Elämä kuoleman jälkeen?.

Kiinnostunutaiheesta

Olen lukenut muutama kirjan elämä kuoleman jälkeen ja asia on ollut aina yhtä kiinnostava, onko täällä muita joka on kiinnostunut myös tästä aiheesta?. Olisi mukavaa kuula teidän näkemyksiä tästä aiheesta ja ehkä jopa kokemuksia.

78

3443

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tieteentulokset

      Se, koska on lopullisesti vainaa, on melko häälyvä käsite.

      Kliininen kuolema, mikä tarkoittaa vasta että sydän ja hengitys pysähtyy, ei vielä tarkoita etteikö potilas olisi osittain tajuissaan. Tavallinen puhallus-paineluelvytys tuottaa riittävästi veren virtausta tajunnan osittaiseen ylläpitämiseen. Yli joka kymmenennellä elvytettävällä näkyy tajunnan merkkejä ulkoisestikin, vaikka sydämen pysähtyessä aivosähkötoiminta lakkaa teoreettisesti 10-20 sekunnin kuluessa. Tehokas elvytys pystyy käynnistämään aivosähkötoiminnan 5-7 sekunnissa.

      Suora EEG-käyrä ei sekään vielä kuolemaa tarkoita. Aivot ovat edelleen täydessä valmiudessa, samoin kuten syvässä koomassakin, missä myöskään ei EEG-lukemia saateta saada. Elvytyksessähän ei aivosähkötoimintaa edes monitoroida, vaan vain sydäntä jos EKG-monitori on saatavilla.

      Lopullinen kuolema on nimeltään peruuttamaton aivokuolema, sen rajan takaa ei ole kukaan palannut. Terveitä lapsia on kuukaudenkin aivokuolleena ollut nainen vielä synnyttänyt, kun elintoiminnot on pidetty koneellisesti yllä.

    • MEläjä

      Tiede ei anna vastausta ns. kuoleman jälkeiseltä ajalta, sitä aluetta ei tunneta joten se kielletään.

      • Anonyymi

        Srila Bhakti Sundar Govinda Dev-Goswami Maharaj
        Shloka | Ero ihmisen ja eläimen välillä
         
        [om ajñāna-timirāndhasya jñānāñjana-śalākayā
        chakṣur unmīlitaṁ yena tasmai śrī-gurave namaḥ (1)]
        āhāra-nidrā-bhaya-maithunaṁ ca
        sāmānyam etat paśubhir narāṇām
        dharmo hi teṣām adhiko viśeṣo
        dharmeṇa hīnāḥ paśubhiḥ samānāḥ (2)
        Tässä maailmassa eläimillä ja muilla elävillä olennoilla on samat olemassaolon elementit. Kaikki nämä elävät olennot, jotka ovat kehityksensä eri tasoilla, voivat nauttia samoista eduista: elää perhe-elämää, syödä, nukkua ja nauttia toisistaan. Tämä on luontaista kaikille eläville olennoille niiden ehdollistumisen vuoksi.
        Ihmiset eroavat muista elävistä olennoista siinä, että sen lisäksi, että he voivat vain elää ja nauttia kaikesta tästä, myös kehittää henkistä tietoisuuttaan. Prosessia, joka auttaa luomaan yhteyden henkiseen maailmaan, kutsutaan uskonnoksi. Tämä prosessi toteutetaan henkisen yhteyden ja henkisen tiedon havaitsemisen kautta.
        Henkinen yhteys on meille äärimmäisen tärkeää tässä olemisen ulottuvuudessa, koska henkinen yhteys ja aidosti henkinen yhteisö voivat auttaa meitä nousemaan transsendenttiselle tasolle. Todellisen, aidon henkisen yhteyden välityksellä mielemme ja aistimme tulevat tyydytetyiksi. Silloin aistien levottomuus vähitellen poistuu meistä.


        iuoyug


    • VIHKIMYS
      Kirjailija: Elisabeth Haich Kustantaja: Suomen henkisen kehityksen liitto ry.
      Sivumäärä: 416 Asu: Kovakantinen kirja
      Painos: 5. painos
      Tuossa yksi romaanin muotoon kirjoitettu: Teki minuun suuren vaikutuksen.
      Nykyisin tutkin
      IHMEIDEN OPPIKURSSIA SELKOSUOMEKSI 1 : KIRJAN SYNTYÄ JA SANOMAA SELVENTÄVIÄ ARTIKKELEITA JA ESITELMIÄ
      Tekijä: Pirkko Pelkonen
      Kustantaja: Pelquin Kustannus (2015)

      • entinensaku

        Pyramidin suuressa vihkimyksessä vihkivät valoon kausaalitasolle. Minullekin selvisi lopulta jälleensyntymismuistini syy, se on: vastaavantasoinen ns Vanhan Liiton vihkimys.

        Elämien jako moniin elämiin johtuu vain muistinmenetyksistä. Se joka on säilyttänyt pyramidin suuren vihkimyksen on vain yksi ikuinen elämä (yksi tietoisuus) ja muistot kokemuksista. Harmi, alkuperäinen kieli ja konkreettinen sanasto tuppaa kyllä unohtumaan. Mutta se onkin vain pintaa.


    • untor

      Olen vakuuttunut, että tietoisuus säilyy ns. kuolemassa. Lukemattomat ihmiset ovat vähintään epäsuorasti kokeneet asian. Oma kokemukseni on seuraava: Hyvä ystäväni Timo sairastui leukemiaan, ja kuoli noin 4 vuotta sitten. Elämässään hän oli harrastanut henkisiä asioita ja mm. Konevitsan luostari esiintyi hänen puheissaan usein. (tämä muistettakoon!) Ennen kuolemaa keskustelimme mm, siitä, että jatkuuko tietoisuus kuoleman jälkeen, ja muistan Timon sanoneen tähän tapaan: no, "sittenhän sen näkee". Kun kuolemasta oli kulunut noin viikko, kuulimme puolisoni ja minä, kotimme keittiöön melkoisen kolauksen makuukamarin suunnalta. Kaatuiko, tai putosiko jotain, ihmettelimme. Menimme tutkimaan, mutta emme pikaisessa tarkastuksessa löytäneet mitään äänen aiheuttajaa. Tuli ilta, ja puolisoni makkarissa puuhaillessaan huomasi, että seinältä oli pudonnut ikoni, jonka nimi oli Konevitsalainen Jumalan äiti! Kaikki kiinnikkeet niin seinällä kuin ikonissakin olivat ehjiä. Huomattakoon, että seinällä on yhteensä 24 ikonia ja vain yhdessä on Konevitsa-aihe. Miksi juuri se ikoni putosi, jonka aihepiiri oli Timolle tärkeä?? Minulle asia oli selvä: Timo halusi ilmoittaa, että minä ELÄN! Mitä mieltä ollaan?

      • Kiinnostunutaiheesta

        Kiitos vastauksestasi. Todella mielenkiintoinen ja hieno kertomus. Olen lukenut vasta pari kirjaa tästä aiheesta niin tietoa ja kokemusta ei ole paljon. Syy miksi ostin ensimmäisen kirjan lähti siitä kuin törmäsin yhteen uutteen ihmiseen joka antoi minulle niin vahvan tunteen että jotain hänessä tiedän entuudesta?. Meidän tutustumisen aikana minun tunne vaan vahvistui ja vahvistui mikä oli todella pelottava tunne, muutama kuukauden jälkeen alkoi pieniä muistikuva välähdyksiä tulemaan minulle jota en alussa ymmärtänyt ollenkaan, sain kuitenkin lopuksi selville mitä nämä muistikuva välähdykset yrittävät minulle kertoa. Tämä henkilö/sielu oli ollut jossain aikaisemmassa vaiheessa erittäin tärkeä ihminen minulle, tiesin myös tässä vaiheessa että suhteemme oli jotenkin traagisesti loppunut edellisessä elämässä/vaiheessa. Koko tapahtuma oli minulle niin outo ja vieras että päätin kertoa siitä tälle henkilölle, jossa hän ei hämmästellyt ollenkaan kertomani, vaan sanoi että hänelläkin on ollut samoja tunteita mutta ei uskaltanut niistä kertoa kenellekään.

        Ei välttämättä ole ihan muutamalla sanalla selitettävissä tällainen tapaus, mutta yritin.


      • untor

        Hei , aiheesta kiinnostunut. Ihmismieli on niin iso "juttu", että ei tieteellä eikä kellään ole siitä kuin pinnallista tietoa. Jäävuori rinnastus sopii hyvin tähän. Sen voinee sanoa kertomistasi tuntemuksista, kyse on ns. jälleensyntymämuistoista, joita esiintyä heikompina tai vahvempinakin.


      • Anonyymi

        Sulla mielikuvitus pelaa


      • Anonyymi

        Tämä pehmeäkantinen kirja kertoo ikuisesta viisaudesta, jota suuret ajattelijat ovat opettaneet kautta aikojen.
        https://www.govindam.fi/tuote/ajaton-viisaus/

        Bhagavad Gītā A.C. Bhaktivedanta Swamin alkuperäistekstillä ja kommentaareilla varustettu Bhagavad-gītā kuten se on. Jälleensyntyminen jne.
        https://www.antikvaari.fi/naytatuote.asp?id=3314507

        Elämän tiede, 1989. Kirja vie lukijansa mielenkiintoisiin keskusteluihin jälleensyntymisestä, kasvissyönnistä, ihmiselämän tarkoituksesta.
        https://www.antikvariaatti.net/tuotteet/715623

        Kliininen kuolema:
        Toinen mahdollisuus, kertomus rajakokemuksesta:
        https://www.antikvariaatti.net/tuotteet/39730


        Kannattaa lukea myös "Bhagavad Gītā"
        Albert Einstein, Nikola Tesla, and other famous scientist get their inspiration after reading the Vedas.
        uyt


    • Faktaa.kehiin

      Jokainen täysjärkinen tajuaa, että kuoleman jälkeen ei ole mitään muuta kuin tuhkat uurnassa.

      • untor

        Voisiko nimim. "Faktaa kehiin" järjellään selittää tuon Timo ja ikoni -tapauksen? Huomautan, että agostikkojen vakiovastaus "sattumaa", olisi aika tylsä selitys, kun huomioidaan kirjoituksessa mainitut kaikki seikat.


      • MEläjä

        Tuohon on aika vaikea sanoa mitään, koska ei nyt ainakaan pelottelu tunnu natsaavan?
        Tarkoitan että jos on mahdollisuus ilmaista läsnäolonsa, se tapahtuisi mahdollisimman hienovaraisesti.


      • mustakissatienyli

        Meillä ihmisillä on taito löytää yhteys melkein minkä tahansa kahden asian välille kun poimii jonkin sopivan yhtäläisyyden.


      • untor

        Taitaa olla liian vaikea pähkinä purtavaksi tuo Timo ja ikoni -tapaus. Nimim. MEläjä:lle sanon, että ikonin pudotus ei ollut hiukkaakaan pelottava kokemus, vaan päinvastoin, tuli iloinen mieli, kun koin ystävän ilmoittaneen, että hän elää. Odottelen, että nimim. "Faktaa kehiin" esittäisi painavan "järkivastauksensa" ongelmaan, koska kirjoitukseni edellä ON täyttä faktaa. Mustakissatienyli voisi kirjoittaa hieman selvemmin, kun en näe hänen lausahduksessaan mitään yhteyttä juttuuni.


      • mustakissatienyli

        Kun kodin seinällä on 24 ikonia niin ei jää epäselvää miten uskonnollisesti virittynyttä tunnelma on. Minulla ei ole samaa tunnelatausta vaan voin tarkastella tapausta neutraalisti. Näen tarinassa kaksi tapahtumaa, ystäväsi kuoleman ja taulun putoamisen seinältä. Niitten välillä en näe mitään rationaalista yhteyttä, vaan tarinan keksittyine syy-seuraussuhteineen. Ei sen enempää kuin että jos kertoisin tarinan tien yli kävelleestä mustasta kissasta ja seuraavalla viikolla tapahtuneesta vakavasta onnettomuudesta. Luonnollisen selityksen mahdollisuus on tottakai olemassa, mutta sitä ei ole tarkoitus hyväksyä. Ihan (para)normaali tapaus kaikin puolin. Mutta jos haluat uskoa että Timo kävi kylässä niin kaikin mokomin, uskoo ihmiset hullumpiakin juttuja eikä siitä haittaa ole vaan jopa päinvastoin.


      • mustakissatienyli kirjoitti:

        Kun kodin seinällä on 24 ikonia niin ei jää epäselvää miten uskonnollisesti virittynyttä tunnelma on. Minulla ei ole samaa tunnelatausta vaan voin tarkastella tapausta neutraalisti. Näen tarinassa kaksi tapahtumaa, ystäväsi kuoleman ja taulun putoamisen seinältä. Niitten välillä en näe mitään rationaalista yhteyttä, vaan tarinan keksittyine syy-seuraussuhteineen. Ei sen enempää kuin että jos kertoisin tarinan tien yli kävelleestä mustasta kissasta ja seuraavalla viikolla tapahtuneesta vakavasta onnettomuudesta. Luonnollisen selityksen mahdollisuus on tottakai olemassa, mutta sitä ei ole tarkoitus hyväksyä. Ihan (para)normaali tapaus kaikin puolin. Mutta jos haluat uskoa että Timo kävi kylässä niin kaikin mokomin, uskoo ihmiset hullumpiakin juttuja eikä siitä haittaa ole vaan jopa päinvastoin.

        On myös ehdottoman tieteelliseltä pohjalta aloitaneita skeptikkoja jotka ovat muuttaneet käsityksensä. Ilmeisesti on niin että vain tietyille ajattelijoille se on mahdollista. Juuri kuten Timo esittää "jos tahdot" että se on mahdollista, heille se ON mahdollista.
        Joten Timo ON oikeassa, hänelle se ei ole mahdolista eikä se tee timosta sen parempaa eikä huonompaa
        Mun kone rmppaa en pääse korjaamaan lyöntivirheitä anteeksi


      • enkelipallo kirjoitti:

        On myös ehdottoman tieteelliseltä pohjalta aloitaneita skeptikkoja jotka ovat muuttaneet käsityksensä. Ilmeisesti on niin että vain tietyille ajattelijoille se on mahdollista. Juuri kuten Timo esittää "jos tahdot" että se on mahdollista, heille se ON mahdollista.
        Joten Timo ON oikeassa, hänelle se ei ole mahdolista eikä se tee timosta sen parempaa eikä huonompaa
        Mun kone rmppaa en pääse korjaamaan lyöntivirheitä anteeksi

        Tarkoitin tietenkin että "mustakissatienyli" ei ole sen parempi eikä huonompi. Hän on oikeassa Hänelle on mahdollista se ajatus joka hänellä on. Se siitä


      • untor

        Hei "mustakissa"! Kiitos vastauksesta, mutta vaikuttaa siltä, että olet lukenut huolimattomasti juttuni, ja siten sorrut tekemään virheellisiä päätelmiä syy- ja seuraussuhteista. Filosofoimatta enempää, toivon, että pysähdyt miettimään kahta asiaa: Timon kanssa olin siis keskustellut siitä mahdollisuudesta, että tietoisuus säilyisi kuolemassa. Asia oli kiinnostava molemmille, vaikka Timo oli, ja minä olen kaukana kaikista dogmaattisista uskonnoista. (Timo ei ollut minkään kirkon jäsen, vaikka fanittikin Konevitsan kirkonkellot kappaletta!) Olemassaolo yleensä, on nimittäin suuri ihme ja mysteeri tieteellekin!
        Toiseksi: mikä on todennäköisyys, että juuri Konevitsa-aiheinen ikoni tässä Timon tapauksessa putoaa seinältä "itsekseen" pian kuoleman jälkeen, vaikka kaikki kiinnikkeet olivat ehjiä? Pitäisi sen mainitsemasi "uskonnollisen latauksen " olla varsin voimakas, jos sillä aikaansaisi moista toisessa päässä rakennusta... Se vasta ihme olisi! Joku pyysi "faktaa kehiin". Ok, mutta looginen ajattelukin on tervetullutta.


      • tääonnähty
        untor kirjoitti:

        Hei "mustakissa"! Kiitos vastauksesta, mutta vaikuttaa siltä, että olet lukenut huolimattomasti juttuni, ja siten sorrut tekemään virheellisiä päätelmiä syy- ja seuraussuhteista. Filosofoimatta enempää, toivon, että pysähdyt miettimään kahta asiaa: Timon kanssa olin siis keskustellut siitä mahdollisuudesta, että tietoisuus säilyisi kuolemassa. Asia oli kiinnostava molemmille, vaikka Timo oli, ja minä olen kaukana kaikista dogmaattisista uskonnoista. (Timo ei ollut minkään kirkon jäsen, vaikka fanittikin Konevitsan kirkonkellot kappaletta!) Olemassaolo yleensä, on nimittäin suuri ihme ja mysteeri tieteellekin!
        Toiseksi: mikä on todennäköisyys, että juuri Konevitsa-aiheinen ikoni tässä Timon tapauksessa putoaa seinältä "itsekseen" pian kuoleman jälkeen, vaikka kaikki kiinnikkeet olivat ehjiä? Pitäisi sen mainitsemasi "uskonnollisen latauksen " olla varsin voimakas, jos sillä aikaansaisi moista toisessa päässä rakennusta... Se vasta ihme olisi! Joku pyysi "faktaa kehiin". Ok, mutta looginen ajattelukin on tervetullutta.

        Haluamatta arvostella käsityskykyäsi huomautan yhdestä asiasta.

        " mikä on todennäköisyys, että juuri Konevitsa-aiheinen ikoni tässä Timon tapauksessa putoaa seinältä "itsekseen" pian kuoleman jälkeen, vaikka kaikki kiinnikkeet olivat ehjiä? "

        Todennäköisyyttä ei voida käsitellä tapahtumasta, joka on jo tapahtunut. Todennäköisyys kuvaa sellaisen tulevan tapahtuman mahdollisuutta, jota ei vielä ole tapahtunut, mutta jonka voidaan arvioida kokemussääntöjen mukaan tapahtuvan. Vaikkapa esimerkkinä sääennuste, jossa tulevaa säätilaa arvioidaan meteorologisen tietämyksen perusteella jollakin todennäköisyydellä.

        Jos tänään on kuitenkin jo esim. satanut, tällaisen tapahtuman "todennäköisyys" on kuitenkin aina 100% varmuus siitä, koska se on jo tapahtunut tosiasia. Sateen todennäköisyys voi tarkoittaa vain ennen tapahtunutta ennalta arvioitua lukua (esim. 60 % tod.näk sataa).

        Yhtä vähän voidaan kysyä, mikä oli tapahtuneen tietyn ikonin putoamisen todennäköisyys. Sehän on jo varma tosiasia. Tapahtunut mikä tapahtunut. Voiko ja millä todennäköisyydellä se sattua uudestaan? Varmastikin tällaisen tapahtuman todennäköisyys olisi hyvin pieni. Lienee samaa luokkaa jonkin lottovoiton kanssa. Niitäkin silti joillekin osuu kohdalle.


      • Nenäkkyys-ei-edistä
        tääonnähty kirjoitti:

        Haluamatta arvostella käsityskykyäsi huomautan yhdestä asiasta.

        " mikä on todennäköisyys, että juuri Konevitsa-aiheinen ikoni tässä Timon tapauksessa putoaa seinältä "itsekseen" pian kuoleman jälkeen, vaikka kaikki kiinnikkeet olivat ehjiä? "

        Todennäköisyyttä ei voida käsitellä tapahtumasta, joka on jo tapahtunut. Todennäköisyys kuvaa sellaisen tulevan tapahtuman mahdollisuutta, jota ei vielä ole tapahtunut, mutta jonka voidaan arvioida kokemussääntöjen mukaan tapahtuvan. Vaikkapa esimerkkinä sääennuste, jossa tulevaa säätilaa arvioidaan meteorologisen tietämyksen perusteella jollakin todennäköisyydellä.

        Jos tänään on kuitenkin jo esim. satanut, tällaisen tapahtuman "todennäköisyys" on kuitenkin aina 100% varmuus siitä, koska se on jo tapahtunut tosiasia. Sateen todennäköisyys voi tarkoittaa vain ennen tapahtunutta ennalta arvioitua lukua (esim. 60 % tod.näk sataa).

        Yhtä vähän voidaan kysyä, mikä oli tapahtuneen tietyn ikonin putoamisen todennäköisyys. Sehän on jo varma tosiasia. Tapahtunut mikä tapahtunut. Voiko ja millä todennäköisyydellä se sattua uudestaan? Varmastikin tällaisen tapahtuman todennäköisyys olisi hyvin pieni. Lienee samaa luokkaa jonkin lottovoiton kanssa. Niitäkin silti joillekin osuu kohdalle.

        Haluamatta arvostella käsityskykyäsi huomautan yhdestä asiasta.

        Kysyjä varmaan tarkoitti tapahtuman todennäköisyyttä ennenkuin tapahtuma oli tapahtunut.


      • tääonnähty
        Nenäkkyys-ei-edistä kirjoitti:

        Haluamatta arvostella käsityskykyäsi huomautan yhdestä asiasta.

        Kysyjä varmaan tarkoitti tapahtuman todennäköisyyttä ennenkuin tapahtuma oli tapahtunut.

        Niin, viestini ei mennyt perille. Jos tapahtuman jälkeen yritetään arvioida tapahtuman todennäköisyyttä kuin sitä ei olisikaan tapahtunut, niin huijataan itseä. Se ON tapahtunut eikä minkäänlaista jälkikäteistä arvioita voida antaa muussa mielessä kuin se oli varmasti tapahtunut näin. Sen tapahtuneen "todennäköisyys" on 100 %. Muu käsitys viittaisi siihen virheelliseen ajatuskulkuun, että todellisuudessamme olisi koko ajan joitakin erilaisia vaihtoehtoja reaalisesti olemassa, joiden välillä jokin ulkopuolinen "jumala" tai muu vastaava heittäsi noppaa. Näin se ei ole. Tuollainen on ajatusvirhe!

        Todellisuus kulkee vain yhtä polkua eteenpäin ajassa ja todennäköisyyksiä voidaan laskea vain niille vaihtoehdoille, joita ei vielä ole olemassa.


      • NenästävetäjäTaasAsialla
        tääonnähty kirjoitti:

        Niin, viestini ei mennyt perille. Jos tapahtuman jälkeen yritetään arvioida tapahtuman todennäköisyyttä kuin sitä ei olisikaan tapahtunut, niin huijataan itseä. Se ON tapahtunut eikä minkäänlaista jälkikäteistä arvioita voida antaa muussa mielessä kuin se oli varmasti tapahtunut näin. Sen tapahtuneen "todennäköisyys" on 100 %. Muu käsitys viittaisi siihen virheelliseen ajatuskulkuun, että todellisuudessamme olisi koko ajan joitakin erilaisia vaihtoehtoja reaalisesti olemassa, joiden välillä jokin ulkopuolinen "jumala" tai muu vastaava heittäsi noppaa. Näin se ei ole. Tuollainen on ajatusvirhe!

        Todellisuus kulkee vain yhtä polkua eteenpäin ajassa ja todennäköisyyksiä voidaan laskea vain niille vaihtoehdoille, joita ei vielä ole olemassa.

        Tässä ei näemmä ollutkaan kyse nenäkkyydestä, vaan mitä ilmeisimmin pelkästä älyllisestä vajavaisuudesta ja kritiikittömästä ulkomailta peräisin olevien saarnojen nielemisestä. Kyseinen saarnaustapa on peräisin kansainvälisiltä "skepo"sivuilta (missä "skepo" tarkoittaa materialististen uskomusten raivokasta puoltajaa, ei mitään terveen epäilyn asenteen omaavaa henkilöä). Tuo yllä esitetty loogisesti pätemätön keskustelutaktiikka, jossa todennäköisyyden käsitteen merkitys jo toteutuneiden asioiden suhteen yritetään tehdä tyhjäksi, on edelleen rantautunut Suomeen kansainvälisiltä höptikoiden keskustelu- ja propagandafoorumeilta.

        Tätä loogisesti invalidia taktiikkaa käyttämällä nenästävetäjät pyrkivät välttymään vastaamasta kaikkiin kysymyksiin siitä, että kuinkas tässä nyt näin on voinut käydä, kun kaikki todennäköisyydet otetaan huomioon. Siksi he kokevat niin tärkeäksi suoltaa moista loogisesti pätemätöntä, oikeudetonta sontaa ympäristöönsä. Mutta kyseessä on pelkkä argumenttivirhe, ja jos joku uskoo tuollaisen vailla loogista oikeutusta olevan "argumentin" pätevyyteen, se kertoo vain uskojansa älyllises-loogisesta vajavaisuudesta sekä kritiikittömyydestä oman uskontokuntansa saarnaajien suoltaman kaiken sisällön suhteen.


    • lennukoira

      Kiitokset Faktaa kehiin upeesta vastaukseta Elämää kuoleman jälkeen.

      Jokainen täysjärkinen tajuaa, että kuoleman jälkeen ei ole mitään muuta kuin tuhkat uurnassa.

      Mites kun täällä maapallolla n,7.6 miljardia ihmistä ja näitä täys järkisiä ihmisiä maapallolla on
      vain n.1% ihmisistä .

      Voiko siis nämä 99 % ei täys järkistä ihmisetä olla väärässä, jos uskovat kuoleman jälkeiseen elämään ?

      • untor

        Söpölle Lennukoiralle: muistapas, että jukossa tyhmyys tiivistyy...


      • untor

        Sorry, kun "O" oli tipahtanut pois edellä. Siis joukossa tyhmyys tiivistyy.


      • lennukoira

        Näitä pieniä kirjoitusvirheitä tulee
        ja samalla väärin ymmärryksiä, mutta 1. kysymys aiheseen liittyen.

        Mitä tapahtuu kun muistisairas (dementikko) kuolee, koska hän on jo kadottanut tietoisuuden (minän) ?

        Voiko dementikon muisti palautua kuoleman jälkeen ?


      • Kiinnostunutaiheesta
        lennukoira kirjoitti:

        Näitä pieniä kirjoitusvirheitä tulee
        ja samalla väärin ymmärryksiä, mutta 1. kysymys aiheseen liittyen.

        Mitä tapahtuu kun muistisairas (dementikko) kuolee, koska hän on jo kadottanut tietoisuuden (minän) ?

        Voiko dementikon muisti palautua kuoleman jälkeen ?

        Niin hyvä kysymys?, onko dementia oire ihmisessä tässä ja nyt?, vai hänen sielussa?. Sielu joka jatkaa matkaa seuraavan elämään on käsitykseeni mukaan aineeton elävä olento joka poistuu ehjänä ihmisestä kuin hän kuolee.

        Mutta voin tietenkin olla väärässä.


      • Aivojen-tila

        Tunnetaan myös ilmiö "kuolemaa edeltävä selväjärkisyys", jossa aivoiltaan mössöä oleva Alzheimer-dementikko pystyy juuri ennen kuolemaansa kommunikoimaan asiat selväjärkisesti läheisilleen ja kuolee sitten pois. Vakava dementia näyttäisi siis olevan vain aivoihin liittyvä, aivojen rappeutumisen aiheuttama tila, eikä "sielun tila".

        Puolentoista minuutin filminpätkä tästä aiheesta. kertojana Harvardin neurologian professori Rudolph Tanzi:

        https://www.youtube.com/watch?v=ud77u9xuDro


      • Tieteentulokset
        Aivojen-tila kirjoitti:

        Tunnetaan myös ilmiö "kuolemaa edeltävä selväjärkisyys", jossa aivoiltaan mössöä oleva Alzheimer-dementikko pystyy juuri ennen kuolemaansa kommunikoimaan asiat selväjärkisesti läheisilleen ja kuolee sitten pois. Vakava dementia näyttäisi siis olevan vain aivoihin liittyvä, aivojen rappeutumisen aiheuttama tila, eikä "sielun tila".

        Puolentoista minuutin filminpätkä tästä aiheesta. kertojana Harvardin neurologian professori Rudolph Tanzi:

        https://www.youtube.com/watch?v=ud77u9xuDro

        Jos nyt rehellisiä ollaan niin Terminal Lucidity -ilmiön syntymekanismista ei pystytä sanomaan yhtään mitään. Tiedon puuttuessa se saa näyttää aivan siltä miksi sen haluaa kuvitella.

        Ilmiöstä on vain kourallinen raportteja, joten yleinen se ei ole. Sitä on tavattu 1-30 päivää ennen kuolemaa potilailla, joilla on ollut skitsofrenia, dementia, aivokasvain, aivoverenkiertohäiriö, aivokalvontulehdus tai muu vastaava neurologinen sairaus.


      • Empiir.tieteen-tulokset
        Tieteentulokset kirjoitti:

        Jos nyt rehellisiä ollaan niin Terminal Lucidity -ilmiön syntymekanismista ei pystytä sanomaan yhtään mitään. Tiedon puuttuessa se saa näyttää aivan siltä miksi sen haluaa kuvitella.

        Ilmiöstä on vain kourallinen raportteja, joten yleinen se ei ole. Sitä on tavattu 1-30 päivää ennen kuolemaa potilailla, joilla on ollut skitsofrenia, dementia, aivokasvain, aivoverenkiertohäiriö, aivokalvontulehdus tai muu vastaava neurologinen sairaus.

        Kyllä , mutta ilmiö on olemassaoleva ja havaittu. Jostain syystä jotkut (eräs arvio jopa 5-10%) selväjärkiintyvät vähän ennen kuolemaansa, ja nimenomaan vain silloin. Kerätyn datan mukaan 84% selittämättömällä tavalla selväjärkiintyvistä selväjärkiintyy viikon sisällä ennen kuolemaansa, ja 43% kuolinpäivänään. Mikään sattumatodennäköisyys ei sitä selitä.

        https://blogs.scientificamerican.com/bering-in-mind/one-last-goodbye-the-strange-case-of-terminal-lucidity/

        Kysymyshän tuossa yllä oli, onko sielu dementoitunut vaiko vain aivot, ja nämä tapaukset näyttäisivät viittaavan vaihtoehtoon "aivot". Aivan kuin aivosairauden aiheuttama sulkuverho jotenkin nostettaisiin pois edestä, ja henkilö voi kommunikoida kiitollisuutensa ja rakkautensa ennen poistumistaan maailmasta.

        https://www.huffingtonpost.com/stafford-betty/the-miracle-of-terminal-l_b_5863492.html


      • pah_
        Empiir.tieteen-tulokset kirjoitti:

        Kyllä , mutta ilmiö on olemassaoleva ja havaittu. Jostain syystä jotkut (eräs arvio jopa 5-10%) selväjärkiintyvät vähän ennen kuolemaansa, ja nimenomaan vain silloin. Kerätyn datan mukaan 84% selittämättömällä tavalla selväjärkiintyvistä selväjärkiintyy viikon sisällä ennen kuolemaansa, ja 43% kuolinpäivänään. Mikään sattumatodennäköisyys ei sitä selitä.

        https://blogs.scientificamerican.com/bering-in-mind/one-last-goodbye-the-strange-case-of-terminal-lucidity/

        Kysymyshän tuossa yllä oli, onko sielu dementoitunut vaiko vain aivot, ja nämä tapaukset näyttäisivät viittaavan vaihtoehtoon "aivot". Aivan kuin aivosairauden aiheuttama sulkuverho jotenkin nostettaisiin pois edestä, ja henkilö voi kommunikoida kiitollisuutensa ja rakkautensa ennen poistumistaan maailmasta.

        https://www.huffingtonpost.com/stafford-betty/the-miracle-of-terminal-l_b_5863492.html

        Oletat, että syy-seuraussuhde järkiintymisessä on niin päin, että ensin vaikeasti aivovaurioinen potilas selkiintyy ja sitten kuolee (kuolinsyyn ollessa ilmeisesti riippumaton sairauden kulusta?)

        Entä jos kysymys on syy-seuraussuhteesta niin, että potilas kykenee jostakin tuntemattomasta syystä järkiintymään jossakin sairauden vaiheessa ja tämä järkiintyminen aiheuttaa aivoissa sellaiset oireet, johon potilas menehtyy. Silloin on luonnollista, että potilas näyttää selkiintyvän juuri jonkin verran ennen kuolemaa ja tästä päättellään, että kuoleman läheisyys olisi syy potilaan selkiintymiselle.

        Mutta jos se järkiintyminen aiheuttaa kuoleman, niin eihän tuossa ole mitään ihmeellistä.


      • Empiir.tieteen-tulokset
        pah_ kirjoitti:

        Oletat, että syy-seuraussuhde järkiintymisessä on niin päin, että ensin vaikeasti aivovaurioinen potilas selkiintyy ja sitten kuolee (kuolinsyyn ollessa ilmeisesti riippumaton sairauden kulusta?)

        Entä jos kysymys on syy-seuraussuhteesta niin, että potilas kykenee jostakin tuntemattomasta syystä järkiintymään jossakin sairauden vaiheessa ja tämä järkiintyminen aiheuttaa aivoissa sellaiset oireet, johon potilas menehtyy. Silloin on luonnollista, että potilas näyttää selkiintyvän juuri jonkin verran ennen kuolemaa ja tästä päättellään, että kuoleman läheisyys olisi syy potilaan selkiintymiselle.

        Mutta jos se järkiintyminen aiheuttaa kuoleman, niin eihän tuossa ole mitään ihmeellistä.

        "Oletat, että syy-seuraussuhde järkiintymisessä on niin päin, että ensin vaikeasti aivovaurioinen potilas selkiintyy ja sitten kuolee (kuolinsyyn ollessa ilmeisesti riippumaton sairauden kulusta?)"

        En tehnyt mitään oletuksia mistään. Mutta noin tapahtuu: iso joukko (ulkoisesti) mieleltään vakavasti invalidisoituneita selkiintyy vähän ennen kuolemaansa.

        "Entä jos kysymys on syy-seuraussuhteesta niin, että ... "

        On se loogisesti mahdollista. Tosin siinä mahdollisuudessa on outoa se, miksi kuolemaa edeltävää selväjärkisyyttä ilmenee niin kirjavassa joukossa fysiologisia ja psykiatrisia patologioita. Jos kyseessä olisi vain yksi tauti jonka taudinkuvaan kuuluisi selväjärkisyys ennen kuolemaa , esittämäsi mahdollisuus näyttäisi jopa todennäköiseltä. Kun kuitenkin näitä patologioita on useita erilaisia, ja ne johtuvat erilaisista elimellisistä tai psykologisista syistä, on outoa, että kaikissa niissä tällaista tapahtuu selväjärkiintymistä juuri ennen kuolemaa.

        "Mutta jos se järkiintyminen aiheuttaa kuoleman, niin eihän tuossa ole mitään ihmeellistä."

        Mitään sellaista ei ole kuitenkaan osoitettu, eikä vakavasti otettavaksi tarkoitettuna hypoteesinä edes esitetty.

        Kuin mainitsit "ihmeellisyyden", niin huomattakoon, että esimerkiksi Alzheimer-tapauksissa selväjärkiintyminen on lääketieteellisesti täysin selittämätöntä, koska potilaat eivät yhtäkkiä kasvata itselleen miljoonia uusia aivosoluja, joilla kommunikoida, vaan elin on edelleen yhtä mössöä kuin ennenkin.

        Eräs oudoimmista tapauksista kuolemaa edeltävästä ulkoisesta tajuihinsa tulemisesta on vuonna 1922 kuolleen Käthe Ehmerin hyvin dokumentoitu tapaus, jota todistivat paikallisen mielisairaalan johtaja ja ylilääkäri, ja he kertoivat tapauksesta yleisöpuheissaan ja kirjoituksissaan. Käthe oli lapsuudestaan saakka ollut mentaalisesti vakavasti vammainen. Hän ahmi ruokansa, ei ollut sisäsiisti, äänteli ja murahteli kuin eläin, eikä milloinkaan ollut oppinut puhumaan yhtään ainoata sanaa. Lisäksi hän sai elämänsä aikana useita aivokalvontulehduksia, jotka vahingoittivat hänen aivokuorensa kudosta. Kun nainen teki kuolemaa jalan amputaation seurauksena, hän alkoi paikalle kuolemaa todistamaan kokoontuneen henkilökunnan edessä laulaa: "Missä sielu löytää kotinsa, rauhansa? Rauhan, rauhan, taivaallisen rauhan?" Siinä sitä on ihmeteltävää kerrakseen.


      • pah_
        Empiir.tieteen-tulokset kirjoitti:

        "Oletat, että syy-seuraussuhde järkiintymisessä on niin päin, että ensin vaikeasti aivovaurioinen potilas selkiintyy ja sitten kuolee (kuolinsyyn ollessa ilmeisesti riippumaton sairauden kulusta?)"

        En tehnyt mitään oletuksia mistään. Mutta noin tapahtuu: iso joukko (ulkoisesti) mieleltään vakavasti invalidisoituneita selkiintyy vähän ennen kuolemaansa.

        "Entä jos kysymys on syy-seuraussuhteesta niin, että ... "

        On se loogisesti mahdollista. Tosin siinä mahdollisuudessa on outoa se, miksi kuolemaa edeltävää selväjärkisyyttä ilmenee niin kirjavassa joukossa fysiologisia ja psykiatrisia patologioita. Jos kyseessä olisi vain yksi tauti jonka taudinkuvaan kuuluisi selväjärkisyys ennen kuolemaa , esittämäsi mahdollisuus näyttäisi jopa todennäköiseltä. Kun kuitenkin näitä patologioita on useita erilaisia, ja ne johtuvat erilaisista elimellisistä tai psykologisista syistä, on outoa, että kaikissa niissä tällaista tapahtuu selväjärkiintymistä juuri ennen kuolemaa.

        "Mutta jos se järkiintyminen aiheuttaa kuoleman, niin eihän tuossa ole mitään ihmeellistä."

        Mitään sellaista ei ole kuitenkaan osoitettu, eikä vakavasti otettavaksi tarkoitettuna hypoteesinä edes esitetty.

        Kuin mainitsit "ihmeellisyyden", niin huomattakoon, että esimerkiksi Alzheimer-tapauksissa selväjärkiintyminen on lääketieteellisesti täysin selittämätöntä, koska potilaat eivät yhtäkkiä kasvata itselleen miljoonia uusia aivosoluja, joilla kommunikoida, vaan elin on edelleen yhtä mössöä kuin ennenkin.

        Eräs oudoimmista tapauksista kuolemaa edeltävästä ulkoisesta tajuihinsa tulemisesta on vuonna 1922 kuolleen Käthe Ehmerin hyvin dokumentoitu tapaus, jota todistivat paikallisen mielisairaalan johtaja ja ylilääkäri, ja he kertoivat tapauksesta yleisöpuheissaan ja kirjoituksissaan. Käthe oli lapsuudestaan saakka ollut mentaalisesti vakavasti vammainen. Hän ahmi ruokansa, ei ollut sisäsiisti, äänteli ja murahteli kuin eläin, eikä milloinkaan ollut oppinut puhumaan yhtään ainoata sanaa. Lisäksi hän sai elämänsä aikana useita aivokalvontulehduksia, jotka vahingoittivat hänen aivokuorensa kudosta. Kun nainen teki kuolemaa jalan amputaation seurauksena, hän alkoi paikalle kuolemaa todistamaan kokoontuneen henkilökunnan edessä laulaa: "Missä sielu löytää kotinsa, rauhansa? Rauhan, rauhan, taivaallisen rauhan?" Siinä sitä on ihmeteltävää kerrakseen.

        Nyt esitit vain lisää oletuksia: että eri patologioissa olisi "samanlainen" järkiintyminen kuin muissakin. Tuskin. Taudin kulut ovat erilaisia erilaisissa taudeissa, joten niiden vertailu on erittäin haastavaa. Ei ole uskottavaa olettaa niitä samanlaisiksi.

        Selvästi joku haluaa esittää teorioita päästäkseen haluttuun lopputulokseen.


      • Tieteentulokset

        Vuolasta selittelyä tuntuu riittävän, ilman päätä tai häntää. Eikä ilmiö kovin yleiseltä vaikuta kun viimeinen löydetty Amerikan ihme on sadan vuoden takaa.


      • Empiir.tieteen-tulokset
        pah_ kirjoitti:

        Nyt esitit vain lisää oletuksia: että eri patologioissa olisi "samanlainen" järkiintyminen kuin muissakin. Tuskin. Taudin kulut ovat erilaisia erilaisissa taudeissa, joten niiden vertailu on erittäin haastavaa. Ei ole uskottavaa olettaa niitä samanlaisiksi.

        Selvästi joku haluaa esittää teorioita päästäkseen haluttuun lopputulokseen.

        "Nyt esitit vain lisää oletuksia: että eri patologioissa olisi "samanlainen" järkiintyminen kuin muissakin."

        Alkaa taas mennä naurettavaksi. En sanonut järkiintymisen "samanlaisuudesta tai "erilaisuudesta" yhtään mitään.


      • Empiir.tieteen-tulokset
        Tieteentulokset kirjoitti:

        Vuolasta selittelyä tuntuu riittävän, ilman päätä tai häntää. Eikä ilmiö kovin yleiseltä vaikuta kun viimeinen löydetty Amerikan ihme on sadan vuoden takaa.

        Mikä Amerikan ihme?


      • Tieteentulokset
        Empiir.tieteen-tulokset kirjoitti:

        Mikä Amerikan ihme?

