Väkisin poistaa?

torkea-pahoinpitely

Miksi julkiset hammaslääkärit haluavat väkisin poistaa hampaat?

Minulla silta pysyy hyvin ja jos saan hammashoitajalla/lääkärillä pari kertaa puhdistusta, ei ole ongelmia. Kuitenkin Kahvikujan hammaslääkäri on ehdottomasti sitä mieltä, että täytyy vetää kaikki pois.

Hän poisti yhden hampaan ylhäältä, jotten sairastuisi tulevaisuudessa veritolppaan. (!?) Luulin, että tuo hammas on jo irtonainen, mutta sitten olikin juurihoidettu ja hyvin vahvasti juuret suussa kiinni. Hän tuotti älyttömästi kipua huulille ja alaleuan iholle, joten ajattelin, että alahampaat menevät läp ihon ja murtautuvat. Sillä lailla koko voimalla painoi niitä rautoja alahampaisiin ja ihoon.

Se oli todella kamalaa, kuinka hän yritti vääntämällä vääntää ja murtaa sitä hammasta suusta pois. Itse ajattelen, että kun se oli niin vahvasti suussani, oliko se todella poistamise tarpeessa, etten kuolisi tulevaisuudessa veritolppaan, kuten hän väitti.

Se hammas ei ollut silloin tulehtunut eikä tuottanut kipua. Olin varannut ajan, että saisin joskus aikaisemmin suunniteltua syväpuhdistusta, mutta sen sijaan puhuttiin jostakin ”veritolppaan kuolemisesta” ja siitä, että kaikki hampaani täytyisi poistaa. (?)

16

477

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Senseduuniko

      Veren myrkytys aiheutuu suusta. Siksi ikeniä ja hampaiden katoa olisi paras huuhdella säännöllisesti.

      • trdtydtrydf

        Olipas sekavaa tekstiä, taisi väsymys tai jokin muu vaikuttaa kirjoitustaitoon.

        Ientulehdus voi todellakin aiheuttaa vaikkapa sydänsairauksia, varsinainen verenmyrkytys lienee melko harvinaista. Suuvesillä huuhtelu ei riitä ientulehduksen hoitoon, siihen tarvitaan huolellista hammaspesua sähköhammasharjalla ja myös hammasvälien erillinen puhdistus hammaslangalla tai hammasväliharjalla. Ilmeisesti aloittajalla on jonkinasteinen parodontiitti kun puhuu "syväpuhdistuksesta". Normaalissakin hammaskiven poistossa puhdistetaan hammaskivi ikenen alta vaikka ei puhuttaisikaan syväpuhdistuksesta. Aloittajan tapauksessa tuon poistetun hampaan ientaskut olivat ehkä niin syviä ettei niitä enää saatu puhdistettua ja riski yleiseen bakteerien leviämiseen on suuri. Samaa osoittaisi myös se että hammaslääkäri haluaisi poistaa kaikki hampaat. Mahdollisesti hampaiden kotihoito on laiminlyöty ja tilanne on päässyt menemään liian huonoksi. Hampaat voivat olla vielä tiukasti paikallaan, vaikka ikenissä jyllää jo vakava tulehdus.


    • pahoinpitely

      Hampaiden kotihoito on erinomaisessa kunnossa ollut. Lääkärit ovat joka vastaanotolla kehyneet. 2 x vuodessa säännöllinen parondiittisyväpuhdistus oli auttanut sen verran, että yliopistollisen sairaalan siihen erikoistunut erikoislääkäri sanoi, ettei tarvitse näitä puhdistuksia enää tehdä erikoislääkäreillä, että voi jatkaa tavallisilla lääkäreillä.

      Tilanne oli sen verran hallussa. Ei ollut ienrajat punaisia eikä tulehtuneita enää eikä muitakaan huomattavia oireita.

      Hammas, joka poistettiin, oli juurihoidettu, erittäin vahvasti juurineen kiinni suussa, ei tulehtunut eikä tuottanut muitakaan oireita. Oli parhaassa kunnossa oleva hammas ylärivissä.

      Tuo lääkäri vielä muistutti lääkiksen opiskelijoille annettava ohjetta, että keski-ikäiset ja kalliista hoitoa vaativat potilaat voisi laittaa ovelasti henkiltä, jos ei jää kiinni, jotta säästäisi valtion varoja näille potilaille eli ”Kaikki on sallittu, jos ei jää kiinni!”

      Voin tällä hetkellä erittäin huonosti. En pysty enää nukkumaan öitä, kun palaa jälleen mieleen kaikki. Myös hampaiden puhdistus tästä eteenpäin ei ole enää mahdollista sillä lailla kun ennen ja syönti tuottaa vaikeuksia ja muita hampaita rikkoo.

    • äläannapoistaa

      Minulla ihan samat kokemukset. Ovat aina halunneet ottaa hampaita pois. Menin yksityiselle, koska en ihan uskonut. Kaikki kyseiset neljä hammasta hoidettiin (juurihoito ja kruunut) ja ovat kunnossa vieläkin. Vaikka saivat poistotuomion ja tästä on jo aikaa.
      Ymmärrän, jos pitää säästää mutta potilaalle pitää antaa vaihtoehto, potilaan asia on tehdä päätös.
      Pitää sanoa: JOKO POISTETAAN TÄÄLLÄ TAI HOIDETAAN YKSITYISELLÄ. Sitten potilas päättää, kumpi on parempi. Ehkä ovat kateellisia, kun yksityinen hammaslääkäri sai näistä minun hampaista laskutettua noin 4000€ ?

      • Yritettiin_säästää

        Minulla on viimeviikoilta päinvastainen mielikuva. Kaksi viikkoa sitten kävin kunnallisella hammaslääkärillä kun poskihammasta vihloi ja jomotti hiljalleen koko ajan (yön yli selvisi särkylääkkeellä). Lääkäri löysi ienrajasta reiän ja laittoi siihen lääkepaikan sekä lisäsi että jos ei särky helpota pitää katsoa uudelleen. Kaksi viikkoa siis sinnittelin eikä vihlominen helpottanut. Eilen sitten uudelleen lääkäriin ja röntgenkuvasta nähtiin että juuri oli niin reikäinen ettei sitä saatu enää paikattua, joten jouduttiin poistamaan. Nuo nelihaaraiset poskihampaat on todellakin vaikeampia paikata kun mennään ikenen alle.


      • RAL-

        Kuinka monta juurihoitoa ja kruunua tuolla neljällä tonnilla laitettiin?


      • äläannapoistaa2

        Neljä. Satanen sinne tänne. En ole katunut!


      • Yritettiin_säästää
        Yritettiin_säästää kirjoitti:

        Minulla on viimeviikoilta päinvastainen mielikuva. Kaksi viikkoa sitten kävin kunnallisella hammaslääkärillä kun poskihammasta vihloi ja jomotti hiljalleen koko ajan (yön yli selvisi särkylääkkeellä). Lääkäri löysi ienrajasta reiän ja laittoi siihen lääkepaikan sekä lisäsi että jos ei särky helpota pitää katsoa uudelleen. Kaksi viikkoa siis sinnittelin eikä vihlominen helpottanut. Eilen sitten uudelleen lääkäriin ja röntgenkuvasta nähtiin että juuri oli niin reikäinen ettei sitä saatu enää paikattua, joten jouduttiin poistamaan. Nuo nelihaaraiset poskihampaat on todellakin vaikeampia paikata kun mennään ikenen alle.

        Nyt sain noista hoidoista e-laskut nähtäväksi ja tuosta ensimmäisestä lääkepaikan laitosta ei edes veloitettu paikkaushintaa, vain puudutus ja tutkimus käyntimaksun päälle. Lääkäri ilmeisesti ajatteli että paikkausmaksu menee sitten vasta kun hammas paikataan lopullisesti. Toisaalta säästettiin asiakkaan rahoja liikaakin kun ei heti otettu röntgenkuvaa, josta päivystyksessä nähtiin hampaan todellinen huono kunto ja jouduttiin poistamaan. Toisaalta rahaa olisi säästynyt jos hammas olisi poistettu heti ensikäynnillä, mutta siihen ei ollut varauduttu käyntiajan pituutta varatessa. Loppujen lopuksi poisto oli kirjattu vaativaksi poistoksi ja sitä se todellakin oli ja aikaa kului tavallista enemmän. Siihen nähden terveyskeskuksen lasku oli suorastaan halpa.


      • en_suostuisi

    • Alasistunut

      Jospa hällä oli valuuttakramppi ja akuuttikateus, kun kolleegiolla on suurempi vene.

    • 5hinnoista

      Jeesus oli veritolppa ja suolapatsas.

    • Tolpasta

      > ”veritolppaan kuolemisesta”....

      Olikohan asialla ihan oikea hammaslääkäri, vai joku "tolppapuoskari"?

      • Turhaajauhamista

        Taitaa tuo "veritolppa" olla vain aloittajan kirjoitusvirhe tai sitten väärinkuuleminen.


    • vvvvnnnvvvf

      Melkoisen höpöhöpö juttu tuo aloitus.

      Kunnallisella hammaslääkärillä ei todellakaan poisteta hampaita syyttä. Kerronpa kokemukseni ihan kaikille. Minulla oli tuntemusta eräässä poskihampaassa. Hammaslääkäri mietti, jospa se olisi jollain tavoin haljennut tai sitten vaan on ienkipua. Koska valitin tuosta juurihoidetusta poskihampaastani, niin se kuvattiin erikoiskuvauksella ja tarkistettiin onko jotain vialla. Kuvauksissa ei näkynyt mitään joten hammasta ei poistettu.

      Ensin tutkitaan ja sitten hoidetaan, jos on tarve.

    • pettynyt_2017

      Hampaita ei pitäisi koskaan juurihoitaa. Ei mitään muutakaan kuollutta elintä pidetä paikallaan, vaan se amputoidaan. Juurihoito on oikeasti vakava riski terveydelle. Vasta äsken näin lähipiirissä, miten harkitsematon hampaan korjaus voi viedä hyväkuntoisen ihmisen sairaalapotilaaksi - joskus vuosien tai vuosikymmenten päästä, jolloin alkuperäisen tulehduspesäkkeen löytyminen voi olla sattumaa. Julkisella siinäkään tapauksessa ei hampaan poistoa saa.

      Itselläni on paha hammaseroosio. Hammasta ei ole riittävästi kruunutuksiin. Siltikään julkisella ei poisteta, vaikka proteesit olisivat järkevin kokonaisratkaisu. Eli julkisella ei tehdä mitään. Todetaan tilanne, ja kutsutaan toteamaan tilanne uudestaan kolmen vuoden päästä. Oikeasti julkisella ei tehdä mitään. Se on periaate.

    • a1s2d3f4

      Minustakin tuntuu, että hampaat on keskiaikainen kidutuskeino. Yksityiselläkään ei tehdä mitään, hiotaan vaan paikkoja ja odotetaan jos särky sillä lakkaisi. Usealla hammaslääkärillä käytyäni lopulta löytyi lääkäri, joka uskalsi aloittaa hampaan avaamisen. Minulla on paikkoja vain pari kpl ja kaikki muut hampaat tallella ja paikkaamattomia. Siksi kai hammaslääkärit vain katsovat suuhun ja sanovat, että hyvältä näyttää. Viisi vuotta sitten oli sama juttu yhden amalgaamin kanssa. Kukaan hammaslääkäri ei uskonut, että hampaassa voisi olla joku vika. Hiottiin, syötiin antibioottia. Neljäs hammaslääkäri avasi paikan ja sen alla oli korroosio. Lääkepaikalla ja myöhemmin posliinipaikalla hammas tuli kuntoon, mutta ei olisi tullut vain katselemalla. Se tietty harmittaa, että tuosta katselemisesta vielä yksityisellä pitää kalliisti maksaa. Voisihan sitä niinkin ajatella, että 40 vuotta vanhassa amalgaamipaikassa saattaisi ollakin vikaa, vaikka ei heti ensimmäisellä vilkaisulla näy.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      43
      2240
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      52
      1759
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      41
      1563
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      44
      1520
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1475
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1454
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1451
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      4
      1375
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      6
      1294
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      9
      1253
    Aihe