"Moni pitää täysjyvän saantia tärkeänä, ja sitähän se onkin.
Täysjyvässä on paljon kuitua. Sillä on myös suolistobakteereihin suotuisa vaikutus.
Moni sitä vastoin ei tiedä, mitä täysjyvä oikeastaan on.
Nestlé teetti tutkimuksen, jonka mukaan yhdeksän prosenttia suomalaisista uskoo, että täysjyvää saadaan banaaneista.
12 prosenttia on sitä mieltä, että valkoisessa vehnäpatongissa on täysjyvää. Myös siemenet ja pähkinät ajatellaan täysjyväisinä.
Asiasta blogannut Krista Kupariharju epäilee, että ihmiset sekoittavat kuidun ja täysjyvän.
"Kuitu on vain yksi asia, mitä täysjyvä tarjoaa - lisäksi täysjyvä on muun muassa hyvä kivennäisaineiden ja vitamiinien lähde. Siemenistä ja pähkinöistä (ja jopa banaanista) saa sen sijaan kuitua, mutta eivät ne täysjyvää ole."
Toinen täysjyvään sekoitettava asia on kokojyvä.
"Kokojyvätuotteissa on kirjaimellisesti kokonaisia jyviä. Leipä voi siis olla leivottu kokonaan puhdistettuun vehnään, mutta pintaan on koristelumielessä ripoteltu muutama jyvänen."
Täysjyväisyys tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, ettei mikään siemenen kolmesta osasta (leseet, alkio ja siemenvalkuainen) ole poistettu, Kupariharju kertoo.
Kaikki viljatuotteet voivat olla täysjyvätuotteita, eivät vain leivät.
"Valveutuneimmat erottavat täysjyvän värin perusteella, eli tumma riisi on täysjyvää ja valkoinen ei ole. Leivän kohdalla ollaan ongelmissa.
Valkoisista valkoisin vehnäpatonki on klassinen esimerkki leivästä, joka ei ole taatusti täysjyvää. Vaaleita ovat kuitenkin väriltään myös täysjyväkauraleivät.
Kuituero näiden kahden välillä on melkoinen; vehnäpatonki sisältää kuitua 2,8 g/100 g, kun taas täysjyväkauraleipä 10 g/100 g.
Ehkä yllätyksenä tulee, että täysjyvästä saa myös proteiinia. Usein ajatellaan, että proteiinin saamiseksi pitäisi lusikoida rahaa tai syödä pihviä.
"Todellisuudessa leivässä on vähintään 7 g proteiinia 100 grammaa kohden, kun taas maitorahkassa sitä on 9,8 g, eli ei mitenkään tuntuvasti enempää. "
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/artikkeli-1.225026
Banaanissa täysjyvää?!
22
362
Vastaukset
- veijo7637863
Ja pohjimmiltaan kaikissa leivissä on liian paljon imeytyvää hiilihydraattia laihduttajalle eikä myöskäään ikään hitti edes (vielä) täysin terveelle.
THL:n mukaan kyllä tosi hyvää kun sokeria on vähintään 50% energista-täysin suositusten mukaisesti.- Justjustjuu
Suomalainen mies saa energiastaan noin 43% hiilihydraateista. Suositusten alarajakin on 45%.
Onko Veijo nyt niin, että tarkoituksellisesti vääristelet totuutta, sanomalla että THL:n suositus olisi minimissään 50%.
Tuollainen vääristely saa nimittäin ihmisen miettimään että mikä miksi asioita pitää vääristellä, ja mihin sillä pyritään.
Sitä jää niinku miettimään, että miten paljon niissä muissa "totuuksissa" on samanlaista tarkoituksellista vääristämistä, oman uskomuksen suuntaan.
- veijo0730763
banaani sisältää todella paljon sokeria siitä saatavasta ennergiaan nähden:
https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/11049?q=banaani&foodType=ANY&portionUnit=G&portionSize=100&sortByColumn=name&sortOrder=asc&component=2331&
85% energiasta sokeria. - joutavat
THL kehoittaa muutenkin syömään runsaasti hedelmiä. Monet ulkomaiset hedelmät on GM ja sisältävät kohtuuttomasti sokeria, eli varsinkin laihduttajille huono juttu, joskin ne sisältävät jonkin verran joskin rajoitetusti vitamiineja. Muutenkin ulkomailta rahdatut kasvikset sisältävät aika vähän ravinteita, koska ne laitetaan matkaa puoliraakoina. Kasvisten kohdalla pitäisi pysytellä kotimaisissa.
- hpv27
GM tuotteita ei saa myydä EU:ssa eikä kasviksia yleensä poimita raakoina mutta hedelmiä kyllä poimitaan. Niiden sokeripitoisuus on jonkin verran pienempi sen vuoksi.
- veijoi39639863
joutavat
parata syödä maanpinnan yläpuolella kasvavia.
Juureksissa (esim. peruna) on runsaasti tärkkelystä=sokeria- PientäEpätarkkuutta
Sekoitat kaksi asiaa...
Tärkkelyksen prosentuaalisen osuuden energiasta ja tärkkelyksen absoluuttisen osuuden grammoina.
Ihminen ei sittenkään syö prosentteja vaan grammoja, joten juurekset on edelleenkin terveellistä syötävää. - omamielipiteeni
PientäEpätarkkuutta kirjoitti:
Sekoitat kaksi asiaa...
Tärkkelyksen prosentuaalisen osuuden energiasta ja tärkkelyksen absoluuttisen osuuden grammoina.
Ihminen ei sittenkään syö prosentteja vaan grammoja, joten juurekset on edelleenkin terveellistä syötävää.Kyllä näin on. Juurekset, kasvikset ja marjat ovat terveellisiä samoin kuin kotimainen omena.
- veijo98639863
omamielipiteeni
marjat ovat luonnon makeisia-runsaasti sokeria eikä siiten paljon muuta-no kuitua tietenkin.
Juurekset, kuten aikaisemmin kirjoitin.
Monet laittavat mielellään yhteläisyysmerkin juutesten ja vihannesten välille.
Kotimainen omena? Eikös se ole mielestäsi hedelmä?
Sokeri ei ole hyväksi laihduttajalle ja vielä vähemmän jos laihduttaja sattuu olemaan diabeetikko.- EnIhanYmmärtänyt
En ihan ymmärrä noita ilmaan heitettyjä kommentteja.
"marjat ovat luonnon makeisia-runsaasti sokeria eikä siiten paljon muuta-no kuitua tietenkin."
Kyllä kyllä, mutta mihin tämä liittyi? Ei mihinkään aiempaan.
"Juurekset, kuten aikaisemmin kirjoitin."
Kirjoitit aiemmin: Juureksissa (esim. peruna) on runsaasti tärkkelystä=sokeria
Mutta mihin tuo liittyi, en ymmärrä.
"Monet laittavat mielellään yhteläisyysmerkin juutesten ja vihannesten välille."
Varmasti näinkin on, mutta mihin tämä liittyi, ei ainakaan mihinkään aiemmin esitettyyn.
"Kotimainen omena? Eikös se ole mielestäsi hedelmä?"
Onhan se varmaankin hedelmä, mutta mitä sitten, mihin tuo liittyi?
"Sokeri ei ole hyväksi laihduttajalle ja vielä vähemmän jos laihduttaja sattuu olemaan diabeetikko."
Rasvakin tuppaa lihottamaan ja proteiini tekee sappikiviä. Alkoholistako se energia on otettava? - hpv27
EnIhanYmmärtänyt kirjoitti:
En ihan ymmärrä noita ilmaan heitettyjä kommentteja.
"marjat ovat luonnon makeisia-runsaasti sokeria eikä siiten paljon muuta-no kuitua tietenkin."
Kyllä kyllä, mutta mihin tämä liittyi? Ei mihinkään aiempaan.
"Juurekset, kuten aikaisemmin kirjoitin."
Kirjoitit aiemmin: Juureksissa (esim. peruna) on runsaasti tärkkelystä=sokeria
Mutta mihin tuo liittyi, en ymmärrä.
"Monet laittavat mielellään yhteläisyysmerkin juutesten ja vihannesten välille."
Varmasti näinkin on, mutta mihin tämä liittyi, ei ainakaan mihinkään aiemmin esitettyyn.
"Kotimainen omena? Eikös se ole mielestäsi hedelmä?"
Onhan se varmaankin hedelmä, mutta mitä sitten, mihin tuo liittyi?
"Sokeri ei ole hyväksi laihduttajalle ja vielä vähemmän jos laihduttaja sattuu olemaan diabeetikko."
Rasvakin tuppaa lihottamaan ja proteiini tekee sappikiviä. Alkoholistako se energia on otettava?Ei hedelmissä ole muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta paljon hiilihydraattia. Juureksissa niitä on vielä vähemmän. Marjoissa ja hedelmissä on tyypillisesti noin 10% hiilihydrasattia (poikkeuksena esimerkiksi banaani ja viinirypäle). Jos siis syö päivässä 300 g hedelmiä niin saa noin 30 g hiilihydraattia. Tuo taas on 120 kcal eli noin 5% päivittäisestä energiankulutuksesta.
Juureksissa on yleisesti noin 5% hiilihydraattia. Esimerkiksi perunassa on kuitenkin 13%. Jollain lantulla tai nauriilla ei siis tosissaankaan itseään pysty lihottamaan.
Rasvaus on erittäin sekava pseudotiedeuskonto. Ei siitä löydy mitään järkeä. Järkevässä karppauksessa rajoitetaan sokeria ja puhdistettuja viljoja koska noista tulee merkittävästi energiaa. Siinä ei myöskään mässäillä rasvalla koska rasvassa on paljon energiaa.
Sappikivet koostuvat pitkälti kolesterolista. Korkeat kolesteroliarvot taas saa syömällä huonoja hiilihydraatteja liikaa tai kovalla rasvalla. Lihavuus taas on sappikivitaudin tiedetty riskitekijä. - 16042390750
Terveellisessä ruokavaliossa tulee olla proteiinia 0,8 -1,0 g / painokilo.
Hiilihydraatteja 0,8 kertaa tämä määrä ja rasvaa 3,0-3,5 kertaa.
Tätä periaatetta kun noudattaa pysyy kunnossa.
Ihminen tarvitsee ravaa ei kemikaalitehtaiden tuotteita kuten margariinia vaan luonnollisia rasvoja muuten sairastuu.
Esimerkki:
75 kg henkilö
Proteiinia 60- 75 g
hiilihydraatteja 48 -60 g
Rasvaa 224 - 262 g - hpv27
16042390750 kirjoitti:
Terveellisessä ruokavaliossa tulee olla proteiinia 0,8 -1,0 g / painokilo.
Hiilihydraatteja 0,8 kertaa tämä määrä ja rasvaa 3,0-3,5 kertaa.
Tätä periaatetta kun noudattaa pysyy kunnossa.
Ihminen tarvitsee ravaa ei kemikaalitehtaiden tuotteita kuten margariinia vaan luonnollisia rasvoja muuten sairastuu.
Esimerkki:
75 kg henkilö
Proteiinia 60- 75 g
hiilihydraatteja 48 -60 g
Rasvaa 224 - 262 gEi tuolla hiilihydraattimäärällä kyllä liikuta. 60 g proteiinia sisältää 240 kcal, 50 g hiilihydraattia 200 kcal ja 224 g rasvaa 2016 kcal. Yhteensä siis suurin piirtein 2500 kcal.
Voihan ei ole luonnollinen rasva koska se tehdään tehtaassa mutta rypsi on luonnollinen rasva koska se kasvaa luonnossa? Rypsin jyvät siis ok ja voi ei? - eimuuta
hpv27 kirjoitti:
Ei tuolla hiilihydraattimäärällä kyllä liikuta. 60 g proteiinia sisältää 240 kcal, 50 g hiilihydraattia 200 kcal ja 224 g rasvaa 2016 kcal. Yhteensä siis suurin piirtein 2500 kcal.
Voihan ei ole luonnollinen rasva koska se tehdään tehtaassa mutta rypsi on luonnollinen rasva koska se kasvaa luonnossa? Rypsin jyvät siis ok ja voi ei?>Voihan ei ole luonnollinen rasva koska se tehdään tehtaassa mutta rypsi on luonnollinen rasva koska se kasvaa luonnossa? Rypsin jyvät siis ok ja voi ei?>
Tässä teillä näyttäis olevan oikea typeryyden kukkanen. Ei mitään harkintaa. Vauvan ensiruoka on äidinmaito jossa energiasta on puolet kovaa rasvaa. - hpv27
eimuuta kirjoitti:
>Voihan ei ole luonnollinen rasva koska se tehdään tehtaassa mutta rypsi on luonnollinen rasva koska se kasvaa luonnossa? Rypsin jyvät siis ok ja voi ei?>
Tässä teillä näyttäis olevan oikea typeryyden kukkanen. Ei mitään harkintaa. Vauvan ensiruoka on äidinmaito jossa energiasta on puolet kovaa rasvaa.Äidinmaidon energiasta tulee 47% rasvasta ja siinä on 3.2 g rasvahappoja per 100 g ja tyydyttyneitä rasvahappoja 1.5 g. Tuosta laskemalla äidinmaidon energiasta tulee 22% tyydyttyneestä rasvasta. Voissa taas on rasvahappoja 76.7 g/100 g ja tyydyttyneitä rasvahappoja 52.8 g/100 g eli tyydyttyneestä rasvasta tulee peräti 69%.
