Painonhallinnan ABC

Painoa

Teidän asianne eivät minulle kuulu, mutta ajattelin silti tehdä avauksen omista havainnoistani painonhallinnassa.

Painonhallinta ei ole rakettitiedettä ja iso osa ihmisistä onnistuu tuossa ihan ilman mitään erillissuunnitelmaa. He vain kuluttavat käyttämänsä energian. Lihominen on merkki siitä että ihminen ahtaa kitusiinsa enemmän energiaa kuin polttaa sitä.

Näille lihomaan taipuvaisille ihmisille on tarpeen miettiä energiamääriä joita kitusiinsa ahtavat, liikuntaa, sekä ruoan makroravinteita eli rasvoja, hiilihydraatteja, kuituja ja proteiinia. Iso osa ihmisistä lihoo pelkästään siksi ettei perustiedot riitä kunnosta huolehtimiseen.

Lihominen johtuu lähes poikkeuksetta väärästä ruokavaliosta, ihminen syö liikaa hiilihydraattia ja/tai rasvaa suhteessa proteiineihin. Painonhallinnan kannalta proteiinit ovat kaikista tärkein makroravintoaine, ja jo pelkästään sen riittämätön saanti johtaa lihomiseen. Proteiinintarve on sukupuolisidonnaista ja yksilökohtaista, mutta karkeasti arvioiden 1g proteiinia painokiloa kohden takaa jokaiselle aikuiselle ihmiselle varsin hyvän pohjan painonhallintaan. Proteiinintarve tyydytetään tasaisesti pitkin päivää, esim. aamiainen, lounas, päivällinen ja iltapala. 80 kiloinen mies siis syö kullakin aterialla 20 g proteiinia, se on hyvä määrä.

Proteiinit on helppo oppia, mutta hiilihydraateissa ja rasvoissa piilee suurimmat riskit. Einesruuat ovat kaikkein suurin ongelma sillä niissä on korkeita kaloripitoisuuksia ja nimenomaan piilorasvoilla ja hiilihydraateilla aikaansaatuja. Ainoa tapa pysyä sopusuhteisena on siirtyä kokkaamaan pääsääntöisesti itse.

En ala kirjoittamaan yksityiskohtaisia selostuksia oikeasta ruokavaliosta tai yritä laatia ateriakalentereita kenellekään, sillä pysyvä painonhallinta vaatii oman oivalluksen oikeasta ravinnosta. Viralliset ravintoainesuositukset ovat normaalipainoisille hyvä pohja, mutta ylipainoiset joutuvat rukkaamaan sitä laihdutusvaiheessa.

Liikunnaksi riittää kävelykin jos ei halua rehkiä. 45 minuuttia kävelyä päivässä saa ihmisen voimaan erinomaisesti.

21

2473

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TotuusSattuuQC

      "Painonhallinnan kannalta proteiinit ovat kaikista tärkein makroravintoaine, ja jo pelkästään sen riittämätön saanti johtaa lihomiseen."

      Kalorit eivät tiedä mistä ravinnosta ne tulevat, proteiineista vai hiilihydraateista.
      Toki jos ruokavalio sisältää pääasiassa huonoja rasvoja ja hiilihydraatteja niin niitä kaloreita kertyy helposti kulutukseen nähden paljon ja ruokavaliossa on usein muutenkin suuria ongelmia. Mutta esim. kestävyysurheilijat syövät melkoisia määriä juuri hiilihydraatteja mutta ovat silti todella laihoja.

    • köyhä_ja_hoikka

      Annoit ymmärtää, että lihominen johtuu tiedon puutteesta. Oletko sattunut huomaamaan, että vuosikymmen vuosikymmeneltä painoennätykset lyödään lyttyyn niin että läjähtää? Moni asia on muuttunut. Ensinnäkin ennen köyhällä oli vaikeaa saada tarpeeksi kaloreita. Ruoka oli kallista ja/tai sen tuottaminen oli epävarmaa (maanviljelys, säät jne). Samalla ihmiset tekivät raskasta fyysistä työtä. Ja kuolivat puolet nuorempana kuin nykyään. Proteiinia oli sadan vuoden takaisilla köyhillä ihmisillä lautasella vähemmän kuin nykyisillä.

