Vuokratyöstä ihan pihalla

työtätyötävaan

En ole koskaan ollut vuokratyöläinen ja ihmettelenki sitä, että omassa pienessä kaupungissa vuokrafirma on hakenut työntekijöitä tammikuusta asti samalla ilmoituksella. Työn aloitus oli huhtikuussa ja nyt sitten haetaan taas uudella ilmoituksella työntekijiöitä (eli katkeamaton haku vuoden alusta asti). Firma lupaa vakituisen työpaikan nollasopparilla. En oikein tajua, onko vuokratyössä koeaika sen 4kk ja nyt porukka pihalle vai tehdäänkö ne sopparit muutamaksi kuukaudeksi kerrallaan? Jos te-toimisto taas laittaa hakemaan ko. paikkaan ja jostain kumman syystä pääsisin, mitä pitää ottaa huomioon sopparia tehdessä? Miten tuo systeemi muutenkin toimii, jos vuokrafirma on toisella puolella Suomea kuin työpaikka?

7

780

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Teet keikkatyösopimuksen. Yleensä se on ns. 0-sopimus eli työtuntien alarajaa ei määritellä. Tämä johtuu siitä, että työkohteet tarvitsevat sijaisen usein hyvin lyhyeksikin aikaa (esim 4h/pv). Jos työ on säästä riippuvainen (esim jäätelökioskilla), huonon sään sattuessa työ voidaan perua jolloin työtunteja ei kerry. Kannattaa siis jo työtä hakiessa valita sellaisia aloja joilla työllistyminen on varmempaa. Hyvillä aloilla työtä on hyvinkin paljon tarjolla. Keskimäärin työtä normaalisti on 6-8h/pv mutta toisaalta työtä voi olla joka päivä, joskus vain 1-2pv/viikko. Eli hyvin vaihtelevaa on työtarjonta. Keikat tulevat tietoon yleensä puhelimitse heti aamulla ja työhönlähtö voi olla hyvin nopeastikin. Toki työstä riippuen keikkakutsuja voi tulla pitkin päivää. Kutsun tullessa pitää hyvin pian päättää otatko tarjotun työn vastaan vai et. Jos kieltäydyt toistuvasti tarjotuista keikoista, voit joutua "mustalle listalle" eli katsotaan ettet edes halua tehdä tarjottuja töitä ja sen seurauksena kutsut vähenevät tai jopa kokonaan loppuvat. Työkohteessa on henkilö joka opastaa sinut työhösi, ripeää otetta ja hyvää työn jälkeä ja ahkeruutta arvostetaan. Työpäivän jälkeen kuittaat vmp-sivuilla tekemäsi keikan tehdyksi eli siellä on valmiina tuntikirjauspohja jonka tarkistat ja korjaat tai lisäät tarvittavat esitiedot ja klikkaat "vuoro tehty" kohdan jälkeen "tallenna tuntikirjaus" Esim juuri VMP maksaa palkan 2*kk, palkasta pidätetään ateriakorvaus mikäli syöt "talon ruokaa", korvaus on muistaakseni 5,40€/pvä. Kannattaa kysyä jo ennen keikan vastaanottamista onko työkohteessa omat vaatteet vai tarjoaako työpaikka jonkun työasun. Hyvät työkengät kannatta hankia itse.
      Hyviä vinkkejä:
      * keikkatyö ei sovi kaikille, jos nukut pitkään aamulla niin pikainen lähtö ei sovi siulle. Jos sinulla on pieniä lapsia tms rajoittavia syitä, pikaiset lähdöt eivät myöskään välttämättä sovi. Tarvitset myös mahdollisesti vuorohoitopaikan lapsille (työstä riippuen).
      * alkuun työkeikkoja tulee harvakseltaan mutta kun työtaitosi ja osaaisesi huoaataan niin sitä tarjotaan enemmän. Aluksi työtä on vain lyhyisiin puutoksiin paikkaamaan, mutta pitempiaikainen työsopimus on mahdollista myös (esim useamman kuukauden).
      * työkohteessa oletetaan että osaat työsi, siihen kyllä opastetaan alkuun, mutta pitemmän päälle sinun tulee suoritutua itsenäisesti annetuista tehtävistä
      * ole ahkera ja ripeä, älä hutiloi. Saavu ajoissa työvuoroon. Joustavuus työtehtävien ja työajan suhteen on tärkeää. Mitä joustavampi olet, sen helpomin saat uudelleen työtä.
      * pukeudu asiallisesti ja aina siististi. Myös ulkoinen siisteys on tärkeää. Usein työpaikalla on joku työasu, mutta se ei välttämättä ole istuva aina. Työkengät tulee olla itselläsi, niitä työkohde ei yleensä tarjoa.
      * omat eväät voi viedä mutta usein työkohteessa on mahdollista nauttia työpaikkalounaskin.
      * nykyään useimmat työpaikat ovat savuttomia, joten jos kaikesta huolimatta juokset tupakalla jatkuvasti, se antaa negatiivisen kuvan sinusta ja voi vaikuttaa jatkossa työn saantiin

    • työtätyötävaan1

      Kiitti vastauksesta, tuossa oliki paljon tietoa. Vielä vaan ihmettelisin tätä vuokrafirmaa, koska ko. ilmoitus on siis ollut jo tammikuusta asti:

      "Tarjoamme haasteellisen, monipuolisen ja vakituisen työpaikan.
      Tuntimäärä työsuhteessa voidaan sovitella sinun elämäntilanteesi mukaan."
      "Työ alkaa Heti tai sopimuksen mukaan
      Työaika 2-vuorotyö, 0-37,5h/viikko.
      Työn kesto yli 12 kuukautta"

      Eli tämä ilmotus on vain yhteen kohteeseen. Onko tarkoitus kierrättää useampaa ihmistä vähillä työtunneilla? Vai mikä juju tässä on?

    • leviää_kuin_syöpä

      Nollatyösopimus on kyllä muuta kuin vakityösuhde. Se on riiston valitettava ja iljettävä muoto. Leviää kuin syöpä yhteiskunnan sisällä.

    • Ihmisyys_katoamassa

      Nämä vuokratyöfirmat ovat verrattavissa orjakauppiaisiin mitään virkaa niillä ei ole työllisyyden kannalta kuin lisätä ihmisten ahdinkoa entisestään.

      Nämä firmat on varmaankin perustettu siksi että saadaan palkat poljettua pohjamutiin ja nyt alkaa jo näyttää siltä ettei työtä kannata tehdä enää lainkaan kun siitä on tehty tarkoituksella kannattamatonta tekijälleen.

    • VilleV

      Jos kyseessä on Selekta niin ota yhteyttä liittoon jos sellaiseen kuulut.
      Mikäli et kuulu niin yhteyttä työsuojelupiirin.

    • työnmuotoja

      Vuokratyön lyhyt määritelmä. Varsinainen työn teettäjä ei halua palkata omaa työvoimaa, ja ostaa vuokratyöfirmasta työntekijän, jollain tuntitaksalla/muulla sopimushinnalla.
      Sopimuksen mukaiset työt on yleensä niin runsaat, että vuokratyöläinen painaa hommia niska limassa.
      Samaa työpaikkaa kohden otetaan mieluiten 2 ihmistä, että homma pyörii katkeamattomana, kun vuokratyöläisen vapaat/sairasvapaat ovat, mahdolliset lomat.
      Yksi työpaikka voidaan puolittaakin 2 henkilölle, että vuokratyöläinen ei pala heti loppuun.
      Tunnista vuokratyössä saa vähän- tai, sitten vuokratyöfirma saa vähän, jos vuokratyöläisen sopimuksessa on kiinteä tuntipalkka.
      Sinänsä vuokratyö on työnä ihan samaa kuin työ muutenkin. Itselläkin on suurin osa työstä tuota vuokratyönä tehtävää- ei siinä mitään väärää ole, ihan rehellistä hommaa. Kohteelta säästyy palkkaamisen vaiva. Kun vuokratyöntekijän tarve loppuu, ilmoittavat ajoissa vuokrausfirmaan. Vuokrafirma taas pitää tekijöitä roikkumassa väijykoneinakin, nolla tunnilla. Kun kohteita tulee, niin työläisen puhelin soi? (Lähtisitkö?)
      Nykyaikainen työn joustava muoto. Sopii hyvin itselleni ainakin. Työporukan kesken keikat on sovittavissa. Yhdelle ei kaadeta mahdotonta- apua saa kamulta,kun kahden keikka.
      Työt voi sijoitella kun se mille kohteelle sopii, järkeviin kellonaikoihin.
      Osassa kohteita vuokratyöläinen on kuten talon oma porukka. osassa on hyvin jäykkä hierarkia jossa vuokratyöläinen on alinta kastia- vaikka huhkii se selkä hiessä.
      Jos haluaa tehdä työtä vain 9-17 ja samassa paikassa, vuokratyö ei silloin yleensä sovi. Jos leppoisasti, ei sittenkään sovi. Mutta jos on hyvillään että joskus on viikollakin vapaata, tai aikaisen töihinmenon takia iltapv on jo vapaata, tai tykkää epäsäännöllisestä elämästä, on vuokratyö ihan omiaan- ei ole tylsää.
      Sitä 0 tuntia on turha tuijotella. Homman juju on tuntipalkkaus. Kun teet kymmenen tuntia, saat siitä palkan. Kun teet 46 tuntia, saat entisenkaltaisen tuntipalkan tästä tuntimäärästä. Ihan kiinni miten tunteja teet ja saat. Jos teet vuokrafirmallekin rahaa, saat tunteja lisää jos on antaa.

    • jer-59

      Älkää hyvät ihmiset hyväksykö 0tunti sopimuksia, karhunpalvelus kaikkia kohtaan.
      Vuokratyö on tätäpäivää, kiitos meidän tyhmien työläisten. Kun sopimusta teette niin kannattaa lypsää kaikki mahdollinen heti, jälkeenpäin ne ei anna mitään.
      Kyllä tämä nykyinen työläisten/työttömien riisto alkaa tosissaan v.......taa. Ihmeen rauhallista on vielä, ei kai näin voi kauaa jatkua?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      18
      1241
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1159
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1154
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1130
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1124
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1115
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe