lomakorvaus vai palkka ym

hämmentynytäysin

Tilanne: yli vuoden ollut nyt töissä nykyisellä työnantajalla, viime kesänä pidetty viikko lomaa(tammikuu-maaliskuu kertymä).
Työni on nollasopimuksella, keskimäärin joka kk tulee ainakin 65 työtuntia, ja työt sijoittuvat niin, että vähintään 14 pv/kk on työtä- ei kokoaikaista siis.
Miten tästä kertyy loma? Lasketaanko lomaksi kaikki kokonaiset vapaapäivät, mitä tämmöisessä työsuhteessa tulee välillä väkisinkin, siis arkiviikolla. Lomakorvausta minulle ei tuntipalkkojen yhteydessä makseta.
Onko merkitystä loman kertymiseen, tai lomakorvauksen-, tai palkan kannalta sillä, että saan soviteltua päivärahaa? Tästä on jotain puhuttu, mutten ymmärtänyt hölkäsen pöläystä miten vaikuttaa.
Luin vuosilomalakia, mutta siinä on ristiriitaa siihennähden, mitä minulle on työyhteisössä kerrottu nimenomaan lomajuttujen maksamisesta. Vuosilomalaki kun puhuu joko kertoimesta 9 tai 11,5 % prosenttiperusteisessa lomapalkassa tai lomakorvausessa, mutta minulle on sanottu että kerroin on alle yhden prosentin.
Johtuuko työsuhteen muodosta/tuntimääristäni/mistä tämä tulkinta?
Olen toki ollut aiemminkin työsuhteissa, ja saanut ihan vastaavastakin työsysteemistä ihan normaalin tavan mukaan lasketun lomapalkan. Työsopimuksessa ei ole mitään erillisiä lomaan liittyvien juttujen perusteita.

Toinen kysymys: Saako loman varsinainen pitäminen pilkkoutua niin, että ei ole tietoa saako kokonaista lomaa mikäli sen saisi nyt järjestykseen, ettei satunnaista pakkovapaata(jolta olen saanut sitä soviteltua!) lasketa lomiksi, niin mihin mennessä nyt maaliskuun lopussa päättyvän lomanmääräytymiskauden lomat on annettava?
Riittääkö 2 viikkoa korvaamaan sen, että koko loma on pidetty?

Jos joku ystävällinen kertoisi, olenko ihan väärässä kun kuvittelen että lomani kertyy kuten oikeassa täysaikaisessakin työsuhteessa, vielä 2 pv/kk, ja prosenttiperusteisen prosenttina pitäisi vielä olla 9, lomapalkkaa/lomakorvausta maksettaessa, ja että palkkalaskelmassakin, joko jokaisessa tai varsinaisen sen loman yhteydessä annettavassa, piää nämä normaalista palkasta erilliset erät näkyä nimettynä.

3

276

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • järvenpäässä

      Kun sinulle ilmeisesti tulee vuosi täyteen viimeistään 31.3.2018, niin ansaitset vuosilomaa 2,5 arkipäivää (ma-la) kultakin lomanmääräytymiskuukaudelta välillä 1.4.2017-31.3.2018. Lomanmääräytymiskuukausia ovat ne, joissa on 14 työpäivää. Kesäloma pidetään välillä 2.5.-30.9. työnantajan määräämänä aikana, elleivät työntekijä ja työnantaja sovi muuta esim. loman jakamisesta osiin tai pitämisestä muuna aikana.

      Jos olet kaupan alalla osa-aikaisena, niin sinun lomapalkka on 12,5 % työssäoloajalta maksetuista palkoista. Esimerkki täällä https://www.pam.fi/wiki/vuosiloma-kaupan-alalla.html

      Soviteltu päiväraha ei vaikuta siihen, miten sinulle kertyy vuosilomaa tai paljonko maksetaan lomapalkkaa.

      Jos olet liittynyt liittoon, niin ota hyöty jäsenmaksusta ja kysele luottamusmieheltä tai liitosta. Muuten lue http://www.tyosuojelu.fi/tyosuhde/vuosiloma tai lataa ja lue tem:n vuosilomaesite (Vuosilomalaki pdf) täältä https://tem.fi/tyolainsaadantoesitteet

    • Hämmentynyttäysin

      Viime vuoden alusta aloitin työt- hämmentää tuo työyhteisössä kerrottu käytäntö alle prosentin kertoimesta laskettaessa vuosilomakorvausta tai-palkkaa.
      Edellisellä työnantajalla näitä ongelmajuttuja ei ollut, loma-asiat oli hyvin yksinkertaisesti suoraan vuosilomalain mukaan. Toki olen lukenut vuosilomalain- omasta tietämyksenpuutteesta ei ole kyse, vaan työyhteisössä esiintyvien suullisten loma-asioita käsittelevien juttujen tarkistelusta on kyse. Ilmeisesti siitä ei pidetä, että kaikille kertyvät lomat.
      Käytännössä minulle jää kaksi viikkoa pitää lomaa loppukesästä- työt sijoittuvat niin, että joka arkipäivä, vähintään, on muun ajan töitä.(osa-aikaa, ja täysaikapäiviä)

      • KuuluthanLiittoon

        Otapa yhteyttä liittoon. Liiton juristi selvittää asian työnantajallesi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1665
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      19
      1525
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      69
      1434
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      45
      1401
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      50
      1323
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1268
    7. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      9
      1147
    8. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1130
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1114
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1105
    Aihe