Omaisista tehdään täysiä pahiksia

Ihmisoikeudet_kateissa

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201710072200443170_u0.shtml

Muistisairaalle miehelleen hoivakotipaikan taistellut vaimo: "Omaisista tehdään täysiä pahiksia"
Maanantai 9.10.2017 klo 07.22
75-vuotias nainen taisteli pari vuotta sitten tyttärensä avustuksella lähemmäs 90-vuotiaan miehensä hoidon järjestämisestä.

Muistisairaan miehen vaimo taisteli kaupungin kanssa siitä, saako hänen miehensä hoivakotipaikan.
Nainen ei halunnut miestä sairaalasta kotiin, koska tämä vaati jatkuvaa valvontaa ja hoitoa.
Hoivakotipaikka järjestyi lopulta naisen oikeusoppineen tyttären avustuksella.

24

558

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Voi_meitä-Vanhusparkoja

      JOS ei enää vanhainkotiinkaan tai hoivakotiin huonokuntonenkaan vanhus pääse ilman jollei ole omaa oikeusavustajaa hakemuksia täyttämässä, on se yhdeksi helevetiksi tämä vanhojen ja sairaiden vanhusten elämä mennyt, Kaatopaikka tavaraako me ollaan !?
      TÄHÄNKÖ TODELLA SUOMESSA NYT ON JO MENTY

    • KerronTotuuden98

      Vanhukset ovat jo elämänsä eläneet. Miksi heitä pitäisi väkisin täällä pitää? Jotta saadaan raflaavia lehtiotsikoita?l

      • Totuutesiontuubaa

        Jutellaan tästä aiheesta lisää sitten kun olet itse vanha.


    • ToimittajatOvatJumalia

      Väännämme otsikon, niin että saamme mahdollisimman totuutta vääristävän otsikon. Kyllä, olemme pirun säälittäviä ressukoita.

    • Maksun_aika

      Selailin tuossa lehteä ja suomalainen terveydenhoitoalalle koulutettu kertoi haluavansa itselleen itämaisen hoitajan, jos vanhana laitoshoitoon päätyy. Tähän toiveeseen olen monen muunkin havainnut yhtyvän. Jotain tässä meikäläisessä hoitotavassa on mennyt pahasti pieleen, kun koulutettujen ihmisten hoitoa on alettu pelätä. Tämä suuntaus taisi alkaa jo silloin, kun ura ohitti omien lasten hoidon ja edistyksellisyyttä enemmänkin osoitti se, kun äidit hoitivat toistensa lapsia, eivätkä omiaan.

    • g4t545gt32422

      Meillä on ollut yksi puute hoitoalalla jo kauan, ties kuinka kauan.
      Ennen oli toisin, silloin ei tarvittu yksinkertaisesta asiasta, ihmisesta huolehtimisesta mitään erokoisempia koulutuksia. Nykyään pitää kaikki olla lähihoitajia että voi edes oven avata.

      Toiseksi tuo lähihoitajakoulutus on jotain järkyttävää pskaaa että kuinka ihmisiä voidaan alistaa
      moiseen koulutukseen. Kyllä olin aikuiskoulutuksessa lähihoitajaksi tuossa liki jo melkein 10 vuotta sitten, voi sanoa että luokassa ensimmäisenä lopetti ne fiksuimmat, ne ketkä ajatteli eniten ja oli läsnä, totesivat että ei tässä kouluttamisessa ole mitään järkeä. Seuraavana karsiutui sitten ne ei ole pysyneet kehityksen mukaan eli tietokone on täysin hepreaa, jos ei ole koskaan käyttänyt tietokonetta niin voitte vaan kuvitella kuinka vaikeaa sen kanssa voi olla, toiseksi kun kotona ei ole sellaista niin miten sä niitä tehtäviä teet, pidät yhteyttä.. Samalla oven avauksella lähti myös niitä maahanmuttajataustaisia, ei ainuttakaan jäänyt luokalle näistä vaan lähtö tuli jo ihan alkuvaiheessa.. Sitten meitä jäi sinnikäs joukko about 15 joista lopetti vielä 2-3 opiskelijaa ennen pitkää.. Nykyäänhän mamuille on englanninkieliset koulutukset hoitoalalla, liekö jo kotimaisellakin kielellään en tiedä. Se että saadaan maamuista tänne hoitajia niin pitkä tie. Kun on näkemystä melko laajasti niin eniten maahanmuuttajataustaisia hoitajia sijoitetaan yksityisiin hoivakoteihin, 90% varmaan koska juuri muualla ette heitä näe, näkee mutta hyvin hyvin vähän. Jokin syy tuossakin, sinne ei kukaan näe eikä tiedä.. kun paikka ei ole ns julkinen.

      Oikeasti tuolla opi ns mitään hoitamisesta, sellaista mitä nyt ei kuka hyvänsä oppia jo ihan lyhyellä perehdyttämisellä. No ei jaksa tuosta kirjoittaa pitkästi, ei näistä kukaan oikeasti ole kiinnostunut ja toiseksi olen antanut kuulua siinä niin koululle kuin muuallekkin ja mitä tuo auttoi, ei mitään.
      Oikeasti ketään kiinnosta kehittää mitään, olemme vain olemassa..

      Kun kohtaa lähihoitajia työssään, niin sellainen 1/10 on sellaisia joilla on oikeaa tahtoa olla hyvä hoitaja, tekemisessä ja osaamisessa näkyy osaaminen. Muut on sellaisia, no tää on mun duuni ja vois kai sitä taksiakin ajaa mutta olen nyt lähihoitaja.. "hoitaja".

      • ikojio9oioui

        siis lyhyesi kiteyttäen, hoivakodeissa tarvittaisiin 10% hoitajia ja loput voisi olla jonkun viikon työssäoppimis perehtämisellä hoivatyöntekijöitä.

        Jatkan taas..
        Monia muitakin töitä jotka on vaatia eikä niihin ole mitään vuosien koulutuksia eikä tule koskaan olemaankaan! Koulussa et opi ihmistä kohtaamaan, perus hoivaamisen tarpeet on samat kuin lapsellakin, onko lapsen hoitoon monen vuoden koulutus vanhemmille, ei ole.
        Tuosta koulutuksesta vielä niin tuollakin luokalla oli epäpäteviä hoitajia, siis pätevöitymässä hoitajaksi. Mitään osaamisesta 10 vuoden kokemuksestakaan ei voida koulussa lukea hyväksi missään, sitä kokemusta kun ei voi siirtää niihin hoitokoulutuksen sanastoon ja pallukoihin ja kriteereihin heh..

        Olis tässä maassa korjattavaa niin paljon, ei kun vaan sotketaan soppaa lisää.
        Ehkä sillä on jokin tarkoituskin, ihmiset ei kerkiä ajatella kun heidät laitostetaan yhteiskuntaan hyödyllisiksi idiooteiksi.

        Fiksut ei opiskele mitään ja menestyy ja toinen fiksu on se joka lukee sitten niin pitkälle
        että menestyy sitä kautta päästen uralla korkealle. Tähän väliin jää suurin osa kansaa jota koulutetaan hyödyllisiksi idiooteiksi pitämällä kouluissa vuosikausia istumassa ja odottamassa, opiskelmassa asioita usein joita voi oppia ihan tekemälläkin. Maamme tukipilari lepää näissä hyödyllisissä idiooteissa.


      • OmiesiKeskellä

        Sen takia sinäkin siellä olit.


      • Eijunalauta

        Tuon yhren olisi kantsinut opiskella vähän enemmän ettei se jodlaisi tuollaista potaskaa.


      • Enolepitänyt

        Parhaimmat vanhustenhoitajat olivat aikoinaan kouluttamattomat kotiavustajat, jotka olivat tulleet tekemään kotityötä ja jaksoivat vanhusten kanssa pelehtiä. Silloin ei vielä ollut pillereillä pidennettyä vaippakansaelämää. Vanhustenhoito oli suurimmaksiosaksi normaalia ikääntyneiden elämää.

        Nykyisin siitä on tullut jotain kummaelämää, josta on normaali elämä, johon kuuluu normaali vanheneminen, kaukana. Työntekijät koulutetaan lääkelaskijoiksi ja erilaisten elämänmittareiden päivittäjiksi tietokoneilla. Todella tylsää, yksinkertaista ja hyödytöntä ja kallista koulutusta, jolla ei ole mitään merkitystä.


