Purjeveneen tälvisäilytys masto paikallaan

mastopoisvaiei

Monesti olen ihmetellyt ,kun Turun suunnalla ajelen, niin purjeveneissä on melkein kaikissa masto paikallaan.
Ja vastaavasti monissa muissa paikoissa masto on otettu pois .
Mikähän ois oikea ja paras käytäntö.

28

2001

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Näinsäilytetään

      Irroitettua talvehtii paremmin. Saat pressun päälle paremmin. Masto säilytetään telineellä.

    • Miksi se pitäisi ottaa pois? Monta vuotta veneeni talvehti masto pystyssä, eikä ollut ongelmia. Silloin tällöin täytyy tietysti tarkastaa maston kunto. Nyt on mastot pois, kun kaksi mastoa haittaa pressun laittelua jo huomattavasti ja käytännössä lumen tai veden tuloa kannelle on vaikea estää. Yksimastoisessa veneessä ei tällaisia ongelmia ollut kovin paljoa.

      • fshjgeggd

        Miten estit vedentulon mastoa ja vantteja pitkin? Aika ajoin masto pystyssä säilytystä arvostellaan kaatumisriskeillä ym. huuhaalla, mutta itse havaitsemani konkreettisin ongelma on veden tulon blokkaaminen. Ilman mastoa vene on pressun alla kuivempi.


      • fshjgeggd kirjoitti:

        Miten estit vedentulon mastoa ja vantteja pitkin? Aika ajoin masto pystyssä säilytystä arvostellaan kaatumisriskeillä ym. huuhaalla, mutta itse havaitsemani konkreettisin ongelma on veden tulon blokkaaminen. Ilman mastoa vene on pressun alla kuivempi.

        Kokeilin eri keinoja. Pressuun voi tehdä reikiä, joista pujottaa vantit läpi. Talvella ei välttämättä tarvitse esim. babystaagia tai sisimpiä vantteja. Vantit voi irrottaa ja kiinnittää uudestaan pressun alla, kun ne on saatu reiästä läpi. Tai sitten pressuun tehdä viillot vanttien kohdalle, jolloin niitä ei tarvitse irrottaa. Teipin tai narujen avulla pressun voi sitoa tiukasti kiinni mastoon ja vantteihin.


    • Näinsesäilytetään

      Kiva jos toimii hyvin masto pystyssä. Minä irroitan sen kerran vuodessa ja samalla Huolman ja putsaan . Mutta minun onkin puinen. Monet näyttävät poistavan alumiinimastotkin ja yhdellä hurjalla on joku muovikeppikin.

    • härskikaveri

      masto pystyssä.. hih hih hii...

    • masto_alas_kannalla

      Masto alas vaan. mastoon kohdistuvat tuuli voimat on älyttömät veneen pohja, köli, pukki rasittuu melkoisesti. Kun masto on alhalla tarkastetaan kaikki vanttien kiinityspisteet shaalingit crctä mastovalo liittimiin yms sähkö laitteisiin vähän teflonia mastouraan. Vanttien tarkastus vanttiruuveihin rasvaa. kannen läpi menevästä mastosta tulee helposti vettä sisälle talven aikana ei hyvä.

      olikohan tuossa kaikki mitä jää helposti tekemättä jos masto pystyssä?

      • Kaipa niitä ongelmia näkyisi enemmän, jos olisi yleisiä. Turun seudulla on satoja veneitä masto pystyssä. Huollot täytyy toki silti tehdä. Mastolle on varmasti isompi riski se nostelu.


      • Joakim1
        Bossu kirjoitti:

        Kaipa niitä ongelmia näkyisi enemmän, jos olisi yleisiä. Turun seudulla on satoja veneitä masto pystyssä. Huollot täytyy toki silti tehdä. Mastolle on varmasti isompi riski se nostelu.

        Miten ratkaistaan kannen läpi menevän maston vuoto maston läpi sisälle. Ainakin omassa veneessä vettä tulee sisään kaapeleita pitkin ehkä ämpärillinen kaudessa.


      • Joakim1 kirjoitti:

        Miten ratkaistaan kannen läpi menevän maston vuoto maston läpi sisälle. Ainakin omassa veneessä vettä tulee sisään kaapeleita pitkin ehkä ämpärillinen kaudessa.

        En osaa sanoa, itsellä ei ole ollut sellaisia veneitä.


      • Wetsump
        Joakim1 kirjoitti:

        Miten ratkaistaan kannen läpi menevän maston vuoto maston läpi sisälle. Ainakin omassa veneessä vettä tulee sisään kaapeleita pitkin ehkä ämpärillinen kaudessa.

        Mullekin saa kertoa. Meillä vuotaa hieman riuskemmin, 3 ämpärillistä...


    • MyösVeneilijä

      Höp höpö! Äijällä masto ollut tanassa kolmisenkymmentä vuotta kesät talvet ja mitään ongelmia ollut. Muistan tuota narinaa ja paheksuntaa oli jo silloin maston seisottamisesta ja ukkojen epäluulot osoittautuivat vääriksi. Ei ole näemmä muuttuneet.

    • Kätevääkö

      Onko vene ihan yhtä helposti nostettavissa masto ylhäällä?

      Säästäisihän siinä pari-kolme tuntia kaudessa, mutta muistelisin että ainakin meidän seuran satamassa säilytys masto pystyssä olisi kielletty.

      • Nosturikuskin mukaan ne saa aina ylös. Mun vene on nostettu ylös kaksi mastoa pystyssä. Takastaagi on suurin ongelma. Jos saalingit on takaviistoon, sen voi ottaa pois noston tai jopa talvehtimisen ajaksi. Se myös auttaa, jos liinat on pitkät. Mun veneessä oli paikallaan neljä mastojen takastaagia, mutta löysytin maston huippujen välillä kulkevan vaijerin.


      • masto_alas_kannalla

        säästää aikaa en usko hetkeäkään tuota. Maston alas ylös toimeenpide taitaa olla2h tässä ei todella sitten ole kiire tietysti venekohtaista. Jos virittelisin pressun kun masto pystyssä ja tekisin kaikki huollot boosuntuolissa vs masto alhalla menisi huomattavasti enemmän aikaa kun mitä nostossa ja laskussa menee. Kukin tekee miten tekee itse otan jatkossakin maston alas talvisäilytykseen.


      • Ainakin itse koen mastoni pysyvän paremmassa kunnossa, kun sitä ei koko ajan nostella ja kuljetella. Itselle on kustannuksia tullut jotain 500 euroa rikkoontumisista mastosulkeisissa. Seurakaverilla meni elektroniikka vaihtoon, kun masto tippui laiturille parista metristä. Hajonneen tutka-antennin tilalle ei saanut vanhaan systeemiin integroituvaa uutta tutkaa. Siksi olen taipuvainen pitämään masto pystyssä telakointia jonkin verran parempana ratkaisuna.


      • ei.kustannuksia
        Bossu kirjoitti:

        Ainakin itse koen mastoni pysyvän paremmassa kunnossa, kun sitä ei koko ajan nostella ja kuljetella. Itselle on kustannuksia tullut jotain 500 euroa rikkoontumisista mastosulkeisissa. Seurakaverilla meni elektroniikka vaihtoon, kun masto tippui laiturille parista metristä. Hajonneen tutka-antennin tilalle ei saanut vanhaan systeemiin integroituvaa uutta tutkaa. Siksi olen taipuvainen pitämään masto pystyssä telakointia jonkin verran parempana ratkaisuna.

        Vuodesta -79 lähtien olen nostanut ja laskenut veneitteni mastot vuosittain. Sinä aikana on yksi kulkuvalo särkynyt. Tosin sekin sinä syksynä, kun korvaava led-valo oli jo haussa. Lisäksi yksi 17 mm avain on luiskahtanut mereen. Toisaalta melkein vuosittain on tehty huoltotöitä tai osien vaihtoa. Ensi keväänä vaihtuvat johdot. Enimmältään ne työt olisi vain jätetty tekemättä, jos masto olisi jätetty pystyyn. Saattaa olla, että ne johdotkin vielä yhden kauden olisivat sähköä johtaneet, mutta varmaa se ei olisi.


      • kakaravaari

        Nykyaikaisissa veneissä sandwich-rakenne saattaa tulla hyvin alas ja osua telakkapukin tassujen alle. Laskekaa huviksenne maston ja helojen pinta- ala ja arvioikaa 20 ms tuulessa syntyvä maston värinä . Ao telakkapukin tassun alle syntyy laaja laminaattihäiriö yhden talven aikana. Jos teillä on veneessä kölille stepattu masto niin pilssiin jätyvää vettä on nyt todella vaikeaa poistaa. Paljon helpompaa vaihtaa sammunut mastovalo kun masto on alhaalla. Asilalliselta nosturiautolta kuluu 15 minuuttia nostaa masto paikoilleen ja pitää se siinä kun asennatte . On sitten eri asia jos ette osaa tehdä itte mitään.


    • 34jalkainen

      Omassa veneessä veneen nosto mastoa kaatamatta on vaikea tai mahdoton, koska painopiste osuu lähelle vantteja. Trailerilla nostettaessa varmaan eri juttu, mutta 1,85 syväyksellä ei onnistu tämän kulman telakoilla.

      • Tarttis olla pitkät liinat. Alimmat vantit voi irrottaa.


    • nettipurjehtija

      Helsingissä masto pitää poistaa talveksi ihan vaan sen takia, että tontin vuokrasopimuksessa kaupunki sitä vaatii ja suurin osa talvisäilytyspaikoista on kaupungin mailla. Omalla maallaan talvisäilytystä tarjoavat yrittäjät sallivat maston paikalleen jättämisen.

      • vaatimusvaatimus

        Järjetön vaatimus sekin.


    • Suippokorva

      Tässä nyt ajatus, että eräässä merellisessä kaupungissa ja seurassa ihmeteltiin kovin ja oikein todenteolla kun tein sellaisen tempun, että jätin maston VENEEN PÄÄLLE! Ei ollut sellaista kukaan uskaltanut ennen siinä rannassa kokeilla, tai kokeilijat oli saatu ruotuun. AINA mastot säilytettiin vajassa. Sekä isot, että pienet.

      Mitä olisi tapahtunut jos olisi jättänyt jopa maston pystyyn!

      ps. tällä seuralla on oma nosturi ja tuollainen PYSTY hurjastelu ei onnistuisi edes seuran nosturilla. Toisaalta tässä seurassa on tapana seilyttää veneet sisällä halleissa eikä ulkona ole kuin köyhien ja tulokkaiden paatit muutenkin.

    • Läskiliiteri

      Onko kukaan säilyttänyt venettä köli ylöspäin?Masto olisi sillatavalla vinossa alas ja veneen runko ylempänä.Ei menisi vettä sisään,eikä terttis mastoa irroittaa...kannattaa varmaan kokeilla!Vie se vähän enemmän ehkä tilaa?

    • NäinOnNäkyleipä

      Jos minulla olisi purjevene säilyttäisin sen talvet masto pystyssä aivan vain fundamentalistipurjehtijoiden kiusaksi...

      • Nykyaikaa

        Jos minulla olisi vene niin jättäisin sen nostamatta merestä talveksi ihan fundamentalistiveleijöiden kiusaksi...


    • sääntölaatimus

      Mihin perustuu kaupungin vaatimus maston laskemisesta talvella muttei kesällä? Kuitenkaan kaikkialla ei vaadita laskemaan mastoa talvellakaan. Kenenköhän virkamiehen työ on mastoasia?

      • maisemahaitta

        Arkkitehtien päästä tullut aivopieru. Mastot kun jonkun maakravun (vai katkeroitunut moottoriveneilijä?) mielestä haittaavat maisemaa ja siedettävissä vain kesällä. Itse kyllä lasken maston talveksi riippumatta maisemallisista näkökohdista.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      313
      3566
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1669
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1500
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      56
      1425
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1290
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1250
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      49
      1212
    8. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1180
    9. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      182
      1161
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1147
    Aihe