Vuokratyöstä ihan pihalla

työtätyötävaan

En ole koskaan ollut vuokratyöläinen ja ihmettelenki sitä, että omassa pienessä kaupungissa vuokrafirma on hakenut työntekijöitä tammikuusta asti samalla ilmoituksella. Työn aloitus oli huhtikuussa ja nyt sitten haetaan taas uudella ilmoituksella työntekijiöitä (eli katkeamaton haku vuoden alusta asti). Firma lupaa vakituisen työpaikan nollasopparilla. En oikein tajua, onko vuokratyössä koeaika sen 4kk ja nyt porukka pihalle vai tehdäänkö ne sopparit muutamaksi kuukaudeksi kerrallaan? Jos te-toimisto taas laittaa hakemaan ko. paikkaan ja jostain kumman syystä pääsisin, mitä pitää ottaa huomioon sopparia tehdessä? Miten tuo systeemi muutenkin toimii, jos vuokrafirma on toisella puolella Suomea kuin työpaikka?

7

761

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Teet keikkatyösopimuksen. Yleensä se on ns. 0-sopimus eli työtuntien alarajaa ei määritellä. Tämä johtuu siitä, että työkohteet tarvitsevat sijaisen usein hyvin lyhyeksikin aikaa (esim 4h/pv). Jos työ on säästä riippuvainen (esim jäätelökioskilla), huonon sään sattuessa työ voidaan perua jolloin työtunteja ei kerry. Kannattaa siis jo työtä hakiessa valita sellaisia aloja joilla työllistyminen on varmempaa. Hyvillä aloilla työtä on hyvinkin paljon tarjolla. Keskimäärin työtä normaalisti on 6-8h/pv mutta toisaalta työtä voi olla joka päivä, joskus vain 1-2pv/viikko. Eli hyvin vaihtelevaa on työtarjonta. Keikat tulevat tietoon yleensä puhelimitse heti aamulla ja työhönlähtö voi olla hyvin nopeastikin. Toki työstä riippuen keikkakutsuja voi tulla pitkin päivää. Kutsun tullessa pitää hyvin pian päättää otatko tarjotun työn vastaan vai et. Jos kieltäydyt toistuvasti tarjotuista keikoista, voit joutua "mustalle listalle" eli katsotaan ettet edes halua tehdä tarjottuja töitä ja sen seurauksena kutsut vähenevät tai jopa kokonaan loppuvat. Työkohteessa on henkilö joka opastaa sinut työhösi, ripeää otetta ja hyvää työn jälkeä ja ahkeruutta arvostetaan. Työpäivän jälkeen kuittaat vmp-sivuilla tekemäsi keikan tehdyksi eli siellä on valmiina tuntikirjauspohja jonka tarkistat ja korjaat tai lisäät tarvittavat esitiedot ja klikkaat "vuoro tehty" kohdan jälkeen "tallenna tuntikirjaus" Esim juuri VMP maksaa palkan 2*kk, palkasta pidätetään ateriakorvaus mikäli syöt "talon ruokaa", korvaus on muistaakseni 5,40€/pvä. Kannattaa kysyä jo ennen keikan vastaanottamista onko työkohteessa omat vaatteet vai tarjoaako työpaikka jonkun työasun. Hyvät työkengät kannatta hankia itse.
   Hyviä vinkkejä:
   * keikkatyö ei sovi kaikille, jos nukut pitkään aamulla niin pikainen lähtö ei sovi siulle. Jos sinulla on pieniä lapsia tms rajoittavia syitä, pikaiset lähdöt eivät myöskään välttämättä sovi. Tarvitset myös mahdollisesti vuorohoitopaikan lapsille (työstä riippuen).
   * alkuun työkeikkoja tulee harvakseltaan mutta kun työtaitosi ja osaaisesi huoaataan niin sitä tarjotaan enemmän. Aluksi työtä on vain lyhyisiin puutoksiin paikkaamaan, mutta pitempiaikainen työsopimus on mahdollista myös (esim useamman kuukauden).
   * työkohteessa oletetaan että osaat työsi, siihen kyllä opastetaan alkuun, mutta pitemmän päälle sinun tulee suoritutua itsenäisesti annetuista tehtävistä
   * ole ahkera ja ripeä, älä hutiloi. Saavu ajoissa työvuoroon. Joustavuus työtehtävien ja työajan suhteen on tärkeää. Mitä joustavampi olet, sen helpomin saat uudelleen työtä.
   * pukeudu asiallisesti ja aina siististi. Myös ulkoinen siisteys on tärkeää. Usein työpaikalla on joku työasu, mutta se ei välttämättä ole istuva aina. Työkengät tulee olla itselläsi, niitä työkohde ei yleensä tarjoa.
   * omat eväät voi viedä mutta usein työkohteessa on mahdollista nauttia työpaikkalounaskin.
   * nykyään useimmat työpaikat ovat savuttomia, joten jos kaikesta huolimatta juokset tupakalla jatkuvasti, se antaa negatiivisen kuvan sinusta ja voi vaikuttaa jatkossa työn saantiin

