lomakorvaus vai palkka ym

hämmentynytäysin

Tilanne: yli vuoden ollut nyt töissä nykyisellä työnantajalla, viime kesänä pidetty viikko lomaa(tammikuu-maaliskuu kertymä).
Työni on nollasopimuksella, keskimäärin joka kk tulee ainakin 65 työtuntia, ja työt sijoittuvat niin, että vähintään 14 pv/kk on työtä- ei kokoaikaista siis.
Miten tästä kertyy loma? Lasketaanko lomaksi kaikki kokonaiset vapaapäivät, mitä tämmöisessä työsuhteessa tulee välillä väkisinkin, siis arkiviikolla. Lomakorvausta minulle ei tuntipalkkojen yhteydessä makseta.
Onko merkitystä loman kertymiseen, tai lomakorvauksen-, tai palkan kannalta sillä, että saan soviteltua päivärahaa? Tästä on jotain puhuttu, mutten ymmärtänyt hölkäsen pöläystä miten vaikuttaa.
Luin vuosilomalakia, mutta siinä on ristiriitaa siihennähden, mitä minulle on työyhteisössä kerrottu nimenomaan lomajuttujen maksamisesta. Vuosilomalaki kun puhuu joko kertoimesta 9 tai 11,5 % prosenttiperusteisessa lomapalkassa tai lomakorvausessa, mutta minulle on sanottu että kerroin on alle yhden prosentin.
Johtuuko työsuhteen muodosta/tuntimääristäni/mistä tämä tulkinta?
Olen toki ollut aiemminkin työsuhteissa, ja saanut ihan vastaavastakin työsysteemistä ihan normaalin tavan mukaan lasketun lomapalkan. Työsopimuksessa ei ole mitään erillisiä lomaan liittyvien juttujen perusteita.

Toinen kysymys: Saako loman varsinainen pitäminen pilkkoutua niin, että ei ole tietoa saako kokonaista lomaa mikäli sen saisi nyt järjestykseen, ettei satunnaista pakkovapaata(jolta olen saanut sitä soviteltua!) lasketa lomiksi, niin mihin mennessä nyt maaliskuun lopussa päättyvän lomanmääräytymiskauden lomat on annettava?
Riittääkö 2 viikkoa korvaamaan sen, että koko loma on pidetty?

Jos joku ystävällinen kertoisi, olenko ihan väärässä kun kuvittelen että lomani kertyy kuten oikeassa täysaikaisessakin työsuhteessa, vielä 2 pv/kk, ja prosenttiperusteisen prosenttina pitäisi vielä olla 9, lomapalkkaa/lomakorvausta maksettaessa, ja että palkkalaskelmassakin, joko jokaisessa tai varsinaisen sen loman yhteydessä annettavassa, piää nämä normaalista palkasta erilliset erät näkyä nimettynä.

3

292

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • järvenpäässä

      Kun sinulle ilmeisesti tulee vuosi täyteen viimeistään 31.3.2018, niin ansaitset vuosilomaa 2,5 arkipäivää (ma-la) kultakin lomanmääräytymiskuukaudelta välillä 1.4.2017-31.3.2018. Lomanmääräytymiskuukausia ovat ne, joissa on 14 työpäivää. Kesäloma pidetään välillä 2.5.-30.9. työnantajan määräämänä aikana, elleivät työntekijä ja työnantaja sovi muuta esim. loman jakamisesta osiin tai pitämisestä muuna aikana.

      Jos olet kaupan alalla osa-aikaisena, niin sinun lomapalkka on 12,5 % työssäoloajalta maksetuista palkoista. Esimerkki täällä https://www.pam.fi/wiki/vuosiloma-kaupan-alalla.html

      Soviteltu päiväraha ei vaikuta siihen, miten sinulle kertyy vuosilomaa tai paljonko maksetaan lomapalkkaa.

      Jos olet liittynyt liittoon, niin ota hyöty jäsenmaksusta ja kysele luottamusmieheltä tai liitosta. Muuten lue http://www.tyosuojelu.fi/tyosuhde/vuosiloma tai lataa ja lue tem:n vuosilomaesite (Vuosilomalaki pdf) täältä https://tem.fi/tyolainsaadantoesitteet

    • Hämmentynyttäysin

      Viime vuoden alusta aloitin työt- hämmentää tuo työyhteisössä kerrottu käytäntö alle prosentin kertoimesta laskettaessa vuosilomakorvausta tai-palkkaa.
      Edellisellä työnantajalla näitä ongelmajuttuja ei ollut, loma-asiat oli hyvin yksinkertaisesti suoraan vuosilomalain mukaan. Toki olen lukenut vuosilomalain- omasta tietämyksenpuutteesta ei ole kyse, vaan työyhteisössä esiintyvien suullisten loma-asioita käsittelevien juttujen tarkistelusta on kyse. Ilmeisesti siitä ei pidetä, että kaikille kertyvät lomat.
      Käytännössä minulle jää kaksi viikkoa pitää lomaa loppukesästä- työt sijoittuvat niin, että joka arkipäivä, vähintään, on muun ajan töitä.(osa-aikaa, ja täysaikapäiviä)

      • KuuluthanLiittoon

        Otapa yhteyttä liittoon. Liiton juristi selvittää asian työnantajallesi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      276
      19130
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      85
      3539
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      124
      2245
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      196
      1946
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      142
      1850
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      293
      1600
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1352
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      86
      1278
    9. Muistutus t-Naiselle.

      Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
      Ikävä
      148
      1158
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      242
      1059
    Aihe