Mitä on seläntakana puhuminen ?

kuumaperuna_

Olen usein kuullut tai lukenut tämän klassisen lauseen työpaikoilla ja kaveripiireissä
" Musta puhutaan selän takana paskaa".

Siitä ajattelin kirjoittaa ja antaa jonkinlaisen näkemyksen, miten itse koen ja näen tämän asian, josta tuli hieman pitkä mutta tästä se lähtee:

Perättömiltä asioilta pitäisi aina pyrkiä katkaisemaan siivet.
Se on mielestäni taas heikkous jos uskoo heti ensimmäisen ihmisen puheita ja katkaisee välit ottamalla heti etäisyyttä jostain henkilöstä kuulopuheen vuoksi.
Siksi itse haistelen ja kuulostelen ilmapiiriä vaikka joku tulisikin minulle kertomaan esimerkiksi jonkun henkilön työskentely tapaa.

Pyrin saamaan näkemyksen mahdollisimman monesta eri kuvakulmasta.
Uutena työyhteisössä tietoa voi tulvia eri suunnista.

Minua on esimerkiksi tullut joskus joku henkilö varoittamaan jostain kolmannesta osapuolesta. Keskusteltuani tämän kolmannen osapuolen kanssa samalla seuraten, että onko jonkun puheissa perää niin se voi osoittautua päinvastaiseksi.
Hän on saattanut kertoa, että " tuo henkilö on ilkeä ja töykeä, varo häntä".
Kyseinen henkilö saattaa kuitenkin osoittautua ihan mukavaksi.

Siksi ei pitäisi uskoa kaikkea heti mitä on ensimmäiseltä kuullut, koska kyseisellä ihmisellä on saattanut mennä joskus aijemmin sukset ristiin erimielisyyksien takia.
Maailmaan mahtuu paljon puhetta ja ihmettelemisen aiheita.

Jokaisella on oikeus kertoa mielipiteensä ihmisestä, mutta perättömällä mustamaalaamisella on usein takana jonkinlainen tarkoitusperä omassa asemassaan johon liittyy kateus tai kilpailu.

Mielipiteen kertominen ja mustamaalaaminen ovat kaksi eri asiaa.
Mielipiteen kertominen ei mielestäni ole vielä suoraa paskan puhumista toisesta.

Jos joku kritisoi arvostelemalla toista niin silloin kannattaa miettiä onko siinä perää ja onko se aiheellista sekä millä tavalla vaikuttaa omaan tai muiden tekemiseen.
Joskus kuitenkin saattaa olla vaikeaa avoimesti antaa joku mielipide henkilöstä jos on koolla seurue. Tämä voi johtua siitä, että kyseinen henkilö on hyvin impulsiivinen jonka kanssa saattaa olla muutenkin hyvin vaikea keskustella.

Kun on seurue koolla niin se "keskustelu" muuttuu hyvin äkkiä agressiiviseksi väittelyksi jossa toinen kokee, että ilmassa on panettelua ja sabotointia. Vaikka yrittäisi antaa rakentavan mielipiteen niin usein niitä ei purematta niellä.
Rakentava mielipide ja vi*****u on kaksi eri asiaa ja siksi pitäisi olla tarkkana miten asian muotoilee jos haluaa nostaa kissan pöydälle.

Juuri tämän vuoksi jotkut haluaa esittää mielipiteen kyseisen henkilön poissa ollessa, koska silloin on helpompi avata tunteet tai stressi siitä miten hän kokenut kaikki nämä tilanteet ja tarkoituksena ei aina ole loukata toista vaikka se tapahtuukin ns seläntakana.
Joskus vain on helpompi purkaa ajatukset ja jakaa ne toisen henkilön kanssa.
Kannattaa kuitenkin olla tarkkana kenelle menee jakaa tunteita jotta tieto ei leviäisi ja tässäkään kohtaan ei aina ole kysymys "paskanjauhamisesta" tai siitä, että pelkää toista jos hän kuulee. Jotkut ovat vain yksinkertaisesti väsyneitä ja stressaantuneita väittelemään jonkun impulsiivisen henkilön kanssa joka on suunapäänä joka asiassa.