  • työtätyötävaan1

   Kiitti vastauksesta, tuossa oliki paljon tietoa. Vielä vaan ihmettelisin tätä vuokrafirmaa, koska ko. ilmoitus on siis ollut jo tammikuusta asti:

   "Tarjoamme haasteellisen, monipuolisen ja vakituisen työpaikan.
   Tuntimäärä työsuhteessa voidaan sovitella sinun elämäntilanteesi mukaan."
   "Työ alkaa Heti tai sopimuksen mukaan
   Työaika 2-vuorotyö, 0-37,5h/viikko.
   Työn kesto yli 12 kuukautta"

   Eli tämä ilmotus on vain yhteen kohteeseen. Onko tarkoitus kierrättää useampaa ihmistä vähillä työtunneilla? Vai mikä juju tässä on?

  • leviää_kuin_syöpä

   Nollatyösopimus on kyllä muuta kuin vakityösuhde. Se on riiston valitettava ja iljettävä muoto. Leviää kuin syöpä yhteiskunnan sisällä.

  • Ihmisyys_katoamassa

   Nämä vuokratyöfirmat ovat verrattavissa orjakauppiaisiin mitään virkaa niillä ei ole työllisyyden kannalta kuin lisätä ihmisten ahdinkoa entisestään.

   Nämä firmat on varmaankin perustettu siksi että saadaan palkat poljettua pohjamutiin ja nyt alkaa jo näyttää siltä ettei työtä kannata tehdä enää lainkaan kun siitä on tehty tarkoituksella kannattamatonta tekijälleen.

  • VilleV

   Jos kyseessä on Selekta niin ota yhteyttä liittoon jos sellaiseen kuulut.
   Mikäli et kuulu niin yhteyttä työsuojelupiirin.

  • työnmuotoja

   Vuokratyön lyhyt määritelmä. Varsinainen työn teettäjä ei halua palkata omaa työvoimaa, ja ostaa vuokratyöfirmasta työntekijän, jollain tuntitaksalla/muulla sopimushinnalla.
   Sopimuksen mukaiset työt on yleensä niin runsaat, että vuokratyöläinen painaa hommia niska limassa.
   Samaa työpaikkaa kohden otetaan mieluiten 2 ihmistä, että homma pyörii katkeamattomana, kun vuokratyöläisen vapaat/sairasvapaat ovat, mahdolliset lomat.
   Yksi työpaikka voidaan puolittaakin 2 henkilölle, että vuokratyöläinen ei pala heti loppuun.
   Tunnista vuokratyössä saa vähän- tai, sitten vuokratyöfirma saa vähän, jos vuokratyöläisen sopimuksessa on kiinteä tuntipalkka.
   Sinänsä vuokratyö on työnä ihan samaa kuin työ muutenkin. Itselläkin on suurin osa työstä tuota vuokratyönä tehtävää- ei siinä mitään väärää ole, ihan rehellistä hommaa. Kohteelta säästyy palkkaamisen vaiva. Kun vuokratyöntekijän tarve loppuu, ilmoittavat ajoissa vuokrausfirmaan. Vuokrafirma taas pitää tekijöitä roikkumassa väijykoneinakin, nolla tunnilla. Kun kohteita tulee, niin työläisen puhelin soi? (Lähtisitkö?)
   Nykyaikainen työn joustava muoto. Sopii hyvin itselleni ainakin. Työporukan kesken keikat on sovittavissa. Yhdelle ei kaadeta mahdotonta- apua saa kamulta,kun kahden keikka.
   Työt voi sijoitella kun se mille kohteelle sopii, järkeviin kellonaikoihin.
   Osassa kohteita vuokratyöläinen on kuten talon oma porukka. osassa on hyvin jäykkä hierarkia jossa vuokratyöläinen on alinta kastia- vaikka huhkii se selkä hiessä.
   Jos haluaa tehdä työtä vain 9-17 ja samassa paikassa, vuokratyö ei silloin yleensä sovi. Jos leppoisasti, ei sittenkään sovi. Mutta jos on hyvillään että joskus on viikollakin vapaata, tai aikaisen töihinmenon takia iltapv on jo vapaata, tai tykkää epäsäännöllisestä elämästä, on vuokratyö ihan omiaan- ei ole tylsää.
   Sitä 0 tuntia on turha tuijotella. Homman juju on tuntipalkkaus. Kun teet kymmenen tuntia, saat siitä palkan. Kun teet 46 tuntia, saat entisenkaltaisen tuntipalkan tästä tuntimäärästä. Ihan kiinni miten tunteja teet ja saat. Jos teet vuokrafirmallekin rahaa, saat tunteja lisää jos on antaa.

  • jer-59

   Älkää hyvät ihmiset hyväksykö 0tunti sopimuksia, karhunpalvelus kaikkia kohtaan.
   Vuokratyö on tätäpäivää, kiitos meidän tyhmien työläisten. Kun sopimusta teette niin kannattaa lypsää kaikki mahdollinen heti, jälkeenpäin ne ei anna mitään.
   Kyllä tämä nykyinen työläisten/työttömien riisto alkaa tosissaan v.......taa. Ihmeen rauhallista on vielä, ei kai näin voi kauaa jatkua?

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kohunäyttelijä Aku Hirviniemi täyttää tänään pyöreät 40 vuotta. Onnea kaikesta huolimatta!

   Näyttelijä, juontaja Hirviniemi on ollut otsikoissa ja hänen keikkojaan sekä tuotantojaan on peruttu julkisuuteen nousse
   Kotimaiset julkkisjuorut
   198
   4568
  2. Miten sinä juhlistat Suomen itsenäisyyttä 6.12. - Onko millaisia perinteitä?

   Itsenäisyyspäivä on näinä aikoina entistä tärkeämpi osa suomalaisuutta ja merkittävä juhlan aihe meistä monelle. Miten s
   Maailman menoa
   443
   2223
  3. Kiitos että olet

   Tiedän, että sinä olet ja ajattelet minua välillä. Se tuo minulle voimaa, et tiedäkään miten paljon. Vaikka meistä ei tu
   Ikävä
   48
   1199
  4. Sofia & Stefan

   Kas kummaa, yhtäaikaa Dubaissa? Pääsikö Sofia pitkästä aikaa Dubain kotiin? 😂 Instaan muistettu laittaa kuva "vesi ton
   Kotimaiset julkkisjuorut
   86
   1151
  5. Ei sydäntään voi pettää loputtomiin

   Vielä me toisemme löydetään.
   Ikävä
   79
   1116
  6. Uskomatonta, Sanna Marinille ei haluttu antaa näkyvyyttä Linnan juhlissa

   Kymmenen Uutiset juuri ennen Marinin saapumista ja Areenakin kyykkäsi. Kyllä SDP:läinen politiikan supertähti on paha on
   Maailman menoa
   210
   1053
  7. Muistan kuinka isovanhemmat kertoivat teinipoikia VIEDYN VÄKISIN kodeistaan SOTAAN

   Suomen sotien aikaan erittäin nuoria teinipoikia vietiin väkisin kodeistaan ja lähetetiin sotimaan. Meinaatteko ettei t
   Maailman menoa
   263
   972
  8. Laita tähän ketjuun jokin tunniste teistä mistä hän voisi sinut

   tunnistaa. Jokin teidän kahden välillä tapahtuneesta tai mistä olette kahden kesken keskustelleet. Älkää laittako nimiä
   Ikävä
   24
   972
  9. Nainen, joudutko muuttamaan pois vuokseni

   Koska koko ajan olet vaarassa törmätä minuun ja se on tosi kiusallinen ja vaivaannuttava tilanne sinulle. Miten olla koh
   Ikävä
   87
   956
  10. Eläköönhuuto veteraaneillemme!

   Huomenna 6.12. valtiojohto kutsuvieraidensa kera juhlii jotain olematonta - itsenäisyyttämme, jota ei enää ole! Tuon ol
   Maailman menoa
   305
   926
  Aihe