      Nykyään köyhänkään ihmisen ei tarvitse kuluttaa työssään ja toiminnassaan energiaa. Köyhinkin ihminen saa ylenmäärin kaloreita - tosin ilmaiseksi ja halvalla saa nimenomaan niitä haitallisimpia. Eli ei liikuta, ja saadaan energiaa. Samalla eletään entistä vanhemmiksi, jolloin on aikaakin lihoa. Ympäristössä on myös koko joukko uusia kemikaaleja, jotka sotkevat ihmisen sisäeritystä (tarkoittaa hormoneja, aloittajalle tiedoksi), ja jotka jo itsessään altistavat lihomiselle ja diabetekselle.

      Olen köyhä ja aikuisen elämäni puolisataakiloinen, tosin köyhäksi nykyihmiseksi varmaan liikun kohtuullisen paljon. Jokainen laihtuisi, jos jättäisi lisätyt sokerit pois ja liikkuisi vähintään 10 000 askelta/pv. Tosin kaikkien ÄÖ ei riitä tuoteselosteiden lukemiseen. Köyhän sokeroimaton ruokavalio tarkoittaa sitä, että kaikki tehdään perusraaka-aineista tai vähän jalostetuista tuotteista itse. Vain varakkaammilla on varaa ostaa valmista laaturuokaa.

    • Ylensyöminen

      Suurin osa suomalaisista lihoaa leivällä, margariinilla, perunalla, VIINALLA/kaljalla. Sitten on se porukka yleensä naiset jotka vetää karkkia ja jätskiä joka päivä ja lihoovat sillä. Musta tuntuu että kalja ja pikaruoka on miesten suurin lihoomisen syy. Ja tietysti mielen sairaudet ja liikkumattomuus altistaa syömään ylen.

      • PilkkuNusu

        Se on lihoo, ei lihoaa. Ja lihovat, ei lihoovat.


    • veijo63098863

      Painoa

      Ihanko itse olet keskinyt moisen teorian jossa ei ole päätä eikä häntää. Ravintoterapeutti???

    • 04560987656

      Painonhallinta ei ole rakettitiedettä: pitää syödä vähemmän kuin kuluttaa. Mutta ei riitä, että ihminen TIETÄÄ tämän. Tietoa on nykyisin ihan riittävästi ja se onkin lähes ainoa apu, mitä lihava saa. Harva tajuaa, ettei ihminen (biopsykososiaalinen kokonaisuus) ympäristöineen ole niin yksinkertainen kone, johon voidaan vain syöttää tietoa siitä, mitä pitäisi syödä, ja sitten kone toimii sen mukaan. Ihminen ei ole robotti. Miksi ihminen syö liikaa ja väärin, vaikka tietää, ettei pitäisi? Miksi normaalilla älykkyydellä ja muistilla ja riittävillä tiedoilla varustettu ihminen syö liikaa?
      - vanhoja tapoja on vaikea muuttaa
      - ei ole voimavaroja esim. huono, terveys, työttömyys, stressi ym. vie voimia ei jaksa huolehtia itsestään
      - ruoka lohduttaa, helpottaa ahdistusta, yksinäisyyttä, on tapa palkita itseään eli tunteet vaikuttavat syömiseen, vaikkaa tietää ettei pitäisi syödä
      - psyykkiset ongelmat, syömishäiriöt
      - haluaa nauttia ruuasta eikä koe ylipainoa niin suureksi ongelmaksi
      - kokee olevansa lihavuuden takia niin epäonnistunut yksilö, ettei usko pystyvänsä muutokseen, muiden arvostelu pahentaa vielä omaa kielteistä käsitystä itsestä
      - on yrittänyt aiemmin monta kertaa laihtua eikä ole onnistunut ja on luovuttanut
      - rahavaikeudet rajaavat mahdollisuuksia ruuan suhteen (vaikka halvallakin saa esim. kasviksia niin onhan se helpompaa, jos ei joka senttiä tarvitse laskea eli on enemmän valinnanvaraa omien mieltymysten suhteen)
      - ihminen on taipuvainen mukavuudenhaluun ja energian säästämiseen
      - ihmiseltä puuttu taitoja esim. kasvisten valmistaminen niin, että maistuvat
      - ympäristö, perhe ei tue muutosta
      - nykyaika on vaikea, ruokaa on liikaa ja liian helposti saatavilla, samaan aikaan kun luonnollinen työssä ja askareissa liikkuminen on vähentynyt

      Osa syistä voi olla tekosyitä mutta painonhallinta ei ole helppoa.
      Te jotka neuvojanne jakelette: noudatteko itse kaikkia terveyttä edistäviä tapoja? Vai onko teille jokin asia vaikea? Teettekö itse koskaan mitään, josta tiedätte, ettei se terveellistä ole? Mistä se johtuu?

      Painonhallinta on oikeasti tuskallista monille. Joillekin se on luonnostaan helpompaa. Lihavia ei kannattaisi syytellä tietämättömiksi tai typeriksi, se vaan pahentaa asiaa. Joskus voisi vaikka yrittää ymmärtää, ettei se kaikille niin helppoa ole. Se saattaisi jotakuta vaikka kannustaa yrittämään.

      • veiolk09873983

        "Painonhallinta ei ole rakettitiedettä: pitää syödä vähemmän kuin kuluttaa."

        Ja milläs sen hallitset? kaloriteorialla joka ei toimi ihmisen kohdalla koska ruoan käsittely kehossa on hormoonitoimintaa.

        Selittelyt on selittelyjä. Ylipainoisia ei ole syytä syyllistää koska heille jaetaan esim. hoidon taholta pelkkiä luuloja.


      • voeveljetsentään
        veiolk09873983 kirjoitti:

        "Painonhallinta ei ole rakettitiedettä: pitää syödä vähemmän kuin kuluttaa."

        Ja milläs sen hallitset? kaloriteorialla joka ei toimi ihmisen kohdalla koska ruoan käsittely kehossa on hormoonitoimintaa.

        Selittelyt on selittelyjä. Ylipainoisia ei ole syytä syyllistää koska heille jaetaan esim. hoidon taholta pelkkiä luuloja.

        "kaloriteorialla joka ei toimi ihmisen kohdalla koska ruoan käsittely kehossa on hormoonitoimintaa."

        Että osaa olla äijä pihalla.


      • veijo036063
        voeveljetsentään kirjoitti:

        "kaloriteorialla joka ei toimi ihmisen kohdalla koska ruoan käsittely kehossa on hormoonitoimintaa."

        Että osaa olla äijä pihalla.

        voeveljetsentään

        jatka vaan kaikessa rauhassa luuloihisi uskomista-siellä pihalla.


      • Veijo08763763
        veijo036063 kirjoitti:

        voeveljetsentään

        jatka vaan kaikessa rauhassa luuloihisi uskomista-siellä pihalla.

        Professori Lustig: ”Insuliini liikalihavuuden takapiruna”

        Nykyisten ravintoneuvojen seuraaminen on täysin tehotonta painonhallinnassa.

        Syynä on myytti energiatasapainosta. Jluullaan siis että ongelmana on , liikaa energiaa sisään-liian vähän ulos. Myytti energiatasapainosta perustuu siihen luuloon että kaikki kalorit ovat samanarvoisia täysin riippumatta siitä mistä ravintoaineesta ne saadaan. Liikalihavuus ongelma johtuu todellisuudessa siitä että keho varastoi energiaa rasvan muodossa. Liikalihavuus on biokemiallinen ongelma ja ja se mistä ravintoaine tulee päättää sen mihin se kehossa joutuu. Se on biokemiaa ja se osoittaa että kaikki kalorit eivät muodostu samalla tavalla.


        Professori Robert Lustig on Lastenkliniikan professori (University of California, San Francisco)


      • popedafani
        Veijo08763763 kirjoitti:

        Professori Lustig: ”Insuliini liikalihavuuden takapiruna”

        Nykyisten ravintoneuvojen seuraaminen on täysin tehotonta painonhallinnassa.

        Syynä on myytti energiatasapainosta. Jluullaan siis että ongelmana on , liikaa energiaa sisään-liian vähän ulos. Myytti energiatasapainosta perustuu siihen luuloon että kaikki kalorit ovat samanarvoisia täysin riippumatta siitä mistä ravintoaineesta ne saadaan. Liikalihavuus ongelma johtuu todellisuudessa siitä että keho varastoi energiaa rasvan muodossa. Liikalihavuus on biokemiallinen ongelma ja ja se mistä ravintoaine tulee päättää sen mihin se kehossa joutuu. Se on biokemiaa ja se osoittaa että kaikki kalorit eivät muodostu samalla tavalla.


        Professori Robert Lustig on Lastenkliniikan professori (University of California, San Francisco)

        Toi on todistettu tällä(kin) palstalla sata kertaa humpuukiksi mutta jaksat silti toistaa satuiluasi. Miksi näin? EIkö mene perille?

        jatka satuilua itseksesi mutta älä tuputa väärää ja valheellista tietoa ihmisille jotka voi oikeasti erehtyä uskomaan siihen


      • TotuusSattuuQC
        Veijo08763763 kirjoitti:

        Professori Lustig: ”Insuliini liikalihavuuden takapiruna”

        Nykyisten ravintoneuvojen seuraaminen on täysin tehotonta painonhallinnassa.

        Syynä on myytti energiatasapainosta. Jluullaan siis että ongelmana on , liikaa energiaa sisään-liian vähän ulos. Myytti energiatasapainosta perustuu siihen luuloon että kaikki kalorit ovat samanarvoisia täysin riippumatta siitä mistä ravintoaineesta ne saadaan. Liikalihavuus ongelma johtuu todellisuudessa siitä että keho varastoi energiaa rasvan muodossa. Liikalihavuus on biokemiallinen ongelma ja ja se mistä ravintoaine tulee päättää sen mihin se kehossa joutuu. Se on biokemiaa ja se osoittaa että kaikki kalorit eivät muodostu samalla tavalla.


        Professori Robert Lustig on Lastenkliniikan professori (University of California, San Francisco)

        "Syynä on myytti energiatasapainosta."

        Se ei ole myytti vaan fysiikan perusasioita. Mikään tunnettu systeemi ei tuota ulos enemmän energiaa kuin ottaa ensin sisään.
        On vain täydellinen mahdottomuus että ihminen lihoisi jos jatkuvasti syö vähemmän kuin kuluttaa, oli se ravinto sitten mitä vain. Jos näin tapahtuu niin silloin joko kulutus tai ne syödyt kalorit on laskettu väärin.
        On täysin eri asia että tietyt ravintoaineet käyttäytyvät ihmisen aineenvaihdunnassa eri tavoilla ja joillain on myös negatiivisiä vaikutuksia terveyteemme. Mutta kaloriteoriaa se ei siltikään pysty kumoamaan.

        " Liikalihavuus ongelma johtuu todellisuudessa siitä että keho varastoi energiaa rasvan muodossa."

        Jotta keho voi tuon tehdä, pitää olla ylimääräistä energiaa jota varastoida.


      • hpv27
        popedafani kirjoitti:

        Toi on todistettu tällä(kin) palstalla sata kertaa humpuukiksi mutta jaksat silti toistaa satuiluasi. Miksi näin? EIkö mene perille?

        jatka satuilua itseksesi mutta älä tuputa väärää ja valheellista tietoa ihmisille jotka voi oikeasti erehtyä uskomaan siihen

        Professori Lustig ei myöskään syytä insuliinia lihomisesta, ts. että insuliini sinänsä lihottaisi. Insuliini vaikuttaa leptiiniaineenvaihduntaan eli tuon vuoksi ihmiset eivät tule niin kylläisiksi yhtä helposti. Ts. hän ei millään muotoa kiistä energian säilymislakia. Ludwigin leptiinimallikin kohtaa kovaa vastustusta. Googlatkaa 'Testing the Insulin Model: A Response to Dr. Ludwig'

        Lustig kannattaa matalan glykeemisen indeksin hiilihydraatteja eikä suosittele kovia rasvoja. Hyvän kuvan Lustigin mielipiteistä hiilihydraattiin saa kun googlaa: 'Dr. David Ludwig clears up carbohydrate confusion'.


    • 04560987656

      Itse olen korkeakoulutettu. Vajaa 30 vuotta olin normaalipainoinen. Kotoa ja koulutusta olen jo saanut riittävät tiedot painonhallintaan. Ja sittemmin ravitsemusterapeuteilta ym. laillistetuilta terveydenhuollon ammattilaisilta ja vähän muiltakin. Olen laihduttanutkin lähes 80 kg elämäni aikana. Tietoa ei siis puutu.

      Sairastuin reilut 10 vuotta sitten psyykkisesti, sain lamaannuttavan lääkityksen, muu elämä jäi ja samalla liikunta. Mutta ruoka maistui ja painoa tuli 90 kg nopeasti. Karistamisyritykset ovat kerta toisensa jälkeen epäonnistuneet ja pudotettu paino tullut takaisin. Auttavia tahoja on ollut mukana ja "apu" on juuri tuota lässytystä, "etkö tiedä että kun niitä herkkuja pitäisi syödä vähän vähemmän." Pitäisi tajuta, ettei se ole kaikilla kiinni tiedon puutteesta. Ja jos miettisivät taustaani: vähintään normaali älykkyys, pitkään normaalipainoinen, sitten nopea painonnousu niin pitäisi tajuta, ettei kyse ole tiedon tai oivalluksen puutteesta.

