Halpa kaiku?

PurjehtimaanTuomittu

Ennen en ole pitänyt kaikuluotainta tarpeellisena . Syvyystiedot paperilta ja kompassiavusteinen paikannus ovat riittäneet. Ensi kesänä olisi aiemmin outoja vesiä ja mielenkiintoisia luononrantoja. Vanhan kävyn vanhoille jaloille metsässä tai kallioilla kulkeminen sitloodassa venymisen vastapainona on hyväksi.

Tekisi mieli varmistella, että maalit eivät jäisi rantakiviin. Kun en lopulta tiedä kaiun tarpeellisuutta, en välittäisi käyttää laitteeseen paljon rahaa, eikähän sitä paljon olekaan. Miten siis on laita näiden halpojen vempeleiden? Jopa alle kahdensadan on muutamia. Toimivatko vai meneekö hukkaan vähäkin sijoitus?

11

2111

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Toimivat hyvin. Alle satasenkin niitä saa. Yksi laite kävi mulla meren pohjassakin, mutta yhä toimii. Anturin voi sijoittaa sisäpuolelle. Halvoissa vehkeissä on peräpeilianturit. Kalliissa kaiuissa on etuna se, että ne näyttävät kalojen sijainnin paremmin.

    • Kaikumies

      Kaiku on edullinen värkki ja kuvailemassasi tilanteessa tärkeä peli. Tärkeää siinä on se, että teet anturiasennuksen sisään ja huolella. Asennuksesta löytyy paljon ohjeistusta ihan googlettamalla.

    • ex-Santtu31

      Samoin allekirjoittaneella oli edellisessä veneessä halpa vain syvyysnumerot näyttävä kaiku. Sopi juuri omaan ja avaajan käyttötarkoitukseen - hitaasti kalliorantaa kohti ja kun keulassa oleva anturi näyttää syväyksen lukemia on vielä pari metriä kölin etureunaan. Tässä käyttötavassa jopa oli eduksi että näytössä oli vain isot numerot (Nasa-marine Clipper) eikä hienoa värikuvaa pohjan profiilista.

    • halpisriittää

      Hyvin pärjäät halvallakin kaikuluotaimella ja tulet huomaamaan sen tarpeellisuuden varsinkin luonnonsatamissa ankkurointipaikkaa etsiessäsi. Itse ostin Echopilotin halvimman mallin ollessani seilaamassa Englannin rannikolla (vanha kaiku oli lakannut toimimasta juuri silloin, kun sitä vuorovesillä eniten olisin tarvinnut). Nyt tuo halpiskaiku on toiminut 15 vuotta ilman häiriöitä. Anturi on alkuperäinen yli 20-vuotias ja Echopilotin anturi on varaosana (alaspäin näyttävä malli).
      Nasan Cruiser Echopilot näyttää olevan 130 e hintaluokassa svb:n katalogissa. Sen virrankulutus on pieni, 10 mA.

    • Yammusi

      Halvin kaiku on, että laittaa narun päähän painon ja mittaa sillä syvyyttä.
      Ei liikaa hajoavia osia.

      • luotiliina

        Luotiliina on toki käypä väline, jos ei ole kovin syvää eikä vene juurikaan liiku. Jos olet etsimässä sopivaa ankkurointipaikkaa, on oleellista tietää ankkurointisyvyys. Kaiusta näet syvyyslukeman 100 metristä 0.8 metriin. Luotiliina ei kylläkään ole kaiku ;-)
        Itse käytän luotiliinaa, kun jollan kanssa tsekkaan esim. onko kahden saaren välissä riittävän syvää siirtääkseni purkkarini suojaisempaan ankkuripaikkaan. Siitä on apua silloinkin, jos veneesi on juuttunut kivikkoon ja haluat selvittää, mihin suuntaan kannattaa varpata.


    • PurjehtimaanTuomittu

      Kiitos vastauksista! Olivat niin rohkaisevia, että vertailen hiukan ja ilman muuta sitten hankin.

    • Tyrnäväntorpedo

      Suosittelen hankkimista.

      Pidä kuitenkin mielessä, että kaiku näyttää yhtä kohtaa, ja kivi voi olla ihan vieressä. Kaiku näyttää historiatietoa ja parhaimmillaankin sitä, mikä pohjan alla on sillä hetkellä, kun olet sen päällä. Eteen näyttävä kaiku on eri asia ja kallis.

      Yhtä numeroa nayttävä kaiku on helppo, koska ei voi miettiä, mikä on todellista ja mikä ei. Piirtävä kaiku näyttää useampia heijastuksia ja niistä joutuu tulkitsemaan mikä on todellinen ja mikä muu heijastuma. Yksi numero antaa kuitenkin vähemmän tietoa, vaikka vaikuttaakin uskottavammalta.

    • Pilssirotta

      Ostin juuri huuto.netistä kalakaiun muutamalla kympillä. Näyttää kalat, pohjan muodot ja onko savea, hiekkaa, taikka kiveä.

      En ole vielä mitannut virran kulutusta, mutta tuskin tuo paljon kuluttaa. Ajattelin asentaa rungon sisäpuolelle jotain massaa hyväksi käyttäen.

      Noita käytettyjä ilmaantuu aina välillä ihan pilkkahintaan myyntiin, jos rahat on tiukassa.

      • Tyrnäväntorpedo

        Lue kuitenkin asennusohjeet ennen kuin massaat anturin veneen pohjaan kiinni.


    • relaa-

      Hyviä vinkkejä jo tullutkin. Tosiaan anturi sisälle ja niin lähelle keulaa kun saa, paikan voi etsiä ennen anturin kiinnitystä kokeilemalla (vesipussissa pohjaa vasten) missä toimii. Itse pidän luonnonsatamista ja väylien ulkopuolella liikkumisesta ja en harkitsisi muuta kuin piirtävää kaikua omaan käyttöön. Se kertoo myös pohjan profiilista tietoa eli näyttääkö lähestyvä ranta tasaisesti madaltuvalta vai onko kiviä. Lisäksi katseen voi pitää enemmän vedessä pohjaa tiirustellen ja silti vilkaisu näyttöön kertoo millainen pohja on ollut.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      246
      3963
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2328
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2131
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2046
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      94
      1713
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1401
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1311
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1297
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1252
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe