Ero ja lapset

rankkahomma

Tiedän, että kirjoitan nyt aiheesta joka on aika lailla tabu, josta ei ääneen puhuta elikä lasten vaikutuksesta liiton hajoamiseen. Itse mietin ensin, että kirjoitraisinko tänne kirjeen puolisolle vai keskustelua aiheesta, mutta ehkä tämä on molempia elikä onko kellään muulla kokemuksia ja millaisia siitä, että lasten syntymä ja lapset ylipäätään ovat omalta osaltaan aiheuttaneet hyvänkin suhteen kaatumisen. Ja en nyt tarkoita sitä, että lapset aiheuttaisivat eron ja syyllistäisin heitä vaan enemmänkin toisen oleminen ja toimeen tuleminen lasten kanssa ja nimenomaan ydinperheessä. Kumppanille voisin sanoa, että en jaksa enää tukea ja ymmärtää. Lapset ovat murrosikiäisiä ja hankalia, tiedän sen, mutta he olivat mielestäsi hankalia myös pienenä ja hieman isompinakin. Asiantuntija apukin mitä saimme keskittyi sitten parisuhteeseen, vaikka ongelmia oli pitkälti lasten kanssa. Meillä oli hyvä yhdessä, mutta ei perheenä. Yritettiin paljon, en tiedä miksi en pystynyt sinua auttamaan. Ero pelottaa, myönnän. Ei ole tukiverkostoa. Perhettä ja sukulaisia ei ole lähellä, pelottaa miten jaksan. Mutten jaksa näinkään jatkuvien riitojen ympäröimänä tai sitten painostavassa mykkyydessä.

136

2077

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mammuli

      En ihan saanut selvää, oletko nyt sinä lähdössä pois perheestä ja jättämässä puolisosi yksin selviämään hankaliksi kokemiensa lasten kanssa, vai onko se sinun puolisosi, joka on irtautumassa ja jättämässä sinut ja lapset?

      Ja kumpi on se, joka haluaa erota?

      Joka tapauksessa se, jolle lapset jää, on ilman muuta vaikeassa tilanteessa. Ero juuri silloin, kun lapset ovat murrosiässä, on aina vaikea. On ihan onnen kauppaa, miten lapset reagoivat. Ja murrosikäinen lapsi voi aiheuttaa paljon hankaluuksia, ja varsinkin jos kokee jotenkin itse olevansa eroon syypää. Aika usein lapsille tulee tämä kummallinen käsitys omasta syyllisyydestä, vaikka se ei mitenkään olisi totta.

      Toisaalta, jos lasten kanssa on yhdessä ollut vaikeata, voi tilanne jopa muuttua paremmaksi. Jos kotona ilmapiiri on rauhallisempi ja lapset huomaavat, ettei pelon ilmapiiriä ole, kaikki voi mennä tosi hyvinkin. Lasten kaveriksi ei pidä heittäytyä, mutta lapset voi saada mukaan elämään nyt yhteistä eräänlaista aikuiselämää, jossa heilläkin on oma tärkeä roolinsa kullakin. Yksi on joukosta poissa, muta huolehditaan nyt siitä, että meillä on yhdessä mukavaa. Koitetaan selvitä yhdessä, eikö niin.

      Nuorempana luin dokumentaarisen kirjan nimeltä "Nancy." Sitä en juuri kenellekään suosittele, en ainakaan murrosikäisten lasten vanhemmille. Nancy oli järkyttävän vaikea lapsi ja aina vain vaikeampi mitä vanhemmaksi tuli. Vanhemmat oli hirveän kovilla ja jossain vaiheessa selvisi, että perheen isä oli rentoutunut raskaasta arjesta toisen naisen kanssa ja lopulta ilmoitti haluavansa erota, koska ei kestänyt enää kotielämää ja Nancyä. Perheen äiti oli kauhuissaan, tietysti jo siksi, että oli tullut petetyksi, mutta ennen kaikkea siksi, että ajatus siitä että jäisi yksin taistelemaan huippuvaikean murrosikäisen tytön kanssa, oli pelottava. Hän joutui anelemaan miestään, ettei tämä eroaisi, koska hän ei selviäsi yksin. Oli pakko jättää petos ja loukatuksituleminen kakkossijalle. Mies heltyi ja jäi kotiin. Avioliitto oli kuitenkin lopulta onnellinen. Vain Nancy teki elämästä helvetin.

      Eli ei tunnu reilulta, että toinen vain lähtee ja jättää kaiken taakseen. Toiselle jää kahta suurempi taakka kannettavakseen. Mutta ei asiat aina näin mustavalkoisia ole. Joskus tosiaan tilanne voi parantuakin. On vain ihmisiä, jotka ei osaa olla lasten kanssa eikä ymmärrä lasten maailmaa yhtään. Lapset nähdään vain vaivoina ja riesoina. Silloin voi tietysti kysyä, millainen on sen aikuisen oma ihmisenä kasvamisen laitansa.

      Ei ole ensimmäinen eikä viimeinenkään avioero kyseessä, ja yleensähän niistä aina selvitään. Selviät sinäkin, ja lapset myös.

      • aloittajalta

        En ole jättämässä lapsiani, mutta en jaksa puolisoni kanssa enää ja yhteishuoltajuus meille varmaan on tulossa. Vaikka toinen ei lasten kanssa hyvin toimeen tule niin jo silloin muistutteli, että lapset ovat myös hänellä jos erotaan eli en pienistä lapsista olisi halunnut erossa olla eli en eronnut.


      • aloittajalta

        Meillä ei mielestäni myöskään ole mitenkään erityisen vaikeita lapsia, mutta miehelle mahdottomia ja pitää vaikeina. Ihan sillä kun vedit tuon narkkaritapauksen esiin.


    • Mielenmalttia

      Juuri nyt perheesi ja lapsesi tarvitsee sua,
      Lähdetään silloin?
      Miks et ottanut kokonaisia asioita esiin keskusteluissa.
      Perhe on kokonaisuus, jossa kaikki ja toinen toisiinsa
      Heidän eloon ja oloon vaikuttaa.
      Lapset voi reagoida myös epäterveeseen, kenties (tämä on vaan heitto jtki) painostava tilanteeseen yms.
      Parisuhde on lasten kotihoidon, ei se asunto vain.
      Se asunto määrittää puitteet, mutta ilmapiiri kodin luonteen.
      Lapsiin sitoudutaan ja kuljetetaan heidän aikuisuuteen asti.
      On olemassa perhe yms. Leirejä.
      Perheesi tarvitsee sinua nyt juuri.
      Murrosikä on muutenkin haastava vaihe, kulje se heidän kanssansa tukien heitä.

      • Mielenmalttia

        Puhukaa asiat läpi nii ku ne on, yritä ...
        Joskus ja usein ne viimeistään ponnistuksen on vaikeampia,
        Samoin yön pimein hetki on juuri ennen, aamun ja valon alkamisen kirkastumista.


      • aloittajalta

        Jaksamisessakin tulee raja vastaan. Onko lapsille parempi täysin uupunut ja jaksamaton äiti. Kyse ei ole mistään pelkästä murrosiän ajan jaksosta.


    • Y15

      Yhden asian olen huomannut lasten kanssa, vanhemmilla on oltava yhteneväinen linja lasten kasvatuksessa ja säännöissä. Jos näistä toinen lipee, riidat ja erimielisyydet ovat taattuja, koska lapset hakevat aina rajojaan ja koettavat keksiä porsaanreikia sääntöihin.

      • aloittajalta

        En avaa asiaa enempää tänne, kyse ei oo vaan erilaisesta kasvatuksesta.


    • ksksjshgdhgdladsbn

      Suosittelen ehdottomasti varaamaan ajan parisuhdeneuvontaan. Siellä voitte puolisosi kanssa jakaa tunteenne ja ajatuksenne tästä tilanteesta ja sinä saat kerrottua miten koet teidän lasten vaikuttavan teidän parisuhteeseen. Uskon, että löydätte toisenlaisen ratkaisun kun eron, jos asia on niin kuin ilmoitit, että teillä on puolisosi kanssa hyvä olla yhdessä.

      • aloittajavielä

        En sanonut, että meillä on hyvä olla yhdessä, käytin mennyttä aikamuotoa. Lisäksi olemme käyneet terapiassa ja asiasta on puhuttu.


      • y15
        aloittajavielä kirjoitti:

        En sanonut, että meillä on hyvä olla yhdessä, käytin mennyttä aikamuotoa. Lisäksi olemme käyneet terapiassa ja asiasta on puhuttu.

        Olet siis päättänyt jo erosta itse, harvemmin lapset ovat syyllisiä kyllä ne syyt löytyvät olosuhteista ja itse vanhemmista. Kyllä ihmiset tekevät suuren ja kauaskantoisen ratkaisun, kun hankkivat lapsia, mutta se on arvovalinta josta on myös itse molemmat vastuussa.

        Tätä nykyvanhemmat eivät halua hyväksyä, lapset ovat kuin esineitä, vanhemmat pyristelevät epätoivoisesti, irti vastuusta mitä ihmeellisimmillä selityksillä. On täysin eri asia jos on mielisairautta, huumeita jen.. nämä kulkevat täysin eri kategoriassa, eivätkä ole normaalia käyttäytymistä.

        Minulla omakohtaista kokemusta, ensimmäisellä lapsella rajat hämärty, kun exä kyennyt sopimaan rajoista kenenkään kanssa, ensin annettiin rajat ja sitten peruttiin, myöhemmin haukuttiin kun ei toimittu kuin oli halunnut, yhdessä emme voineet sopia mistään, kun ei koskaan ollut yhteistä linjaa. 2 seuraavan kanssa otin ohjat käsiin ja saimme selkeän linjan asioihin, nuorimman kanssa tilanne jäi osittain taas exän harteille enemmän ja siitä oli taas tulossa ongelmia, mutta onneksi keskimmäiset lapset puuttuivat tilanteeseen, eikä ongelmia päässyt syntymään (nuorimman aikana tein paljon matkatöitä). Minun kokemuksen perusteella, me vanhemmat teemme helposti, itse ne ongelmat, ei lapset.

        Ensimmäisen lapsen kanssa on aina ollut suunnattomia ongelmia, mutta loppujen kanssa ei mitään ihmeenpää.


      • aloittajalta

        Sinä se sävellät kaikkien jutut omanlaisiksesi y15. Luepa aloitus ja lisäksi olisi tosi kiva kuulla kommentteja aloituksen kysymykseeni asian kanssa painiskelevilta ja kokeneilta.


      • y15
        aloittajalta kirjoitti:

        Sinä se sävellät kaikkien jutut omanlaisiksesi y15. Luepa aloitus ja lisäksi olisi tosi kiva kuulla kommentteja aloituksen kysymykseeni asian kanssa painiskelevilta ja kokeneilta.

        Kirjoita selvemmin mitä tarkoitat, tuosta voi päätellä mitä hyvänsä, joojoo vastaukset eivät varmsti auta ketään, ellet sitten kaipaa vahvistusta jo itse päättämääsi asiaan, mutta siitäkin voisi mainita.

        Syyllistät kumppaniasi jostai, mistä oikeasti syytät häntä.


    • Angelina2017

      Eroa jo ihan lasten takia. Puhun kokemuksesta. Kun omat lapseni aikoinaan totesivat, että meidän olisi pitänyt erota jo paljon aikaisemmin ymmärsi, että ydinperheestä kiinnipitäminen oli loppupelissä vain minulle tekosyy olla tekemättä lopullisia ratkaisuja. Lapset kertoivat itse, että oli mukavaa olla äidin/isän kanssa kun vanhemmalta sai huomiota, kodin ilmapiiri oli riidaton ja mutkaton. "Lapsettomalla viikolla/viikonloppuna" sai rentoutua ystävien kanssa tai ihan yksinään, jolloin alkoi jo lapsia kaivatakin. Samaa kertoi toinen puolisko. Muutaman vuoden päästä pystyimme helpostikin vaihtamaan tarvittaessa näitä vuoroviikkoja, lapset tottuivat järjestelyihin nopeastikin ja joskus vietimme viikot niin, että kummallakin vanhemmalla oli vain toinen lapsista, jolloin lapsi sai nauttia täydestä huomiosta. Ajan kuluessa tulivat uudet mies- ja naisystävät kuvioihin, mutta kun arki rullasi hyvin ja eroneitten kesken suhde oli asiallinen, oli helppoa näille uusillekin astua kuvioihin mukaan.....
      Oikein aurinkoista kevättä sinulle ja kaikkea hyvää tulevaisuuteen! :)

      • y15

        Hieno kuulla että vanhemmuus on molemmilla tallella, virkistävää tekstiä.

        Tosin ei se ero saa olla itsetarkoitus, mutta joskus se on hyvä ratkaisu.


    • qwqwq

      " kirjoitan nyt aiheesta joka on aika lailla tabu, josta ei ääneen puhuta elikä lasten vaikutuksesta liiton hajoamiseen"

      " toisen oleminen ja toimeen tuleminen lasten kanssa"

      Vanhempien suhde on perheen tärkein suhde. Ellei se toimi, eikä sitä saa mitenkään toimimaan, niin ero on paras ratkaisu. Nimittäin voi käydä niin, kuten meilläkin kävin, että koko perhe pyörii toisen vanhemman ehdoilla (sen joka ei tule toimeen lastensa kanssa) ja rypee hänen ongelmissaan. Se vie valtavasti turhaa energiaa. Vasta eron jälkeen pääsin kunnolla tutustumaan ja keskittymään lapsiini. Se olikin viime hetki, sillä kaikki olivat jo teini-ikäisiä. He olivat myös tyytyväisiä eroon (myös toivoivat sitä), ei tarvinnut pelätä, ahdistua ja jännittyä isänsä jutuista.

      Jos toinen ei osaa olla ja tulla toimeen lastensa kanssa, hänellä on aina itsellään suuriakin ongelmia. Ei tosin ollenkaan välttämättä tiedosta niitä. Koska syy hänen "toimeentulemattomuuteen" löytyy aina lapsista. Lapset eivät ole näkymättömiä/olemattomia pelinappuloita, vaan ihan oikeita ihmisiä, persoonia, ja sekö tällaista vanhempaa rassaa.

      Liiton aikana kuin eronjälkeenkin molemmat vanhemmat vaalivat suhdettaan lapsiin. Tai sitten eivät vaali. Jotkut kiusaavat lapsiaan, kuten meillä lasten isä. Tämä on sellainen asia, josta hyvin harvoin puhutaan, vaikka kiusaaminen jatkuisi eron jälkeenkin. Aina lähdetään siitä, että vanhemmat ovat tasaveroisia huoltajina (ja ajattelevat lasten parasta), vaikka toinen vanhempi olisi väkivaltainen kiusanhenki, suoremmin sanottuna oikea persläpi. Heitä löytyy valitettavasti myös vanhemmista. Välillä näin vaikuttaisi olevan jopa suurimmassa osassa eroista. Etenkin sellaisissa, joissa nainen on hakenut eroa yksin. Yhtäkin tapausta olen läheltä seurannut. Voi hyvä tavaton. Mikä on se juttu mikä saa isät ilkeilemään omille lapsilleen ja tekemään näille pahaa? Mielivallanhalu? Halu kostaa lasten äidille?

      Mietin eroa pitkään ja hartaasti. En kuitenkaan eronnut ennenkuin nuorin lapsista oli täyttänyt 12v ja hänenkin mielipidettään kuultaisiin. Yhteishuoltajuushan meille tuli, se pitää olla isän takia niin, ei lasten parhaan. Sovittiin tapaamisia ja sun muita maksimit 6 tuntia (elatusmaksuista oikeudessa asti). Paljon piti sopia pelkän sopimuksen vuoksi. Sitä ei sitten noudattu. En olisi kuuna päivänä pakottanut lapsia isälleen. Onneksi tämä oli molemminpuolista, sillä isäkään ei halunnut tavata lapsia. Muutaman kerran poikkesivat ohimennen isänsä kaaoksen keskellä, isä oli hyvin tympeä ja vihainen. Lapset häiritsivät. Siispä eivät enää häirinneet. Nykyisin, kun lapset ovat muuttaneet omilleen, isänsä kyllä häiritsee heitä puhelimella, viesteillä, sähköposteilla ja käynneilläänkin. Lapset ovat jopa joutuneet hakemaan mielenterveysomaisten yhdistyksestä apua isänsä toimille. Ovat myös sitä saaneet. Parasta ja tehokkainta olisi tietysti, jos isä tajuaisi olla häiritsemättä. Ymmärtäisi miten ihmisten kanssa ollaan. Tai muuttaisi vaikka Afrikkaan. Itse olen aika surullinen miettiessäni jos oma isäni aikanaan olisi ollut edes puoliksi yhtä dorka kuin lasteni isä.

      Edelliseen viitaten ja sinun tähän sanomaan " lasten vaikutuksesta liiton hajoamiseen": Lapset eivät tosiaan hajota liittoa ja on yksinomaan sen vanhemman asia joka ei tule lastensa kanssa toimeen katsoa peiliin. Kukaan muu kuin tämä vanhempi ei kykene parantamaan välejä lapsiinsa. Se, että suhde on aluksi hyvä, kaunis ja ihana - parisuhde toimii, ei vielä kerro kuitenkaan sitä miten kukin hyvin, etenkin isät, tulevat toimeen lastensa kanssa. Usein ajatellaan, ettei lapsi tuo tullessaan mitään mullistavaa. Oikeassa elämässä lapsi muuttaa parisuhteen raamit perusteellisesti. Lastensa kautta vanhemmat myös elävät lapsuutensa ja nuoruutensa uudelleen. Vanhemmat miettivät omia vanhempiaan kasvattajana. Tämän vuoksi vanhempien tunne-elämän heikoimmat lenkit narisevat liitoksissaan lasten syntymästä lähtien. Selvittämättömät tunne-elämän ongelmat, traumat, kriisit - kaikki "puhkeaa kukkaan" lasten syntymän jälkeen. Lapsen syntymä on varmasti ihmiselon suurimpia muutoksia, ellei jopa suurin. Kenestäkään ei ole yhtä paljon vastuussa. Vastuu painaa. Piste iin päälle on molempien omat ja sekä yhteiset ongelmat, työssä, työttömyydessä, toimeentulossa, terveydess (mlmielenterveys). Kun oma tunne-elämä on totaalijumissa, on ehkä luonnollistakin, ettei tule lastensa eikä ehkä muidenkaan ihmisten kanssa toimeen. Sille vain pitäisi tehdä jotain, itse.

      • y15

        (Välillä näin vaikuttaisi olevan jopa suurimmassa osassa eroista. Etenkin sellaisissa, joissa nainen on hakenut eroa yksin)

        Tätä en kyllä alleviivaa, ei varmasti tämän kaltainen toiminta ole yleistä, vaan nämä ovat poikkeuksellisia tapauksia.

        Hiukan samantyyppisiä ongelmia minulla oli exän kanssa, todella vaikeita tilanteita, mutta onneksi ei yleisiä tapauksia. Kun kysymyksessä on nainen tulee suunnattomia ongelmia myös tukijoukoilta, jotka eivät todellisuudesta tiedä asiasta mitään. Asiat eivät ole aina niin mustavalkoisia.


      • aloittajalta

        Kiitos sinulle qwqwq. Tekstisi oli myös hyvin asiantuntijamainen. Itse tunnen jopa syyllisyyttä ja huonoa omaatuntoa lasten puolesta, olenko tehnyt jotain peruuttomattomasti väärin kun en ole lähtenyt jo aiemmin, ja toisaalta kun yhdestä tuutista tulee yhtä asiaa ja toisesta tuutista kuinka joku toinen asia on lapsille parasta. Olet oikeassa, että ihmisestä tulee lasten syntymän myötä herkästi erilaisia. Itse en usko enää rakkauteen, senhän pitäisi haluta hyvää toiselle. Ei rakkaudella ja rakastamalla mitään suhteita luoda ja saada onnistumaan, se on tuurista ja niin monesta asiasta kiinni.


      • y15
        aloittajalta kirjoitti:

        Kiitos sinulle qwqwq. Tekstisi oli myös hyvin asiantuntijamainen. Itse tunnen jopa syyllisyyttä ja huonoa omaatuntoa lasten puolesta, olenko tehnyt jotain peruuttomattomasti väärin kun en ole lähtenyt jo aiemmin, ja toisaalta kun yhdestä tuutista tulee yhtä asiaa ja toisesta tuutista kuinka joku toinen asia on lapsille parasta. Olet oikeassa, että ihmisestä tulee lasten syntymän myötä herkästi erilaisia. Itse en usko enää rakkauteen, senhän pitäisi haluta hyvää toiselle. Ei rakkaudella ja rakastamalla mitään suhteita luoda ja saada onnistumaan, se on tuurista ja niin monesta asiasta kiinni.

        Sokaiseeko rakkaus naisen niin totaalisesti ettei hän kykene, ajamaa omaa ja lasten etuja.
        Usein täällä mainitaan että vasta eronjälkeen sitä ja tätä, eikö jokaisen velvollisuus ole hoitaa omaa hyvinvointiaan aina, eikä uhriutua ja haukkua puolisoa jälkeenpäin, asioista joihin ratkaisu olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten.

        Kyllä jokaisen täysivaltaisen ihmisen tulee ihan itse hoitaa asiansa, on se tietenkin helppoa olla vapaa matkustajana ja jälkeenpäin syytellä muita.

        Ajatus mallissa on jotakin täysin pielessä jos ei kykene näkemään omaa osuutta tapahtuneissa asioissa, jos toinen on ilkeä, väkivaltainen tai muuten kyvytön, on tehtävä heti asialle jotakin, eikä jälkikäteen syytellä, kun vauriot ovat jo syntyneet


      • aloittajalta

        Olet oikeassa, että asioille pitäisi tehdä heti jotain, sillä eroaminen on helpompaa ihan tutkimustenkin mukaan, kun sen tekee nopeasti. Eli tarkoitan tällä sitä, että luin ihan asiantuntijakommentin, jonka mukaan eroaminen on vaikeaa, jos suhde on haastava ja kuluttuva tai elämä vaikealla tolalla, mieli apeampi. Moni jää tuolloin huonoonkin suhteeseen ja ei ainakaan alkuunsa edes itse näe kuinka huonossa suhteessa on ja mitä sietää. Myöhemmin sitten taas voimat voi olla vähissä. Mutta toisaalta sitten toitotetaan yrittämistä kuinka lasten vuoksikin on hyvä yrittää, käydä terapiassa ym, vaikka toisaalta pitäisi siis tehdä nopeita ratkaisuja. Voisitko y15 olla trollaamatta ihan kaikkia ketjuja noilla viesteilläsi, kun sä hoet vaan tota yhtä sanomaas kaiken aikaa, kukaan ei oikeasti voi olla noin yksinkertainen.


      • y15
        aloittajalta kirjoitti:

        Olet oikeassa, että asioille pitäisi tehdä heti jotain, sillä eroaminen on helpompaa ihan tutkimustenkin mukaan, kun sen tekee nopeasti. Eli tarkoitan tällä sitä, että luin ihan asiantuntijakommentin, jonka mukaan eroaminen on vaikeaa, jos suhde on haastava ja kuluttuva tai elämä vaikealla tolalla, mieli apeampi. Moni jää tuolloin huonoonkin suhteeseen ja ei ainakaan alkuunsa edes itse näe kuinka huonossa suhteessa on ja mitä sietää. Myöhemmin sitten taas voimat voi olla vähissä. Mutta toisaalta sitten toitotetaan yrittämistä kuinka lasten vuoksikin on hyvä yrittää, käydä terapiassa ym, vaikka toisaalta pitäisi siis tehdä nopeita ratkaisuja. Voisitko y15 olla trollaamatta ihan kaikkia ketjuja noilla viesteilläsi, kun sä hoet vaan tota yhtä sanomaas kaiken aikaa, kukaan ei oikeasti voi olla noin yksinkertainen.

        Kerro kerrankin mitä tarkoitat, jotain konkreettista ? mitä samaa ?

        Minun tarkoitus on saada keskustelu oikeisiin asioihin, eikä yleistyksiin/ympäripyöreisiin kysymyksiin, asiat on kerrottava siten että erillaisia tulkontoja on vaikea tehdä, vaan kaikki tietävät mitä on kirjoitettu.

        Ikävä tosi on että useissa eroissa puolisot eivät ymmärrä, mitä toinen tarkoittaa ja tästä riidat paisuvat, tämän vuoksi parisuhdeterapioita on olemassa, että pariskunta saadaan ymmärtämään mitä toinen tarkoittaa.

        Tiedän mistä puhun, myös sinä voit ymmärtää jos hiukan löysäät asennettasi.

        ¨Eli tarkoitan tällä sitä, että luin ihan asiantuntijakommentin, jonka mukaan eroaminen on vaikeaa, jos suhde on haastava ja kuluttuva tai elämä vaikealla tolalla, mieli apeampi. MOLEMPIEN ON YMMÄRRETTÄVÄ MIKÄ SUHTEESSA KIKAA, SIIS KOMMUNIKAATIO ON OLTAVAV RIITTÄVÄN SELKEÄÄ, TÄLLÖIN EI EROSSAKAAN SYNNY SUURIA ONGELMIA, TURHIEN EPÄSELVYYKSIEN VUOKSI, KENENKÄÄN EI TULE VAATIA TOISTA AAVISTAMAAN MITÄ TARKOITTAA. Moni jää tuolloin huonoonkin suhteeseen ja ei ainakaan alkuunsa edes itse näe kuinka huonossa suhteessa on ja mitä sietää. TÄSSÄ ON SELVÄ VÄÄRISTYMÄ, SUHTEEN LAATUUN VAIKUTTAA AINA MOLEMMAT OSAPUOLET, KUN PUHUT SIITÄ MITÄ SIEDÄT TAI KUINKA HUONOSSA SUHTEESSA OLET. SINULLA ON YHTÄ SUURI VASTUU SIITÄ ETTÄ SUHDE TOIMII. JOS PUOLISOILLA ON ERILLAISET HALUT/ARVOT MITEN VOIT SYYLLISTÄÄ NÄISTÄ PIOLISOA. ON VÄÄRIN JA ITSEKÄSTÄ KUVITELLA ETTÄ OMAT ARVOT/RAJAT OVAT AINOAT JA OIKEAT, TÄMÄ ON ITSEKÄSTÄ AJATTELUA. JOKAINEN JOUTUU JOUSTAMAAN OMISTA ASIOISTAAN, YHTEISEN HYVÄN ETEEN, JOS PERHEESSÄ ON LAPSIA. Myöhemmin sitten taas voimat voi olla vähissä. Mutta toisaalta sitten toitotetaan yrittämistä kuinka lasten vuoksikin on hyvä yrittää, käydä terapiassa ym, vaikka toisaalta pitäisi siis tehdä nopeita ratkaisuja.¨

        ITSEKKÄLLÄ IHMISELLÄ ON VAIKEA HYVÄKSYÄ ETTÄ OLEMME ERILLAISIA JA ILMAN SOPIMISTA ASIOISTA ON MAHDOTON SOPIA.


      • qwqwq
        aloittajalta kirjoitti:

        Olet oikeassa, että asioille pitäisi tehdä heti jotain, sillä eroaminen on helpompaa ihan tutkimustenkin mukaan, kun sen tekee nopeasti. Eli tarkoitan tällä sitä, että luin ihan asiantuntijakommentin, jonka mukaan eroaminen on vaikeaa, jos suhde on haastava ja kuluttuva tai elämä vaikealla tolalla, mieli apeampi. Moni jää tuolloin huonoonkin suhteeseen ja ei ainakaan alkuunsa edes itse näe kuinka huonossa suhteessa on ja mitä sietää. Myöhemmin sitten taas voimat voi olla vähissä. Mutta toisaalta sitten toitotetaan yrittämistä kuinka lasten vuoksikin on hyvä yrittää, käydä terapiassa ym, vaikka toisaalta pitäisi siis tehdä nopeita ratkaisuja. Voisitko y15 olla trollaamatta ihan kaikkia ketjuja noilla viesteilläsi, kun sä hoet vaan tota yhtä sanomaas kaiken aikaa, kukaan ei oikeasti voi olla noin yksinkertainen.

        "eroaminen on helpompaa ihan tutkimustenkin mukaan, kun sen tekee nopeasti."
        " Eli tarkoitan tällä sitä, että luin ihan asiantuntijakommentin, eroaminen on vaikeaa jos suhde on haastava ja kuluttuva tai elämä vaikealla tolalla, mieli apeampi."

        Tottahan nuo on molemmat.

        Täytynee pitää mielessä asiantuntijoiden olevan erilaisia. Joskus, tai oikeastaan lähes aina, he korostavat eri asioita ja ovat aivan päinvastaista mieltä. Monesti jonkun asiantuntijan neuvo ei natsaa ollenkaan omaan tilanteeseen. Esim. jos suhde on haastava ja kuluttava, on vähän paha erota nopeasti. Etenkin jos ennakoi erosta tulevan vaikea, puoliso laittaa hanttiin. Ikävä kyllä juuri kuluttavissa liitoissa kärvistellään pitkäänkin, koska puoliso koetaan suoranaiseksi uhaksi.

        Monet jopa luulevat terapeuttien, psykologien ym. ammattihenkilöstön ratkaisevan niin omat kuin parisuhteen ongelmat. Eihän se niin mene. Jokainen tietää parhaiten omasta elämästään, on elämänsä paras asiantuntija. Viralliset asiantuntijat voivat ainoastaan auttaa löytämään ratkaisuja sellaisiin ongelmiin, jotka autettava kokee ongelmina. Tärkeintä prosessissa on, että osaa myös itse auttaa itseään, on motivoitunut. Tietysti itselle sopiva terapeutti on kaiken a ja o. Vaikka olisi itse kuinka motivoitunut tahansa, niin vääränlainen terapeutti ei auta mihinkään. Kemiat pitää kohdata tässäkin lajissa.


      • qwqwq
        y15 kirjoitti:

        Sokaiseeko rakkaus naisen niin totaalisesti ettei hän kykene, ajamaa omaa ja lasten etuja.
        Usein täällä mainitaan että vasta eronjälkeen sitä ja tätä, eikö jokaisen velvollisuus ole hoitaa omaa hyvinvointiaan aina, eikä uhriutua ja haukkua puolisoa jälkeenpäin, asioista joihin ratkaisu olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten.

        Kyllä jokaisen täysivaltaisen ihmisen tulee ihan itse hoitaa asiansa, on se tietenkin helppoa olla vapaa matkustajana ja jälkeenpäin syytellä muita.

        Ajatus mallissa on jotakin täysin pielessä jos ei kykene näkemään omaa osuutta tapahtuneissa asioissa, jos toinen on ilkeä, väkivaltainen tai muuten kyvytön, on tehtävä heti asialle jotakin, eikä jälkikäteen syytellä, kun vauriot ovat jo syntyneet

        "Sokaiseeko rakkaus naisen niin totaalisesti ettei hän kykene, ajamaa omaa ja lasten etuja."

        Ei todellakaan rakkaudesta ole kyse. Naisen ei pysty ajamaan omaa ja lasten etuja, jos kokee puolisonsa uhkana. Toimivan vastakkaisella puolella, naista ja lapsia vastaan. Pelossa elää usein pimeydessä. Lopulta puhutaan vain se mikä on pakko. kokoajan on tilanne "kaikkea mitä sanot (puolisolle) voidaan käyttää todisteena sinua vastaan". Harva tässä vaiheessa ryhtyy uudestaan puhumaan ja kertaamaan vanhoja ongelmia. Ns. vain kerjäisi turpiinsa, ei ole mitään mieltä.

        En ole jälkeenkään päin syytellyt exääni mistään, mitä ihmettämättä se olisi hyödyttänyt? Kerron vain miten asia oli. Erosin, koska ex oli sellainen kuin oli. En voinut häntä puhumalla enkä muutenkaan muuksi muuttaa. Erotessa hän oli täysin erilainen mies kuin naimisiin mennessä. Ihmiset muuttuu, monet täysin eri suuntiin.


      • qwqwq
        y15 kirjoitti:

        Kerro kerrankin mitä tarkoitat, jotain konkreettista ? mitä samaa ?

        Minun tarkoitus on saada keskustelu oikeisiin asioihin, eikä yleistyksiin/ympäripyöreisiin kysymyksiin, asiat on kerrottava siten että erillaisia tulkontoja on vaikea tehdä, vaan kaikki tietävät mitä on kirjoitettu.

        Ikävä tosi on että useissa eroissa puolisot eivät ymmärrä, mitä toinen tarkoittaa ja tästä riidat paisuvat, tämän vuoksi parisuhdeterapioita on olemassa, että pariskunta saadaan ymmärtämään mitä toinen tarkoittaa.

        Tiedän mistä puhun, myös sinä voit ymmärtää jos hiukan löysäät asennettasi.

        ¨Eli tarkoitan tällä sitä, että luin ihan asiantuntijakommentin, jonka mukaan eroaminen on vaikeaa, jos suhde on haastava ja kuluttuva tai elämä vaikealla tolalla, mieli apeampi. MOLEMPIEN ON YMMÄRRETTÄVÄ MIKÄ SUHTEESSA KIKAA, SIIS KOMMUNIKAATIO ON OLTAVAV RIITTÄVÄN SELKEÄÄ, TÄLLÖIN EI EROSSAKAAN SYNNY SUURIA ONGELMIA, TURHIEN EPÄSELVYYKSIEN VUOKSI, KENENKÄÄN EI TULE VAATIA TOISTA AAVISTAMAAN MITÄ TARKOITTAA. Moni jää tuolloin huonoonkin suhteeseen ja ei ainakaan alkuunsa edes itse näe kuinka huonossa suhteessa on ja mitä sietää. TÄSSÄ ON SELVÄ VÄÄRISTYMÄ, SUHTEEN LAATUUN VAIKUTTAA AINA MOLEMMAT OSAPUOLET, KUN PUHUT SIITÄ MITÄ SIEDÄT TAI KUINKA HUONOSSA SUHTEESSA OLET. SINULLA ON YHTÄ SUURI VASTUU SIITÄ ETTÄ SUHDE TOIMII. JOS PUOLISOILLA ON ERILLAISET HALUT/ARVOT MITEN VOIT SYYLLISTÄÄ NÄISTÄ PIOLISOA. ON VÄÄRIN JA ITSEKÄSTÄ KUVITELLA ETTÄ OMAT ARVOT/RAJAT OVAT AINOAT JA OIKEAT, TÄMÄ ON ITSEKÄSTÄ AJATTELUA. JOKAINEN JOUTUU JOUSTAMAAN OMISTA ASIOISTAAN, YHTEISEN HYVÄN ETEEN, JOS PERHEESSÄ ON LAPSIA. Myöhemmin sitten taas voimat voi olla vähissä. Mutta toisaalta sitten toitotetaan yrittämistä kuinka lasten vuoksikin on hyvä yrittää, käydä terapiassa ym, vaikka toisaalta pitäisi siis tehdä nopeita ratkaisuja.¨

        ITSEKKÄLLÄ IHMISELLÄ ON VAIKEA HYVÄKSYÄ ETTÄ OLEMME ERILLAISIA JA ILMAN SOPIMISTA ASIOISTA ON MAHDOTON SOPIA.

        "ON VÄÄRIN JA ITSEKÄSTÄ KUVITELLA ETTÄ OMAT ARVOT/RAJAT OVAT AINOAT JA OIKEAT"

        Eipäs muuten ole, vaan juuri OIKEIN, JA TERVEELLÄ TAVALLA itsekästä. Jokaisen omat rajat ovat oikein, ja ellei niitä toinen kunnioita (molemmin puolin!), niin hukka suhteen perii. On tietysti tiedettävä kumpaisenkin rajat. Jos ne eivät natsaa suhteen alussa, niin suhde on tuhoon tuomittu. Kaikkea muuta voi sovitella, mutta omat rajat on oltava molemmin puolin omassa hallussa. Terveessä suhteessa ei myöskään kumpaisellakaan ole minkäänmoista tarvetta rikkoa kumppanin rajoja.


      • qwqwq
        y15 kirjoitti:

        Kerro kerrankin mitä tarkoitat, jotain konkreettista ? mitä samaa ?

        Minun tarkoitus on saada keskustelu oikeisiin asioihin, eikä yleistyksiin/ympäripyöreisiin kysymyksiin, asiat on kerrottava siten että erillaisia tulkontoja on vaikea tehdä, vaan kaikki tietävät mitä on kirjoitettu.

        Ikävä tosi on että useissa eroissa puolisot eivät ymmärrä, mitä toinen tarkoittaa ja tästä riidat paisuvat, tämän vuoksi parisuhdeterapioita on olemassa, että pariskunta saadaan ymmärtämään mitä toinen tarkoittaa.

        Tiedän mistä puhun, myös sinä voit ymmärtää jos hiukan löysäät asennettasi.

        ¨Eli tarkoitan tällä sitä, että luin ihan asiantuntijakommentin, jonka mukaan eroaminen on vaikeaa, jos suhde on haastava ja kuluttuva tai elämä vaikealla tolalla, mieli apeampi. MOLEMPIEN ON YMMÄRRETTÄVÄ MIKÄ SUHTEESSA KIKAA, SIIS KOMMUNIKAATIO ON OLTAVAV RIITTÄVÄN SELKEÄÄ, TÄLLÖIN EI EROSSAKAAN SYNNY SUURIA ONGELMIA, TURHIEN EPÄSELVYYKSIEN VUOKSI, KENENKÄÄN EI TULE VAATIA TOISTA AAVISTAMAAN MITÄ TARKOITTAA. Moni jää tuolloin huonoonkin suhteeseen ja ei ainakaan alkuunsa edes itse näe kuinka huonossa suhteessa on ja mitä sietää. TÄSSÄ ON SELVÄ VÄÄRISTYMÄ, SUHTEEN LAATUUN VAIKUTTAA AINA MOLEMMAT OSAPUOLET, KUN PUHUT SIITÄ MITÄ SIEDÄT TAI KUINKA HUONOSSA SUHTEESSA OLET. SINULLA ON YHTÄ SUURI VASTUU SIITÄ ETTÄ SUHDE TOIMII. JOS PUOLISOILLA ON ERILLAISET HALUT/ARVOT MITEN VOIT SYYLLISTÄÄ NÄISTÄ PIOLISOA. ON VÄÄRIN JA ITSEKÄSTÄ KUVITELLA ETTÄ OMAT ARVOT/RAJAT OVAT AINOAT JA OIKEAT, TÄMÄ ON ITSEKÄSTÄ AJATTELUA. JOKAINEN JOUTUU JOUSTAMAAN OMISTA ASIOISTAAN, YHTEISEN HYVÄN ETEEN, JOS PERHEESSÄ ON LAPSIA. Myöhemmin sitten taas voimat voi olla vähissä. Mutta toisaalta sitten toitotetaan yrittämistä kuinka lasten vuoksikin on hyvä yrittää, käydä terapiassa ym, vaikka toisaalta pitäisi siis tehdä nopeita ratkaisuja.¨

        ITSEKKÄLLÄ IHMISELLÄ ON VAIKEA HYVÄKSYÄ ETTÄ OLEMME ERILLAISIA JA ILMAN SOPIMISTA ASIOISTA ON MAHDOTON SOPIA.

        Ja vielä
        "MOLEMPIEN ON YMMÄRRETTÄVÄ MIKÄ SUHTEESSA KIKAA"

        Mikä sinua vaivaa? Mikset ymmärrä, että juuri se on suurimmassa osassa liitoista ongelmana kun toista EI HUVITA ymmärtää, ei löydy kiinnostusta, ei aikaa. Hän on välinpitämätön tai kaikkea muuta kuin rakastava käytökseltään. Kun toinen sitten haluaa erota, ei tämä "ymmärtämätön" tietenkään sitäkään "ymmärrä". Erosta tulee helvetti tai parhaimmillaan erittäin raastava.

        Ts. ymmärtämättömyys ei johdu useinkaan parisuhteissa oikeasta ymmärtämättömyydestä, vaan siitä, ettei rakasta ja arvosta kumppaniaan, kuolleesta tunne-elämästä parin välillä.


      • aloittajalta

        Ei tosiaan ole kyse siitä, että olisin suhteessa joku tossukka ollut tai liian kiltti, mutta qwqwq hyvin kuvasi, että suhde muuttaa muotoa, ihmiset kasvaa ja lapset tuo uuden masilman suhteeseen. Minun oli vaikea tajuta, että ydinperheessä, lasten omalla isällä voi olla haasteita. Tiedän, että uusperheessä ongelmia herkästi tulee, mutta että ydinperheessä. Ehkä liian kiltti ollut kun yrittänyt miettiä kaikkien muidenkin parasta.


      • y15
        aloittajalta kirjoitti:

        Ei tosiaan ole kyse siitä, että olisin suhteessa joku tossukka ollut tai liian kiltti, mutta qwqwq hyvin kuvasi, että suhde muuttaa muotoa, ihmiset kasvaa ja lapset tuo uuden masilman suhteeseen. Minun oli vaikea tajuta, että ydinperheessä, lasten omalla isällä voi olla haasteita. Tiedän, että uusperheessä ongelmia herkästi tulee, mutta että ydinperheessä. Ehkä liian kiltti ollut kun yrittänyt miettiä kaikkien muidenkin parasta.

        Ehkä liian kiltti ollut kun yrittänyt miettiä kaikkien muidenkin parasta.

        Minulla se ex puoliso oli nainen, joka toimi samalla tavalla ja tämä on syy miksi yritän ihmisiä ajattelemaan asiaa myös toisen kannalta.


      • y15
        qwqwq kirjoitti:

        Ja vielä
        "MOLEMPIEN ON YMMÄRRETTÄVÄ MIKÄ SUHTEESSA KIKAA"

        Mikä sinua vaivaa? Mikset ymmärrä, että juuri se on suurimmassa osassa liitoista ongelmana kun toista EI HUVITA ymmärtää, ei löydy kiinnostusta, ei aikaa. Hän on välinpitämätön tai kaikkea muuta kuin rakastava käytökseltään. Kun toinen sitten haluaa erota, ei tämä "ymmärtämätön" tietenkään sitäkään "ymmärrä". Erosta tulee helvetti tai parhaimmillaan erittäin raastava.

        Ts. ymmärtämättömyys ei johdu useinkaan parisuhteissa oikeasta ymmärtämättömyydestä, vaan siitä, ettei rakasta ja arvosta kumppaniaan, kuolleesta tunne-elämästä parin välillä.

        Sinun kommenteista paistaaläpi se että sinä pelkästään tiedät mistä on kysymys ja miten on oikein ja väärin, ilman että toisella on siihen mitään sanomista.

        Tämä on juuri se syy miksi riitaisia eroja tulee!


      • aloittajalta

        Sä irrotat y15 yksittäisiä sanoja ja lauseita kirjoituksista muokaten ne sellaisiksi miksi itse haluat. Et lue kokonaisuutta ja täällä on miehiäkin kirjoitellut omissakin ketjuissasi, jotka pystyvät hahmottamaan kokonaisuuden.


      • y15
        aloittajalta kirjoitti:

        Sä irrotat y15 yksittäisiä sanoja ja lauseita kirjoituksista muokaten ne sellaisiksi miksi itse haluat. Et lue kokonaisuutta ja täällä on miehiäkin kirjoitellut omissakin ketjuissasi, jotka pystyvät hahmottamaan kokonaisuuden.

        Syyllistät kumppaniasi jostai, mistä oikeasti syytät häntä.

        Mikä on juurisyy, kirjoituksesta voi jokainen määritellä itse sen. Kokonaisuuden hahmottaminen on petosta, jos et tiedä mistä on kysymys. Tämä on syy miksi yleensä mennään metsään, oletetaan että kumppani ymmärtää, mitä ajattelen.

        Kerro jotain konkreettista ?


        Vastauksia on tullut laidasta laitaan, mutta sinän napsit kaikki omalta mukavuusalueelta
        ja näi et avarra ajatuksiasi, siis möyrit tuskassa. Olisiko aika ottaa askel eteenpäin ja
        koittaa korjata tilanetta, negatiivinen ajattelu ei vie asioita eteenpäin, päinvastoin.

        Toki melko yleinen käytäntö on laittaa pää pensaaseen ja odottaa että muut hoitaa asiat, jälkeen päin sitten voi arvostella ja syyllistää kaikkea.


      • y15
        qwqwq kirjoitti:

        "Sokaiseeko rakkaus naisen niin totaalisesti ettei hän kykene, ajamaa omaa ja lasten etuja."

        Ei todellakaan rakkaudesta ole kyse. Naisen ei pysty ajamaan omaa ja lasten etuja, jos kokee puolisonsa uhkana. Toimivan vastakkaisella puolella, naista ja lapsia vastaan. Pelossa elää usein pimeydessä. Lopulta puhutaan vain se mikä on pakko. kokoajan on tilanne "kaikkea mitä sanot (puolisolle) voidaan käyttää todisteena sinua vastaan". Harva tässä vaiheessa ryhtyy uudestaan puhumaan ja kertaamaan vanhoja ongelmia. Ns. vain kerjäisi turpiinsa, ei ole mitään mieltä.

        En ole jälkeenkään päin syytellyt exääni mistään, mitä ihmettämättä se olisi hyödyttänyt? Kerron vain miten asia oli. Erosin, koska ex oli sellainen kuin oli. En voinut häntä puhumalla enkä muutenkaan muuksi muuttaa. Erotessa hän oli täysin erilainen mies kuin naimisiin mennessä. Ihmiset muuttuu, monet täysin eri suuntiin.

        Tiedätkö että tämä on täysin sinun oma mielipide, voisiko olla mahdollista että puolisolla on toinen totuus, jota et sinä hyväksy ja tämän vuoksi ette ole päässeet sopuun.


      • y15
        qwqwq kirjoitti:

        "ON VÄÄRIN JA ITSEKÄSTÄ KUVITELLA ETTÄ OMAT ARVOT/RAJAT OVAT AINOAT JA OIKEAT"

        Eipäs muuten ole, vaan juuri OIKEIN, JA TERVEELLÄ TAVALLA itsekästä. Jokaisen omat rajat ovat oikein, ja ellei niitä toinen kunnioita (molemmin puolin!), niin hukka suhteen perii. On tietysti tiedettävä kumpaisenkin rajat. Jos ne eivät natsaa suhteen alussa, niin suhde on tuhoon tuomittu. Kaikkea muuta voi sovitella, mutta omat rajat on oltava molemmin puolin omassa hallussa. Terveessä suhteessa ei myöskään kumpaisellakaan ole minkäänmoista tarvetta rikkoa kumppanin rajoja.

        Tästä puhuin

        ¨Moni jää tuolloin huonoonkin suhteeseen ja ei ainakaan alkuunsa edes itse näe kuinka huonossa suhteessa on ja mitä sietää. ¨

        TÄSSÄ ON SELVÄ VÄÄRISTYMÄ, SUHTEEN LAATUUN VAIKUTTAA AINA MOLEMMAT OSAPUOLET, KUN PUHUT SIITÄ MITÄ SIEDÄT TAI KUINKA HUONOSSA SUHTEESSA OLET. SINULLA ON YHTÄ SUURI VASTUU SIITÄ ETTÄ SUHDE TOIMII. JOS PUOLISOILLA ON ERILLAISET HALUT/ARVOT MITEN VOIT SYYLLISTÄÄ NÄISTÄ PIOLISOA. ON VÄÄRIN JA ITSEKÄSTÄ KUVITELLA ETTÄ OMAT ARVOT/RAJAT OVAT AINOAT JA OIKEAT, TÄMÄ ON ITSEKÄSTÄ AJATTELUA. JOKAINEN JOUTUU JOUSTAMAAN OMISTA ASIOISTAAN, YHTEISEN HYVÄN ETEEN, JOS PERHEESSÄ ON LAPSIA.


      • y15
        qwqwq kirjoitti:

        Ja vielä
        "MOLEMPIEN ON YMMÄRRETTÄVÄ MIKÄ SUHTEESSA KIKAA"

        Mikä sinua vaivaa? Mikset ymmärrä, että juuri se on suurimmassa osassa liitoista ongelmana kun toista EI HUVITA ymmärtää, ei löydy kiinnostusta, ei aikaa. Hän on välinpitämätön tai kaikkea muuta kuin rakastava käytökseltään. Kun toinen sitten haluaa erota, ei tämä "ymmärtämätön" tietenkään sitäkään "ymmärrä". Erosta tulee helvetti tai parhaimmillaan erittäin raastava.

        Ts. ymmärtämättömyys ei johdu useinkaan parisuhteissa oikeasta ymmärtämättömyydestä, vaan siitä, ettei rakasta ja arvosta kumppaniaan, kuolleesta tunne-elämästä parin välillä.

        Hiukan tarkoitushakuisesti lyhensit taas kommenttejani

        aloittaja kommentoit
        ¨Eli tarkoitan tällä sitä, että luin ihan asiantuntijakommentin, jonka mukaan eroaminen on vaikeaa, jos suhde on haastava ja kuluttuva tai elämä vaikealla tolalla, mieli apeampi.

        minä vastasin
        MOLEMPIEN ON YMMÄRRETTÄVÄ MIKÄ SUHTEESSA KIKAA, SIIS KOMMUNIKAATIO ON OLTAVAV RIITTÄVÄN SELKEÄÄ, TÄLLÖIN EI EROSSAKAAN SYNNY SUURIA ONGELMIA, TURHIEN EPÄSELVYYKSIEN VUOKSI, KENENKÄÄN EI TULE VAATIA TOISTA AAVISTAMAAN MITÄ TARKOITTAA.

        ITSEKKÄLLÄ IHMISELLÄ ON VAIKEA HYVÄKSYÄ ETTÄ OLEMME ERILLAISIA JA ILMAN SOPIMISTA ASIOISTA ON MAHDOTON SOPIA.


      • qwqwq
        y15 kirjoitti:

        Sinun kommenteista paistaaläpi se että sinä pelkästään tiedät mistä on kysymys ja miten on oikein ja väärin, ilman että toisella on siihen mitään sanomista.

        Tämä on juuri se syy miksi riitaisia eroja tulee!

        Voi voi y15. Olet todella rasittava vääntäessäsi kirjoituksia oman mielesi mukaiseksi.

        Kirjoitin "... huonoonkin suhteeseen ja ei ainakaan alkuunsa edes itse näe kuinka huonossa suhteessa on ja mitä sietää. "

        Rautalangasta: huono suhde ei synny tyhjästä eikä sellaiseen lähdetä. Useimmiten suhde alkaa hyvänä suhteena, ihan rakkautena. Kuitenkin monista näistä hyvistä suhteista kehittyy ajan kanssa hirveitä suhteita, jopa niin vaivihkaa, ettei toinen huomaakaan miten alistettu on. Sitä on aika mahdotontakin oivaltaa, jos toinen osaa selitellä kaikki toisen esille ottamat huonot asiat parhain päin. Ihminen kun on sellainen tapaus, että uskoo ja toivoo parempaan huomiseen, etenkin jos puoliso niin sanoo ja lupaa. Sitä vaan aina ja aina vaan odottelee parempaa huomista. Itseasiassa siihen jää jumiin. Tähän perustuu myös parisuhdeväkivalta, oli se sitten fyysistä tai henkistä. Viittaan sammakko syndroomaan:

        "Kykenemättömyyttä reagoida hienovaraiseen huonoon kohteluun voidaan verrata keitetyn sammakon syndroomaan. Siinä on kyse sammakosta, joka käytti kaiken energiansa sopeutuakseen olosuhteisiin ja jolla ei kriittisen tilanteen tullessa ollutkaan enää voimia jäljellä pelastaakseen itsensä."

        Samoin liiton hiljaa etenevä tilanteen paheneminen saa meidät luulemaan, että olemme kunnossa, uskomaan kaikkeen potaskaan mitä puoliso meille syöttää, jopa vuosikausia. Kunhan hän vain tekee sen riittävän uskottavasti, manipuloivasti kertoen sen mitä uskoo toisen haluavan kuulla ja etenkin käyttäen hyväksi toisen heikkoja kohtia.

        Kun toinen sitten viimeinkin herää todellisuuteen "olen ollut hölmö, minua on kusetettu" ja päättää viimein alkaa TODELLA noudattaa ja arvostaa omia oikeuksia, niin eihän puoliso sellaisesta pidä, se on epämiellyttävää. Ellei puoliso kykene hyväksymään kumppaninsa asenteen ja todellisuuden muutosta, ero on paras ratkaisu. Ja mukautuva puoliso on nimenomaan se, joka eroa haluaa.

        Suhteen laatuun vaikuttaa toki molemmat puolisot, samoin sen perustuksiin. Silti aikaa ei voi muuttaa, eikä parisuhdetta aloittaa uudestaan siitä kohtaan mistä lähtien alkoi vuosia sitten mennä pieleen. Kun joutuu toteamaan, ettei rakasta enää kumppaniaan, hän on muuttunut, säälittävä, toiminut väärin muita hyväksikäyttäen ym. niin tässä kohdassa ei voi enää joustaa pätkääkään. Itselläni riitti 10v jotka olin yrittänyt saada suhdetta toimimaan, mutta eihän se toiminut. Mies toisti samoja lupauksia kaikki vuodet, eri sanoilla. Vain yksi lause toistui "katsotaan sitten joskus, kun minulla on aikaa". Kaksi viimeistä vuotta ajattelin vain eroa, mies oli täysin sietämätön. En syytä edelleenkään, vain totean. Minun eikä kenenkään muun tarvitse pinnistellä suhteen laadun tai muunkaan eteen, ellei toista huvita mikään alkuukaan. Voi myös erota aivan huolella 10 vuoden sinnittelyn ja hammasten kiristelyn jälkeen. Liika joustaminen, johon "syyllistyin" ex-liitossani johti uupumukseen. RAJANSA siis silläkin.

        "ON VÄÄRIN JA ITSEKÄSTÄ KUVITELLA ETTÄ OMAT ARVOT/RAJAT OVAT AINOAT JA OIKEAT"

        En tiedä esitätkö vain, etkö todella tajua ihmissuhteista mitään. OMAT RAJAT OVAT JOKAISELLE AINOAT OIKEAT. JOKAINEN MÄÄRITTELEE RAJANSA ITSE. (Älytöntä kirjoittaa pölkkykirjaimilla, mutta tein poikkeuksen, jostain syystä...). Rajoista lepsuileminen ja lipeäminen johtaa juuri tuohon, ettei ihminen enää kykene pitämään hyvinvointiaan yllä, ei peräämään oikeuksiaan parisuhteessa, hän toimii kuin kone, mutta uupuu, masentuu, alistuu, sinnittelee. Omat rajat liittyvät ihmisoikeuksiin, omaan persoonaan, niistä ei neuvotella. Asioista neuvotellaan, ongelmia ratkaistaan, mutta puoliso on hyväksyttävä sellaisena kuin tämä on. Ellei hyväksy, eron paikka.


    • oppeliini1

      Olet väsynyt, keinonne vanhempina pitää rakkaus ja rauha perheessä, on loppunut. Kaikki kärsivät. On epäsopua ja lapsilla vaikeuksia loytää itsensä, sopuetua yhteiskuntaan, tuntea myrkyttynyt kodin ilmapiiri. olette tulleet yhteisen tienne päähän.

      Tuo on mitä kertomastasi ymmärsin.
      Jos ymmärsin oikein, eroaminen tuntuisi parhaalta vaihtoehdolta.

      Miksi?

      -Lasten ollessa vain toisella vanhemmalla, heidän ei tarvitsisi tuntea, nähdä ja kuulla epäsopua isän ja äidin välillä.
      -Lapset saisivat yhden vanhemman jakamattoman huomion, mielenkiinnon ja täten jokaiselle riitää energiaa tukea toinen toistaan kun myrkky ilmapiiristä on kadonnut.
      -Sinä, lopen väsynyt vanhempi, saat lisäenergiaa kun se ei enää mene jatkuvaan kodin negatiivvisuuteen ja henkiseen alaspainoon ja pahaan mieleen. Voit käyttää tuon -nyt uusiutuvan energian- itsesi ja lastsi (henkiseen) hyvinvointiin.
      -Mitä sinä ja lapset tarvitsevat on positiivisia sanoja, lasten kiittämistä, innostamista heidän opinnoissaan ja keksimällä heille ja sinulle harrastustoimintaa.
      -Sinä ja teini-ikäiset lapsenne voitte täysin tukea toinen toisianne.

      Mikäli jäljelle jäänyt vanhempi haluaa yhä olla kuvioissa mukana, hän voi - jos lapset haluavat, heillä kun iän mukaan on myos asiaan vaikuttamista- vietää silloin tälloin aikaa lasten kanssa ilman sinua.

      • aloittajalta

        Kiitos, levähdyssatamaa, kauniita sanoja ja haleja tosiaan kaipaisin. Eron suhteen täytyy sanoa, että kiitos nykylainsäädännön yhteishuoltajuus on todennäköisintä. Enää se ei haittaa, pääsepä levähtämään, mutta sanonpa, että kyllä sen pelon myötä moniltakin jää etoamatta, kun lapset on pienempiä. Ja vaikka lapset on yli 12 v niin ei ne mielivaltaisenn itsenäisesti saa päättää missä asuvat.


      • oppeliini1

        Isänsä ei halua heitä, hänelle kun he ovat mahdottomia ja pitää heitä vaikeina.

        Kenties paperilla teille tulee yhteishuoltajuus, sinä todellisuudessa kuitenkin saat lottovoiton - lapset olisivat suurimman osan ajasta sinun luonasi kuitenkin! Tekemättä numeroa, älä edes puske lapsiasi isälleen! Isänsä ei heitä halua pitää eikä lapset todennäkoisimmin halua sinne edes mennä.

        En tiedä miten tuo taluodellisesti ratkaistaan, muuta aina jotenkin selviää penniä oikein venyttämällä. Onneksi Suomessa ei tarvitse huolehtia koulu- eikä sairaanhoitomaksuista!!!!!!!!!!!!!


    • mammuli

      Heippa! En tosiaankaan ajatellutkaan, että lapsesi olisivat narkkareita tms, kun tuosta kirjasta kerroin. Ajatus tuli vain siitä, että joskus jotkut haluavat ratkaista vaikean tilanteen omalta osaltaan sillä, että vain häipyvät, ja jättävät kaiken toisen harteille. Tiedän tapauksen, jossa vaimo jätti miehensä, kun tämä jäi työttömäksi. Ainakin tämän hän sanoi minulle syyksi, ettei hän halua työtöntä miestä katsella. Ehkä syyt oli syvemmällä, en tiedä.

      Mutta siis olet itse ottamassa eroa, etkä varmaankaan ihan löysin perustein.

      Tuo nimi. y15 kirjoitti, että jokainen joutuu joustamaan omista asioistaan yhteisen hyvän eteen, jos perheessä on lapsia. Ilmeisesti hän ei kuitenkaan ymmärrä itse ollenkaan sitä, että tuo on pelkkää sananhelinää. Kun kaikki eivät vain jousta! Vaikka sen heille rautalangasta vääntäisi, niin he vain eivät jousta.

      Ja "molempien on ymmärrettävä, mikä suhteessa kikaa" (tosin en tiedä, mitä tuo kikaa tarkoittaa). Niinpä kai olisi ymmärrettävä. Mutta jos ei ymmärrä????? Ei halua ymmärtää, ei halua ottaa vastuuta siitä, miten asiat on menneet, ei mitään kykyä eikä tahtoa selvittää yhtään mitään. Mitä silloin olisi tehtävissä? Kuka neropatti antaisi yleispätevän ohjeen?

      Olisipa olemassa avioliittopoliisi, jolla olisi laite, jolla ohjelmoida ihmiset ajattelemaan oikeilla tavoilla, niin että kaikki olisivat tyytyväisiä. Sitä saamme odotella.

      Kaikki ihmiset ei ole samasta muotista, joten ei ole mahdollista pakottaa ketään muuttamaan asenteitaan, vaikka ne olisivat miten vääriä ja toimimattomia. Järkipuheet ja todisteet tehoavat toisiin ihmisiin, toisiin eivät lainkaan. Jotkut ovat häilyväisiä, tehdään tänään näin ja huomenna toisin.

      y15 itse asiassa vain tuo esiin sitä ikivanhaa sanontaa, että ei ole yhden syy jos kaksi tappelee. Siinäkin on vain osa totta. On tappelupukareita, jotka erityisesti ovat alttiita tappelemaan asioista. Näiden ihmisten kanssa on vaikea saada sopua pysymään, ainakin se on erittäin kuluttavaa. Ja sellaisen henkilön kanssa on myös vaikea olla koskaan "oikein päin." Tekee mitä tahansa, joutuu hankaluuksiin. Näitä ihmisiä on naapureina, työkavereina, sukulaisina, kunnallispolitiikassa paljon, ja tietysti siis myös perheenjäseninä. Eikä ihminen noin yleensäkään ole jumala, joka ei tekisi virheitä, joten jokaista meistä voitaisiin syyttää siitä, että olemme "osapuolia."

      • Kertarysähdyseijatkuvaak

        Miksi eron pitää olla tuolaasta vatvomista, jollei tulla toimeen erotaan ,jaetaan omaisuus ja jatketaan vain vanhempina lapsille ,en tajuu tuollaista selittelyä ja vatkaamista ja vikojen hakemista ja eron aikaista kitinää.
        Seuraavan kanssa voi kaikki toimia ihan hyvin.


      • Simppeliii
        Kertarysähdyseijatkuvaak kirjoitti:

        Miksi eron pitää olla tuolaasta vatvomista, jollei tulla toimeen erotaan ,jaetaan omaisuus ja jatketaan vain vanhempina lapsille ,en tajuu tuollaista selittelyä ja vatkaamista ja vikojen hakemista ja eron aikaista kitinää.
        Seuraavan kanssa voi kaikki toimia ihan hyvin.

        Samaa mieltä, kun ero on valmis ja roinat jaettu ja huoltajuuden sovittu niin se oli siinä ja pulinat pois ja jatketaan elämää......


      • y15

        Vanha avioliittolaki on otettava uudestaan käyttöön ja se johtuu siitä ettei yhdenmukaisuus laki toimi nykymenolla. Jos eroparit eivät kykene sopimaan asioistaan siten ettei lapset kärsi. Tällä hetkellä oletetaan ja aavistetaan asioita toisen puolesta, faktat on kateissa. Kun nämä asiat on sananhelinää, yhteiskunnan pitää tehdä jotakin ja ainut keino on tehdä se lain voimin, koska ihmisiltä on kadonnut huoltajan vastuu ajatus. Lapsille on määritelty holhoojat, nyt vanhemmat yrittävät päästä vastuusta, mitä ihmeellisimmillä selityksillä. Laki on muututtava, jos kyseenalaisia selityksiä tulee jatkuvasti lisää.

        Täällä ei ymmärretä perus kommunikointia, ei kukaan luennoitsia tai ihminen joka jakaa informaatiota, sano että kuulia on väärässä tai kuulioitten pitäisi aavistaa asioita.
        Tämä perusasia on pariskunnilla kateissa, se ketä haluaa kertoa jotakin on vastuussa siitä että viesti ymmärretään. Parisuhde terapioiden suurin hyöty on siinä että pariskunta joutuu oikeasti kertomaan mitä tarkoittaa, täällä kirjoitetaan jatkuvasti, kun mies ei sitä eikä tätä, tämä potaskaa, mitä jos miehet ei ymmärrä mitä naiset kertovat ja ongelma on tämä.

        Kuka uskaltaa avata asiat rehellisesti ja huomioida puolisonkin asiat avoimesti. Tässä tarvitaan joustoa, joka näyttää naisille olevan täysin vieras käsite, sen verran pyyhkeitä siitä olen saanut.

        Tiedän että parisuhteiden suurin ongelma on toisen ymmärtämättömyys.


      • y15
        Kertarysähdyseijatkuvaak kirjoitti:

        Miksi eron pitää olla tuolaasta vatvomista, jollei tulla toimeen erotaan ,jaetaan omaisuus ja jatketaan vain vanhempina lapsille ,en tajuu tuollaista selittelyä ja vatkaamista ja vikojen hakemista ja eron aikaista kitinää.
        Seuraavan kanssa voi kaikki toimia ihan hyvin.

        Erossa ei ole mitään pahaa jos vanhemmat kykenevät eroammaan, siten että lasten asioista voidaan sopia ilman riitaa, niin asiat on kaikille eduksi.

        Mutta nämä riitaiset erot tuhoavat


      • jstg

        "On tappelupukareita, jotka erityisesti ovat alttiita tappelemaan asioista. Näiden ihmisten kanssa on vaikea saada sopua pysymään, ainakin se on erittäin kuluttavaa. Ja sellaisen henkilön kanssa on myös vaikea olla koskaan "oikein päin." Tekee mitä tahansa, joutuu hankaluuksiin."

        Just så. Juuri tuollaisista eroaminen on ihan helvetillistä. Yritä siinä nyt toimia, kun mikään ei kelpaa ja kaikki on väärin. Paitsi se, ettei hae sitä ja pukari voi jatkaa tappelua. Mikäköhän siinä riitelemisessä niin viehättää? Tai no, eipä tuollainen riidankylväjä kyllä itsekään onnellinen ole.


      • jstg
        y15 kirjoitti:

        Vanha avioliittolaki on otettava uudestaan käyttöön ja se johtuu siitä ettei yhdenmukaisuus laki toimi nykymenolla. Jos eroparit eivät kykene sopimaan asioistaan siten ettei lapset kärsi. Tällä hetkellä oletetaan ja aavistetaan asioita toisen puolesta, faktat on kateissa. Kun nämä asiat on sananhelinää, yhteiskunnan pitää tehdä jotakin ja ainut keino on tehdä se lain voimin, koska ihmisiltä on kadonnut huoltajan vastuu ajatus. Lapsille on määritelty holhoojat, nyt vanhemmat yrittävät päästä vastuusta, mitä ihmeellisimmillä selityksillä. Laki on muututtava, jos kyseenalaisia selityksiä tulee jatkuvasti lisää.

        Täällä ei ymmärretä perus kommunikointia, ei kukaan luennoitsia tai ihminen joka jakaa informaatiota, sano että kuulia on väärässä tai kuulioitten pitäisi aavistaa asioita.
        Tämä perusasia on pariskunnilla kateissa, se ketä haluaa kertoa jotakin on vastuussa siitä että viesti ymmärretään. Parisuhde terapioiden suurin hyöty on siinä että pariskunta joutuu oikeasti kertomaan mitä tarkoittaa, täällä kirjoitetaan jatkuvasti, kun mies ei sitä eikä tätä, tämä potaskaa, mitä jos miehet ei ymmärrä mitä naiset kertovat ja ongelma on tämä.

        Kuka uskaltaa avata asiat rehellisesti ja huomioida puolisonkin asiat avoimesti. Tässä tarvitaan joustoa, joka näyttää naisille olevan täysin vieras käsite, sen verran pyyhkeitä siitä olen saanut.

        Tiedän että parisuhteiden suurin ongelma on toisen ymmärtämättömyys.

        "Vanha avioliittolaki on otettava uudestaan käyttöön"
        Annas kun tulkitsen. Sinun äitisi sieti isäsi oikkuja aivan liikaa. Mutta hän ei eronnut, ei ollut tapana aikoinaan. Nykyisin eroaminen on "liian" helppoa, eikä miehet osaa oikeilla tavoilla pitää vaimoaan tyytyväisenä, ja siksi vaimot jonossa hakevat eroa. Sinunkin vaimosi lähti. Ei ollut tyytyväinen. Ja sinä et ollut tyytymätön kuin siihen, että vaimoa oli mahdotonta ymmärtää. Olihan hän nainen. Miesten ja naisten sukuelimet ovat erilaisia, ne eivät osaa viestiäkään samalla tavalla.

        Nykyisin tosin sovitaan asioista huomattavasti paremmin kuin aikoinaan. Parisuhde on tosiaan SUHDE. Ennen se oli lähinnä bisnes tai sosiaaliturva.Tiedän tämän tasan tarkkaan. Nuoriso on valveutunutta ja osaa keskustella paremmin kuin yksikään sukupolvi aiemmin. Monet nuoret isät osaavat todella hoivata ja rakastaa.

        Lapsista syntyy avioliiton ulkopuolella yli puolet. Avoliitoista erotaan vielä enemmän kuin avioliitoista. Mites tämän ongelman ratkaiset? Ei taida enää onnistua avioliiton satamaan pakottaminen?

        PS. Tuttavani tytär muutti yhteen poikakaverinsa kanssa. He tekivät hienon jakosopimuksen: kumpi saa asunnon, huonekalut sun muut jos eroavat. Jo kahden vuoden päästä he muuttivat erikseen, eivät eronneet. Asunto jäi poikakaverille kuitenkin, vaikka toisin oli paperilla sovittu. Kuitenkin tähän ratkaisuun päädyttiin myös sovinnolla. Sopiminen on helppoa kun molemmat haluavat ja voivat sopia.


      • y15
        jstg kirjoitti:

        "Vanha avioliittolaki on otettava uudestaan käyttöön"
        Annas kun tulkitsen. Sinun äitisi sieti isäsi oikkuja aivan liikaa. Mutta hän ei eronnut, ei ollut tapana aikoinaan. Nykyisin eroaminen on "liian" helppoa, eikä miehet osaa oikeilla tavoilla pitää vaimoaan tyytyväisenä, ja siksi vaimot jonossa hakevat eroa. Sinunkin vaimosi lähti. Ei ollut tyytyväinen. Ja sinä et ollut tyytymätön kuin siihen, että vaimoa oli mahdotonta ymmärtää. Olihan hän nainen. Miesten ja naisten sukuelimet ovat erilaisia, ne eivät osaa viestiäkään samalla tavalla.

        Nykyisin tosin sovitaan asioista huomattavasti paremmin kuin aikoinaan. Parisuhde on tosiaan SUHDE. Ennen se oli lähinnä bisnes tai sosiaaliturva.Tiedän tämän tasan tarkkaan. Nuoriso on valveutunutta ja osaa keskustella paremmin kuin yksikään sukupolvi aiemmin. Monet nuoret isät osaavat todella hoivata ja rakastaa.

        Lapsista syntyy avioliiton ulkopuolella yli puolet. Avoliitoista erotaan vielä enemmän kuin avioliitoista. Mites tämän ongelman ratkaiset? Ei taida enää onnistua avioliiton satamaan pakottaminen?

        PS. Tuttavani tytär muutti yhteen poikakaverinsa kanssa. He tekivät hienon jakosopimuksen: kumpi saa asunnon, huonekalut sun muut jos eroavat. Jo kahden vuoden päästä he muuttivat erikseen, eivät eronneet. Asunto jäi poikakaverille kuitenkin, vaikka toisin oli paperilla sovittu. Kuitenkin tähän ratkaisuun päädyttiin myös sovinnolla. Sopiminen on helppoa kun molemmat haluavat ja voivat sopia.

        "Vanha avioliittolaki on otettava uudestaan käyttöön"
        Annas kun tulkitsen. Sinun äitisi sieti isäsi oikkuja aivan liikaa. Mutta hän ei eronnut, ei ollut tapana aikoinaan. TULKINTASI ON TÄYSIN VÄÄRÄ, Nykyisin eroaminen on "liian" helppoa, eikä miehet osaa oikeilla tavoilla pitää vaimoaan tyytyväisenä, ja siksi vaimot jonossa hakevat eroa.
        TÄMÄHÄN KERTOO NAISTEN PRINSESSA SAIRAUDESTA, TULISI YMMÄRTÄÄ ETTÄ SADUT ON SATUJA. TÄSSÄ ON VARMASTI SYY MIKSI NAISET KUVITTELEVAT ETTÄ ALKU HUUMA JATKUU JA JATKUU, MUTTA KYLLÄ SE TOTUUS JOSKUS PALJASTUU KAIKILLE.Sinunkin vaimosi lähti. MINÄ JÄTIN EXÄN Ei ollut tyytyväinen. MINÄ EN OLLUT TYYTYVÄINEN Ja sinä et ollut tyytymätön kuin siihen, että vaimoa oli mahdotonta ymmärtää. Olihan hän nainen. Miesten ja naisten sukuelimet ovat erilaisia, ne eivät osaa viestiäkään samalla tavalla.
        TÄMÄ KAIKKI KERTOO SINUSTA PALJON, ET KYKENE KESKUSTELUUN KUN TULLAAN AROILLE ALUEILLE, SIITÄ ALKAA ILKEILY.

        Nykyisin tosin sovitaan asioista huomattavasti paremmin kuin aikoinaan. Parisuhde on tosiaan SUHDE. Ennen se oli lähinnä bisnes tai sosiaaliturva.Tiedän tämän tasan tarkkaan. Nuoriso on valveutunutta ja osaa keskustella paremmin kuin yksikään sukupolvi aiemmin. Monet nuoret isät osaavat todella hoivata ja rakastaa. ITSE OLEN AINA OSALLISTUNUT LASTEN HOITOON JA KAIKKEEN KODIN YHTEISIIN ASIOIHIN, ON TURHA YLEISTÄÄ , JOS ITSELLÄ ON KÄYNYT MIEHEN KANSSA HUONO TUURI, KAIKKI EIVÄT OLE SAMANLAISIA.

        Lapsista syntyy avioliiton ulkopuolella yli puolet. Avoliitoista erotaan vielä enemmän kuin avioliitoista. Mites tämän ongelman ratkaiset? Ei taida enää onnistua avioliiton satamaan pakottaminen? ISYY ON AINA OLEMASSA, JOS ÄITI TIETÄÄ ISÄN, JOS EI TIEDÄ SE ON ÄIDIN ONGELMA JA SILLOIN ÄITILLÄ ON YKSIN HOLHOUSVASTUU.

        PS. Tuttavani tytär muutti yhteen poikakaverinsa kanssa. He tekivät hienon jakosopimuksen: kumpi saa asunnon, huonekalut sun muut jos eroavat. Jo kahden vuoden päästä he muuttivat erikseen, eivät eronneet. Asunto jäi poikakaverille kuitenkin, vaikka toisin oli paperilla sovittu. Kuitenkin tähän ratkaisuun päädyttiin myös sovinnolla. Sopiminen on helppoa kun molemmat haluavat ja voivat sopia. NÄIN SE MENEE KUN ON FIKSUJA IHMISIÄ, EIKÄ ITSEKKÄITÄ KAIKKI TIETÄVIÄ, JOTKA KUVITTELEVAT OVEVANSA AINA OIKEASSA.

        Miksi nainen ei kykene keskusteluun, vaan selittelee, olettaa ja tekee kaikkensa että oma ratkaisu on oikea, loppu viimein sillä ei ole mitään tekemistä lasten ja oman hyvinvoinnin kannalta, viha ainoastaa kasvaa.


    • ärsyttävästiväärin

      luennoitsia, kuulia, kuulioitten. Onko sinulla j-kammo?

      • y15

        Jos kykenet koita miettiä asiaa hiukan


    • aloittajalta

      Joo, niin huoh. Palstalla melkoinen mellakka käynnissä, kiitos trollien. En siis missään vaiheessa ruvennut täällä suuttelemään kuka tekee väärin ja mitä tekee väärin. Oikeasti halusin kommentteja ihmisiltä, joilla erityisesti perheinä ollut vaikeuksia, lasten ja vanhemman ja vanhempien välillä klikkejä ym. ja ovat eronneet. Jonkun verran niitä olikin, mutta niistä haluaisin kuulla.

      • jstg

        Juuh, Aloituksesi hukkuu mellakkaan...

        Oma kantani on aika lähellä sitä mitä tuolla jo olikin. Parisuhde, eli vanhemmat on perheen valmentajia. Jos heillä on tavanomaisia erimielisyyksiä lasten kasvatuksessa, niin ne ei sinänsä haittaa. Niitähän on aina jonkunlaisia. Lapset kyllä huomaavat vanhempien mielipide-erot kasvatuksessa ja kaikessa muussakin.

        Tuo josta varsinaisesti puhuit, ettei toinen vanhempi tule toimeen lasten kanssa - niin se on vanhemman henkilökohtainen ongelma, josta lapset kärsii suunnattomasti. Toki myös puoliso. Vanhempien olisi syytä pitää mielessä, että lapsi kiintyy vain vanhempaan, jonka hän kokee itselleen turvalliseksi. Lapsi ei arvosta vanhemman huonoa kohtelua, ei myöskään tunnekylmyyttä, kärsimättömyyttä. Se mitä lapsi eniten tarvitsee on rakkaus, hyväksyntä, "näkyvyys" eli lapsi huomioidaan omana itsenään, lasta arvostetaan. Jos vanhempi ei tule toimeen lastensa kanssa se kertoo vanhemman mielen häiriöistä ja ongelmista. Eikä sellainen vanhempi ole lapselle hyväksi.

        Täällä kerrotaan jos vaikka ja mitä ja eksytään syrjään aiheesta. Se ihmetyttää miksi NIIN paljon ihmiset (etenkin y15) paasaavat millainen eron pitää olla, etenkin jos on lapsia. Ei saa riidellä, ei saa olla itsekäs edes terveellä tavalla, täytyy sopia, täytyy joustaa, vaikka ei olisi muuta tehnytkään kuin joustanut. Sitten pitää huolehtia omasta hyvinvoinnistaan, vaikka ei saa olla itsekäs ja noudattaa henkilökohtaisia rajojaan. Ym ym. Kysyisin nyt aiheesta eksyen jälleen onko kenelläkään täällä omia vanhempia? Ovatko he tuossa kerrotun kaltaisia ihannevanhempia? Olitteko mielellänne vanhempienne lapsia, rakastitteko vanhempianne ? Rakastivatko vanhempanne teitä? Siis niin, että tunsitte itsenne rakastetuiksi?

        Sehän on niin, että vanhemmat ovat itse olleet lapsia, ja he ovat lapsilleen vanhempia. Moni vanhempi kiukuttelee lapsilleen ikävästi jo siitä, että kehtaavat olla olemassa (aikuisena nämä lapset eivät juuri fanita vanhempiaan - ja sekös vanhemmista on outoa). Eivät hyväksy lapsiaan. Vaikka se ei totisesti ole lasten syy. Perheissä on enemmän ja vähemmän riitelyä lasten, myös aikuisten lasten ja heidän vanhempiensa välillä. Riita on hyvä juttu, jos riidellään oikein - ei ns. isketä toista vyön alle. Toisaalta hiljaisuus ei ole merkki hyvästä suhteesta. Kannattaa miettiä millainen on itse vanhempana, ja millainen oli lapsi/nuori oli vanhemmilleen, ja millaisille vanhemmille? Näin löytyy mahdollisesti se punainen lanka, jonka vuoksi ei tule toimeen lastensa kanssa. Monesti sitä ei vain löydy, vaikka haluaisi. Monesti se löytyy, jos esim. lapsi murrosiässä uskaltaa sanoa vanhemmalleen päin naamaa mitä ajattelee ja minkä vuoksi. Usein ei uskalla. Miettii vain koska pääsee muuttamaan pois vanhempien luota.


      • Y15
        jstg kirjoitti:

        Juuh, Aloituksesi hukkuu mellakkaan...

        Oma kantani on aika lähellä sitä mitä tuolla jo olikin. Parisuhde, eli vanhemmat on perheen valmentajia. Jos heillä on tavanomaisia erimielisyyksiä lasten kasvatuksessa, niin ne ei sinänsä haittaa. Niitähän on aina jonkunlaisia. Lapset kyllä huomaavat vanhempien mielipide-erot kasvatuksessa ja kaikessa muussakin.

        Tuo josta varsinaisesti puhuit, ettei toinen vanhempi tule toimeen lasten kanssa - niin se on vanhemman henkilökohtainen ongelma, josta lapset kärsii suunnattomasti. Toki myös puoliso. Vanhempien olisi syytä pitää mielessä, että lapsi kiintyy vain vanhempaan, jonka hän kokee itselleen turvalliseksi. Lapsi ei arvosta vanhemman huonoa kohtelua, ei myöskään tunnekylmyyttä, kärsimättömyyttä. Se mitä lapsi eniten tarvitsee on rakkaus, hyväksyntä, "näkyvyys" eli lapsi huomioidaan omana itsenään, lasta arvostetaan. Jos vanhempi ei tule toimeen lastensa kanssa se kertoo vanhemman mielen häiriöistä ja ongelmista. Eikä sellainen vanhempi ole lapselle hyväksi.

        Täällä kerrotaan jos vaikka ja mitä ja eksytään syrjään aiheesta. Se ihmetyttää miksi NIIN paljon ihmiset (etenkin y15) paasaavat millainen eron pitää olla, etenkin jos on lapsia. Ei saa riidellä, ei saa olla itsekäs edes terveellä tavalla, täytyy sopia, täytyy joustaa, vaikka ei olisi muuta tehnytkään kuin joustanut. Sitten pitää huolehtia omasta hyvinvoinnistaan, vaikka ei saa olla itsekäs ja noudattaa henkilökohtaisia rajojaan. Ym ym. Kysyisin nyt aiheesta eksyen jälleen onko kenelläkään täällä omia vanhempia? Ovatko he tuossa kerrotun kaltaisia ihannevanhempia? Olitteko mielellänne vanhempienne lapsia, rakastitteko vanhempianne ? Rakastivatko vanhempanne teitä? Siis niin, että tunsitte itsenne rakastetuiksi?

        Sehän on niin, että vanhemmat ovat itse olleet lapsia, ja he ovat lapsilleen vanhempia. Moni vanhempi kiukuttelee lapsilleen ikävästi jo siitä, että kehtaavat olla olemassa (aikuisena nämä lapset eivät juuri fanita vanhempiaan - ja sekös vanhemmista on outoa). Eivät hyväksy lapsiaan. Vaikka se ei totisesti ole lasten syy. Perheissä on enemmän ja vähemmän riitelyä lasten, myös aikuisten lasten ja heidän vanhempiensa välillä. Riita on hyvä juttu, jos riidellään oikein - ei ns. isketä toista vyön alle. Toisaalta hiljaisuus ei ole merkki hyvästä suhteesta. Kannattaa miettiä millainen on itse vanhempana, ja millainen oli lapsi/nuori oli vanhemmilleen, ja millaisille vanhemmille? Näin löytyy mahdollisesti se punainen lanka, jonka vuoksi ei tule toimeen lastensa kanssa. Monesti sitä ei vain löydy, vaikka haluaisi. Monesti se löytyy, jos esim. lapsi murrosiässä uskaltaa sanoa vanhemmalleen päin naamaa mitä ajattelee ja minkä vuoksi. Usein ei uskalla. Miettii vain koska pääsee muuttamaan pois vanhempien luota.

        Täällä kerrotaan jos vaikka ja mitä ja eksytään syrjään aiheesta. Se ihmetyttää miksi NIIN paljon ihmiset (etenkin y15) paasaavat millainen eron pitää olla, etenkin jos on lapsia. Ei saa riidellä, ei saa olla itsekäs edes terveellä tavalla, täytyy sopia, täytyy joustaa, vaikka ei olisi muuta tehnytkään kuin joustanut. Sitten pitää huolehtia omasta hyvinvoinnistaan, vaikka ei saa olla itsekäs ja noudattaa henkilökohtaisia rajojaan. Ym ym. ON ITSENSÄ PETTÄMISTÄ JOS YRITTÄÄ VÄISTÄÄ HUOLTAJAN VASTUISTA, SITÄ TÄÄLLÄ PYRITÄÄN EPÄTOIVOISESTI HARJOITTAA SE ON VÄÄRIN LAPSIA KOHTAAN, VANHEMPIEN VELVOLLISUUS ON HUOLEHTIA ENSISIAISESTI LASTEN HYVINVOINNISTA. vaikka ei olisi muuta tehnytkään kuin joustanut. TÄMÄN KALTAINEN KOMMENTI KERTOO PALJON MISTÄ ON KYSYMYS, JOS ET OLE OMAA HYVINVOINTIASI AIKANAAN HOITANUT JA PUUTTUNUT EPÄKOHTIIN, ON ITSEKÄSTÄ VUOSIEN JÄLKEEN SYYTELLÄ SIITÄ PUOLISOA( vaikka ei olisi muuta tehnytkään kuin joustanut) TÄLLÄIN ET OLE VAALINUT HENKILÖKOHTAISIA RAJOJASI. TIEDÄN ETTÄ SUURINOSA EROISTA SYNTYY KOMMUNIKOINTI ONGELMISTA, EI HALUTA YMMÄRTÄÄ MITÄ TOINEN SANOO, VAAN TÄYTYY MENNÄ PARISUHDE TERAPIAAN KUUNTELEMAAN MITÄ TOINEN TARKOITTAA.

        Kysyisin nyt aiheesta eksyen jälleen onko kenelläkään täällä omia vanhempia? Ovatko he tuossa kerrotun kaltaisia ihannevanhempia? Olitteko mielellänne vanhempienne lapsia, rakastitteko vanhempianne ? Rakastivatko vanhempanne teitä? Siis niin, että tunsitte itsenne rakastetuiksi? HALUATKO JÄLLEEN VESITTÄÄ JA VÄHÄTELLÄ AJATUSTA, JOSSA LAPSIEN ETUJA YRITETÄÄN KOHENTAA, TODISTELEMALLA LÄHINNÄ ITSELLESI ETTEI MINUNKAAN VANHEMMAT KYENNEET, NIIN EI MINUNKAAN TARVITSE KYETÄ.



        Sehän on niin, että vanhemmat ovat itse olleet lapsia, ja he ovat lapsilleen vanhempia. Moni vanhempi kiukuttelee lapsilleen ikävästi jo siitä, että kehtaavat olla olemassa (aikuisena nämä lapset eivät juuri fanita vanhempiaan - ja sekös vanhemmista on outoa) TÄMÄN KALTAISTA EN OLE KOKENUT. Eivät hyväksy lapsiaan. Vaikka se ei totisesti ole lasten syy. Perheissä on enemmän ja vähemmän riitelyä lasten, myös aikuisten lasten ja heidän vanhempiensa välillä. Riita on hyvä juttu, jos riidellään oikein SIIS OLLAAN ERIMIELTÄ JA JOUSTETAAN SITEN ETTÄ PÄÄSTÄÄN YHTEISYMMÄRYKSEEN JONKA MOLEMMAT HYVÄKSYVÄT. - ei ns. isketä toista vyön alle. Toisaalta hiljaisuus ei ole merkki hyvästä suhteesta. Kannattaa miettiä millainen on itse vanhempana, ja millainen oli lapsi/nuori oli vanhemmilleen, ja millaisille vanhemmille? Näin löytyy mahdollisesti se punainen lanka, jonka vuoksi ei tule toimeen lastensa kanssa. Monesti sitä ei vain löydy, vaikka haluaisi. Monesti se löytyy, jos esim. lapsi murrosiässä uskaltaa sanoa vanhemmalleen päin naamaa mitä ajattelee ja minkä vuoksi. Usein ei uskalla. Miettii vain koska pääsee muuttamaan pois vanhempien luota.

        OLEN KÄYNYT LASTEN KANSSA MONIA ASIOITA LÄPI, AIKUISENA JA USEITA VÄÄRINKÄSITYKSIÄ ON SELVINNYT MINULLE JA ETENKIN HEILLE, KAIKKI TEKEVÄT VIRHEITÄ, EIKÄ OLE HÄPEÄ TUNNUSTAA NIITÄ, KOSKA NE ANTAVAT LAPSILLE MAHDOLLISUUDEN OPPIA VANHEMPIEN JA OMIEN VIRHEIDEN KAUTTA.


    • negatiivisuusetäännyttää

      JSTG:lle kiitos erittäin hyvästä kirjoituksesta!
      Olen täysin samaa mieltä kanssasi.

      Itse päätin jo lapsena, että minusta ei tule samanlaista kuin äitini. Muutin kotoa pois 15 vuotiaana. Nyt keski-ikäisenä kohta eläkkeelle pääsevänä, valitettavasti olen silloin tällöin huomannut, että ikävä kyllä äitini luonteen piirteitä minustakin löytyy. Niitä olen yrittänyt karsia itsestäni pois sitä mukaa kun esiin tulee. Tietoisesti tarkkailen yhäkin itseäni ja omaa käytöstäni lasteni ja lastenlasten seurassa. Pyrin olemaan oikeudenmukainen, positiivinen, luotettava ja lämmin ihminen heille ja tietysti muillekin ihmisille. Aviopuolison kanssa on ollut välillä hankalampaa, marmatus tuppaa tulemaan liian usein päälle :). Olen onnekas, tälläkin hetkellä olen lastenlasteni kanssa talvilomalla :), mielellään lähtivät kanssani mökille ja erittäin mukavaa meillä on ollut talvisissa aktiviteeteissa.

      Äitiänikin, isomummoa olemme käyneet päivittäin katsomassa, mutta ei se mitään herkkua ole ollut. Mennään sisälle, eka ja tokaluokkalaiset halaavat isomummoaan, äitini on kuin seiväs, sanaakaan hän ei ole muksuille sanonut. Tervehdysten jälkeen alkaa äitini yksinpuhelu siitä miten kamalaa hänen elämänsä on ollut, miten lapset eivät kunnioita, miten lapset eivät ota häntä luokseen asumaan, miten kurjaa hoitokodissa asuminen on. Kuuntelen tunnin hiljaa, koska mitään mitä minä sanon, ei keskeytä äidin valitusta. Lapsenlapset istuvat hiljaa. Sitten nousemme ylös, puemme vaatteet päällemme, lapsenlapset halaavat isomummoaan, sanomme heipat ja lähdemme pois. Muksut ihmettelevät onko isomummu ollut aina noin vihainen, ei ole kiva kun isomummu ei edes tervehdi heitä. Vastaan, että niin kauan kuin muistan, äitini on ollut tuollainen. Tällä reissulla ollaan aika paljon muksujen kanssa keskusteltu luonteenpiirteistä, siitä miten muita ihmisiä pitäisi kohdella ja kuinka vaikeaa se on joskus.

      Itselläni ei ole kokemusta ikävästä parisuhteesta, mutta voin sanoa, että äitini kaltaisen supernegatiivisen ihmisen kanssa en olisi parisuhteessa vuotta pidempään. Ero olisi väistämätön, enkä missään tapauksessa pitäisi yhteyttä tuollaiseen ex-puolisoon, kun en jaksaisi äitiänikään tuntia pidempään vuodessa. Käyn hänen luonaan vain velvollisuuden tunteesta, mitä vanhemmaksi tulen, sitä harvemmaksi käyntikertani käyvät.

      Voin omasta ja sisarusteni puolesta sanoa, että syyllistäminen ja valittaminen, negatiivisuus, samojen asioiden jankkaaminen vuosikymmenestä toiseen, etäännyttää niin pienen lapsen kuin aikuisen ihmisenkin kauemmas vanhemmastaan.

    • y15

      Joo, niin huoh. Palstalla melkoinen mellakka käynnissä, kiitos trollien. En siis missään vaiheessa ruvennut täällä suuttelemään kuka tekee väärin ja mitä tekee väärin. Oikeasti halusin kommentteja ihmisiltä, joilla erityisesti perheinä ollut vaikeuksia, lasten ja vanhemman ja vanhempien välillä klikkejä ym. ja ovat eronneet. Jonkun verran niitä olikin, mutta niistä haluaisin kuulla.

      Meillä suurin ongelma syntyi siitä että, exän eli tunteessa eikä kyennyt sopimaan mistään, vaan jopa omat sopimiset muuttuivat, ei ollut mitään yhteistä linjaa. Tämä haittasi huomattavasti lasten elämää, ensin sovittii ja sitten kiellettiin. Lapsilla oli rajaton elämä kun ei ollut yhteistä linjaa. Jälkeen päin kun lapset olivat aikuisia, he kritisoivat asiasta, he pelasivat äidillä, mutta nyt aikuisen aymmärsivät ristiriidan. Meillä suurin ongelma oli kommunikaatio ongelma, joka tosin johtui exän omista lapsuuden ajan ongelmista.