      • hpv27

        Kyse ei ole myöskään tahdon puutteesta. Lihavuuteen on monta syytä, mm. ruoka on halpaa, ihmiset syövät liian isoja annoksia ja liian energiapitoisia ruokia, ihmiset liikkuvat nykyään vähemmän jne..


      • TotuusSattuuQC
        hpv27 kirjoitti:

        Kyse ei ole myöskään tahdon puutteesta. Lihavuuteen on monta syytä, mm. ruoka on halpaa, ihmiset syövät liian isoja annoksia ja liian energiapitoisia ruokia, ihmiset liikkuvat nykyään vähemmän jne..

        Kyllä. On havaittu että jos ihmisiltä ensin kysytään että paljonko ja mitä he tavallisesti päivässä syövät ja sitten verrataan siihen mitä ihmiset todellisuudessa syövät, ero on varsin huomattava. Iso osa ihmisitä siis luulee syövänsä vähemmän kuin oikeasti syö. Tämän takia menestyvät kaikki teoriat jotka väittävät että ihminen lihoo ikäänkuin ilman omaa syytään vain siksi että on syönyt vääriä ruoka-aineita. Todellisuudessa juurisyy on aina kuitenkin liiallinen syöminen.


      • hpv27
        TotuusSattuuQC kirjoitti:

        Kyllä. On havaittu että jos ihmisiltä ensin kysytään että paljonko ja mitä he tavallisesti päivässä syövät ja sitten verrataan siihen mitä ihmiset todellisuudessa syövät, ero on varsin huomattava. Iso osa ihmisitä siis luulee syövänsä vähemmän kuin oikeasti syö. Tämän takia menestyvät kaikki teoriat jotka väittävät että ihminen lihoo ikäänkuin ilman omaa syytään vain siksi että on syönyt vääriä ruoka-aineita. Todellisuudessa juurisyy on aina kuitenkin liiallinen syöminen.

        Joo. Ihmiset ovat muutenkin mestareita itsepetoksessa.

        Lisäksi ruuan energiapitoisuuden arvioiminen on todella vaikeaa. Jossain leivoksessa saattaa olla 700 kcal ja pikaruoka-annoksessa yli 1000 kcal.

        Toisaalta jossain lounaassa (200 g vähärasvaista lihaa, pari perunaa ja 400 g kasviksia) on hyvinkin vähän energiaa.

        Sekä ruoka-aineiden energiaa että ihmisten energiankulutusta on tutkittu paljon ja tällöin on havaittu kaloriteorian pitävän hyvin paikkaansa. Ihmisen energiankulutus voidaan mitata mittaamalla uloshengitysilman hiilidioksidin määrä ja ravinnon määrä saadaan suhteellisen yksinkertaisesti selville (kuitu on ongelmallinen kylläkin) punnitsemalla.


    • veijo0876307863

      hpv27

      Sinulla sitä siellä ylläpidossa on aina kiire poistaa vastaukseni jotka osoittavat kuinka naurettava olet.

      • veijonkaveri

        naurettava on kuitenkin mukavampi kuin ärisevä väärän totuuden torvi...


    • Kyllästyttää

      Voi hyvä aloittaja, ei lihavia ihmisiä olisikaan, jos olisi kysymys pelkästään tiedonpuutteesta. Eiköhän jokainen tiedä et lihoo jos syö liikaa ja yli sen mitä kuluttaa.
      Täysin turha aloitus, et tuonut mitään uutta lihomisen problematiikkaan, tykitit tuttua faktaa vastenmielisellä tavalla. Siis ihan oikeesti, ei lihaville tarvitse tiedottaa joka käänteessä et syö vähemmän niin laihdut.

      • TotuusSattuuQC

        Tänään juuri oli Hesarissa juttu jossa alan asiantuntija kertoi että ylipainoisten ihmisten on havaittu olevan keksimäärin muita huonompia arvioimaan syömänsä ruoan määrää ja laatua. Kyse voi siis olla eräänlaisesta "syömisen lukihäiriöstä" jossa kyky havainnoida omaa syömistään on heikompi ja tämä johtaa helpommin lihomiseen.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6599
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4253
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      271
      2670
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2050
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1578
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1407
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1121
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1117
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1074
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1041
    Aihe