Päiväkodit sulkevat oviaan kirkolta

"Enää ei voi tehdä niin kuin aina ennen on tehty. Kasvatuksen lähtökohta on sitoutumattomuus, ja päiväkodin on huolella mietittävä, millainen sisältö ajaa tätä tavoitetta. Toisaalta moni seurakunnan tilaisuus voi sopia kaikille, kunhan sisältö on sopiva."

Näin sanoo Opetushallituksen asiantuntija tänään Helsingin sanomissa. Epäilemättä totta, mutta miksi ihmeessä kutsua seurakunta pitämään tilaisuutta, jos se ei liity kristinuskoon?

14

168

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lukija.huom

      HS:n jutussa päiväkodin srk-vierailija omii kultaisen säännön nostamalla siinä esiin Raamatun. Tämä paljastaa hyvin sen tyypillisen asian, mistä on kysys - myös koulun yhteisessä "uskontotiedossa". HS:n juttu unohtaa kokonaan uskonnodttomat, mutta niin taitaa tehdä monien kuntien varhaiskasvatushenkilöstö.

      • lukija.huom

        HS:n juttu päivähoidosta ja kirkon aktiivisuudesta päiväkodeissa unohtaa kokonaan uskonnottomat perheet, joista kuitenkin tulee erittäin suuri osuus päivähoitolapsistaHelsingissä ja Vantaalla. Helsingissä kastetaan evk-kirkkoon alle 43 prosenttia lapsista. Suurin osa jätetään liittämättä mihinkään uskonnolliseen lafkaan. Katsomuksissa ei ole kysymys vain uskonnoista.

        Jutun reportaasiosassa vantaalaisesta päiväkodista paljastuu, mistä kirkon työntekijöiden mukautumisessa hartaushetkistä kasvatustuokioihin on kysymys: maastoutumisesta, kun seurakunnan edustaja toimittajan havainnon mukaan esim. omii kultaisen säännönkin kirkolle nostamalla siinä kohtaa esiin vain Raamatun. Kultainen sääntöhän on tyypillisesti eettinen ohje, joka hyväksytään monissa uskonnoissa ja katsomuksissa, ja se kuuluu vahvasti juuri humanistiseen, ei-uskonnolliseen etiikkaan.

        Kultaisen säännön omiminen kuvastaa esimerkinomaisesti mitä tapahtuu, jos päiväkotihenkilöstö luovuttaa uskontokasvatuksen itseltään pois kirkolle – sekä samalla myös, millainen vaara uskonnottomien näkökulmasta on koulun elämänkatsomustiedon aineen ja saavutukset hävittävällä koulun ns. yhteisellä uskontotiedolla, jota jotkut ajavat. Asioita katsottaisiin vain yhden tai useamman uskonnon vinkkelistä, ei laajemmin humanistisen etiiikan ja kriittisen ajattelun ja tiedepohjaisuuden mukaan eikä avoimesti asioita tarkastellen.


    • 5732

      Jos lähtökohta on "sitoutumattomuus", niin ei seurakunta tai muukaan sitoununut puulaaki voi tulla pitämään tilaisuutta päiväkotiin. Vaikka sisältö olisi kuinka"sitoutumatonta", niin silti se muuttuu sitoutuneeksi, jos sen esittäjä edustaa jotain tahoa. Ei kukaan hyväksyisi sitäkään, jos päiväkotiin tai kouluun tulisi kokoomus tai vasemmistoliitto esittämään omaa "sitoutumatonta" materiaalia. Koska silloin kaikki "sitoutumaton" materiaali leimaantuisi puolueeseen. Juuri tätä kirkko haluaa, kun soluttautuu päiväkotiin ja kouluun. Kirkko haluaa kaiken yleismaailmallisen ja yhteisen "sitoutumattoman" materiaalin leimautuvan kirkkoon, kuten kultainen sääntö. Kirkko on aina halunnut omia kaikki universaalit hyvät arvot omiin nimiinsä ja yrittää leimata niitä monesti kristillisiksi arvoiksi. Tästä on kyse kirkon soluttautumisessa.

