En ole koskaan ollut oikeissa töissä:(

Opiskelja-työtön

Moi, täällä kirjoittelee 18-vuotias lukio opiskelija, joka ei oo vielä tähänkään päivään mennessä saanut työpaikkaa mistä ois saanut palkkaa. Olen käynyt yläasteella tet viikon ja mulla on vähän työkokemusta päiväkoti työstä mutta ei mistään muusta!

Mietin, että miten ihmeessä voin saada työkokemusta, jos en edes saa töitä? Olen hakenut monista eri nettisivuilta työpaikkoja esim. monster.fi mutta aina saan sähköpostiini ilmotuksen että valinta ei osunut sinuun jne. Olen tehnyt tähän mennessä reilut n. 78 työpaikka hakemusta, mutta huonoin tuloksin. Oon välillä saanu ehotuksia kavereiltani esim. et kannattaa hakea tuohon työhön, mutta ei nekään onnista mua. Must vaa tuntuu, että mua ei haluta töihin, sillä mulla ei oo suhteita :(

Olen aika kyllästynyt ettii töitä, kun saan kuulla joka päivä vanhemmiltani jotka ovat ammateiltaan sähköinsinööri ja opettaja sellast mölyämistä että miten ei töihin päästä, vaikka enemmän kuin 150 hakemusta tehneet kuin mä. Ja sit isältä kuulen aika usein, että se on onni jos pääsee työhaastattelun!
Ja mä vaa mietin, että ku en oo kertaakaa minnekkää työhaastatteluun päässy ku ei ees onni mun kohdalla ole onnistanu.

En tiedä minne mun pitäs hakea kun ei lähiseuduiltakaan löydy töitä. Asun vanhempieni nurkilla, elän niillä kelan rahoilla ja vanhempien viikkorahoilla. Kelasta saan opintotukea n. 91€ ja viikkorahaa joka perjantai 10€, mutta kun mietin nyt omaa tulevaisuutta niin missä vaiheessa voin edes harkita mitään omasta talostani tai vaikka auto koulun aloittamisesta tai auton hankkimisesta ylipäätään? Mun vanhemmat sanovat että en voi käyttää budjektiani ylitse, sillä voin vaa joutua pikavippi ostajaks, joka vie mut huonoille teille. En oo ees käyttänyt yli mun budjektin varoja, mutta olisha se helvetin kiva jos elämä edes joskus kukkis munkin kohdalla kuin pelkästään mun kavereiden kohdalla. Kuulen hyvin usein mun kavereilta kuinka usein he saavat palkkaaa ja käyvät koulun jälkee töissä.. kun mä pääsen kotiin koulusta voin vaa avata koulu kirjat ja opiskella saamatta mtn palkkaa kunnon töistä taikka työkokemusta!

11

1721

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Opiskelijaelääkovilla

      Hei,

      Olen huomannut tismalleen saman ilmiön, että nuoria keillä ei oo suhteita eivät voi edes unelmoida mistään kunnon työpaikoista, mistä saisi palkkaa! Ainut mitä koulut kyllä viitsii ilmottaa nuorille opiskelijoille on ilmaistyöt, mistä ei irtoa senttiäkään taskuun, mutta oman rahapussin taskusta kulutat töihin menemiseen rahaa. Et säästä hevon vittua mut saat työkokemusta.

      Sun vanhemmat ovat oikeassa, että ei missään tapaukessa pidä ottaa mtn pikavippejä sen takia se pilaa elämäs ja rahan käyttöä voi mennä koville. Kuuntele vanhempiasi, kannattaa tehä niitä työpaikkahakemuksia vaikka ei osuis. Ei koskaa voi tietää mitä tuleva voi antaa. Tosin en minäkään ole näin 20-vuotiaana kertakaan päässy palkalliseen töihin, olen vain ollut ilmaistöissä, koska työni on saada työkokemusta ku olen ammattikoulussa opiskelemassa.

      • opiskelija-työtön

        Moi, kiitos että jaksoit vastaa! Myös olen pistänyt merkille, että saan aika usein ilmaistyö työpaikkailmotuksia. Mutta ei mulla ole varaa maksaa omasta budjektistani kuukauden lippua maksamaan jonnekkin huitsin nevadaan menemisellä mistä ei sitten palkkaa heru. Mun mielestä koko ilmaistyö juttu on yks hyvä syy ottaa töihin opiskelijoita ja käyttää niitä hyväkseen kun ei oo aiempaa työkokemusta. Ilmaistyö johtaa mut köyhyyteen, siinä asiasiassa vanhempani ovat samaa mieltä. Ja toki jatkan työpaikkahakemusten tekoa, mutta saatan tehdä niitä puolet vähemmän kuin ennen.


      • karkkitori

        Hei!
        En tiedä missä paikkakunnalla asut, mutta tiedän mihkä otetaan nuoria oma-aloitteisia, työtä pelkäämättämiä, fiksuja, palkka töihin. Karkkitori.fi tai käyppä paikan päällä tekemäs ilmoitus.
        Näitä löytyy ympäri suomea, eteläsuomessa kuiteskin monella paikkakunnalla.


