Kirkkoon liittymisestä ja avioliitosta

Matkalaukkulainen

Minut on lapsena kastettu ev. lut kirkkoon. Sittemmin erosin kirkosta ja olen nyt siviilirekisterissä. Kirkosta eroamisen jälkeen menin naimisiin mutta kysymyksessä oli siviilivihkiminen maistraatissa. Sittemmin otin avioeron. Ja nyt pari kysymystä:

1. Jos haluan liittyä katoliseen kirkkoon käsitelläänkö minut nyt kasteen saaneena vaikka olen eronnut ev.lut kirkosta? Miten pitäisi edetä?

2. Olenko kirkon käsityksen mukaan ollut naimisissa? Jos liityn katoliseen kirkkoon voinko ilman muuta solmia avioliiton sen jälkeen?

5

286

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • elsa67

      Puhu näistä asioista katolisen papin kanssa.
      Kerron sen minkä tiedän: sinua pidetään kastettuna koska katolinen kirkko pitää ev.lut-kastetta pätevänä (ja päinvastoin).
      Jos ex-puolisosi oli ei-katolilainen niin valitettavasti katolinen kirkko pitää avioliittoanne oletusarvoisesti pätevänä edelleenkin vaikka olette saaneet siviilieron. Voit kuitenkin tutkituttaa avioliiton kanonisesti hiippakunnan oikeusistuimessa ja jos se todetaan pätemättömäksi niin olet vapaa avioitumaan (eikä kuulemma ole edes raskas prosessi). Poikkeuksena se jos exäsi on kuollut, silloin ei tarvita mitätöintiä koska avioliitto on purkautunut.
      Muista että avioero itsessään ei ole este kirkon täyteen yhteyteen ottamiseen eikä sakramenttien vastaanottamiseen. Jos siis elät kirkon opetusten mukaisesti niin voit liittyä kirkkoon ja saada vahvistuksen ja eukaristian kuten muutkin sekä tietenkin rippi ennen kirkkoonottoa.

    • Matkalaukkulainen

      "Jos ex-puolisosi oli ei-katolilainen niin valitettavasti katolinen kirkko pitää avioliittoanne oletusarvoisesti pätevänä edelleenkin vaikka olette saaneet siviilieron. "

      Siitäkin huolimatta että vihkiminenkin oli siviilivihkiminen? Minä siis en kuulunut mihinkään kirkkoon vihkimis- tai eroprosessin aikana ja ex-puolisoni oli ei-katolinen. Jotenkin ei tunnu loogiselta että siviilivihkiminen olisi kirkon mielestä pätevä mutta siviiliero ei. Entäs jos olen ollut kaksi kertaa naimisissa (siviilivihkiminen ja ero molemmissa tapauksissa)? Olenko silloin kirkon mukaan yhä ensimmäisessä aviossa ja toinen on mitätön?

      En kysy arvostellakseni vaan asiat ovat minulle outoja ja kirkon käytännöt kiinnostavat.

    • ölzdfmz

      Käsitykseni mukaan oli avioliitto ollut mitä laatua tahansa, eron jälkeen et voi tulla vihityksi kirkossa. Katolisen kirkon jäsenenä voit ottaa siviilivihkimyksen, tai jos morsiamesi on luterilainen, saatte vihkimyksen luterilaisessa kirkossa.

      • elsa67

        Katolilainen voi solmia pätevän avioliiton vain katolisessa kirkossa.
        Jos katolilainen "avioituu" maistraatissa niin hän ei silloin ole naimisissa. Hänen on mentävä kirkossa oikeisiin naimisiin tai jos se ei ole mahdollista niin sitten joko erottava tai elettävä uuden "puolisonsa" kanssa kuin veli ja sisar.
        Joskus on mahdollista saada poikkeuslupa avioitua kirkon ulkopuolella mutta sitä ei tietenkään myönnrtä eronneille joiden aiempaa liittoa ei ole todettu pätemättömäksi ja joiden puoliso on yhä elossa koska he eivät ole vapaita solmimaan uutta avioliittoa.


    • ilmesryskirja20

      Älkää eroilko kirkoista. Pysytte sukujenne lähellä ja hautaatte sukuhautaan. Muita uskontoja Eli jumalia ei kannata kokeilla koska kukaan ei sovittanut syntejäsi kuin Jeesus. Oikeesti avioliitto tarkoittaa lapsenlapsia sukuun. Oleskelupa ei Ole muuta kuin huijausavioliitto. Muihin uskontoihin kääntyminen on pelastuksesta pois eksyttämistä. Risti on sovinnon merkki sinun ja Luojasi välillä. Älkää enää pelleilkö. Sielun pelastuminen on lahja taivaasta. Usko Jeesukseen pelastaa . Kaste tarkoittaa kastettu syntiensovitukseen anteeksiantoon. Kyse on vähän enemmästä kuin kirkkoon kastamisesta. Taivaalliset asiat on syytä ottaa vakavasti. Jos haluat lapsesi pääsevän taivaaseen kannattaa pysyä sukusi yhteydessä ja kasteessa. Sukusi hautapaikat on yleensä monelle tarkoitettuja kannattaa hoitaa. Pysykää kiinni omissa kirkoissanne.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      135
      5429
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3355
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1873
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1855
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1695
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      72
      1542
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      12
      1443
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1327
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1326
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      21
      1295
    Aihe