Voita ei edelleenkään löydy luonnosta eikä voi ole ihmisen luontaista ravintoa. Äidinmaito on ollut luontaista ravintoa tuonne 9 kk ikään asti. - NormaaliTyyppi
hpv27 kirjoitti:
Äidinmaidon energiasta tulee 47% rasvasta ja siinä on 3.2 g rasvahappoja per 100 g ja tyydyttyneitä rasvahappoja 1.5 g. Tuosta laskemalla äidinmaidon energiasta tulee 22% tyydyttyneestä rasvasta. Voissa taas on rasvahappoja 76.7 g/100 g ja tyydyttyneitä rasvahappoja 52.8 g/100 g eli tyydyttyneestä rasvasta tulee peräti 69%.
Voita ei edelleenkään löydy luonnosta eikä voi ole ihmisen luontaista ravintoa. Äidinmaito on ollut luontaista ravintoa tuonne 9 kk ikään asti.Tuohan on vain normaalia uskovaisten liioittelua.
- veijo0763763
hpv27 kirjoitti:
Äidinmaidon energiasta tulee 47% rasvasta ja siinä on 3.2 g rasvahappoja per 100 g ja tyydyttyneitä rasvahappoja 1.5 g. Tuosta laskemalla äidinmaidon energiasta tulee 22% tyydyttyneestä rasvasta. Voissa taas on rasvahappoja 76.7 g/100 g ja tyydyttyneitä rasvahappoja 52.8 g/100 g eli tyydyttyneestä rasvasta tulee peräti 69%.
Voita ei edelleenkään löydy luonnosta eikä voi ole ihmisen luontaista ravintoa. Äidinmaito on ollut luontaista ravintoa tuonne 9 kk ikään asti.hpv
Et vastannut vieläkään mistä luonossa löytyy margariinia, kevyttuotteita , kokojyväleipää jne.
Ei vaan löydy selkärankaa mutta valehtelemista piisaa.
- veijo9765297652
hpv27
Loppuuko paukut vai??? vaikka eihän sinulla ikinä niitä ole ollutkaan.
margariinia kasvaa luonnossa
pastaa kasvaa luonnossa
kokojyväleipää kasvaa luonnossa
kevyttuotteita kasvaa luonnossa
kaurapuuroo kasvaa luonnossa
puolivalmisteita kasvaa luonnossa
jne.
Vai?????
Norjalainen tutkimus (FATFUNK) joka on tehty KG Jebsen:in diabetestutkimusyksikössä Bergenin yliopistossa asettaa kyseenalaiseksi ruokavaliohypoteesin joka on ollut hallitsevana jo puoli vuosisataa: että ruokavalion rasva ja erikoisesti tyydyttynyt rasva olisi epäterveellistä useimmille ihmisille.
“Erittäin suuri määrä rasvoja, myös tyydytettyjä (50%), ei nostanut sydän- ja verisuonisairauksie vaaraa.” sanoo professori ja kardiologi Ottar Nygård joka osallistui tutkimuksen tekoon.
“Tutkimukseen osallistuneilla, jotka noudattivat erittäin paljon rasvaa sisältävää ruokavaliota, havaittiin monia parannuksia sydän- ja verisuonitaitien marköörin kohdalla kuten, ektoopinen rasvan varastointi, verenpaine, triglyceridit, insuliinitaso ja verensokeri.
ektooppinen rasva:
Lipidien kertyminen rasvakudoksen ulkopuolelle, eli ns. ektooppinen rasva on useimmiten patologinen ilmiö. Rasvaa voi kertyä maksaan hepatosyyttien sisään, haimakudokseen ja poikkijuovaiseen lihakseen sekä lihassolun sisäisesti että lihassolujen välitilaan. Nyt myös sydänlihaksen rasvoittumista on alettu tutkimaan.
http://terveyskirjasto.fi/terveysportti/uutissorvi_uusi.lue_abstrakti2?iid=17380&iprint=2
raportista (jatkoa):
“Rasvan lähteen olivat vähän prosseituja, pääasiassa voita, kermaa ja kylmäpuristettua öljyä”
“Energiamäärät olivat normaalitasolla mutta myös he jotka nostivat energiamääräänsä osoittivat selviä vähentymisiä rasvan varastoinnissa ja riskeissä sairastua.”
Tyydyttyneen rasvan on oletettu nostavan Sydän- ja verisuonitautien vaaraa nostaen “huonoa” LDL-kolesterolia. Mutta kun verrattiin jo suositettuihin vertailukelpoisiin tutkimuksiin niin mitään LDL:n nousua ei havaittu. Samalla “hyvä” HDL näytti kohoavan.
“Hyvänlaatuisen rasvan terveyshaittoja on vahvasti liioiteltu. Olisi paljon tärkeämpää kansanterveyden kannalta vähentää prosessoitujen viljaperäisten tuotteiden, prosesoitujen rasvojen ja tuotteiden joihin on lisätty sokeria käyttöä ruokavaliossa.” sanoo professori Gunnar Mellgren- Sorivaa
Ja Veijo se on niin pihalla että alkaa uhoamaan ihmisille aiheetta, eikä huomaa että riehuu keskustelussa jonka aiheena on banaani ja täysjyvä.
Loistavaa, muista ottaa lääkkeet :DDD - johan-on
Sorivaa kirjoitti:
Ja Veijo se on niin pihalla että alkaa uhoamaan ihmisille aiheetta, eikä huomaa että riehuu keskustelussa jonka aiheena on banaani ja täysjyvä.
Loistavaa, muista ottaa lääkkeet :DDDNäinkö asia selviää? Muutama typerä sana toisen solvaamiseksi, niin asia on kunossa itse lainkaan asiaa ymmärtämättä saatika selvittäisi,
Selityksiä.
- veiujo98639863
Uusi vertailutukimus vhärasvaisen ja vähähiilihydraattisen välillä laihdutksessa.
Yhteenveto tutkimuksista:
Nyt voidaan uusin tutkimus laihdutuksesta lisätä aikaisempiin 57:ään koekealuokkaiseen tutkimukseen (RTC). Tutkimuksissa vertaillaan vähärasvaista ja vähähiilihydraattista ruokavaliota.
Tuloksena on 29 voittoa vähähiilihydraattiselle, 28 tasvapeliä ja yhä edelleen 0 (nolla) voittoa vähärasvaiselle.
Tämä uusin osittaa että myös vähärasvainne voi toimia aika hyvin jos vältetään sokeria, raffinoituja hiilihydraatteja ja prosessoitua ruokaa ja sen sijaan keskitytään vihanneksiin ja hyviin raakaineisiin.
Hyviä neuvoja sinänsä mitä ruokavaliota sitten noudatatkin.
https://phcuk.org/rcts/
https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2673150
Enemmän pian blogissani.- Kyselijä-77
"Tämä uusin osittaa että myös vähärasvainne voi toimia aika hyvin jos vältetään sokeria, raffinoituja hiilihydraatteja ja prosessoitua ruokaa ja sen sijaan keskitytään vihanneksiin ja hyviin raakaineisiin."
No onko joku joskus väittänyt vähärasvaisen ruokavalion laihduttavan ihan riippumatta siitä mitä muuta sitten suuhunsa laittaa tai miten paljon?
Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Olet taitava
monessa asiassa. Myös siinä, miten veit sydämeni. Äkkiarvaamatta, pikkuhiljaa. Yhtäkkiä huomasin että minusta puuttuu jo747494Sinällään hauska miten jostakin
jaksetaan juoruta vaikka mitä. Jakorasia yms. Raukkamaista toimintaa. Annetaan jokaisen elää rauhassa eikä levitellä per583173- 352429
Miten voit manipuloida katsojalukuja?
Palstatrolli ja väsynyttä sontaa palstalle suoltava Varmakkakkiainen on viime aikoina vedonnot siihen, että hänen ketjuj72070Osuuspankki Kuhmo!
Ei pysty pitämään yhtä Otto pankkiautomaattia toiminnassa Ksupermarketin kanssa,20 vuotta sitten Kuhmossa oli neljä auto312006- 201928
- 131877
Rakkaalleni!
Halusin tulla kertomaan, että sinua ajattelen ja ikävöin vaikka olen sukuloimassa. Meinasin herkistyä, kun tykkään sinus151653- 521588
- 181579