        No tietenkin tuo löytämäsi vuoden 1922 Amerikan ihme. Suomessa dementia, aivokasvaimet ja aivoinfarkti ovat kansantauteja. Kun potilaita on Suomen hoitokodit väärällään niin luulisi noita ihmeitä löytyvän vaikka tältä viikolta ja kotipaikkakunnalta, jos ne kerta on noin yleisiä kuin mainostat.


      • Empiir.tieteen-tulokset
        Tieteentulokset kirjoitti:

        No tietenkin tuo löytämäsi vuoden 1922 Amerikan ihme. Suomessa dementia, aivokasvaimet ja aivoinfarkti ovat kansantauteja. Kun potilaita on Suomen hoitokodit väärällään niin luulisi noita ihmeitä löytyvän vaikka tältä viikolta ja kotipaikkakunnalta, jos ne kerta on noin yleisiä kuin mainostat.

        Kyllä voi yhteen lauseeseen saada mahtumaan melko monta virhettä, jos vain riittävän vahvaa tahtoa empiiristen ilmiöiden dissaamiseen riittää.

        1. Alle sata vuotta sitten tapahtunut, vuonna 1922 kuolleen Käthe Ehmerin tapaus ei tapahtunut Amerikassa,
        2. Vuoden 1922 tapaus ei ole viimeinen laatuaan.
        3. Itse asiassa termi "terminal lucidity" lanseerattiin vasta vuonna 2009 biologi Michael Nahmin toimesta, kun ilmiöstä oli tullut niin paljon raportteja, että sitä alettiin tieteellisesti tutkia.
        4. Brittiläisessä saattokodissa tehdyn tutkimuksen mukaan 70 % saattokodin hoitohenkilökunnasta oli kohdannut ilmiön. Luku saattaa otoksen pienuuden takia olla yläkanttiinkin, mutta joka tapauksessa tuollaisiakin lukuja voidaan tutkimuksessa kohdata.
        5. Wienin Yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan ilmiön esiintyvyys Alzheimer-potilailla on 5-10 %. Jälleen, tämäkin luku voi olla yläkanttiinkin, mutta joka tapauksessa tuollaisia lukuja voidaan yksittäisessä tutkimuksessa kohdata.


      • Tieteentulokset
        Empiir.tieteen-tulokset kirjoitti:

        Kyllä voi yhteen lauseeseen saada mahtumaan melko monta virhettä, jos vain riittävän vahvaa tahtoa empiiristen ilmiöiden dissaamiseen riittää.

        1. Alle sata vuotta sitten tapahtunut, vuonna 1922 kuolleen Käthe Ehmerin tapaus ei tapahtunut Amerikassa,
        2. Vuoden 1922 tapaus ei ole viimeinen laatuaan.
        3. Itse asiassa termi "terminal lucidity" lanseerattiin vasta vuonna 2009 biologi Michael Nahmin toimesta, kun ilmiöstä oli tullut niin paljon raportteja, että sitä alettiin tieteellisesti tutkia.
        4. Brittiläisessä saattokodissa tehdyn tutkimuksen mukaan 70 % saattokodin hoitohenkilökunnasta oli kohdannut ilmiön. Luku saattaa otoksen pienuuden takia olla yläkanttiinkin, mutta joka tapauksessa tuollaisiakin lukuja voidaan tutkimuksessa kohdata.
        5. Wienin Yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan ilmiön esiintyvyys Alzheimer-potilailla on 5-10 %. Jälleen, tämäkin luku voi olla yläkanttiinkin, mutta joka tapauksessa tuollaisia lukuja voidaan yksittäisessä tutkimuksessa kohdata.

        Empiirisestä tiedosta puheenollen, kerrottakoonpa, että omaan itse hieman yli 10 vuoden kokemuksen hoivatyön parista.

        Esimerkiksi vaikeaa Alzheimeria sairastava saattaa olla päivästä riippuen joskus täysin poissaoleva, joskus pirteä ja juttelee vieraittensa kanssa. Riippuen ehkä vähän sattuuko nukkumaan päivällä vai yöllä. Päivärytmihän tällaisilla yötä päivää pötköttävillä on toisinaan sekaisin kun päiväaktiviteetit rajoittuvat aamupesuun, makuuasennon kääntelyyn ja ruokailuihin. Yleensä kun joku läheinen tulee, vanhus piristyy enemmän tai vähemmän. Jokainen on oma tapauksensa, osa on hyväntuulisia, osa aggressiivisia, jotkut tasaisen apaattisia.

        Eikä vuosikausia hitaasti etenevä Alzheimer sinänsä tapa, vaan sen tekee heikkokuntoiselle vanhukselle jokin muu, pienikin vaiva. Jos potilaan kunto tipahtaa, siinä vaiheessa yleensä säädetään lääkitystä. Jos tilanne näyttää huonolta, silloin saatetaan pudottaa kaikki lääkkeet pois, antaen enää kipulääkitystä tarpeen mukaan. Tämä tavallisesti heilauttaa vanhuksen tilaa suuntaan tai toiseen. Omalla kokemuksella kyllä viime hetkilläkin piristyviä vanhuksia on, mutta mitään ihmetystä herättävää en ole vielä nähnyt, enkä ymmärrä edes mitä koko asian esiinottamisella yrität ylipäänsä perustella.


      • Empiir.tieteen-tulokset
        Tieteentulokset kirjoitti:

        Empiirisestä tiedosta puheenollen, kerrottakoonpa, että omaan itse hieman yli 10 vuoden kokemuksen hoivatyön parista.

        Esimerkiksi vaikeaa Alzheimeria sairastava saattaa olla päivästä riippuen joskus täysin poissaoleva, joskus pirteä ja juttelee vieraittensa kanssa. Riippuen ehkä vähän sattuuko nukkumaan päivällä vai yöllä. Päivärytmihän tällaisilla yötä päivää pötköttävillä on toisinaan sekaisin kun päiväaktiviteetit rajoittuvat aamupesuun, makuuasennon kääntelyyn ja ruokailuihin. Yleensä kun joku läheinen tulee, vanhus piristyy enemmän tai vähemmän. Jokainen on oma tapauksensa, osa on hyväntuulisia, osa aggressiivisia, jotkut tasaisen apaattisia.

        Eikä vuosikausia hitaasti etenevä Alzheimer sinänsä tapa, vaan sen tekee heikkokuntoiselle vanhukselle jokin muu, pienikin vaiva. Jos potilaan kunto tipahtaa, siinä vaiheessa yleensä säädetään lääkitystä. Jos tilanne näyttää huonolta, silloin saatetaan pudottaa kaikki lääkkeet pois, antaen enää kipulääkitystä tarpeen mukaan. Tämä tavallisesti heilauttaa vanhuksen tilaa suuntaan tai toiseen. Omalla kokemuksella kyllä viime hetkilläkin piristyviä vanhuksia on, mutta mitään ihmetystä herättävää en ole vielä nähnyt, enkä ymmärrä edes mitä koko asian esiinottamisella yrität ylipäänsä perustella.

        Lue taaksepäin. En ottanut tätä asiaa itse esiin, vaan vastasin kysymykseen. Eräs keskustelija kysyi, onko dementia aivoissa vai sielussa. Koska olen seurannut tutkimuksia tästä aiheesta, jaoin tiedossani olevan informaation kysyjälle. Ja informaatiohan oli se, että ainakin mitä Alzheimerin tautiin tulee, niin aivojen kunto ei näissä tapauksissa muutu, mutta henkilöstä tulee selväjärkinen. Siten sielussa ei näyttäisi olevan Alzheimer-tautia, vaikka aivot ovat edelleen Alzheimerin taudissa.

        Tarkoitukseni ei siis ollut millään tavoin vaikuttaa mihinkään osaan omista henkilökohtaisista uskomuksistasi.


      • Anonyymi
        lennukoira kirjoitti:

        Näitä pieniä kirjoitusvirheitä tulee
        ja samalla väärin ymmärryksiä, mutta 1. kysymys aiheseen liittyen.

        Mitä tapahtuu kun muistisairas (dementikko) kuolee, koska hän on jo kadottanut tietoisuuden (minän) ?

        Voiko dementikon muisti palautua kuoleman jälkeen ?

        Ei voi


    • Yleinen-ilmiö

      Näitä tapauksiahan on niin paljon, että tällainen "merkkien antaminen" muutenkin kuin vain läsnäoloin tunteen muodossa on aivan yleisesti tunnettu asia. Kellot pysähtelevät, lamput vilkkuvat ja sähkölaitteet reistailee. Omaiset heräävät sikeistä yöunistaan vainajan kuolinhetkellä. NDE-kokijoiden kertomuksissa toistuu maininta, että he ponnistuksetta ja viiveettä siirtyvät toiselle puolella maailmaakin läheistensä luokse samassa hetkessä, kun ajattelevat heitä, ja he yrittävät usein myös tehdä itsensä tiettäväksi läheisilleen kuoleman lähiaikoina. Ilta-Sanomien artikkelissa on aiheesta ihan hyvä juttu. Tosin pakollinen nk. "skeptikko" on täytynyt väenvängällä ängetä juttuun mukaan samaan tapaan kuin toisenlaisessa maailmassa kreationistilta pitäisi aina kysyä kommenttia aivan joka asiaan, jota kreationistin tiedetään jo periaatteessakin vastustavan ...

      https://www.is.fi/hyvaolo/art-2000001237342.html

      Tietenkin, koska vainajien kuolinaikojen ja teknologian reistailujen yhteydestä ei ole tehty tilastollista todennäköisyystutkimusta, kyseessä on toistaiseksi vain laaja anekdoottikokoelma. Kuitenkin se, että aiheesta on niinkin laaja anekdoottikokoelma, kertoo jo jotakin. Ehkäpä tästäkin tehdään jossain vaiheessa tutkimus, jossa mahdollisesti osoittautuu, että tilastollisten todennäköisyyksien valossa pelkät sattumat eivät riitä selittämään tapahtuneiden reistailujen määrän lisääntymistä suhteessa vainajien kuolinaikoihin, vaikka asiaa kontrolloitaisiin kaikkien kuviteltavissa olevien muuttujien suhteen. Täytyy muistaa, että NDE:ssäkin oli vuosikymmeniä kyse "vain anekdooteista", mutta tutkimuksissa osoittautui, että anekdooteilla on todellinen pohja.

      Kommentoinpa huvikseni tuota artikkelin "skeptikkoa":

      "Suomen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Toni Pietilä vastaa kysymykseen ensin yksityishenkilönä. – Ihmisillä on aina uskomuksia liittyen kuolemaan ja tämä on yksi niistä. Vaikka käytäntö on osoittanut toista, kyse on niin vahvasta uskomuksesta, ettei sen kierto katkea helposti, hän toteaa."

      Ihmisillä ei ole esiintynyt kuolemaan liittyviä uskomuksia kellojen pysähtymisestä ennen kuin sellaista ilmiötä on tapahtunut. Tämä anekdoottikokoelma on syntynyt kokemuksista. Käytäntö EI ole osoittanut, että kellot eivät pysähtele kuolinhetkillä, kuten Pietilä väittää. Päinvastoin. Ilman käytännön kokemuksia näitäkään tarinoita ei olisi.

      "Antiikkikelloseppänä Pietilä muistuttaa, ettei kello pysähdy ennen kuin sen jouselta loppuu voima tai siihen tulee vikaa."

      Niin voi asennoitua ja uskoa sataprosenttisesti todeksi, mutta kokemukset osoittavat, että Pietilän vahva etukäteisuskomus ei pidäkään paikkaansa, koska niin vain kellot ovat pysähdelleet ja lähteneet uudelleen käyntiin ilman jousen voiman loppumista tai hajoamista.

      "– Ei sellaista tapahdu, että kun henkilö kuolee, kello siihen silmänräpäykseen ilman syytä pysähtyisi. Henkisen maailman asiat eivät kelloihin vaikuta, vaikka välillä siltä tuntuisikin."

      No jos asioiden oikean laidan jo etukäteen tietävä Pietilä niin sanoo....

      "Tuhansien vuosien aikaisessa ajanmittauksen historiassa olisi varmasti viitteitä moiseen."

      No mutta tässähän niitä viitteitä on. Kuinka se jäi Pietilältä näkemättä, vaikka se on nimenomaan puheenaiheena?

      "Turvallisin mielin voidaan ajatella, ettei rajan takaa päästä kelloihin vaikuttamaan, vaikka tarvetta ja halua olisikin. Kello on mekaaninen laite ja toimii fysiikan lakien mukaan, ja jos selitystä pysähtymiselle ei löydy, silloin ei ole katsottu tarpeeksi tarkkaan, hän painottaa."

      Tämän tyyppiset geneeriset ja falsifioimattomissa olevat väitteet tyhjentävät aiheen kuin aiheen tyyliin: 'salaliitto on kaiken takana, ja jos sitä ei löydetä, ei ole vain katsottu tarpeeksi tarkkaan.'

      Mielenkiintoista kuitenkin, että Pietilä näyttäisi hyväksyvän "rajan takaisten" vaikuttamistarpeiden ja -halujen olemassaolon, eli uskovan kuolemanjälkeiseen elämään. Eikö Pietilä ollutkaan materialisti? Ehkä hän haluaakin vain täyspitävän ja vuotamattoman rajan olemassaolon kahden eri alueen välille?

      • Tieteentulokset

        Skeptikoista puheenollen, meille skeptikoille on ominaista analyyttinen ajattelu. Paranormaaliin uskoville on ominaista intuitiivinen ajattelu.

        Tutkimuksissa on vahvistettu keskivahva/vahva korrelaatio paranormaalin, salaliittoteorioihin ja pseudotieteelliseen huuhaaseen uskomisen välillä. Jos uskoo yhteen noista niin kaikki muukin huuhaa kelpaa.

        "Very little research has investigated whether believing in paranormal, conspiracy, and pseudoscientific claims are related, even though they share the property of having no epistemic warrant. The present study investigated the association between these categories of epistemically unwarranted beliefs. Results revealed moderate to strong positive correlations between the three categories of epistemically unwarranted beliefs, suggesting that believers in one type tended to also endorse other types." http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/acp.3042/full

        Toinen tutkimus osoittaa, että yliluonnolliseen uskovilla on usein huono käsitys siitä miten reaalimaailma toimii.

        "The results showed that supernatural beliefs correlated with all variables that were included, namely, with low systemizing, poor intuitive physics skills, poor mechanical ability, poor mental rotation, low school grades in mathematics and physics, poor common knowledge about physical and biological phenomena, intuitive and analytical thinking styles, and in particular, with assigning mentality to non-mental phenomena." http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/acp.3248/full

        Tämä nyt ei tietenkään yleisty kaikkiin ihmisiin eikä pidä ottaa henkilökohtaisesti, mutta tällaista hyvin vahvaa korrelaatiota tutkimuksissa löytyy.


      • Empiir.tieteen-tulokset
        Tieteentulokset kirjoitti:

        Skeptikoista puheenollen, meille skeptikoille on ominaista analyyttinen ajattelu. Paranormaaliin uskoville on ominaista intuitiivinen ajattelu.

        Tutkimuksissa on vahvistettu keskivahva/vahva korrelaatio paranormaalin, salaliittoteorioihin ja pseudotieteelliseen huuhaaseen uskomisen välillä. Jos uskoo yhteen noista niin kaikki muukin huuhaa kelpaa.

        "Very little research has investigated whether believing in paranormal, conspiracy, and pseudoscientific claims are related, even though they share the property of having no epistemic warrant. The present study investigated the association between these categories of epistemically unwarranted beliefs. Results revealed moderate to strong positive correlations between the three categories of epistemically unwarranted beliefs, suggesting that believers in one type tended to also endorse other types." http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/acp.3042/full

        Toinen tutkimus osoittaa, että yliluonnolliseen uskovilla on usein huono käsitys siitä miten reaalimaailma toimii.

        "The results showed that supernatural beliefs correlated with all variables that were included, namely, with low systemizing, poor intuitive physics skills, poor mechanical ability, poor mental rotation, low school grades in mathematics and physics, poor common knowledge about physical and biological phenomena, intuitive and analytical thinking styles, and in particular, with assigning mentality to non-mental phenomena." http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/acp.3248/full

        Tämä nyt ei tietenkään yleisty kaikkiin ihmisiin eikä pidä ottaa henkilökohtaisesti, mutta tällaista hyvin vahvaa korrelaatiota tutkimuksissa löytyy.

        "Skeptikoista puheenollen, meille skeptikoille on ominaista analyyttinen ajattelu."

        Kyllähän se niin on, että aidoille skeptikoille tosiaan on tyypillistä analyyttinen ajattelu. Lisäksi heille on ominaista myös kriittinen ajattelu, jossa maailmankuva ei ole dogmaattisesti hirtetty kiinni, vaan maailmankuvan annetaan muokkautua myös todisteiden ja datan mukana.

        Nykymaailmassa vain näyttää käyneen niin, että nimityksen "skeptikko" ovat omineet itselleen dogmaattiset materialistit, jotka eivät lainkaan kyseenalaista omia uskomuksiaan. Monet heistä eivät ole valmiita vaihtamaan niitä minkään todisteiden valossa. Heidän todellinen asenteensa on: "En hyväksy X:ää enkä milloinkaan tule hyväksymäänkään, riippumatta siitä mihin todisteet osoittavat". Eivät he tietenkään sitä juuri milloinkaan noin sano, ja tuskin myöntävät itselleenkään asian olevan niin.

        Monet tällaisista pseudoskeptikoista tulevat jotakin aihetta koskeviin väittelytilaisuuksiin ja haastatteluihin vain geneerisillä argumenteilla varustettuina. He eivät edes tutustu ilmiötä X koskeviin todisteisiin, koska he oikeinajattelijoina jo valmiiksi "tietävät", että ilmiötä X ei ole eikä voi olla olemassa. Nk. "skeptikkojärjestöt" ovatkin nykyään lähinnä järjestöjä, joiden ensisijainen tehtävä on tosiasiallisesti puolustaa materialismin linnaketta.

        ""Very little research has investigated whether believing in paranormal, conspiracy, and pseudoscientific claims are related, even though they share the property of having no epistemic warrant."

        Mutta tässähän näkyy jo heti tuo dogmaattinen asenne: 'paranormaali' näytetään jo valmiiksi leimattavan vailla episteemistä oikeutusta olevaksi, vaikka todisteita erilaisista 'paranormaaleista' ilmiöistä on olemassa. Itse pseudoskepujen mahtihahmo Richard Wiseman myöntää, että eräät 'paranormaalit' ilmiöt on normaalien tieteen kriteerien mukaan osoitettu todeksi; se vain ei hänen mukaansa riitä.

        Mitä erilaisiin salaliittoteorioihin tulee, niin niihin uskominen ja niiden viljely näyttää olevan valitettavan yleistä sellaisissa ihmisissä, jotka psykologisista syistään haluavat tehdä pesäeroa vallitseviin ajattelutapoihin, ja niin tehdessään he usein ampuvat reilusti yli ja ohi maalin. Mutta myös esim. NDE-todisteiden esiintullessa materialistipiireistäkin kuului lausahduksia, joiden mukaan jonkinlainen tutkijoiden, lääkintähenkilökunnan ja potilaiden salaliitto tehtailee näitä todisteita. Eräs pseudoskepo tuli aikoinaan sanoneeksi suoraan, että hän mieluummin uskoo sellaiseen salaliittoon kuin tietoisuuteen kehon ulkopuolella ja jatkumiseen kuoleman jälkeen. (Mikään todiste ei silloin voi hänen päätään kääntää, koska asia voidaan selittää salaliitolla.)

        Pseudotieteellisen väitteen kriteerejä tuossa tiivistelmässä ei määritellä, ja en ryhdy koko paperia näkemättä spekuloimaan, mitä paperin tekijät ovat tarkoittaneet. Huomattakoon kuitenkin, että näiden "skeptikko"järjestöjen väitteet täyttävät monesti pseudotieteen kriteerit, kun pseudotiede määritellään seuraavasti:

        Pseudoscience consists of statements, beliefs, or practices that are claimed to be scientific and factual, in the absence of evidence gathered and constrained by appropriate scientific methods. https://en.wikipedia.org/wiki/Pseudoscience

        Vapaa suomennos: Pseudotiede koostuu väittämistä, uskomuksista ja toimintatavoista, joiden väitetään olevan tieteellisiä ja faktuaalisia, vaikka tieteellisellä menetelmällä hankittuja todisteita niiden tueksi ei olisikaan.

        Tuo toinen paperi puolestaan, jossa on mukana tällaisista väittämistä hyvin tunnetuksi tullut Marjaana Lindeman, huomioi kolikosta vain yhden puolen mutta ei lainkaan toista puolta. Tämä toinen puoli on mielestäni jopa paljon paisuneempi ja taatusti isompi ongelma planeetalle ja sen elämälle kuin ensimmäinen puoli.

        Lindemanin teesien mukaan 'yliluonnollisiin' väitteisiin uskovat liittävät mentaalisuutta sellaisiin asioihin, jotka voidaan kategorisoida mekaanisiksi, kuten joen virtaaminen. Jossain määrin niin varmasti onkin, mutta täytyy huomata, että etenkin jyrkimmissä materialistipiireissä pyritään puolestaan kiistämään koko mentaalisuus ja tietoisuus ja niiden olemassaolo, tai niiden vaikutus esim. elollisten olioiden toimiin. He pyrkivät tekemään kaikesta vääjäämätöntä mekanistista raksutusta, ja näkemään ihmisen ja kaikki muutkin elolliset olennot vain koneina. Jostakin syystä Lindeman ei mainitse lainkaan 'kategoriavirheen' (Lindemanin itse käyttämä termi) tätä puolta , jossa mentaalisen kategoriaan kuuluvista asioista tehdään mekanistisia. Miksi ei? Katsooko hän, että sellainen ei ole 'kategoriavirhe' lainkaan, mutta ensimmäinen on? Vai eikö asia vain tullut mieleen?


      • Tieteentulokset
        Empiir.tieteen-tulokset kirjoitti:

        "Skeptikoista puheenollen, meille skeptikoille on ominaista analyyttinen ajattelu."

        Kyllähän se niin on, että aidoille skeptikoille tosiaan on tyypillistä analyyttinen ajattelu. Lisäksi heille on ominaista myös kriittinen ajattelu, jossa maailmankuva ei ole dogmaattisesti hirtetty kiinni, vaan maailmankuvan annetaan muokkautua myös todisteiden ja datan mukana.

        Nykymaailmassa vain näyttää käyneen niin, että nimityksen "skeptikko" ovat omineet itselleen dogmaattiset materialistit, jotka eivät lainkaan kyseenalaista omia uskomuksiaan. Monet heistä eivät ole valmiita vaihtamaan niitä minkään todisteiden valossa. Heidän todellinen asenteensa on: "En hyväksy X:ää enkä milloinkaan tule hyväksymäänkään, riippumatta siitä mihin todisteet osoittavat". Eivät he tietenkään sitä juuri milloinkaan noin sano, ja tuskin myöntävät itselleenkään asian olevan niin.

        Monet tällaisista pseudoskeptikoista tulevat jotakin aihetta koskeviin väittelytilaisuuksiin ja haastatteluihin vain geneerisillä argumenteilla varustettuina. He eivät edes tutustu ilmiötä X koskeviin todisteisiin, koska he oikeinajattelijoina jo valmiiksi "tietävät", että ilmiötä X ei ole eikä voi olla olemassa. Nk. "skeptikkojärjestöt" ovatkin nykyään lähinnä järjestöjä, joiden ensisijainen tehtävä on tosiasiallisesti puolustaa materialismin linnaketta.

        ""Very little research has investigated whether believing in paranormal, conspiracy, and pseudoscientific claims are related, even though they share the property of having no epistemic warrant."

        Mutta tässähän näkyy jo heti tuo dogmaattinen asenne: 'paranormaali' näytetään jo valmiiksi leimattavan vailla episteemistä oikeutusta olevaksi, vaikka todisteita erilaisista 'paranormaaleista' ilmiöistä on olemassa. Itse pseudoskepujen mahtihahmo Richard Wiseman myöntää, että eräät 'paranormaalit' ilmiöt on normaalien tieteen kriteerien mukaan osoitettu todeksi; se vain ei hänen mukaansa riitä.

        Mitä erilaisiin salaliittoteorioihin tulee, niin niihin uskominen ja niiden viljely näyttää olevan valitettavan yleistä sellaisissa ihmisissä, jotka psykologisista syistään haluavat tehdä pesäeroa vallitseviin ajattelutapoihin, ja niin tehdessään he usein ampuvat reilusti yli ja ohi maalin. Mutta myös esim. NDE-todisteiden esiintullessa materialistipiireistäkin kuului lausahduksia, joiden mukaan jonkinlainen tutkijoiden, lääkintähenkilökunnan ja potilaiden salaliitto tehtailee näitä todisteita. Eräs pseudoskepo tuli aikoinaan sanoneeksi suoraan, että hän mieluummin uskoo sellaiseen salaliittoon kuin tietoisuuteen kehon ulkopuolella ja jatkumiseen kuoleman jälkeen. (Mikään todiste ei silloin voi hänen päätään kääntää, koska asia voidaan selittää salaliitolla.)

        Pseudotieteellisen väitteen kriteerejä tuossa tiivistelmässä ei määritellä, ja en ryhdy koko paperia näkemättä spekuloimaan, mitä paperin tekijät ovat tarkoittaneet. Huomattakoon kuitenkin, että näiden "skeptikko"järjestöjen väitteet täyttävät monesti pseudotieteen kriteerit, kun pseudotiede määritellään seuraavasti:

        Pseudoscience consists of statements, beliefs, or practices that are claimed to be scientific and factual, in the absence of evidence gathered and constrained by appropriate scientific methods. https://en.wikipedia.org/wiki/Pseudoscience

        Vapaa suomennos: Pseudotiede koostuu väittämistä, uskomuksista ja toimintatavoista, joiden väitetään olevan tieteellisiä ja faktuaalisia, vaikka tieteellisellä menetelmällä hankittuja todisteita niiden tueksi ei olisikaan.

        Tuo toinen paperi puolestaan, jossa on mukana tällaisista väittämistä hyvin tunnetuksi tullut Marjaana Lindeman, huomioi kolikosta vain yhden puolen mutta ei lainkaan toista puolta. Tämä toinen puoli on mielestäni jopa paljon paisuneempi ja taatusti isompi ongelma planeetalle ja sen elämälle kuin ensimmäinen puoli.

        Lindemanin teesien mukaan 'yliluonnollisiin' väitteisiin uskovat liittävät mentaalisuutta sellaisiin asioihin, jotka voidaan kategorisoida mekaanisiksi, kuten joen virtaaminen. Jossain määrin niin varmasti onkin, mutta täytyy huomata, että etenkin jyrkimmissä materialistipiireissä pyritään puolestaan kiistämään koko mentaalisuus ja tietoisuus ja niiden olemassaolo, tai niiden vaikutus esim. elollisten olioiden toimiin. He pyrkivät tekemään kaikesta vääjäämätöntä mekanistista raksutusta, ja näkemään ihmisen ja kaikki muutkin elolliset olennot vain koneina. Jostakin syystä Lindeman ei mainitse lainkaan 'kategoriavirheen' (Lindemanin itse käyttämä termi) tätä puolta , jossa mentaalisen kategoriaan kuuluvista asioista tehdään mekanistisia. Miksi ei? Katsooko hän, että sellainen ei ole 'kategoriavirhe' lainkaan, mutta ensimmäinen on? Vai eikö asia vain tullut mieleen?

        Kun olki... köh eikun mielipiteitä lennähtelee noin ansiokkaasti ja vielä keskellä yötä, niin laitetaanpas kommentoitavaksi vielä pari muutakin tuoretta tutkimusta...

        Eräs toinen raportti kertoo, että paranormaaliin uskovilla on huomattavasti vahvempi taipumus luottaa omiin päätöksiinsä, vaikka ne perustuvat tulkinnanvaraiseen tietoon. Joten kun mutu tuntumaan perustuvaan uskomukseen on lukittauduttu, siitä sen jälkeen vähemmän todennäköisesti luovutaan.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25036936

        Vaivaako stressi? Stressin on todettu lisäävän alttiutta paranormaaleille uskomuksille. Huomionarvoista on, että stressi yhdistettynä rationaaliseen ajattelutapaan lisää huomattavasti yliluonnolliseen uskomista.
        https://researchonline.jcu.edu.au/38015/

        Tällaisia vahvoja korrelaatioita tällä kertaa.


      • Empiir.tieteen-tulokset
        Tieteentulokset kirjoitti:

        Kun olki... köh eikun mielipiteitä lennähtelee noin ansiokkaasti ja vielä keskellä yötä, niin laitetaanpas kommentoitavaksi vielä pari muutakin tuoretta tutkimusta...

        Eräs toinen raportti kertoo, että paranormaaliin uskovilla on huomattavasti vahvempi taipumus luottaa omiin päätöksiinsä, vaikka ne perustuvat tulkinnanvaraiseen tietoon. Joten kun mutu tuntumaan perustuvaan uskomukseen on lukittauduttu, siitä sen jälkeen vähemmän todennäköisesti luovutaan.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25036936

        Vaivaako stressi? Stressin on todettu lisäävän alttiutta paranormaaleille uskomuksille. Huomionarvoista on, että stressi yhdistettynä rationaaliseen ajattelutapaan lisää huomattavasti yliluonnolliseen uskomista.
        https://researchonline.jcu.edu.au/38015/

        Tällaisia vahvoja korrelaatioita tällä kertaa.

        Jos itse käyt jo kymmeneltä nukkumaan, jotta ehdit tyydyttää 16 tunnin yöunen tarpeesi päästäksesi ylös sängystä ennen kello 14:ää lauantai-iltapäivällä, niin ehkäpä viikonloppuna kello 0:07 kirjoitettu viesti on näkökulmastasi niin käsittämättömän myöhäinen, että asia kannattaa todellakin tuoda esiin. Mutta todettakoon, että kovin köyhäksi näyttävät käyvän uskonsoturin eväät ennen täyttä loppumistaan.

        Muutenkin voidaan todeta, että skeptikoiksi itseään nimittäville pseudoskeptikoille on tyypillistä tuupata ketjut täyteen aineistoa, jotka eivät liity itse ketjun aiheeseen, koska asiakeskustelun puolella he eivät pääse juhlimaan. Näin ei ole siksi, että he olisivat jotenkin tavattoman typeriä, vaan vain siksi, että todellisen empiirisen tieteen (erotuksena materialismista, jota he kutsuvat "tieteeksi") tarjoama aineisto ei käytännössä koskaan tue heidän vakaita ja muuttumattomia uskomuksiaan.

        Mitä tulee noihin ketjun aiheeseen liittymättömiin tutkimuksiin, jotka tuotiin tänne todennäköisesti vain tarkoituksena leimata 'paranormaaliin' ja 'yliluonnolliseen' 'uskovat' jotenkin järjeltään jälkijättöisiksi kakkosluokan kansalaisiksi, niin todettakoon, että nuo kaksi tutkimusta menevät keskenään melko paljon ristiin. Ensimmäisen tarkoittama viesti on, että 'paratyypin' latvakakkoset eivät paljoakaan analysoi, ja toisessa todetaan tämän kanssa ristiriitaisesti, että 'paranormaaleja' uskomuksia esiintyy kaikkein eniten juuri rationaalisen ajattelutyypin ihmisissä, joilla on lisäksi stressiä.

        Näkemättä, mikä on tutkimuksessa viitatun stressin taustalla, on mahdotonta ottaa mitään kantaa asiaan. Tuollaisista tutkimuksista tulee helposti "jäätelönsyönnin lisääntyminen aiheuttaa hukkumiskuolemia"-tyylistä tavaraa, jos tarkempaa analyysiä ei esitetä. Syynä rationaalisen ajattelun, 'paranormaalien uskomusten' ja stressin kolmiyhteyteenhän voisi olla aivan hyvin se, että rationaalisella ajattelulla (varsinkin sellaisella, joka on luopunut apriorisista dogmeista) on ensinnäkin taipumusta tuottaa keskimääräistä todempaa uskomusta ja toisaalta saattaa ihmisiä sellaisiin tehtäviin, joissa heillä on paljon työtä, vastuuta ja niiden usein mukanaan tuomaa stressiä. Sitä vastoin ihmiset, jotka turvautuvat turvallisiin apriorisiin dogmeihin ja "tietävät" kaiken jo lukkoonlyötynä valmiiksi, vain stressittömästi lallattelevat.

        No tämä enemmänkin kevyenä heittona, jota ei ole tarkoitus ottaa millään lailla vakavasti, mutta stressin merkitys ei todellakaan valjennut tiivistelmäsivusta. Kun kerran toit tuon tutkimuksen esiin, niin olet tietenkin tutustunut siihen hyvin ja tunnet sen sisällön, joten kerropa, miten stressiä ja sen roolia em. kolmiyhteydessä analysoitiin.

        Lopuksi todettakoon, että käytetyt termit 'paranormaali' ja 'yliluonnollinen' ovat tietenkin pejoratiiviseksi tarkoitettuja, arvottavia. En mitenkään samaistu noiden termien kanssa, ja voidaankin todeta, että tavallisen ihmisen perspektiivistä katsottuna noita termejä viljelevien ihmisten uskomukset vaikuttavat lähinnä 'subnormaaleilta' ja 'aliluonnollisilta'.


      • Tieteentulokset

        "...niin todettakoon, että nuo kaksi tutkimusta menevät keskenään melko paljon ristiin"

        Eivät mene, vaan ne analysoivat ihmisten erilaisten piirteitten ja tunnetilojen vaikutuksia uskomuksiin. Stresssitila voi haitata rationaalista ajattelua, senhän tuosta jälkimmäisstä tutkimuksesta voi päätellä. Uskomusten syntyyn ja vakauteen vaikuttaa tuntematon määrä parametreja. Eikä tässä ole tarkoitus leimata yhtään ketään eikä mennä henkilökohtaisuuksiin.

        Jos et pidä tutkimusten tuloksista niin miksi ampua viestintuojaa. Voithan aina pysyä neutraalisti asiassa ja kaivaa esiin tutkimuksia, jotka puolustavat omaa näkökantaasi :)


      • Empiir.tieteen-tulokset
        Tieteentulokset kirjoitti:

        "...niin todettakoon, että nuo kaksi tutkimusta menevät keskenään melko paljon ristiin"

        Eivät mene, vaan ne analysoivat ihmisten erilaisten piirteitten ja tunnetilojen vaikutuksia uskomuksiin. Stresssitila voi haitata rationaalista ajattelua, senhän tuosta jälkimmäisstä tutkimuksesta voi päätellä. Uskomusten syntyyn ja vakauteen vaikuttaa tuntematon määrä parametreja. Eikä tässä ole tarkoitus leimata yhtään ketään eikä mennä henkilökohtaisuuksiin.

        Jos et pidä tutkimusten tuloksista niin miksi ampua viestintuojaa. Voithan aina pysyä neutraalisti asiassa ja kaivaa esiin tutkimuksia, jotka puolustavat omaa näkökantaasi :)

        " Stresssitila voi haitata rationaalista ajattelua, senhän tuosta jälkimmäisstä tutkimuksesta voi päätellä."

        Ja "rationaalisen ajattelun haittaaminen" tarkoittaa tietenkin sellaisten asioiden mahdollisuuden hyväksymistä, jotka itse torjut suoralta kädeltä pelkkien materialististen ennakko-oletustesi turvin.

        Totta tietysti on, että stressi käytännössä haittaa rationaalista ajattelua esim. tiettyjen asioiden huomiotta jättämisen muodossa, mutta stressin mentyä ohi ja mielen ollessa stressittömässä tilassa myös stressistä johtuneet ajattelun virheet tulevat havaituksi ja oikaistuksi. Mitä itse olen itseäni tarkkaillut, niin omalla kohdallani stressillä tai levollisuudella ei näytä olleen mitään vaikutusta ontologisia väitteitä koskevaan asioiden rationaaliseen arviointiprosessiin. Jos väitteesi pitäisi paikkansa, niin minusta pitäisi tulla enemmän materialistisia teesejä kritiikittömästi nielaiseva ollessani rentoutunut. Niin ei näytä käyneen, vaan jostain syystä todistamattomat materialistiset oletukset näyttäytyvät stressivapaanakin ollessani edelleen vain todistamattomina oletuksina. Materialistiset teesit kyseenalaiseksi asettava maailmasta kerätty tosiasiallinen empiirinen data näyttää rentoutuneenakin edelleen pysyvän maailmasta kerättynä tosiasiallisena empiirisenä datana.

        Henkisillä harjoituksilla, kuten meditaatiolla, voidaan lievittää stressiä ja edistää mielen levollisuutta. Meditaation ei kuitenkaan kerrota lisänneen maailmassa materialismia, päinvastoin kuin mitä teesistäsi seuraisi.


      • Empiir.tieteen-tulokset kirjoitti:

        " Stresssitila voi haitata rationaalista ajattelua, senhän tuosta jälkimmäisstä tutkimuksesta voi päätellä."

        Ja "rationaalisen ajattelun haittaaminen" tarkoittaa tietenkin sellaisten asioiden mahdollisuuden hyväksymistä, jotka itse torjut suoralta kädeltä pelkkien materialististen ennakko-oletustesi turvin.

        Totta tietysti on, että stressi käytännössä haittaa rationaalista ajattelua esim. tiettyjen asioiden huomiotta jättämisen muodossa, mutta stressin mentyä ohi ja mielen ollessa stressittömässä tilassa myös stressistä johtuneet ajattelun virheet tulevat havaituksi ja oikaistuksi. Mitä itse olen itseäni tarkkaillut, niin omalla kohdallani stressillä tai levollisuudella ei näytä olleen mitään vaikutusta ontologisia väitteitä koskevaan asioiden rationaaliseen arviointiprosessiin. Jos väitteesi pitäisi paikkansa, niin minusta pitäisi tulla enemmän materialistisia teesejä kritiikittömästi nielaiseva ollessani rentoutunut. Niin ei näytä käyneen, vaan jostain syystä todistamattomat materialistiset oletukset näyttäytyvät stressivapaanakin ollessani edelleen vain todistamattomina oletuksina. Materialistiset teesit kyseenalaiseksi asettava maailmasta kerätty tosiasiallinen empiirinen data näyttää rentoutuneenakin edelleen pysyvän maailmasta kerättynä tosiasiallisena empiirisenä datana.

        Henkisillä harjoituksilla, kuten meditaatiolla, voidaan lievittää stressiä ja edistää mielen levollisuutta. Meditaation ei kuitenkaan kerrota lisänneen maailmassa materialismia, päinvastoin kuin mitä teesistäsi seuraisi.

        Tutkimukset mielipiteitten tukena edelleen loistavat poissaolollaan, mielipiteitten jäädessä pelkiksi mielipiteiksi.

        Myös Donald Trump on tunnettu taidostaan puhua sujuvasti sontaa, bullshittiä. Miksi BS uppoaa Trumpin kannattajiin? Tutkimuksen mukaan syynä on, että he eivät kykene tunnistamaan vailla sisältöä ja logiikkaa olevaa BS:ää, vaan luulevat sitä syvällistä merkitystä sisältäväksi viisaudeksi.
        http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0153419

        Syynä tähän on tutkimusten mukaan vajaaälyisyys. Lauseista löydetään syvää merkitystä, vaikka sisällyksetöntä BS:ää tuotettaisiin satunnaisella lausegeneraattorilla. Ei ole yllätys, että sama porukka on eniten taipuvainen uskomaan myös paranormaaliin ja salaliittoteorioihin.
        http://www.independent.co.uk/news/science/scientists-find-a-link-between-low-intelligence-and-acceptance-of-pseudo-profound-bulls-a6757731.html

        On hyvin ymmärrettävää, että vajavainen kyky rationaaliseen ajatteluun johtaa vinksahtaneisiin käsityksiin. Kuten tuo edellinen tutkimus osoitti, rationaalisen ajattelun häiriintyminen stressin takia voi johtaa lisääntyneeseen paranormaaliin, salaliittoihin ja muuhun vastaavaan shaisseen uskomiseen.

        Mutta miksi joillakin älykkäillä, rationaaliseen ajatteluun kykenevilläkin esiintyy samaa vinoumaa? Tuore tutkimus osoittaa, että skeptisyys paranormaaleja ja muita vailla perusteita olevia uskomuksia ei vaadi ainoastaan riittäviä kognitiivisia kykyjä, vaan myös motivaation arvostaa kykyään rationaaliseen ajatteluun.
        https://today.uic.edu/high-cognitive-ability-not-a-safeguard-from-conspiracies-paranormal-beliefs


    • Yllättävällä tavalla ilman lääkärin apua parantuneet tai "kuoleman rajala käyneet" ihmiset eivät ole ensimäisenä näille sivuille kirjoittelemassa. Juuri siksikin kun tiedetään kuinka paniikinomaisesti torjutaan ja pilkataan.
      Sitä olen aiemminkin kysellyt mikä selittää sen ehdotoman kieltämisen tarpeen. Mitä selainen mieli pelkää joka ehdottomasti kieltää kaverin kokemuksen? Mitä silloin menettää? Juuri se armoton pilkka ja kielto kertoo että kyseinen jutu koskeata kieltäjää johonkin tiedostamatomaan, hallitsemattomaan?
      Dementikoista puhuttiin tuossa ylempänä. Yksi kokemus minulta. Iäkäs pariskunta, vaimo puhumaton dementikko useita vuosia. Mise kuoli, vaimon muisti palautui melkoisen "normaliksi" alkoi puhelemaan, tiesi itsenä ja kommunikoi asioistaan ja parin viikon jälkeen kuoli. Siis pari viikkoa likimain tavallista elämää. Eikä kelläään läheisellä ole pienintäkään tarvetta tulla tällaisille sivuille rehentelemään, pilkattavaksi.
      Minulla on selitys tilanteeseen mutta on turha tulla kyselemään. Se näkee joka elää.

    • Lasten-suusta
      • MEläjä

        Olisikohan niin, että lapsille kaikki on luonnollista, eli he muistavat vielä asioita 'ennen syntymää' ja ovat herkkiä vastaanottimia?


    • Eikiitosjeesus

      Finito, slut, kaput, se on siinä.
      Tippui kello seinältä. Meinaa varmaan että aikamme on tullut.

    • MEläjä

      Jospa liikkeelle lähdetään siitä, pystyykö tietoisuus irtautumaan kehosta tietoisen harjoituksen tuloksena?
      Nimittäin jos tämä osoittautuu mahdolliseksi, pitäisi sen olla melko mullistava 'kuolemamanlähikokemuksien' puolestapuhuja?

      Leikkaussali ilmiöt ovat jo tuttuja, katsellaan katosta omaa kehoa joka tuntuu vieraalta...eikö tietoisuus ole silloin erillään kehosta, itsenäinen?

      • MEläjä

        ='kuolemanlähikokemuksien'


    • Ite käsitän "rajakokemukset" juuri niin, että sun aivot vielä toimii ja näet kaiken kauniina ja just näet vaikka edesmenneet läheisesi. Mun lähipiirissä kävi tällainen tapaus kun mulle aika läheinen ihminen sai jonkun verenmyrkytyksen kun se sai halosta ison tikun kantapäähän, joka sit myrkyttyi. Myrkytyksen seurauksena se sitten alkoi näkemään edesmenneet vanhempansa ja puhui niille, kysyi että "oletteko te siellä yhdessä?" ja "millaista teillä siellä on?" Hänen vaimonsa oli siis paikalla ja kuuli tämän kaiken ja kertoi siitä meille.

      Onneksi se selvisi siitä ja ihan virkoisena mökillä käy! Tämä siis kävi kesäkuussa. Mutta vieläkin tämä asia mietityttää että nyt sitten tämä kävi meidänkin lähipiirissä ja voin sanoa että aika pelottava asia, niinkuin voi sanoa että rajakokemukset kuuluu siihen kun olet lähellä kuolla kokonaan ja se on puolustusmekanismi, toivonmukaan tällaisia koetaan vasta kun kuolet luonnollisesti!

      Katon tosi paljon aiheeseen liittyviä ohjelmia/dokumentteja ja saanut niistä aika lailla tietoa. Tämä miten asian koen, niin on siis luonnollisin vaihtoehto miksi se tapahtuu. Kuitenkin syitä ja teorioita on heitetty ilmoille monia ja se tekee aiheesta tosi ison, just siksi koska sitä ei ole edes vielä todistettu!

      • niitä_näitä

        Kuitenkin sanot " koska sitä ei ole edes vielä todistettu! "
        Miten ihmisen pitäisi todistaa kokemuksensa.
        Tällainen ajatelutapa juuri piilotta jokaisen järkevän kokemuksen. Miten todistan sen tunteen eli kokemuksen mitä koen kirjoittaessani tässä omia ajatuksiani. Heti miljoonat lukijat väittävät että kopion joknkun aikaisempia kirjoituksia tai muuta vastaavaa....näen harhoja, olen höperö, tunteitteni vietävissä jne....


      • En tarkoita että se pitäisi todistaa...


      • On vain erilaisia teorioita heitetty ilmoille.


      • VerhojenRaottuminen

        Tässä puhutaan siis tapauksista, jossa "verhot avautuvat" jo ennen kliinistä kuolemaa. Nämähän ovat tosi yleisiä ja myös sairaaloissa ja saattokodeissa hyvin tunnettu ilmiö.

        Näissä tapauksissa nähdään joskus myös ihmisiä, joiden ei tiedetä kuolleen mutta jotka selvityksissä osoittautuvat esim. juuri äskettäin kuolleiksi. Kokemus ei myöskään rajoitu aina vain siihen ihmiseen, joka on siirtymässä toiselle puolelle, vaan myös fyysisesti kunnossa olevat muut ihmiset kokevat samaan aikaan samanlaisia ilmiöitä. Eli jos käytetään "toiset ulottuvuudet tai "toiset maailmat"-terminologiaa, niin on kuin "ulottuvuuksien" tai "maailmojen" välille"tulisi jonkinlainen "vuoto", minkä vuoksi asioista pääsee osallisiksi usein muutkin kuin vain se lääketieteellisesti heikoissa kantimissa oleva. Sen vuoksi tällaiset ylimaalliset kokemukset eivät siis voi johtua esim. vain aivojen patologisesta tilasta, koska niitä kokevat myös lääketieteellisesti täysin terveet sivustaseuraajat.

        Tässä suomennetussa filmissä on hyvä kuvaus:

        https://www.youtube.com/watch?v=vX9CbgydljA


      • Anonyymi
        WastelandLif3 kirjoitti:

        On vain erilaisia teorioita heitetty ilmoille.

        Tämä pehmeäkantinen kirja kertoo ikuisesta viisaudesta, jota suuret ajattelijat ovat opettaneet kautta aikojen.
        https://www.govindam.fi/tuote/ajaton-viisaus/

        Bhagavad Gītā A.C. Bhaktivedanta Swamin alkuperäistekstillä ja kommentaareilla varustettu Bhagavad-gītā kuten se on. Jälleensyntyminen jne.
        https://www.antikvaari.fi/naytatuote.asp?id=3314507

        Elämän tiede, 1989. Kirja vie lukijansa mielenkiintoisiin keskusteluihin jälleensyntymisestä, kasvissyönnistä, ihmiselämän tarkoituksesta.
        https://www.antikvariaatti.net/tuotteet/715623

        Kliininen kuolema:
        Toinen mahdollisuus, kertomus rajakokemuksesta:
        https://www.antikvariaatti.net/tuotteet/39730


        Kannattaa lukea myös "Bhagavad Gītā"
        Albert Einstein, Nikola Tesla, and other famous scientist get their inspiration after reading the Vedas.
        iuyi


    • onkovaikoeikö

      Tiede ei vielä tiedä, missä vaiheessa NDE tapahtuu. Se jättää tilaa uskomuksille ja ylläpitää väittelyä. Sillä nimittäin on merkitystä. Jos NDE:n todetaan tapahtuvan silloin, kun todistettavasti yksikään aivosolu ei ole aktiivinen, niin silloin alkaa tuntua vahvasti siltä, että tietoisuus on jonkin muun kuin aivojen muodostama asia. Muissa tapauksissa uskomukset saattaa joutua tieteellisen debunkkauksen uhriksi.

      • Diskrepanssit

        Niin mutta kun ihmisten tahtotiloista johtuen yksikään todiste ei kelpaa todisteeksi. Suhtautumisessa NDE-ilmiöön on kysymyksessä siis paitsi tiedon, myös uskon ja ennen kaikkea jopa uskonkin ylittävän tahdon asia. Jos joku käyttää aivotietoisuusteorian säilyttämisen oljenkortenaan "yhdenkin aktiivisen aivosolun" olemassaolon mahdollisuutta kun kaikki havaittava aivotoiminta aivorefleksejä myöten on poissa pelistä (joihin kuuluvat mm. yökkäykset kun kapulaa työnnetään kurkkuun, reagointi kivunlähteeseen ja pupillien reagointi valon muutoksiin), olisi aika katsoa peiliin ja kysyä, kuka on paitsi tosiuskovainen, myös tositahtovainen.

        Kokijoiden kertomuksia kivun tuntemisesta vasteena lääkintähenkilökunnan kipua tuottaviin elvytystoimiin NDE:n ja OBE:n aikana muuten ei ole olemassa. Päinvastoin, kokijat kertovat aina vuosikymmeniäkin kestäneen kroonisen kivun jäävän yhtäkkiä taakse, kun he irtautuvat ruumiistaan, ja kivun jälleen palaavan, kun he palaavat kehoonsa. Jos ihmeellisen tarkka havaintotoiminta johtuu yhden viimeisiään vetelevän aivosolun toiminnasta, niin miksi se aivosolu ei milloinkaan aisti kipua?


      • Tieteentuloksia
        Diskrepanssit kirjoitti:

        Niin mutta kun ihmisten tahtotiloista johtuen yksikään todiste ei kelpaa todisteeksi. Suhtautumisessa NDE-ilmiöön on kysymyksessä siis paitsi tiedon, myös uskon ja ennen kaikkea jopa uskonkin ylittävän tahdon asia. Jos joku käyttää aivotietoisuusteorian säilyttämisen oljenkortenaan "yhdenkin aktiivisen aivosolun" olemassaolon mahdollisuutta kun kaikki havaittava aivotoiminta aivorefleksejä myöten on poissa pelistä (joihin kuuluvat mm. yökkäykset kun kapulaa työnnetään kurkkuun, reagointi kivunlähteeseen ja pupillien reagointi valon muutoksiin), olisi aika katsoa peiliin ja kysyä, kuka on paitsi tosiuskovainen, myös tositahtovainen.

        Kokijoiden kertomuksia kivun tuntemisesta vasteena lääkintähenkilökunnan kipua tuottaviin elvytystoimiin NDE:n ja OBE:n aikana muuten ei ole olemassa. Päinvastoin, kokijat kertovat aina vuosikymmeniäkin kestäneen kroonisen kivun jäävän yhtäkkiä taakse, kun he irtautuvat ruumiistaan, ja kivun jälleen palaavan, kun he palaavat kehoonsa. Jos ihmeellisen tarkka havaintotoiminta johtuu yhden viimeisiään vetelevän aivosolun toiminnasta, niin miksi se aivosolu ei milloinkaan aisti kipua?

        Ja höpsistä. Kyllä OBE:ssa eli heautoskopiassa (heautoscopy) on mukana kehontuntemukset.

        "She reported leaving her body during every complex partial seizure: while her body became immobile, she felt she was floating above it and could view her body and its surroundings from above. However, she reported a dual consciousness in which, while seeming to hover above her body, she also remained aware of bodily sensations."
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3923147/


      • Diskrepanssit
        Tieteentuloksia kirjoitti:

        Ja höpsistä. Kyllä OBE:ssa eli heautoskopiassa (heautoscopy) on mukana kehontuntemukset.

        "She reported leaving her body during every complex partial seizure: while her body became immobile, she felt she was floating above it and could view her body and its surroundings from above. However, she reported a dual consciousness in which, while seeming to hover above her body, she also remained aware of bodily sensations."
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3923147/

        Tuossa artikkelissa on kyse kuitenkin kyse vain epilepsikohtauksista, jolloin hermosto toimii ja havaittava aivotoiminta on hyvinkin vilkasta. Näissä hermoston tuottamia aistimuksia voidaan yhä tuntea. Mutta kokemuksissa NDE:n ja kliinisen kuoleman aikana, jolloin havaittavaa aivotoimintaa ei ole, kivun kerrotaan häviävän mutta silti muut havainnot (visuaaliset, auditoriset) voivat olla tavattoman tarkkoja.


    • Ite uskon niin että ihminen kuolee vähitellen, eikä ihan silleen "naps!", joten osa kuoleman kokemuksista voivat jtnkin liittyä aivoihin viellä, kunnes sitten koet sen että irtaannut kehosta ja "leijut", niin se liittyy taas henkimaailmaan jota emme osaa tieteellä selittää. Joissakin lähteissä rajakokemukset ovat sanottu viellä olevan aivoista peräisin, mutta toisaalta senkin uskon osittain liittyvän henkimaailmaankin.

    • MEläjä

      Oletteko koskaan mielessänne kuvitelleet sitä olotilaa, mihin ns. kuoleman jälkeen 'korkein tietoisuus' siirtyy?
      Täytyy olla mielenkiintoinen kokemus, emmehän vie sinne fyysistä kehoamme.

      • Anonyymi

        onkohan edes monilla sitä "korkeinta tietoisuutta" ? epäilen...
        kun näitäkin lukee....


    • Anonyymi

      Mä en ainakaan usko että on mitään kuoleman jälkeen

      • Anonyymi

        Toiset ihmiset vaan uskoo kaiken mitä ne lukee


    • Anonyymi

      Minä olen miettinyt mitä elämä on kuoleman jälkeen, onko se toisintoa kiduttavasta ja paskamaisesta eläkkeelle jäämisen jälkeisestä elämästä, mutta kuitenkin toisintona tuolla jossakin toisaalla, ja toisaalla se riippuu siitä mikä seurakunta on sinulle sadun kertonut, ei se elämä ainakaan jatku pilven reunalla. Matoset ensinnäkin vetäisevät naamaansa sinun malliset jäänteet ja se on faktaa, ellei sinun tuhkaasi ole haudattu jonnekin kotieläinten hautuumaalle. Mutta entäs se mieli/ajatus jääkö se johonkin, vai katkeaako virta vain, eikä tiedostoja taltioitu mihinkään. Sanoitko että laitoin pahan kysymyksen. Ei tämä ole paha mutta ei myöskään ymmärrettävissä. Nykyisen älymme eikä tietämyksemme mukaan, yleisin vastaus tähän kysymykseen on TÄH.

      • Anonyymi

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/18273516/ihmisen-metafyysinen-rakenne



        Ihmisen metafyysinen rakenne

        Me kaikki tunnemme ihmisen anatomian, mutta entä metafyysinen rakenne?
        Näyttäisi siis siltä, että analysoimalla fyysistä ja hienojakoista kehoa voimme saattaa ihmisen kuvauksen päätökseen. Fysiologia tutkii fyysistä kehoa, psykologia tutkii hienojakoista kehoa, mutta uupuuko ihminen tähän? Olemmeko ottaneet huomioon kaikki hänen tarpeensa? Vedojen mukaan on olemassa vielä hienovaraisempia tarpeita, jotka tulevat itse sielun syvyyksistä, joka on hienovaraisempi kuin mentaalikehomme. Vedojen mukaan sielu on itsemme ikuinen ja muuttumaton puoli, kun taas fyysinen keho ja hienojakoinen keho muuttuvat vähitellen.

        Mitkä ovat sielun tarpeet ja ominaisuudet? Sielun tarpeet ovat ikuisuus, kattava tieto ja onnellisuus. Miten ajallisista asioista koostuva olento voi haluta jotain ikuista, jos ajatellaan, että tietoisuus on syntynyt aineesta? Mutta itse asiassa näemme, että jokin sisällämme tarvitsee jotakin sellaista, jota aineellinen luonto ei voi tarjota meille millään tavoin. Emme voi löytää jotain ikuista, ehdottoman vakaata tilannetta. Jos tarvitsemme jotakin, se tarkoittaa, että se on jossain. Esimerkiksi fyysinen kehomme voi tarvita vain niitä alkuaineita, joista se koostuu. Se ei voi haluta mitään muuta, mitä ei todellisuudessa ole olemassa.

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/18274310/ihmisen-metafyysinen-rakenne--osa-2

        Ihmisen metafyysinen rakenne. Osa 2

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/18274383/hienojakoinen-keho

        Tämä on niin sanotun vaihtoehtoisen psykologian perusta, joka on nykyään muotitermi. Vaihtoehto on se, että tämä hienojakoinen keho ei synny fyysisestä elimestä, ei aivoista, vaan sielusta, eli suoraan päinvastainen ajatus. Ja niinpä luonnollisesti vaikutus tähän meidän hienojakoiseen psyykeemme, hienojakoiseen kehoon, tulee toiselta puolelta. Ei joidenkin fyysisten osien, joidenkin kemiallisten elementtien kautta, vaan itse sieluun kohdistuvan vaikutuksen kautta: henkisen tiedon, henkisen harjoittelun kautta tietoisuudessa, rakenteen syvyydessä tapahtuu tiettyjä korjauksia. Ja sen seurauksena tapahtuu positiivisia muutoksia pinnallisella tasolla tämän psyyken alueella. ...yksityiskohtaisemmin siitä, millaisia kokeita hienojakoisella keholla tehdään nykyaikaisen tieteen alalla ja miten se voidaan selittää vedalaisen käsityksen näkökulmasta.

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/18285116/mita-ihminen-tekee-olipa-se-sitten-fyysista-tai-henkista-sama-energia-tulee-lopulta-takaisin
        Monien kansojen tiedossa on karman laki, vaikka he eivät tietäisikään, että kyse on karman laista.

        Mitä ihminen tekee, olipa se sitten fyysistä tai henkistä, sama energia tulee lopulta takaisin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/18273516/ihmisen-metafyysinen-rakenne



        Ihmisen metafyysinen rakenne

        Me kaikki tunnemme ihmisen anatomian, mutta entä metafyysinen rakenne?
        Näyttäisi siis siltä, että analysoimalla fyysistä ja hienojakoista kehoa voimme saattaa ihmisen kuvauksen päätökseen. Fysiologia tutkii fyysistä kehoa, psykologia tutkii hienojakoista kehoa, mutta uupuuko ihminen tähän? Olemmeko ottaneet huomioon kaikki hänen tarpeensa? Vedojen mukaan on olemassa vielä hienovaraisempia tarpeita, jotka tulevat itse sielun syvyyksistä, joka on hienovaraisempi kuin mentaalikehomme. Vedojen mukaan sielu on itsemme ikuinen ja muuttumaton puoli, kun taas fyysinen keho ja hienojakoinen keho muuttuvat vähitellen.

        Mitkä ovat sielun tarpeet ja ominaisuudet? Sielun tarpeet ovat ikuisuus, kattava tieto ja onnellisuus. Miten ajallisista asioista koostuva olento voi haluta jotain ikuista, jos ajatellaan, että tietoisuus on syntynyt aineesta? Mutta itse asiassa näemme, että jokin sisällämme tarvitsee jotakin sellaista, jota aineellinen luonto ei voi tarjota meille millään tavoin. Emme voi löytää jotain ikuista, ehdottoman vakaata tilannetta. Jos tarvitsemme jotakin, se tarkoittaa, että se on jossain. Esimerkiksi fyysinen kehomme voi tarvita vain niitä alkuaineita, joista se koostuu. Se ei voi haluta mitään muuta, mitä ei todellisuudessa ole olemassa.

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/18274310/ihmisen-metafyysinen-rakenne--osa-2

        Ihmisen metafyysinen rakenne. Osa 2

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/18274383/hienojakoinen-keho

        Tämä on niin sanotun vaihtoehtoisen psykologian perusta, joka on nykyään muotitermi. Vaihtoehto on se, että tämä hienojakoinen keho ei synny fyysisestä elimestä, ei aivoista, vaan sielusta, eli suoraan päinvastainen ajatus. Ja niinpä luonnollisesti vaikutus tähän meidän hienojakoiseen psyykeemme, hienojakoiseen kehoon, tulee toiselta puolelta. Ei joidenkin fyysisten osien, joidenkin kemiallisten elementtien kautta, vaan itse sieluun kohdistuvan vaikutuksen kautta: henkisen tiedon, henkisen harjoittelun kautta tietoisuudessa, rakenteen syvyydessä tapahtuu tiettyjä korjauksia. Ja sen seurauksena tapahtuu positiivisia muutoksia pinnallisella tasolla tämän psyyken alueella. ...yksityiskohtaisemmin siitä, millaisia kokeita hienojakoisella keholla tehdään nykyaikaisen tieteen alalla ja miten se voidaan selittää vedalaisen käsityksen näkökulmasta.

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/18285116/mita-ihminen-tekee-olipa-se-sitten-fyysista-tai-henkista-sama-energia-tulee-lopulta-takaisin
        Monien kansojen tiedossa on karman laki, vaikka he eivät tietäisikään, että kyse on karman laista.

        Mitä ihminen tekee, olipa se sitten fyysistä tai henkistä, sama energia tulee lopulta takaisin.

        Kultainen sääntö tekee meidät tietoisiksi teoistamme, jotta voimme pohtia lopputulosta ennen kuin ryhdymme mihinkään toimiin tai käytämme voimaa.

        Älkää kohdelko toisia tavalla, jota itse pitäisitte loukkaavana. - Buddhalaisuus

        Kaikessa tehkää toisille niin kuin toivotte heidän tekevän teille; sillä tämä on laki ja profeetat. - Kristinusko

        Yksi sana, joka kiteyttää kaiken hyvän käytöksen perustan... rakastava ystävällisyys. Älä tee toisille sitä, mitä et halua tehdä itsellesi. - Konfutselaisuus

        Älä tee toisille mitään sellaista, mitä et haluaisi heidän tekevän sinulle. - Hindulaisuus

        Kukaan teistä ei todella usko, ennen kuin toivotte toisille sitä, mitä toivotte itsellenne. - Islam.

        Älä tee lähimmäisellesi sitä, mikä on sinulle inhottavaa. Tämä on koko laki; kaikki muu on kommentointia. Menkää ja oppikaa se. - Juutalaisuus

        Älä tee vääryyttä tai vihaa lähimmäistäsi. Sillä et tee vääryyttä hänelle, vaan itsellesi. - Pima-alkuperäiskansojen sananlasku

        Älä tee toisille sitä, mikä on vahingollista itsellesi. - Zarathustralaisuus



        Ja karma, joka sitoo tai vapauttaa meidät, koska se on energiaa. Jos toimimme oikein, tämä energia ei kosketa meitä. Meillä on siis eräänlainen diplomaattisen koskemattomuuden status. Toisin sanoen olemme henkisiä olentoja, jos meillä on henkinen tietoisuus henkisinä olentoina, otamme aineellista energiaa ja käytämme sitä henkisiin tarkoituksiin. Toisin sanoen, koska olemme aineellisessa maailmassa ja elämme henkisen todellisuuden lakien mukaan, tämä laki ei koske meitä. Aivan kuten diplomaattia eivät koske sen maan lait, jossa hän työskentelee, vaan sen maan lait, jonka kansalainen hän on - nämä lait koskevat häntä. Niinpä jos henkinen olento toimii henkisesti, eli käyttää kaikkea aineellista ympäristöään henkisiin tarkoituksiin, karma ei koske häntä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kultainen sääntö tekee meidät tietoisiksi teoistamme, jotta voimme pohtia lopputulosta ennen kuin ryhdymme mihinkään toimiin tai käytämme voimaa.

        Älkää kohdelko toisia tavalla, jota itse pitäisitte loukkaavana. - Buddhalaisuus

        Kaikessa tehkää toisille niin kuin toivotte heidän tekevän teille; sillä tämä on laki ja profeetat. - Kristinusko

        Yksi sana, joka kiteyttää kaiken hyvän käytöksen perustan... rakastava ystävällisyys. Älä tee toisille sitä, mitä et halua tehdä itsellesi. - Konfutselaisuus

        Älä tee toisille mitään sellaista, mitä et haluaisi heidän tekevän sinulle. - Hindulaisuus

        Kukaan teistä ei todella usko, ennen kuin toivotte toisille sitä, mitä toivotte itsellenne. - Islam.

        Älä tee lähimmäisellesi sitä, mikä on sinulle inhottavaa. Tämä on koko laki; kaikki muu on kommentointia. Menkää ja oppikaa se. - Juutalaisuus

        Älä tee vääryyttä tai vihaa lähimmäistäsi. Sillä et tee vääryyttä hänelle, vaan itsellesi. - Pima-alkuperäiskansojen sananlasku

        Älä tee toisille sitä, mikä on vahingollista itsellesi. - Zarathustralaisuus



        Ja karma, joka sitoo tai vapauttaa meidät, koska se on energiaa. Jos toimimme oikein, tämä energia ei kosketa meitä. Meillä on siis eräänlainen diplomaattisen koskemattomuuden status. Toisin sanoen olemme henkisiä olentoja, jos meillä on henkinen tietoisuus henkisinä olentoina, otamme aineellista energiaa ja käytämme sitä henkisiin tarkoituksiin. Toisin sanoen, koska olemme aineellisessa maailmassa ja elämme henkisen todellisuuden lakien mukaan, tämä laki ei koske meitä. Aivan kuten diplomaattia eivät koske sen maan lait, jossa hän työskentelee, vaan sen maan lait, jonka kansalainen hän on - nämä lait koskevat häntä. Niinpä jos henkinen olento toimii henkisesti, eli käyttää kaikkea aineellista ympäristöään henkisiin tarkoituksiin, karma ei koske häntä.

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/18271273/gunat---materian-kolme-olomuotoa
        Kaikki aineellisen maailmankaikkeuden monimuotoisuus syntyy gunojen yhdistelmästä. Näitä aineen kolmea laatua voidaan verrata kolmeen perusväriin. Aivan kuten kolmen värin - punaisen, sinisen ja keltaisen - sekoittaminen antaa meille äärettömän värivalikoiman, niin kolmen gunan vuorovaikutus on tämän maailman äärettömän monimuotoisuuden lähde. Tieto luonnon kolmesta gunasta on tärkeä osa vedalaista maailmankuvaa, ja se on perusta ympäröivän todellisuuden tieteelliselle ymmärtämiselle.

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/18271908/gunat---materian-kolme-olomuotoa--osa2
        Nämä aineellisen luonnon kolme ominaisuutta ovat itsessään ajan energian sisäinen rakenne. Tätä voi olla hieman vaikea ymmärtää. Aika on sellainen näkymätön voima, näkymätön virtaus, ja me olemme siinä. Aivan kuten kala ei tunne vettä, se on vedessä, samalla tavalla kaikki prosessit, joita meille elämässä tapahtuu, tapahtuvat tässä ajan virtauksessa. Emme ole kovin hyviä huomaamaan sitä, emmekä varsinkaan tiedä, miten tämä aika on järjestetty, mitä se on.

        Nämä aineellisen luonnon kolme ominaisuutta ovat itsessään ajan energian sisäinen rakenne. Tätä voi olla hieman vaikea ymmärtää. Aika on sellainen näkymätön voima, näkymätön virtaus, ja me olemme siinä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/18271273/gunat---materian-kolme-olomuotoa
        Kaikki aineellisen maailmankaikkeuden monimuotoisuus syntyy gunojen yhdistelmästä. Näitä aineen kolmea laatua voidaan verrata kolmeen perusväriin. Aivan kuten kolmen värin - punaisen, sinisen ja keltaisen - sekoittaminen antaa meille äärettömän värivalikoiman, niin kolmen gunan vuorovaikutus on tämän maailman äärettömän monimuotoisuuden lähde. Tieto luonnon kolmesta gunasta on tärkeä osa vedalaista maailmankuvaa, ja se on perusta ympäröivän todellisuuden tieteelliselle ymmärtämiselle.

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/18271908/gunat---materian-kolme-olomuotoa--osa2
        Nämä aineellisen luonnon kolme ominaisuutta ovat itsessään ajan energian sisäinen rakenne. Tätä voi olla hieman vaikea ymmärtää. Aika on sellainen näkymätön voima, näkymätön virtaus, ja me olemme siinä. Aivan kuten kala ei tunne vettä, se on vedessä, samalla tavalla kaikki prosessit, joita meille elämässä tapahtuu, tapahtuvat tässä ajan virtauksessa. Emme ole kovin hyviä huomaamaan sitä, emmekä varsinkaan tiedä, miten tämä aika on järjestetty, mitä se on.

        Nämä aineellisen luonnon kolme ominaisuutta ovat itsessään ajan energian sisäinen rakenne. Tätä voi olla hieman vaikea ymmärtää. Aika on sellainen näkymätön voima, näkymätön virtaus, ja me olemme siinä.

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/18368310/itamaisesta-filosofiasta-kiinnostuneille
        Mukta-purusa


        All liberated devotees, the highly qualified mukta-purusa devotees


      • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3054
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe