Tangon kallistumisen fysiikkaa

hedelmävaaka

Penkkipunnerruksesta sellainen fysiikkaan liittyvä kysymys, että jos tangon toinen pää on nostettaessa alempana kuin toinen pää, niin painaako tämä alempana oleva pää enemmän?

Kun:

1) Tanko on symmetrinen.
2) Tangon molemmissa päissä on saman verran painoja.
3) Tangon keskipiste on koko ajan nostajan vartaloon nähden samassa kohtaa esimerkiksi rintalastan kohdalla. Tanko ei siis siirry horisontaalisesti sen enempää vasemmalle kuin oikeallekaan.
4) Ote on kummallakin kädellä samalla etäisyydellä tangon keskipisteestä.

En siis hae vastausta siihen, miksi tanko on kallistunut, enkä sen korjausehdotuksia, koska kysymys on teoreettinen-

14

440

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • heiheimitäkuuluu

   Ei paina.

   • hedelmävaaka

    AP: Eikö niin, että kysymys on loppujen lopuksi tehdystä työstä, toisin sanoen voimasta, joka tarvitaan tietyn matkan tuottamiseen? Siis alempi käsi on vaan syystä tai toisesta tehnyt vähemmän töitä, koska matkaa on vielä enemmän tehtävänä.

    Tein huvikseni testejä hedelmävaa'an ja kepin avulla ja tulokset näyttivät jopa, että punnituspäässä oli vähemmän painoa, mikä on tietenkin mittausvirhe, koska keppiä kannatteleva teki työtä enemmän kuin puoliksi. Eikä vaaka ymmärrä potentiaalienergiasta mitään.


   • heiheimitäkuuluu

    Ei ole. Vaan painosta.


   • hedelmävaaka
    heiheimitäkuuluu kirjoitti:

    Ei ole. Vaan painosta.

    Painosta? Mutta tangollehan paino jakautuu symmetrisesti.


  • vm43

   Ilman lukkoja vedettäessä, kallistuksen ollessa riittävä, alkaa alempi pää painamaan selvästi enemmän kuin ylempi kunnes se alempi kevenee lopullisesti siinä suorituksessa.
   Olen joskus tyhjentänyt maveraudat tuolla tekniikalla ja saanut moitteita.

  • hedelmävaaka

   Fysikaalista vastausta ei ole vieläkään tullut. Tiedän, että se alempi pää tuntuu painavammalta, mutta onko se edellä esitellyillä ehdoilla sitä oikeasti?

  • rawwwwww

   Kysymyksenasettelussa et maininnut tangossa olevan lukkoja. Jos painoja on edes kohtuullisesti, ne siirtyvät kohti alempana olevaa tangon päätä ja näin ollen paino jakautuukin jo epätasaisesti. Silloin se alempi pää alkaa painamaan kunnes tanko sieltä ehkä tyhjenee lattialle. Sen jälkeen se pää tangosta on kevyt.

  • hedelmävaaka

   Ei ole lukkoja. JA ei kai sillä ole tässä teoreettisessa esimerkissä väliäkään.

   Kysymys siis edelleenkin kuuluu, että onko alempana olevassa tangon päässä enemmän painoa.

   • heiheimitäkuuluu

    Ei ole.
    Tangon paino on vakio.
    Jos otat kaksi vetovaakaa ja kiinnität kattoon. Toiset päät kiinnität tankoon niille kohdille missä kädet olisivat, katso puntarien lukema.
    Sitten pidennät toista vetovaa'an kiinnitys narua siten että tanko on vinossa, katso lukemat.
    Ainoa muutos syntyy siitä miten teet kiinnityksen tankoon. Eli kitka.
    Kun tanko menee vinoon ylempään kiinnitykseen tulee kitkaa enemmän johtuen esineen mallista. Mutta paino on edelleen vakio.


  • MarjikselleBanaania

   Ei ole.
   Asia on helpoin mieltää kahdella kyykkytelineellä.
   https://cdn-d.verkkokauppa.com/images/83/2_327659-368x496.jpeg

   Jos tuohon laittaa tangon symmetrisesti, molemmat telineet kannattelee 1/2 osaa painosta.
   Jos toisen puolen laskee alas, se kannattelee edelleen saman 1/2 painosta, koska vetovoima vetää tankoa kohtisuoraan alaspäin telineiden suuntaisesti, tangon painopiste ei muutu ja molemmat tukipisteet ovat yhtä kaukana tukipisteestä. Kun tankoa kallistetaan, tukipisteiden suorakulmainen etäisyys alaspäin vetävään voimaan lyhenee saman verran, joten molempiin tukipisteisiin kohdistuu edelleen sama 0,5 kertaa tangon paino.

   Selventikö?

   • pohtii_ja_nostelee

    MarjikselleBanaania on oikeassa, ainakin kämmeniin asti kohdistuva voima on sama. Työtätekevään lihakseen kohdistuva momentti saattaa olla hivenen eri, kun ("voima kertaa varsi") etäisyys hapasta kasvaa käsivarren ojentuman ollessa eri?


   • MarjikselleBanaania

    Juurikin näin.
    Eli jos tanko on penkkipunnerruksessa vinossa ja oletetaan vaikka, että vasen käsi on alempana niin, että kyynärpää osoittaa kohtisuoraa sivulle ja oikea käsi ylempänä. Tällöin olkanivelen ja kyynärpään välinen etäisyys voimavektorin kohtisuoralla kuvaajalla lyhenee; eli jos olkapäästä ja kyynärpäästä vedettäisi kohtisuorat linjat lattiaan, olisi näiden viivojen väli lyhyempi ylempänä olevalla kädellä ja se on se etäisyys, josta olkavarren momentti lasketaan.

    Eli siis yhteenvetona: Kämmeniin kohdistuva alaspäin painava voima on molemmissa käsissä yhtä suuri, mutta alempana olevan käden rintalihas joutuu tekemään enemmän töitä, koska voima välittyy rintalihakselle olkavarren momentin kautta. Tästä syystä alempana olevan käden puoli voi tuntua painavammalta.


  • rasvakäsi

   Alempana oleva pää ei paina merkittävästi enemmän, mutta se tuntuu painavammalta koska heikompi käsi.

  • heiheimitäkuuluu
   "Tangon paino on vakio.
   Jos otat kaksi vetovaakaa ja kiinnität kattoon. Toiset päät kiinnität tankoon niille kohdille missä kädet olisivat, katso puntarien lukema.
   Sitten pidennät toista vetovaa'an kiinnitys narua siten että tanko on vinossa, katso lukemat.
   Ainoa muutos syntyy siitä miten teet kiinnityksen tankoon. Eli kitka."
   _______________________________________

   Näin se oikeasti menee:
   Tilanne 1: Langat ovat ripustettu ymmärrettävyyden vuoksi suoraan katosta alaspäin.
   Kumpaankin lankaan vaikuttaa yhtä suuri voima, joka on 1/2 osa tankojen painosta.

   Tilanne 2: Lankojen väli lyhenee tankojen päässä, sitä enemmän, mitä enemmän tanko on vinossa vaakasuoraan nähden. Kumpikin langoista asettuu yhtäläiseen vinoon kulmaan, jolloin langansuuntainen voima kasvaa. Kummassakin langassa on yhtä suuri voima, mutta ...
   Yhteenlaskettu voima langoissa on suurempi, kuin tankojen kokonaispaino. Kitkalla asiassa ei ole mitään tekemistä, voimien vinolla suuntauksella kylläkin.

   Eipä vinoon vetäjiä taida, montaa tästä maasta löytää? Selittämättä, langat ovat symmetrisesti tangossa kiinni kummassakin tapauksessa ja niiden väli säilyy samana tangon suunnassa.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Oho! Iina Kuustonen ja Mikko Leppilampi "häähumussa", Mikko-isä kuittaa viiltävästi: "Totaalinen..."

   Iina Kuustonen on heittänyt hulvattoman idean Instagramissa. Tällä porukalla on kyllä sarkasmi hallussa! https://www.suomi24.fi/viihde/oho-iina-kuusto
   Kotimaiset julkkisjuorut
   11
   5125
  2. Hämeenlinnassa ammuttu poliisia!

   Alkaa olla Chigagon meininki! Kukas se on paukutellu?
   Hämeenlinna
   59
   2945
  3. Sohvaperunat starttaa! Tiesitkö tämän uusista perunoista? Kaksi ystäväpariskuntaa tulee pohjoisesta!

   Sohvaperunoiden uudet jaksot starttaavat ja tässä ovat uudet (ja vanhat) perunat! Löytyykö suosikkeja tai keitä olisit halunnut mukaan? https://www.su
   Sohvaperunat
   27
   2314
  4. Poliisioperaatio kansanedustajan kotona

   Riikka Slunga-Poutsalon poika säilytti kovia huumeita ja myyntivälineitä äitinsä asunnossa. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/a23dec18-05ef-4ab2-b
   Maailman menoa
   297
   1500
  5. Sofiaa hemmoteltu

   Upea kukkakimppu. Kyllä Therman osaa hemmotella rakastaan
   Kotimaiset julkkisjuorut
   170
   1302
  6. Minä tiedän

   Tiedän että kirjoitit tänne illalla ja että sinä tiedät minun vastanneen sinulle. Silti se ei muuta sitä että sinun on astuttava se askel minun suunt
   Ikävä
   67
   996
  7. Upeaa Sofia jaStefan

   Uusi Upea Esoanjan villa .ehkäpä jo jouluksi
   Kotimaiset julkkisjuorut
   69
   955
  8. Olen vähän kahden vaiheilla

   Odottaisinko vielä jos meistä tulee jotain. Vai tekisinkö toisenlaisen ratkaisun ja keskittyisin hetkeksi siihen. Ei sekään meitä täysin poissulkisi.
   Ikävä
   53
   899
  9. Mistä tietää että mies on kiinnostunut?

   Kertokaas mistä voi huomata miehen kiinnostuksen tai oikeastaan ihastumisen? 🥰 Millä tavoin eroaa jos olet vaikka ujompi mies? Miten käyttäydyt kahde
   Ihastuminen
   42
   873
  Aihe