    • Tosiasia on se, että nykyään Suomessa voi vain saada suhteiden avulla palkallista töitä ja opiskelijoille tarjotaan ilmaistyötä työkokemuksen nostattamiseksi. On todella harmi, että elämäsi on niin kurja, töiden saaminen tuntuu ikävystyttävältä ja epäreiluuden merkki näkyy niin useasti. Valitettavasti et ole ainut, joka kärsii tästä ongelmasta! On niin monia nuoria, jotka eivät edes voi asua perheensä kanssa riitojen takia. Ole iloinen siitä että sul on vanhemmat jotka tietävät mikä kannattaa ja mikä ei. Ole kiitollinen niihin hetkiin mitä sul on ollu ja niihin saavutuksiin. Ne jotka käyvät töissä niin eivät ehkö välttämättä ehdi lukea kokeisiin joka vaikuttaa negatiivisesti koulurytmiin. Sulla voi olla tulevaisuus vaikka työkokemusta ei ole vielä. Ajat voivat muuttua, mutta näinä aikoina ajat näyttää vaan muuttuvan yhtä huonommaksi kuin koskaan aikaisemmin. En tiedä minne sun pitäisi hakea, mutta sun tilanteessa suosittelen käymään lukion hyvin ja valmistua siitä. Ja voisit vaikka ryhtyä johonkin ammattiin valmistumista. Se voi olla mikä vaa, kunhan itse tykkää tehdä työtä ja ehkä löytyy myös enemmän työpaikkoja työhön liittyen. Ei kannata kattoa mitään sellaisia ammatteja, joihin on vaikea päästä ja on vaikea saada töitä. Enempää en pysty neuvomaan. Toivottavasti ehkä autoin siua :3

      • opiskelija-työtön

        Moi, kiitos että jaksoit lukea! Olen kyllä niin samaa mieltä että ajat tuntuu muuttuvan kokoajan vaaan huonompaan suuntaan. Tiedän että voisin ajatella vain nyt omaa tilannetta ja olla ylpeä siitä. Mutta on niin vaikea olla kun perheessäni on niin suuri raha huoli, ei töitä ei rahaa. Kulutamme päivästä toiseen rahojamme elämiseen esim.ruokaan, kun taas toiset saavat tehdä mitä lystää, toki monia haittaa lainojen jälkeenpäin oleva maksu korkojen kera. Olen vain huolissani itsestäni ja myös perheestäni miten tulemme toimeen kun en itse edes pääsee millään tavoin vaikuttamaan perheeni hyvinvointiin. :'( Kellekää koulussa olevalle opettajalle tai kuraattorille en voi mennä puhumaan asioistani, sillä koulussani on niin sanottu käytäntö että kaikki tieto merkataan ylös ja käytetään hyväksi vanhempain keskusteluissa tai yksityisesti keskustelussa kouluun liittyen. Sitä sääntöä ei oo mihinkään merkattu, mutta saan niin paljon kuulla mun kavereilta omanlaisia perhe huolia, joista suurinosa tulee ilmi vanhempain keskustelussa tai yksityisesti. Kavereiden kokemusten perusteella en halua jaattavaksi antaa mun huolia. Asia on nimittäin niin että oon puoliksi virolainen, joka varmaan vaikuttaa myös mun töiden saamiseen. Mut en voi tietää, mutta en pysty mennä puhumaan omista asioistani kun en luota kouluni avustukseen. Kouluni kuraattori on pyörätuolissa anoreksia sairauden takia, on todella laiha ja ongelmia sillä on vaikka jakaa monenlaista ja suurinosa opettajista ovat nuoria jtn about 4-8 vuotta vanhempia, ja heillä myös riittää sanottavaa mutta ne sanat eivät riitä muuttamaan mun elämän tilannetta. :(


    • Eihän nyt alaikäistä oikeisiin töihin otetakaan, kun ei ole mitään pätevyyttäkään.
      Niin, että ensin pätevyyttä hankkimaan, sitten töitä hakemaan.

      • Opiskelija-työtön

        Onko 18-vuotias vielä alaikäinen, en tiennyt? :o


    • töissäleikkiminen

      18v ei ole alaikäinen.
      Mutta alle 15v on ja jotkut eivät ota alle 18v sellaisiin töihin joissa käsitellään ns, vaarallisia esineitä, kuten esim: sirkkeliä, sähkösahaa, päältä ajettavaa ruohonleikkuria jne.. koska alaikäiset alkavat leikkimään ja työnantaja ei ota vastuuta sellaisista.
      Jopa 16v on siinä ja siinä mihkä pääsee töihin.

    • mekkk

      Taitaa olla vanhemmillasi heikot palkat jos ei 50-100 € viikkorahaa lapselleen antaaman kos inssin palkka on aika hyvä ja opettajakin tienaa kohtuullisesti. Eikö vanhempasi voi suhteilla hommata tai suositella sinua johonkin työpaikkaan. Yhden kesätyö paikan sain aikoinaan suhteilla ja loput duunit itse hakenut ja myös saanut aikoinaan työpaikan.

    • Clixclox
    • eihätää

      Ei pidä toivoaan menettää, sillä kyllä niitä töitä lopulta löytyy hakevalle http://bit.ly/tyonpikahaku , tärkeää on kehittää niitä työelämän kannalta tärkeitä tietotaitoja, joilla voi sitten vakuuttaa työnantajan. Joku ammatti pitää opiskella, sillä kouluttamattomalla on vähemmän mahdollisuuksia kuin ammattilaisella.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1305
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1066
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      70
      853
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      787
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      715
    6. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      290
      706
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      698
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      39
      681
    9. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      60
      668
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      644
    Aihe