Ne ovat mielestäni pahimpia henkilöitä jotka puhuvat yhtä ja toista muuttamalla tarpeen mukaan kertomusta tai mielipidettä ja saattaa sanoa sen kiistäen kirkkainsilmin päin naamaan avoimesti.

Pahimmassa tapauksessa siinä käy vielä niin että asian selvittelyn esille ottaminen johtaa siihen pisteeseen,että homma menee täysin päälaelleen. Selvittäjän jalkojen alta näin kuvaannollisesti vedetään matto jalkojen alta ja hänestä tehdään valehtelija sekä syntipukki.

Itselläni on yleensä siinä vaiheessa on antaa arvio "valittamalla" joistain henkilöistä jos esimerkiksi työyhteisössä on tapana tapahtua jotkut tietyt toistutvat ongelmat ja asioista on puhuttu aluksi avoimesti usean eri henkilön kanssa sekä ongelmanratkaisua ei ole saatu aikaan.
Tai oikeastaan ongelmanratkaisu eri vaihtoehtoja on esitetty niin työntekijöiden, kuin ylemmän tahon kanssa, mutta mitään ei saada aikaiseksi ja joku lakaisee ongelmat pöydän tai maton alle niin silloin se on turhauttavaa.

Pyrin avaamaan silmäni erilaisille vaihtoehdoille ja ottaa opiksi niistä samalla miettien, miksi joku toimii niin tai näin?
Yritän löytää ratkaisun omiin kysymyksiin miettimällä eri vaihtoehtoja. Tarkoitukseni ei ole ilkeillä ja vahingoittaa ketään.
Pohdin usein jonkun käyttäytymistä tai persoonan tyyliä ja toimintatapoja.
Toisten ominaisuuksien ja tapojen pohdiskelu antaa mielestäni muutenkin erilaisia ratkaisuja kysymyksiimme.

11

1587

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Juorutontaemille

      Hei eiköhän jonkun takana puhumisen syyt yleensä löydy siitä mitä me teemme. Jos joku on kateellinen toiselle ja keksii pahoja juttuja toisesta sen takia on sekin loogista. Syyt pahan puhumiseen on kateus tai muu katkeruus toista kohtaan. Etkä voi edes saada lopetettua paskan juhanasta tapahtuvaa puhetta. Se taas mitä toiset uskoo on sinun näytettävä konkreettisesti minkälainen ihminen olet ja miten hoidat työsi ym. Asiat. Toisesta kun kertoilee pahoja juttuja minäkin mietin monesti jota en tunne oisko mahdollista että on sairas henkilö ym. Mutta en sitä mene kertomaan toiselle mitä siitä puhutaan koska voi olla että on joko itse aiheutettu tai on kyseisen puhujan kanssa riidoissa. Mutta itse päätät miten suhtaudut ihmiseen ja miten teet töitä ym.

    • enpuhupahaa

      Selän takana puhuminen on paskan puhumista.
      Muista ihmisistä ei puhuta pahaa heidän selkänsä takana. Ei arvostella kenenkään toisen työn jälkeä, ei moitita, ei ihmetellä miten se teki niin tai näin, eikä sanota, minä olisin itse tehnyt sen paremmin.

    • johnbonham

      Ainakin minä henkilökohtaisesti heti "varaudun" jos joku aloittaa puheensa jostakin muuusta henkilöstä sanalla "kuulemma"...eli kyseessä on lähestulkoonsa varmasti aivan pelkkää schaissea tulollaan.

    • enolelikasankona

      samaa mieltä edellisten kanssa. En jaksa kuunnella enää sekuntiakaan kenenkään jutustelua muiden ihmisten asioista. Mulle on turha tulla tilittämään tuttujen ja sukulaisten, työkavereitten sun muitten tekemisiä. Puhukaa omista jutuistanne, siitä mitä te itse teette tai haluaisitte tehdä ja yleisiä maailman laajuisia asioita. Kysykää mitä mulle kuuluu, jutellaan meitä itseämme koskevia juttuja, ei mollata ketään muuta.

      • Ei-kuulu-mulle-asenne

        Aika itsekeskeiseltä ja pinnalliselta ajattelu tapasi näyttää olevan joka ei näe omaa nenää ja kengän kärkiään pidemmälle.
        Työyhteisössä juuri tuon kaltaiset kulkee laput silmillä joiden verkkokalvoon on näin kuvannollisesti henkisesti asetettu harmaa verho joka ei pysty ongelmia käsittelemään.


      • enolelikasankona
        Ei-kuulu-mulle-asenne kirjoitti:

        Aika itsekeskeiseltä ja pinnalliselta ajattelu tapasi näyttää olevan joka ei näe omaa nenää ja kengän kärkiään pidemmälle.
        Työyhteisössä juuri tuon kaltaiset kulkee laput silmillä joiden verkkokalvoon on näin kuvannollisesti henkisesti asetettu harmaa verho joka ei pysty ongelmia käsittelemään.

        Jos laput silmillä kulkemista on, se kun ei halua kuunnella miten joku mollaa poissa olevaa työkaveriaan, pomoaan tai työnantajaansa, niin mielelläni kuljen laput silmillä töissä.


      • Joululahjat-ostettu

        Paitsi silloin jostain kumman syystä yleensä siinä vaiheessa alkaa kiinnostamaan, kun se paska on tarttunut myös omiin kengänpohjiin tai jotkut epämiellyttävät työtehtävien muutokset tulee vaikuttamaan jatkossa myös sinua.

        Näinhän se on että niin kauan kun omat kädet ja kengät pysyy puhtaana niin kaikki on hyvin.

        Se paska pyritään välttämään aina delegoimalla, mutta joillekkin voisin ostaa siltä varalta joka vuosi joululahjaksi aina yhden palasaippuan ja kenkäharjan varmuuden varalta, mikäli sattuu tulemaan likainen päivä.


      • enolelikasankona
        Joululahjat-ostettu kirjoitti:

        Paitsi silloin jostain kumman syystä yleensä siinä vaiheessa alkaa kiinnostamaan, kun se paska on tarttunut myös omiin kengänpohjiin tai jotkut epämiellyttävät työtehtävien muutokset tulee vaikuttamaan jatkossa myös sinua.

        Näinhän se on että niin kauan kun omat kädet ja kengät pysyy puhtaana niin kaikki on hyvin.

        Se paska pyritään välttämään aina delegoimalla, mutta joillekkin voisin ostaa siltä varalta joka vuosi joululahjaksi aina yhden palasaippuan ja kenkäharjan varmuuden varalta, mikäli sattuu tulemaan likainen päivä.

        Voitte delegoida niin paljon kuin tykkäätte, ostella lahjoja niin paljon kuin haluatte ja kenelle tahansa haluatte, voitte puhua aamusta iltaan ja illasta aamuun minun ja muiden ihmisten selän takana. Se on täysin oma valintanne. Jokainen vastaa omista puheistaan ja niiden sisällöstä.

        Ei hyvä käytös ole keneltäkään pois. Töissä(kin) voi käyttäytyä muita ihmisiä kohtaan kohteliaasti ja asiallisesti.

        Mitä epämiellyttäviin työtehtävien muutoksiin tulee, olen tehnyt parin vuosikymmenen aikana hyvin monenlaisia työtehtäviä saman työnantajan palveluksessa. Eipä ole yt:t osuneet kohdalle vaikka niitä on vuosien saatossa ollut useita. Olen reilu kaveri, en dissaa muita, en moiti työnantajaani, hoidan duunini, se on riittänyt.


    • Retorinen

      Sanoisin tähän retorisesti, että totuus ei pala tulessakaan, ja rehellisyys maan perii.

    • Just.me.Koo

      Selän takana puhuminen on sitä että hän on kiinnostunut sinun elämästä!

    • Tottaon

      USEINKIN tuo juorjen ja pahojen puheiden kohde onkin pienemmän tai isommankin porukan helmi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2640
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      91
      1976
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      39
      1511
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1038
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      67
      933
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      891
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      864
    9. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      860
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      775
    Aihe