Treenaamisen myyttejä ja faktoja

BrucePrichard

Nämä ovat omia mielipiteitäni, mutta halusin raflaavan otsikon.

Myytti 1: "Tee vain perusliikkeitä. Kyllä se lihas X siitä kasvaa kun mave/penkki/kyykky on X kiloa."

Tämä myytti kehottaa treenaamaan perusliikkeitä ja huolehtimaan unholaan jäävistä lihasryhmistä vasta myöhemmin tai uskottelee, että ne kasvavat itsestään. Joskus väitetään myös, että kyykky kasvattaa koko kehoa, vaikka todisteita ei ole.
Jos tavoitteena on komea ja esteettinen vartalo eikä voimanostokisa, niitä eristäviä liikkeitä kannattaa tehdä jo ensimmäisestä päivästä alkaen ennen kuin vartalo alkaa kehittyä epätasaiseen suuntaan. Siinä ei menetä mitään, mutta voi saada paljon ja saakin kunhan tekee liikkeet oikein.
Vaikka veivaisi penkistä 300kg, penkki yksinään ei kasvata rintalihaksia ihanteellisella tavalla eikä sen koommin kaikkia ojentajalihaksen päitä saati olkapään eri lihaksia etuolkapään lisäksi. Siinä nuori treenaaja sitten katsoo itseään peilistä ja miettii että ei näytä samalta kuin bodarit kuvissa ja ajattelee, että perusliikkeissä pitää vain nostaa painoja, mutta ne puuttuvat lihakset eivät kasva sillä, että treenataan niitä vahvoja lihaksia vielä lisää ja unohdetaan ne heikkoudet jatkossakin.

Myytti 2: "Penkki/kyykky/mave on treenin oikea perusta."

Nuo ovat voimanoston kilpaliikkeitä, mutta niitä ei tarvitse tehdä koskaan. On turvallisempia ja yhtä tehokkaita likkeitä, jotka myös mahdollistavat treenijaon helpomman suunnittelun.

Myytti 3: "Nosta painoa X kiloa treenien välissä."

Painoja kannattaa lisätä niin vähän kuin mahdollista eikä päinvastoin, sillä kehitys tyssää muuten nopeasti ja joudutaan siirtymään vaarallisiin huonolla tekniikalla tehtyihin heijariliikkeisiin. Levypainoja on myös 0,5kg kokoisia ja kun painoja on tarpeeksi erilaisia (0,5kg, 0,75kg, 1kg, 1,25kg kiekkoja yms.) voit nostaa painoa vaikka 250 grammaa treenien välissä.

Myytti 4:"Bodarit ovat heikompia kuin X nostajat."

Jokainen kehittyy eniten niissä liikkeissä, jotka priorisoi. Nostokilpailuissa maksimoidaan tekniikka ja erikoistutaan pariin liikkeeseen. Bodari taas voi olla vahvempi monessa muussa liikkeessä eikä ole olemassa mitään virallista totuutta siitä, miltä ihmisen pitää näyttää suhteessa nostettuihin painoihin, vaan tämä on aina yksilöllistä.
Tasapaksu tynnyrivartalo ei herätä kunnioitusta ja ihailua samalla tavalla kuin järkevästi bodattu vartalo ja vastaantulijat eivät näe paljonko penkki on.

Myytti 5:"Funktionaalinen voima."

Funktionaalisuus määritellään aina suhteessa omiin tavoitteisiin. Harva meistä on yleisurheilija, mutta jokainen haluaa näyttää hyvältä hihattomassa paidassa ja tavallisen tallaajan ei kannata miettiä miten kauas kiekko lentää tai kolmiloikka kulkee ellei kilpaile noissa lajeissa. Käsite on siis epämääräinen ja ympäripyöreä. Ulkonäkökeskeiselle treenaajalle funktionaalista on harjoittaa eri lihasten luontaisia liikeratoja yhä raskaammilla painoilla, jotta lihaksiin kohdistuu tasapainoinen rasitus, joka mahdollistaa ihanteellisen kasvun.

Myytti 6:"mave ja kyykky kehittää keskivartaloa."

Suora vatsalihas, josta sixpack muodostuu, ei pääse noissa liikkeissä toimimaan ollenkaan ja selänojentajia voi treenata paljon turvallisemmin ja yhtä tehokkaasti tekemällä selän ojennusliikkeitä lisäpainoilla tuettuna asianmukaisessa selkäpenkissä.

Myytti 7:"vatsalihaksia ei tarvitse treenata progressiivisesti"

Kukaan ei ole perustellut miksi vatsalihaksia ei treenattaisi lisäpainoilla kuten muitakin lihaksia. On kuitenkin epätieteellistä näyttöä siitä, että ns.hyvät vatsalihakset voi saada vain laihduttamalla. Geenit todennäköisesti vaikuttavat asiaan.

12

273

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • voimaope

      Myytti 3: "Nosta painoa X kiloa treenien välissä."

      Kyllä, painot tulee kuin itsestään, ei niitä kannata lisätä kuten yleensä neuvotaan, 5 kiloa joka kyykkytreeniin. Itse vedän samalla painolla välillä useamman viikon. Treeniä voi muuttaa toistoilla ja sarjoilla.


      Vuosien kokemuksella. EI SYVÄKYYKKYÄ. Ehkä se on hienoa ja HC:ta vetää ääs to the grääs, mutta vuosia kun tekee tuota niin kerron kokemuksen syvällä rintaäänellä että selkä menee.
      Aina joku vetää Tom Platzin mutta ei Platz mitään syväkyykkyjä tehnyt. Vähän alle vaakatason.
      Näin mies on sanonut itse ja näin kertoi myös treenikaverinsa Lee Priest.

      Tämä asia on nykyään sellainen jota oppilailleni painotan ja jos ei usko niin ei hän ole opetuksen arvoinen. En tuhlaa aikaani jääräpäihin.

      • vm43

        Vaihtelua toistoihin, sarjoihin, suoritustapaan. Kyllä!

        Syvä- vai pohjakyykkyä? Useamman vuoden pohjakyykkytreenit tuhosivat polvieni nivelsiteet siten, ettei sitä huomannut kuin vuosia lopettamisen jälkeen kun rappeutuneet, venyneet sidokset alkoivat reistaamaan toisen polven leikkauksen arvoisesti.
        Liikkuvuuteni ansiosta pystyin hakemaan rinnallevedon ja tempauksen raudat todella syvästä pohjakyykystä. Varsinkin tempauksessa oli varottava, ettei perse hipaissut lavaa.
        Korvasin heikkoa vetoani nopealla käännöllä syvälle allemenoon.
        Tietenkin treenasin etukykyt pohjaan.

        En ymmärrä miten pohja- tai edes syväkyykyssä voi mennä selkä? Polvet kylläkin.
        En ymmärrä sitäkään miksi jotkut väittävät maastavedon olevan vaarallista selälle. Mavehan on parhaita kipuilemattoman selän takaajia.

        Opetin poikani vetämään ja kyykkäämään syväkyykyn rajoille.


    • ylikuntoinen

      Selkää kannattaa varoa ajoissa,syväkyyssä ainakin minulla on liikkuvuus ongelma ikääntyessä,niinpä en tee juuri selän takia syväkyykkyä,jopa oikean muotoisen kyykkyn jätän suuremmilla painolla laskematta täysin hyväksyttyksi.

      Tosin käytän kyykyssä nykyään kevyitä painoja,tosin tällä hetkellä olen nyt ylikunnossa ja lepään pitkälläni.

    • dsdfsdfafsfaedfbfgnhfg

      Ei tietenkään kannata tehdä mitään muuta kuin perusliikkeitä. Nuo lihasten kärkien veivaukset ovat täysin turhia. Roinapellet sen sijaan kehittyvät millä tahansa löysällä jumpalla.

    • TäyttäPaskaa

      Myytti 1.1: Jokaisella on tasavertainen mahdollisuus kehittää voimaa ja lihasta.
      Myytti 1.2: Jokaisella lihas vastaa ärsykkeeseen.
      Myytti 1.3: Geeneillä ei ole merkitystä.
      Myytti 1.4: Treeni, ravinto ja lepo riittävät kehittymiseen.
      Myytti 1.5: Jokaiselle on hyötyä salilla käymisestä.
      jne.

    • Helppolaji

      Muistakaa myös, että suoritustekniikoilla ei ole mitään merkitystä kuntoilumuodossa nimeltä kehonrakennus. Eikä harjoitusohjelmakaan todella ole mitään järin vaikeasti toteutettavaa proosaa. Sen kun teette niitä 3x10 ja muita vastaavia niin kehitystä tulee sen mitä ihminen voi kehittyä. Oikeassa urheilussa, esimerkiksi painonnostossa, on taas suoritustekniikka todella tärkeä. Ja tietysti ohjelmakin. Mutta ei bodylajeissa, niitä voi tehdä miten sattuu, eikä eroa kehityksessä ole. Onneksi nykyään ihmiset eivät enää niin herkästi ota neuvoja dopingtyperyksiltä, sillä heidän treeninsähän on nimen omaan sitä iän ikuista saman jauhamista omalla mukavuusalueella. Toki joskus voi näyttää hetkellisesti siltä, että bodari treenaa kovaa, mutta tämä johtunee vain hänen huonosta kunnostaan, ei ylivertaisuudestaan kuntoilumuodossa nimeltä kehonrakennus.

    • perSearskan_kanki

      Lääkäri kertoo: Eräs voimanostaja teki yhteisuloksen 900 kg. Hänen likkuvuutensa oli niin heikko, että hän ei saanut laitettua paitaa takaa housunkaulukseen. Myös perseen pyyhkiminen täytyi ulkoistaa samasta syystä.

    • MarjikselleBanaania

      Ilman isoja painoja ei voi saada isoja lihaksia. 😂
      -Onneksi tuo myytti ei pidä paikkaansa.

    • myytitvekstreenistä
    • 8888881

      Myytti: Lihas kasvaa vain suurilla painoilla.
      Väärin. Jo 30-50% maksimista riittää lihaskasvuun kunhan tekee failureen.

      http://jap.physiology.org/content/early/2016/05/09/japplphysiol.00154.2016
      https://well.blogs.nytimes.com/2016/07/20/lifting-lighter-weights-can-be-just-as-effective-as-heavy-ones/

      Kaksi ryhmää, toiset nostelivat 75-90%, toiset 30-50% maksimista.

      "The results were unequivocal. There were no significant differences between the two groups. All of the men had gained muscle strength and size, and these gains were almost identical, whether they had lifted heavy or light weights."

    • vm43

      Kuten useimmat muutkin, niin lähestyt asiaa pelkästään ulkonäön perusteella.

      Loppupeleissä muut ulottuvuudet ovat tärkeämpiä.

      Vanhanaikainen periaatteeni. Voimaa on löydyttävä vähintään niin paljon kuin ulkonäön perusteella voi odottaa!

    • komiassakropassa

      Mitään vikaa ole. Mikä sitten riittää? Kehonpainolla tai perusliokkeillä saa luonnollisen komean kropan. Mihin tarvitsee ojentajan kolmannen pään huippua tai alle 5% rasvoissa vatsalautaa. Syvät vatsalihakset aktivoituvat eniten toiminnallisissa ja luonnollisissa liikkeissä. Menee aika neuroottiseksi jos kuntoilijan pitää stressata jostain kehon yksityiskohdista eikä voi olla tyytyväinen hyväkuntoiseen kroppaansa. TakaKyykyssä aktivoituvat voimakkaasti kaikki kehon lihakset Lukuunottamatta yläkehoa. Jos haluaa vahvan kehon takakyykky on siihen erinomainen ei ainut liike.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2860
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      115
      2135
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1554
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      70
      1003
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      884
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      785
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      736
    Aihe