      • Enolepitänyt

        Parhaimmat vanhustenhoitajat olivat aikoinaan kouluttamattomat kotiavustajat, jotka olivat tulleet tekemään kotityötä ja jaksoivat vanhusten kanssa pelehtiä. Silloin ei vielä ollut pillereillä pidennettyä vaippakansaelämää. Vanhustenhoito oli suurimmaksiosaksi normaalia ikääntyneiden elämää.

        Nykyisin siitä on tullut jotain kummaelämää, josta on normaali elämä, johon kuuluu normaali vanheneminen, kaukana. Työntekijät koulutetaan lääkelaskijoiksi ja erilaisten elämänmittareiden päivittäjiksi tietokoneilla. Todella tylsää, yksinkertaista ja hyödytöntä ja kallista koulutusta, jolla ei ole mitään merkitystä.


      • Monipiippuista

        Yeap, olet kyllä osittain oikeassa. Mutta vain osittain, sillä mikään koulutus ei mene koskaan hukkaan ja kyse on siitä miten mitäkin asiaa ja aihetta painotetaan. Niillä kaikenlaisilla "mittareilla" koetetaan kehittää työtä tehokkaammaksi. Se on toisaalta hyvä ja toisaalta huono jos se tarkoittaa että henkilöstöresursseja voi sitten pienentää.


      • tietotaitoaajaoo

        Tiedätkö, miten paljon kotihoito on muuttunut vuosikymmenessä? Ennen oli kodinhoitajat ja sairaanhoitajat erikseen. Kodinhoitajalla oli tunteja ( ! ) aikaa kodin siisteydestä, leipomisesta, ikkunoidenpesusta jne, ja sairaanhoitaja kävi hoitamassa haavat, jakamassa lääkkeet dosetteihin. Tämän päivän kotihoidon hoitaja on moniosaaja, joka huolehtii lääkkeiden hankinnoista, annosta ja vaikutuksista, viestii asiakkaan voinnista kotisairaanhoitoon, ottaa verinäytteet, varaa ajat eri lääkäreille, kuntouksiin ,tarkastuksiiin, tekee määrätyt sairaanhoidolliset haava- ym hoidot sekä huolehtii asiakkaan perushoidosta."Pelehtiminen" hoidetaan siinä sivussa.

        Oletko tietoinen, kuinka paljon kotihoitoasiakkuus on lisääntynyt? Entäs tiedätkö, kuinka yhä huonompikuntoisia hoidettavat ovat? Jo heidän hoito vaatii - empaattisuuden ja ihmisen arvokkaan kohtaamisen lisäksi- "tylsää, yksinkertaista, hyödytöntä ja kallista koulutusta".

        Mutta kukapa kieltää palkkaamasta yksityistä, kouluttamatonta hoitajaa, joka tekee kotitöitä ja pelehtii vaikka koko päivän asiakkaan luona. Hoitajaa, jolla ei kello naksuta jo seuraavaan paikkaan, joita joillakin hoitajilla voi olla päivässä yli 20..


      • Enolepitänyt

        Kirjoitinkin "normaalista" vanhustenhoidosta, jota tekivät aikoinaan kotiavustajat ja kotisairaanhoitajat. Kodinhoitajat olivat koulutettuja perhetyöntekijöitä, jotka satunnaisesti tekivät myös vanhustyötä.

        Nykymalli keskittyy "sairaiden vanhusten hoitoon" kyseenalaisine menetelmin pitkittäessään ihmisen elämää kemiallisesti "hoidon" painottuessa lääkinnälliseen. Vai mitä muuta ehtii tehdä kahdenkymmenen asiakaskäynnin aikana?

        Ja miten sen nyt kauniisti sanoisi, että mitä hyötyä on kenellekään nykyisestä "hoitomallista"? Kallista kaikille! Koulutus on kallista, lääkkeiden syöttäminen ja kaikenlainen vaikuttavuusmittaaminen on kallista ja vanhusten"hoito" tulee yhä kalliimmaksi. Kuka hyötyy ja mikä se hyöty on? Kuten itse kirjoit, niin yhä huonokuntoisemmat elävät yhä pidempään. Pelkästään siksikö, että kalliisti koulutetut "hoitajat" voivat tehdä "temppuhoitoa"? En ole yhdenkään vanhuksen, jos ei nyt satu olemaan joku pilleriaddikti, riemuitsevan pidennetystä pillerielämästään.

        Ihmisen elämä on jotain muuta, kuin pillerinantajan ja vaipanvaihtajan odottelua ja jännityksenhuippuna lekurissakäynti!


    • tietootaitoo

      Aika ikävästi ajattelet ikääntyvistä. Toivottavasti älyät pitää pääsi kiinni, kun kohtaat vanhuksen.

      Kukapa meistä haluaisi viettää viimeiset ajat vihanneksena vuoteessa. Eutanasiaako tarkoitat?Lääkehoidon lopettaminen on lääkärin päätös, ja sitä tuskin kukaan tekee. Hollannissa joku teki niin , pääsi maailman laajuisiin uutisiin. Julmaa ajatellakin, että kivunhoito tai oireiden mukainen lääkehoito lopetettaisiin, jottei elettäisi liian kauan. Ennakkoon tehdyllä hoitotestamentilla voi toki määrätä, elvytetäänkö vai ei. Oletko tehnyt sellaisen? Miten haluaisit oman vanhuutesi viettää? Vai ajatteletko, että muut joutavat kuolla, kunhan et itse.

      Teemme parhaamme, että vanhusten elämä olisi muutakin kuin pillerien syömistä ja toimintakykymittareiden täyttämistä. Mutta meidän on toimittava tehdyn hopasun mukaan. Hoitajalla ei ole oikeutta muuttaa kenenkään lääke- tai muuta suunnitelmaa.

      Hoitajat ovat vanhuksia varten, ei vanhukset hoitajia varten. Lue artikkeleita "Arvokas vanhuus".

      • Enolepitänyt

        Vanhus, mikä vanhus! Miksi se siitä muuttuu, vaikka kuinka "kauniisti" todella "arvokkaasta vanhuudesta" ajattelisi? Noin juuri ajattelevat nykyiset työntekijät, mutta todellisuus on kuitenkin toinen. Mistä muuten johtuu jatkuva työntekijöiden vaihtuminen?

        Hyvin olet "koulutuksesi" sisäistänyt; lekuri määrää, hoitsu tottelee ja vanhuksen pitää olla "hoitomyönteinen" ja ottaa lääkärin määräämät lääkkeet. Höps höps!

        Vaihtoehtona; eutanasia tai oman elämän kuolemattomuus! Missä vaiheessa niin kirjoitin? Kyse on normaalista vanhenemisesta ja normaalista elämästä, mitä nykyinen "hoitomalli" ei auta. Pitkittää vain.


    • miehentytär

      Väärin. Aloittajan lehtiartikkelissa selvästi sanotaan, että mies ei päässyt omaan kotiinsa, koska vaimo vastusti.
      Niin eikä ollut ainoa tapaus. Omasta lähipiiristä tiedän että laitokseen väliaikaisesti joutunut mies ei enää pääse omaan kotiinsa koska vaimo ei halua.

      • soilikki1

        Sitä on helppo rannalta huuvella ku vesillä vahinko sattuu.Ehkä tässäkin tapauksessa vaimo ei jaksanut hoitaa ei 24/7 kukaan jaksa .Oma terveys menee ja kohta on kaksihoidettavaa.Minä tiedän mistä puhun tein 17vuotta sitä hommaa,ei yö unia ei vapaa päiviä .Kaikki kaadettuna yhden ihmisen niskaan ,tapella kaikesta mihin olisit oikeutettu .Sainhan tosin välillä omaishoidon tukea vähän yli 300e puhtaana käteen.Senkin anominen oli kuin kerjuulla olis ollu,viimeisen kerran myönsivät puoleksi vuodeksi ja se sitten riittikin kuoli jakson lopussa.Haluaisin tietää kuka siellä kotona hoitaa jos vaimo ei yksinkertaisesti jaksa.Halusta se harvemminon kiinni. Aattelepa omalle kohalles.


      • Laitoksessakuntohuononee

        Hankitko niitä kaipaamiasi vapaapäiviä ja tukea saamallasi omaishoidontuella. Sitä varten sitä maksetaan. Vaimoilla tahtoo tanssijalka alkaa vipattamaan ja vanha puoliso on silloin uuden sulhon tiellä. Leskeneläke olisi mieluisampi.