      Usko että jos exä olisi ajoissa hakenut apua asioihin, olisimme päässeet huomattavasti helpommalla. Itse olin aktiivinen parisuhde terapioita 4 kertaa, mutta exän ongelmat olivat liian syvällä, eikä niitä kyetty edes terapeutin avulla korjaamaan.

      • aloittajalta

        Jos suhteessa on vakavia ongelmia niin ei siinä neljä terapia kertaa mihinkään riitä. Toisaalta vuosienkaan terapIa ei kaikkia auta.
        Sä ap puhut vain ex-puolisosi ongelmista ja haitoista suhteessa, entä omasi. Mitä sinä teit ezesauttaaksesi eroa? Kaikissa ihmisissä on huonot puolensa, kaikilla on menneisyytensö ja lapsuutensa, jotka vaikuttaa. Osa haluaa ja osaa käsitellä niitä asioita, osa ei. Parisuhteen kannalta on myös hyvä muistaa, että jotkut huonot asiat voi katsoa läpi sormien, mutta jotkut asiat on sellaisia, että niiden kanssa toisen voi olla mahdoton elää. Se ei tarkoita etteikö tuo ihminen jonkun toisen kanssa ei voisi elää. Asioita voi myös yrittää ratkoa ja kommunikaatiota parantaa, mutta pitkässä parisuhteessa ihmisen tuntee jo aika hyvin. Toista kunnolla tuntematta voi pintapuoliauuden pohjalta olla vaikea sanoa mitä kaikkea pinnan alta löytyy kuin sitä hyvääkin mitä ihmisissä tietystiparemmin tuntematta näkyy. Mun mielestä y15 toimit hiukka ikävästi, kun kaikkiin aloituksiin täällä suollat tuota juttuasi, josta sinulla oli jo aloituksesikin. Enkä ymmärrä mitä tuon oman tapauksesi ex-puolisosi kiltteydestä suhteessa ja lasten kanssa toimimisesta liittyy vanhemman toimeentulemattomuuteen lastensa kanssa.


      • Y15
        aloittajalta kirjoitti:

        Jos suhteessa on vakavia ongelmia niin ei siinä neljä terapia kertaa mihinkään riitä. Toisaalta vuosienkaan terapIa ei kaikkia auta.
        Sä ap puhut vain ex-puolisosi ongelmista ja haitoista suhteessa, entä omasi. Mitä sinä teit ezesauttaaksesi eroa? Kaikissa ihmisissä on huonot puolensa, kaikilla on menneisyytensö ja lapsuutensa, jotka vaikuttaa. Osa haluaa ja osaa käsitellä niitä asioita, osa ei. Parisuhteen kannalta on myös hyvä muistaa, että jotkut huonot asiat voi katsoa läpi sormien, mutta jotkut asiat on sellaisia, että niiden kanssa toisen voi olla mahdoton elää. Se ei tarkoita etteikö tuo ihminen jonkun toisen kanssa ei voisi elää. Asioita voi myös yrittää ratkoa ja kommunikaatiota parantaa, mutta pitkässä parisuhteessa ihmisen tuntee jo aika hyvin. Toista kunnolla tuntematta voi pintapuoliauuden pohjalta olla vaikea sanoa mitä kaikkea pinnan alta löytyy kuin sitä hyvääkin mitä ihmisissä tietystiparemmin tuntematta näkyy. Mun mielestä y15 toimit hiukka ikävästi, kun kaikkiin aloituksiin täällä suollat tuota juttuasi, josta sinulla oli jo aloituksesikin. Enkä ymmärrä mitä tuon oman tapauksesi ex-puolisosi kiltteydestä suhteessa ja lasten kanssa toimimisesta liittyy vanhemman toimeentulemattomuuteen lastensa kanssa.

        Jos suhteessa on vakavia ongelmia niin ei siinä neljä terapia kertaa mihinkään riitä. Toisaalta vuosienkaan terapIa ei kaikkia auta.MEILLÄ 4 ERI KERTAA PARISUHDETERAPIAA, JOTKA KESTIVÄT KUUKAUSIA JA EXÄN YKSILÖTERAPIAA.
        Sä ap puhut vain ex-puolisosi ongelmista ja haitoista suhteessa, entä omasi. Mitä sinä teit ezesauttaaksesi eroa?
        TEIN VUOSIKYMMENIEN AIKANA LIIKAA JA OLISIKIN PITÄNYT LOPETTAA SUHDE PALJON AIKAISEMMIN. OLEN TEHNYT USEITA ALOITUKSIA, HARJOITUKSIA, OLEN TEHNYT KAIKKI MITÄ OLI MAHDOLLISTA, SEN AIKAISEN TIETÄMYKSEN MUKAAN.
        Kaikissa ihmisissä on huonot puolensa, kaikilla on menneisyytensö ja lapsuutensa, jotka vaikuttaa. Osa haluaa ja osaa käsitellä niitä asioita, osa ei. Parisuhteen kannalta on myös hyvä muistaa, että jotkut huonot asiat voi katsoa läpi sormien, mutta jotkut asiat on sellaisia, että niiden kanssa toisen voi olla mahdoton elää. TÄMÄ OLISI HYVÄ SELVITTÄÄ AVOIMELLA KESKUSTELULLA JA OLEN TÄYSIN SAMAA MIELTÄ KANSSASI Se ei tarkoita etteikö tuo ihminen jonkun toisen kanssa ei voisi elää. KYLLÄ ME OLEMME YKSILÖITÄ Asioita voi myös yrittää ratkoa ja kommunikaatiota parantaa, mutta pitkässä parisuhteessa ihmisen tuntee jo aika hyvin. TÄSTÄ OLEN ERI MIELTÄ JOS KOMMUNIKAATIO EI OLE KUNNOSSA, EI OLE MERKITYSTÄ PARISUHTEEN PITUUDELLA, USEIN TUOLLOIN TOINEN OLETTAA TIETÄVÄNSÄ MITÄ TOINEN SANOO JA TÄSSÄ MENNÄÄN AINA PIELEENToista kunnolla tuntematta voi pintapuoliauuden pohjalta olla vaikea sanoa mitä kaikkea pinnan alta löytyy kuin sitä hyvääkin mitä ihmisissä tietystiparemmin tuntematta näkyy.

        Mun mielestä y15 toimit hiukka ikävästi, kun kaikkiin aloituksiin täällä suollat tuota juttuasi, josta sinulla oli jo aloituksesikin. MITÄ SE AUTAA JOS VOIVOTETAAN IKÄVILLÄ ASIOILLA, AIVAN KUN HALUTTAISIIN RYPEÄ PAHASSA OLOSSA. MIELESTÄNI IHMISTEN PITÄÄ KATSOA ETEENPÄI JA LÖYTÄÄ RATKAISUJA, SEN OLEN OMAKOHTAISESTI KOKENUT.

        Enkä ymmärrä mitä tuon oman tapauksesi ex-puolisosi kiltteydestä suhteessa ja lasten kanssa toimimisesta liittyy vanhemman toimeentulemattomuuteen lastensa kanssa. EN PUHUNUT KILTTEYDESTÄ, VAAN LINJATTOMUUDESTA, KIELLETTIIN JA KUMOTTIIN OMA KIELTO JA MYÖHEMMIN TAAS KERROTTIIN ETTÄ OLI KIELTÄNYT. TÄLLÄ ON SUURI VAIKUTUS JOS EI OLE YHTEISPELIÄ, TOINEN MYÖTÄILEE LIIKAA LAPSIA JA TOINEN PYRKII PITÄMÄÄN EDES JONKINMOISTA LINJAA ASIOISSA.

        LAPSET OSAAVAT PELATA MELKO NUORINA VANHEMMILLA, JOS VANHEMMAT EIVÄT KYKENE TOIMIMAAN YHDESSÄ SOVITULLA TAVALLA. TÄLLÖIN SE KETÄ PYRKII PITÄMÄÄN LAPSILLA SÄÄNNÖT, ON USEI SE INHOTTAVA VANHEMPI KENEN KANSSA EI TULLA TOIMEEN ??


      • aloittajalta

        Ikävää y15, että sinulla on tuollainen kokemus yhteisestä elämästä lasten ja puolisosi kanssa. On selvää, että lapset yrittää tulla vanhempien väliin ja muutoinkin haastaa heitä erityisesti murrosiässä, mutta siitä ei ole lapset vastuussa vaan vanhempi on vanhempi ja hän itse antaa sen tapahtua, jos siis sallii sen. Juuri tällaisiin asioihin terapia voi auttaa, jos on erimielisyyksiä ja erilaisia näkemyksiä lasten kasvatuksen suhteen. Minun mielestäni kasvatusta ei kuitenkaan ole aiheeton sättiminen, huutaminen, ym.lapsille. Rajat on eri asia kuin miten ne toteutetaan.


      • einiintavallinenlapsuus

        Jos vanhemmat ovat noin pahasti eri mieltä asioista, että terapeutilla asti pitää käydä, niin eikö se silloin ole helpompi kummallekin elää omassa kodissaan omilla säännöillä?
        Toisen luona lapset voivat elää vapaammin, toisen luona on tiukempi kuri.
        Minun lapsuuskodissani tiukka kuri lähenteli sadismia. Ei ollut tarjolla ihmistä joka olisi suojellut ja keventänyt annettuja vaatimuksia.

        Mielestäni niin aikuisilla kuin lapsillakin on oikeus vetää raja muutaman keskustelukerran jälkeen ja sanoa, että tämä asia on loppuunkäsitelty, en halua enää tästä puhua. Ja se siitä. Sitten unohdetaan tai erotaan jos jäi jotain hampaankoloon vielä.

        Mielestäni niin lapsilla kuin aikuisillakin on myös oikeus sanoa, että tästä eteenpäin en halua olla kanssasi missään tekemisissä ja muuttaa vaikka turvakotiin tai sijaisperheeseen. Ei kenenkään pidä sietää mitä tahansa vain sen takia, että ikävä ihminen on oma isä tai äiti tai puoliso.


      • y15
        aloittajalta kirjoitti:

        Ikävää y15, että sinulla on tuollainen kokemus yhteisestä elämästä lasten ja puolisosi kanssa. On selvää, että lapset yrittää tulla vanhempien väliin ja muutoinkin haastaa heitä erityisesti murrosiässä, mutta siitä ei ole lapset vastuussa vaan vanhempi on vanhempi ja hän itse antaa sen tapahtua, jos siis sallii sen. Juuri tällaisiin asioihin terapia voi auttaa, jos on erimielisyyksiä ja erilaisia näkemyksiä lasten kasvatuksen suhteen. Minun mielestäni kasvatusta ei kuitenkaan ole aiheeton sättiminen, huutaminen, ym.lapsille. Rajat on eri asia kuin miten ne toteutetaan.

        Se että vanhemmilla on yhteinen tahto ja sen mukaan yhteisesti sovitus rajat lapsille on tärkeää.
        Muuten toinen kieltää ja toinen myötäilee, siis on kiltti ja ankara vanhempi



        Minun lapsilla on jo omia lapsia, jote tiedän melko hyvin miten asiat menee.'
        Olemme jo lasten kanssa asiat keskusteltu auki, eikä exää syytellä, koska hän ei asialle mahtanut mitään, historiansa vuoksi. Tässä ei ketään syytellä, asiat asioina


      • y15
        einiintavallinenlapsuus kirjoitti:

        Jos vanhemmat ovat noin pahasti eri mieltä asioista, että terapeutilla asti pitää käydä, niin eikö se silloin ole helpompi kummallekin elää omassa kodissaan omilla säännöillä?
        Toisen luona lapset voivat elää vapaammin, toisen luona on tiukempi kuri.
        Minun lapsuuskodissani tiukka kuri lähenteli sadismia. Ei ollut tarjolla ihmistä joka olisi suojellut ja keventänyt annettuja vaatimuksia.

        Mielestäni niin aikuisilla kuin lapsillakin on oikeus vetää raja muutaman keskustelukerran jälkeen ja sanoa, että tämä asia on loppuunkäsitelty, en halua enää tästä puhua. Ja se siitä. Sitten unohdetaan tai erotaan jos jäi jotain hampaankoloon vielä.

        Mielestäni niin lapsilla kuin aikuisillakin on myös oikeus sanoa, että tästä eteenpäin en halua olla kanssasi missään tekemisissä ja muuttaa vaikka turvakotiin tai sijaisperheeseen. Ei kenenkään pidä sietää mitä tahansa vain sen takia, että ikävä ihminen on oma isä tai äiti tai puoliso.

        Melko harvoin kuulee aikuisilta lapsilta että oli kova kuri, mutta siitä kuulee jos kuri on epäoikeudenmukaista, eriarvoista lasten kesken.

        (Mielestäni niin aikuisilla kuin lapsillakin on oikeus vetää raja muutaman keskustelukerran jälkeen ja sanoa, että tämä asia on loppuunkäsitelty, en halua enää tästä puhua. Ja se siitä. Sitten unohdetaan tai erotaan jos jäi jotain hampaankoloon vielä. )

        Kavereita ei tarvitse olla mutta asiat on kyettävä hoitamaan, tähän kykenee jokainen aikuinen, jos haluuaa sitä. Itsekkäät vanhemmat eivät tähän kykene ja itsekkäiden vanhempien lapsista tulee helposti itsekkäitä myös.


      • totaali_eron_ottanut

        Itse tein täydellisen pesäeron exään erotessa. Eksän teko oli sen verran ikävä minua kohtaan, parisuhde oli kerrasta poikki. Mitkään keskustelut eivät olisi muuttaneet mieltäni. Exä häiriköi kannoillani kuukausia, anoi anteeksiantoa, rukoili ottamaan takaisin, vaikka sanoin toistuvasti, että anna olla, ei kiinnosta, et ole minulle enää yhtään mitään. Lopetti vasta siinä vaiheessa kun uhkasin lähestymiskiellolla.
        En halunnut elatusmaksuja kun pärjään omillanikin. Tiedän että eksä on maksanut lasten tileille suoraan rahaa joka kuukausi ja hyvä niin, se on hänen ja lasten välinen asia.

        Lapsille kerroin suoraan totuuden miksi en enää heidän isänsä kanssa halua asua yhdessä. Exä on varmaankin oman versionsa myös kertonut. Lapset elävät normiarkea kanssani, ovat isällään säännöllisesti ja viettävät osan lomistaan isänsä vanhempien kanssa ja se on minulle ok. Lapsilla on ollut omat kännykät ekaluokalta asti ja he ovat hoitaneet yhteydenpidon suoraan isänsä kanssa eropäivästä saakka. Ei siinä minua ole tarvittu välissä roikkumassa. En ole kysellyt mitä lapsille pitäisi ostaa tai olla ostamatta. Ostan jos tarvitsevat jotain, heidän isänsä ostaa jos katsoo että on tarvetta. Asiat hoituvat ilman, että me kaksi olemme yhteyksissä.

        En halua kuulla enkä nähdä kyseistä ihmistä enää ikinä, mutta tottakai häneen joskus törmää. Minä ignooraan exän elämästäni pois niin pitkälle kuin mahdollista ja olen siinä onnistunut.


      • aloittajalta

        Sori, mutta minä uskon että asioita kannattaa selvittää ja että jokainen ihminen on sen arvoinen. Joku siis mainitsi terapiat turhiksi, mutta kyllä ne joitakuita auttaa. Tiedän, että ydinperhe toimiessaan on paras ratkaisu lapsille ja vanhempien ei niissä asioissa kuilu vain ajatella itseänsä. Tiedän myös, että terapian käytyä eroon päätyessä voi ainakin miettiä, että kaikki kivet on käännetty. Mutta nykyajan malli on se, että asioiden eteen ei viitsi nähdä vaivaa. Rakkaus ja ihastuminen on herkästi vaihdettavissa uusiin jo seuraavalla viikolla, jos vähänkin joutuu näkeen vaivaa niin uutta kehiin. Mutta toi meni nyt itellä ohi aiheen.


      • y15
        totaali_eron_ottanut kirjoitti:

        Itse tein täydellisen pesäeron exään erotessa. Eksän teko oli sen verran ikävä minua kohtaan, parisuhde oli kerrasta poikki. Mitkään keskustelut eivät olisi muuttaneet mieltäni. Exä häiriköi kannoillani kuukausia, anoi anteeksiantoa, rukoili ottamaan takaisin, vaikka sanoin toistuvasti, että anna olla, ei kiinnosta, et ole minulle enää yhtään mitään. Lopetti vasta siinä vaiheessa kun uhkasin lähestymiskiellolla.
        En halunnut elatusmaksuja kun pärjään omillanikin. Tiedän että eksä on maksanut lasten tileille suoraan rahaa joka kuukausi ja hyvä niin, se on hänen ja lasten välinen asia.

        Lapsille kerroin suoraan totuuden miksi en enää heidän isänsä kanssa halua asua yhdessä. Exä on varmaankin oman versionsa myös kertonut. Lapset elävät normiarkea kanssani, ovat isällään säännöllisesti ja viettävät osan lomistaan isänsä vanhempien kanssa ja se on minulle ok. Lapsilla on ollut omat kännykät ekaluokalta asti ja he ovat hoitaneet yhteydenpidon suoraan isänsä kanssa eropäivästä saakka. Ei siinä minua ole tarvittu välissä roikkumassa. En ole kysellyt mitä lapsille pitäisi ostaa tai olla ostamatta. Ostan jos tarvitsevat jotain, heidän isänsä ostaa jos katsoo että on tarvetta. Asiat hoituvat ilman, että me kaksi olemme yhteyksissä.

        En halua kuulla enkä nähdä kyseistä ihmistä enää ikinä, mutta tottakai häneen joskus törmää. Minä ignooraan exän elämästäni pois niin pitkälle kuin mahdollista ja olen siinä onnistunut.

        Lasten asioista vanhempien tulee kyetä sopimaan, koska ei ole lasten syy jos vanhemmat törttöilee. On todella paljon asioita jotka ovat lasten kannalta hankalia jos vanhemmat itsekkäästi ajattelevat ainoastaan itseään

        (Mitkään keskustelut eivät olisi muuttaneet mieltäni. Exä häiriköi kannoillani kuukausia, anoi anteeksiantoa, rukoili ottamaan takaisin, vaikka sanoin toistuvasti, että anna olla, ei kiinnosta, et ole minulle enää yhtään mitään. Lopetti vasta siinä vaiheessa kun uhkasin lähestymiskiellolla)

        Lasten kannalta on aina paras jos vanhemmat kykenevät vastaamaan lasten asioista yhdessä, rahalla ei ole tämän asian kanssa mitään tekemistä.


      • went
        y15 kirjoitti:

        Lasten asioista vanhempien tulee kyetä sopimaan, koska ei ole lasten syy jos vanhemmat törttöilee. On todella paljon asioita jotka ovat lasten kannalta hankalia jos vanhemmat itsekkäästi ajattelevat ainoastaan itseään

        (Mitkään keskustelut eivät olisi muuttaneet mieltäni. Exä häiriköi kannoillani kuukausia, anoi anteeksiantoa, rukoili ottamaan takaisin, vaikka sanoin toistuvasti, että anna olla, ei kiinnosta, et ole minulle enää yhtään mitään. Lopetti vasta siinä vaiheessa kun uhkasin lähestymiskiellolla)

        Lasten kannalta on aina paras jos vanhemmat kykenevät vastaamaan lasten asioista yhdessä, rahalla ei ole tämän asian kanssa mitään tekemistä.

        "Lasten asioista vanhempien tulee kyetä sopimaan"

        Älähän jaksa hokea tätä. Sillä monet vanhemmat eivät kykene sopimaan tai haluakaan sopia juuri siksi, että toinen vanhempi on haitallinen lapsen terveydelle (ml. mielenterveys). Ellei vanhempi kykene kohtelemaan lastaan kunnolla, lasta kunnioittaen ja arvostaen, hän on huono vanhempi. Vanhempi on myös haitaksi lapselle, jos lapsi on hänelle vain pakko, ikävä velvollisuus. Mikäli näin on, vanhemman on parempi väistyä takavasemmalle lapsen elämästä. Missään nimessä toisen vanhemman ei tule hyväksyä, että erossa lapsi "jaetaan puoliksi" vanhemman kanssa, joka ei pysty kohtelemaan lastaan hyvin.

        Puhutaan siis asioista rehellisesti. Monet vanhemmat etenkin isät ovat todella julmia lapsilleen. Sinä voit kieltää tämän, sanoa "ei normaalisti", mutta minä tiedän, että suurin osa riitaisista eroista johtuu juuri siitä, ettei isä liitonkaan aikana kykene ajattelemaan yhtään lapsen parasta. Kauniisti sanottuna, häntä erossa harmittaa vain se, ettei eron jälkeen enää voi kiusata ketään, ei puolisoa, ei lapsia, käyttää valtaa väärin. Se pistää vihaksi.


      • went
        aloittajalta kirjoitti:

        Sori, mutta minä uskon että asioita kannattaa selvittää ja että jokainen ihminen on sen arvoinen. Joku siis mainitsi terapiat turhiksi, mutta kyllä ne joitakuita auttaa. Tiedän, että ydinperhe toimiessaan on paras ratkaisu lapsille ja vanhempien ei niissä asioissa kuilu vain ajatella itseänsä. Tiedän myös, että terapian käytyä eroon päätyessä voi ainakin miettiä, että kaikki kivet on käännetty. Mutta nykyajan malli on se, että asioiden eteen ei viitsi nähdä vaivaa. Rakkaus ja ihastuminen on herkästi vaihdettavissa uusiin jo seuraavalla viikolla, jos vähänkin joutuu näkeen vaivaa niin uutta kehiin. Mutta toi meni nyt itellä ohi aiheen.

        "Joku siis mainitsi terapiat turhiksi, mutta kyllä ne joitakuita auttaa."

        Terapia auttaa vain, jos molemmat ovat motivoituneita, arvostavat toisiaan, valmiita jatkamaan suhteessa heille molemmille oikeista syistä. Ja etenkin, jos molemmilla on yhteinen näkemys tärkeimmistä parisuhteensa asioista. Aika usein vain noista puuttuu etenkin motivaatio ja toisen arvostus. Toisen arvostus myös laskee automaattisesti, mikäli puoliso kohtelee lapsiaan väärin.


    • eronnut2017

      Mikään lapsi ei aiheuta eroa oli hän kuinka vaikea hyvänsä.Valuvika suhteessa alusta asti yleensä syynä tai vain kyllästyminen kumppaniin.Tämä oman eroni syynä eli halu johonkin uuteen ja kivempaan koska kerran täällä vain eletään.

      • aloittajalta

        Joo, kyllä minäkin hieman helpompaa elämää kaipaan. Itse en oo koskaan ajatellut, että elämän pitäisi olla aina kivaa ja sanoisin, että mulla on kyllä melko pitkä pinna lastenkin kanssa. Raja vaan tulee joskus vastaan, kiva kun luit aloitukseni.


      • aloittajalta

        Ja vielä lisäys lapset on erilaisia. Yksi omistani on äärettömän hankala, mutta silti rakas. Saatikka, jos on erityislapsi. Erityislasten vanhemmat eroaa tavallista herkemmin.


      • went
        aloittajalta kirjoitti:

        Ja vielä lisäys lapset on erilaisia. Yksi omistani on äärettömän hankala, mutta silti rakas. Saatikka, jos on erityislapsi. Erityislasten vanhemmat eroaa tavallista herkemmin.

        "Yksi omistani on äärettömän hankala, mutta silti rakas."

        Niinpä, juuri näin... olet äiti, samoin minä.

        Juuri ystävän kanssa mietimme miten isien elämästä tuleekin niin vaikeaa, jos lapsella ei mene kaikki syntymästä asti putkeen, siis sellaiseen isälle kelpaavaan putkeen. Miksi lapsen erilaisuuden hyväksyminen on isille monesti niin vaikeaa - tai jopa ylitsepääsemätöntä? Miksi isät pistävät silmänsä umpeen todellisuudelta, eivät hyväksy lapsiaan sellaisina kuin nämä ovat? Neliraajajarrutuksella lähestyvät vaikeaa asiaa, kuten juuri erityislapsen hyväksymistä. Jos nyt ollenkaan edes suostuvat rekisteröimään asiaa. Ei ei ei. Ei voi olla noin. Vaikka niin se on, että lapsi on vanhemmistaan erillinen olento. Lapsi, jonka vanhemmat tai toinen vanhempi ei hyväksy häntä omana itsenään, oli lapsi millainen tahansa, haittaa ja estää suunnattomasti lapsen kehitystä. Lapsi ei tarvitse mitään muuta kuin hyväksyntää, ihmisenä, hyvää kohtelua ja hoivaa.


      • y15
        went kirjoitti:

        "Yksi omistani on äärettömän hankala, mutta silti rakas."

        Niinpä, juuri näin... olet äiti, samoin minä.

        Juuri ystävän kanssa mietimme miten isien elämästä tuleekin niin vaikeaa, jos lapsella ei mene kaikki syntymästä asti putkeen, siis sellaiseen isälle kelpaavaan putkeen. Miksi lapsen erilaisuuden hyväksyminen on isille monesti niin vaikeaa - tai jopa ylitsepääsemätöntä? Miksi isät pistävät silmänsä umpeen todellisuudelta, eivät hyväksy lapsiaan sellaisina kuin nämä ovat? Neliraajajarrutuksella lähestyvät vaikeaa asiaa, kuten juuri erityislapsen hyväksymistä. Jos nyt ollenkaan edes suostuvat rekisteröimään asiaa. Ei ei ei. Ei voi olla noin. Vaikka niin se on, että lapsi on vanhemmistaan erillinen olento. Lapsi, jonka vanhemmat tai toinen vanhempi ei hyväksy häntä omana itsenään, oli lapsi millainen tahansa, haittaa ja estää suunnattomasti lapsen kehitystä. Lapsi ei tarvitse mitään muuta kuin hyväksyntää, ihmisenä, hyvää kohtelua ja hoivaa.

        En kyllä alleviivaa tuota väitettä että isät eivät ymmärrä lapsen erilaisuutta, suurin ongelma on siinä että vanhemmat eivät ole sisäistänee asiaa yhdessä ja päässeet samalle levelille asian kanssa.

        On selvää että äiti ketä on synnyttänyt lapsen kokee asian vahvemmin, mutta tuntemukset on jaettava puolison kanssa, niin molemmilla on mahdollisuus päästä asian kanssa samalle tasolle.
        Edellisessä viestissä moititaan miehen käytöstä, mutta mitä naiset tekevät että miehet ymmärtävät asian kuin nainen sen kokee. Se vaatii avoimuutta ja rohkeutta.


      • poipoå
        y15 kirjoitti:

        En kyllä alleviivaa tuota väitettä että isät eivät ymmärrä lapsen erilaisuutta, suurin ongelma on siinä että vanhemmat eivät ole sisäistänee asiaa yhdessä ja päässeet samalle levelille asian kanssa.

        On selvää että äiti ketä on synnyttänyt lapsen kokee asian vahvemmin, mutta tuntemukset on jaettava puolison kanssa, niin molemmilla on mahdollisuus päästä asian kanssa samalle tasolle.
        Edellisessä viestissä moititaan miehen käytöstä, mutta mitä naiset tekevät että miehet ymmärtävät asian kuin nainen sen kokee. Se vaatii avoimuutta ja rohkeutta.

        "isät eivät ymmärrä lapsen erilaisuutta, suurin ongelma on siinä että vanhemmat eivät ole sisäistänee asiaa yhdessä ja päässeet samalle levelille asian kanssa. "

        Mitä höpötät? Jos tai kun äidit ovat sisäistäneet lastensa erilaisuuden, mutta isät eivät, niin on itsestäänselvää, ettei vanhemmat ole voineet sisäistäneet yhdessä asiaa, koska vain äiti on sen sisäistänyt. Jos isä ei hyväksy lapsensa erilaisuutta, niin se on hänen ongelmansa. Tai siis sen pitäisi olla. Käytännössähän se on vain äidin ja lasten ongelma. Isä ajattelee vain itseään ja menetettyä normimielikuvaansa normilapsestaan eikä kykene näkemään todellisuutta, eli lasta sellaisena kuin tämä oikeasti on. On muuten erittäin haitallista tällainen lapselle.


      • poipoå
        poipoå kirjoitti:

        "isät eivät ymmärrä lapsen erilaisuutta, suurin ongelma on siinä että vanhemmat eivät ole sisäistänee asiaa yhdessä ja päässeet samalle levelille asian kanssa. "

        Mitä höpötät? Jos tai kun äidit ovat sisäistäneet lastensa erilaisuuden, mutta isät eivät, niin on itsestäänselvää, ettei vanhemmat ole voineet sisäistäneet yhdessä asiaa, koska vain äiti on sen sisäistänyt. Jos isä ei hyväksy lapsensa erilaisuutta, niin se on hänen ongelmansa. Tai siis sen pitäisi olla. Käytännössähän se on vain äidin ja lasten ongelma. Isä ajattelee vain itseään ja menetettyä normimielikuvaansa normilapsestaan eikä kykene näkemään todellisuutta, eli lasta sellaisena kuin tämä oikeasti on. On muuten erittäin haitallista tällainen lapselle.

        Piti vielä sanoa, että jos isä ei pääse muutamassa viikossa tai kuukaudessa samalle levelille lasten äidin kanssa, ymmärrä ja hyväksy siis lapsen erilaisuutta, niin isästä tulee lapselle haitallinen vanhempi. Juuri tällaisissa tapauksissa olisi parempi erota lasten äidistä ja olla lasten kanssa tekemisissä mahdollisimman vähän. Lapselle toisiaan on haitallista vanhemman seura, joka ei hyväksy lapsen persoonan erilaisuutta.


    • ErosInM

      Sen verran olen lukenut suomi24 etten kysyis tuommoisia täällä. Käskevät vaan homon tunkea löylykauhan.. urpot:( Tuskasi kyllä ymmärrän ja itse erosin taannoin ja lapsia x3. Kaikki selvisi toistaiseksi, yhdellä vaikeempaa (turha multa tulla hakeen puoltoa pilven laillistamiseen) mutta toipumaan päin. Lapset selviää ja sinäkin. Muuta en osaa neuvoa: tee niin kuin oikealta tuntuu. Hyvältä se ei välttämättä tunnu. Voimia ja suhtaudu näihin palstaviisaisiin järkevästi. Kai mutkin nyt joku lynkkaa jostain hyvästä syystä🙄

      • ErosInM

        Niin.. minä lähdin ja eniten huoletti lapset ja mitä niihin vaikuttaa. Ite tiesin pärjääväni oli työ eikä ystäviä tai verkkoja erityisesti. Niitä verkostoja ilmaantuu yllättävästi, ei sitäkään tarvii pelätä. Kannattaa pitää läheiset suhteet lapsiin sikäli kun voi. Tarpeen tullen on sitten apuna mukana arjessa, esim.meillä tuli teininä vastaan. .


