Pellavansiemenrouhe ei sovellu elintarvikkeeksi

hyvätrasvat

Rasvainen tuote härskiintyy nopeasti.

Ruotsin television uutiset varoittaa käyttämästä rouhittuja pellavansiemeniä ravintona mihinkään tarkoitukseen. Esimerkiksi aamupuuron ja -jogurtin jatkeeksi lisätty pellavansiemenrouhe on Ruotsin elintarvikeviraston (Livsmedelverket) vaarallista.

Pellavansiemenissä on hyvää kasviöljyä, mutta ongelmana on linamariini, joka saattaa ihmiselimistössä vapauttaa sinihappoa.

Ruotsin elintarvikeviraston osastopäällikkö Jan Sjögren kehottaa pidättymään tyystin pellavansiemenrouheen käytöstä. Viraston kanta on viime aikoina tiukentunut. Vielä vuosi sitten Ruotsin elintarvikevirasto hyväksyi pellavansiemenrouheen käytön, jos se kuumennettiin. Nyttemmin virasto ei usko, että rouheen kuumentaminen - esimerkiksi kun sitä lisätään leipätaikinaan - merkittävästi vähentää rouheen myrkyllisyyttä.

12

2445

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hpv27

      Ikävää kun rasva on epäterveellistä. Voi ja laardi huonontavat kolesterolia ja pellavansiemen on myrkyllistä. Onneksi jäljelle jää rypsiöljy.

      Suomessa suositus on käyttää öljykasvien siemeniä alle 2 rkl päivässä.

      Härskiintyminen ei ole ongelma vaan pellavansiemenien glykosidi joka hajotessaan vapauttaa sinihappoa ja öljykasveissa olevat raskasmetallijäämät. Eviran mukaan sinihapon määrä on niin pieni ettei sillä liene vaikutusta.

      • eimuuta

        Ravinnon kolesterolimäärän rajoittaminen voi itse asiassa johtaa fyysisen ja psyykkisen terveyden heikentymiseen sekä varhaiseen kuolemaan. Yhä useampien tutkimusten mukaan matalilla kolesterolitasoilla on yhteys heikentyneeseen kognitiiviseen suoritustasoon, kohonneeseen kuolleisuusriskiin, kohonneeseen riskiin sairastua syöpään, heikentyneeseen emotionaaliseen vakauteen ja hallintaan, suurempaan mahdollisuuteen masentua, kohonneeseen itsemurhariskiin tietyissä kansanryhmissä, kohonneeseen riskiin saada verenvuo- tohalvaus ja heikentyneeseen kykyyn vastustaa tulehduksia.
        Varsinkin aivot tarvitsevat kolesterolia. Vaikka aivot painavat vain kaksi prosenttia kehomme painosta, ne käyttävät 25 prosenttia vapaasta kolesterolista. Kolesteroli on hermosolujen keskeinen ravintoaine ja solukalvon rakennusainetta. Kun kolesterolitasot ovat matalat, aivot eivät toimi kovin hyvin: sopivat kolesterolitasot parantavat henkistä kognitiota.


      • hpv27
        eimuuta kirjoitti:

        Ravinnon kolesterolimäärän rajoittaminen voi itse asiassa johtaa fyysisen ja psyykkisen terveyden heikentymiseen sekä varhaiseen kuolemaan. Yhä useampien tutkimusten mukaan matalilla kolesterolitasoilla on yhteys heikentyneeseen kognitiiviseen suoritustasoon, kohonneeseen kuolleisuusriskiin, kohonneeseen riskiin sairastua syöpään, heikentyneeseen emotionaaliseen vakauteen ja hallintaan, suurempaan mahdollisuuteen masentua, kohonneeseen itsemurhariskiin tietyissä kansanryhmissä, kohonneeseen riskiin saada verenvuo- tohalvaus ja heikentyneeseen kykyyn vastustaa tulehduksia.
        Varsinkin aivot tarvitsevat kolesterolia. Vaikka aivot painavat vain kaksi prosenttia kehomme painosta, ne käyttävät 25 prosenttia vapaasta kolesterolista. Kolesteroli on hermosolujen keskeinen ravintoaine ja solukalvon rakennusainetta. Kun kolesterolitasot ovat matalat, aivot eivät toimi kovin hyvin: sopivat kolesterolitasot parantavat henkistä kognitiota.

        Matalasta kolesterolista ei ole juurikaan haittaa. Aivoissa on kyllä paljon kolesterolia mutta aivot tekevät sen itse. Ravinnon kolesteroli ei lisäksi imeydy kovinkaan hyvin ja jos kolesterolitaso on korkea niin ravinnosta imeytyy entistä vähemmän kolesterolia.

        Ei kolesterolitason tolkuttomasta laskusta ole hyötyäkään. Sydänkohtaukset harvinaistuvat jo kun LDL-kolesteroli on alle 2.5 mmol/l. Tuo vastaa noin kokonaiskolesterolia 4 mmol/l.

        Kannattaa tutustua veriaivoesteeseen jos on kiinnostunut ihmisen fysiologiasta. Sen läpi menee käytännössä vettä, happea, glukoosia ja ketoaineita. Glukoosin moolimassa on 180 g/mooli ja kolesterolin 387 g/mol eli kolesterolimolekyyli on paljon isompi kuin glukoosimolekyyli ja se on rasvaliukoinen joten sitä ei ole veressä vapaana.

        Kasvissyöjät pärjäävät oikein hyvin älykkyystesteissä. Monessa tutkimuksessa kasvissyöjät ovat olleet älykkäämpiä kuin keskivertoväestö.


    • veijo938753

      hpv

      "Voi ja laardi huonontavat kolesterolia"

      Kiitos kun jälleen paljastat tietämättömyytesi.

      Voita vai margariinia? Keskustelua käydään edelleen. Tällä kertaa kyseessä on koulu Laholm:issa. Koulussa lapsille tarjotaam kevyttuotteita niin ettei lapsista tulisi ylipainoisia. Lasten vanhemmat saavat apua professori Fredrik Nyström:iltä, Linköpingin yliopistosta.

      “Kevyttuotteiden syönnillä ei voiteta mitään koska niistä ei tule kylläiseksi niin lapset syövät pian taas. Joa on hulisaan lihomisesta niin silloin on syytä vähentää hiilihydraatteja koska nykyinen tutkimus osoittaa että hiilihydraatit lihottavat-ei rasva.”

      Mediassa:

      SVT Nyheter
      Expressen


      “ Margariini on todella kummallinen tuote. Se on keinotekoinen ja raaka-ainetta kuljetetaan samomoissa tankeissa kuin bensiiniä. On todella kummallista väittää että rasvasta on haittaa terveydelle -pitäisikö myös rasvaa sisältävä äidinmaito kieltää?” Sanoo Nyström ja jatkaa: “Puhdas voi, luonnollinen ja hyödyllinen, pitää ihmisen kylläisenä kauemmin kuin kevyttuottet. Rasva ei tee meistä lihavia”.

      • VHH-lainen

        Syö sitten teollisuustuotteita eli margariinia, joka on kemikaalein höystetty.. Minä pysyttelen luonon tuotteissa jotka luonton luomakunnalleen kehittänyt- valinta on vapaa jokaisen kohdalla.


    • fsgdgdsgdsg

      Itse kyllä käytän kokonaisia pellavansiemeniä smoothieen. Vielä en ole kuollut.

      • iuyghiufytghbkjn

        Ei kai siihen heti kuole, mutta jos pellavansiemeniä syö runsaasti, saa ainakin vatsavaivoja.


    • hpv27

      Käytän leivän päällä yleensä kevytmajoneesia. Siinä on kylläkin muunnettua tärkkelystä mutta en pidä tärkkelyksen keittämistä etikkahapossa mitenkään vaarallisena.

      Jos käytän margariinia niin käytän Flora Kultaa. Tässä sen valmistusaineet:
      Ainesosat

      Palmuöljy#, rypsiöljy (32 %), KIRNUMAITO, vesi, suola (1,3%), emulgointiaine (auringonkukkalesitiini), luontainen aromi, A- ja D-vitamiini. Vähälaktoosinen.
      #Kestävän kehityksen mukaisesti tuotettua ja sertifioitua palmuöljyä.

      Ei löydy paljoa kemikaaleja.

