Mission: Impossible? (Eroon klonatsepaamista)

MrPanic

Tämä ketju siis pyörii aiheen: Klonatsepaamista eroon diatsepaamin avulla (toivottavasti) ympärillä, eikä ole haitaksi jos joku alan ammatti-ihminenkin, joka luulee homman olevan helppoa, sattuisi vilkaisemaan projektin vaatimaa pitkäjänteisyyttä, mahdollisesti saaden uuden käsityksen asiasta että kuinka vaikeaa vahvasta bentsodiatsepaamista vieroittautuminen voi olla, ainakin kun taustalla on jo aikaisempia vieroittautumisia, ja lääkkeen uudelleenaloitus päätyen yli puolentoista vuoden yhtäjaksoiseen klonatsepaamin käyttöön, josta ensimmäinen reilu vuosi meni 2mg päivässä-annostasolla. Noudatan Dr. Heather Ashtonin luomaa ns. "Ashton-manuaalia", joka löytyy helposti internetin hakutoiminnalla.

Olen siis jo useampaan kertaan klonatsepaamista (rivatril) vieroittautunut, ja viimeisin raastava yritys tasolta 2mg päivässä kesti n. puoli vuotta, jolloin pääsin 0,5mg päivässä annoksiin. Kunnes työelämän muutoksien takia jouduin palaamaan takaisin, ja huomaamaan ettei entinen 2mg tuntunut enää tehoavan (paitsi ensimmäisenä päivänä olin kuin unilääkkeen saanut), ja jouduin nostamaan annoksen n. 6 viikoksi tasolle 3mg päivässä. Olisi voinut luulla äskettäisen vieroitusyritykseni laskeneen toleranssiani klonatsepaamia vastaan, no laski hetkeksi kyllä, mutta erittäin nopeasti toleranssi nousi ja vieläpä entistä korkeammalle tasolle, puhutaan päivistä.

Ja tähän alkuun perusteluja, miksi yritän nyt hommaa diatsepaamilla. Lainaukset ovat suomennoksiani Dr. Ashtonin ja Dr. Reg Peartin kirjoittamista artikkeleista. Ko. henkilöt ovat/ovat olleet bentsovieroituksen asiantuntijoita:

"Klonopin/klonatsepaami (Rivatril), Ativan ja Xanax ovat kaikki voimakkaampia kuin Valium (diatsepaami). Ekvivalentit annokset on annettu käsikirjassa (Ashton manual). Xanax ja Ativan ovat suhteellisen nopeasti eliminoituvia. Klonatsepaamilla on puoliintumisaika 18 - 50 tuntia verrattuna diatsepaamin 200 tuntiin, joten klonatsepaamia ei voida kutsua pitkävaikutteiseksi."

Asteittaisen vaihdoksen (esim. klonatsepaamista diatsepaamiin) tärkeydestä:

"Vaihdettaessa lääkettä on tärkeää tehdä se vähitellen, korvaamalla yksi annos kerrallaan ja noin viikoittain ja antamalla riittävä varaus eri lääkkeen erilaiseen potentioon. Vaihto diatsepaamiin voi olla joskus vaikeaa. Vaikeuksia syntyy, kun ihmiset tekevät vaihdoksen (cross-overin) liian nopeasti, tai käyttävät riittämättömiä, ei-ekvivalentteja määriä.

Tohtori Reg Peart diatsepaamin eduista klonatsepamiin nähden:

"Diatsepaamin aktiiviset aineenvaihduntatuotteet ovat:

1) Desmetyylidatsepaami
2) oksatsepami
3) Temazepam

Diatsepaamin ja sen aktiivisten aineenvaihduntatuotteiden yhdistetty puoliintumisaika on yli 200 tuntia ja tämä tuottaa 5-7-kertaisen akkumulaation diatsepaamin terapeuttiseen vaikutukseen nähden. Kestää jopa kahdeksan viikkoa jotta kertyneet lääkkeet ovat poistuneet kehosta. Tämä bentsodiatsepiinien "sateenvarjo" (monta aktiivista aineenvaihduntatuotetta) on pääasiallinen syy diatsepaamin menestykseen. Korkeat kertymätasot, joita Diazepamin aktiiviset aineenvaihduntatuotteet ovat tuottaneet, myös vähentävät toleranssiongelmien todennäköisyyttä vieroittautumisen aikana.

Syitä diatsepaamivieroituksen mahdollisiin ongelmiin:

1) Väärä ekvivalentti annos

2) Puutteellisesti suunniteltu tai liian lyhyt aika toisen bentsodiatsepiinin vaihtamiseksi diatsepaamiin. Lievä päiväkohtainen sedaatio 2-3 viikkoa vaihdon jälkeen viittaa siihen, että vastaava annos on oikea.

3) Käyttämättömän diatsepaamin ja sen aineenvaihduntatuotteiden kertymisen maksimointi -
kestää noin neljä viikkoa 90%: n kertymisen saavuttamiseksi, eli neljä viikkoa vaihdon jälkeen.

4) Vieroitus liian nopea.

Klonatsepaami on yksi nitrobentsodiatsepiinisarjoista. Sen puoliintumisaika on 20-50 tuntia ja se akkumuloituu 1,5-3 kertaiseksi päivittäiseen annokseen verrattuna (diatsepaamilla 5-7 kertaiseksi). Suurin osa siitä poistuu kehosta 5-10 päivän kuluessa (diatsepaamilla n. 8 viikkoa). Yhdessä triatsolaamin kanssa klonatsepaamilla on kaikkiin muihin bentsodiatsepaameihin verrattuna eniten haitallisia sivuvaikutuksia.

Merkittävä ero diatsepaamin ja klonatsepaamin välillä on se, että klonatsepaami ei
tuota aktiivisia metaboliitteja. Vieroitusoireet täten lisääntyvät merkittävästi
klonatsepaamin akkumuloituessa, josta suurin osa johtuu inaktiivisten metaboliittien
vaikutuksesta, sekä itse vaikuttavan aineen johdosta."

5

184

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Helppoaoli

      Pääsin Rivatrilista kokonaan eroon reilussa vuodessa. Kirjoitin pudotusohjeet aikaisempina vuosina tälle palstalle. Mitään sivuoireita ei jäänyt. En käyttänyt bentsoja lainkaan.

      • MrPanic

        Hyvä niin. Mutta kuten aiemmin totesin toisessa ketjussa, olen kerran jo vieroittautunut rivatrilista täysin, silloin muutaman kuukauden käytön jälkeen annoksilla 0.5-1mg päivässä, tämä onnistui käytännössä seinään lopettamalla. Mutta on tutkimuksia jotka kertovat että jokainen uudelleen aloitus ja sitä seuraava vieroitus voi olla paljon vaikeampi. Sen huomasin itse käytännössä männä kevättalvella-alkukesällä kun tiputin kovalla vaivalla tasolta 2mg / vrk tasolle 0,5mg / vrk.

        Ei huvita enää yrittää kolmatta kertaa rivatrililla tiputtelu.


    • MrPanic

      Taitaapi jäädä tänne kirjoittelu vähemmälle, ainakin pääasiassa päivittelen eräällä ulkomaalaisella foorumilla, jossa paljon asiasta tietäviä kohtalotovereita. Ja pääseepä harjoittamaan toisen kotimaisen eli englannin kielen kirjoittamista.

      Mutta päivitetään nyt tähän, hyvin on mennyt, tällä hetkellä edennyt "manuaalissa" jo tasolle 1,5mg rivaa 25mg diaa päivässä. Suunta on siis kovasti alaspäin, eli oikea.

    • leske

      väärät aktiiviset diatsepaamin aineenvaihduntatuotteet alottajalla.
      ne on Nordiatsepaami, Oksatsepaami ja Tematsepaami.

    • LihasJumitus

      Lopetin viime kesänä rivatrilin ~3mg määrästä pudottamalla ~3 päivän välein 1/4, 0.5mg tabletista. Vähän täristi ja paha olo joka pudotuksen jälkeen ja joku 3kk siihen meni ja olin pari kuukautta ilman. Suurin ongelma oli se, että lihakset menivät jumiin niskasta ja selästä. No, sitten meni taas päin p******* ja rivatrilit takaisin käyttöön. Vajaa vuosi tuli taas syötyä ~2mg päivässä ja lopetin viikko sitten nämä kokonaan. Samalla 1/4 pudottelulla. Samat tutinat tuli, mutta suurin ongelma on taas se, että niska/selkä ihan hirveessä kramppijumitilassa. En muista yhtään kuinka kauan paikat oli jumissa edellisellä kerralla, joten kysyn täällä, että onko muilla ollut samoja ongelmia ja kauan on lihasjumitukset kestäneet?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      109
      1890
    2. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      9
      1485
    3. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1457
    4. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      13
      1449
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      149
      1378
    6. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      98
      1299
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      23
      1297
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      648
      1219
    9. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      16
      1107
    10. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      1098
    Aihe