    • went

      Onpa täällä kova meno päällä.. ja y15 tietysti sekaantuu vähintään jokatoiseen kommenttiin ikiomalla tyylillään, tosin rasittavalla sellaisella. Toisten sanomiset ovat aina pelkkää potaskaa, vaikka kertoisivat omasta elämästään. Ensin siis terkkuja y15:lle: on melko tökeröä ja loukkaavaa kertoa muille miten väärin he elävät omaa elämäänsä ISOILLA KIRJAIMILLA. Nuo isot kirjaimet oikeasti täällä netissä ovat huutamista. Keskisty enemmän sanojesi sisältöön, älä pölkkykirjainten määrään.

      Niin, sitten aiheeseen. Eli lapsi ja lapset todellakin vaikuttavat vanhempiensa parisuhteeseen jollain tavalla. Ei kuitenkaan ole lasten vika, jos vanhempi ei tule toimeen heidän kanssa. Ja kun ei tule, se vaikuttaa koko perheeseen negatiivisesti - mutta ainoastaan toimeen tulematon vanhempi voi muuttaa omaa käytöstään. Vanhemman käytöshäiriöt ovat useinkin niin syvällä hänen identiteetissään, että asiantuntija-apu on paikallaan. Aniharvoin kuitenkaan kuitenkaan lähtee terapeutin pakeille koulimaan vanhemmuuden taitojaan. Vikahan on tällaisen vanhemman mielestä yksinomaan joko lapsessa tai/ja puolisossa. Siksi ongelma on todella huonosti korjattavissa. Asianomaisen vanhemman täytyisi tosiaan nähdä ongelmansa vanhempana. Muuten niiden korjaaminen on mahdotonta.

      • Y15

        Onpa täällä kova meno päällä.. ja y15 tietysti sekaantuu vähintään jokatoiseen kommenttiin ikiomalla tyylillään, tosin rasittavalla sellaisella. Toisten sanomiset ovat aina pelkkää potaskaa, vaikka kertoisivat omasta elämästään. Ensin siis terkkuja y15:lle: on melko tökeröä ja loukkaavaa kertoa muille miten väärin he elävät omaa elämäänsä

        Onko totuuden kirjoittaminen mielestäsi potaskaa, eikö olisi parempi päästä asioissa eteenpäin, vai haluatko möyriä tuskassa, ON TIETENKIN HIRVEÄÄ KUN EI VOI SYYLLISTÄÄ MIEHIÄ. EIKÖ OLISI PAREMPI JOS LATUA HIUKAN HELPOTETAAN, ETTEI MUUT JOUDU TEKEMÄÄN SAMONJA VIRHEITÄ, VAI ONKO AJATUKSESI SE ETTÄ MUIDENKIN PITÄÄ KÄRSIÄ KUN MINÄKIN KÄRSIN?

        ISOILLA KIRJAIMILLA. Nuo isot kirjaimet oikeasti täällä netissä ovat huutamista. Keskisty enemmän sanojesi sisältöön, älä pölkkykirjainten määrään.

        JOS OLET JOSTAKIN ERIMIELTÄ KERRO SIITÄ, ÄLÄKÄ SELITTELE KAIKKEA MUUTA, AINUT SELKEÄ ASIA ON NÄMÄ ISOT HUUTAVAT KIRJAIMET JOTKA SINUA HÄIRITSEVÄT, MINÄ KÄYTÄN NIITÄ PELKÄSTÄÄN SELVYYDEN VUOKSI.

        Niin, sitten aiheeseen. Eli lapsi ja lapset todellakin vaikuttavat vanhempiensa parisuhteeseen jollain tavalla. Ei kuitenkaan ole lasten vika, jos vanhempi ei tule toimeen heidän kanssa. Ja kun ei tule, se vaikuttaa koko perheeseen negatiivisesti - mutta ainoastaan toimeen tulematon vanhempi voi muuttaa omaa käytöstään. JOS SYY ON PELKÄSTÄÄN TOISESSA VANHEMMASSA TÄMÄ TOIMII, MUTTA USEIN PERHEISSÄ ON TOINEN VANHEMMISTA JOKA YRITTÄÄ SAADA LAPSILLE RAJOJA JA TOINEN VESITTÄÄ NÄMÄ YRITYKSET. SIIS KUMMAN SYY (tämä on yksi asia jonka olen havainnut, en syyllistä ketään, vaan haluan antaa toisenlaisen näkökannan asiaan) OLEN TOKI MELKO VARMA ETTEI TÄMÄN KALTAISTA AJATUSTA SAA KERTOA, KOSKA SILLOINHAN MOLEMPIEN OLISI KATSOTTAVA PEILIIN JA EI SAADAKKAAN SYYLLISTÄ ESIIN, KUTEN TÄÄLLÄ ON TAPANA. Vanhemman käytöshäiriöt ovat useinkin niin syvällä hänen identiteetissään, että asiantuntija-apu on paikallaan MISTÄ TIEDÄT ETTEI ASIASSA OLE KYSYMYS, VANHEMPIEN OMISTA YHTEISISTÄ RISTIRIIDOISTA. Aniharvoin kuitenkaan kuitenkaan lähtee terapeutin pakeille koulimaan vanhemmuuden taitojaan. Vikahan on tällaisen vanhemman mielestä yksinomaan joko lapsessa tai/ja puolisossa. Siksi ongelma on todella huonosti korjattavissa. Asianomaisen vanhemman täytyisi tosiaan nähdä ongelmansa vanhempana. Muuten niiden korjaaminen on mahdotonta.

        Melko harvoin ongelma on lapsessa, mutta silloin kun se on, ovat vanhemmat yhdessä siinä mukana. Jos näin ei ole on yleensä kysymys, vanhempien omista ristiriidoista. AJATTELE KIRJOITUSTA JA LUE UUDESTAAN ON TURHA LOUKKAANTUA


      • poipoå
        Y15 kirjoitti:

        Onpa täällä kova meno päällä.. ja y15 tietysti sekaantuu vähintään jokatoiseen kommenttiin ikiomalla tyylillään, tosin rasittavalla sellaisella. Toisten sanomiset ovat aina pelkkää potaskaa, vaikka kertoisivat omasta elämästään. Ensin siis terkkuja y15:lle: on melko tökeröä ja loukkaavaa kertoa muille miten väärin he elävät omaa elämäänsä

        Onko totuuden kirjoittaminen mielestäsi potaskaa, eikö olisi parempi päästä asioissa eteenpäin, vai haluatko möyriä tuskassa, ON TIETENKIN HIRVEÄÄ KUN EI VOI SYYLLISTÄÄ MIEHIÄ. EIKÖ OLISI PAREMPI JOS LATUA HIUKAN HELPOTETAAN, ETTEI MUUT JOUDU TEKEMÄÄN SAMONJA VIRHEITÄ, VAI ONKO AJATUKSESI SE ETTÄ MUIDENKIN PITÄÄ KÄRSIÄ KUN MINÄKIN KÄRSIN?

        ISOILLA KIRJAIMILLA. Nuo isot kirjaimet oikeasti täällä netissä ovat huutamista. Keskisty enemmän sanojesi sisältöön, älä pölkkykirjainten määrään.

        JOS OLET JOSTAKIN ERIMIELTÄ KERRO SIITÄ, ÄLÄKÄ SELITTELE KAIKKEA MUUTA, AINUT SELKEÄ ASIA ON NÄMÄ ISOT HUUTAVAT KIRJAIMET JOTKA SINUA HÄIRITSEVÄT, MINÄ KÄYTÄN NIITÄ PELKÄSTÄÄN SELVYYDEN VUOKSI.

        Niin, sitten aiheeseen. Eli lapsi ja lapset todellakin vaikuttavat vanhempiensa parisuhteeseen jollain tavalla. Ei kuitenkaan ole lasten vika, jos vanhempi ei tule toimeen heidän kanssa. Ja kun ei tule, se vaikuttaa koko perheeseen negatiivisesti - mutta ainoastaan toimeen tulematon vanhempi voi muuttaa omaa käytöstään. JOS SYY ON PELKÄSTÄÄN TOISESSA VANHEMMASSA TÄMÄ TOIMII, MUTTA USEIN PERHEISSÄ ON TOINEN VANHEMMISTA JOKA YRITTÄÄ SAADA LAPSILLE RAJOJA JA TOINEN VESITTÄÄ NÄMÄ YRITYKSET. SIIS KUMMAN SYY (tämä on yksi asia jonka olen havainnut, en syyllistä ketään, vaan haluan antaa toisenlaisen näkökannan asiaan) OLEN TOKI MELKO VARMA ETTEI TÄMÄN KALTAISTA AJATUSTA SAA KERTOA, KOSKA SILLOINHAN MOLEMPIEN OLISI KATSOTTAVA PEILIIN JA EI SAADAKKAAN SYYLLISTÄ ESIIN, KUTEN TÄÄLLÄ ON TAPANA. Vanhemman käytöshäiriöt ovat useinkin niin syvällä hänen identiteetissään, että asiantuntija-apu on paikallaan MISTÄ TIEDÄT ETTEI ASIASSA OLE KYSYMYS, VANHEMPIEN OMISTA YHTEISISTÄ RISTIRIIDOISTA. Aniharvoin kuitenkaan kuitenkaan lähtee terapeutin pakeille koulimaan vanhemmuuden taitojaan. Vikahan on tällaisen vanhemman mielestä yksinomaan joko lapsessa tai/ja puolisossa. Siksi ongelma on todella huonosti korjattavissa. Asianomaisen vanhemman täytyisi tosiaan nähdä ongelmansa vanhempana. Muuten niiden korjaaminen on mahdotonta.

        Melko harvoin ongelma on lapsessa, mutta silloin kun se on, ovat vanhemmat yhdessä siinä mukana. Jos näin ei ole on yleensä kysymys, vanhempien omista ristiriidoista. AJATTELE KIRJOITUSTA JA LUE UUDESTAAN ON TURHA LOUKKAANTUA

        JOS SYY ON PELKÄSTÄÄN TOISESSA VANHEMMASSA TÄMÄ TOIMII, MUTTA USEIN PERHEISSÄ ON TOINEN VANHEMMISTA JOKA YRITTÄÄ SAADA LAPSILLE RAJOJA JA TOINEN VESITTÄÄ NÄMÄ YRITYKSET. SIIS KUMMAN SYY

        Mitä väliä kumman syy? Jokainen vetää omat johtopäätöksensä omassa elämässään ja toimii niiden mukaan.

        Lapset "tottelevat" sen vanhemman rajoja, johon he ovat enemmän kiintyneitä, ja jonka he kokevat turvalliseksi. Terve järki ja etenkin tunteet tietysti vaikuttavat asiaan mitä suuremmassa määrin. Sekä se kuinka ja miten perusteltu lapselle asetettu raja on, vai onko se mielivaltainen tai ilman mitään järjellisiä perusteita asetettu. Rajojen asettaminenhan on kaikkea muuta kuin sanelua, käskemistä. Vaan se perustuu juuri tuohon jo mainitsemaani tunteeseen, turvalliseen kiintymyssuhteeseen. Tämän vuoksi vanhemmat, joilla kummallakaan ei ole kovin kummoista tunnesuhdetta lapseensa, ovat usein pulassa rajojen asettamisen kanssa - ja yleensäkin lasten ohjaaminen on hyvin hankalaa ja vaivalloista, ehkä jopa mahdotonta. Ts. kun rakastaa lastaan, häneen on rakastava suhde, niin lapsille ei kovin kummoisia rajoja edes tarvita.

        Usein vanhemmilla on erimielisyyksiä lasten rajoista, jos toinen vanhempi suosii rakkaudella asetettuja rajoja, ja toisen vanhemmat rajat vaihtelevat sotilasmaisista rajoista täysin rajattomuuteen.


    • käytännönihminen

      Riippuu ihan rajoista, siitä miten ne asetetaan ja millaisia paineita nämä rajat lapselle tuovat, onko lapsen ylipäätään mitenkään mahdollista selvitä hänelle asetetuista rajoista.

      Jos 2 vuotiaalle suututaan siitä, että hän kaataa maitolasinsa tai pudottaa ruokaa lattialle, jos 7 vuotiaalle yökastelijalle sanotaan, että et kyllä juo mitään enää klo 16 jälkeen kun kuitenkin sitten kastelet sänkysi. Kyllähän jomman kumman vanhemman on pakko asettua lapsen asemaan ja todeta sille toiselle vanhemmalle, että annahan olla kiusaamatta. Tottakai perussääntöjä pitää ja voi olla, mutta niiden on oltava sellaisia, että lapsi niistä selviytyy.

      On myös täysin turhaa nalkuttaa päivittäin sellaiselle lapselle joka sata kertaa unohtaa koulukirjansa kotiin tai kouluun, ei muista pukea pipoa talvipakkasilla tms. Kyseisen lapsen kohdalla ongelma ei ole huolellisuuden puute, lapsessa on valmistusvirhe. Lapsi voi olla huippuälykäs, mutta hänessä on valuvika tuolla kohtaa. Paljon helpommalla pääsee kun laittaa lapsen kanssa yhdessä tavarat reppuun jo illalla valmiiksi, samalla katsoo vaatteet valmiiksi yhteen pinoon ja soittaa aamulla ja varmistaa että villasukat on jalassa, pipo päässä ja hanskat kädessä ja kotiovi lukossa.

      Eli kyse on enemmänkin siitä, että vanhemmat hyväksyisivät myös joitakin puutteita omissa lapsissaan ja sopeuttaisivat oman käytöksensä sen mukaan. Lasten asemaan asettuminen, oman käytöksen muuttaminen niin, että päästään lapsen kannalta parhaaseen toimintamalliin on monille vanhemmille hyvin vaikeaa. Monet uskovat siihen, että kun minä asetan rajat ja käsken lasta tekemään näin, niin se on lapselle parasta. Monestikaan ei ole.

      • y15

        (Jos 2 vuotiaalle suututaan siitä...) Tämä pitäisi olla kaikille vanhemmille itsestään selvyys, koska tietoa on saatavilla lapsien asioihin.

        ¨Alkuperäinen aihe¨rajojen tulee olla molemmilla vanhemmilla samat (vanhempien linja on oltava sama lapsien suuntaan), muuten tulee väkisin vääristynyt hyvä ja paha vanhempi.

        Joskus jopa erotilanteissa korostetaan kuinka ankara, huono tai muuta puoliso oli ja lapsetkin oli samaa mieltä. Todellisuudessa se ketä piti kiinni sovituista asioista, koettiin pahaksi ja se ketä mitätöi rajat oli hyvä lasten mielestä.

        Vanhempien on kyettävä sopimaan ja kommunikoimaan, siten että molemmat ymmärtävät mitä toinen tarkoittaa, jos näin ei ole erimielisyydet on väistämättömiä.


    • besserwisseröintiout

      En minä ainakaan jaksaisi sinun kaltaisen ihmisen kanssa elää viikkoakaan, jos näin yksinkertaisen asian tajuaminen on sulle noin vaikeeta.
      Siellä ei ole sotia eikä nälänhätää, lapsia ei hyväksikäytetä eikä ihmisiä myydä.
      Ihmiset ovat tyhmiä, ihmiset ovat jääräpäisiä, joskus omat rajat ovat sellaiset että niistä ei pysty joku periksi antamaan. Se tarkoittaa sitä ettei yhteisymmärrystä puolin eikä toisin synny vaikka asiasta väännettäisiin 50 vuotta. Vain täysi daijju riitelee vuosia jostain, joten eikö silloin ole parempi jos lopettaa tappelun ja sanoo, tämä parisuhde oli tässä, heippa, älä enää soittele äläkä ota yhteyttä, kiitos.

      Samaten sun kommentti jollekin, että sovussa pitäis kyetä keskustelemaan asioista.
      Mun mielestä ei ole pakko, se riippuu ihan siitä mikä väleissä hiertää ja mikä on se ongelma joka katkaisi kamelin selän, eli mikä oli se syy, jonka takia toinen hakee eroa.
      Jos vannotaan esmes ennen vihille menoa, että kenenkään toisen kanssa ei mennä punkkaan ja ukko naikin vaimonsa selän takana vaimon parasta ystävää tai vaikka siskoa, niin mun mielestä vaimolla on täysi oikeus erota ja olla sanomatta ikinä enää sanaakaan eksälleen.
      Tää oli vaan esimerkki siitä, että kaikilla meillä on jossain kohtaa se raja minkälaisia loukkauksia parisuhteessa pystyy vastaanottamaan. Jos esmes tollasessa tilanteessa eroaa ja kykenee järkkäämään lasten asiat niin, ettei eksään tarttee pitää yhteyksiä, niin fine, se on ton naisen asia. Oon sitä mieltä, että kenenkään tehtävä ei ole moralisoida häntä sormi pystyssä opettamassa, että hyi hyi, koeta nyt käyttäytyä aikuismaisemmin, muuten lapset kärsii.
      Ja korostan kolmannen kerran, että tämä oli vain kuvitteellinen esimerkki parisuhteeseen ennakkoon asetetuista rajoista.
      Ja vaikka ei olisi näitä"rajaloukkauksiakaan", jos huomaa, että toi ihminen tossa vierellä on täysin peffasta, en mä voi sen kanssa elää enää sekuntiakaan, niin sitten se on niin. Onneksi tänä päivänä ei ole pakko, yksinkin pärjää lasten kanssa tosi hyvin tollasessa tilanteessa. Eikä tässäkään tapauksessa tarvita ketään besserwisseriä vierelle räkyttämään.

      • y15

        ¨En minä ainakaan jaksaisi sinun kaltaisen ihmisen kanssa elää viikkoakaan, jos näin yksinkertaisen asian tajuaminen on sulle noin vaikeeta.
        Siellä ei ole sotia eikä nälänhätää, lapsia ei hyväksikäytetä eikä ihmisiä myydä.
        Ihmiset ovat tyhmiä, ihmiset ovat jääräpäisiä, joskus omat rajat ovat sellaiset että niistä ei pysty joku periksi antamaan. Se tarkoittaa sitä ettei yhteisymmärrystä puolin eikä toisin synny vaikka asiasta väännettäisiin 50 vuotta. Vain täysi daijju riitelee vuosia jostain, joten eikö silloin ole parempi jos lopettaa tappelun ja sanoo, tämä parisuhde oli tässä, heippa, älä enää soittele äläkä ota yhteyttä, kiitos.¨

        Itsekäs ihminen ei ymmärrä vastuutaan kun on lapsia, jokaisen tulee tietää että ero on mahdollisuus saada jopa yksipuolisesti ONKO TÄMÄ UNOHTUNUT KOKONAAN SINULTA EI TARVOTSE 50 VUOTTA VÄÄNNELLÄ. Mutta lasten asiat tulee hoitaa niin ettei lapset kärsi, se on jokaisen normaalin ihmisen velvollisuus huoltajana. Ei ole pakko hankkia lapsia jos ei vastuuta tunnista.

        Minä en ole huolissani vanhemmista vaan lapsista, lapsilla on oikeus molempiin vanhempiin, riippumatta vanhempien törttöilysyä tai itsekkyydestä.

        Se kuuluu perus sivistykseen että kykenee hoitamaan pakolliset asiat kaikkien kanssa, kavereita ei tarvitse olla mutta lasten asioista on kyettävä sopimaa. Koska yksikään lapsi ei ole syyllinen vanhempien törttöilyyn. Jokainen ihminen kykenee hoitamaan asiansa, pankissa, virastoissa, sairaalassa jne.. oli sitten virkailia minkälainen tahansa, miksi oman lapsen asioita ei kyetä hoitamaan, se jos mikä on itsekkyytä.

        Miksi tästä pitää vääntää jatkuvasti, jos hankkii lapsia on ymmärrettävä vastuunsa.


      • poipoå
        y15 kirjoitti:

        ¨En minä ainakaan jaksaisi sinun kaltaisen ihmisen kanssa elää viikkoakaan, jos näin yksinkertaisen asian tajuaminen on sulle noin vaikeeta.
        Siellä ei ole sotia eikä nälänhätää, lapsia ei hyväksikäytetä eikä ihmisiä myydä.
        Ihmiset ovat tyhmiä, ihmiset ovat jääräpäisiä, joskus omat rajat ovat sellaiset että niistä ei pysty joku periksi antamaan. Se tarkoittaa sitä ettei yhteisymmärrystä puolin eikä toisin synny vaikka asiasta väännettäisiin 50 vuotta. Vain täysi daijju riitelee vuosia jostain, joten eikö silloin ole parempi jos lopettaa tappelun ja sanoo, tämä parisuhde oli tässä, heippa, älä enää soittele äläkä ota yhteyttä, kiitos.¨

        Itsekäs ihminen ei ymmärrä vastuutaan kun on lapsia, jokaisen tulee tietää että ero on mahdollisuus saada jopa yksipuolisesti ONKO TÄMÄ UNOHTUNUT KOKONAAN SINULTA EI TARVOTSE 50 VUOTTA VÄÄNNELLÄ. Mutta lasten asiat tulee hoitaa niin ettei lapset kärsi, se on jokaisen normaalin ihmisen velvollisuus huoltajana. Ei ole pakko hankkia lapsia jos ei vastuuta tunnista.

        Minä en ole huolissani vanhemmista vaan lapsista, lapsilla on oikeus molempiin vanhempiin, riippumatta vanhempien törttöilysyä tai itsekkyydestä.

        Se kuuluu perus sivistykseen että kykenee hoitamaan pakolliset asiat kaikkien kanssa, kavereita ei tarvitse olla mutta lasten asioista on kyettävä sopimaa. Koska yksikään lapsi ei ole syyllinen vanhempien törttöilyyn. Jokainen ihminen kykenee hoitamaan asiansa, pankissa, virastoissa, sairaalassa jne.. oli sitten virkailia minkälainen tahansa, miksi oman lapsen asioita ei kyetä hoitamaan, se jos mikä on itsekkyytä.

        Miksi tästä pitää vääntää jatkuvasti, jos hankkii lapsia on ymmärrettävä vastuunsa.

        Kuten tuossa jo sanottiin
        "Jos jompikumpi vanhemmista aiheuttaa läsnäolollaan lapsen elämässä enemmän vahinkoa kuin hyvää, niin ongelmia aiheuttavan vanhemman saa poistaa lapsen elämästä. "

        niin ei voi puhua lasten oikeudesta molempiin vanhempiin silloin, kun toisesta vanhemmasta on vain ongelmia ja haittaa. Mikä se sellainen "oikeus" on josta vain haittaa ja vahinkoa? Miksi muutenkaan jankkaat tuota viisua molemmista vanhemmista? Monella lapsella on vain yksi vanhempi tai ei sitäkään, on muu huoltaja. Hyvin voi näinkin tulla toimeen, joka tapauksessa paremmin kuin haitallisen vanhemman kanssa.

        Jos itse olisin lapsena saanut valita haluanko kaksi vanhempaa, joista toinen on haitallinen, tai vain sen turvallisen vanhemman, niin olisin kernaasti tyytynyt siihen turvalliseen vanhempaan. Lapsen huollossa pätee sama sääntö kuin kaikessa muussakin; määrä ei korvaa laatua. Tässä vanhemmuusasiassa vieläpä niin, että haitallinen vanhempi mitätöi turvallisenkin vaikutusta, ja se haittaa lasta. Lapselle jää vähemmän.


    • y15

      (Asiantuntija apukin mitä saimme keskittyi sitten parisuhteeseen,)
      Oliko kysymys teidän näkemys erosta, lasten asioissa?

    • eiminullamuuta

      Jos jompikumpi vanhemmista aiheuttaa läsnäolollaan lapsen elämässä enemmän vahinkoa kuin hyvää, niin ongelmia aiheuttavan vanhemman saa poistaa lapsen elämästä. Piste.

      • poipoå

        Totta turiset. Juuri näin se on.


      • y15

        Miksi et vastannut
        Oliko kysymys teidän näkemys erosta, lasten asioissa?

        Oletko varma että kysymys on pelkästään siitä toisesta, yleensä näin ei ole kun asiaa avoimesti käydään läpi, vai onko kysymys pelkästään siitä ettei kyetä kohtaamaan omia puutteita.


      • thatsit
        y15 kirjoitti:

        Miksi et vastannut
        Oliko kysymys teidän näkemys erosta, lasten asioissa?

        Oletko varma että kysymys on pelkästään siitä toisesta, yleensä näin ei ole kun asiaa avoimesti käydään läpi, vai onko kysymys pelkästään siitä ettei kyetä kohtaamaan omia puutteita.

        "vai onko kysymys pelkästään siitä ettei kyetä kohtaamaan omia puutteita. "

        Siis jos toinen vanhempi saa aikaa enemmän pahaa kuin hyvää, ja on vahingoksi lapselle, niin lapsen paras on tosiaan pysyä erossa tuosta vanhemmasta. Kysymys on aina siitä vanhemmasta, joka on haitallinen lapselle. Se on sellainen puute, jota toisen, lasta ymmärtävän ei pidä katsoa sormien läpi vaan suoraan kohti, erota suojellakseen lasta.


    • konstikasta

      y15:lle. Mitä tarkoitat vanhalla avioliittolailla, ja mitä siitä pitäisi ottaa uudestaan käytäntöön?

      Muistaakseni ennen avioeroissa piti olla syyllinen osapuoli. Toinen saattoi hakea avioeroa, jos puoliso oli syyllistynyt uskottomuuteen, oli väkivaltainen, käytti päihteitä väärin, tai jos hän oli vain häipynyt jonnekin ja pystyttiin siis osoittamaan, että hän oli jättänyt perheensä. Saattoi olla vielä muitakin syitä. Mutta jos halusi avioeron, oli pystyttävä todistamaan, että joku tai jotkut näistä syistä oli tapahtuneet. Ja sen vuoksi monet avioerot jäi ottamatta, koska todistaminen ei aina ollut kauhean yksinkertainen juttu. Monet ei halunneet sotkea muita ihmisiä mukaan todistajiksi. Kaikki ei suostuneet todistamaan. Tai saattoivat väittää, etteivät olleet asiasta varmoja jne., koska pelkäsivät. Eikä välttämättä edes löytynyt ihmisiä, jotka olisivat edes tienneet, mikä tilanne toisen avioliitossa oli. Juuri tuo todistajien raahaaminen paikalle torppasi varmasti monienkin avioeroaikeet. Uskottomuus varsinkin oli vaikea todistaa, vaikka se olisi ollut kuinka ilmiselvää. Piti tapahtua "aviorikos" eli sukupuoliyhdyntä. Ja kukapa sitä olisi ollut vierestä katsomassa?

      Toinen pystyi vielä pitkittämään eroa, jos vain ilmoitti, ettei suostu eroon. Piti asua erillään vuoden verran, vai olikohan se peräti kaksi vuotta, ja sitten vasta sai laillisen avioeron. Tähänkin tarvittiin tietysti joku todistamaan erillään asuminen.

      Ennen ei erottu kovin helposti myöskään sen takia, että asuntoja ei ollut noin vain saatavilla. Vaikka olisi halunnut lähteä liitosta, ei ollut paikkaa, minne mennä. Kaikilla ei ollut niitä vastaanottavaisia sukulaisia tai ystäviä, jotka suostuisivat majoittamaan eroa hakevan puolison ja kenties vielä lapsetkin. Ja aika usein eron syy olisi ollut toisen väkivaltaisuus. Ei ollut uskallusta hakea eroa, ja asua samalla yhdessä väkivaltaisen ihmisen kanssa. Siitä olisi voinut vaikka mitä seurata. Niinpä sitä vain kärvisteltiin vaikeissa avioliitoissa, mikä ei ole mitenkään ihanteellista ollut ei silloin eikä nytkään.

      Ehdottomasti ei ole paluuta vanhoihin käytäntöihin. Niissä ei ole mitään ihannoitavaa.

      Jos ihmiset olisivat niin fiksuja ja osaavia ja kaikessa joustavia ja ymmärtäväisiä, niin kuin heidän pitäisi joidenkin mielestä avioerotilanteessa olla, niin tuskin nämä ihmiset edes joutuisivat siihen erotilanteeseen. Hehän hoitelisivat asiat jo siinä avioliitossa niin hienosti, että ero ei tulisi eteen milloinkaan.

      • y15

        Nykymeno velvoittaa tekemään jotakin että yhdenvertaisuus taataa, lasten etu on oltava siinä mukana. Ihmiset eroavat kun eivät kykene kommunikoimaan puolison kanssa.

        Näiden kommenttien mukaan on turha ajatella lasten etua, koska ihmiset ovat sitä mitä ovat.

        Jos jotain ei tehdä meillä on ongelma ikäpolvi tulossa ja se tehdään tietoisesti, kun asiaan ei puututa ajoissa. Lapset eivät ole esineitä, se on kaikkien ymmärrettävä


      • thatsit
        y15 kirjoitti:

        Nykymeno velvoittaa tekemään jotakin että yhdenvertaisuus taataa, lasten etu on oltava siinä mukana. Ihmiset eroavat kun eivät kykene kommunikoimaan puolison kanssa.

        Näiden kommenttien mukaan on turha ajatella lasten etua, koska ihmiset ovat sitä mitä ovat.

        Jos jotain ei tehdä meillä on ongelma ikäpolvi tulossa ja se tehdään tietoisesti, kun asiaan ei puututa ajoissa. Lapset eivät ole esineitä, se on kaikkien ymmärrettävä

        Voi voi sinua. Silloin KUN puolison kanssa ei voi kommunikoida pitääkin erota. Se on myös lasten etu.

        Ja mitä veisaat "nykymenosta". Nykyisin lapsilla sentään on jotain oikeuksia. Kuten turvaan. Ennen lapset kokivat todella kamalaa turvattomuutta, kun vanhempien piti pysyä yhdessä hinnalla millä hyvänsä. Se oli kova hinta. Maksoi lasten mielenterveyden, toisen vanhemmankin.

        Ennen lapset olivat myös täysin alistettuja. Ei heidän sopinut puhua, mistään. Ei heitä kohdeltu ihmisinä vaan objekteina, jotka suorittavat sitä mitä vanhemmat käskevät. Sinun olisi ymmärrrettävä, että lasten olosuhteet ovat nykyisin todella paljon paremmat kuin ennen. Oli vanhemmat sitten eronneet tai ei. Vaikka lastensuojelu on ettenkin suuremmissa kaupungeissa hiukan pulassa, niin silti se on parempi kuin kasvaa väkivaltaisen vanhempansa luona. Näin ennen oli pakko tehdä.

        Voisi myös miettiä tuota kommunikaatiota. Siinä on tärkeämpää "miten" kuin "mitä". Eli jos kommunikointi ei kulje molempiin suuntiin normaalisti, kannattaa antaa periksi. Se tarkoittaa sitä, ettei olla sydämellä, tunteella mukana suhteessa, ollaan liian kaukana toisista. Tuota sydänten välimatkaa ei pysty minkäänlaiset terapiat ja kurssit kuromaan umpeen.


      • y15
        thatsit kirjoitti:

        Voi voi sinua. Silloin KUN puolison kanssa ei voi kommunikoida pitääkin erota. Se on myös lasten etu.

        Ja mitä veisaat "nykymenosta". Nykyisin lapsilla sentään on jotain oikeuksia. Kuten turvaan. Ennen lapset kokivat todella kamalaa turvattomuutta, kun vanhempien piti pysyä yhdessä hinnalla millä hyvänsä. Se oli kova hinta. Maksoi lasten mielenterveyden, toisen vanhemmankin.

        Ennen lapset olivat myös täysin alistettuja. Ei heidän sopinut puhua, mistään. Ei heitä kohdeltu ihmisinä vaan objekteina, jotka suorittavat sitä mitä vanhemmat käskevät. Sinun olisi ymmärrrettävä, että lasten olosuhteet ovat nykyisin todella paljon paremmat kuin ennen. Oli vanhemmat sitten eronneet tai ei. Vaikka lastensuojelu on ettenkin suuremmissa kaupungeissa hiukan pulassa, niin silti se on parempi kuin kasvaa väkivaltaisen vanhempansa luona. Näin ennen oli pakko tehdä.

        Voisi myös miettiä tuota kommunikaatiota. Siinä on tärkeämpää "miten" kuin "mitä". Eli jos kommunikointi ei kulje molempiin suuntiin normaalisti, kannattaa antaa periksi. Se tarkoittaa sitä, ettei olla sydämellä, tunteella mukana suhteessa, ollaan liian kaukana toisista. Tuota sydänten välimatkaa ei pysty minkäänlaiset terapiat ja kurssit kuromaan umpeen.

        Näiden kommenttien mukaan on turha ajatella lasten etua, koska ihmiset ovat sitä mitä ovat.


      • xmcn
        y15 kirjoitti:

        Näiden kommenttien mukaan on turha ajatella lasten etua, koska ihmiset ovat sitä mitä ovat.

        Sinä nyt et ymmärrä y15. "Lasten etu" on jokaisen lapsen kohdalla, samassakin perheessä yksilöllinen.

        Lapsen etua ei voi ajatella yksioikoisesti ilman tietoa siitä millainen lapsi on, millaiset hänen vanhempansa on (vanhemmatkin ovat näet yksilöitä), millaisessa ympäristössä, millaisten muiden aikuisten ihmisten keskellä lapsi elää. Täytyy tietää ja selvittää lapsen elämä ja sen taustat, niin voidaan vasta alkaa puhua lapsen edusta. Jokainen ihminen tietää myöskin omalla kohdallaan paremmin hänen lapsensa edusta.

        Taidat olla varsinaisen tiukka sosiaalidemokraatti, joka tietää aina paremmin muiden ihmisten asiat kuin ihmiset itse... Tältä pohjaltahan syntyykin aina luontevaa, tasavertaista keskustelua ;).


      • xmcn
        thatsit kirjoitti:

        Voi voi sinua. Silloin KUN puolison kanssa ei voi kommunikoida pitääkin erota. Se on myös lasten etu.

        Ja mitä veisaat "nykymenosta". Nykyisin lapsilla sentään on jotain oikeuksia. Kuten turvaan. Ennen lapset kokivat todella kamalaa turvattomuutta, kun vanhempien piti pysyä yhdessä hinnalla millä hyvänsä. Se oli kova hinta. Maksoi lasten mielenterveyden, toisen vanhemmankin.

        Ennen lapset olivat myös täysin alistettuja. Ei heidän sopinut puhua, mistään. Ei heitä kohdeltu ihmisinä vaan objekteina, jotka suorittavat sitä mitä vanhemmat käskevät. Sinun olisi ymmärrrettävä, että lasten olosuhteet ovat nykyisin todella paljon paremmat kuin ennen. Oli vanhemmat sitten eronneet tai ei. Vaikka lastensuojelu on ettenkin suuremmissa kaupungeissa hiukan pulassa, niin silti se on parempi kuin kasvaa väkivaltaisen vanhempansa luona. Näin ennen oli pakko tehdä.

        Voisi myös miettiä tuota kommunikaatiota. Siinä on tärkeämpää "miten" kuin "mitä". Eli jos kommunikointi ei kulje molempiin suuntiin normaalisti, kannattaa antaa periksi. Se tarkoittaa sitä, ettei olla sydämellä, tunteella mukana suhteessa, ollaan liian kaukana toisista. Tuota sydänten välimatkaa ei pysty minkäänlaiset terapiat ja kurssit kuromaan umpeen.

        Tuo on niin totta, että vasta nykypäivinä ajatellaan lapsia ihmisinä! Huomioidaan heidän mielipiteensä ja käydään keskusteluja. On suorastaan ihailtavaa miten luontevasti ja sydämellisesti nykyvanhemmat keskustelevat lastensa kanssa asioista ja ilmiöistä. Ihan pienetkin lapset otetaan mukaan keskusteluun, heti kun muutaman sanasen osaavat sanoa.

        "Voisi myös miettiä tuota kommunikaatiota. Siinä on tärkeämpää "miten" kuin "mitä""

        Juuri näin. Kun vanhemmat sekä lapset keskustelevat esimerkkini tavalla, heillä ei varmasti tule suurempia ongelmia kommunikoinnissaan. Kun jotain ongelmia tulee, ne kyetään ratkaisemaan. Kriiseistäkin selvitään. Juuri sen vuoksi, että luontevasti ja sydämellisesti tiedetään "miten" läheisten kanssa keskustellaan. Miten heihin säilyy lämmin, arvostava tunneyhteys. Vaikka tällainen pari jostain syystä eroaisikin, ero hoituu myös paremmin kun viestintä toimii. Pohjalla on aina tunneyhteys. Kuten tässä hienossa erolaulussa:

        "Mä annan sut pois. Mä päästän sut pois. Vaikka sattuu. Sä annat mut pois. Sä päästät mut pois. Kaikkeen tottuu. Hymyillään vaan. Ei oo muutakaan enää antaa. Luovutaan toisistamme hiljaa"


    • aloittajalta

      Kiitos kovasti kommenteista kaikille, antoi oivalluksia ja laittoi miettimään. Yllättyin näin hyvästä keskustelusta täällä palstalla. Lapset siis todellakin voi parisuhteen tuhoon vaikuttaa omalla osallaan ja en siis tarkoita, että he aiheuttavat eron vaan vanhempian suhtautuminen ja vanhemman toimeen tuleminen lapsen kanssa. Tuolla tuli hyvin esiin arvostus ym.asiat. Mietin tuota, kun joku toi esille, että vanhempaan aikaan kun ei uskallettu eikä ollut oikein mahdollistakaan erota, että mitäköhän jälkiä se on jättänyt meidän sukupolven ihmisiin. Maksaako osa nyt noita seurauksia, olisiko heidän ihmissuhteensa ja elämänsä parempaa, jos vanhemmat olisivat eronneet entä mitä tuon ajan ihmiset itse miettii nykyajan runsaista eroista ja toisaalta siitä olisiko heidän pitänyt erota?

      • y15

        Enemmän olen huolissani lapsista, joiden vanhemmat ovat eronneet useita kertoja, riitojen saattamana. Perheissä on jopa 4 eri isää jotka kaikki ovat olleet naisen mielestä viallisia. Minkälainen maailmankatsemus näillä lapsilla on tulevasta elämästä, Lapset on kasvatettu vihaamaan äidin mielentilan mukaan, tästä on jopa näyttöä ja aikuisena lapset katkaisevat välit omiin vanhempiin, vaikka ongelma ei ole lapsen.


      • xmcn
        y15 kirjoitti:

        Enemmän olen huolissani lapsista, joiden vanhemmat ovat eronneet useita kertoja, riitojen saattamana. Perheissä on jopa 4 eri isää jotka kaikki ovat olleet naisen mielestä viallisia. Minkälainen maailmankatsemus näillä lapsilla on tulevasta elämästä, Lapset on kasvatettu vihaamaan äidin mielentilan mukaan, tästä on jopa näyttöä ja aikuisena lapset katkaisevat välit omiin vanhempiin, vaikka ongelma ei ole lapsen.

        "Perheissä on jopa 4 eri isää jotka kaikki ovat olleet naisen mielestä viallisia"

        Jooooo, aika harvinaisia tapauksia. Tiedänpä kuitenkin naisen, jolla oli ollut neljä miestä. Hän erosi kaikista lopulta, koska KAIKKI pahoinpitelivät häntä. Neljännen kohdalla olin itse todistamassa. Eli siis todellakin vika oli noissa neljässä miehessä. Ero oli välttämätön kaikkien kohdalla. Myös lasten kannalta paras ratkaisu.

        Lapsia oli kuitenkin vain kaksi.


      • xmcn

        "Maksaako osa nyt noita seurauksia, olisiko heidän ihmissuhteensa ja elämänsä parempaa, jos vanhemmat olisivat eronneet "

        Riippuu paljon millaisista vanhemmista on kyse. Mitä on tapahtunut, millainen liitto on, onko jatkuvaa henkistä tai fyysistä väkivaltaa, selvittämättömiä riitoja, mielenterveysongelmia ml. riippuvuuksista etenkin päihteet yms.

        Se on kuitenkin ihan selvää, että monet saavat jo lapsuudestaan paljon positiivista huomiointia, ymmärrystä, kannustusta, tsemppiä ja kaikkea mahdollista hyvää evästä matkalla aikuiseksi. Toisille taas käy kuin Tapio Rautavaaran laulussa kulkurin iltatähti:

        "...
        Ei taattoni neuvojaan tarjonnutkaan
        Poika kun maailmalle lähti
        Moitetta matkaani neuvoksi sain
        Yksi ei moittinut ymmärsi vain
        Kulkurin iltatähti, kulkurin iltatähti

        Ei äitini evästä antanut, ei
        Poika kun maailmalle lähti
        Kieltävän katseen vain evääksi sain
        Yksi ei kieltänyt, armahti vain
        Kulkurin iltatähti, kulkurin iltatähti"

        ...

        Jotain tuohon suuntaan on kokenut oma äitini lähtiessään 'piikomaan' 16-vuotiaana maalta kaupunkiin (tai melkein kaupunkiin).

        Vanhempani olivat sota-ajan lapsia - tai äiti oli lapsi, isäni lähti vapaaehtoisena sotaan. Olen satavarma, että sota-aika sekä molempien elämä monilapsisissa perheissä ei ollut parasta mahdollista nuorelle kehittyä. Tunnistan itsessäni ja sisaruksissani ongelmia, etenkin siinä mistä "saa" puhua ja mistä ei. On selvää, että jos 10 henkisessä perheessä sota-aikana ruvettaisiin keskustelemaan ja purkamaan ongelmia - niin siitä olisi oikeasti tullut yhtään mitään. Paitsi katastrofi, sekä henkinen että käytännöllinen - työtä oli tehtävä perheen hyväksi 24/7, muuten ei selvinnyt hengissä.

        Itse sattumoisin tiedän monia, jo 50-60-70-luvulla eronneita. Joku erosi parivuotisesta liitosta, joku vasta lähes 80-vuotiaana yli 40vuoden liitosta. Mutta eihän silloin sopinut puhua moisesta, paitsi ihan läheisten kanssa, tai tuttavapiirissä niiden kesken, jotka nyt ko. eronneen parin tunsivat. Se mikä on merkittävää; kaikki nämä erot tapahtuivat, koska mies oli a)väkivaltainen b) alkoholisti tai c) juoksi vieraissa, nykyisin "uskoton". Eli siis paljon ei ole ajat muuttuneet siinä mielessä. Vanhin pari erosi, koska emäntä oli harkinnut sitä mielessään koko nuo 40 vuotta. Kyseessä oli järjestetty avioliitto. Sillä tavalla pirullisesti, että tämän naisen piti mennä naimisiin rakastamansa miehen veljen kanssa.

        Monet vanhemmat ihmiset eivät osaa suhtautua eroihin juuri sen vuoksi, että kokevat oman liittonsa kärsimykset "turhiksi". Eli kun minä olen saanut pakosta kärsiä ja kestää, niin muidenkin täytyy. Vapaus ja oma päätäntävalta on kirosana.

        Itse olen onnekseni syntynyt sukuihin, joissa ei arvostella ja arvioida toisten päätöksiä. Jos joku päättää erota, niin häntä tuetaan. Jos jollain on muuten vaikeaa, häntä tuetaan. Jos jollain on ongelmia, niitä yritetään ratkaista yhdessä. Jos joku tarvitsee apua, häntä autetaan. Jne.

        Hyvä suku ja riittävän ymmärtävät vanhemmat ovatkin ihmisen paras pääoma. Yleensä lapsuuden perheestä löytyy myös tarkoin pohtimalla ratkaisu tämän hetken ongelmaan. Kun ymmärtää miksi omat vanhemmat tekivät ja toimivat heidän tavallaan, tulee armollisemmaksi itselleen sekä sitä kautta myös muille.


    • karmensiitta

      No just, eiköhän tuo ole aika marginaalista tuollainen, että lapsella olisi neljä eri isää. Höpö-höpö. Niitä naisia, jotka vaihtaa miestä mennen tullen ja tekee lapsia yhdelle ja toiselle, on tietenkin olemassa, mutta heitä on suhteellisen vähän ja HUOM! : heitä on ollut niin ennen kuin nykyäänkin!

      Ennen ei todellakaan ollut asiat paremmin. Lapsilla ei ollut mitään mahdollisuuksia aikuisten maailmassa, nykyään on sentään olemassa lastensuojelu. Oikein ennen muinoin ns. huostaan otettuja lapsia myytiin huutolaisiksi, mikä tarkoitti ilmaiseksi työvoimaksi taloihin ja kartanoihin. Eipä ole harvinaisia tarinat, joissa 8-vuotias poika teki raskaita töitä taloihin ja samanikäinen tyttö oli piikana. Ja kohtelu oli huonoa.

      Kaikesta paistaa, että olet pettynyt naiseen tai naisiin. Kenties olet joutunut eroon lapsistasi. Se on kuitenkin vain yksi tarina suuressa tarinoiden kirjossa. Ainahan tässä maailmassa ei asiat mene optimaalisesti. Eikä aina oikeudenmukaisestikaan, mutta siinäkin on aina monta näkökulmaa.

      Lapsia harvemmin pystyy suorastaan kasvattamaan vihaamaan toista vanhempaansa.

      Aloittaja kysyi, maksaako osa ihmisistä nyt noista seurauksista, kun ennen oli hankala erota, tarkoittaa siis silloisia lapsia. Omalta osaltani voin sanoa, että kyllä vain maksan siitä. Olisin totta vieköön toivonut, että vanhempani olisivat eronneet. Niinä aikoina, kun isä oli vankilassa, meillä meni äidin kanssa tosi hyvin. Siitä sen tiedän, ja monesta muustakin asiasta, että parempi olisi ollut heidän erota. Mutta äidillä ei ollut mitään paikkaa minne mennä. Mummolaan ei ollut menemistä, koska siellä oli äidin isäpuoli, joka oli sitä mieltä, että sinne ei tulla. Äidilla oli konekirjoittajan koulutus ja kokemusta konttoritöistä (nyt puhutaan 50- ja 60-luvuista), mutta mistään hän ei saanut töitä meidät elättääkseen. Pienellä paikkakunnalla meidät oli jo leimattu. Niin että tiedän mistä puhun. Valvotut yöt, pelot, jännitys, häpeä, kaikki tuo. Ne on jättäneet jälkensä minuun, vaikka jo lähestyn eläkeikää. Minua ei olisi haitannut, vaikka isäni olisikin joutunut "pettymään" naiseen ja menettänyt lapsensa eli minut. Jos isä olisi minusta välittänyt, hän olisi elänyt eri tavoin. Jouduin elämään hänen valta- ja vaikutuspiirissään koko lapsuuteni ja nuoruutenikin. Enkä päässyt siitä eroon aikuisenakaan, ihmiset eivät unohda.

      Yhden koulukaverini isä oli pahapäinen alkoholisti, ja kun hän kuoli, niin tämä kaverini kertoi, että elämä on nyt paljon parempaa. Aika rankasti sanottu lapselta, mutta ihan varmasti myös totuus.

      • y15

        Jälleen kerran kommentti jossa mietitään minun henkilökohtaisia oletettuja asioita, kun itse kommentoin samalla tavalla olen naisten vihaaja, eikö nainen kykene avoimeen keskusteluun, ilman että täytyy etsiä syyllinen muista. Minä teen ¨vaikka naisten on täysin mahdoton hyväksyä tätä¨ tätä pelkästään lasten hyvinvoinnin takia, koska olen huolissani nyky menosta.
        Täällä selitellään kuinka puoliso on sitä sun tätä, mutta olisi kerranki hyvä katsoa peiliin, muussakin mielessä kun meikkauksessa.

        Kävi mielessä aloittajan jutussa että kun: Miehet on ilkeitä lapsille, mutta mistä on oikeasti kysymys, olisiko kysymys siitä että mies asettaa yhdessä sovitut rajat ja nainen kumoaa ne ilman että kertoo miehelle. Lapsien mielestä tällöin isä on ilkeä ja äiti kiltti, tästä kuulee miehiltä melko monasti ja ihan ilman mitään moitetta, tai haukkumista, miehet pohtivat ongelmia, ei henkilöitä ja naiset pohtivat henkilöitä ei ongelmaa.

        Kyllä se on melko yleistä uusioperheissä, jotka lisääntyvät jatkuvasti, että on sinun ja minun lapsia. Kysymys ei ole marginaali tapauksista ja tämän vuoksi olen huolissani lasten hyvinvoinnista. Naiset selittelevät epätoivoisesti asiat mieleisekseen, ilman että lapsien etua ajatellaan pätkääkään


        Olen samaa mieltä ennen ei ollut paremmin, mutta lasten kannalta paluu vanhaan on jo perusteltua, jos yksikään tänne kirjoittanut nainen ei ymmärrö ettei lapsia saa sekoittaa eroihin.

        On vastuutonta sekoittaa rikollisuus, alkoholismi ja mielisairaus , normaaleihin kommentteihin, jos ei tätä poikkeuksellistä tilannetta kerrota. Koska näitä kirjoituksia lukevat ihan normaalit ihmiset ongelmiensa kanssa, tietämättä totuutta kirjoituksista.

        Selityksiä selityksien perään, tulisi edes yksi pieni avaus keskustelun avaamiseksi.


      • xmcn
        y15 kirjoitti:

        Jälleen kerran kommentti jossa mietitään minun henkilökohtaisia oletettuja asioita, kun itse kommentoin samalla tavalla olen naisten vihaaja, eikö nainen kykene avoimeen keskusteluun, ilman että täytyy etsiä syyllinen muista. Minä teen ¨vaikka naisten on täysin mahdoton hyväksyä tätä¨ tätä pelkästään lasten hyvinvoinnin takia, koska olen huolissani nyky menosta.
        Täällä selitellään kuinka puoliso on sitä sun tätä, mutta olisi kerranki hyvä katsoa peiliin, muussakin mielessä kun meikkauksessa.

        Kävi mielessä aloittajan jutussa että kun: Miehet on ilkeitä lapsille, mutta mistä on oikeasti kysymys, olisiko kysymys siitä että mies asettaa yhdessä sovitut rajat ja nainen kumoaa ne ilman että kertoo miehelle. Lapsien mielestä tällöin isä on ilkeä ja äiti kiltti, tästä kuulee miehiltä melko monasti ja ihan ilman mitään moitetta, tai haukkumista, miehet pohtivat ongelmia, ei henkilöitä ja naiset pohtivat henkilöitä ei ongelmaa.

        Kyllä se on melko yleistä uusioperheissä, jotka lisääntyvät jatkuvasti, että on sinun ja minun lapsia. Kysymys ei ole marginaali tapauksista ja tämän vuoksi olen huolissani lasten hyvinvoinnista. Naiset selittelevät epätoivoisesti asiat mieleisekseen, ilman että lapsien etua ajatellaan pätkääkään


        Olen samaa mieltä ennen ei ollut paremmin, mutta lasten kannalta paluu vanhaan on jo perusteltua, jos yksikään tänne kirjoittanut nainen ei ymmärrö ettei lapsia saa sekoittaa eroihin.

        On vastuutonta sekoittaa rikollisuus, alkoholismi ja mielisairaus , normaaleihin kommentteihin, jos ei tätä poikkeuksellistä tilannetta kerrota. Koska näitä kirjoituksia lukevat ihan normaalit ihmiset ongelmiensa kanssa, tietämättä totuutta kirjoituksista.

        Selityksiä selityksien perään, tulisi edes yksi pieni avaus keskustelun avaamiseksi.

        " Lapsien mielestä tällöin isä on ilkeä ja äiti kiltti, tästä kuulee miehiltä melko monasti ja ihan ilman mitään moitetta, tai haukkumista, miehet pohtivat ongelmia, ei henkilöitä ja naiset pohtivat henkilöitä ei ongelmaa."

        Mielestäni vedät nyt turhaan väärät johtopäätökset tuosta, aliarvioiden myös lapset. Lapset ajattelevat aivan luonnostaan, että se vanhempi, johon hän on kiintynyt ja jonka kanssa on turvallinen olo, on kiltti, lempeä. Tuo turvallisuuden tunne puolestaan syntyy juuri rajoista. Myöskään sitä vanhempaa, joka lipsuu rajoissa ei ajatella välttämättä ollenkaan kilttinä, vaan lapset pitää häntä välinpitämättömänä, tai häntä voidaan myös pelätä. Samoin käy varmasti, jos vanhempi lataa tuutin täydeltä rajoja ja määräyksiä ja vaatii niiden sotilaallista noudattamista. Elikkäs siis jälkimmäisessä vaihtoehdossa lapsi ei tunne oloaan turvaisaksi, vaan pelokkaaksi. Lasten kasvatus pelolla voi onnistua, mutta siitä ei yleensä mitään hyvää seuraa (samoin on välinpitämättömyyden kanssa). Tärkeintä on luoda lapsiin vahva tunneside, saada lapsi luottamaan vanhempaansa. Kun vanhempi näin nauttii lapsen arvostusta, lapsi oppii samalla noudattamaan hänelle asetettuja rajoja. Tärkeintähän rajoissa on, ettei niitä ole liikaa eikä liian vähän. Juuri kultainen keskitie, kaikenlisäksi vieläpä jokaiselle lapselle yksilöllisesti räätälöity. Ne rajat mitä on, ovat lapselle perusteltuja, niitä noudatetaan. Tietysti lapsen kasvaessa niistä voi neuvotella.

        Sinä y15 et anna kovinkaan paljon aloituksillasi, ainoastaan olet kritisoimassa muita, joiden OLETAT elävän väärin omaa elämäänsä. Panehan itseäsi likoon ja kerro rohkeasti omista kokemuksistasi - pohdi niitä - miksi jokin meni kuten meni. Miksi sinä toimit miten toimit. Kysy esim. miten muut ovat toimineet vastaavassa tilanteessa ym. Näin syntyy todellista keskustelua.


      • xmcn

        "Lapsia harvemmin pystyy suorastaan kasvattamaan vihaamaan toista vanhempaansa. "

        Juuri näin. Mutta aika monestikin vanhempi 'onnistuu' kasvattamaan lapsensa vihaamaan - joko itseään vanhempana, tai/ja lasta vihaamaan itseään.


      • Y15
        xmcn kirjoitti:

        " Lapsien mielestä tällöin isä on ilkeä ja äiti kiltti, tästä kuulee miehiltä melko monasti ja ihan ilman mitään moitetta, tai haukkumista, miehet pohtivat ongelmia, ei henkilöitä ja naiset pohtivat henkilöitä ei ongelmaa."

        Mielestäni vedät nyt turhaan väärät johtopäätökset tuosta, aliarvioiden myös lapset. Lapset ajattelevat aivan luonnostaan, että se vanhempi, johon hän on kiintynyt ja jonka kanssa on turvallinen olo, on kiltti, lempeä. Tuo turvallisuuden tunne puolestaan syntyy juuri rajoista. Myöskään sitä vanhempaa, joka lipsuu rajoissa ei ajatella välttämättä ollenkaan kilttinä, vaan lapset pitää häntä välinpitämättömänä, tai häntä voidaan myös pelätä. Samoin käy varmasti, jos vanhempi lataa tuutin täydeltä rajoja ja määräyksiä ja vaatii niiden sotilaallista noudattamista. Elikkäs siis jälkimmäisessä vaihtoehdossa lapsi ei tunne oloaan turvaisaksi, vaan pelokkaaksi. Lasten kasvatus pelolla voi onnistua, mutta siitä ei yleensä mitään hyvää seuraa (samoin on välinpitämättömyyden kanssa). Tärkeintä on luoda lapsiin vahva tunneside, saada lapsi luottamaan vanhempaansa. Kun vanhempi näin nauttii lapsen arvostusta, lapsi oppii samalla noudattamaan hänelle asetettuja rajoja. Tärkeintähän rajoissa on, ettei niitä ole liikaa eikä liian vähän. Juuri kultainen keskitie, kaikenlisäksi vieläpä jokaiselle lapselle yksilöllisesti räätälöity. Ne rajat mitä on, ovat lapselle perusteltuja, niitä noudatetaan. Tietysti lapsen kasvaessa niistä voi neuvotella.

        Sinä y15 et anna kovinkaan paljon aloituksillasi, ainoastaan olet kritisoimassa muita, joiden OLETAT elävän väärin omaa elämäänsä. Panehan itseäsi likoon ja kerro rohkeasti omista kokemuksistasi - pohdi niitä - miksi jokin meni kuten meni. Miksi sinä toimit miten toimit. Kysy esim. miten muut ovat toimineet vastaavassa tilanteessa ym. Näin syntyy todellista keskustelua.

        Mielestäni vedät nyt turhaan väärät johtopäätökset tuosta, aliarvioiden myös lapset. Lapset ajattelevat aivan luonnostaan, että se vanhempi, johon hän on kiintynyt ja jonka kanssa on turvallinen olo, on kiltti, lempeä. Tuo turvallisuuden tunne puolestaan syntyy juuri rajoista. VANHEMPIEN YHTEISESTI SOVITUILLA RAJOILLA JA NIIDEN YHTEISTEN RAJOJEN NOUDATTAMINEN, LUO LAPSELLE TASAPAINOISEN JA OIKEUDENMUKAISEN ILMAPIIRIN JOSSA ON MOLEMPIEN VANHEMPIEN KANSSA TURVALLINEN, KILTTI JA LEMPEÄ OLO. Myöskään sitä vanhempaa, joka lipsuu rajoissa ei ajatella välttämättä ollenkaan kilttinä, vaan lapset pitää häntä välinpitämättömänä, tai häntä voidaan myös pelätä. Samoin käy varmasti, jos vanhempi lataa tuutin täydeltä rajoja ja määräyksiä ja vaatii niiden sotilaallista noudattamista. Elikkäs siis jälkimmäisessä vaihtoehdossa lapsi ei tunne oloaan turvaisaksi, vaan pelokkaaksi. Lasten kasvatus pelolla voi onnistua, mutta siitä ei yleensä mitään hyvää seuraa (samoin on välinpitämättömyyden kanssa). Tärkeintä on luoda lapsiin vahva tunneside, saada lapsi luottamaan vanhempaansa. Kun vanhempi näin nauttii lapsen arvostusta, lapsi oppii samalla noudattamaan hänelle asetettuja rajoja. Tärkeintähän rajoissa on, ettei niitä ole liikaa eikä liian vähän. Juuri kultainen keskitie, kaikenlisäksi vieläpä jokaiselle lapselle yksilöllisesti räätälöity. Ne rajat mitä on, ovat lapselle perusteltuja, niitä noudatetaan. Tietysti lapsen kasvaessa niistä voi neuvotella. OLEN TÄYSIN SAMAA MIELTÄ KANSSASI, MISSÄ ON NÄET VÄÄRÄN JOHTOPÄÄTÖKSEN.

        Sinä y15 et anna kovinkaan paljon aloituksillasi, ainoastaan olet kritisoimassa muita, joiden OLETAT elävän väärin omaa elämäänsä. OLEN HUOLISSANI LASTEN HYVINVOINNISTA Panehan itseäsi likoon ja kerro rohkeasti omista kokemuksistasi - pohdi niitä - miksi jokin meni kuten meni. Miksi sinä toimit miten toimit. Kysy esim. miten muut ovat toimineet vastaavassa tilanteessa ym. Näin syntyy todellista keskustelua. HALUAN TUODA UUTTA AITOA KESKUSTELUA MIKAAN, KOSKA TOISTEN MYÖTÄILYLLÄ EI PÄÄSTÄ ETEENPÄIN.

        Kävi mielessä aloittajan jutussa että kun: Miehet on ilkeitä lapsille, mutta mistä on oikeasti kysymys, olisiko kysymys siitä että mies asettaa yhdessä sovitut rajat ja nainen kumoaa ne ilman että kertoo miehelle. Lapsien mielestä tällöin isä on ilkeä ja äiti kiltti, tästä kuulee miehiltä melko monasti ja ihan ilman mitään moitetta, tai haukkumista, miehet pohtivat ongelmia, ei henkilöitä ja naiset pohtivat henkilöitä ei ongelmaa.

        KIISTÄTKÖ TÄMÄN, TOKI ON ILKEITÄ NAISIA JA MYÖS MIEHIÄ KETÄ LEPSUU YHDESSÄ SOVITUISTA RAJOISTA. SE EI OLE SUKUPUOLEEN SIDOTTU ASIA, MUTTA TÄÄLLÄ OLEVIEN KOMMENTIEN POHJALTA KANTA ON TÄMÄ. EN TOKI USKO ETTÄ SE ON ELÄVÄSSÄ ELÄMÄSSÄ NÄIN.


    • xmcn

      Meillä ex-mies lasten isä ei tullut toimeen lasten kanssa (eikä tule vieläkään). Tämä ilmeni mm. lasten arvostuksen puutteena, häiritsevänä, uhkaavana käytöksenä, lopulta kaltoinkohtelunakin. Lapset olivat miehen mielestä ihan ok, mutta vain juuri sillä pienellä hetkellä kerran viikossa, kun se hänelle sopi. Kun häirintä, mm. arvostelu, lasten jatkuva arviointi, kritisointi, yms. ei loppunut millään (miehen miehestä häirintä oli normaalia), hain eroa. Meni vähän turhan kauan eron hakemiseen, mutta oli pakko odottaa nuorimmankin lapsen täyttävän 12v.

      • y15

        Onko mielestäsi oikein että kritisoit minun mielipiteitä, omien henkilökohtaisten ongelmien vuoksi, sinun miehesi kohteluu lapsia kohtaan, ei ole normaalin isän käytöstä.

        Tämä antaa ristiriitaisen tunteen, sinun omista tarkoitusksista, en oikeen ymmärrä kommenttiasi, ¨Lapset ajattelevat aivan luonnostaan, että se vanhempi, johon hän on kiintynyt ja jonka kanssa on turvallinen olo, on kiltti, lempeä¨ tarkoitatko omaa tilannettasi?

        Jos vanhemmat sopivat yhdessä asioista ja pitävät kiinni sovituista asioista, on lapsilla turvalinen olo molempien vanhempien kanssa.


      • ytitx
        y15 kirjoitti:

        Onko mielestäsi oikein että kritisoit minun mielipiteitä, omien henkilökohtaisten ongelmien vuoksi, sinun miehesi kohteluu lapsia kohtaan, ei ole normaalin isän käytöstä.

        Tämä antaa ristiriitaisen tunteen, sinun omista tarkoitusksista, en oikeen ymmärrä kommenttiasi, ¨Lapset ajattelevat aivan luonnostaan, että se vanhempi, johon hän on kiintynyt ja jonka kanssa on turvallinen olo, on kiltti, lempeä¨ tarkoitatko omaa tilannettasi?

        Jos vanhemmat sopivat yhdessä asioista ja pitävät kiinni sovituista asioista, on lapsilla turvalinen olo molempien vanhempien kanssa.

        y15
        Sinä kritisoit kaikkien muiden elämää omien ongelmiesi vuoksi. Ja se ei ole oikein.

        "Jos vanhemmat sopivat yhdessä asioista ja pitävät kiinni sovituista asioista, on lapsilla turvalinen olo molempien vanhempien kanssa. "

        Vanhemmat kyllä sopivat, jos se molemmille sopii, kyllä. Mutta sopiminen (ja siitä kiinni pitäminen) ei suinkaan yksin tee lasten oloa turvalliseksi molempaan vanhempaansa. Tässä ei siis ole kyse, että lapsi saa automaattisesti turvallisen suhteen sekä isäänsä että äitiinsä vain sen vuoksi, että vanhemmat sopivat asioista. Suhdetta lapseen ei solmita sopien asioita toisen vanhemman kanssa. Molemman vanhemman pitää itse luoda täysin oma vanhempi/lapsi -suhde, se ei synny itsestään, eikä kenenkään siivellä. Siitä tulee turvallinen ja luottamuksellinen vain mikäli vanhempi sellaisen pystyy luomaan. Aika outoa, ettet tajua tätä. Oliko sinulla itselläsi tismalleen yhtä turvallinen tai turvaton suhde omiin vanhempiisi?

        Ongelma ei ole sopiminen sinänsä, ei vuorovaikutus, vaan MIKSEI (=SYY) vanhemmat voi/pysty/halua sopia asioita yhdessä. NORMAALI syy tähän on etupäässä juuri tuo, ettei toinen vanhempi ole toisen mielestä oikeudenmukainen lapsille, ei ole lempeä, ei hyväksy lasta kaikkine tunteineen, tarpeineen ja ominaisuuksineen, vaan jotain aivan muuta, päinvastaista. Haitallista. Siksi onkin parempi, ettei vanhemmat sovi asioista, joita he eivät pysty nätisti ja vapaasti sopimaan. Lapsi ei kuitenkaan kiinny ja tunne oloaan turvalliseksi vanhemman kanssa, joka ei mm. hyväksy hänen tunteitaan ja ominaisuuksiaan. Hänen luottamuksensa myös turvalliseen vanhempaan horjuu, jos tämä vanhempi lähtee mukaan turvattoman vanhemman sääntöihin ja rajoihin (tai rajattomuuteen).

        Eli tuosta voi yksinkertaisesti päätellä, että suurin ongelma ei ole suoraan vuorovaikutuksessa vaan että ollaan eri puolilla, toisia vastaan. Pahinta on se, että vanhemmat tai toinen vanhempi on lasta vastaan. Monissa perheissä on edelleen syntipukkimeininkiä ja usein lapset tai lapsi on vanhemman syntipukki. Jos näin on, niin vähintä mitä toinen vanhempi voi tehdä on olla ja pysyä, aina, lapsen puolella.


      • aloittajalta

        Niin ja ajatelkaapa, että tuollaisessakin tilanteessaiti ja isää yritetään laittaa yhteistä linjaa noudattamaan, yhtä köyttä vetämään, vaikka se sotisi toisen ihmisen oikeustajua ja moraalia vastaan. Kyllä siinä on ihminen ihmeissään.


      • y15
        ytitx kirjoitti:

        y15
        Sinä kritisoit kaikkien muiden elämää omien ongelmiesi vuoksi. Ja se ei ole oikein.

        "Jos vanhemmat sopivat yhdessä asioista ja pitävät kiinni sovituista asioista, on lapsilla turvalinen olo molempien vanhempien kanssa. "

        Vanhemmat kyllä sopivat, jos se molemmille sopii, kyllä. Mutta sopiminen (ja siitä kiinni pitäminen) ei suinkaan yksin tee lasten oloa turvalliseksi molempaan vanhempaansa. Tässä ei siis ole kyse, että lapsi saa automaattisesti turvallisen suhteen sekä isäänsä että äitiinsä vain sen vuoksi, että vanhemmat sopivat asioista. Suhdetta lapseen ei solmita sopien asioita toisen vanhemman kanssa. Molemman vanhemman pitää itse luoda täysin oma vanhempi/lapsi -suhde, se ei synny itsestään, eikä kenenkään siivellä. Siitä tulee turvallinen ja luottamuksellinen vain mikäli vanhempi sellaisen pystyy luomaan. Aika outoa, ettet tajua tätä. Oliko sinulla itselläsi tismalleen yhtä turvallinen tai turvaton suhde omiin vanhempiisi?

        Ongelma ei ole sopiminen sinänsä, ei vuorovaikutus, vaan MIKSEI (=SYY) vanhemmat voi/pysty/halua sopia asioita yhdessä. NORMAALI syy tähän on etupäässä juuri tuo, ettei toinen vanhempi ole toisen mielestä oikeudenmukainen lapsille, ei ole lempeä, ei hyväksy lasta kaikkine tunteineen, tarpeineen ja ominaisuuksineen, vaan jotain aivan muuta, päinvastaista. Haitallista. Siksi onkin parempi, ettei vanhemmat sovi asioista, joita he eivät pysty nätisti ja vapaasti sopimaan. Lapsi ei kuitenkaan kiinny ja tunne oloaan turvalliseksi vanhemman kanssa, joka ei mm. hyväksy hänen tunteitaan ja ominaisuuksiaan. Hänen luottamuksensa myös turvalliseen vanhempaan horjuu, jos tämä vanhempi lähtee mukaan turvattoman vanhemman sääntöihin ja rajoihin (tai rajattomuuteen).

        Eli tuosta voi yksinkertaisesti päätellä, että suurin ongelma ei ole suoraan vuorovaikutuksessa vaan että ollaan eri puolilla, toisia vastaan. Pahinta on se, että vanhemmat tai toinen vanhempi on lasta vastaan. Monissa perheissä on edelleen syntipukkimeininkiä ja usein lapset tai lapsi on vanhemman syntipukki. Jos näin on, niin vähintä mitä toinen vanhempi voi tehdä on olla ja pysyä, aina, lapsen puolella.

        Hieno selitys, mutta (eikä kenenkään siivellä.

        Onko mitään mahdollisuutta ajatella hiukan laajemmin asiaa, jos toinen vanhemmista ei tule toimeen lasten kanssa, voiko kysymys olla myös perheen dynamiikasta,

        Jos kerrotun kaltainen puoliso tuhoaa perhettä on, äidin ajateltava lasten/omaa etuaan ja tehtävä pikaisia päätöksiä, ettei synny vaurioita. On jokaisen vanhemma velvollisuus toimia jos tilanne on kyseisen kaltainen, mutta kuten aloittaja kertoi perheterapeutit koki ongelman parisuhde ongelmaksi, ja vaimo oli ehdottomasti toista mieltä. Herääkin kysymys kuinka asia on ja vielä kun minun suorasukainen ajatus selvästikkin aiheutti vihan/ahdistuksen tunteen vaimossa.

        Asioista tulee kyetä keskustelemaan, kipeistäkin ilman haukkumista. Naiset kokevat kommenttini naisvihaksi ja syyllistelyksi miksi, keskustelu on vapaa, perusteluja kehiin, ei selittelyitä ja haukkumista.


      • nixxi
        y15 kirjoitti:

        Hieno selitys, mutta (eikä kenenkään siivellä.

        Onko mitään mahdollisuutta ajatella hiukan laajemmin asiaa, jos toinen vanhemmista ei tule toimeen lasten kanssa, voiko kysymys olla myös perheen dynamiikasta,

        Jos kerrotun kaltainen puoliso tuhoaa perhettä on, äidin ajateltava lasten/omaa etuaan ja tehtävä pikaisia päätöksiä, ettei synny vaurioita. On jokaisen vanhemma velvollisuus toimia jos tilanne on kyseisen kaltainen, mutta kuten aloittaja kertoi perheterapeutit koki ongelman parisuhde ongelmaksi, ja vaimo oli ehdottomasti toista mieltä. Herääkin kysymys kuinka asia on ja vielä kun minun suorasukainen ajatus selvästikkin aiheutti vihan/ahdistuksen tunteen vaimossa.

        Asioista tulee kyetä keskustelemaan, kipeistäkin ilman haukkumista. Naiset kokevat kommenttini naisvihaksi ja syyllistelyksi miksi, keskustelu on vapaa, perusteluja kehiin, ei selittelyitä ja haukkumista.

        "Asioista tulee kyetä keskustelemaan, kipeistäkin ilman haukkumista."

        Parempi on viheltää peli poikki (=erota), KUN puoliso ei suostu keskustelmaan mistään eikä varsinkaan ongelmista, ei kipeistä asioista eikä muuten. Tosiasia on myös se, että jos toinen haukkuu, mistä syystä tahansa, eikä osaa muutenkaan käyttäytyä, vuorovaikutus parin väliltä loppuu kokonaan. Siinä ei auta tuo sinun fraasisi "Asioista tulee kyetä keskustelemaan, kipeistäkin ilman haukkumista."


      • nixxi
        y15 kirjoitti:

        Onko mielestäsi oikein että kritisoit minun mielipiteitä, omien henkilökohtaisten ongelmien vuoksi, sinun miehesi kohteluu lapsia kohtaan, ei ole normaalin isän käytöstä.

        Tämä antaa ristiriitaisen tunteen, sinun omista tarkoitusksista, en oikeen ymmärrä kommenttiasi, ¨Lapset ajattelevat aivan luonnostaan, että se vanhempi, johon hän on kiintynyt ja jonka kanssa on turvallinen olo, on kiltti, lempeä¨ tarkoitatko omaa tilannettasi?

        Jos vanhemmat sopivat yhdessä asioista ja pitävät kiinni sovituista asioista, on lapsilla turvalinen olo molempien vanhempien kanssa.

        "Tämä antaa ristiriitaisen tunteen, sinun omista tarkoitusksista, en oikeen ymmärrä kommenttiasi, ¨Lapset ajattelevat aivan luonnostaan, että se vanhempi, johon hän on kiintynyt ja jonka kanssa on turvallinen olo, on kiltti, lempeä¨ tarkoitatko omaa tilannettasi?"

        ""Jos vanhemmat sopivat yhdessä asioista ja pitävät kiinni sovituista asioista, on lapsilla turvalinen olo molempien vanhempien kanssa. "

        En tajua mikset ymmärrä päivänselvää asiaa. Lapsi kokee turvalliseksi vanhemman, joka käyttäytyy lasta kohtaan rakastavasti, ymmärtäen, sanoin, teoin, ilmein, elein, kaikintavoin siis. Kun turvallinen vanhempi, tämä lasta kohtaan ymmärtävästi käyttäytyvä, asettaa rakkaudella rajoja lapselle, niin hyvin pienikin lapsi vastavuoroisesti ymmärtää rajojen merkityksen, kun ne ovat lapsen parhaaksi ja lapsi tuntee vanhempansa rakkauden häntä kohtaan.

        Lapsen MOLEMMALLA vanhemmalla täytyy olla henkilökohtainen turvallinen kiintymyssuhde lapseensa. Tämä on mahdollista, kun molemmat vanhemmat rakastavat lastaan ja käyttäytyvät lasta kohtaan rakastavasti, ymmärtäen, sanoin, teoin, ilmein, elein, kaikintavoin siis.

        Lapsella ei ole turvallinen olo sen vuoksi, että vanhemmat sopivat yhdessä asioista ja pitävät kiinni sovituista asioista, vaan siksi että hän tuntee molemman vanhemman rakkauden itsessään. Ellei lapsi tunne molemman vanhemman taholta rakkautta, tulevansa hyväksytyksi omana itsenään, juuri sellaisena kuin hän on, ei koe oloaan turvalliseksi, vaikka hänellä olisi tukuttain vanhempien yhteisesti sovittuja rajoja. Turvallisuus ei tule rajoista, vaan vanhemmista tai vanhemmasta, joka on sydämellään ne asettanut. Sen vuoksi rajojen asettamisessa onkin ongelmaa, jos toinen vanhempi asettaa se sydämellä ja toinen sydämettömästi, tai muodon vuoksi. Siinä on todellinen, aivan liian iso ristiriita, jota ei voi sopia eikä sovitella. Myös lapset tämän ymmärtävät.

        Esim. jos lapset ovat kiintyneitä toiseen vanhempaansa, joka sanoo rajan; paikasta x on tultava kotiin illalla klo 22, niin he tulevat. Jos lasten toinen vanhempi, johon lapset eivät ole kiintyneitä sanoo vastaan, lasten ei hänen mielestään tarvitse tulla kotiin kuin puolen yön jälkeen tai ei silloinkaan, jos heitä ei huvita, niin lapset tulevat klo 22. Jos lapset ovat kiintyneitä molempaan vanhempaansa, niin silloin he kyllä pystyvät sopimaan, että lapset tulevat kotiin klo 22. Lasten kiintymykseen kun tarvitaan tuo vanhempien rakkaus. Vain sydämetön vanhempi sanoo lapselleen, ettei tällä ole kotiintuloaikaa, voi tulla milloin huvittaa. Esimerkki on myös siitä hyvä, että siinä näkee konkreettisesti mistä rajoissa on kyse: lapsen suojelusta. Toki sekin voi mennä överiksi, mutta liialliseen suojeluun harvoin ketään kuolee, loukkaantuu tai siitä on muuta haittaa.


      • y15
        nixxi kirjoitti:

        "Tämä antaa ristiriitaisen tunteen, sinun omista tarkoitusksista, en oikeen ymmärrä kommenttiasi, ¨Lapset ajattelevat aivan luonnostaan, että se vanhempi, johon hän on kiintynyt ja jonka kanssa on turvallinen olo, on kiltti, lempeä¨ tarkoitatko omaa tilannettasi?"

        ""Jos vanhemmat sopivat yhdessä asioista ja pitävät kiinni sovituista asioista, on lapsilla turvalinen olo molempien vanhempien kanssa. "

        En tajua mikset ymmärrä päivänselvää asiaa. Lapsi kokee turvalliseksi vanhemman, joka käyttäytyy lasta kohtaan rakastavasti, ymmärtäen, sanoin, teoin, ilmein, elein, kaikintavoin siis. Kun turvallinen vanhempi, tämä lasta kohtaan ymmärtävästi käyttäytyvä, asettaa rakkaudella rajoja lapselle, niin hyvin pienikin lapsi vastavuoroisesti ymmärtää rajojen merkityksen, kun ne ovat lapsen parhaaksi ja lapsi tuntee vanhempansa rakkauden häntä kohtaan.

        Lapsen MOLEMMALLA vanhemmalla täytyy olla henkilökohtainen turvallinen kiintymyssuhde lapseensa. Tämä on mahdollista, kun molemmat vanhemmat rakastavat lastaan ja käyttäytyvät lasta kohtaan rakastavasti, ymmärtäen, sanoin, teoin, ilmein, elein, kaikintavoin siis.

        Lapsella ei ole turvallinen olo sen vuoksi, että vanhemmat sopivat yhdessä asioista ja pitävät kiinni sovituista asioista, vaan siksi että hän tuntee molemman vanhemman rakkauden itsessään. Ellei lapsi tunne molemman vanhemman taholta rakkautta, tulevansa hyväksytyksi omana itsenään, juuri sellaisena kuin hän on, ei koe oloaan turvalliseksi, vaikka hänellä olisi tukuttain vanhempien yhteisesti sovittuja rajoja. Turvallisuus ei tule rajoista, vaan vanhemmista tai vanhemmasta, joka on sydämellään ne asettanut. Sen vuoksi rajojen asettamisessa onkin ongelmaa, jos toinen vanhempi asettaa se sydämellä ja toinen sydämettömästi, tai muodon vuoksi. Siinä on todellinen, aivan liian iso ristiriita, jota ei voi sopia eikä sovitella. Myös lapset tämän ymmärtävät.

        Esim. jos lapset ovat kiintyneitä toiseen vanhempaansa, joka sanoo rajan; paikasta x on tultava kotiin illalla klo 22, niin he tulevat. Jos lasten toinen vanhempi, johon lapset eivät ole kiintyneitä sanoo vastaan, lasten ei hänen mielestään tarvitse tulla kotiin kuin puolen yön jälkeen tai ei silloinkaan, jos heitä ei huvita, niin lapset tulevat klo 22. Jos lapset ovat kiintyneitä molempaan vanhempaansa, niin silloin he kyllä pystyvät sopimaan, että lapset tulevat kotiin klo 22. Lasten kiintymykseen kun tarvitaan tuo vanhempien rakkaus. Vain sydämetön vanhempi sanoo lapselleen, ettei tällä ole kotiintuloaikaa, voi tulla milloin huvittaa. Esimerkki on myös siitä hyvä, että siinä näkee konkreettisesti mistä rajoissa on kyse: lapsen suojelusta. Toki sekin voi mennä överiksi, mutta liialliseen suojeluun harvoin ketään kuolee, loukkaantuu tai siitä on muuta haittaa.

        ¨En tajua mikset ymmärrä päivänselvää asiaa. Lapsi kokee turvalliseksi vanhemman, joka käyttäytyy lasta kohtaan rakastavasti, ymmärtäen, sanoin, teoin, ilmein, elein, kaikintavoin siis. Kun turvallinen vanhempi, tämä lasta kohtaan ymmärtävästi käyttäytyvä, asettaa rakkaudella rajoja lapselle, niin hyvin pienikin lapsi vastavuoroisesti ymmärtää rajojen merkityksen, kun ne ovat lapsen parhaaksi ja lapsi tuntee vanhempansa rakkauden häntä kohtaan.¨

        Näin minä myös ajattelen asioista, en tiedä mistä olet kyseisen käsityksen saanut, etten ymmärtäisi. Tämä olisai ihanne tapaus miten kerrot edellisessä ja niin toivoisin asioitten olevankin. Mutta tiedän kokemuksesta että, on asioita jotka eivät aina toimi, lapset osaava käyttää porsaanreikiä hyväksi melko taitavasti, olen näistä omien aikuisten lasten kanssa keskustellut ja kuullut totuuksia. Voin sanoa että minulla on jonkinlaista kokemusta asioista 4 lasta (eri vuosikymmeneltä) ja 5 lastenlasta. Olen aina ollut täysillä lasten elämässä mukana ja kotityöt on tehty yhdessä, minulla on hyvät välit kaikkien lasten ja lastenlasten kanssa.

        Tämä esimerkki on yksi joka on pieni mutta usein melko tärkeä ja aiheuttaa melkoisesti ongelmia. (Jos vanhemmat sopivat yhdessä asioista ja pitävät kiinni sovituista asioista, on lapsilla turvalinen olo molempien vanhempien kanssa.)


        Tämä oli vastaus erääseen kysymykseen ja jätit pois osan siitä?

        Onko mielestäsi oikein että kritisoit minun mielipiteitä, omien henkilökohtaisten ongelmien vuoksi, sinun miehesi kohteluu lapsia kohtaan, ei ole normaalin isän käytöstä.

        Tämä antaa ristiriitaisen tunteen, sinun omista tarkoitusksista, en oikeen ymmärrä kommenttiasi, ¨Lapset ajattelevat aivan luonnostaan, että se vanhempi, johon hän on kiintynyt ja jonka kanssa on turvallinen olo, on kiltti, lempeä¨ tarkoitatko omaa tilannettasi?

        Jos vanhemmat sopivat yhdessä asioista ja pitävät kiinni sovituista asioista, on lapsilla


      • nixxi
        y15 kirjoitti:

        ¨En tajua mikset ymmärrä päivänselvää asiaa. Lapsi kokee turvalliseksi vanhemman, joka käyttäytyy lasta kohtaan rakastavasti, ymmärtäen, sanoin, teoin, ilmein, elein, kaikintavoin siis. Kun turvallinen vanhempi, tämä lasta kohtaan ymmärtävästi käyttäytyvä, asettaa rakkaudella rajoja lapselle, niin hyvin pienikin lapsi vastavuoroisesti ymmärtää rajojen merkityksen, kun ne ovat lapsen parhaaksi ja lapsi tuntee vanhempansa rakkauden häntä kohtaan.¨

        Näin minä myös ajattelen asioista, en tiedä mistä olet kyseisen käsityksen saanut, etten ymmärtäisi. Tämä olisai ihanne tapaus miten kerrot edellisessä ja niin toivoisin asioitten olevankin. Mutta tiedän kokemuksesta että, on asioita jotka eivät aina toimi, lapset osaava käyttää porsaanreikiä hyväksi melko taitavasti, olen näistä omien aikuisten lasten kanssa keskustellut ja kuullut totuuksia. Voin sanoa että minulla on jonkinlaista kokemusta asioista 4 lasta (eri vuosikymmeneltä) ja 5 lastenlasta. Olen aina ollut täysillä lasten elämässä mukana ja kotityöt on tehty yhdessä, minulla on hyvät välit kaikkien lasten ja lastenlasten kanssa.

        Tämä esimerkki on yksi joka on pieni mutta usein melko tärkeä ja aiheuttaa melkoisesti ongelmia. (Jos vanhemmat sopivat yhdessä asioista ja pitävät kiinni sovituista asioista, on lapsilla turvalinen olo molempien vanhempien kanssa.)


        Tämä oli vastaus erääseen kysymykseen ja jätit pois osan siitä?

        Onko mielestäsi oikein että kritisoit minun mielipiteitä, omien henkilökohtaisten ongelmien vuoksi, sinun miehesi kohteluu lapsia kohtaan, ei ole normaalin isän käytöstä.

        Tämä antaa ristiriitaisen tunteen, sinun omista tarkoitusksista, en oikeen ymmärrä kommenttiasi, ¨Lapset ajattelevat aivan luonnostaan, että se vanhempi, johon hän on kiintynyt ja jonka kanssa on turvallinen olo, on kiltti, lempeä¨ tarkoitatko omaa tilannettasi?

        Jos vanhemmat sopivat yhdessä asioista ja pitävät kiinni sovituista asioista, on lapsilla

        "Onko mielestäsi oikein että kritisoit minun mielipiteitä, omien henkilökohtaisten ongelmien vuoksi, sinun miehesi kohteluu lapsia kohtaan, ei ole normaalin isän käytöstä."

        On, kun kirjoituksesi näetkö vaikuttavat suurelta osin osuvan ihan päin mäntyä, ehkä loukkaavastikin, jos nyt haluaisi tuntemattomien kirjotuksista loukkaantua.

        Sinä tiedät miten asioiden pitää olla ja ongelmat ratkaistaan viisaasti sovussa, sinun kohdalla, sinun elämässä. Minäkin tiedän miten asiat pitää olla. Tiedän myös miten ongelmia voi yrittää ratkaista. Olen siinä jopa aika haka. Mutta tiedän myös, että parisuhteen ongelmia on mahdoton ratkaista, jos kumppani sanoo, ettei ole ongelmia. Tämähän ei niitä ongelmia poista, vaan pikemminkin lisää. Lisäksi tulee suru, pettymys, turhautuminen. Herää kysymyksiä "mitä nyt, mikä avuksi?". Sitten yrityksiä uudelleen ja taas uudelleen, eri tavoin. Toinen torjuu kaiken. Ihminen on sellainen otus, ettei hän hevillä eroa pitkästä parisuhteesta. Sitä vain uskoo, toivoo parempaa ja kasvattaa lapsia yksin, joskin avioliitossa. Kaikki vain menee hiljalleen huonompaan. Kun viimein eroaa, ei tosiaan jaksa fraaseja "Jos vanhemmat sopivat yhdessä asioista ja pitävät kiinni sovituista asioista, on lapsilla..." .

        Meillä lapsista kasvoi ihan täysijärkisiä ihmisiä, jotka luottavat itseensä hämmästyttävän paljon. Vaikka en sopinut heidän isänsä kanssa yhtään mitään. Ei pystynyt. Koska lasten isä ei oikeasti rakastanut heitä, ei minua, ei edes itseään. Sanoit, ettei kertomani ole normaalin isän käytöstä. No ei tietenkään. On silti todella yleistä ja tavallista, että monissa perheissä, yleensä isän (on toki jotkut äidinkin sekaisin) epänormaali käytös on normaalia. Kaikkeen tottuu. Myös löysässä hirressä roikkumiseen. Kun viimein eron jälkeen voi alkaa elää normaalia elämää, se on ihanuutta, lapsilla turvallisempi olo.

        Minullakin on neljä lasta, kaikki samalta vuosikymmeneltä... Pian on yksi lapsenlapsikin. Minut on jo kutsuttu nimiäisiin... isoisää, exää ei kutsuta. Hän ei ole koskaan edes tavannut aikuisen lapsensa kumppania, mutta silti haukkunut häntä niin kauan kuin he ovat olleet yhdessä.


    • Oppeliini1

      Hei ap, rankkahomma,
      Olet saanut erilasia kannaottoja, jotkut hyvinkin asiallisia , jotkut taas HUUTAVAT viestinsä, jotkut taas vain haluavat osallisuta keskusteluun kantamalla kortensa kekoon.

      Oletko vieläkin eron kannalla? Vai päätätkö kärvisteletko tulevaisuudessakin samojen (irtipääsemättömien) ongelmien kanssa?

      Mitä tahaansa lukijat ja kirjoittelijat ajattelevat , vain sinä itse voit tehdä päätöksen itsesi ja lastesi parhaaksi. Olisiko aika alka jo toimimaan?

      • y15

        No tosiaankin on hyvä herättää ihmisiä ajattelemaan, jos uskoo kaikkea täällä kirjoitettua, on todella hakoteillä.


      • aloittajalta

        Tämä ketju on kyllä minussa herättänyt paljon ajatuksia ja välissä ihan helmiä kirjoituksia, todella asiantuntijamaisia. Suodattamaan toki joutuu tietoa, sehän on selvä. Mutta itse olen kyllä saanut oivalluksia ja sulattelua asia vaatii. Siinäkin mielessä tää on hyvä juttu, että itselle nämä on tosi vaikeita asioita puhua muille eikä tälläset jutut muutenkaan oo sellasia, joista muiden kanssa keskustellaan helposti, ehkä eronneet sitten tukiryhmissään. Oivalluksia tästä tuli ja ehkä kyse on siitäkin, että ajankohta oli oikea vastaanottamaan tällaista, en tiiä. Aika paljon aukaisi silmiä. Olet oppeliini oikeassa siinä, että ei asiat varmaan paremmaksi tässä muutu enkä toki koko elämääni halua tällaiseen tuhlata.


      • y15
        aloittajalta kirjoitti:

        Tämä ketju on kyllä minussa herättänyt paljon ajatuksia ja välissä ihan helmiä kirjoituksia, todella asiantuntijamaisia. Suodattamaan toki joutuu tietoa, sehän on selvä. Mutta itse olen kyllä saanut oivalluksia ja sulattelua asia vaatii. Siinäkin mielessä tää on hyvä juttu, että itselle nämä on tosi vaikeita asioita puhua muille eikä tälläset jutut muutenkaan oo sellasia, joista muiden kanssa keskustellaan helposti, ehkä eronneet sitten tukiryhmissään. Oivalluksia tästä tuli ja ehkä kyse on siitäkin, että ajankohta oli oikea vastaanottamaan tällaista, en tiiä. Aika paljon aukaisi silmiä. Olet oppeliini oikeassa siinä, että ei asiat varmaan paremmaksi tässä muutu enkä toki koko elämääni halua tällaiseen tuhlata.

        enemmänkin toisen oleminen ja toimeen tuleminen lasten kanssa ja nimenomaan ydinperheessä.

        Kumppanille voisin sanoa, että en jaksa enää tukea ja ymmärtää.

        Lapset ovat murrosikäisiä ja hankalia, tiedän sen, mutta he olivat mielestäsi hankalia myös pienenä ja hieman isompinakin.

        Asiantuntija apukin mitä saimme, keskittyi sitten parisuhteeseen, vaikka ongelmia oli pitkälti lasten kanssa.

        en tiedä miksi en pystynyt sinua auttamaan

        Kun luen näitä en voi olla ajattelematta, että mies ei kuulu sinun perheeseen, yritit tehdä asioita hänen puolesta tai mieliksi ja nyt olet väsynyt. Tuntuu kuin et olisi koskaan ottanut miestäsi mukaan perhe elämään. Miksi sinun ylipäätänsä pitäisi tukea ja ymmärtää, aikuista miestä, ihan kun hän ei olisi täysvaltainen. Asiantuntijat päättelivät että kysymys on parisuhde ongelmista, mutta itse olet sitä mieltä että kysymys oli miehestä. Lisäksi olet todella herkillä ja kriisi täysin päällä ja haluat saada tukea omaan ajatukseesi, jonka olet jo itse päättänyt. Saat tukea eroosi, mutta mistä tukea tilanteen korjaamiseen, et ainakaan täältä, ehkä asiantuntijoilta saa kaikista puolueettomimman vastauksen?

        Nyt asialle voisi vielä tehdä jotakin, on luotettava asiantuntijoihin tai ainakin kyettävä perustelemaan asiansa niin että he ymmärtävät tilanteen siten kuin itse sen näet, koska heillä on kokemusta todella paljon kyseisistä asioista. Toinen asia on, jos olet itse päättänyt erota jo muutenkin, silloin on oltava rehellinen asiassa. Pidät kommenteista jotka selvästi suosittelevat eroa, miksi et ole rehellinen. (Olet oppeliini oikeassa siinä, että ei asiat varmaan paremmaksi tässä muutu enkä toki koko elämääni halua tällaiseen tuhlata)

        Täältä ei saa mitään muuta ohjetta kuin eroa, jos muunlaisia mielipiteitä kertoo se sortaa aina naisia, naisten mielestä.