      • Itse asiassa peruskoulussa varmaankin poliittisesta vaikuttamisesta puhumaan paras olisi juurikin joku puolueen aktiivi. Mutta jos valinta osuisi aina Vasemmistoliittoon, niin sitä voisi joku aika äkkiä kritisoida...

        Päiväkotimaailmaan toki poliittinen vertaus ei niin suoraviivaisesti sovellu.


      • hyvä.möläytys

        "oululainen äiti ja pappi Mirjami Dutton muistuttaa, ettei kirkko ole millään muotoa tunnustukseton."

        ”Aina kun tulemme paikalle, se on viesti itsessään.”

        https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005446797.html

        Pappi Mirjami Dutton sen ääneen sanoi. Seurakunnan työntekijät eivät voi tulla päiväkotiin esittelemään mitään materiaalia, vaikka olisi kuinka neutraalia, koska tilaisuus muuttuu seurakunnan työntekijöiden läsnäollessa määritelmällisesti heti tunnustukselliseksi eli sitoutuneeksi kirkkoon.


      • voi.itkuparku

        Keskitalo: "analysoin tilannetta nyt niin, että kehitys näyttää väistämättömältä.” Kuulostaa hyvältä.


      • 7684

        Jos seurakunnat ei saa kunnalta tai valtiolta rahaa, niin aika harvalla on rahkeita avata omaa päiväkotia. Eikä rahaa ainakaan pidä antaa sellaisille päiväkodeille jotka eivät noudata lakia. Seurakuntien sopivat tilat on myyty, henkilökunta irtisanottu ja talous on kuralla.


      • 7684 kirjoitti:

        Jos seurakunnat ei saa kunnalta tai valtiolta rahaa, niin aika harvalla on rahkeita avata omaa päiväkotia. Eikä rahaa ainakaan pidä antaa sellaisille päiväkodeille jotka eivät noudata lakia. Seurakuntien sopivat tilat on myyty, henkilökunta irtisanottu ja talous on kuralla.

        Mutta saavatko ne? Yksityiskouluthan saavat valtion tai kuntien rahoitusta.

        Muussa tapauksessahan joku Steiner-koulu tai vastaava ei kauaa pystyssä pysyisi. Sen verran iso osa tuloista menee veroihin ja sen verran kallista koulutus on.


      • 3plus7
        7684 kirjoitti:

        Jos seurakunnat ei saa kunnalta tai valtiolta rahaa, niin aika harvalla on rahkeita avata omaa päiväkotia. Eikä rahaa ainakaan pidä antaa sellaisille päiväkodeille jotka eivät noudata lakia. Seurakuntien sopivat tilat on myyty, henkilökunta irtisanottu ja talous on kuralla.

        Veikkaan ettei ihan hevillä seurakuntien päiväkodeille irtoa julkista rahoitusta. Sillä jos evlut kirkolle annetaan rahoitusta on välitön seuraus, että myös muslimit alkaa puuhaamaan omia päiväkoteja ja yhdenvertaisen kohtelun nimissä rahoitus on annettava. Lopputuloksena kohta kaikki lapset on segrekoituna eri katon alle eikä kukaan tiedä mtä kaikkea missäkin saarnataan.


    • DeadManWalks

      Kohta varmaan aletaan vaatia seurakunnan iltapäiväkerhoja neutraaleiksi.

      • Aljetaankin

        Niidenhän pitää toimia neutraalisti, jos toimivat kunnan rahoituksella. Samoin Minien ja Nuortem Kotkiemn oäpitämien kerhojen.


      • DeadManWalks

        Eivät tasan tarkkaan toimi.


      • DeadManWalks

        Siis seurakunnan kerhot.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      631
      22497
    2. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      128
      21921
    3. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      118
      11860
    4. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      395
      9867
    5. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      270
      6886
    6. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      25
      5841
    7. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      150
      3069
    8. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      13
      2295
    9. Mitä hänellä oli päällään kun viimeksi näit hänet?

      Avoimia vastauksia saa kirjoitella... Ehkä joku saattaa tunnistaa itsensä kommenttien joukosta :)
      Ikävä
      68
      1798
    10. Meidän tarinako on ohi?

      Ootko niin päättänyt?
      Ikävä
      117
      1641
    Aihe