Miten paljon särkylääkkeitä syötetään

evakontytär

Mummilla jo 86v asuu omassa kodissa,Panacod tabletteja ,Panadolia1mg,siihen vielä verenpaine,kolestroli sekä yöksi Tenoxia.Sanoo itse että pää on ihan pökerönä,onko tämä oikeaa touhua.Tähän asti käynyt itse ulkona lenkillä rollaattorin kanssa.Kertokaa jotka tiedätte ,onko vanhukselle jo liian iso annos?

19

1057

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Neuvoj

      Onko sun mummilla jotain kipuja, mihin pitää antaa särkylääkkeitä, kun ei niitä turhaan anneta.
      Jos asia huolettaa, niin sitten pitää ammattilaisen kanssa tilanne käydä läpi. Ei se sen kummempaa.

    • evakontytär

      Kyllä hänelle tehtiin polvileikkaus,onnistui lääkärin mukaan hyvin.Siitä on kuitenkin jo kolmevuotta aikaa.Terveyskeskuksessa aina uusi lääkäri ja vaihtavat alvariinsa lääkkeitä,tiedä häntä osaavatko edes katsoa käykö lääkkeet hyvin toistensa kanssa elimistöön.Luulisi lääkärin antavan vanhukselle kipuun vaikka piikillä lääkettä ettei tarvitsisi suolisto-ongelmien kanssa vuovata.Erikoista on touhu nykyään.

      • Omaistahoitava

        Voi olla ettei pystytä antamaan muita kipulääkkeitä kuin parasetamolia just muitten lääkkeitten takia. Ei kipulääkkeitä anneta muuta kuin tarpeeseen, siinäkin liika aiheuttaa lisää vaivoja eli saattaa tulla sydänoireita ja tulehdusarvot voivat nousta, kun lääkettä kertyy liikaa kroppaan.
        Tuon ikäisellä voi olla ongelmia myös muistin kanssa, joka saattaa aiheuttaa pökeröä oloa. Kolesterolilääkekin saattaa muuten lisätä nivelkipuja ja jos verenpainelääkitys ei ole kohdillaan, se aiheuttaa huippausta. Kannattais tarkistuttaa lääkitystä ja verenpainearvojakin.


      • Omaistahoitava
        Omaistahoitava kirjoitti:

        Voi olla ettei pystytä antamaan muita kipulääkkeitä kuin parasetamolia just muitten lääkkeitten takia. Ei kipulääkkeitä anneta muuta kuin tarpeeseen, siinäkin liika aiheuttaa lisää vaivoja eli saattaa tulla sydänoireita ja tulehdusarvot voivat nousta, kun lääkettä kertyy liikaa kroppaan.
        Tuon ikäisellä voi olla ongelmia myös muistin kanssa, joka saattaa aiheuttaa pökeröä oloa. Kolesterolilääkekin saattaa muuten lisätä nivelkipuja ja jos verenpainelääkitys ei ole kohdillaan, se aiheuttaa huippausta. Kannattais tarkistuttaa lääkitystä ja verenpainearvojakin.

        Voi olla ett Tenox, joka on univaikeuksiin, on ehkä liian vahva lääke tuon ikäiselle, olo voi olla pökkerö jo tuostakin. Lääkäriltä kysyä jotain toista tilalle


    • 4333333333

      Eivät he anna kipulääkkeitä jos mummosi ei sano, että sattuu. Eli mummosi on todennäköisesti sanonut että on jatkuvissa kivuissa.

    • lääketarkistuspaikallaan

      Paljonko hän ottaa päivässä noita särkylääkkeitä? Panadol 1g saa ottaa korkeintaan 3 g päivässä, mutta ei niin paljon, jos Panacod (500 mg) menee säännöllisesti... Panacod on keskushermostoon vaikuttava lääke, eikä se edes välttämättä käy mummillesi. Panacod on lisäksi voimakkaampi kuin Panadol. Vaikka ovatkin lääkärin määräämiä, silti kannattaa katsoa määrät, miten annostus menee. Lääkärit ovat toki lääkäreitä, mutta kyllä heillekin virheitä tulee.Lääkärin tekemää lääketarkistusta suosittelisin.

    • Enolepitänyt

      On jo narkkarin satsi! Ei välttämättä pääse enää eroon moisesta määrästä. Jos lääkkeet lopetetaan tai edes vähennetään, niin tulee tosi hankalat vieroitusoireet.

      Monet vanhukset jäävät lääkekoukkuun, eivätkä enää itse halua, että lääkkeitä vähennetään. Monta lääkeriippuvaista ja siitä aiheutuneita ongelmia seuranneena, tiedän sen agression määrän, mikä lääkemuutoksista seuraa.

      • lääketarkistuspaikallaan

        Kaikki eivät ole yhtä herkkiä lääkemuutoksille, kaikille ei myöskään tule pahoja vieroitusoireita. Tuossakin tapauksessa voisi hyvin jättää joko Panacodin tai Panadolin kokonaan pois, eikä sen pitäisi vaikuttaa. Leikkausten jälkeen määrättävät kipulääkkeet annostuksineen usein tahtovat jäädä päälle, vaikkei sitä niin tarvittaisikaan...


