Stalinin sota tai jatkosota

56u45ertge

Suomen 1941-1944 käymästä sodasta voidaan käyttää myös nimeä Stalinin sota. Estämällä Suomen ja Ruotsin liiton ja auttamalla Saksaa miehittämään Norjan, ettei sitä kautta voitaisi auttaa Suomea, Stalin pakotti Suomen turvautumaan Saksaan.

Stalin huomasi itsekin virheensä kun huhtikuussa 1941 hän oli valmis hyväksymään Suomen ja Ruotsin liiton.

Se ilmeisesti johtui siitä, että marraskuussa 1940 Hitler ei Berliinissä antanut Molotoville suostumustaan Suomen miehitykseen.

12

88

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • r6yuert

      Pekka Visuri on tunnetusti aivan liian venäläismielinen . Lähes kuin desantti Bäckman. Ei kukaan ota desanttia vakavasti.

      • Visuri-on-hyvä

        tutkija. Hän vain toisti tunnetun tosiasian: Suomi turvautui Saksaan Talvisodan jälkeisessä hädässään, kun Saksa osoitti mielenkiintoa Suomen itsenäisyyden säilyttämiseen.


      • TämäUnohtuuHelposti

        "kun Saksa osoitti mielenkiintoa Suomen itsenäisyyden säilyttämiseen. "

        Ja kun N-Liitto osoitti mielenkiintoa sen poistamiseen!


    • savinaama

      tapahtumalle on miljoonia syitä mutta seuraus oli silti se että saatiin maa "velkoihin sekä vahingonkorvaus velkoihin" sekä uppiniskaiset pois seuraavien talousbisnesten tieltä , sotien ainut syy on aina tämä sama , täysin päätön strategia paljastaa tämän , taistellaan tyhjän ja arvottoman suon tai kukkulan "herruudesta" viimeiseen mieheen ja nämä nyhveröt jotka kertoo mitä sodassa tapahtui ovat aina "sileäposkisia" kuin puhdas lammas .
      eikä sodat ala yhtä äkkiä vaan huolellisella valmistautumisella ja salaisella suunnitelmalla/ aikataululla , kaatuneiden nimilista kertookin loput. sodat on maailman järjestäytynein bisnes.
      katsokaa miten tässäkin sodassa osumia sai helsingin ja turun purkukuntoiset puutalot, ja rovaniemenkin palaneiden talojen tilalle oli jo suunnitelmat täysiä vetämässä.......parhaat kivimaa tontit jaettiin jo ennen sotia kerhon jäsenille sodat ratkaisivat kuka saa vanhat suot ja savikot , vai jääkö ilman.

      • Molotoffinsopimus

        Mielestäsi siis suostuminen Stalinin vaatimuksiin olisi ollut parempi ratkaisu ?
        Epäilen ettei silloin kun tuo ratkaisu piti tehdä sille olisi ollut juurikaan kannatusta Suomessa? Kommunistit olisivat kylläkin varmasti kannattaneet ratkaisua.
        Mielestäni Suomi teki sen ainoan ratkaisun joka antoi meille edes toivon itsenäisyytemme säilymisestä. Sille tosiasialle että tuolloin oli vallalla monenlaisia poliittisia äärisuuntia ei pidä antaa liikaa painoarvoa.
        Samanlaisia hörhöjä vaikuttaa tämänpäivän politiikassakin eikä se tunnu ketään kiinnostavan.
        Se joka tulevaisuutta osaa ennustaa on viisas.


      • JaTämäkinVielä

        Antero Raevuori: Hyvästi, Viipuri

        Ennen Talvisodan alkua Stalin oli marsalkka Ivan Konevin muistelmien mukaan sanonut: ”Suomalaiset on asutettava muualle, heitä on vähän, heidät on helppo siirtää.” Stalinin ajatukset tiedosti myöhemmin myös kirjailija Alexandr Solzenitsyn teoksessaan Vankileirien saaristo: ”Stalin tunsi vastustamatonta himoa karkottaa koko Suomi Kiinan rajan tuntumaan.” Historioitsija Edvard Radzinskin teksti Stalinin elämänkerrassa on jopa ironista: ”Isäntä oli mestari toteuttamaan suurimittaisia hankkeita. Jos Jumala oli asuttanut suomalaisia väärään paikkaan, hän kyllä korjaisi Jumalan tekemät virheet.”


    • Norja-oli-rauhan-tae

      Suomen kohtalon avain oli Norja. Jos Suomi olisi estänyt Norjan joutumisen Saksan kynsiin osallistumalla taisteluihin vahvalla komennuskunnalla, olisi meidän asemamme lännen ystävänä ollut vailla vertaa: meillä olisi silloin ollut vapaa yhteys länteen ja Jäämeren saattueet olisi pitäneet huoltoa yllä aivan toisella tapaa ympäri vuoden, kuin mitä Saksan kautta oli koskaan mahdollista saada.

      Myös NL olisi tykännyt kun vieressä olisi tällä tavoin ollut yksi liittoutuneista.

    • r6uy3ertge

      "Suomen kohtalon avain oli Norja. "

      Suomi ei valitettavasti voinut tehdä juuri mitään kun suurvallat Neuvostoliitto ja Saksa tekivät yhteistyötä Norjan miehittämisessä.

      Neuvostoliitto halusi, että Saksa miehittäisi Norjan, ettei Suomea voitaisi auttaa sitä kautta.

      Saksalla oli Murmanskin lähellä Basis Nord laivastotukikohta josta osallistuttiin huhtikuussa 1940 Norjan valtaukseen.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Basis_Nord

      Neuvostoliitto on huojentunut Saksan sotatoimista Norjassa

      http://www.histdoc.net/historia/NaSo1940-04-11.html

      Mielestäni tälle käänteelle on vain yksi selitys: sotatoimiemme Skandinaviassa on täytynyt olla suuri helpotus neuvostohallitukselle, niin sanoakseni sen sydämeltä on kivi vierähtänyt. Sitä, mistä heidän huolensa oli saanut alkunsa, ei voi edelleenkään varmuudella todeta. Otaksun seuraavaa: Neuvostohallitus on aina saanut hyvin tiedusteluaineistoa. Jos englantilaisten ja ranskalaisten tarkoituksena oli miehittää Norja ja Ruotsi, voidaan varmuudella otaksua, että neuvostohallitus on tuntenut nämä suunnitelmat. Sellainen on ilmeisesti aiheuttanut hirveän kauhun tunteen. Neuvostohallitus on jo nähnyt englantilaisten ja ranskalaisten ilmestyvän Itämeren rannalle ja nähnyt Suomen kysymyksen, kuten lordi Halifax on ilmoittanut, avattavan uudelleen; ja lopulta kauhuista suurimpana vaaran joutua vedetyksi sotaan kahden suurvallan kanssa. Tämän pelon olemme ilmeisesti poistaneet. Vain näin tulee herra Molotovin täysin muuttunut asenne ymmärretyksi

    • t67ui45ey

      Saksa ja Neuvostoliitto siis tekivät yhteistyötä Norjan valtauksessa huhtikuussa 1940.

      Saksan ja Neuvostoliiton välit oli vielä hyvät kesäkuuhun 1940 saakka. Molotov siis oletti ettei Saksa tule väliin kun Suomi liitetään Neuvostoliittoon.

      Molotovhan sanoi kesäkuun lopulla 1940 Liettuan ulkoministerille, että Baltian maat Suomi mukaanlukien liitetään Neuvostoliittoon.

      Ilmeisesti Stalinin kesäkuussa 1940 tekemä sopimusrikkomus suututti Hitlerin ja hän päätti estää Neuvostoliiton laajenemisen länteen.

      Neuvostoliitto valtasi Romanialta Pohjois-Bukovinan alueen jota ei oltu mainittu salaisessa etupiirijaossa.

      Alue oli lähellä Saksalle elintärkeää Romanian öljyaluetta.

      Saamme siis kiittää Stalinia ettei Suomea sovjetisoitu.

    • 5u745t

      http://www.histdoc.net/historia/NaSo1940-11-13.html

      Muistio Saksan Johtajan ja Kansankomissaarien neuvoston puheenjohtajan ja ulkoasiain kansankomissaarin Molotovin välisestä keskustelusta Berliinissä marraskuussa 1940

      Molotov: "Viime vuoden Saksan ja Venäjän välistä sopimusta voidaan pitää tarkoitetulla tavalla täytettynä paitsi yhdessä kohden, nimittäin Suomessa. Suomen kysymys on vielä ratkaisematta ja hän pyysi Johtajaa sanomaan, onko Saksan ja Venäjän sopimus, sikäli kun se koskee Suomea, edelleen voimassa. Neuvostohallituksen näkemyksen mukaan tähän ei ole tullut muutoksia. "

      Johtaja aloitti keskustelun maininnalla Molotovin huomautuksesta eilisessä keskustelussa, minkä mukaan Saksan ja Venäjän sopimus on täytetty "lukuunottamatta yhtä kohtaa, nimittäin Suomea".

      Molotov tarkensi, että tämä huomautus ei koskenut vain itse Saksan ja Venäjän sopimusta vaan ennen kaikkea myös salaisia pöytäkirjoja.

      Bukovinaa koskien hän myönsi, että tässä on kysymyksessä ylimääräinen salaisessa pöytäkirjassa mainitsematon alue

      Johtaja vastasi, että Saksalle merkitsisi huomattavaa vastaantulemista, jos Venäjä miehittäisi ylipäänsä osankin Bukovinaa. Suullisen sopimuksen mukaan tulisi entisen Itävallan alueiden kuulua Saksan vaikutuspiiriin. Muutoinkin Venäjän vyöhykkeeseen kuuluvat alueet on nimeltä mainittu kuten Bessarabia. Bukovinasta ei sopimuksessa ole sanaakaan.

      Molotov vastasi, että Venäjän hallitus katsoo velvollisuudekseen saattaa Suomen kysymyksen järjestykseen ja selkeäksi. Siihen ei tarvita mitään uusia sopimuksia. Vanha Saksan ja Venäjän sopimus asettaa Suomen Venäjän etupiiriin.

      hän näki tämän ratkaisun olevan samaa mittakaavaa kuin Bessarabiassa ja reunavaltioissa ja pyysi Johtajaa ottamaan kantaa.

      Kun Johtaja vastasi siihen, että että hän voi vain toistaa, että Suomeen ei saa syntyä sotaa, koska sellaisella sodalla voi olla kauaskantoisia vastavaikutuksia, Molotov totesi, että tällä kannanotolla keskusteluun on sisällytetty uusi edellisvuotisessa sopimuksessa ilmaisematon momentti.

    • 58o755

      "Reunavaltioilla" Molotovin täytyi tarkoittaa Baltian maita koska hän käytti monikkosanamuotoa. Ainoat reunavaltiot jotka salaisessa etupiirijaossa mainitaan ovat Baltian maita ja niitä koskenut "ratkaisu" oli kesällä 1940 miehitys ja sovjetisointi.

      Samaa Molotov siis halusi Suomelle mutta Hitler ei antanut siihen suostumustaan.

      Bukovinan alueen sopimuksenvastainen miehitys selvästi suututti Hitleriä.

      • Valehtelet-taas

        "Ainoat reunavaltiot jotka salaisessa etupiirijaossa mainitaan ovat Baltian maita ja niitä koskenut "ratkaisu" oli kesällä 1940 miehitys ja sovjetisointi."

        Salaisessa lisäpöytäkirjassa mainitaan NL:N etupiirin kuuluviksi nimenomaan Baltian maat ja Suomi.

        Molotov halusi yrittää uudelleen Suomen valloitusta, mutta se ei enää sopinut Hitlerille, joka suunnitteli hyökkäystä itään.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      148
      2301
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1958
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1918
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1720
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      64
      1514
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1286
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1173
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe