraSeuraus

        Potkut saaneen YLEn entisen vastaavan päätoimittajan Atte Jääskeläisen sensuuri alkaa selvästi helpottamaan.


    • fhjjh

      "Auttamistyö unohdetaan:" Mihinköhän kirkko saa menemään 300Me vuodessa lapsi ja nuorisotyöhön, kun se on enimmäkseen ulkoistanut sen yhteiskunnan tehtäväksi ja maksamaksi. Jos kirkko mitä la ja nuorten kanssa puuhasteleekin, niin maksaja on usein joku muu taho.

      Eikä riparileiritkään ilmaisia osallistujille ole, ei niitä vain riparilaisten vanhempien maksamilla kirkollisveroilla kustanneta. Kirkon byrokratian taitaa mennä suurin osa noistakin 300Me:sta.

      Kulukarsinta järjestyksessä kiinteistöt, käyttökustannukset ja vasta viimeisenä henkilöstö, linjaa kirkkohallitus.

      Kyllä pitäisi vähentää henkilöstöäkin, jonka määrä paisunut kuin pullataikina, tuplaantunut 70-luvulta tähän päivään, vaikka jäsenmäärä ja kirkon tilaisuuksissa käyvien määrä ollut koko ajan jopa kiihtyvässä kasvussa. Mitä ihmettä ne kirkon 20 000 palkollista tekevät kun toiminta koko ajan supistuu ja kuihtuu? Pyörittävät peukaloitaan, ja papereita, lukevat muistioita, kokoustavat keskenään, työstäen jotain mitättömiä raportteja toisten kirkon elinten pähkäiltäväksi.

    • jhkg6784

      Toivottavasti aihetta käsitellään myös YLEN uutisissa ja ajankohtaisohjelmissa, niin saadaan muutokseen vähän vauhtia.

    • Kyllä ne tietävät itsekkin sen, että kirkko on (2) vuosituhantinen huijaus kaikkine väärennöksineen ja pyhäinjäännöksineen.

      Se on osoitus ihmisen kavaluudesta, petollisuudesta ja hirviömäisyydestä, joka kätketään hyväntekeväisyyden ja pyhyyden kaapuun.
      Kun mukaan otetaan kaikki pakkokäännytykset, vainot inkvisitiot, karkotukset, polttoroviot, hirttäjäiset, pannaan julistukset, ristiretket ja muut sodat, vihapuheet saarnoissa, sananvapauden rajoitukset ym.
      Niin mitä siellä on, jonka takia valistunut ihminen siellä edes kehtaisi olla ? Ihmisten tietämättömyys on ainoa koossa pitävä voima ja yksinkertaisten helvetin pelko tietysti, sen ne tiesivät jo laatiessaan tuon tulipaikan. Pelottelu on tehokkain keino pitää rahvas kurissa ja nuhteessa.

      uhka ja pelastus
      Keksitään ensin uhka, kuten iänkaikkinen helvetti ja siihen pelastus, joka on vain heillä tarjolla.

    • 7683

      "Vuoteen 2025 ulottuvan talousennusteen mukaan Helsingin seurakuntayhtymässä jäsenmäärä tipahtaa 15,2 prosenttia, vaikka kaupungin asukasluku kasvaa yli 10 prosenttia."

      Vuonna 2016 Helsingin väkiluku oli 635 640, Helsingin seurakuntayhtymän väkilu oli 345 035 ja Helsingin seurakuntayhtymän markkinaosuus väestöstä oli 54,3 %.

      https://www.helsinginseurakunnat.fi/material/attachments/keskusrekisteri/vuositilastot/g95SBBewH/Helsingin_seurakuntien_vuositilasto_2016.pdf

      Ennusteen mukaan tilanne vuonna 2025: Helsingin väkilu 699 204, Helsingin seurakuntayhtymän väkiluku 292 590 ja Helsingin seurakuntayhtymän markkinaosuus väestöstä 41,8 %.

      Laskua Helsingin seurakuntayhtymän markkinaosuuteen väestöstä tulee 12,5 prosenttiyksikköä seuraavan 9 vuoden aikana eli keskimäärin 1,39 % per vuosi.

    • muitakin-kuin-eroja

      Jutussa ei mainita kuin muutaman kerran ohimennen lapsikasteiden määrän putoaminen, vaikka jo lähivuosina kirkko tulee menettämään yli 20 000 jäsentä vuodessa tämän takia.

    • 554433

      Otetaan rahat palkasta kuten yleverokin.
      Kirkko pitää pelastaa.
      Koti, uskonto ja isänmaa. Jos yksi puuttuu niin puuttuu kaikki.

      • vapaata.pitää.olla

        Ei mitään ottamisia. Autuaampi on itse antaa kuin se, että otetaan, joka on vastenmielistä. Iloista antajaa Jumala rakastaa. Antamisen tulee olla vapaaehtoista.


      • maksut.unohtuis.täysin
        vapaata.pitää.olla kirjoitti:

        Ei mitään ottamisia. Autuaampi on itse antaa kuin se, että otetaan, joka on vastenmielistä. Iloista antajaa Jumala rakastaa. Antamisen tulee olla vapaaehtoista.

        Varmampi tapa on saada rahaa kun ottaa kirkollisveroina. Monikaan kun ei vapaaehtoisesti maksele.


      • Tunnustaaa

        Vapaus, veljeys, tasa-arvo on kyllä tärkeämpi ja enemmän nykypäivää.


    • >> Yle: Kuinka kauan kirkko kestää jäsenkatoa? <<

      Kirkko uppoaa pikkuhiljaa, eikä kirkossa tunnuta käsittävän, että kirkon suuruudenpäivät ja tärkeä yhteiskunnallinen asema alkaa kiihtyvällä vauhdilla olla ohi.

      Kun kasteprosentti tippuu, kolmikymppissistä kohta enää alle puolet kuuluu kirkkoon ja ihmisvirta käy koko ajan kirkosta ulos- eikä sisäänpäin ja jäsenten keski-ikä nousee kuin raketti, niin pitäisihän jo hitaammankin tajuta, että miten se loppuu.
      Kirkosta tulee vähitellen marginaalinen vanhusten saattohoitoyksikkö.

      Jonkun ulkomaisen protestanttisen kirkon isompi vaikuttaja se tuskaili, että kirkoissa pähkäillään, että pitäisiköhän pitää palaveri, että josko tehtäisiin jotain, kun samaan aikaan on talon nurkka tulessa.

      • pole.pole

        Aikoinaan mun ussanmaikka, Namibiaintoilija, (toi namibialaisia vieraita ussantunneillekin), kertoi afrikkalaisesta mentaliteetista ja tavoista.

        Mies meni jonkin matkan päässä olevaan naapuriin ja jutteli ensin kuulumisia ja niitä näitä ilman mitään hätää - ja vasta sen jälkeen meni itse asiaan: "Taloni on tulessa, tulisitkos naapuri auttamaan sammutuksessa?!"

        Tärkeimmät asiat ensin! Pole, pole! Hitaasti, hitaasti! Afrikkalainen suurpiirteinen meininki näemmä tarttunut länsimaiden kirkkoihinkin.


      • pole.pole kirjoitti:

        Aikoinaan mun ussanmaikka, Namibiaintoilija, (toi namibialaisia vieraita ussantunneillekin), kertoi afrikkalaisesta mentaliteetista ja tavoista.

        Mies meni jonkin matkan päässä olevaan naapuriin ja jutteli ensin kuulumisia ja niitä näitä ilman mitään hätää - ja vasta sen jälkeen meni itse asiaan: "Taloni on tulessa, tulisitkos naapuri auttamaan sammutuksessa?!"

        Tärkeimmät asiat ensin! Pole, pole! Hitaasti, hitaasti! Afrikkalainen suurpiirteinen meininki näemmä tarttunut länsimaiden kirkkoihinkin.

        Toisaalta, lopputulos kummankin esimerkkimme tapauksessa lienee sama, kiirehti sitten eli ei.


      • en-sanoisi-noin

        "Kirkko uppoaa pikkuhiljaa, eikä kirkossa tunnuta käsittävän, että kirkon suuruudenpäivät ja tärkeä yhteiskunnallinen asema alkaa kiihtyvällä vauhdilla olla ohi."

        Kyllä siellä on alettu käsittää, sitä vain ei tahdota näyttää ulospäin. Vasta ihan viime vuosina on julkisuudessa alkanut esiintyä kirkon edustajia, jotka rivien välistä ovat myöntäneet, että kirkko menee päin mäntyä ja lujaa.


      • en-sanoisi-noin kirjoitti:

        "Kirkko uppoaa pikkuhiljaa, eikä kirkossa tunnuta käsittävän, että kirkon suuruudenpäivät ja tärkeä yhteiskunnallinen asema alkaa kiihtyvällä vauhdilla olla ohi."

        Kyllä siellä on alettu käsittää, sitä vain ei tahdota näyttää ulospäin. Vasta ihan viime vuosina on julkisuudessa alkanut esiintyä kirkon edustajia, jotka rivien välistä ovat myöntäneet, että kirkko menee päin mäntyä ja lujaa.

        >> Kyllä siellä on alettu käsittää, sitä vain ei tahdota näyttää ulospäin. <<

        Tuokin on totta ja lisäisin, että mitä konservatiivisempi tai jopa fundamentalistinen on kirkon edustaja, niin sitä epätodellisemmat, vaikkakin ilmeisen rehelliset, on kommenttinsa. he eivät hahmota todellisuutta eli elänevät jossakin positiivisessa Jeesus-kuplassa.

        Kirkon viralliset "tiedonantajat" ovat oma lukunsa, he mulkkaavat tilastoja ja etsivät sieltä kaiken positiiviselle haiskahtavankin ja tuovat sen suureen ääneen esille.

        Lisään vielä sen, että kun lestapääministeri Sipilän pitkäaikainen ystävä jo opiskeluajoilta (muistini mukaan) eli Atte Jääskeläinen sai potkut Ylestä, niin kohta alkoi tulla uutista kirkosta ja ihan asiallista. Sitä enne ei oikeastaan koskaan tullut . Hyvä.

        >> Vasta ihan viime vuosina <<
        Vai olisiko se ollut vasta viime kuukausina eli Atte Jääskeläisen potkujen jälkeen?

        Perinteisesti kirkko ei ole informoinut itsestään kuin täyttä sokerikuorrutettua shaissee, eli puhasta potaskaa kun se suoraan sanotaan. Pelkkää positiivista valetta ja jatkuvat itkut päälle siitä, miten ehtoollisviinin verovapaus pitää säilyttää ja vastaavaa pilalle passatun kakaran kitinää.

        On noita jokunen vuosi tullut seurattua, mutta myönnän, että kirkkovastainen asenteeni voi vaikuttaa tulkintaani.


      • kirkon-ongelmat

        "Vai olisiko se ollut vasta viime kuukausina eli Atte Jääskeläisen potkujen jälkeen?"

        Jääskeläisen potkut ovat ehkä vähentäneet Ylen puolueellista kirkkouutisointia, mutta on tätä jupinaa kuulunut kirkosta muissakin tiedotusvälineissä jo muutaman vuoden ajan. Tosin hyvin harvoin oma-aloitteisesti, vaan useimmiten toimittajan kysyessä. Omissa tiedotteissaan kirkko ei melkein koskaan nosta omia ongelmiaan esiin, mikä itsessään kertoo ongelmien laajuudesta. Vertauskuvallisesti: jos maalla on pieniä ongelmia, niistä puhutaan avoimesti, mutta jos maalla on isoja ongelmia, se pyrkii vaikenemaan niistä kokonaan. Tässä suhteessa kirkkoa voi minusta verrata esimerkiksi Venäjään tai jopa Pohjois-Koreaan.


      • kirkon-ongelmat kirjoitti:

        "Vai olisiko se ollut vasta viime kuukausina eli Atte Jääskeläisen potkujen jälkeen?"

        Jääskeläisen potkut ovat ehkä vähentäneet Ylen puolueellista kirkkouutisointia, mutta on tätä jupinaa kuulunut kirkosta muissakin tiedotusvälineissä jo muutaman vuoden ajan. Tosin hyvin harvoin oma-aloitteisesti, vaan useimmiten toimittajan kysyessä. Omissa tiedotteissaan kirkko ei melkein koskaan nosta omia ongelmiaan esiin, mikä itsessään kertoo ongelmien laajuudesta. Vertauskuvallisesti: jos maalla on pieniä ongelmia, niistä puhutaan avoimesti, mutta jos maalla on isoja ongelmia, se pyrkii vaikenemaan niistä kokonaan. Tässä suhteessa kirkkoa voi minusta verrata esimerkiksi Venäjään tai jopa Pohjois-Koreaan.

        Kirkossa on toki joitakin suorapuheisia ja rehellisesti asioista kertovia.

        Yksi rehellinen on muuten STI eli Suomen teologinen instituutti, äärivanhoillisten kerho, joka perustettiin edesmenneen Uuden testamentin eksegetiikan professori Heikki Räisäsen vastapainoksi. (Heikki kun oli ateisti ja opetti teologisessa tiedekunnissa kirkkomme pappeja eli se oli STI:n perustamisen syy.)

        STI kirjoitti kirkosta eroamisesta
        "Kirkosta eroaminen on erityisesti internet-ajan ilmiö. Ihmiset, jotka lähtevät kirkosta tietokoneen hiirtä napsauttamalla, eroavat virtuaalikirkosta.
        Ero merkitsee heille yhtä vähän kuin lähtö Habbo Hotellista..."

        Tuolla STI:n sivuilla on ihan laatutekstejä, joissa käsitellään mm. kirkosta eroamista ja mielestäni ihan rehellisesti ilman suurempia tunteiluja. Poikkeuksellinen porukka.
        Lopussa linkki yhteen juttuun, mutta on niiden arkistossa parempiakin tekstejä.

        http://sti.fi/index.php/sti/uutisarkisto2/338-miksi-kirkosta-erotaan-juuri-nyt


    • Jobinpostia

      Kirkko saa valtiolta 100 miljoonaa euroa uutta rahaa. Valtionavustusta kirkolle perustellaan sillä, että kirkko huolehtii lakisääteisistä tehtävistä, jotka liittyvät hautaustoimintaan ja väjestökirjanpitoon. Siis kirkosta eroneetkin joutuvat "maksumiehiksi".

    • Hyvältä-näyttä

      Kirkosta eroamista on jännä seurata, mutta yhtä jännää en seurata lapsikasteen ja kirkon jäsenten kuolemisesta syntyvää vajetta.

      Vaje on kasvanut ainakin 10 viimeistä vuotta ja viiden viimeisen vuoden aikana:
      2012….. 2.070…….kasvua edellisestä vuodesta 1.859
      2013……..– 351…….kasvua edellisestä vuodesta 2.421
      2014…..– 2.490…….kasvua edellisestä vuodesta 2.139
      2015…..– 5.256…….kasvua edellisestä vuodesta 2.766
      2016……- 8.188…….kasvua edellisestä vuodesta 2.932

      Kolmen viimeisen vuoden aikana vähenemä on ollut keskimäärin 2.610/vuosi.
      Jos oletetaan että vauhti jatkuu tuolla 2.610-vauhdilla (selvästi alle kahden viimeisen vuoden lukujen§), olisi vähenemä 5 vuoden kuluttua 21.200 vuodessa ja 10 vuoden kuluttua 34.300.
      Aika hurjia lukuja!
      Viidessä vuodessa olisi vähenemä yhteensä 80 000 ja kymmenessä 225 000.

      Huomioon ottaen, että sosiaalinen paine lapsikasteelle laskee jatkuvasti, ovat nuo luvut kirkon kannalta optimistisia.
      Samoin voidaan olettaa, että kun kirkon jäsenmäärä lähenee 60%:n rajaa, kiihtyy keskustelu kirkon erityisaseman purkamisesta.

      Päälle tulevat tietenkin erot vähennettynä liittymisillä

      Ovatko laskelmani ylioptimistisia?

      • Ei tuossa ole minusta mitään epärealististista.

        Toki aikanaan kuolleetkin tulevat olemaan nykyistä useammin kirkosta eronneita, mutta se määrä ei vielä hetkeen nouse.


      • Jepsonen

        Eroamisten määrät ovat toki olleet kiehtovaa seurattavaa, mutta niiden todellinen merkitys alkaa pian jäädä aika vähäiseksi. Ehkä niihin voisi suhtautua vain kivana bonuksena luontaisen poistuman päälle.

        Kirkko on jo ohittanut sen pisteen, jossa se voisi enää tehdä yhtään mitään jäsenmääränsä tulevan romahtamisen estämiseksi.

        Elämme hienoja aikoja!


      • Jepsonen kirjoitti:

        Eroamisten määrät ovat toki olleet kiehtovaa seurattavaa, mutta niiden todellinen merkitys alkaa pian jäädä aika vähäiseksi. Ehkä niihin voisi suhtautua vain kivana bonuksena luontaisen poistuman päälle.

        Kirkko on jo ohittanut sen pisteen, jossa se voisi enää tehdä yhtään mitään jäsenmääränsä tulevan romahtamisen estämiseksi.