    • VHH-lainen

      Mahdollisimman rasvaisia tuotteita ei keinotekoisia rasvoja. Sokeria sisältäviä ruoka-aineita tulee välttää mahdollisimman paljon.
      Toisaalta fruktoosi ja glukoosi ovat tärkeitä ihmisen ravinnossa, mutta nekin on pilattu ruokateollisuuden toimesta.
      Nämä sokerit ovat kuuluneet jo alkuihmisen ruokavalioon, mutta vain rajoitetusti, koska niitä sai vain rajoitetusti. Nykyisin lähes kaikissa tuotteissa on lisättynä maissi tärkkelysta, joka on halpaa ja hyvin makeaa, mutta täyttä myrkkyä aiheuttaen monenlaista sairautta. Kuulemma sitä on jopa joissakin pöytä suoloissa.

      • hpv27

        Ihminen ei tarvitse mihinkään fruktoosia. Maissitärkkelys ei ole makeaa eikä maissitärkkelystä tai -siirappia käytetä EU:ssa juurikaan ja tärkkelyssiirappi on meillä kalliimpaa kuin sokeri. Tärkkelyssiirapilla on myöskin tuotantokatto EU:ssa.

        Suolaan ei lisätä tärkkelystä nykyään. Joskus sitä käytettiin paakkuuntumuisenestoaineena mutta tuolla ei ole väliä koska sitä oli muutama prosentti suolasta ja kun suolaa käytetään alle 10 g päivässä niin tärkkelyksen määrä oli mitätön.

        Kivikaudella ihminen söi paljon tärkkelystä ja/tai lihaa. Rasvan saanti oli hyvin vähäistä koska riistalihassa ei ole rasvaa.


    • lkjhpoijuh

      Otetaan vielä pari esimerkkiä elävästä elämästä: Tässä kokeessa sikojen ruokavalioon lisättiin joko 5% oliiviöljyä tai 5% pellavaöljyä. Prosentti on sama, joka ravitsemussuosituksissa on määritelty monityydyttymättömien, pehmeiden rasvojen saannin (5-10%) alarajaksi. Tulos: ”Lihasten rasvojen kyky vastustaa hapettumista oli alhaisempi pellavaöljyä saaneilla sioilla verrattuna oliiviöljyä saaneisiin sikoihin”. Toinen tapausselostus liittyy USA:n maatalouteen ja sikojen ruokintaan II maailmansodan jälkeen:

      Terveyspommi: ”Kun USA:n sikafarmarit yrittivät käyttää kookosöljyä lihottaakseen sikojaan, he saivat surkeat tulokset. Sen sijaan, että eläimet olisivat lihoneet, kookosöljy laihdutti niitä kiitos öljyn kilpirauhasen toimintaa kiihdyttävästä ominaisuudesta”.

      • hpv27

        Noinhan Ari Kaihola väittää. Tuskin on mitään totuuspohjaa.

        Ravitsemussuosituksissa suositellaan 10E% monityydyttymätöntä rasvaa ja pellavaöljyssä on monityydyttymätöntä rasvaa 66%. 5E% pellavaöljyä ei siis sisällä läheskään suositeltua määrää monityydyttynyttä rasvaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ootko nainen jotenkin

      Epävarma ulkonäöstäsi
      Ikävä
      219
      5963
    2. Minun rakkaani.

      Haluaisin käden mitan päähän sinusta. Silleen, että yltäisin koskettamaan, jos siltä tuntuu. Olen tosi huono puhumaan, m
      Ikävä
      26
      3734
    3. Koska näet seuraavan kerran

      Kaivattusi? Onko päivä tiedossa vai sattumasta kiinni?
      Ikävä
      82
      2587
    4. Ootko nainen jotenkin

      itseäs täynnä? Mars laihduttamaan. 🫵🏽 K
      Ikävä
      39
      2111
    5. Hyvästi.....

      En vain enää jaksa.....
      Ikävä
      33
      1892
    6. Hyvää yötä

      Mm❤️
      Ikävä
      45
      1868
    7. Ongelma Ibizalla

      Mistä saada triatleetin jalkaan mahtuva kenkä häitä varten?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      107
      1765
    8. Eelle

      Huomenta,ajattelen sua..
      Ikävä
      21
      1656
    9. Hauskaa nimipäivää rakkaalle!

      On kova ikävä. Rakastan sua ikuisesti ❤️🤗😘
      Ikävä
      27
      1502
    10. Tappajamanne kiinni

      Herätys koko Mikkeli! Nyt tietoa kehiin, että saadaan tämä tappaja kiinni!
      Mikkeli
      33
      1448
    Aihe