      • Eisyyllistämistä
        Laitoksessakuntohuononee kirjoitti:

        Hankitko niitä kaipaamiasi vapaapäiviä ja tukea saamallasi omaishoidontuella. Sitä varten sitä maksetaan. Vaimoilla tahtoo tanssijalka alkaa vipattamaan ja vanha puoliso on silloin uuden sulhon tiellä. Leskeneläke olisi mieluisampi.

        Enemmin taitaa olla väsyminen syynä siihen ettei halua laitoshoidossa ollutta puolisoa takaisin kotiin hoidettavaksi. Muistisairas hoidettava on oikeasti työläs hoitaa yksinänsä ja vaikka olis kotihoitokin, niin omaishoitaja on omillansa hoidettavan kans yöaikaan. Ei sillä omaishoidon tuella pysty kovin paljon apua kotiin ostelemaan ja vähän riippuu asuinkunnasta saako hoidettavaa johonkin vuorohoitopaikkaan muutamiksi päiviksi. Jos on kyse vanhemmasta henkilöstä, joka toimii puolisonsa hoitajana, niin kyllä se muistisairaan hoitaminen alkaa voimille ja terveyden päälle käymään, tuskin ihan huvin vuoksi kukaan kieltäytyy hoidettavaansa enää kotiin ottamaan laitoshoidossa olon jälkeen. Jossain vaiheessase jaksaminen yksinkertaisesti vaan loppuu.


      • Missänoin

        Mainitsepa niiden paikkakuntien nimet joissa omaishoitajan vapaapäiviksi ei ole mahdollisuutta saada vanhusta vuorohoitopaikkaan tai anneta palveluseteleitä kyseisen palvelun hankkimista varten.


    • totuussattuuaina

      Palvelutalossa eläminen on pahimman laatuista ihmisen kiduttamista. Olen nähnyt sitä enemmän kuin moni muu. Hoitajien välinpitämättömyys on järkyttävää. Kaltoinkohtelu on monen tasoista. Mustelmat ja haavat ym.vammat yleisiä. Ihmisen tahdon ohittaminen ja nuiva, ilkeä suhtautuminen yleistä.
      Hoidon laiminlyönnin vuoksi vammoja tulee mm. hampaat pesemättä: hampaat reikäisiä, ikenet mätäpaiseita täynnä. Takapuoli haavainen, ulosteesta. Jatkuvat virtsatulehdukset, märistä vaipoista. Rinnan aluset märkii, pitkät suihkuvälit. n.2viikkoa. Yleinen hoitamattomuus, rähjäinen kampaamaton. Iho kuiva, halkeileva, ei rasvata. Kynnet leikkaamatta, iho verillä terävistä pitkistä kynsistä. Varpaan kynnet leikkaamatta pitkään, terävät painaa kengässä. Jalat rasvaamatta, haavoilla. Korvan taustat pesemättä, lika kokkareita hiuksissa kiinni.
      Olemus: alistunut katse, alussa järkyttynyt.
      Tämmöinen se totuus on, hyvät omaiset.

      • Revisiitä-jososaat

        Vain sinun totuutesi ja kommenttisi perusteella sulla märkii korvain väliss'.


    • Väkivaltavanhus

      Olisi varmaan hyvä sinunkin tehdä viikon työvuoro vanhusten hoivapaikassa ennenkuin alat tehdä yleistyksiä hoitajien halusta/ammattitaidosta.
      Vanhusten hoidossa otettava huomioon itsemääräämistahto.
      Mitä jos vanhus ei halua hoidettavan itseään,
      lain mukaan heidät pitää hoitaa.
      Mitä teet kun vanhus ei halua kosketettavan itseensä?
      Pesetkö pakolla, lääkitäänkö vihannekseksi vai jätäkö pesemättä?
      Työnnätkö agressiivisen vanhuksen suuhun kätesi ottaaksesi proteesit suusta, vai jätätkö pesemättä?
      Sidotaanko, vai lääkitäänkö vanhus vuoteeseen, jos hän huutaa koko yön, ja pyrkii muiden huoneeseen?
      Jos vanhus ei suostu syömään tai juomaan, syötätkö pakolla?
      Nytkin useampi kolleega sairaslomalla vanhusten väkivaltaisen käytöksen takia.
      Kuinka vanha/dementoitunut pitää olla, että ei ole vastuussa teoistaan?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1906
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1848
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe