Pandatalo viihtyisämmäksi !

AjatteleAsukasta

Jos oltaisiin ajateltu oikeasti pandojen ja kävijöiden viihtyvyyttä, olisi pandatalosta kuulunut tehdä betonimaiseman sijasta vehreämpi kasveineen ja erilaisine puunrunkoineen joiden alitse ja lomassa Pandat voisivat kulkea tai istua.

Niiden luonnollinen ympäristö on kaukana tuosta betonisesta riisutusta harmaudesta. Kaikenkaikkiaan masentava näky.
Katsokaa pandoja luonnossa, esim. Youtubesta. Siellä niiden ympäristö on Vihreiden kasvien mm. saniaisten ja bambujen peittämää joiden suojissa elävät viihtyisässä maisemassa. Luonnossa joutuvat myös hakemaan bambunsa. Nyt niillä ei ole muuta kaunista vihreää ympärillään kuin bambunsa jotka syövät...ja pieni onneton vesilammikko joka likaantuu ulosteesta.

Saivat onneksi molemmat kiipeilypuun (ihme ja kumma) mutta miksei kerrankin laitettu kunnollista???? kun Suomessa tuota puuta riittää. Miksi suora paalu huonoilla lyhyillä oksilla jossa ei kunnolla pääse kiipeämään/istumaan/tähyämään kävijöitä.

Pandat selvästi pitävät aktiviteeteista joten yksi pallo roikkumassa narunpäässä ei riitä. Lisää mielenkiintoisen näköisiä oksia ja vaikka kelopuita sisätiloihin, paksuja runkoja ja istutettuja viherkasveja muuallekin kuin pylväiden nokkaan (ajateltu vain katselijoita). Kasveja pandojen tasalle...ei luulisi olevan niin vaikeaa pitää siistinä tai maksavan edes. Myös esim. Ranskassa on pandatalon pohjamateriaalina puuhaketta joka takuulla parempi kuin kova betoni.

Tuntuu että Ähtärin eläinpuisto on hyvin vähän panostanut pandojen olojen viihtyisyyteen/virikkeellisyyteen...väärät arkkitehdit????

Mikseivät voi ottaa mallia vaikka ulkomaisten pandatalon sisätiloista, YouTubesta löytyy...Kööpenhaminaan tulossa oleva pandatalo vihreine kasveineen on kuin toisesta maailmasta tähän betonibunkkeriin verrattuna.

Ulkotiloissa myöskään ei mitään houkuttelevaa pandoille...ei muuta kuin lumi..mutta Entä sen sulettua.
Missä puut kun Suomi on täynnä metsiä ja pensaita??? Muissa eläintarhoissa pandoille on ulkona paljon erilaisia kiipeilypaikkoja ja piiloja...soppia. Nyt pelkkä tyhjä avaruus ...muutama kivi ja mänty joihin kiipeäminen estetty suojalla.

Ajatelkaa nyt Ähtärin eläinpuisto oikeasti näitä 15- vuotta...

Kauniimmat/ vehreämmät sisätilat olisi etu sekä pandoille että kävijöille. Kävijämäärät saattaisi saada jopa nousuun jos sisätilat olisi vähemmän betoniset ja riisutut.

Eli, enemmän puunrunkoja sisälle koristeeksi/kiipeiltäväksi ja ennenkaikkea vihreitä kasveja lisäämään viihtyisyyttä..muutakin kuin bambuja. Ja myös jokin alue missä olisi pehmeää maata...nyt Pandat joutuu kökkäämään kovalla.

Muita samaa mieltä?

Viekää sanaa sinne Ähtäriin!!

44

2820

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kärsivätnallukat

      On kyllä surkea esitys on tainnut budjetista suurin osa mennä muuhun kuin pandataloon salo paasaa kuinka on maailman hienoin tarha mielestäni ukko ei ole ihan täyspäine kun tollasia höpisee..

    • Kuntalainen123

      Juurikin samaa mieltä.Voi laittakaa nyt asiat edes näiden pandojen viihtyvyyden kannalta mahd.luonnonmukaiselle tasolle.Missä kohtaa näissä asioissa menee eläinsuojelu,kun se kaikessa muussakin eläimenpidossa suomessa täytyy olla tooosi direktiivien mukaista.HÄ?

    • harjaTalonen

      Hyvät olosuhteet hienossa tarhassa pandoilla munmieälestä.

    • Kautokuru

      Pandalan ulkonäkö on todella karmea ,rakennus on kuin kauppakeskus.Pandojen sisä ja ulkotarhat ovat surkeaa suunnittelua.Ulkotarha on aina varjossa suurin osa siitä, ei lupaa hyvää kun kesä tulee. Kiireessä kaikki tehtiin jälki sen mukaista.

      • Teukka333

        No eihän se nyt edes paljoa maksanutkaan :))) ja onkohan kaikkia maksuvelvoitteita edes vielä hoidettu loppuun..... näin kuuluu kerrottavan. No se asiahan piilotetaan jotenkin nätisti valtuuston esityslistaan, kun kaikki rahat ei piisannutkaan....


      • Anonyymi
        Teukka333 kirjoitti:

        No eihän se nyt edes paljoa maksanutkaan :))) ja onkohan kaikkia maksuvelvoitteita edes vielä hoidettu loppuun..... näin kuuluu kerrottavan. No se asiahan piilotetaan jotenkin nätisti valtuuston esityslistaan, kun kaikki rahat ei piisannutkaan....

        Heti vuonna 19 antoi virkamiehet 1 miljoonan kassan alta zoolle !


    • Jälkiviisautta

      Katsokaapas millaista on belgialaisessa elukkatarhassa, jossa on myös pandoja. https://www.pairidaiza.eu/en/activities/the-giant-pandas

      Ähtärissä kaikki riippuu nyt yhdestä elukasta ja se ei lupaa hyvää.

      On hieman eroa Ähtärin neukkutyyliseen parakkiin verrattuna. Hyvä kuitenkin, ettei rakennettu vielä kalliimmin. Tosin Belgiassa on ollut kiinalaisia rakentamassa ja jotkut rakennukset ovat kopioita vanhoista kiinalaisista rakennuksista, ei siis välttämättä hirmu kalliita.

    • Missälumet

      Ja näissä kaikissa tarhoissa on varmaankin lunta riittävåästi niiku pandoille kuuluu!!!!!!!

      • Uusimaailmannapa

        Bambunversojen syönti ja lumi eivät sovi oikein yhteen. Mahtaako Kiinassa olla lunta pandojen asuinalueilla? Tuskin on muuta kuin poikkeuksellisesti. Siellä voi olla neljä vuodenaikaa, mutta tuskin sellaista talvea kuin Suomessa.

        Ei sillä ole väliä onko lunta vai ei. Se ratkaisee, tuleeko rahaa vai ei. Tuskin tulee ulkomaisilta turisteilta merkittäviä määriä.


      • jooeioohyvä

        Kun pakkasta oli 10 tai yli, niin kumpikaan ei nokkaansa ulos pistänyt. Ähtäri on Suomen kylmimpiä paikkoja ja sitä lunta kyllä piisaa, mutta myös pakkasta. Loskaa on sitäkin nykyisin monta kuukautta, nyt vain sattuu olemaan se kylmä talvi.


      • totaniinkuvaa
        Uusimaailmannapa kirjoitti:

        Bambunversojen syönti ja lumi eivät sovi oikein yhteen. Mahtaako Kiinassa olla lunta pandojen asuinalueilla? Tuskin on muuta kuin poikkeuksellisesti. Siellä voi olla neljä vuodenaikaa, mutta tuskin sellaista talvea kuin Suomessa.

        Ei sillä ole väliä onko lunta vai ei. Se ratkaisee, tuleeko rahaa vai ei. Tuskin tulee ulkomaisilta turisteilta merkittäviä määriä.

        Kiinassa on vuoristoalueilla 40 asteen pakkasiakin. Mutta en tiedä, missä pandat silloin aikaansa viettävät. Veikkaisin, että hakeutuvat vähän vähemmän kylmiin paikkoihin sellaisilla säillä. Pambulajeista osa pärjää myös lumihangessa. Pambun syönti ja lumi sopivat yhteen, kunhan alueella on pambua, eikä pandapopulaatio ole liian suuri samalla alueella, ja pääse siten syömään pambuja loppuun talvella. Valitettavasti pandukasvustot aikoinaan tuhoutuivat monilta metsäalueilta Kiinassa, ja samalla hävisivät pandatkin. Nyt kun pambua on saatu palautettua metsiin, on Kiinassa niihin vapautettu takaisin myös pandoja. Tuossa kuvaa tämän talven ensilumilta joulukuun alusta:
        lumihangissa: http://wfla.com/2017/12/01/giant-pandas-enjoy-snow-in-forests-of-china/


    • melanoleuca

      Kuten varmaan avajaispäivinä mukana olleet kuulivat, Kiinan johtavat asiantuntijat totesivat Suomen ja Ähtärin ilmaston (lumitalvi, kunnon pakkaset ja 4 vuodenaikaa) vastaavan täysin pandojen luontaista elinympäristöä Qionglai-vuorilla Kiinassa; Ähtärin pandatalon ja ulkotarhojen olevan parhaiten toteutettu ulkomaisista tarhoista pandojen hyvinvoinnin ja hoidon kannalta. Panda on mustavalkoinen koska se on sopeutunut lumitalveen.

      Jos tällä kummallisella palstalla touhuavalla trollilla on oikeasti asiantuntemusta pandoista, hän varmaan hakeutuu mullistavine tietoineen työelämään asiantuntijana.

      • Qionlai

        Nettitietojen mukaan Qionlain pandojensuojelualueella on kylmimmän kuukauden eli tammikuun keskilämpätila 25,9 astetta F eli noin -3 astetta C ja lämpimimmän eli heinäkuun 65.9 astetta F eli 18.8 astetta C. Ei siis ihan yhteen Ähtärin kanssa. Pandat hakeutuvat varmaan lämpimimmille alueille omalla reviirillään. Tuore bambu maistuu paremmalta kuin jäinen.

        http://www.globalspecies.org/weather_stations/climate/566/242


      • joopaniinjep

        Miltä korkeudelta nuo lämpötilat ovat? Pandat elävät eri vuodenaikoina eri korkeuksilla. Kesällä ne kipuavat korkeammalle, ja talvella laskeutuvat alemmas. Mitä korkeammalla on, sitä viileämpää. Tuo alla olevassa sitaatissa mainittu 5000 jalkaa, eli 1,5 km pandojen talviajan elinympäristöksi on aika korkea elinympäristö vielä verrattuna esimerkiksi sääasemien tyypillisiin sijainteihin. Mutta en tiedä, millä korkeudella tuo sääasema on.

        "Unlike most other temperate-climate bears, pandas don't hibernate in the winter. In China, they eke out an existence in the mountains, descending to an elevation of about 5,000 feet in the winter to eat mostly bamboo stalks, avoiding the leaves, which contain diminished protein in the cold months."

        http://www.washingtonpost.com/wp-srv/special/metro/urban-jungle/pages/100119.html

        Olettaisin Ähtärin olevan kylmempi paikka talvella kuin mitä pandojen tyypillisimmät elinolot nykyisin luonnossa ovat. Vuosisatoja sitten pandat ovat kuitenkin ilmeisesti eläneet Kiinassakin kylmemmissä olosuhteissa, kun pambua vielä oli enemmän myös korkeammalla vuorilla.


    • AjatteleAsukasta

      No ei ne asiantuntijat ilmeisesti sitä tajua että Nämä nimenomaisest yksilöt (ei eläneet vapaana) ole tottuneet ihan näin ekstriimeihin olosuhteisiin. Mutta varmaan pärjäävät jonkinlaisessa pakkasessa.
      Jännä vaan että parhaiten lisääntyneet vankeudessa Kaliforniassa...ei tietoakaan pakkasesta. San Diegon eläintarha vaikuttaakin viihtyisältä eläinten kannalta...vehreää ja luonnonmukaista.

      Ja mitä pandojen sisäolosuhteisiin tulee...Ei kuule tarvitse olla asiantuntija nähdäkseen että pandojen kannalta aivan liian betoninen ympäristö...

      Ei ne luonnossakaan kovalla kalliolla asusta...vaan vehreillä rinteillä joissa on pehmeää maata jalkojen alla ja myös suojaisia soppia.

      Sisätilojen plussat:
      Kohtuu tilava
      Pandat saaavat olla aika rauhassa kun kävijät ei suoraan lasin takana
      Maisemointia yritetty...joki, kivet..
      mutta kasvien ja muun osalta kuin jätetty kesken...


      Miinukset:
      Ei pehmeää maata missään kohtaa, edes nukkumapaikassa (esim. Puulastuja) jopa pienempien eläinten aitauksissa ja maailman pandataloissa löytyy näitä laitettuna

      Ei minkäänlaisia istutettuja kasveja pandojen tasalla..joiden katveessa voisivat istua (ks. Luonnon olosuhteet tai kunnon eläintarhat joissa asia otettu huomioon)
      Ei soppia joissa olla vähän suojassa halutessaan esim. Poikittaisia puunrunkoja (ks. Suurinosa maailman pandataloista)
      Liian kirkkaat spottivalot illalla (ks. Pandakamera)

      Kuka tahansa joka osaa vähän ajatella eläimen näkökulmaa, tietää ettei betoni ole se viihtyisin sisustus.

    • 12d3123d1231d23123d

      surullista, toivon että pandoille kasataan viihtyisät olosuhteet missä on paljon virikkeitä. koska he joutuvat aina olemaan samassa ympäristössä. myös jatkuva vieraiden näkeminen on yksilöille stressaavaa ja heillä tulisi olla joku suoja-alue jossa voi toipua stressistä. toivon että pandojen hoitajat ovat mukavia ja rakastavia.

      itse en olisi ottanut pandoja suomeen, delfiinit olisi voitu pitää niin kauan että ne mehentyvät luonnollisesti.. jotenkin röyhkeää että delfiinit dumpattiin noin pois vaikka ne toivat iloa niin pitkään.

    • myykääpandathurreille

      Ei näitä raha sampoja voi piiloon päästää miljoonien palatsi rakennettu ja maksat kolmenkympin lipun ja pandat päikkäreillä kopeissaa eikä muuta nähtävää rupeis varmaan rauhallisempaakin jäbää vituttaan. on tuo saatanan surkee liike idea ja kallis oikein kunnon aivopieru päättäjiltä.

    • AjatteleAsukasta

      Pandakameraa kun katsoo, näkee että molemmat Pandat ihan apaattisia. Pyry viskoo turhautuneena päätään, tuijottaa korkealla korokkeella ulos. Lumi makaa korokkeella liikahtamatta. Kumpikaan ei syö. Yöllä raukat istuvat syömässä jatkuvasti. Esim. Klo 4:00 Eivät varmaan saa kunnolla levätyksi kun yöllä kirkkaat valot paistaa hallissa. Päivällä ei hoitajia näy. Muissa pandataloista hoitajat käy useemmin eläinten luona viemässä ruokaa ja siivoamassa. Tiloissa jatkuvasti likaa..ulosteita, virtsalammikoita.

      Miksei siellä Ähtärissä siivota? Miksei laiteta pandoille jotain lisävirikettä? Leluja? Pehmikkeitä? Molemmat selvästi kärsii yksitoikkoisesta ja kovasta ympäristöstä.

      • tarkistettavaa

        "Eivät varmaan saa kunnolla levätyksi kun yöllä kirkkaat valot paistaa hallissa."

        Mikähän ajatus tässä jatkuvassa valaistuksessa muuten on ?
        Omituiselta tuntuu jos normaali luonnonmukainen valoisuuden mukainen vaihtelu katoaa ?
        Voisikos asialle tehdä jotain ?

        Ei kai tarkoitus ole että heidät työsopimuksessaan velvoitetaan jatkuvaan 24 tunnin vuorotyöhön ilman mitään lepoaikoja ? Eihän semmoista missään ole.
        Mikäs se edunvalvoja olikaan ?
        Heti paikalle, työsopimusta tarkistettava.


    • Kautokuru

      Ei ihme että ovat apaattisia onhan heillä 15 vuoden vankeus edessä jos elonpäiviä riittää, tuolla systeemillä en usko niiden elävän monta vuotta näkeekö toinen edes kesää. On ankea elämä heillä edessä ja kaikki ihmisen ahneuden takia, surullista.

    • Missäpandakosmetologi

      Pandat viihtyisimmiksi! Varsinainen "pandakaunokainen" röhnöttää selällään, jalat levällään, likaisena ja vielä ihan alasti Ilkan kuvassa sivulla viisi tänään, Ihan hirveetä!

    • Pandanpuolesta

      Totta tuumaat 'AjatteleAsukasta'. Ei ne vaan meitä kuuntele vaikka kuinka hyviä neuvoja yritetään antaa ja ajatellaan eläinten parasta. Itsekästä touhua. Tehkää jotain. Jos kritiikkiä esitetään, helposti 'sensuuri' iskee kommentteihin ja ne poistetaan sääntöjen vastaisina???? Outoa.

    • Dapandapandadada

      No joo ja laittaneet sinne sitte Väyrysen ja Sipilän päälle Pekkarisen kellimään. Mitäähä nee pileetit sillon maksais?

    • Juomavesi

      Minua vaivaa eikö pandoilla ole edes vettä juotavaksi? paitsi silloin kun puro on auki, tai ulkona lunta? Eikö vesi ole vähimmäisjuttu. Ei luonnossakaan toki ole vesiastiaa tarjolla, mutta eläintarhassa luulisi perusjuttujen olevan itsestäänselvyys.
      Myös pehmeämpi nukkumapaikka olisi hyvä, helposti toteutettavissa yleisönkin kannalta, olisi avoin yleisöön päin, muillakin eläimillä ähtärissä on sellainen. Luonnon maa ja heinä pehmeämpi kuin tuo lepotasanne.
      Onko mitään minne laittaa asiallista palautetta tai kysymyksiä pandoista?

    • pesulle-mars

      Pesisi edes ne pandat, nehän on aivan yltäpäältä paskassa!! Ja kameran kuvissakin lähinnä saa ihailla valtavia paskaläjiä :O

      • Ottakaaminutjopoistäältä

        Kyllä kai nyt jatkuva kuiturikas kasvisruoka paskattaa ja pierettää. Niiden turkki taitaa luontaisesti olla vähän likaisen värinen takapäästä.


    • veronmaksajat

      Pitääkö paikansa että Korkeasaaren eläintarha piti liian kalliina ja riskialtiiina ottaa pandat.
      Helsinkissä olisi ollut läpikulkuliikennettä ja isot ristelijät matkalla Pietariin poikeevat kesällä.
      Miten siten Ähtäri keskellä ei mitää kuuden tunnin ajomatkan päässä helsinkistä pitää tätä hyvänä mahdollisuutena.
      Ajatelen asiaa veronmaksan rahapussin kannalta tätä.

      • jjuuuu

        Varmasti hinnalla on ollut osansa Korkeasaaren päätöksessä, mutta yksi ylitsepääsemätön fakta on se, ettei Korkeasaaressa olisi ollut tilaa pandoille. Todennäköisesti olisivat joutuneet luopumaan useammastakin lajista pandojen takia, eikä siinä kyllä olisi järkeä.


    • Ei_salaattiakaan

      Hoitaja on aika kuuma!

    • Anonyymi

      Onko pandat jo talviunilla?

      • Anonyymi

        Varmaan, koska kävijöitä on vähänlaisesti.


    • Anonyymi

      Joululomalla populaa aivan huikeesti kaikki parkkipaikat täynnä hotelli ylibuukattu ja kiulussa väkeä että laituri notkuu.

      • Anonyymi

        No ei näyttänyt olevan ruuhkaa kun ohi ajoin.
        Rakennustyömaan parkissa muutama auto, panda-talon vieressä 2.
        Hotellin lähimaastossa ei mitään.
        Kiulu pimeänä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No ei näyttänyt olevan ruuhkaa kun ohi ajoin.
        Rakennustyömaan parkissa muutama auto, panda-talon vieressä 2.
        Hotellin lähimaastossa ei mitään.
        Kiulu pimeänä.

        kiulu aukeaa 17.2. 24


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        kiulu aukeaa 17.2. 24

        Tuskin.


    • Anonyymi

      Valehtelet

    • Anonyymi

      Kuilu on kuulemma vaikeuksissa, liian kovan hinnan maksoi . Ruokalistan laatinut on jo kaksi ravintolaa lopettanut ei ole kannattavuutta.

      • Anonyymi

        ei oo enää tommi bjökkrin tekemää ruokalistaa ollu mennä kesänä. björkki on vitsi.


    • Anonyymi

      Puhe pandojen viihtyvyydestä pandojen synttäreineen yms. hömppä on ihmisten aliarvioimista. Ketä kiinnostaa parin pandan olot kun kahdessa paikassa Euroopassa tapetaan ihmisiä, tuhotaan asuntoja, kouluja, sairaaloita. Ketä muita kuin lapsia. Elukkapuiston asiakkaita pidetään siis lapsina. Lapsiahan he osaksi ovatkin, mutta hieman kunnioitusta, pyydän. Lapset eivät ole lapsellisia

      • Anonyymi

        Eikös sielä Ahterissa joku höperö käy laskemassa autoja parkkipaikalla.
        Se se vasta lapsellista on.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eikös sielä Ahterissa joku höperö käy laskemassa autoja parkkipaikalla.
        Se se vasta lapsellista on.

        No ei varmasti kukaan ole niin tollo.


    • Anonyymi

      Pandataloon pitäsi saaja enemmä bambupuita.

    • Anonyymi

      Kylläpä näitä on useita jotka päivittäin kiertävät karhunkierrosta ja sitten on tarvetta mennä nesteelle ja apsille kertomaan tuoreet määrät.sairasta ,eikö vaan 🫣

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5580
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3557
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1672
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      206
      1656
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      78
      1102
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1088
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      907
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      819
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      818
    Aihe