        Elämme hienoja aikoja!

        Ei nyt aivan pian. Odotan tuota itsekin, mutta toistaiseksi kuolleet-kastetut on ehkä neljänneksen siitä mitä on eronneet-liittyneet.

        Se on kyllä totta, että valtionkirkon alasajo on fakta ja avoinna on vain aikataulu.


      • Hyvältä-näyttää
        jori.mantysalo kirjoitti:

        Ei nyt aivan pian. Odotan tuota itsekin, mutta toistaiseksi kuolleet-kastetut on ehkä neljänneksen siitä mitä on eronneet-liittyneet.

        Se on kyllä totta, että valtionkirkon alasajo on fakta ja avoinna on vain aikataulu.

        Noinhan se on.

        Melkein nolottaa kun kirkon piiristä tulee ehdotuksia kuinka tehdä sitä-sun-tätä jotta saataisiin jotain käännettä parempaan suuntaan aikaiseksi.

        Ja silti kirkon kaikki vähänkään ajattelunkykyiset tajuavat, etteivät oikeastaan pysty mitään tekemään. Mutta eihän sellaista voi lausua ääneen ja siksi joutuvat 'viran puolesta' puhumaan .tässäkin asiassa, potaskaa.

        Varsinkin tuollaiset 'kirkko ei vaan ole kyennyt sanoittamaan viestiään' -jutut saavat hihittämään hervottomasti. Koomisia, sanon minä.


      • 8765
        Hyvältä-näyttää kirjoitti:

        Noinhan se on.

        Melkein nolottaa kun kirkon piiristä tulee ehdotuksia kuinka tehdä sitä-sun-tätä jotta saataisiin jotain käännettä parempaan suuntaan aikaiseksi.

        Ja silti kirkon kaikki vähänkään ajattelunkykyiset tajuavat, etteivät oikeastaan pysty mitään tekemään. Mutta eihän sellaista voi lausua ääneen ja siksi joutuvat 'viran puolesta' puhumaan .tässäkin asiassa, potaskaa.

        Varsinkin tuollaiset 'kirkko ei vaan ole kyennyt sanoittamaan viestiään' -jutut saavat hihittämään hervottomasti. Koomisia, sanon minä.

        Kannattaisiko kirkon alkaa ajaella nurmikoita? Ai niin, Posti tekee jo. Ehkä kirkko voisi ajaa posteja Tiistaisin, jos Posti ei aja....


      • nnnnnnnnnnn

        Syntyneiden määrä tuskin laskee kymmentä vuotta yhtä nopeasti kuin se on laskenut viimeiset vuodet, mutta toisaalta kuolleiden määrä voi kasvaa. Siihen tietysti päälle kasteosuuden jatkuva lasku. Siinä mielessä nuo 20-30 000 ovat minusta ihan realistisia arvioita.


    • 54654ytrhgf

      "Kuinka kauan kirkko kestää jäsenkatoa?"
      Vastaus kysymykseen kuuluu: Hyvin kauan.
      Papistohan on ainoa säätyvaltiopäivien ajasta säilynyt sääty, joka yhä kokoontuu muista erilliseen lakia säätävään elimeensä säätämään lakeja, jotka palvelevat vain pappissäätyä itseään. Tämä nurinkurinen tilanne on jatkunut jo toista sataa vuotta, eikä loppua näy. Hidasta hivuttamista kohti pappissäädyn valta-aseman heikentymistä toki tapahtuu, mutta kehitys täydestä uskontopakosta (vuoteen 1023 asti) kohti uskonnonvapautta etenee tosi nihkeästi. Ovathan pappissäädyn puolella perinteisesti kypäräpappipuolue, lihavan maalaisisännän puolue, jonka lukutaito rajoittuu virsikirjaan sekä Maalaisliiton lukutaidoton siipi, persut, jotka lukuisten nimenmuutosten myötä lisääntyvät jakautumalla. Sitä paitsi ns. perinteisessä työväenliikkeessäkin on monia, jotka tosiasioille sokeina luulevat, että valkoinen kaulapanta on jonkinlainen hyvyyden merkki, vaikka käytäntö osoittaa, että "pohjaton on papin säkki".

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1575
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      15
      1414
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1331
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      31
      1305
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      33
      1258
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1186
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1116
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1116
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1094
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1082
    Aihe