      • Enolepitänyt

        Eihän kaikista tule huumeriippuvaisiakaan, vaikka huvikäyttöön huumeita käyttävätkin. Mutta tenoks ja panakot! Tosi tehokas koktail! Niin ne usein tahtovat jäädä "päälle"!


    • Niinpaljonkuinkukinsyö

      Jos mummo on järkipäinen ihminen niin miksi hän ei sano reseptien kirjoittajalle että sinun mömmöjäsi en syö. Yksikään lääkäri ei väkisin nappeja suuhun pane, kyllä ne immeiset popsaisee niitä ihan itse ja oma-aloitteisesti. Ja liikaa.

    • Sfx

      Lääkehoidon arviointi olisi paikallaan. Apteekeissa onfarmaseutteja, jotka ovat erikoistuneet näiden tekemiseen.

    • Päätösonoma

      Särkylääkkeitä syötetään juuri niiin paljon kuin syötettävä haluaa syödä. Aivan oma moka jos ei oma polla pelaa eikä tajua mitä omaan poskeensa pistää ja millä oman elimistönsä tuhoaa.

    • EnOleLääkäri

      Kävin äitini (84 v) kanssa lääkärissä. Kipuja on, joten määrättiin uusi kipulääke. Tällä uudella lääkkeellä voisi korvata toisen lääkkeen (Oxynorm 5 mg), jota otetaan tarvittaessa illalla tai yöllä. Äidilläni on kipulaastari 25 ug/vrk, 2-3 Panadol Forte 1 g tablettia vrk ja nyt uutena Lyrica 25 mg Oxynormin tilalle 1-2 kertaa vrk.
      Jos minä söisin/saisin tuommoisia lääkemääriä, olisin varmaan aivan tööt koko päivän ja yön.

      • Eijunalauta

        Ja sinäkö et kysynyt / kyseenalaistanut tuota määrää kipulääkkeitä? Sinun pitää kyetä siihen vaikka iäkkäät eivät, koska heidän mielestään lääkäri on Yläkerran Ukosta seuraava arvojärjestyksessä.


      • Kannattaistarkistuttaa

        Kipulaastari saattaa huonontaa vointia, jos se ei sovi hoidettavalle. Mun läheiselle kipulaastari aiheutti huonoa oloa ja ruokakaan ei tahtonut maistua hänelle. Syötyään omatoimisesti vuosikausia särkylääkkeitä, hänelle kehittyi särkylääkepäänsärky eli on nykyään jatkuvasti pääkipua vaikka särkylääkettä antaisi. Jatkuva särkylääkkeiden käyttö lisää riskiä sairastua sydämenvajaatoimintaan ja nostaa tulehdusarvojakin. Ainakin pitäis tarkistuttaa veriarvoista onko tulehdusarvot koholla. Kipulaastarin pitäis riittää, sehän vaihdetaan kerran viikossa, jos useammin vaihdetaan, alkaa kroppa jo oireilemaan pahasti ja tulee sydämen kanssa jo ongelmia. Ei useita kipulääkkeitä yleensä määrätä päällekkäin, joten kannattais olla yhteydessä lääkäriin ja kysyä, ett onko heillä tiedossa kaikki lääkkeet mitä äidillesi on määrätty, joskus tiedot eivät ole ajantasalla vaan omaisen pitää huolehtia missä vanhuksen lääkityksessä mennään.


    • JärjelläEiOmaisenTuntemu

      Pitää aina arvioida kivut ja niiden mukainen lääkemäärä. Usein kun kivut poistuvat aletaan riisumaan kipulääkitystä ja sitten kivut palaavat. Muistihäiriöinen reagoi usein agressiivisuudella. Hoitohlöstö on paras arvioija kipujen suhteen ei esim. Kerran päivässä käyvä omainen. Jo pelkkä vierailu voi poistaa kivun tuntemuksen.

      • Asiantuntijana

        Eikö se potilas ole oman kivun asiantuntija? Niin on aina opetettu ja oppinut ja pidän itseäni parhaana asiantuntijana. Myös lääkärit ovat uskoneet mitä sanon ja miten koen kivut.


      • Osaatkoelekieltä

        Entä kun ihminen ei enää osaa kertoa, ei ymmärrä, ei puhu, ei pukise eikä tee mitään muutakaan. Kuka silloin on "asiantuntijana" ja miten sivullinen ko. aiheen määrittelee? - Omaisten vierailut joskus myöskin lisäävät kipua ja ahdistusta, kaikki läheissuhteet eivät valitettavasti ole silkkaa silkkiä.


    • kivuliasmyös

      Panacodia ja Panadolia ei saa antaa yhtä aikaa, on sama vaikuttava aine, Panacodissa on lisäksi Kodeiinia joka luokitellaan huumeeksi.
      Jos syö parasetamolia liikaa käy maksan päälle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      69
      1782
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      164
      1449
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1252
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      121
      1226
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1140
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      74
      915
    7. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      240
      891
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      105
      862
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      99
      795
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      674
    Aihe