        En aloittajan asiasta tiedä mitään, enkä tuomitse tai halvenna aloittajaa, minulla tuli tekstistä vain mieleen asia hiukan eritavalla, hiukan kuin asiatuntijat ajattelivat. Täällä tämmöinen ajatus on oikeasti tabu ja se tuomitaan suurella joukolla, yleensä asia kääntyy vielä nais mies kysymykseksi.


      • nixxi
        y15 kirjoitti:

        enemmänkin toisen oleminen ja toimeen tuleminen lasten kanssa ja nimenomaan ydinperheessä.

        Kumppanille voisin sanoa, että en jaksa enää tukea ja ymmärtää.

        Lapset ovat murrosikäisiä ja hankalia, tiedän sen, mutta he olivat mielestäsi hankalia myös pienenä ja hieman isompinakin.

        Asiantuntija apukin mitä saimme, keskittyi sitten parisuhteeseen, vaikka ongelmia oli pitkälti lasten kanssa.

        en tiedä miksi en pystynyt sinua auttamaan

        Kun luen näitä en voi olla ajattelematta, että mies ei kuulu sinun perheeseen, yritit tehdä asioita hänen puolesta tai mieliksi ja nyt olet väsynyt. Tuntuu kuin et olisi koskaan ottanut miestäsi mukaan perhe elämään. Miksi sinun ylipäätänsä pitäisi tukea ja ymmärtää, aikuista miestä, ihan kun hän ei olisi täysvaltainen. Asiantuntijat päättelivät että kysymys on parisuhde ongelmista, mutta itse olet sitä mieltä että kysymys oli miehestä. Lisäksi olet todella herkillä ja kriisi täysin päällä ja haluat saada tukea omaan ajatukseesi, jonka olet jo itse päättänyt. Saat tukea eroosi, mutta mistä tukea tilanteen korjaamiseen, et ainakaan täältä, ehkä asiantuntijoilta saa kaikista puolueettomimman vastauksen?

        Nyt asialle voisi vielä tehdä jotakin, on luotettava asiantuntijoihin tai ainakin kyettävä perustelemaan asiansa niin että he ymmärtävät tilanteen siten kuin itse sen näet, koska heillä on kokemusta todella paljon kyseisistä asioista. Toinen asia on, jos olet itse päättänyt erota jo muutenkin, silloin on oltava rehellinen asiassa. Pidät kommenteista jotka selvästi suosittelevat eroa, miksi et ole rehellinen. (Olet oppeliini oikeassa siinä, että ei asiat varmaan paremmaksi tässä muutu enkä toki koko elämääni halua tällaiseen tuhlata)

        Täältä ei saa mitään muuta ohjetta kuin eroa, jos muunlaisia mielipiteitä kertoo se sortaa aina naisia, naisten mielestä.

        En aloittajan asiasta tiedä mitään, enkä tuomitse tai halvenna aloittajaa, minulla tuli tekstistä vain mieleen asia hiukan eritavalla, hiukan kuin asiatuntijat ajattelivat. Täällä tämmöinen ajatus on oikeasti tabu ja se tuomitaan suurella joukolla, yleensä asia kääntyy vielä nais mies kysymykseksi.

        " Tuntuu kuin et olisi koskaan ottanut miestäsi mukaan perhe elämään."

        Miestä ei voi ottaa mukaan perhe-elämään, vaan hänen tulee ihan itse osallistua siihen. Aikamoinen ongelma onkin se, ettei miestä huvita tehdä mitään mistä on vaivaa. Sen enempää kuin kiinnostaisi millaisia ihmisiä lapsensa ovat. Heidän tulee olla vain helppoja tai sellaisia, jotka sopivat isän haavekuviin ja pönkittävät hänen statustaan.


      • nixxi
        y15 kirjoitti:

        enemmänkin toisen oleminen ja toimeen tuleminen lasten kanssa ja nimenomaan ydinperheessä.

        Kumppanille voisin sanoa, että en jaksa enää tukea ja ymmärtää.

        Lapset ovat murrosikäisiä ja hankalia, tiedän sen, mutta he olivat mielestäsi hankalia myös pienenä ja hieman isompinakin.

        Asiantuntija apukin mitä saimme, keskittyi sitten parisuhteeseen, vaikka ongelmia oli pitkälti lasten kanssa.

        en tiedä miksi en pystynyt sinua auttamaan

        Kun luen näitä en voi olla ajattelematta, että mies ei kuulu sinun perheeseen, yritit tehdä asioita hänen puolesta tai mieliksi ja nyt olet väsynyt. Tuntuu kuin et olisi koskaan ottanut miestäsi mukaan perhe elämään. Miksi sinun ylipäätänsä pitäisi tukea ja ymmärtää, aikuista miestä, ihan kun hän ei olisi täysvaltainen. Asiantuntijat päättelivät että kysymys on parisuhde ongelmista, mutta itse olet sitä mieltä että kysymys oli miehestä. Lisäksi olet todella herkillä ja kriisi täysin päällä ja haluat saada tukea omaan ajatukseesi, jonka olet jo itse päättänyt. Saat tukea eroosi, mutta mistä tukea tilanteen korjaamiseen, et ainakaan täältä, ehkä asiantuntijoilta saa kaikista puolueettomimman vastauksen?

        Nyt asialle voisi vielä tehdä jotakin, on luotettava asiantuntijoihin tai ainakin kyettävä perustelemaan asiansa niin että he ymmärtävät tilanteen siten kuin itse sen näet, koska heillä on kokemusta todella paljon kyseisistä asioista. Toinen asia on, jos olet itse päättänyt erota jo muutenkin, silloin on oltava rehellinen asiassa. Pidät kommenteista jotka selvästi suosittelevat eroa, miksi et ole rehellinen. (Olet oppeliini oikeassa siinä, että ei asiat varmaan paremmaksi tässä muutu enkä toki koko elämääni halua tällaiseen tuhlata)

        Täältä ei saa mitään muuta ohjetta kuin eroa, jos muunlaisia mielipiteitä kertoo se sortaa aina naisia, naisten mielestä.

        En aloittajan asiasta tiedä mitään, enkä tuomitse tai halvenna aloittajaa, minulla tuli tekstistä vain mieleen asia hiukan eritavalla, hiukan kuin asiatuntijat ajattelivat. Täällä tämmöinen ajatus on oikeasti tabu ja se tuomitaan suurella joukolla, yleensä asia kääntyy vielä nais mies kysymykseksi.

        "Täältä ei saa mitään muuta ohjetta kuin eroa, jos muunlaisia mielipiteitä kertoo se sortaa aina naisia, naisten mielestä. "

        Tuohon vielä. Ero on ainoa terve vaihtoehto, jos tai kun kuten ap:kin tuntee voimiensa katoavan, eikä miehen kanssa ole muuta yhteistä kuin riitaa tai mykkyyttä. Jokainen, myös naiset saavat tehdä omat päätöksensä. Ei niihin millään muodoin tarvita toisten mielipiteitä, ei naisten ei miesten. Jokaisen parisuhde on täysin henkilökohtainen asia.

        Itse erosin pitkän kaavan mukaan. Puhuin ongelmistamme (mies: ei ollut ongelmia) ja erosta miehelle kuukausi, oikeastaan vuosikaupalla (mies: ero oli turha). Kun sitä viimein hain yksin (koska tajusin, ettei mies tule ikinä sitä hakemaan yhdessä) - se oli miehen mielestä kovin hätiköityä. Omasta ja lastenkin mielestä hidastelin turhan kauan. He odottivat eroamme kuin tähteä taivaalta. Ero toikin todellisen muutoksen parempaan elämään. Kaikkien muiden paitsi exän, lasten isän kannalta.


      • y15
        nixxi kirjoitti:

        " Tuntuu kuin et olisi koskaan ottanut miestäsi mukaan perhe elämään."

        Miestä ei voi ottaa mukaan perhe-elämään, vaan hänen tulee ihan itse osallistua siihen. Aikamoinen ongelma onkin se, ettei miestä huvita tehdä mitään mistä on vaivaa. Sen enempää kuin kiinnostaisi millaisia ihmisiä lapsensa ovat. Heidän tulee olla vain helppoja tai sellaisia, jotka sopivat isän haavekuviin ja pönkittävät hänen statustaan.

        Hiukan irroiti asiayhteydestä

        enemmänkin toisen oleminen ja toimeen tuleminen lasten kanssa ja nimenomaan ydinperheessä.

        Kumppanille voisin sanoa, että en jaksa enää tukea ja ymmärtää.

        Lapset ovat murrosikäisiä ja hankalia, tiedän sen, mutta he olivat mielestäsi hankalia myös pienenä ja hieman isompinakin.

        Asiantuntija apukin mitä saimme, keskittyi sitten parisuhteeseen, vaikka ongelmia oli pitkälti lasten kanssa.

        en tiedä miksi en pystynyt sinua auttamaan

        Kun luen näitä en voi olla ajattelematta, että mies ei kuulu sinun perheeseen, yritit tehdä asioita hänen puolesta tai mieliksi ja nyt olet väsynyt. Tuntuu kuin et olisi koskaan ottanut miestäsi mukaan perhe elämään. Miksi sinun ylipäätänsä pitäisi tukea ja ymmärtää, aikuista miestä, ihan kun hän ei olisi täysvaltainen. Asiantuntijat päättelivät että kysymys on parisuhde ongelmista, mutta itse olet sitä mieltä että kysymys oli miehestä. Lisäksi olet todella herkillä ja kriisi täysin päällä ja haluat saada tukea omaan ajatukseesi, jonka olet jo itse päättänyt. Saat tukea eroosi, mutta mistä tukea tilanteen korjaamiseen, et ainakaan täältä, ehkä asiantuntijoilta saa kaikista puolueettomimman vastauksen?


      • y15
        nixxi kirjoitti:

        "Täältä ei saa mitään muuta ohjetta kuin eroa, jos muunlaisia mielipiteitä kertoo se sortaa aina naisia, naisten mielestä. "

        Tuohon vielä. Ero on ainoa terve vaihtoehto, jos tai kun kuten ap:kin tuntee voimiensa katoavan, eikä miehen kanssa ole muuta yhteistä kuin riitaa tai mykkyyttä. Jokainen, myös naiset saavat tehdä omat päätöksensä. Ei niihin millään muodoin tarvita toisten mielipiteitä, ei naisten ei miesten. Jokaisen parisuhde on täysin henkilökohtainen asia.

        Itse erosin pitkän kaavan mukaan. Puhuin ongelmistamme (mies: ei ollut ongelmia) ja erosta miehelle kuukausi, oikeastaan vuosikaupalla (mies: ero oli turha). Kun sitä viimein hain yksin (koska tajusin, ettei mies tule ikinä sitä hakemaan yhdessä) - se oli miehen mielestä kovin hätiköityä. Omasta ja lastenkin mielestä hidastelin turhan kauan. He odottivat eroamme kuin tähteä taivaalta. Ero toikin todellisen muutoksen parempaan elämään. Kaikkien muiden paitsi exän, lasten isän kannalta.

        Melko vahva kommentti eron puolesta, vaikka et itse edes tiennyt mistä ap:llä oli kysymys

        (Olisi todella kiva tietää edes pari asiaa mistä riitelette ja miten puolisosi ei tule lasten kanssa toimeen? Sisältyykö toimeentulemattomuuteen huonoa käytöstä lapsia kohtaan? )

        Tätä juuri tarkoitin, miksi pitää aina selitellä, toki jokaisella on omia kokemuksia, mutta ennen kuin suosittelee, pitäisi tietää hiukan faktaa, kuten sinäkin kyselit sitten viimeisessä kirjoituksessa.

        Kuinka on niin vaikea ymmärtää asioita ja ajatella asioisti oikeudenmukaosesti, empaatisesti.


      • aloittajalta

        Mulla on edelleenkin ajatus, että isä voi olla lastensa elämässä eron jälkeenkin, joten kunnioitan senverta yksityisyyttä ja en hänenkään vuoksi asioita avaa enempää. Kuulehan y15 kumppanin kanssa on haettu yhdessä mainitsemaani terapia apua, hän on yksin hakenut apua ja mikään ei tunnu hänelle toimivan. Hän on itse terapiassa kertonut, että minä olen tullut vastaan ja auttanut häntä. Mutta hän ei toimintaansa saa muuttumaan ja syyttää siitä pääosin lapsia. Kuten sanottua itsekin olen kasvattajana jämpti ja vaadin rajoja, mutta se miten ne asetetaan ja toteutetaan niin en pysty toisen tueksi asettumaan. Ketjussa oli aika paljon tuttua juttua joiltakin muilta kirjoittajilta. Mutta ketju antoi erään heureka havainnon.


      • y15
        aloittajalta kirjoitti:

        Mulla on edelleenkin ajatus, että isä voi olla lastensa elämässä eron jälkeenkin, joten kunnioitan senverta yksityisyyttä ja en hänenkään vuoksi asioita avaa enempää. Kuulehan y15 kumppanin kanssa on haettu yhdessä mainitsemaani terapia apua, hän on yksin hakenut apua ja mikään ei tunnu hänelle toimivan. Hän on itse terapiassa kertonut, että minä olen tullut vastaan ja auttanut häntä. Mutta hän ei toimintaansa saa muuttumaan ja syyttää siitä pääosin lapsia. Kuten sanottua itsekin olen kasvattajana jämpti ja vaadin rajoja, mutta se miten ne asetetaan ja toteutetaan niin en pysty toisen tueksi asettumaan. Ketjussa oli aika paljon tuttua juttua joiltakin muilta kirjoittajilta. Mutta ketju antoi erään heureka havainnon.

        En ollut ainoa ketä tekstistäsi ei löytänyt punaista lankaa, mutta olin ainoa ketä siitä kertoi tarkemmin.

        En syytä sinua, mutta kerroin mitä tekstistä tuli minulle mieleen. On melko erikoista jos tuntemattomat saivat tekstistä irti noinkin paljon, vaikka nämä tapaukset ovat varmasti poikkeuksellisia ja nyt ne sullottiin kaikki samaan muottiin, ihan kun tämä olisi normaalia miehen käytöstä.

        Nyt kun kerroit edellisen, tilanteesta saadaan selkeä kuva ja nyt ymmärtäisin että voidaan saada oikeaa palautetta. Nyt täällä asiaa on eräissä kommenteissa kerrottu kuin tämän kaltainen toiminta olisi miehelle normaalia ja tämähän ei pidä paikkaansa.

        On mielenkiintoista että koet, minun olevan sinua vastaan tässä asiassa, minä herätän ainoastaan hiukan erillaisia ajatuksia asiasta, mutta selvästikkin et hyväksy muita ajatuksia asiasta. Nyt kun hiukan avasit asiaa enemmän, muut voivat ymmärtää tämän tapauksen olevan poikkeustapaus.


      • nixxi
        aloittajalta kirjoitti:

        Mulla on edelleenkin ajatus, että isä voi olla lastensa elämässä eron jälkeenkin, joten kunnioitan senverta yksityisyyttä ja en hänenkään vuoksi asioita avaa enempää. Kuulehan y15 kumppanin kanssa on haettu yhdessä mainitsemaani terapia apua, hän on yksin hakenut apua ja mikään ei tunnu hänelle toimivan. Hän on itse terapiassa kertonut, että minä olen tullut vastaan ja auttanut häntä. Mutta hän ei toimintaansa saa muuttumaan ja syyttää siitä pääosin lapsia. Kuten sanottua itsekin olen kasvattajana jämpti ja vaadin rajoja, mutta se miten ne asetetaan ja toteutetaan niin en pysty toisen tueksi asettumaan. Ketjussa oli aika paljon tuttua juttua joiltakin muilta kirjoittajilta. Mutta ketju antoi erään heureka havainnon.

        "Kuten sanottua itsekin olen kasvattajana jämpti ja vaadin rajoja, mutta se miten ne asetetaan ja toteutetaan niin en pysty toisen tueksi asettumaan. "

        Juuri noin, MITEN. Se on rajoissa tärkeintä. Jos eroatte, miten ajattelet lastesi sopeutuvan täysin erilaisiin rajoihin? Onnistuuko vai johtaako ylilyönteihin?


      • y15
        nixxi kirjoitti:

        "Kuten sanottua itsekin olen kasvattajana jämpti ja vaadin rajoja, mutta se miten ne asetetaan ja toteutetaan niin en pysty toisen tueksi asettumaan. "

        Juuri noin, MITEN. Se on rajoissa tärkeintä. Jos eroatte, miten ajattelet lastesi sopeutuvan täysin erilaisiin rajoihin? Onnistuuko vai johtaako ylilyönteihin?

        Kuten sanottua itsekin olen kasvattajana jämpti ja vaadin rajoja, mutta se miten ne asetetaan ja toteutetaan niin en pysty toisen tueksi asettumaan.

        Siis teillä on ongelana se miten rajat asetetaan ja miten toteutetaan, siis ette ole päässeet yhteisymmärrykseen näistä asioista. Olisiko informaatio ongelma, tai muuttuuko rajat tunteen mukaan, ovatko rajat vanhempien mielessä ristiriitaiset, eiko asioista ole sovittu niin että molemmat hyväksyvät ja ymmärtävät ajatuksen, mitä jos mies ei ymmärrä miten nainen asioitten haluaisi olevan.


        Juuri noin, MITEN. Se on rajoissa tärkeintä.

        Voitko kertoa mitä sinä tarkoitat kyseisellä asialla jota puollat.


      • aloittajalta

        On helppo tarttua y15 tiettyihin sanoihin ja lauseen pätkiin. Rajoista ja miten on keskusteltu vuosia, joten ymmärryksessä ja informaatiossa ei ole katkoa. Kuten sanoin aiemmin niin en pysty avaamaan enempää tänne. Niin ja yllättävän paljon samantyyppistä ongelmaa on monella ollut enkä ihmettele, että eroon on johtanut. Tuttavista ja ystävistä toivoisi tietysti myös asiasta puhuvan kanssani, ihan oma aloitteisesti. Itse oon huomannut jo kuolettaneeni tiettyjä tuntemuksia, toki yställisyys ja muut sellaset jutut lämmittää, mutta en tiiä.


      • y15
        aloittajalta kirjoitti:

        On helppo tarttua y15 tiettyihin sanoihin ja lauseen pätkiin. Rajoista ja miten on keskusteltu vuosia, joten ymmärryksessä ja informaatiossa ei ole katkoa. Kuten sanoin aiemmin niin en pysty avaamaan enempää tänne. Niin ja yllättävän paljon samantyyppistä ongelmaa on monella ollut enkä ihmettele, että eroon on johtanut. Tuttavista ja ystävistä toivoisi tietysti myös asiasta puhuvan kanssani, ihan oma aloitteisesti. Itse oon huomannut jo kuolettaneeni tiettyjä tuntemuksia, toki yställisyys ja muut sellaset jutut lämmittää, mutta en tiiä.

        Minun huomio täällä on ollut, että asioista kommentoidaan vaikka ei ihan tiedetä mitä toinen tarkoittaa, näin tulee helposti väärinymmärryksiä, ongelmien taso voi olla aivan toinen eri ihmisillä, mutta täällä niistä keskustellaan ilman tietoa mitä toinen tarkoittaa.

        Minun tarkoitus ei ole viisastella, vaan päästä kärryille mitä ihmiset tarkoittavat. Näillä sivuilla on tapauksia joissa toinen on keskustellut loukkaantumisesta ja toinen vuosia kestäneestä pahoinpitelystä jossa lastensuojelu mukana, asiat on täysin erillaisia, mutta tänne kirjoittajat eivät tätä tiedä, jos ei informaatiota ymmärretä oikein.

        Pahoittelut jos ymmärrät että kritisoin sinun tapausta, se ei ole tarkoitus vaan haluan saada oikeaa keskustelua aikaan.


    • ettäterve

      Niin näköjään kääntyy. Sinulla ainakin.

    • nixxi

      Kodin ilmapiiri on tärkein kasvatusmetodi tai työväline. Ilman sitä on vaikea tulla toimeen, ja parisuhteessa sitä ei voi yksin luoda. Eikä kaksinkaan, ellei ole yhteisymmärrystä edes perusasioista. Perusasioihin kuuluu mm. toimeen tuleminen lasten kanssa. Ellei lapsia kunnioiteta ja arvosteta, eivät hekään opi kunnioittamaan ja arvostamaan muita, vaan väheksymään itseään, tuntemaan olonsa ikäväksi.

      Olisi todella kiva tietää edes pari asiaa mistä riitelette ja miten puolisosi ei tule lasten kanssa toimeen? Sisältyykö toimeentulemattomuuteen huonoa käytöstä lapsia kohtaan?

      Meillä lapset eivät olleet vaikeita, mutta heidän isänsä oli hyvin vaikea meitä kaikkia kohtaan. Kaikki pyöri isännän ongelmien (joita hänellä hänen mielestään ei ollut) ympärillä, lasten hyvinvointi jäi syrjään. Isänsä sai esim. raivokohtauksen, kun lapsi itki omaa mielipahaansa. Minun sydämeni murtui tällaisesta. Miten ihminen voi olla niin hullu, että raivoaa ja huutaa, haukkuu lasta, jota olisi pitänyt lohduttaa? Sitten minä puolestani ensin sain vaatia miestä lopettamaan huutonsa ja jättämään lapset rauhaan. Tämän jälkeen pääsin lohduttamaan lasta; jota oli lohdutettava itse alkuperäisestä asiasta kuten myös isänsä kohtauksesta. Sellainen ei elämä ei ollut mistään kotoisin. Tilanne helpottui suuresti erottuani lasten isästä.

      • y15

        Se on jokaisen vanhemman velvollisuu estää lasten epäasiallinen kohtelu ja siihen on puututtava heti. Kun tilanne oli kertojan kaltainen ero oli ainut oikea ratkaisu varmasti.
        Mitä pienemmällä riidalla, sen vähemmän kaikki kärsii tilanteesta, koska se epäasiallinen isä on lasten isä koko heidän loppu elämän. Miksi tuottaa lapsille turhaa tuskaa, koska tuollainen tilanne aiheuttaa heille muutenkin paljon syviä negatiivisiä tunteita.

        Jos rakastaa omia lapsiaan oikeasti, ei riitauta eroaan, koska siitä kärsii eniten lapset.


      • åoii
        y15 kirjoitti:

        Se on jokaisen vanhemman velvollisuu estää lasten epäasiallinen kohtelu ja siihen on puututtava heti. Kun tilanne oli kertojan kaltainen ero oli ainut oikea ratkaisu varmasti.
        Mitä pienemmällä riidalla, sen vähemmän kaikki kärsii tilanteesta, koska se epäasiallinen isä on lasten isä koko heidän loppu elämän. Miksi tuottaa lapsille turhaa tuskaa, koska tuollainen tilanne aiheuttaa heille muutenkin paljon syviä negatiivisiä tunteita.

        Jos rakastaa omia lapsiaan oikeasti, ei riitauta eroaan, koska siitä kärsii eniten lapset.

        Sepä siinä onkin, että lapsia epäasiallisesti kohteleva vanhempi yleensä juuri riitauttaakin eron. Ja pakkohan siitä onkin riidellä, ettei epäasiallinen kohtelu voi jatkua eron jälkeen. Tietysti helpottaa suunnattomasti riitatilannetta, jos lapset ovat yli 12v.


      • y15
        åoii kirjoitti:

        Sepä siinä onkin, että lapsia epäasiallisesti kohteleva vanhempi yleensä juuri riitauttaakin eron. Ja pakkohan siitä onkin riidellä, ettei epäasiallinen kohtelu voi jatkua eron jälkeen. Tietysti helpottaa suunnattomasti riitatilannetta, jos lapset ovat yli 12v.

        Ja pakkohan siitä onkin riidellä, ettei epäasiallinen kohtelu voi jatkua eron jälkeen.

        Tuo kommentti kertoo että kysymys on pelkästään sinusta ei lapsista

        Jos rakastaa omia lapsiaan oikeasti, ei riitauta eroaan, koska siitä kärsii eniten lapset, tämän asiai olisi jokaisen ymmärrettävä.


    • halusin.vain.kertoa

      Omakohtainen kokemukseni liittyy sairauteen, nimittäin diabetekseen. Ennen kuin sairaus todettiin, olin koko ajan hermot kireinä ja siitä kärsi koko perhe. Tapeltiin lähes jatkuvasti. Meinasi tulla ero tästä syystä. Diagnoosin ja lääkityksen jälkeen tilanne parani huimasti. En lähde puolusteleman suuntaa tai toiseen. Haluan vain tuoda esille että syitä käytökseen voi olla useita ja minun kohdallani se oli piilossa ollut sairaus.

      • y15

        Hieno esimerkki todellisesta elämästä, syyt voivat olla moninaisia aina se ero ei ole ensimmäinen vaihtoehto.

        Toki ero on hyvä vaihtoehto jos sitä haluaa tai kokee haluavansa. Mutta jos haluat erota ole rehellinen, on turha hakea syyllisiä ja riitautua turhaa, se ei auta ketään.

        Jos rakastaa omia lapsiaan oikeasti, ei riitauta eroaan, koska siitä kärsii eniten lapset, tämän asiai olisi jokaisen ymmärrettävä.


      • Lapsetihania
        y15 kirjoitti:

        Hieno esimerkki todellisesta elämästä, syyt voivat olla moninaisia aina se ero ei ole ensimmäinen vaihtoehto.

        Toki ero on hyvä vaihtoehto jos sitä haluaa tai kokee haluavansa. Mutta jos haluat erota ole rehellinen, on turha hakea syyllisiä ja riitautua turhaa, se ei auta ketään.

        Jos rakastaa omia lapsiaan oikeasti, ei riitauta eroaan, koska siitä kärsii eniten lapset, tämän asiai olisi jokaisen ymmärrettävä.

        Kyllä eroon yleensä liittyy jonkinmoista riitaa, ei hyvästä liitosta erota ja yleensä eron yhteydessä riita tulee mammonasta ei lapsista.
        Meillä lapset asuu viikottain molemmilla ja lapset tykkää ja omaisuuskin saatiin sovittua molempia tyydyttävällä tavalla lakimiesten avustuksella
        Nyt kaikki pelittää erinomaisesti.
        Me exän kanssa rakastetaan lapsiamme.


      • y15
        Lapsetihania kirjoitti:

        Kyllä eroon yleensä liittyy jonkinmoista riitaa, ei hyvästä liitosta erota ja yleensä eron yhteydessä riita tulee mammonasta ei lapsista.
        Meillä lapset asuu viikottain molemmilla ja lapset tykkää ja omaisuuskin saatiin sovittua molempia tyydyttävällä tavalla lakimiesten avustuksella
        Nyt kaikki pelittää erinomaisesti.
        Me exän kanssa rakastetaan lapsiamme.

        Kyllä ystäviä ei tarvitse olla, mutta lasten asiat on kyettävä hoitamaan.

        Edellinen kommentti kertoo siitä että ero asiasta on päästy yli, on kiva kuulla edellisiä kommentteja, ne antavat toivoa monelle parempaan tulevaisuuteen ja tärkein lapset eivät kärsi.

        Tämä on hyvä olla kaikilla tavoitteena, vaikka läheskään aina se ei onnistu, jälkeenpäin kun lapset ovat omillaan, usein vanhemmat huomaavat oman toimintansa järjettömyyden liian myöhään, helpommallakin olisi päässyt.


      • yoyiodf
        y15 kirjoitti:

        Kyllä ystäviä ei tarvitse olla, mutta lasten asiat on kyettävä hoitamaan.

        Edellinen kommentti kertoo siitä että ero asiasta on päästy yli, on kiva kuulla edellisiä kommentteja, ne antavat toivoa monelle parempaan tulevaisuuteen ja tärkein lapset eivät kärsi.

        Tämä on hyvä olla kaikilla tavoitteena, vaikka läheskään aina se ei onnistu, jälkeenpäin kun lapset ovat omillaan, usein vanhemmat huomaavat oman toimintansa järjettömyyden liian myöhään, helpommallakin olisi päässyt.

        "Kyllä ystäviä ei tarvitse olla, mutta lasten asiat on kyettävä hoitamaan. "

        Normaalit tervejärkiset kykenevätkin lasten asiat hoitamaan. Niin liiton aikana kuin eron jälkeen. Jos toisella vanhemmalla heittää päässä, asioita ei kyetä hoitamaan, edes se toinen vanhempi yksin. Mielipuoliset riidat tai jatkuva kontrollointi, uhkaava käytös, aggressiivisuus. Hullusta puolisosta on todella vaikea päästä eroon, edes kohtalaisissa sielun ja ruumiin voimissa. Ei pääse, vaikka lastenkin terveys on uhattuna.


    • Armi78

      Meillä esikoisella alkoi eskari-iässä
      olemaan käytöshäiriöitä. Siihen mennessä hän oli ollut vain hyvin huonosti muutoksia sietävä. Vanhemmuuden myötä meistä vanhemmista löytyi myös aivan uusi ulottuvuus: minä hoidon kodin ja perheen, kasvatin eli asetin selkeät rajat ja rutiinit lapsille kun mies taas keskittyi kotoa poisolemiseen ja kotona ollessaan kapinoi näitä rajoja ja rutiineita vastaan. Ja koska kotona jouduttiin keskustelemaan uudestaan ja uudestaan näistä rajoista isän kanssa, lopulta poikakin alkoi reagoida. Helvetti oli irti ja isä ei pärjännyt lopulta pojan kanssa enää ollenkaan. Hommais salasuhteen ja lopulta jätti meidät.

      Nyt eron jälkeen huomaan selkeästi, että exällä on jotain traumoja oman lapsuutensa ja äitisuhteensa kanssa, koska edelleen kapinoi ja kiukuttelee mulle vaikka olen täysin sanonut etten puutu mihinkään kun lapset isällään. Tuntuu, että oikein hakemalla hakee sitä, että joku nainen ohjaa häntä vanhemmuudessa.

      Että kyllä meillä lasten tulo laukaisi valtavan kriisin ja se lopulta sitten loppui avioeroon.

      • yoyiodf

        Lasten syntyessä vanhemmat joutuvat käymään läpi lapsuuttaan... ja se ei ole useinkaan kovin kiva juttu. Miehillä, etenkin poissaolevilla, on hankaluutena se, ettei ole luotu lapseen omaa suhdetta. Eron jälkeen sitä on hankala luoda, mutta jos viitsii nähdä vaivaa, on se sen arvoista. Palkitsevaakin. Siis jos pystyy luomaan onnistuneen suhteen lapseensa...


    • kannattaalukea

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6183
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3966
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      255
      2349
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1920
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1383
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1306
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1077
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1040
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      986
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      951
    Aihe